ilr 09.03.10, 07:11 A nie obawiają się tego, że nadejdzie taki czas kiedy siedemdziesięciolatków na siłę będą "wysyłać na emeryturę"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ondskan Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 09.03.10, 07:16 Ja nie widzę podstaw do takich obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
szuwarek75 Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 09.03.10, 07:35 O, to już dziś drugi artykuł Wybiórczej na temat zalegalizowania eutanazji. Homosie już niemodni, czy wystarczająco oswoił się z nimi lud? Teraz rewolucja idzie dalej - zabijanie w świetle prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 09.03.10, 09:13 szuwarek75 napisał: > O, to już dziś drugi artykuł Wybiórczej na temat zalegalizowania > eutanazji. Homosie już niemodni, czy wystarczająco oswoił się > z nimi lud? > Teraz rewolucja idzie dalej - zabijanie w świetle prawa. ************************ A może GW pomaga PełO jak tylko może. Wprowadzić to unas (jako obowiązkowe), obniżyć o 10 lat wiek. Ile to problemów by rozwiązało ??? Od służby zdrowia po system emerytalny. Zachodzi tylko pytanie czy polityków miałoby to też objąć, czy tylko pospólstwo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: Problem emerytur mają rozwiązany 09.03.10, 09:41 Wystarczy odpowiednio niskimi stawkami i odosobnieniem przekonać 70 latków do bezsensowności ich życia i już sami poproszą o zabicie. A dzieci które pewnie są zabiegane, zapracowane bo na wakacje trzeba wyjechać chętnie jeszcze wspomogą ich w tej decyzji. Co by nie stanowili ciężaru. Muzułmanom nie trzeba będzie niszczyć tego zgniłego zachodu. Starszych się zabije. Nienarodzonych wyskrobie. Młodzi się zaćpają. Homosie wymrą naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow Re: Problem emerytur mają rozwiązany 09.03.10, 09:57 Wiwat Zachód, wiwat wolność i jasnogród. Odpowiedz Link Zgłoś
stasimonek Re: Problem emerytur mają rozwiązany 09.03.10, 10:09 Nie bardzo rozumiem czemu homosie mieliby wymrzeć naturalnie. Tzn. wnioskuję, że twój tok myślenia jest taki, że homoseksualiści rodzą homoseksualistów i wszyscy mają homoseksualnych rodziców ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: Problem emerytur mają rozwiązany 09.03.10, 10:27 > Nie bardzo rozumiem czemu homosie mieliby wymrzeć naturalnie. Nie martw się to się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: Problem emerytur mają rozwiązany 09.03.10, 10:24 "Homosie", jak Ty to nazywasz, nie wymrą naturalnie. Weź pod uwagę, że homoseksualizm istniał wśród ludzi praktycznie od zawsze i wciąż istnieje, a mimo że przecież homoseksualiści w większości nie przekazują swoich genów, ich liczba jakoś nie maleje. Zmartwię Cię więc: "homosie" byli, są i będą. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: Problem emerytur mają rozwiązany 09.03.10, 10:40 eruiluvatar napisał: > Zmartwię Cię więc: "homosie" byli, są i będą. ************************ Niech sobie będą, tylko niech się nie afiszują, to takie ohydne ... Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: Problem emerytur mają rozwiązany 09.03.10, 14:23 Jak nie wymrą to wyrżną i ukamienują ich muzułmanie jak już przejmą władzę i wprowadzą koran. I za nic będą mieli te brednie o prawach mniejszości religijnych, kobiet, feministek, homosiów, pacyfistów itp. I jak na ironię właśnie ci bojownicy o równość sami sobie kręcą na siebie stryczek. Cóż nic nie jest wieczne i dotyczy to także cywilizacji zachodniej. Szkoda mi tylko moich potomków bo mam nadzieję że ja i moje dzieci tego nie dożyją. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow PROSZĘ BARDZO 09.03.10, 07:19 OTO WASZ KOCHANY, BŁYSZCZĄCY, LEPSZY, BARDZIEJ ROZWINIĘTY ZACHÓD! I WY ŚMIECIE MÓWIĆ, ŻE TE KRAJE SĄ BARDZIEJ ROZWINIĘTE OD NAS? CI LUDZIE NIE MAJĄ POJĘCIA O PRAWACH CZŁOWIEKA! Jak można mówić o prawach człowieka nie rozumiejąc ich! Podstawa polega na ochronie życia, nie zabieraniu go! Nikt nie ma prawa szkodzić samemu sobie. Wybijcie sobie tą herezję z głowy. Jak komuś jest źle, to należy mu pomóc, nie mordować. Krew na dłoniach Holendrów... wyjechałbym z tego ciemnogrodu do Polski, jakbym tam mieszkał. Lepiej zarabiać grosze, ale mieć pewność, że umrę naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kinste Re: proszę 09.03.10, 07:50 pogromca_ateuszow - to jest Twój wybór i każdy powinien go szanować i TY uszanuj wolę innych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koscielny_2 Re: proszę 09.03.10, 09:00 Z pogromcą ateuszów nie ma co dyskutowac, to przeciez skrajnie ograniczony moher i tylko on ma racje, wie jedna, jest najmądrzejszy naświcie i współczuje mu głupoty tak na marginesie.... Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow Re: proszę 09.03.10, 09:51 A skąd wy wzięliście takie brednie, że człowiek ma prawo do robienia sobie krzywdy? Nie ma prawa, ma żyć, czy mu się podoba, czy nie. Fakt, że w wieku 86 lat powstrzymywanie śmierci naturalnej to grzech, ale zabijanie bo ma ucho krzywe i odechciało się żyć, to już wariactwo. Czy wy w ogóle wiecie, że w tej Holandii można sobie odciąć rękę, bo się nie spodobała? Na życzenie? Jak ZACOFANYM ciemnogrodem trzeba być, by na to pozwalać? I kim, żeby to wspierać! Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: proszę 09.03.10, 10:06 Ach, mam żyć "czy mi się to podoba, czy nie"? A kto tak powiedział i kto mnie do tego zmusi? Jeśli któregoś dnia stwierdzę, że moja dalsza egzystencja nie ma sensu, to ją zakończę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: proszę 09.03.10, 10:08 Ach, mam żyć "czy mi się to podoba, czy nie"? A kto tak powiedział i kto mnie do tego zmusi? Jeśli któregoś dnia stwierdzę, że moja dalsza egzystencja nie ma sensu, to ją zakończę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: proszę 09.03.10, 10:52 eruiluvatar napisał: > Ach, mam żyć "czy mi się to podoba, czy nie"? A kto tak powiedział > i kto mnie do tego zmusi? Jeśli któregoś dnia stwierdzę, że moja > dalsza egzystencja nie ma sensu, to ją zakończę i tyle. ************************** Dziennie robi to około 16 osób. Żadna rewelacja. Według policyjnych statystyk w zeszłym roku samobójstwo popełniło prawie 5,9 tys. Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow Re: proszę 09.03.10, 11:05 co nie znaczy ze na to pozwalam, hehe ;p chyba znowu nic nie rozumiecie :)))))))))))))) - jak ktos mi to powie, ze zamierza sie zabic, myslicie ze bede stal biernie? :> Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: proszę 09.03.10, 11:12 A czemuż tego kogoś miałoby w najmniejszym stopniu obchodzić Twoje pozwolenie? To jego życie, Ty powinieneś zająć się swoim. Możesz nie stać biernie, ale nie płacz później, że Ci zrobił bubę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: proszę 09.03.10, 16:57 Ty się możesz powiesić. Duży zysk dla świata będzie. Chodzi o to że państwo zezwala na zabijanie ludzi starszych po złożeniu podpisu. Podpis taki nietrudno będzie zdobyć lub po prostu się go podrobi. Zawsze się można dogadać z wykonawcą na stawkę. Dobry sprzedawca wymusi podpis pod wszystkim, nie będzie miał problemu i z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: 09.03.10, 08:03 I Ty śmiesz mówić o ciemnogrodzie? Nikt nie mówi o nakłanianiu ludzi do samobójstwa, o mordowaniu ich czy "szkodzeniu samemu sobie". Gdyby była taka możliwość, to po stokroć wolałbym (i zapewniam Cię - nie tylko ja) umrzeć godnie i na własne życzenie (oczywiście, że można się powiesić czy nałykać jakiegoś świństwa, ale jeśli mogłoby się to odbyć pod kontrolą lekarza bez wątpliwości pt. "a może przeżyję i będzie ze mną jeszcze gorzej?" to chyba oczywiste, co jest lepsze) niż dać się wyniszczyć śmiertelnej chorobie czy po prostu zmagać się z własną niedołężnością, niemożnością poradzenia sobie samemu, robieniem pod siebie itd. A jeśli nie podoba Ci się taki świat, to nikt Cię na nim na siłę nie trzyma. Wręcz przeciwnie - wyświadcz owemu światu przysługę i palnij sobie w ten głupi, anty-"ateuszowy" łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Re: 09.03.10, 08:27 eruiluvatar napisał: > I Ty śmiesz mówić o ciemnogrodzie? Nikt nie mówi o nakłanianiu ludzi do samobój > stwa, o mordowaniu ich czy "szkodzeniu samemu sobie". Gdyby była taka możliwość > , to po stokroć wolałbym (i zapewniam Cię - nie tylko ja) umrzeć godnie i na wł > asne życzenie (oczywiście, że można się powiesić czy nałykać jakiegoś świństwa, > ale jeśli mogłoby się to odbyć pod kontrolą lekarza bez wątpliwości pt. "a moż > e przeżyję i będzie ze mną jeszcze gorzej?" to chyba oczywiste, co jest lepsze) > niż dać się wyniszczyć śmiertelnej chorobie czy po prostu zmagać się z własną > niedołężnością, niemożnością poradzenia sobie samemu, robieniem pod siebie itd. > > A jeśli nie podoba Ci się taki świat, to nikt Cię na nim na siłę nie trzyma. Wr > ęcz przeciwnie - wyświadcz owemu światu przysługę i palnij sobie w ten głupi, a > nty-"ateuszowy" łeb. Ty za to wykazałeś się "mądrością".. Widziałem film dokumentalny na temat eutanazji w Holadii. I na przykład do rodziców wychowujących niepełnosprawne dziecko potrafili podejść ludzie na ulicy i zapytać, dlaczego się męczą, przcież jest eutanazja, albo tekst syna do ojca: Zrób to tak, aby pogrzeb był w weekend, bo w tygodniu nikt nie ma czasu przyjeżdzać. Lekarz na tekst: Panie doktorze, proszę mi pomóc, wali zastrzyk i finito.. To jest ten twój "jasnogród"?? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: 09.03.10, 08:33 Film był dokumentalny czy raczej SF? Jeżeli eutanazja dozwolona w Holandii jest tylko na życzenie osoby chorej jakim cudem może podlegać jej niepełnosprawne dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: "straszna" Holandia 09.03.10, 08:44 > Widziałem film dokumentalny na temat eutanazji w Holadii. I na przykład do > rodziców wychowujących niepełnosprawne dziecko potrafili podejść ludzie na ulic > y > i zapytać, dlaczego się męczą, przcież jest eutanazja, A ja widziałam film o Amiszach w USA:-) Jak wytłumaczysz fakt, że ciężko chore dzieci z domów dziecka, nie mające w Polsce szans na adopcję, często trafiają właśnie do rodzin holenderskich? Tak, to prawda, w Holandii dopuszczalna jest eutanazja, nie ratuje się skrajnie niedojrzałych wcześniaków, za to osoby niepełnosprawne i ich rodziny otrzymują wsparcie medyczne i socjalne oraz życzliwość otoczenia, o jakim w Polsce można tylko pomarzyć. Ale fajnie zawsze pogadać o ideałach:-( Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow Re: "straszna" Holandia 09.03.10, 09:53 Pomoc, masz na myśli Holandię? Tak się składa, że właśnie sąsiedni news (czy to bodajże na wp i onecie) mówi, że masowo adoptuje się dzieci w Polsce. Uznaję Twoje słowa za niesprawdzone i nieprawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: "straszna" Holandia 09.03.10, 10:13 Prawie prawda. Artykuł nie mówi o adoptowaniu masowym dzieci w Polsce, ale o handlu "adopcyjnym" noworodków. To jednak cos innego niż poruszana tutaj sprawa adoptowania starszych i niepełnosprawnych dzieci. Co innego zdrowy noworodek, na którego wychowanie masz od początku wpływ, a co innego starsze dziecko już ukształtowane w częsci przez patologiczną rodzinę i sierociniec, a w dodatku dziecko obciążone jakimiś wrodzonymi wadami. Odpowiedz Link Zgłoś
stasimonek Re: "straszna" Holandia 09.03.10, 10:15 A ja myślałem, że sąsiedni news mówi o tym, że w Polsce rozwija się handel nienarodzonymi dziećmi, bo procedury adopcyjne są źle skonstruowane i skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: "straszna" Holandia 09.03.10, 10:19 Tak jak i każda religia opiera się na słowach niesprawdzonych i nieprawidłowych, a jakoś wyznawcom to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow Re: "straszna" Holandia 09.03.10, 11:06 Myślę, że w kontekście eutanazji, a może i aborcji, różnica jest znikoma. Te dzieci i tak idą do rodzin na wychowanie. Przy okazji - dzieci z patologicznych rodzin w Holandii nie chcą. :) Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: "straszna" Holandia 09.03.10, 17:00 > Jak wytłumaczysz fakt, że ciężko chore dzieci z domów dziecka, nie mające w > Polsce szans na adopcję, często trafiają właśnie do rodzin holenderskich? Bo tam w razie czego jak się znudzi taka zabawka to można ją poddać eutanazji. Jak się ją odpowiednio przyciśnie to sama o to poprosi a jak nie to się weźmie dwóch znajomych lekarzy i podpiszą wyrok bez problemy Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: 09.03.10, 09:54 Przypuszczam więc, że to był film dokumentalny w stylu równie prawdomównego "Niemego krzyku", w którym to chociażby płód, znajdujący się w stadium, w którym aborcji się już nie przeprowadza (wykształcone usta itp.), wciąż jednak pozbawiony świadomości "krzyczy" na widok narzędzia? Proponuję weryfikować oglądane filmy i oddzielać te dokumentalne od propagandowych. Choć domyślam się, że jesteś katolikiem, więc propaganda i indoktrynacja to Twój chleb powszedni. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyklewicy Re: 09.03.10, 11:01 eruiluvatar napisał: > Przypuszczam więc, że to był film dokumentalny w stylu równie > prawdomównego "Niemego krzyku", w którym to chociażby płód, > znajdujący się w stadium, w którym aborcji się już nie > przeprowadza (wykształcone usta itp.), wciąż jednak pozbawio > ny świadomości "krzyczy" na widok narzędzia? Proponuję weryfikować > oglądane filmy i oddzielać te dokumentalne od propagandowych. Choć > domyślam się, że jesteś katolikiem, więc propaganda > i indoktrynacja to Twój chleb powszedni. ************************* Przecież to co ty tutaj robisz to jest propaganda. Dziecko po urodzeniu jest nieświadome świata jeszcze przez co najmniej kilka miesięcy. Czy wtedy też według ciebie można go zabić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow Re: 09.03.10, 11:08 Domyślam się, że jesteś katolikiem, więc propaganda i indoktrynacja to Twój chleb powszedni... Oj, ateuszki mateuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: 09.03.10, 11:15 Tomasz, nie Mateusz, jeśli już ;) Widzę, że zabrakło argumentów na jakąkolwiek konstruktywną wypowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: 09.03.10, 11:10 Hmm w porządku, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że przedstawiony w tym pseudodokumencie nie miał prawa wiedzieć, że coś mu "grozi", ani tym bardziej wydać "okrzyku" przerażenia. Dziecko po urodzeniu może nie jest świadome świata, ale wie, kiedy je coś boli, czuje, gdy mu coś grozi, nie podoba mu się, że jest głodne itd. i reaguje (w jedyny dostępny mu sposób) - płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: świadomość niemowlaka 09.03.10, 17:07 Dziecko po urodzeniu może nie jest świadome > świata, ale wie, kiedy je coś boli, czuje, gdy mu coś grozi, nie podoba mu się > , że jest głodne itd. i reaguje (w jedyny dostępny mu sposób) - płacze. Tak samo pies, kot, szczur, świnia, krowa. Dalej. Jeśli urodzi się nieme to już można by je zabić bo nie wydaje żadnego krzyku? Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: świadomość niemowlaka 10.03.10, 13:17 Albo jesteś tak głupi, ale umyślnie takiego udajesz. Przyczepiłeś się do jednego słowa, które nie ma bynajmniej kluczowego znaczenia. Chodzi o reakcję, nie o krzyk, ale wspomniałem o krzyku ze względu na film, w którym to pokazano "krzyk" płodu znajdującego się w fazie rozwoju wykluczającej aborcję. Zresztą po co ja to piszę? Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: świadomość niemowlaka 10.03.10, 17:31 Pominę nieuprzejmości. >Chodzi o reakcję, nie o > krzyk Reakcje? To znaczy co? Chodzi właśnie o jasne oddzielenie co jest wg ciebie płodem i można go zabić a co jest już człowiekiem i już tego nie można. Jakie reakcje pozwalają ci to rozróżnić. Czy jest to takie twoje widzimisię. Ten tak, ten nie. Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: świadomość niemowlaka 11.03.10, 09:00 Odpowiem bardziej ogólnie. Bzdurą jest traktowanie zapłodnionej komórki jako człowieka. Ba, nawet gdy ta komórka podzieli się już na te kilka tysięcy, to wciąż do człowieka jej bardzo daleko i trudno nazwać usunięcie czegoś "takiego" morderstwem. Naturalnym (60% przypadków) zjawiskiem jest "usunięcie" ciąży w pierwszym trymestrze w wyniku poronienia. Nie ma również wątpliwości, że płód około dziewięciomiesięczny to już człowiek, wyposażony we wszelkie niezbędne do życia organy i ukształtowany układ nerwowy. Oczywiście pomiędzy tymi dwoma skrajnymi etapami występuje kilkumiesięczny okres rozwoju, w wyniku którego płód stopniowo staje się osobą ludzką (i ten właśnie czas wzbudza najwięcej kontrowersji) i nie ma takiego dnia, w którym płód nagle staje się człowiekiem, mimo że dzień wcześniej jeszcze nim nie był. Stąd rozsądnym, moim zdaniem, rozgraniczeniem wydaje się moment ukształtowania się mózgu i układu nerwowego - czyli, o ile dobrze pamiętam, okolice 8. - 10. tygodnia ciąży. Inna kwestia - czy rozbijając jajko lub wrzucając je do wrzątku uważasz, że właśnie zabiłeś kurczaka? Czy jedząc śliwkę, jabłko lub gruszkę masz poczucie, że pozbawiasz życia śliwę/jabłoń/gruszę, która z tego owocu wyrosnąć? Nie? No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: świadomość niemowlaka 11.03.10, 11:44 >Bzdurą jest traktowanie zapłodnionej komórki jako człowieka Najpierw trzeba ustalić i określić czym jest człowiek żeby takie coś napisać. To jest problem. Dla jednych człowiekiem nie jest niemowlak. Ty się opierasz że to jest wytworzenie mózgu. TO jest twoje niczym nie podparte założenie. Nie bronię Ci go. Chodzi tylko o to żebyś ty jak i inni pewni swojej wiedzy uświadomili sobie że takie podejście to jest wasza wiara taka sama jak taka że dla katolików człowiek posiada duszę. Wydaje się wam to trudne do przyjęcia ale napisz dlaczego mam wierzyć w twoją definicję człowieka a nie w ich. Mówisz ukształtowany mózg i układ nerwowy. Co to w ogóle znaczy. Jest to ogólne stwierdzenie i tyle (pewnie ileś chorych ludzi by pod to nie podpadło). Bardziej przemawia do mnie np kryterium, które gdzieś widziałem mówiące o pojawieniu się układu nerwowego. Tylko jak to sprawdzić. > Inna kwestia - czy rozbijając jajko lub wrzucając je do wrzątku uważasz, że wła > śnie zabiłeś kurczaka? Czy jedząc śliwkę, jabłko lub gruszkę masz poczucie, że > pozbawiasz życia śliwę/jabłoń/gruszę, która z tego owocu wyrosnąć? Nie? No właś > nie. Nie byłbym tego taki pewny. Jeśli w jajku jest już zarodek to czemu nie (bo nie chodzi przecież o niezapłodnione). Przecież teraz jak ktoś zabija kobietę z niezapłodnionym jajeczkiem nie zabija jej przyszłych dzieci. To samo z facetem. Odpowiedz Link Zgłoś
eruiluvatar Re: świadomość niemowlaka 11.03.10, 15:41 Podejście Kościoła również zmienia się w zależności od jego widzimisię. Kiedyś twierdził, że płód męski otrzymuje duszę w 40. dniu po zapłodnieniu, kobiecy - 80. i np. bodajże św. Tomasz z Akwinu twierdził, że usunięcie ciąży do tego czasu "nie jest grzechem zabójstwa". Któryś z papieży karał nałożeniem ekskomuniki tylko w przypadku aborcji "ruszającego się płodu" (a jak wiemy ruchy płodu można wyczuć w stosunkowo późnym etapie ciąży). Dopiero w XIX wieku Pius IX zakazał aborcji w ogóle. A dlaczego moja definicja jest "mojsza niż twojsza"? Ponieważ opiera się na naukowych faktach, a nie religijnych mrzonkach. Pojawienie się układu nerwowego jest również akceptowalnym kryterium, nie dam głowy czy da się to sprawdzić, czy nie, ale następuje ok. 6 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: świadomość niemowlaka 15.03.10, 21:16 > A dlaczego moja definicja jest "mojsza niż twojsza"? Ponieważ opiera się na nau > kowych faktach, a nie religijnych mrzonkach. Definicja na niczym się nie może opierać. Definicja to definicja. Coś definiuje a nie z czegoś wynika. Napisz jaki naukowy fakt przemawia za twoją definicją człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Zachód od dawna sam się rujnuje 09.03.10, 08:40 Spoko spoko, dziś "na własne życzenie" (wciągając w to inne osoby- lekarzy, których obowiązkiem jest leczyć nie zabijać, chcesz się zabić to zawołaj sobie kata), jutro o eutanazji będą decydować inni. Tak zawsze było w "postępowej" Europie zachodniej, od momentu gdy podważała swoje wartości: najpierw robiło się mały wyłom (generalnie tak, ale pod warunkami powinno dopuścić zrobić się tak) a potem kwestionowało się wartości całkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow Re: Zachód od dawna sam się rujnuje 09.03.10, 09:52 Holandia jest pierwsza do wariactwa, potem Szwecja, Francja, a reszta już poleci... bo w końcu idea wolności bez wolności jest wolna, więc wolno nam walczyć o wolną ideę wolności bez wolności dla samej idei wolności bez wolności. Co to wolność, bo już mi się miesza? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
koscielny_2 !!! 09.03.10, 08:57 Obys latami cierpiał w bólach i modlił sie io śmierc dla siebie. Ty czlowieku Boga się nie boisz !! Skąd tak ciemna masa sie bierze, to jest niesamowite !! Przecież Ty jestes skrajnym idiota !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 I to właśnie jest nowoczesne społeczeństwo! 09.03.10, 07:24 Starych i niepotrzebnych trzeba skłaniać do samobójstw (lub wywierać delikatną presję - może jakieś szkolenia dla ich dzieci, albo specjalne ośrodki obniżające poczucie własnej wartości wśród ludzi starszych). Zyski: społeczeństwo jest młodsze i państwo mniej wydaje na opiekę nad starszymi i socjal => więcej dla młodych. Niechciane dzieci można skrobać do dnia porodu. Przecież to tylko zlepek komórek. Można pójść dalej - dać czas młodym rodzicom na reklamacje - np. pół roku. Przecież dziecko może "się nie udać". Być chore, albo upośledzone, nie chcieć jeść albo płakać. W końcu też może przeszkadzać młodzieży, która nie wiedziała jak wiele cierpienia może przynieść głupi bachor. Każda para homo powinna mieć prawo do posiadania dzieci! Czyli prawo powinno zabierać dzieci tym parom które mają ich za dużo i dawać gejom. Przecież to nie ich wina że od stosunków analno - oralnych nie rodzą się dzieci. A też mają prawa! Taka właśnie powinna być nowoczesna europa! Odpowiedz Link Zgłoś
koscielny_2 Re: I to właśnie jest nowoczesne społeczeństwo! 09.03.10, 08:58 Twoja "inteligencja" pokazuje, że lepiej było Cie wyskrobac niz urodzić, bo możdzek to masz psa albo kota co najwyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_ateuszow Re: I to właśnie jest nowoczesne społeczeństwo! 09.03.10, 10:00 A twoja, że prawda którą gość powiedział w ostrych słowach, tobie w oczy kole. Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: I to właśnie jest nowoczesne społeczeństwo! 09.03.10, 16:52 Wyskrobać to można by było ciebie bo byś się zapewne na to zgodził w imię wolności twojej matki. Ale możesz to jeszcze nadrobić i skończyć swój kiepski żywot ze swoją inteligencją i poprosić o eutanazję. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 A w miedzyczasie sharn1 i jego znajome klechy 10.03.10, 16:05 posuwaja w dupsko malych ministrantow... Odpowiedz Link Zgłoś
grba Ballada o Narayamie 09.03.10, 07:45 Film oparty jest na japońskiej legendzie, opowiadającej o zwyczaju, że starzy ludzie z wioski u podnóża góry Narayama, nie chcąc być ciężarem dla swoich bliskich, szli na szczyt góry, gdzie czekali na śmierć. Bohater filmu, Tappei, kocha swoją starą matkę, ale po ślubie, pod presją mieszkańców i na prośbę matki, która zdaje sobie sprawę, że teraz nie starczy jedzenia dla wszystkich, niesie ją na szczyt. Długo musi szukać wolnego miejsca wśród szkieletów. Wracając z powrotem, spotyka staruszka, którego syn związał i siłą ciągnie na szczyt. Wywiązuje się walki, podczas której ginie zarówno starzec, jak i jego syn. Tappei dręczony wyrzutami sumienia wraca na szczyt. Niestety jest już za późno. Japończycy 2x filmowali legendę, w 1958 i 1983... www.filmweb.pl/f31718/Ballada+o+Narayamie,1958/opisy www.filmweb.pl/f98801/Ballada+o+Narayamie,1983/opisy Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ballada o Narayamie 09.03.10, 08:15 Japończycy potrafią jeszcze przedstawiać w filmach sytuacje, w których są tylko wyjścia złe, nie ma dobrych. Cokolwiek zrobił by ten człowiek zrobił by źle. Zaniesienie matki na górę, to wydanie na nią z zimną krwią wyroku śmierci. Nie zaniesienie to wydanie wyroku śmierci na swoje dzieci, a byc może i matkę. Żywności naprawdę tam mieli zbyt mało. Niestety czasem sa takie w życiu sytuacje. Dziś naszczęście w Europie głód nam nie doskwiera, aż tak bardzo by decydować się na taki bolesny wybór - kto ma umrzeć by ktoś inny mógł żyć. Jednak w szpitalach czasem lekarze staja przed takim dylematem - jedna aparatura do podtrzymywania życia, a dwoje pacjentów, którzy ją potrzebują - komu ona się bardziej należy? Eutanazja zdrowej osoby po 70 (oczywiście na ile taka osoba może być zdrowa) i mnie wydaje się być czymś okropnym... ale tu inna kwestia. Nie chce żyć - proszę bardzo, ale po co wciągać ma w to inne osoby? Są urwiska, są lekarstwa - wystarczy dawkę przekroczyć i po tobie. Tylko nie zapomnieć pozostawić listu pożegnalnego by policji i najbliższym nie robić problemu - bo jeszcze krewnych z powodu twojej samolubnej chęci skrócenia życia wsadzą do więzienia za morderstwo. Co innego osoba chora, która nie może z przyczyn fizycznych zakończyć swojego życia z własnej woli. Zwłaszcza, gdy lekarstwa uśmierzające ból przestaną już działać. Stań nad taką osobą i zacznij jej opowiadać jaką wartością jest życie. Tu naprawde pojawaiają się sytuacje jak w Balladzie o Narayamie. Kochasz tą matkę i widzisz jej cierpienia. Co zrobisz? Jaką drogę wybierzesz? IMHO - najwięcej osób... ucieknie. A potem będzie pokazywać swoją wyższość moralną nad tymi co nie protestują przeciwko eutanazji na zyczenie osób chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
coolbabe Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 07:53 Ludzie, czy Wy wiecie o czym piszecie? Widzieliście ludzi bardzo chorych , np na czerniaka? Ja tak , moja szwagierka cierpiała przez pół roku ,to było coś strasznego jak cierpiała , i po co? co ktoś z tego miał ? Bóg chyba nie miał z tego radochy jak na to patrzył.A bliscy byli bezradni ,więc nie piszcie swoich bzdur ,dopóki Was to nie dotyczy to można pisać bzdety.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko A może jednak dotyczy... 09.03.10, 08:02 I dlatego właśnie uważam, że lekarze nie powinni pomagać w samobójstwie chorym. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: A może jednak dotyczy... 09.03.10, 08:16 Sam cierpisz? Czy cierpiał ktoś bliski? Odpowiedz Link Zgłoś
maijkell Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 10.03.10, 15:36 > strasznego jak cierpiała , i po co? co ktoś z tego miał ? Bóg chyba nie miał z > tego radochy jak na to patrzył.A bliscy byli bezradni ,więc nie piszcie > swoich bzdur ,dopóki Was to nie dotyczy to można pisać bzdety.Pozdrawiam Bzdety to piszesz ty i nie czytasz ze zrozumieniem. Tutaj nie chodzi o eutanazje, ale o zabijanie starszych z powodu starości. I głupotą jest pisać, że to ma być ich autonomiczny wybór. Osoby w tym wieku w więkzości są zdane na innych, którzy mogą im z wielką siłą sugerować swoje decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 11.03.10, 09:03 Twierdzisz że starsze osoby już są na tyle głupie, że same nie potrafią racjonalnie decydować o swoim losie? Zwłaszcza jak są finansowo niezależne? No gratuluję pogardy dla nich. Ciekawe, czy twoje wnuki też ci się tym samym odwdzięczą? Odpowiedz Link Zgłoś
opornik4 Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 12.03.10, 08:47 maaac napisał: > Twierdzisz że starsze osoby już są na tyle głupie, że same nie > potrafią racjonalnie decydować o swoim losie? Zwłaszcza jak są > finansowo niezależne? Finansowo niezależne? Przecież już coraz częściej się mówi o bankructwie systemu emerytalnego. Zobaczysz za 30 lat, jaki będziesz niezależny. A nie mając co jeść i żyjąc w urągających godności ludzkiej warunkach - grzecznie poprosisz o eutanazję. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 12.03.10, 09:45 > Finansowo niezależne? > Przecież już coraz częściej się mówi o bankructwie systemu > emerytalnego. > Zobaczysz za 30 lat, jaki będziesz niezależny. > A nie mając co jeść i żyjąc w urągających godności ludzkiej > warunkach - grzecznie poprosisz o eutanazję. 1. Mówimy nie o Polsce, a o Holandii. To tak ciężko zauważyć? 2. Jakbyś przeczytał notkę/obejrzał film o Balladzie o Narayamie to byś wiedział, że czasem są takie bolesne momenty gdy starszy człowiek ma przed sobą decyzję, jego życie albo życie jego wnuków. Życie, a nie jeszcze jeden samochód, dodatkowy pokój czy wakacje na Kanarach. W dzisiejszych czasach są one dla nas Europejczyków mocno abstrakcyjne ale ci co pamiętają IIWŚ mogą tez pamiętać konieczność takich wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
po-chwa_lony osoby starsze w Holandii drżą o swe życie.. 09.03.10, 07:58 ocenia się, że nawet 60% Holendrów w wieku ponad 75 lar nosi przyklejoną do dowodu informację, że nie zgadzają się na wykonanie na sobie eutanazji. Dlaczego? Otóż aktualnie degeneracja norm rodzinnych posunęła się tak daleko, że dzieci w zasadzie nie interesują się chorującymi, zniedołężniałymi rodzicami czy dziadkami. A w zasadzie zaczynają się interesować, gdy w grę wchodzi możliwość podjęcia decyzji o eliminacji starego członka rodziny i uzyskania po nim spadku. Lekarze są wtedy bardzo pomocni, gdyż to oznacza kolosalne oszczędności dla systemu opieki zdrowotnej (statystycznie koszty leczenia człowieka w czasie ostatniego roku życia są nawet nieco większe niż z całej reszty jego życia). Odpowiedz Link Zgłoś
viornisko Nóż się w kieszeni otwiera 09.03.10, 07:58 "(...) nie wszyscy medycy są przekonani, że słuszny jest całkowity zakaz wspomaganego samobójstwa ludzi w podeszłym wieku. Wobec tego organizacja zamierza przeprowadzić serię wewnętrznych debat na ten temat." Ten cytat jest najbardziej skandaliczny. Człowiek wybierając zawód lekarza ma leczyć, pomagać znosić cierpienie, a nie pomagać w samobójstwie. Co za ludzie, co za kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
arkasza Sami się zeutanazują 09.03.10, 08:03 Fajne społeczeństwo, które za 2-3 pokolenia zniknie z powierzchni Ziemi. Jak się nie zaćpają, to zeutanazują. W sumie nieźle. Chętnie przejmiemy holenderskie tereny. Odpowiedz Link Zgłoś
kinio101 Re: Sami się zeutanazują 09.03.10, 08:17 Wcześniej przejmą je muzułmanie. U nich nie ma aborcji ani eutanazji. Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: Sami się zeutanazują 09.03.10, 17:03 A dla przeciwników nie mają tolerancji tylko po prostu poderżną im gardła. Ale w tak pojechanym społeczeństwie na pewno będzie to kręcić tych co będą ostatni w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
baklar Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 08:07 Za jakiś czas będzie należało do dobrego tonu zabić się, by dzieci nie miały kłopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
balrog008 Jak braknie na emerytury to będą przymusowe 09.03.10, 08:32 Niedługo będzie i u nas, tyle że wyjdzie to z inicjatywy rządu otwartego oczywiście na "sprawdzone wzory europejskie". Wychowanie dzieci w przymusowych żłobkach, przedszkolach i szkołach, potem pracujesz i płacisz przez całe życie horrendalne podatki (w tym na ZUS), po 65 roku "samobójstwo" (żebyś przypadkiem nie chciał emerytury). W sumie może i dobrze że przyjdą muzułmanie i Holandia przestanie istnieć, bo jeśli społeczeństwo zapomina o podstawowych wartościach to przestaje istnieć. No chyba że Wilders jakby wygrał coś z islamistami zrobi ale nie jestem przekonany. Odpowiedz Link Zgłoś
digitalfarmer Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 08:34 he he he to zdjecie tego szpitala w artykule to raczej z polski - w rozwinietych krajach nie lezy sie na korytarzu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kakanek81 Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 08:47 Witam!!! Ja to się tylko trochę znam na...ale Swoje powiem. Jestem już w podeszłym wieku i wypowiadam się we własnym imieniu.Czytajac posty domniemywam,że pisali je albo ortodoksyjni katolicy albo ludzie młodzi.Rozumiem ich intencje jednak mam prośbę żeby wzięli pod uwagę mój punkt widzenia. Chciałbym ażebym to ja mógł decydować o tym kiedy mam się rozstać z życiem wtedy kiedy stanie się ono dla mnie nieznośne.Chciałbym,żeby ktoś pomógł odejść mi z tego świata w godny,pewny sposób nie przysparzający mi niepotrzenych dodatkowych cierpień.Obecnie można sobie kupić eutanazję ale jest to wydatek powyżej 5 tys.Euro i nie stać mnie nań.Opłata powinna być taka ,żeby była dostępna dla zwykłych ludzi. Filmy,programy pomocowe dla osób starych,modlitwy KK to tylko teoria i hipokryzja.Czasy takie,że potrzebni są tylko dobrze wykształceni młodzi ludzie,a reszta jest niepotrzebnym balastem.Doświadczenie życiowe i mądrość życiowa starych ludzi nie przystają do pędzącego w oszałamiającym pędzie(moim zdaniem w przepaść) dzisiejszego świata.Dzieci tych starych ludzi nie są w stanie się nimi opiekować,bo sami muszą wychowywać własne dzieci i nadążać za zmianami.Inaczej wypadną z karuzeli życia.Na opiekę ze strony Państwa i odpowiednich instytucjii nie ma raczej co liczyć,a jeżeli już,to jest ona mocno limitowana i niskiej jakości. Zdarzają się dzieci,które opiekują się starymi rodzicami jednak to wyjątek potwierdzający regułę.Mną opiekować się nie ma kto,chociaż mam syna.Ojcem nie zostałem z wyrachowania,żeby ktoś się mną opiekował na stare lata.Ojcem zostałem dlatego,że chciałem. Chciałbym moć decydować o sobie do samego końca moich dni.Tylko tyle. Póki co to,ta okropna Holandia ma większą liczbę dzieci przypadającą na jedną matkę i obawiam się,że prędzej to świątobliwa Polska zniknie z mapy Europy niż ta heretycka Holandia. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 09.03.10, 16:18 twoje słowa są pełne goryczy, ale pomyśl, za kilka dni będzie wiosna, wokół ciebie dużo samotnych tak jak ty ludzi, więc wyjdz do nich. Znajdz osobę do dyskusji, do wspólnych świąt czy choćby zwykłego "pogadania" - jesli nie potrafisz to poszukaj tutaj na forum. Bardzo ci życzę abyś znalazł kogoś takiego. A co do syna - to taka kolej losu i nic na to nie poradzimy. Kochamy nasze dzieci ale one już mają swoje dzieci... a nas na pewno kochają choć nie maja czasu dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Każdy świadomy człowiek jest suwerenem swego bytu. 09.03.10, 08:50 Jeżeli ktoś lub coś mu to prawo ogranicza to zwykła głupota ! Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Holendrzy, zdemoralizowany naród... 09.03.10, 08:52 Kiedyś bardzo religijni, z zasadami. Ich potomkowie zdegenerowani, bez zasad i uczuć... Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntt0 a jednak nowy wspaniały świat istnieje!! 09.03.10, 08:52 świat bez chorych, samotnych, cierpiących starych ludzi. Oto jak pięknie się żyje w takim kraju (a do tego taniej, bo i wydatki na służbę zdrowia niższe!!) Holandio, jeszcze szybciej będziecie mieć szariat. Tak to się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
olipp Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 08:54 Hmm mam lepszy pomysł dla Holendrów niech zaprzestaną wydatków na badania medyczne. Poco ponosić takie koszty mające na celu przedłużenie ludzkiego życia? Skoro i tak nawet to już im się nudzi. Lepiej te środki przeznaczyć na coś innego. Starsi i cierpiący na nieuleczalne choroby zaczną szybciej umierać a młodzi będą mieć np. darmowe loty na Majorkę. Jednym słowem wszyscy zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
yrzyk Po holendersku "wspomagany seks"... 09.03.10, 09:00 ... byłby wtedy gdy w mojej obecności sąsiad dmuchałby moją żonę. Zastanawiam się jak ludzie mogą być tak bezduszni i jednocześnie tak głupi , by nie móc przewidzieć konsekwencji swych czynów. Prawo do samobójstwa ma każdy i ... to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
h_krol Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 09:00 Smiesznie, ze do artykulu dolaczone jest zdjecie polskiego szpitala :) Przypomne o polskich szpitalach: 80% lekarzy ma nastepujaca mentalnosc: nie dasz w lape, maja Cie w p*zdzie. I nie dadza Ci np. niezbednego leku w chwili, gdy go najbardziej potrzebujesz. I prosze bardzo- jeden z wielu przypadkow tzw. 'cichej eutanazji', udzielonej w wiekszosci wypadkow przez lekarzy, ktorzy sami o sobie uwazaja, ze sa zaje*istymi katolikami. (Sam jestem katolikiem) Najlatwiej pokazac palcem na drugich (szczegolnie na ateistow), zamiast na siebie samych. Odpowiedz Link Zgłoś
kenzoo3 chyba szatan rządzi tymi Holendrami 09.03.10, 09:01 samobójcy do potęgi "n" , żadnej refleksji nad Stwórcą i Zbawicielem, kompletne zera z tych holendrów Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 09:03 Widać w artykule "dżeka" entuzjazm dla tego rodzaju rozwiązań Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 09.03.10, 09:04 jako rasowego wyb-gazownika Odpowiedz Link Zgłoś
byrcyn11 Lepiej jak wnuczka znajdzie dziadziusia, 09.03.10, 09:21 czy ciocie powieszoną na strychu, albo dzieci zaczną się zbierać przy "mokrej plamie" jaka została z wujka Stacha, bo rzucił się z wieżowca, itd.,itp. Każdy powinien mieć prawo wyboru, kiedy kończy z tym światem i to w cywilizowany sposób. Państwo tak naprawdę powinno się cieszyć, bo już nie musi płacić emerytury i na kosztowne leczenie, zwolnią się też miejsca pracy dla "optymistów". Koniec hipokryzji ! Religia do kościołów ! Odpowiedz Link Zgłoś
kinio101 Proponuję od razu poprawkę do ustawy: 09.03.10, 09:33 "W przypadku gdy osoba po 70. roku życia ma problemy z uznaniem swojego życia za dokończone, stosowną decyzję podejmuje za nią rodzina lub upoważniony organ władz publicznych". Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 09:22 Mnie się wydaje, że o prawie do dalszego życia starców, powinny decydować wyłącznie kobiety w wieku rozrodczym. "Piątki społeczne", z nich złożone, szybko zmniejszyłyby nadmiar emerytów i rencistów. Odpowiedz Link Zgłoś
martha31 To juz było w plemionach tysiace lat temu...dzicz 09.03.10, 09:36 To nie jest zadna nowoczesność. W starozytnych ludach plemiennych to była oczywistosc: dzieci miały nawet obowiazek usmiercac rodziców i innych starców gdy ci przekroczyli dany wiek lub chorowali. Tym ,którzy osmieszają sredniowiecze spiesze oznajmic,ze sredniowiecze w porównaniu z dziczą plemienną to była wysoce rozwinieta cywilizacja. Kiedy przyjdzie czas na chorych? W koncu jeśli oszczędzać na emeryturach to czemu nie na rentach??? Odpowiedz Link Zgłoś
zawszeagnesja Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 09:36 Uważałam zawsze Holendrów za wolny, dobrze przygotowany do życia naród. Nieźle się pomyliłam. Chciałabym zobaczyć przekrój wiekowy osób, które się pod tym podpisały... No tak, po co opiekować się rodzicami, dziadkami, skoro można wysłać ich w niebyt. Co za bezlitosny kraj!!!! OKROPNE! Teraz już wiem dlaczego masowo z niego Holendrzy wyjeżdżają i wszędzie pełno ich na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
msierak Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 09.03.10, 09:39 zawszeagnesja napisała: > Uważałam zawsze Holendrów za wolny, dobrze przygotowany do życia > naród. Nieźle się pomyliłam. Chciałabym zobaczyć przekrój wiekowy > osób, które się pod tym podpisały... No tak, po co opiekować się > rodzicami, dziadkami, skoro można wysłać ich w niebyt. Co za > bezlitosny kraj!!!! OKROPNE! Teraz już wiem dlaczego masowo z niego > Holendrzy wyjeżdżają i wszędzie pełno ich na świecie. Zawsze myślałem, że samobójstwo to jest własna wola, a nie wola innych. Rodzina nie miałaby nic do gadania! Czytaj ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
watako23 Re: Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób stars 09.03.10, 17:16 > Zawsze myślałem, że samobójstwo to jest własna wola, a nie wola innych. Rodzina > nie miałaby nic do gadania! Czytaj ze zrozumieniem! To ty czytaj ze zrozumieniem. Samobójstwo to jest coś co się robi bez udziału osób trzecich. Eutanazja w tym stylu to już zwykłe zabijanie starych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
msierak Ponad 112 tys. Holendrów za prawem osób starszy... 09.03.10, 09:38 1. Moje przemyslenia w sprawie eutanazji: Dlaczego nie wolno ludzi zabijać? Bo tylko Bóg może odbierać życie. Tak? W takim razie jeśli Bóg chce, żeby ktoś umarł, to grzechem jest także podtrzymywanie go w cierpieniach przy życiu. Gdyby Bóg chciał, to by uzdrowił. 2. Dlaczego nie mogę decydować o swoim własnym życiu? Dlaczego o moim życiu mają decydować ludzie o innych przekonaniach od moich? To że nie jestem bohaterem i nie mam zamiaru w bólu walczyć z chorobą czy niedołęstwem do końca, nie znaczy, że to od razu grzech. Dlatego moim zdaniem pomoc w samobójstwach na życzenie jest najlepszym rozwiązaniem. A tak btw. dlaczego większość katolików jest za karą śmierci a przeciwko samobójstwu na życzenie? HIPOKRYCI!!!! Jeśli już wyznajecie jakiś pogląd to trzymajcie się go, a nie interpretujcie dowolnie, to się nazywa herezja. Dlatego jako ateista uważam, że jestem na wyższym poziomie moralności od katolików. Odpowiedz Link Zgłoś