stoik_dn Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 08:37 Żal mi Was. Profesor Bartoszewski jest autorytetem, powiem największym żyjącym w Polsce w tej chwili. Na pewno nie ma Wam za złe że podważacie jego kompetencje naukowe, czego można się spodziewać czegoś od pokoleniach wychowywanych w zakłamaniu, pseudonauce, pseudo dyplomach itd... Mądre narody cenią ludzi mądrych pewnie dlatego na podstawie wiedzy, publikacji Bartoszewskiego mianowano niegdyś w Niemczech na stanowisko profesora. Większość naszych naukowców nie zasługuje na tytuły które posiadają. Znaczna część mgr pisała i pisze sztampowe przepisywanki literatury a to ponoć pierwszy stopień naukowy! Moje pokolenie (ur1978) jest trochę łącznikiem pomiędzy tym co było i tym co się tworzy. Przy odrobinie wysiłku pamiętamy tamte czasy a będąc aktywni dzisiaj pełnymi garściami czerpiemy z wolności. Ludzie młodsi jeśli nie zadali sobie trudu pojęcia historii nie rozumieją wagi świadectwa ludzi wojny i PRL-u i nie zrozumieją więc nie ma co tego oczekiwać. Człowiek z pokolenia które z nudów rzuca koszem w tramwaj a później zabija człowieka albo idzie z dziewczyną do kliniki aby usunąć ten "drobny problem" (czytaj zabić przez rozczłonkowanie lub zatrucie żywego człowieka) i później spokojnie mówi o ochronie swoich praw ma przepaść do człowieka na oczach którego eksterminowano miliony ludzi przynajmniej bez hipokryzji (tak, ostatnio myślę że faszyści byli moralnie chyba zdrowsi od tych którzy przeprowadzają aborcję i uzasadniają to prawem głupiego młodego człowieka, pytanie gdzie jest prawo tego zabijanego). Jest rzeczą normalną bunt pokoleniowy i to dobrze bo jest on motorem rozwoju, jednakże nie da się rozwijać bez spojrzenia w przeszłość. Bartoszewski to dla nas Taki narodowy dziadek (pradziadek) a zawsze w normalnych społeczeństwach ten bunt pokoleniowy jest pomiędzy dziećmi a rodzicami, dziadków się szanuje i czerpie z ich doświadczenia. U nas często jest inaczej i świadczy to o wypaczeniu naszej kultury. Ale nie martwmy się wśród nas jest wielu mentalnych wnuków, prawnuków Bartoszewskiego i damy radę zmienić to społeczeństwo w ramach buntu przeciw tym naszym rodzicom których głowy nadmiernie były kształtowane za PRL i teraz zioną jadem i przekazują tę nienawiść dzieciom. Pan Profesor jest dla nas symbolem „PRZYZWOITOŚCI”. A i mam prośbę do człowieka o nicku: syn Wojtyly. Zmień Nick, buduj swoją wielkość na swoich osiągnięciach, zrób ten pierwszy krok w kierunku przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: a to mnie Bartoszewski niemile zaskoczył:-(.. 26.02.10, 12:40 Mnie też. Z jego wypowiedzi wynika, że nie czytał książki. Robi się z tego wszystkiego dyskusja w stylu przedwojennej anegdoty o Franciszku Fiszerze, który w polemice z pewnym miłośnikiem Prousta - sam dowodził, że Proust był beztalenciem i grafomanem - użył ostatecznego argumentu: "Mam nad tobą tę przewagę, że ty czytałeś Prousta, a ja nie". Odpowiedz Link Zgłoś
nasan Re: Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non ficti 26.02.10, 09:18 stoik_dn napisał: > Żal mi Was. hehe... pycha co???!!!!! rozbawil mnie twoj tekst. i chyba to o buncie bylo najlepsze... taka rewolucja kontrolowana???!!! cos jak w putinowskiej rosjii, krytyka wodza tak, ale pod kontrola Odpowiedz Link Zgłoś
stoik_dn Re: Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non ficti 26.02.10, 09:58 chyba nie zrozumiałeś, ale to pewnie moja wina, piszę zbyt zawile. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno_ja Re: Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non ficti 26.02.10, 13:30 > Profesor Bartoszewski jest autorytetem, powiem > największym żyjącym w Polsce w tej chwili. I niestety cierpi na tą samą "chorobę" co pozostałe polskie autorytety i autoryteciki: "Nieczytałem, znam z doniesień prasowych, ale......" Chyba, że był tej książki recenzentem lub w inny sposób poznał jej treść przed wydaniem. O tym jednak nic nie wiadomo. Ja z opinią o tym wydawnictwie poczekam do zakończenia lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Kapuściński współpracował z wywiadem naszego Kraju 26.02.10, 08:47 I chwała Mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
gumisieki Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 08:47 Kończ Waść wstydu oszczędź...Dziękujemy już za Pana rady, co jest dobre a co nie. W pewnym wieku człowiek już nie myśli racjonalnie i Pan z całą pewnością ten wiek już osiągnął!! Odpowiedz Link Zgłoś
ft-35 Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 08:54 Ten artykuł jest tyle wart jak to że Pan Bartoszewski jest "profesor Bartoszewski. ".Po co takie podpieranie się profesorem Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown pisanie biografii po polsku 26.02.10, 08:57 W polskich realiach znanych postaci każdy każdego zna, co się kończy często tym, że biografię pisarza pisze jego przyjaciel, a wydaje to im ich kolega z dzieciństwa. W USA - kraju pozwami cywilnymi płynącymi - jakoś nie ma problemu z biografiami, nierzadko kontrowersyjnymi (żona Coppoli czy wdowa po Belushim też próbowały blokować wydanie książek, jednak bezskutecznie). U nas wciąż panuje przekonanie, że biografia ma być lukrowatym, wyidealizowanym wspomnieniem. Bzdura, panie Bartoszewski. Odpowiedz Link Zgłoś
kastor102 Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 09:00 Temu panu chyba już podziękowaliśmy za jego usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
halflitra Czy Pan czytał tę książkę Profesorze? 26.02.10, 09:05 Jeżeli nie to nie ma Pan o czym mówić. Jeżeli tak, to chcoiaż niezwykle Pana cenię, Pana postawa każe mi wątpić w wartośc naukową Pana prac historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
25cz Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 09:07 No cóż, motłoch też ma swój kanon literacki i swoich wieszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
voytek_w Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 09:12 Bardzo ciekawe !! Świat Książki również wydaje pozycje typu: "Dziennik nimfomanki" (oryginalnie: DIARIO DE UNA NINFOMANA) Erotyczne przygody Francuzki w Hiszpanii... skandalizującą pozycję ... więc przykro mi ale już dawno Pan wydaje w wydawnictwie który można by nazwać "niemoralnym!! Odpowiedz Link Zgłoś
totalchaos4 Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 09:13 Mam gdzieś co robił Kapuściński..uwielbiam jego książki....tego jak się czułem czytając pierwszy raz Heban nikt mi nie odbierze Odpowiedz Link Zgłoś
dzina-au Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 09:23 Nie zrozumialam z artykulu czy Pan Bartoszewski czytal ksiazke, ktora tak ostro krytykuje czy nie. Mam wrazenie, ze nie. Mowi, ze spotkal R Kapuscinskiego raz w zyciu na formalnym przyjeciu, zna go wiec tak jak wiekszosc z nas, z ksiazek tylko. Jak wiec Pan Bartoszewski moze wypowiadac takie kategoryczne zdanie i porownywac ksiazke ( posrednio ) do przewodnika po domach publicznych? A z innej beczki, to zastanwiam sie nieraz jak i dlaczego stalo sie tak, ze o Pani Irenie Sendlerowej dowiedzielismy sie za sprawa amerykanskiego nauczyciela i uczennic jednej amerykanskiej szkoly, a nie od dzialaczy Zegoty, w tej liczbie Pana Bartoszewskiego. Najdzielniejsza osoba z tej organizacji pozostawala przez dziesieciolecia “w ukryciu”. Jesli tak nie bylo, jesli wszyscy wiedzielismy o Pani Sendlerowej, tylko ja jestem glucha i slepa, to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
saper_vodiczka Tłumacząc to na język polski 26.02.10, 09:24 Prawda jest zabroniona. Budować hagiografie. Budować LEGENDY! Bo inaczej morda w kubeł. Nno! Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Re: Tłumacząc to na język polski 26.02.10, 13:34 A prawda was wyzwoli - feld. Otto Katz Odpowiedz Link Zgłoś
inwinoveritas Co pozostanie po Kurtyce? 26.02.10, 09:29 Najbardziej obrzydliwą rzeczą jest obrzucanie błotem tych, którzy nie mogą się bronić. Po Kapuścińskim pozostaną wspaniałe książki, a co pozostanie po Kurtyce? Odpowiedz Link Zgłoś
judas1 Przewodniki po domach publicznych? 26.02.10, 09:29 A został wymieniony sejm? Odpowiedz Link Zgłoś
pw2221 bydło, dyplomatołki i domy publiczne ! 26.02.10, 09:34 ... oto kultura autorytetu wykształciuchów Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Wolę Bartoszewskiego bez dyplomu niż 26.02.10, 11:58 Kaczyńskich z dyplomem. Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Re: bydło, dyplomatołki i domy publiczne ! 26.02.10, 13:39 Lepszy Kurtyka i Kurski???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 Kapuściński to sługus komuchów i dziwkarz.. 26.02.10, 09:34 na dodatek na zyczenie komuny przekłamywał historię i fakty.. (w Cesarzu np)..no i zawsze miał po kilka kochanek... nie dziwota że jego żonie to nie w smak Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Re: Kapuściński to sługus komuchów i dziwkarz.. 26.02.10, 13:37 Kompleksiki, zazdrosny??? - Najlepsza baba własna graba????? Odpowiedz Link Zgłoś
3henryk Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 09:37 PISdzielskie pomioty, katotolszewia niszcząca ludzi. Niebawem ta formacja pójdziem w niebyt, a wraz z nią te zakłamanie i fałszywe mordy z talibatu toruńskiego wraz z naczelnym obłudnikiem i złodziejem - sromotnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sydio Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 09:46 W taki oto sposób Pan Bartoszewski inicjuje z właściwą sobie parcianą retoryką bojkot wydawnictwa (nie jestem pewien, czy w słusznej sprawie). Oportuniści ze "Znaku" mają powody do zadowolenia Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo pseudoprofesor dał głos ;) w tym wieku można już 26.02.10, 09:51 mu starczą demencje wybaczyć. Ale chyba racje mają ci, którzy twierdzą, że "profesor" boi się swojej biografii... Odpowiedz Link Zgłoś
robstork Chyba w życiu go nie słyszałeś 26.02.10, 10:08 O demencji i analfabetyzmie to świadczy twój post. W twoim wieku ten człowiek robił więcej w miesiąc niż ty zrobisz przez całe swoje smętne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo Re: Chyba w życiu go nie słyszałeś 26.02.10, 12:13 robstork napisał: > O demencji i analfabetyzmie to świadczy twój post. ciekawe, jaki sposób mój post świadczy o demencji i analfabetyzmie??? Zanim użyjesz słowa, którego znaczenia nie znasz, poszukać choć w google :D W twoim wieku ten człowiek > robił więcej w miesiąc niż ty zrobisz przez całe swoje smętne życie. tak, znane są jego "dokonania", na które składa się parę gawędziarskich książek, niezrozumiałe białe plamy z czasów jego młodości oraz polityczny bełkot, którym nas katuje od kilkunastu lat. Tego rodzaju "autorytety" nie potrafią odejść same, zatem tylko natura pozostaje:P A ty jak chcesz, dalej się podniecaj swoim autorytetem, ale nawet GW go dziś nie broni :D Odpowiedz Link Zgłoś
antypisowski_histeryk robstork najwyrazniej 26.02.10, 12:40 zapomnial przeczytac swojego biuletynu z instrukcjami jak ma myslec o tym zdarzeniu (czytaj wyborczej) i najwyrazniej sie pogubil... Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Re: Chyba w życiu go nie słyszałeś 26.02.10, 13:44 Jakie sa twoje życiowe dokonania, poza napisaniem kilku klasówek, aby skonczyc podstawówke???? Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo Re: Chyba w życiu go nie słyszałeś 26.02.10, 14:05 moritani napisał: > Jakie sa twoje życiowe dokonania, poza napisaniem kilku klasówek, > aby skonczyc podstawówke???? nie twoja sprawa, natomiast "życiowe" dokonania "profesora" bydło znamy :) W zasadzie to on potrzebował kilku klasówek, bo poza maturą nic więcej nie zdziałał :P Odpowiedz Link Zgłoś
robstork Re: Chyba w życiu go nie słyszałeś 05.03.10, 18:39 Dawno tu nie zaglądałem, ale to może dobrze, bo Twoje posty są potwierdzeniem tezy, że na forach w Internecie leczą kompleksy zawistne, zakompleksione czopki. Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm Ten dworzanin Dyrdymała Wspaniałego zwariował ? 26.02.10, 10:02 kto takiego starego kurdupla wpuści do domu publicznego ? Odpowiedz Link Zgłoś
moritani Re: Ten dworzanin Dyrdymała Wspaniałego zwariował 26.02.10, 13:47 Szybciej niż ciebie, bo bezrobotnych tam nie wpuszczaja, musza wiec gwłcić małolaty po parkach. Dużej celi. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 zoabcz plebsie jak vipki sie bronia na rowni z kle 26.02.10, 10:04 klerem o wyjasnienie wspolpracy z ubekami....poziom obrony siegnal ponizej zera... Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 10:18 Pan prof. Bartoszewski to dinozaur z przełomu XIX i XX w. Świat zakłama nej etyki i moralności już odszedł. Tylko w Polsce zostały jego przy czółki. Oczywista oczywistość w moherowym świecie i świecie zakłamane go Kościoła. Polski świat intelektualistów też pozostawia sporo do ży czenia. Nie potrafimy mówić w sposób taktowny i zrozumiały o tym jacy w istocie jesteśmy. Kapuściński, jego twórczość a i ta biografia są dro gą do samookreślenia. Ciągotki do ziemiaństwa, elitarności i wyższych sfer opanowały powojenną Polskę. A tacy to my nie jesteśmy. " Jaki jest koń, każdy widzi " Co tu udawać ! Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 10:25 Najlepszy jest sondaż... LOL Wszystko jasne! Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non ficti 26.02.10, 10:27 O a jednak jest dokończenie pytania, to mi musiało się coś nie wyświetlić za pierwszym razem :). A szkoda, tak było przynajmniej zabawnie... Odpowiedz Link Zgłoś
jola5033 Bartoszewski o wydawcy "Kapuściński non fiction... 26.02.10, 10:32 CZy powinniśmy wybielać osoby publiczne???? Moim zdaneim- nie. Osoby bubliczne powinny liczyś się z tym, że są obserwowane i powinny wiedzieć, że nei wszystko im wolno...... PO takeij reklamie wydawnictwo nieźle zarobi ........ Odpowiedz Link Zgłoś