tak_trzymac 07.03.10, 11:51 Kawa źródłem magnezu :-O ??? Myślałem, że kawa wypłukuje magnez z organizmu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venettina Kawa jest zrodlem magnezu?! 07.03.10, 11:55 Epokowe odkrycie: kawa jest zrodlem magnezu! Do tej pory kawa wyplukiwala magnez z organizmu. Ciekawe czy tego "odkrycia" dokonali naukowcy przywolani w artykule czy moze mloda kadra GW zatrudniana w mysl zasady: Nie matura, lecz chec szczera zrobi z ciebie reportera! Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Kawa jest zrodlem magnezu?! 07.03.10, 13:36 venettina napisała: > Epokowe odkrycie: kawa jest zrodlem magnezu! Do tej pory kawa > wyplukiwala magnez z organizmu. > > Ciekawe czy tego "odkrycia" dokonali naukowcy przywolani w artykule > czy moze mloda kadra GW zatrudniana w mysl zasady: Nie matura, > lecz chec szczera zrobi z ciebie reportera! Zapewne Autor(ka) "miał(a) na myśli" Cappucino z magnezem produkcji Mokate S.A. w Ustroniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
bravissimo999 Re: Kawa jest zrodlem magnezu?! 10.03.10, 15:18 "Jedzenie magnezu"? Próbowałem, jest bardzo twardy i nie da się go zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
sperma123 Szpinak zawiera śladowe ilosci magnezu 07.03.10, 13:35 Co za nieuki... Odpowiedz Link Zgłoś
uploadhelski Re: Szpinak zawiera śladowe ilosci magnezu 08.03.10, 21:44 Nieuki? Każda cząstka chlorofilu zawiera w centrum jon magnezu, więc zielony szpinak zawiera dużo, a nie śladowe ilości magnezu. Dodatkowo ten magnez zawarty w chlorofilu jest lepiej przyswajalny od innych form magnezu, w tym zwykłych kationów obecnych w przereklamowanych wodach mineralnych. Liczy się nie tylko ilość mikroelementów forma. Nie wody mineralne, ale owoce, warzywa itp. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Lubię szpinak, ale smieszy mnie że kiedyś ze 07.03.10, 17:40 szpinaku zrobiono kopalnię żelaza (szkoda tylko że nieprzyswajalnego przez ludzki organizm) a teraz robi się złoże magnezu:) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Lubię szpinak, ale smieszy mnie że kiedyś ze 08.03.10, 06:04 guru133 napisał: > szpinaku zrobiono kopalnię żelaza (szkoda tylko że nieprzyswajalnego przez > ludzki organizm) a teraz robi się złoże magnezu:) ************************ Zapewne zrobiły to osoby, które nie potrafiły smacznie przyrządzić szpinaku... Odpowiedz Link Zgłoś
orlet Re: Lubię szpinak, ale smieszy mnie że kiedyś ze 08.03.10, 17:56 Nie. Po prostu w pierwszej publikacji dotyczącej zawartości pierwiastków w szpinaku zrobioną błąd. Przecinek został pomyłkowo przesunięty w prawo, tzn. że w rzeczywistości szpinak posiada 10 razy mniej szpinaku niż napisano w pierwszej publikacji. Zostało to później skorygowane, ale poszło w świat i do gazet. Niestety ludzie nadal w to wierzą. Nic dziwnego, w końcu sprostowania nigdy nie mają takiego zasięgu jak pierwotna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
orlet Re: Lubię szpinak, ale smieszy mnie że kiedyś ze 08.03.10, 17:58 Oczywiście 10 razy mniej żelaza, a nie szpinaku w szpinaku. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Lubię szpinak, ale smieszy mnie że kiedyś ze 09.03.10, 01:38 orlet napisał: > Oczywiście 10 razy mniej żelaza, a nie szpinaku w szpinaku. ********************* Podejrzewam, że przedmówca posłużył się stereotypem szpinaku, który istnieje w naszej tradycji kulinarnej przynajmniej kilkadziesiąt lat - bez sprawdzania, jak jest w istocie. Dobrze, że przypomniałeś o błędzie z przecinkiem. PS. Zawartość szpinaku w szpinaku bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyncjusz Re: Lubię szpinak, ale smieszy mnie że kiedyś ze 09.03.10, 18:06 orlet napisał: > Oczywiście 10 razy mniej żelaza, a nie szpinaku w szpinaku. Nie tłumacz się. Robiono przecież badania zawartości cukru w cukrze. Sam widziałem film o tym. Czemu podobnie nie miałoby by być ze szpinakiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
basia_pi Magnez na zdrowie 07.03.10, 18:10 W USA otyłość i jej konsekwencje są tak wielkim problemem społecznym, że dają na badania nad tym tematem ogromną kasę. No to badają wszelkie możliwe przyczyny, w tym te bardzo mało prawdopodobne. A tu po prostu trzeba mniej jeść i więcej się ruszać, żeby schudnąć. Zgubienie sadełka (zwłaszcza tzw. tłuszczu trzewnego = brzucha) to najlepsze zabezpieczenie przed cukrzycą i chorobami układu krążenia - ale to trudniejsze niż dołożenie paru tabletek z Mg na dobę! Odpowiedz Link Zgłoś
bezebubol [...] 07.03.10, 19:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
karpiniuk Magnez na zdrowie 07.03.10, 21:26 Jeśli magnez to czekolada a jak czekolada to mazurek czekoladowy (tym bardziej, że zbliża się Wielkanoc). Oto moj sprawdzony przepis na mazurka: mazurek na wielkanoc Odpowiedz Link Zgłoś
strass1 Magnez na zdrowie 08.03.10, 18:30 Bogate w magnez są wody z nad Popradu:Galicjanka,Muszynianka,Piwniczanka,Muszyna Zdrój,itp,ale ludzie wolą wody które są rozlewane prosto z kranów czyli zwykła kranówa. Odpowiedz Link Zgłoś
adigyrb4 Re: Magnez na zdrowie 09.03.10, 20:33 Z wodami mineralnymi musimy uważać,żeby nie przedawkowywać bo mogą tworzyć się w nerkach kamyki mineralne.Wody żródlane możemy pić bez specjalnych ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
adigyrb4 Magnez na zdrowie 09.03.10, 20:29 Największą bombą magnezową jest najzwyklejsza kasza gryczana.:) Odpowiedz Link Zgłoś