Dodaj do ulubionych

Ashton potępia białoruskie represje

16.02.10, 22:51
Europejskie zaplute karły reakcji! Jak mozna sankcjonowac politykę
wobec nieposłusznych politycznie, łamiacych prawo pseudopolonijnych
Białorusinów, buntowanych przez Warszawę:):):). I to w kraju
powszechnej szczesliwości jakim jest Białoruś.

toz to kolejny przejaw popierania kolonializmu polactwa na
terytorium bliskiej zagranicy.

Ni poliaki, my wam pokażemy w raSSiji i bielorusi, co to gniew
niedziewdzia! KGB wam tego nie zapomni.
Obserwuj wątek
    • jk2007 czy Ashton za Wolny Slask i Kraj Baskow? 16.02.10, 23:17
      • pentagon8 Pewnie takze za wolna Syberią, Czeczenią i Osetią 16.02.10, 23:32
        • aplus Balkany III ? Jeszcze Wlochy i wojna na wlosku 16.02.10, 23:53
          jak w banku nie ma co !
    • tom1980live Re: Ashton potępia białoruskie represje 16.02.10, 23:18
      Nie wywoluj wilka z lasu, bo sie zleca evcie, (p)impy, lubaty i
      reszta kamandy. Ich porazajace glupota i jadem posty sa chyba
      najwieksza kara dla ludzi myslacych...
      • pentagon8 Oficer prowadzacy nie popusci 16.02.10, 23:33
        Komunistyczno - faszystowskie świnie zleca się jak muchy do g....na.
        • igor-53 Re: Oficer prowadzacy nie popusci 16.02.10, 23:39
          pentagon8 napisała:

> Komunistyczno - faszystowskie świnie zleca się jak muchy do g....na<.
          pentagon,nie wytrzymalem, "izwini moj drug",ale jak przeczytalem,jak ty
          porownujesz siebie i swoich przyjaciol z forum,do g...na, (W domysle-goowno),to
          musialem odezwac sie.Rzadko mozno spotkac ,tak samokrytycznego
          czlowieka.Podziwiam ciebie,ale chiba to porownanie nie jest do konca
          trafne.Nierozgarniety-tak,niekumaty-jak najbardziej,czlowiek o malej
          wiedzy-napewno,a ty o sobie odrazy-goowno.pentagon,kategorycznie w tym nie
          zgadzam sie z toba.
          • pentagon8 Re: Oficer prowadzacy nie popusci 16.02.10, 23:45
            Po pierwsze, to ty dopowiedziałeś iż g.....o to ( ech to tak
            straszne słowo, ze aż nie może mi przejść przez klawiaturę)

Po drugie, kogo ja tu do czego porównuje...

Po trzecie wreszcie Igor, przyjacielu, napisałbys cos sensownego o
            opinii Pani Ashton. Na przykład to, że jako przedstawiciel unijnej
            dyplomacji ujmuje się za obywatelami Białorusi ( z polskimi
            korzeniami) w obliczu łamanie przez wladze białoruskie europejskiej
            Konwencji Praw Człowieka.

No Igor, jak ty, tak inteligentny człowiek, tego nie zauważyles, cos
            z Toba nie tak. Osetii bronileś a bialorusinów nie obronisz. Igor...
            • igor-53 do pentagona 16.02.10, 23:55
              na wszystkie twoje pytania mozesz znalezc odpowiedzi nizej,tam gdzie ja pisalem
              do tom1980live.
              • pentagon8 do Igora 17.02.10, 00:16
                Zatem uważasz, ze Unia gotowa jest poswięcić przestrzeganie praw
                człowieka na Białorusi dla dobrych relacji z Minskiem i Moskwą? I
                uważasz, ze jest to sztuczny szum tworzony przez garstke
                nieposłusznych rebeliantów?

Zmartwię cie. Unia upomniała niedawno Brytyjczyków i Włochów za
                łamanie praw człowieka, w zwizku z prawami muzułmanów oraz
                traktowaniem przez brytyjczyków jenców wojennych w Iraku. Ta sama
                unia ujela sie za muzulmanami we Francji, nie wspominając o Baskach.

Zatem, masz problem Igor, bo unia oka nie przymyka.

Na marginesie, tak swiatły i inteligentny człowiek, który z powodów
                politycznych wyjechał z USSR, teraz twierdzi, iz te zasady moga byc
                łamane wobec braci białorusinów?

Ostatnie stwierdzenie/pytanioe - czy łamanie praw człowieka wobec
                tej garstki, wciąz nie jest łamaniem praw podstawowych.

Igor, czy mi sie wydaje, czy Twoje poglady staja sie coraz bardziej
                polityczne a mniej racjonalne. A potem dziwisz się, ze kto nazywa
                cię szowinista

• igor-53 Re: do Igora 17.02.10, 00:44
                  pentagon,moj niekumatyj drug.Tylko nie strasz mnie sankcjami UE wobec
                  UK.pentagon,przeczytaj jeszcze raz,tylko uwaznie co ty napisales i pomysl
                  sobie,czy to nie sa pierdoly.Ty caly czas piszesz,ze UE ujela sie za wszystkich
                  i upomniala za to,praktycznie wszystkie kraje UE,mam nadzieje,ze kolejnym
                  krokiem bedzie zerwanie stosunkow dyplomatycznych UE z Wielkobrytania,Wlochami,o
                  tej prostytutki -Francji,co sprzedaje do tego wszystkiego jeszcze i bron
                  "kacapam" ja i nie wspomne.Ale napewno z czym polemizowac nie bede w twoim
                  postie,to jest to-:"tak swiatły i inteligentny człowiek",pentagon,dzieki
                  cie,naprawda wzruszylem sie.
                  • pentagon8 do Igora 17.02.10, 00:59
                    Igorze,mój małorozumiejący przyjacielu który widzi świat z
                    perspektywy zimnowojennej...wyobraź sobie, ze za złamanie konwencji
                    nie zrywa się stosunków a nakłada kary finansowe. Niestety Igor,
                    poniewaz jestes ekspiert od wostock, pomijasz naczelne sprawy
                    kapitalistycznego zachodu. I wcale nie zaskoczyłes mnie
                    nieznajomoscią prawideł EKPCz, alobiem nie oczekuję od Rosjan takiej
                    wiedzy. Widzisz Igor, EU wychodzi nawet poza swoje granice,
                    upominajac nie tylko Białorus, ale i Rosje i chiny...ba, nawet w
                    Afryce. Powiem wiecej, w zeszłym roku upomniała sie o prawa
                    Węgrów/Madziarów którzy na Słowacji nie mogli mówic w swoim języku.

Widzisz Igor, towarzyszu ty cały czas pojmujsz świat w kategoriach
                    zimnej wojny, a to źle. Sam kiedys pisałeś, ze bracia słowianie
                    powinni sobie pomagać. dlaczego zatem wspieraleś nieslowian
                    Osetynców, a Białorusinów z polsą historią nie wspierasz, nie znaju!

Pomnij jeszcze jedna rzecz Igor. Rosja nie powinna podskakiwac za
                    wysoko w kwestii białoruskiej ze swoją propagandową gadką, o
                    prowokacjach polskich. Dlaczego? Kto sie upomni o prawa mniejszosci
                    rosyjskiej w pribaltice? Dumales nad tym Igor, ty inteligentny
                    czalawiek? Bo widzisz Igor, jak się Unia za rosjanami w pribaltice
                    nie wstawi, twoje pokolenie bedzie zmuszone życ w poniżeniu...a
                    dzieci tego pokolenia byc wychowywane na rdzennych Litowców i
                    Estończyków. A final bedzie taki, ze będą oni stawiać pamietniki
                    Estoncom z SS a nie gieroja z krasnej armii.

Co do Francji, biznes jest biznes. Rosja sprzedaje gaz i ropę
                    Ukrainie, nikt sie nie skarży. A pół roku temu chiała Kozaków
                    rozjechac czolgami.

• pimpus18 Re: do Igora 17.02.10, 01:05
                      Pent, streszczaj się. Zrobiło się już tu późno.

• pentagon8 do Igora 17.02.10, 01:12
                        maturzysto, jezeli nie potrafisz nadążyc za konwersacją, radze ci
                        dobrze, nie wtrącaj się. Nizej eva15 pisze kroce, pogadaj z nią.
                      • eva15 Re: do Igora 17.02.10, 01:14
                        pimpus18 napisał:

> Pent, streszczaj się. Zrobiło się już tu późno.

Pimpusiu, Ty go jeszcze czytasz? A po co?
                        • pimpus18 Re: do Igora 17.02.10, 01:24
                          Evo, na dobranoc coś fajnego:

www.youtube.com/watch?v=VqjFgLt9EEc&feature=related
                          www.youtube.com/watch?v=t0YiZgknMjc
                          wolfspider.wrzuta.pl/audio/7PSWprw260M/sbb_pamiec_w_kamien_wrasta

• eva15 Re: do Igora 17.02.10, 01:32
                            Spasibo, posłucham, choć jak wiesz, dzisiaj kicham na wszystko.
                            Knofi zjadłam.
                          • pentagon8 maturzysto, nie te hity nata podajesz 17.02.10, 01:33
                            www.youtube.com/watch?v=8pVxNZsTu4o&feature=player_embedded
                            www.youtube.com/watch?v=snFJdsa-eJc

• pentagon8 Re: do Igora 17.02.10, 01:25
                          No własnie mu poradziłem, by poczytał ciebie, bo piszesz zwięźlej.
                          nie wiem czy posłucha...
                    • igor-53 Re: do Igora 17.02.10, 01:09
                      pentagon,ty naprawda nie rozumiesz mnie.Ja nie jestem po stronie Lukaszenko,ja
                      jestem przecie wykorzystywaniu ludzi w rozgrywkach ,a to politycznych (wyraznie
                      widze wojne PiS przeciew PO,z wykorzystywaniem mniejszosci polskiej na
                      Bialorusi),a to w sprawie walki z rezimem Lukaszenko.I tylko tyle,ja nie
                      wnikam,kto tam praw,a kto winowat>Kilka razy pytalem u "ekxpertow"forumowych,czy
                      moze mnie ktos odpowiedziec na pytanie,ilu czlonkow ma ten ZPB Angeliki Borys
                      ,nikt mnie nie odpowiedzial.Dla tego ja nie mam zdania na ten temat.Jak za Borys
                      stoi nie tylko polskiRzad,a i wiekszosc mniejszosci polskiej na Bialorusi,to
                      tego hoooja Lukaszenko trzeba postawic na miejsce jak najszybciej,a ajk Bza
                      Borys stoja tylko kilka starszych osob z kolka rozancowego,to sprawa w takim
                      razie wyglada calkiem po innemu.Ponimajesz pentagon,o co mnie chodzi?
                      • pentagon8 Do Igora 17.02.10, 01:26
                        Igor, ty nie panial...niczewo.
                        Kwestia praw Białorusinów z polskimi korzeniami była ignorowana tak
                        przez Polske jak i Białorus wystarczajaco długo. Nie jest do końca
                        prawdą iz PiS i PO zbijaja punkty polityczne, choć są politycy
                        którzy to robią. Niestety polski MSZ, co juz pisałem jest
                        nieskuteczny w obronie praw Białorusinów. Nikt mi nie odpowiedział
                        na pytanie, ty także Igor, jakim prawem Minsk decyduje kto ma
                        Białorusinow z polskimi korzeniami reprezentować. Białoruska
                        konstytucja mówi o prawie do zrzeszania się, wiec sie ludzie
                        zrzeszają. Dla jednych jest to klub miłosci do Łukaszenki dyktatora,
                        dla innych dom polski. Art.11 EKPCz mówi wyraznie o praiw do
                        zrzeszania się - czy bedzie to kółko rożańcowe, czy klub kombatanta
                        sovieckiego, jeden h......j, prawo jest prawem. A to, ze Łukaszenko
                        lub jego komunistyczni drugowie boja się babuszek, to swiadczy o
                        czyms innym. Ale jak jest na białorusi, wie każdy...kto nie jest
                        lojalista Łukaszenki, idzie do tiurm. Jezeli uważasz, ze Łukaszenka
                        i jego komunisci, lojalni Moskwie, powinnisie bać kółka
                        różańcowego,haraszo. Tak samo jak rosjanie powinni się bac 100
                        jankesikch soldatów. Szkoda tylko, ze taki inteligentny czalawiek
                        jak ty mysli politycznie a nie praktycznie.
                  • pentagon8 Do Igora 17.02.10, 01:23
                    Igor, ty nie panial...niczewo.
                    Kwestia praw Białorusinów z polskimi korzeniami była ignorowana tak
                    przez Polske jak i Białorus wystarczajaco długo. Nie jest do końca
                    prawdą iz PiS i PO zbijaja punkty polityczne, choć są politycy
                    którzy to robią. Niestety polski MSZ, co juz pisałem jest
                    nieskuteczny w obronie praw Białorusinów. Nikt mi nie odpowiedział
                    na pytanie, ty także Igor, jakim prawem Minsk decyduje kto ma
                    Białorusinow z polskimi korzeniami reprezentować. Białoruska
                    konstytucja mówi o prawie do zrzeszania się, wiec sie ludzie
                    zrzeszają. Dla jednych jest to klub miłosci do Łukaszenki dyktatora,
                    dla innych dom polski. Art.11 EKPCz mówi wyraznie o praiw do
                    zrzeszania się - czy bedzie to kółko rożańcowe, czy klub kombatanta
                    sovieckiego, jeden h......j, prawo jest prawem. A to, ze Łukaszenko
                    lub jego komunistyczni drugowie boja się babuszek, to swiadczy o
                    czyms innym. Ale jak jest na białorusi, wie każdy...kto nie jest
                    lojalista Łukaszenki, idzie do tiurm. Jezeli uważasz, ze Łukaszenka
                    i jego komunisci, lojalni Moskwie, powinnisie bać kółka
                    różańcowego,haraszo. Tak samo jak rosjanie powinni się bac 100
                    jankesikch soldatów. Szkoda tylko, ze taki inteligentny czalawiek
                    jak ty mysli politycznie a nie praktycznie.
                    • igor-53 Re: Do Igora 17.02.10, 01:35
                      pentagon,trafiles we wlasna pulapke.Ty uwazasz,ze zgodnie z prawem do
                      zrzeszn,nikt nie ma prawa wtracac sie do dzialalnosci i nikt nie moze uznawac
                      ,czy nie uznawac (to oczewiscie bzdura,poniewwaz kazde zrzeszenie musi byc
                      zarejestrowane przez odpowiednie organy panstwowe,jak i rowniez madzorowane) to
                      czemu wladze polski uznali za soba prawo,jeden ze Zwiazkow uznac,a drugi nie?
                      Jak by w Polsce naprawda chcieli rozwiazac ten problem,to by juz dawno znalezli
                      kompromis,a tak uparli sie jedni,jak i drudze.A ja z tego wszystkiego tylko
                      smieje sie.Tak samo jak i z ciebie.Czy ty nie widzisz,ze jestes
                      manipulowany?pentagon,mnie naprawda wisi,co tak dzieje sie na Bialorusi w tej
                      sprawie,a czemu ja cie to juz wytlumaczylem.A ty,zamiast tego,zeby pomoc mnie
                      wyrobic poglad na ta sprawe,czyli podac liczbe czlonkow ZPB Angelik Bprys,robisz
                      mnie wyklad z demokracji,ba nawet mniejszosc rosyjska w pribaltyce doczepil.
                      • pentagon8 Do Igora 17.02.10, 02:05
                        Wykład z demokracji? Tobie Igor? Niemozliwe, przeciez ty wiesz
                        lepiej ode mnie, co starasz sie pokazywac za każdym razem gdy pisze
                        o rosji, ze wiesz więcej o demokracji niz ja. No i niech tak bedzie.

W to, ze ci bialoruś wisi, nie wierzę, bo gdyby tak było,
                        rozmawiałbys dzis z abhaodem lub eva pod innym artykułem. To adin.

Co do pułapki, mojej własnej, wiedz jedno Igor - prawo do zrzeszania
                        sie to zupełnie co innego co prawo do reprezentacji. Zrzeszać siwe
                        moze każdy - jak pisałem, tak kombatanci sovieccy jak i babuszki.
                        Kogo poprze Polska, jako związek reprezentujący białorusinów z
                        polskimi korzeniami, to inna sprawa. Zauwaz tylko, ze strona polska
                        nigdy oficjalnie nie powiedziała, ze lojalisci łukaszenki są do ońca
                        be... Wybrali Borys, i pewnie słusznie, bo lojalisci byli zbyt
                        lojalni wobec władzy, a to godziło w prawa mniejszosci i prawa do
                        niedyskryminacji. Widzisz, Łukaszenko powiedział jedna ważną
                        rzecz...bedzie haraszo, jak nie będziecie przyznawac się do korzeni.

Skoro uwazasz, ze to normalne, doczepie jeszcze jeden watek.
                        Uwazasz, ze rosja powinna popierac zwiazek rosjan na Ukrainie,
                        sczególnie ten gdzie Kijów mówi, by wyzbyli się swoich rosyjskich
                        korzeni i mówili po ukrainsku. Lub podobny zwiazek w Estonii.

Oswiec mnie Igor. Pardon, tobie te sprawy wisza.
                        • igor_uk Re: Do Igora 17.02.10, 11:22
                          pentagon,ponawiam prosbe-:"A ty,zamiast tego,zeby pomoc mnie
                          wyrobic poglad na ta sprawe,czyli podac liczbe czlonkow ZPB Angelik Bprys,robisz
                          mnie wyklad z demokracji,ba nawet mniejszosc rosyjska w pribaltyce
                          doczepil.".pentagon,tylko blagam,nie pisz znow mnie to samo,nie rob mnie
                          kolejnego wykladu,podaj liczbe lub napisz ze nie wiesz.OK?O osiagnieciach
                          demopkracji na Zachodzie ja wiem z autopsji i o ulomnosci demokracji w Rosji
                          mnie rowniez wiadomo.pentagon,dostalem informacje na twoj temat,zwiazana z twoim
                          pochodzeniem.Ponoc nie jestes Polakiem!Jak tak,to czemu takowego udajesz?
                          • 1410_tenrok A ty jegoruschka, a za czem ciebie to interesuje? 17.02.10, 14:09
                            ale skoro ciebie to interesuje, to podaj prosze sam te dane:
                            a. ilość członków związku prołukashenkowego
                            b. ilość związku Polaków na białorusi
                            c. i może jeszcze liczebność związku kombatantów wielkiej wojny ojczyznianej w
                            okręgach witebskim, minskim i grodzienskim.

A tak naprawdę, to czemu ta dyskusja ma służyć? Co chcesz udowodnić?
    • miroo Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 16.02.10, 23:18
      Wprawdzie nie zmieni to sytuacji w tej chwili polaków na Białorusi a
      Łukaszenka to najzwyklej zignoruje ale...
      w dyplomacji to bardzo wiele znaczy - argument tego co się dzieje będzie można
      teraz podnosić często przeciwko białorusinom i w negocjacjach blokować im to
      na czym będzie im zależało - czyli dostęp do rynków unijnych z ich towarami...
      • tom1980live Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 16.02.10, 23:39
        To pokazuje pewnego rodzaju soldarnosc panstw unii. I oznacza, ze
        glos Polski nie jest odosoniony i przepelniony skrajna rusofobia -
        czy tez bialorusinofobia a naprawde w kraju Lukaszenki dzieje sie
        niedobrze. To jakby oficjalne potwierdzenie tego co mowi strona
        polska
        • igor-53 Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 16.02.10, 23:52
          tom1980live,ty naprawda w to wierzysz?Czy ty naprawda wierzysz w,ze w UE kogo
          kolwiek obchodza te kilkadziesiat Bialorusow z polskimi korzeniami.Owszem,pod
          naciskiem polskich europoslow,cos tam przyjma,moze nawet potepia,ale w glebi
          duszy,pamjetajac klutnie prezydent-premier,posmieja sie.Oni tam maja prawdziwe
          problemy.Grecja wali sie,nastepna Hispanija,na to wszystko jest potrzebna
          kasa,czyli trzeba ciac wydatki i za chwile tlumy zlych Niemcow,Francuzow wyjda
          na ulice z protestami,a ty im z Angelika wyjezdzasz. A z drugiej strony,przeciez
          ten temat jest juz tak obgadany za te ostatnie pare dni,ze wy juz nic nowego nie
          piszecie w swoich postach.Ja by i nie odezwal sie,ale zobaczylem mojego
          pentagona(pisze mojego,bo mam do niego sentyment) nu i nie wytrzymalem,cos
          wrzucilem od siebie.
          • tom1980live Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 17.02.10, 00:09
            Hehehe, wierze w to. Pisze to co mysle - a oto to co mysle. Bialorus
            to zadupie Europy srodkowo - wschodniej. Republika bananowa w srodku
            starego kontynentu rzadzona przez satrape prosto z kolchozu. W UE
            wszyscy wiedza, ze jak dlugo on tam jest to nic sie nie zmieni i
            nikt nie robi nic bo nikomu na Bialorusi nie zalezy - bo to jak juz
            napisalem zadupie wszechswiata. Kraj, ktory nie ma rozwinietego
            przemyslu, zasobow naturalnych zarzadzany w sposob socdemokratyczny
            aby nie upasc musi sila rzeczy doic kase od innych silniejszych
            panstw. I albo bedzie to Rosja,ktora bedzie w jakis tam sposob
            przymykac oko na podjazdy Lukaszenki ku UE lub UE, ktora bedzie
            tolerowac lawiracje lysego wasacza w kierunku Rosji. Konflik bedzie
            UE - ktora jest w kryzysie - jak najbardziej pozyteczny dla unii. Bo
            bedzie to wymowka aby nie udizelac pozyczek, ktore i tak niczego nie
            zmienia w kraju, ktory nie ma zadnego znaczenia. Sorry, taka jest
            prawda. Unia nie ma interesu w sponsorowaniu Bialoruskiego rezimu.
            W ogole sie dziwie Rosji, ze utrzymuje Bialorus, bo czy Rosji, czy
            Unii to Bialorus jest tak potrzebna jak k... dziecko.

Sorry Igor, sam piszesz o kryzysie w Unii - to popatrz na pomoc dla
            Bialorusi przez pryzmat kryzysu Unii.

A po drugie, to czytalem conieco o sytuacji na bialorusi w ruskich
            mediach, a sa one naprawde wybiorcze. A aresztowaniach nie pisze sie
            nic, a ludziom sie wmawia, ze to polska prowokacja. Czy to jest
            ruska mentalnosc, ze aby bronic wlasnych obywateli wszczyna sie
            wojne z Gruzja, a gdy inne panstwo chce bronic swoich obywateli, to
            wtedy jest to prowokacja?
            • igor-53 Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 17.02.10, 00:37
              tom1980live,dzieki za odpowiedz.polemizowac z toba nie bede,ja pytalem,czy
              wierzysz,jak odpowiadasz,ze tak,to znaczy jestes w porzadku.Chce tylko zwrocic
              uwage na ten fragment twojego postu-:"czytalem conieco o sytuacji na bialorusi w
              ruskich mediach, a sa one naprawde wybiorcze. A aresztowaniach nie pisze sie
              nic, a ludziom sie wmawia, ze to polska prowokacja< ,a chce zwrocic uwage dla
              tego,ze to nie rosyjskie media "wybiorcze" ,a to ty chiba wybiorcze dobierasz
              sobie rosyjskie media.Wez poczytaj sobie w jaki sposob to naswietla najwiekszy
              (?) portal rosyjski.
              lenta.ru/news/2010/02/16/ban/
              a rowniez zobacz tu
              www.charter97.org/
              i jak to wszystko przeczytasz,to odpisz mnie,czy ty nadal uwazasz,ze w Rosji
              niema wolnosci slowa.OK?

• tom1980live Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 17.02.10, 08:32
                Ja to przeczytalem na mail.ru, bo to jest chyba najwiekszy portal
                rosyjski. mialem te (nie)przyjemnosc byc w Rosji gdy wybuchla wojna
                w Gruzji. Ta wolnosc slowa jest smieszna, sam wiesz Igor jak mozna
                manipulowac opinia publiczna - patrz (P)impy, Ewcie i Lubaty.
                Bylo to o tyle perfidne, ze zapraszano do studia polityka, ktory
                wyrazal swoje poglady w sposob umiarkowany, a nasteonie po nim
                wypowiadali sie tzw eksperci, ktorzy takie glupoty chrzanili, ze az
                glowa boli. Na przyklad rosyjski polityk uzasadnial interwencje tym,
                ze zostala ostrzelana rosyjska ludnosc cywilna. I to bylo ok. A po
                nim, jakies debile opowiadaly, ze wojne zaczeli nie gruziny a USA,
                bo dzien wczesniej Saka dzwonil Do C. Rice i G. Busha. Zero dowodow,
                teoria prosto z dupy a na drugi dzien ludzie w to wierza i kazdy w
                to gada. Tak samo jest w sytuacji konfliktu polsko - bialoruskiego.

Ale odpowiadajac na pytanie... Wolnosc jest jesli powie sie prawde.
                Czy taka wolnosc istnieje, gdy mowi sie tylko polprawdy? Mysle, ze
                musialbys sobie odpowiedziec na pytanie czy polprawda jest nadal
                prawda, szczegolnie gdy nie mowi sie o tym, co niewygodne.
                • igor-53 Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 17.02.10, 10:54
                  tom1980live,jak ja ,polemizujac z toba,podal cie konkretne linki do
                  informacji,podtwierdzajace moja teze,ty mnie odpisujesz,ze ty to przeczytales
                  gdzies tam,albo jestes leniwy i niechcesz szukac,albo przeczytales,a ostatnio o
                  tym bylo dosc glosnie w zwiazku z "wojna" Google kontra Yandex.ru,informacje o
                  tym,ze mail.ru jest najwiekszym portalem w Rosji,to i podal to,jako zrodlo
                  swoejej informacji (w ta druga wersje ja wierze).tom1980live,ja cie podalem
                  konkretne przyklady pluralizmu informacyjnomu w Rosji,a czy ty mozesz podac mnie
                  przyklad tego samego w Polsce? Czy ty mozesz podac link do chociaz by jednej
                  rozmowy dziennikarza polskiego,z prezesem nieuznawanego przez wladze polskie
                  ZPB-Siemaszko?A co dotyczy rozpoczenciu dzialan wojskowych w
                  OsetiiPoludniowej,do daj mnie spokoj.Ja mam dostep do wszystkich TV.Mam dekoder
                  televizji satelitarny.Mam od dawno internet i takiej manipulacji faktami,jakiej
                  dopuscili sie polskie media (i nie tylko,ja by powiedzial ogolnie zachodnie) to
                  trudno wyobrazic.A to ze manipulacji dopuscili sie wlasnie media
                  zachodnie,swiadczy wywod komisji badajacej przebieg tego konfliktu.Pozdrawiam i
                  jak mozesz,a widze ze jestes "poinformowany",podaj mnie liczbe czlonkow ZPB
                  Angeliki Borys ,a takze ilu Polakow zrzesza ten drugi (lukaszenkowski) ZPB.Jak
                  ty podasz mnie konkretna liczbe(oczewiscie ze zrodlem informacji),to ja uznam
                  wszystkie zarzuty Polskie w stosunku do Lukaszenko.
                  • tom1980live Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 17.02.10, 12:07
                    Tak, jestem leniwy. Nie chce mi sie wyszukwac tego tematu na
                    mail.ru, bo musialbym sie przekopac troche przez te wszystkie posty.
                    Wpisz po rosyjsku na mail.ru polskie ultimatum dla bialorusi czy
                    jakos tak. Sorry Igor, ale nie mam ruskich czcionek i zajeloby to mi
                    troche czasu.

Pytasz sie o rozmowy Siemaszko z polskimi mediami, to tak jakbys sie
                    pytal o rozmowy Saki z ruskimi mediami. Co do manipulacji faktami
                    podczas wojny w Gruzji masz racje, ale zastrzegam, ze robily to z
                    takim samym nasileniem zachod jak i Rosja.

A niby skad ja ci mam podac liczbe czlonkow zdelegalizowanej
                    organizacji? Tego nie ma ani na stronach bialoruskich ani na
                    polskich. Jedyne informacje moge ci podac o uroczystosciach ZPB,
                    tych ktorych rezim nie popiera. W grodnie na uroczystosci i imprezy
                    organizowane przez p. Borys przychodzi regularnie 600 - 800 osob.

www.zpb.org.pl/index.php?id=zpbon
                    nie wiem, jak w innych miastach, ale to chyba troche wiecej niz na
                    wybory wladz zwiazku organizowane przez Lukaszenke, gdzie wg
                    oficjalnych danych bierze udzial 143 delegatow. Co ciekawe
                    Bialoruski ZPB nie prowadzi zadneh witryny internetowej i nie
                    znalazlem w necie zadnych nawet sladowych szczatkow informacji o
                    imprezach organizowanych przez niego.

Igor, w wielu sprawach masz racje i ci to przyznaje. Ale to co
                    wyrabia Lukaszanka to zbyt wiele. Nie chcialbys, zeby taka sama
                    sytuacja spotkala mniejszosc rosyjska w jakimkolwiek kraju, totez
                    naprawde nie rozumiem wielu wpisow internetowych na tym forum.
                    • igor-53 Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 17.02.10, 12:58
                      tom1980live,dzieki ze odpisales.Nie chodzi o to,czy na mail.ru byla taka
                      informacja o jakiej ty wspominales,czy nioe byla.Wazno to,ze roznorodnej
                      informacji w Rosji uzyskac jest bardzo latwo i ja wlasnie o to cie pytalem,czy
                      nawet na podstawie tych dwoch linkow,mozno stwierdzic,ze w Rosji jest pluralizm
                      i wolnosc medij?Co dotyczy tematu Bialorusi.Ja juz pisalem,jaki Lukaszenko
                      jest,kazdy widzi,ja tak mysle,ze mowic o nim dyktator,to znaczy "ublizac "pamiec
                      prawdziwych dyktatorow-Stalin,Hitler.Lukaszenko-to typowy predsiedatiel
                      kolchozw,taki maly zamordysta i nic wiecej,zreszta takowym on byl,takowym i
                      umrze. Ja jestem pewien,ze jakby wladze Polski nie uparli by sie przy
                      swoim,czyli -nasz ZPB jest jedyny legalny i wam nic do tego.To by juz dawno na
                      Bialorusi ten problem byl by rozwiazany.Odniase sie do tego-:> W grodnie na
                      uroczystosci i imprezy organizowane przez p. Borys przychodzi regularnie 600 -
                      800 osob.<. Z calym szacunkiem,ale te liczby ty niczym nie udowodnil.
                      Raczej,pamjetajac co zawsze pokazuja w polskiej TV,te liczby sa daleki od
                      rzeczewistosci.Z tego co widac z ekrana telewizora,to tak na oko z 5-6 razy. Ja
                      cie powiem jeszcze raz,moze blednie rozumiesz mnie,ja nie jestem storonnikiem
                      Lukaszenko,kim on dla mnie jest ja napisalem.Ja jestem przeciwnikiem
                      wykorzystywaniem ludzi w walkach we wlasnym interesie.Wybacz,ale dzialalnosc
                      wladz polskich w tym tematie ,dla mnie jest nieczytelna.A co dotyczy A.Borys to
                      w niej ja widze rozrobiaku,pewna swojej bezkarnosci.
                      • tom1980live Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 17.02.10, 13:33
                        Widzisz Igor tutaj sie nie zgodze. Nie mozna pozwalac na stworzenie
                        2go ZPB, aby nie robic w przyszlosci precedensu. Wydaje mi sie, ze
                        stanowisko polskiej strony jest wiec bardziej niz sluszne,
                        tymbardziej,ze sprawa nie idzie o bialorusinow a o Polakow, ktorzy
                        mieszkali tam z dzieda pradziada. Temat ZPB jest wykorzystywany przy
                        okazji wyborow - fakt. Ale, nie nalezy w tej sprawie ustepowac
                        Bialorusinom.

Na poczatku sie oburzalem jak slyszalem, ale... najlepszym wyjsciem
                        byloby sciagniecie wszystkich represjonowanych do Polski a nastepnie
                        izolacja Bialorusi.
                        • igor-53 Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 17.02.10, 13:53
                          tom1980live,nie rozumiemy sie.W tej chwile mnie nie chodzi o to,czy ustepowac
                          Lukaszence,czy nie.Mnie chodzi o dobro Polonii na Bialorusi.Jak tylko slysze od
                          kogos,ze nie mozno usapic w niczym,to zawsze widze w tym drugie dno,w tym
                          wypadku wykorzystywanie polonii w walkach,przedewszystkim wewnatrzpanstwowych. A
                          wiesz,ze widze manipulacje w polskich mediach.Ciagle mowia o sadach,lw ktorych
                          skazaja polakow,a pozniej mowa idzie o wyrokach.3 dni aresztu,kara piedzna.To
                          nie sa sady,to jest to co kiedys istnialo w Polsce-kollegium do spraw wykroczen
                          (jak dobrze pamjetam tak to nazywalo sie).Te sady na Bialorusi,to wlasnie i sa
                          odpowiedniki tych kolegium.To tak zwany "суд административный",ktory ma prawo
                          nalozyc areszt administracyjny do 15 dob,lub karte piedzna.
                          ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%81%D1%83%D0%B4
                          • tom1980live Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 17.02.10, 23:39
                            Masz racje, nie rozumiemy cie. T szykanowanie mniejszosci narodowej,
                            odbieranie jej praw do swobodnych zgromadzen, ograniczanie praw
                            obywatelskich i praw czlowieka zupelnie bez powodu. I co, twoim
                            zdaniem polska strona powinna sie tylko przygladac i glaskac lysola
                            po glowce? No Igor!!! A wiadomosci te sa wazne dla nas polakow, bo
                            wypedzaja nas z obcego panstwa (ktore istnieje od 1991).
                    • prostowicz Re: Znaczy to coś czy nic nie znaczy? 18.02.10, 10:19
                      tom1980live napisał:

Co ciekawe
                      Bialoruski ZPB nie prowadzi zadneh witryny internetowej i nie
                      znalazlem w necie zadnych nawet sladowych szczatkow informacji o
                      imprezach organizowanych przez niego.

Jest taka strona i aktualna, a nie jak borysowa bez wpisów od kilku
                      miesięcy.
                      polacy.by/
          • miroo "s cias budiet" igor... z cias budiet... 17.02.10, 14:50
            czas w tym przypadku działa na korzyść Polski... ty głowa radziecka
            widziszs tylko tu i teraz, za mordę ich byś krzyknął bo jak za mordę
            się nie złapie to znaczy słabeusz... a tymczasem w dyplomacji jest
            inaczej... i właśnie pod naciskiem polski będą wprowadzane retorsje
            wobec białorusi ze strony unii i będą wprowadzane systematycznie i
            spokojnie...
    • rooboy excuse my ignorance... 16.02.10, 23:39
      czy w swoim oswiadczeniu baronessa ashton napisala "belarus" czy tez
      moze "white russia"???
      • pentagon8 Re: excuse my ignorance... 16.02.10, 23:47
        Mozliwe, ze odnosiła się tak do dyktatury na Białorusi jak i w Rosji.
    • eva15 Ashton spec od wschodu 16.02.10, 23:56
      Wygląda na to, że polska frakcja w EU pokazała Aston na mapie, gdzie leży
      Białoruś. Jest sukces! Aston popiera nielegalne organizacje, przynajmniej tak
      długo, aż się dowie, o co chodzi, albo ją innni sprowadzą na ziemię.
      • eva15 EU na cudzych barykadach? 17.02.10, 00:07
        Do czego sprowadza się polska walka w EU? W sumie do tego, czy EU-urzędasy będą
        równie głupie i równie zdalnie sterowane jak polskie. A że potrafią być
        bezdennie głupie udowodnił już (nie)raz Barroso - np. bohatersko wyrywając Rosji
        ukraińskie rury w 2008 r.
        Jak się Ashton da wmanewrować w to samo, to po raz kolejny EU na tym przegra. Im
        głupsza i śmieszniejsza EU tym lepiej. Pytanie - dla kogo?
        • tom1980live Re: EU na cudzych barykadach? 17.02.10, 00:10
          pytanie, kto toba steruje? Bo nie wierze, ze sama takie madrosci
          wymyslilas :-)))
          • eva15 Co mi po twojej wierze? 17.02.10, 00:21
            Wiarą się nie zajmuję, uważam, że każdy ma prawo mieć swoją, w tym nawet ostatni
            głupek. A może zwłaszcza on.
            • pimpus18 Re: Co mi po twojej wierze? 17.02.10, 01:12
              Głupcy są zazwyczaj bardzo żarliwi w wierze, bywają też wśród nich ateusze.
              Bardziej cyniczni biorą życie takim, jakim jest.

Ogólnie trudno powiedzieć.
              • eva15 Re: Co mi po twojej wierze? 17.02.10, 01:24
                pimpus18 napisał:

> Głupcy są zazwyczaj bardzo żarliwi w wierze, bywają też wśród nich ateusze.

Naturalnie, wiara nie zawsze jest religią.

> Bardziej cyniczni biorą życie takim, jakim jest.

Stoicy je akceptują, nawiedzeni próbują je zmieniać i są siłą rzeczy często górą.

• tom1980live Re: Co mi po twojej wierze? 17.02.10, 08:16
                  Niestety ze swoimi durnymi wpisami i romyta logika jedynie ktos z
                  gleboka wiara moze cie brac na powaznie. Jak tam, zrobilas Pimpowi
                  ekologiczny uciag z rana?
        • jk2007 czy ktos jeszcze pamieta o GUAM? 17.02.10, 00:21
          eva15 napisała:

Jak się Ashton da wmanewrować w to samo, to po raz kolejny EU na
          tym przegra. Im głupsza i śmieszniejsza EU tym lepiej. Pytanie - dla
          kogo?

ambitny projekt GUAM juz na smietniku
          • gollum.z.kremla Re: ambitny projekt GUAM juz na smietniku 17.02.10, 00:55
            Zabawne - a czymże jest Partnerstwo Wschodnie jeśli nie kontynuacją (i rozwinięciem) GUAM?

pl.wikipedia.org/wiki/GUAM
            pl.wikipedia.org/wiki/Partnerstwo_Wschodnie
            • pimpus18 Re: ambitny projekt GUAM juz na smietniku 17.02.10, 01:08
              Partnerstwo Wschodnie to taki nowy Polish Joke.

Im więcej się nad tym zastanawiać, tym bardziej śmieszy.
              • gollum.z.kremla Re: to taki nowy Polish Joke 17.02.10, 01:29
                Może dla durnego pimpka.

Bo dla UE to już wkrótce - gdy Polska obejmie przewodnictwo - jeden z jej priorytetów ;-P
                • eva15 Re: to taki nowy Polish Joke 17.02.10, 01:42
                  Bądzie jeszcze weselej niż jak przewodnictwo objęły Czechy...
          • eva15 Brzni prawie jak Guantanamo 17.02.10, 01:27
            tyle, że demokratyczne.
            • gollum.z.kremla Powiedziało co wiedziało LOL 17.02.10, 01:41
              .
        • gollum.z.kremla Re: wyrywając Rosji ukraińskie rury 17.02.10, 00:43
          ROTFL
      • miroo A Ty eva wrogo nastawiona do zachodu 17.02.10, 16:48
        w ogóle, w każdej postaci i w każdym przypadku jesteś... czy aby nie
        utraciłaś umiaru? Ludzie sobie na forum o Tobie opowiadają już
        anegdoty... jesteś już przysłowiowa anty...
        pohamuj się bo krytyczne spojrzenie ja przynajmniej sobie cenię...
        ale ty po prostu przeginasz...jak ci tak dobrze z azjatami pokroju
        igora to zamieszkaj u nich...
    • jk2007 Ashton pomylila Bialorus z Kosowo 16.02.10, 23:58
      a Polakow z Albanczykami
    • jk2007 czyzby mamy Tydzien Polski w Brukseli? 17.02.10, 00:05
      alez halasu!
      • igor-53 Re: czyzby mamy Tydzien Polski w Brukseli? 17.02.10, 00:47
        nie masz racji,to nie jest tyzdzien Polski w Brukseli,to jest Tyzdzien Polski na
        Bialorusi,a tak naprawda - cyrk.
        • eva15 Re: czyzby mamy Tydzien Polski w Brukseli? 17.02.10, 01:09
          Tak całkiem serio, to jest to tydzień Polski w Warszawie.
          • pentagon8 Re: czyzby mamy Tydzien Polski w Brukseli? 17.02.10, 01:27
            Nie zgodzę się...Radek i Kaczka zbijaja punkty polityczne. Białorus
            maja w poważaniu.
        • pentagon8 Re: czyzby mamy Tydzien Polski w Brukseli? 17.02.10, 01:26
          Pogadamy, jak bedzie tydzień rosyjski w Estonii. Haraszo?
      • pimpus18 Re: czyzby mamy Tydzien Polski w Brukseli? 17.02.10, 01:03
        Bardziej Drogę Krzyżową.

Z wysłańcami Pomrocznej witają się już pewnie tam tylko w rękawiczkach, unikają wyszelkich zadrażnień z nimi (zwłaszta tymi z PiSuaru i od pługa).

Na nowe Polish Jokes też nie trzeba będzie długo czekać.
        • eva15 baranie beki 17.02.10, 01:12
          Nie doceniasz unijnych baranów. One tam trochę pobeczą. Inna rzecz, że cieniej
          niż W-wa oczekuje.
          • pentagon8 Milczenie owiec lepsze? 17.02.10, 01:29
            Małej wiary człowiek jesteś. Kto bedzie dopinał deal z gazpromem. Bo
            chyba nie sami rosjanie, prawda. Potrzebujecie Barosso bardziej, niż
            on was.
            • eva15 Re: Milczenie owiec lepsze? 17.02.10, 01:39
              pentagon8 napisała:

> Małej wiary człowiek jesteś. Kto bedzie dopinał deal z gazpromem. Bo
              > chyba nie sami rosjanie, prawda. Potrzebujecie Barosso bardziej, niż
              > on was.

O czym ty mówisz? Czyj deal z Gaspromem będzie dopinał Barroso? Niemiecki
              holednerski czy włoski? A może francuski?
              • pentagon8 Re: Milczenie owiec lepsze? 17.02.10, 02:09
                Moskwa może się przekonac niedługo, ze unijny. Narodowi kontrachenci
                stają się powoli przeżytkiem. Moge sie mylic co do chwili obecnej,
                ale w perspektywie jakichś 10 lat tendencja moze sie zmienic. Koniec
                końców, tak wlosi, jak i niemcy, konczac na francuzach są jedank
                UNIJNYMI baranami. rosja nie pogra za długo narodowa kartą.
                • tom1980live Re: Milczenie owiec lepsze? 17.02.10, 08:32
                  Po co dyskutujesz z trollami?
            • igor-53 Re: Milczenie owiec lepsze? 17.02.10, 01:42
              pentagon,czy ty nie zauwazyl tego,ze Gazprom ma gleboko w dooopie cala ta UE z
              jej aparatem administracyjnym i zalatwia wszystkie sprawy z bezposrednimi
              kontragentami?Barosso,najwyzej moze przeciac wstege,otwierajac "polnocny potok".
              • pentagon8 Da, ja znaju 17.02.10, 01:44
                > pentagon,czy ty nie zauwazyl tego,ze Gazprom ma gleboko w dooopie
                cala ta UE z
                > jej aparatem administracyjnym

Znajem, znajem...deal z kitajcami bardziej prominentny niz deal z
                malutkimi republikami w EU. Takie czasy.
              • przyjacielameryki Re: Milczenie owiec lepsze? 17.02.10, 10:05
                igor-53 napisał:

> pentagon,czy ty nie zauwazyl tego,ze Gazprom ma gleboko w dooopie cala ta UE z
                > jej aparatem administracyjnym i zalatwia wszystkie sprawy z bezposrednimi
                > kontragentami?Barosso,najwyzej moze przeciac wstege,otwierajac "polnocny potok"
                > .
                Pożyjemy i zobaczymy Igor jak będzie funkcjonował ten potok. Mnie to nie wiele
                interesuje ale coś mi się wydaje, że Rosja wyjdzie na tym jak Zabłocki na
                mydle!!!!! Słyszałeś zapewne o gazie łupkowym????? Nic Igor nie stoi w miejscu,
                świat pędzi do przodu ale Rosja z tymi swoimi siermiężnymi pomysłami i
                nieustanną polityką w gospodarce chyba stoi w miejscu!!!!!!
                • igor-53 Re: Milczenie owiec lepsze? 17.02.10, 10:40
                  przyjacielu,czesc! nie bede z toba dyskutowac,nie ma o czym.Gaz kupkowy mnie
                  jest znany.Malo tego,powiem cie wiecej,o tym gazie wiadomo juz od dawno,napewno
                  o nim wiedza wielu i te co uczestnicza w proektie "North Streem"
                  rowniez.przyjacielu,ostatnio w polskiej prasie cos tam napisali o tym gazie,a ty
                  juz przez to czujesz sie dowartosciowany.przyjacielu,teraz juz stan twojej
                  wiedzy i twoj naprawda "siermiezny" umysl ,widze jak na dlonie.Czerpiesz calosc
                  informacji z publikacji w mass mediach.Mowisz sloganami,wlasnie dla tego
                  przyzywam cie przestac przemowiac ,jak na wiecu.Ale masz racje w jednym,swiat
                  nie stoi w miejscu,ale ty tak.pozdrawiam.P.S. Radze cie wiekszego zaangazowanie
                  sie w zdobywanie wiedzy.Polegac tylko na tym,co ty przeczytasz w GW lub na
                  onet.pl,to jest deptanie w mejscu.
    • kibic_rudego Czy to ta lady co brala kase od Sovietow ? 17.02.10, 06:54

Ta pani to taki sam as jak Buzek czy Sikorski.
    • przyjacielameryki Ashton potępia białoruskie represje 17.02.10, 10:00
      UE pokazuje swoją jedność w walce o sprawiedliwość, w walce z satrapami typu
      Łukaszenko i reżimami typu Białoruś. Ten jeden wspólny głos w ważnych dla
      Europy sprawach jest ważny, ci wszelkiej maści zamordyści czy to na Białorusi
      czy w Rosji nie mogą spać spokojnie. Naszym obowiązkiem jest pomaganie
      wszystkim tym którzy sprzeciwiają się bandyckim metodom stosowanym przez
      państwo wobec swoich obywateli!!!!! Te resztki stalinizmu trzeba bezwzględnie
      całkowicie wyplenić. Brawo UE!!!!!
    • szabelka50 Ashton potępia białoruskie represje 18.02.10, 01:49
      Aa-a, poooszła sobie wraz z tym Żydem z Francji i całym gronem Kongresu
      Polonii Amerykońskiej do d..y.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka