bezy2008 15.03.10, 20:54 Mieszanie ludziom w głowach trwa nadal :) Swoją drogą, coż za reprezentatywna ilość biorących udział w ankiecie :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzyho Idealny dom dla Polaka. Warto pomarzyć, bo ceny... 15.03.10, 20:54 Bardzo reprezentatywna grupa badanych. Odpowiedz Link Zgłoś
azsxdcf Idealny dom dla Polaka. Warto pomarzyć, bo ceny... 15.03.10, 20:55 już widzę jak 40% Polaków wykłada 500tyś Odpowiedz Link Zgłoś
miliarder buhaha jaki wzrost cen? 15.03.10, 21:00 Doradcy kredytowi módlcie się żeby ceny nie spadły na łeb na szyje. jak zdolność nabywcza społeczeństwa spada na łeb na szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
cubikon albo kłamiecie ale jesteście debilami ... 15.03.10, 21:06 Nie "w stolicy Dolnego Śląska" a "pod Wrocławiem, nie "w Warszawie" tylko "1,5h-2h jazdy od centrum Warszawy" ... ni oszukujcie ludzi, potem jeden z drugi bałwanek zaczyna budowę, bo w Gazecie pisali że taniej ... "W Warszawie" nie wybudujesz domu poniżej 1 200 000 !!! "tuż za granicą miasta" zmieścisz się w 1 mln zł ... Odpowiedz Link Zgłoś
lukashh80 Re: albo kłamiecie ale jesteście debilami ... 15.03.10, 21:55 To co mówisz to rozsądna cena za bliźniaka (obie części bliźniaka czyli dwa domy! wykończone pod klucz z mega wypas kuchnią itd.). Ludzie nie wierzcie takim naganiaczom jak mój przedmówca, on ma od dewelopera płacone od wpisanego tekstu. Jeśli ktoś jeszcze tego nie zauważył to może dzięki mojemu postowi to zauważy. Tylko po to to piszę, przejrzyjcie na oczy, nie dajcie się ogłupiać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
heine-ken Re: albo kłamiecie ale jesteście debilami ... 15.03.10, 22:08 Panowie, po co te mocne słowa. Możemy sobie założyć, że budowa odpowiedniej klasy domu kosztuje 400 - 600 tys. PLN. Pozostaje kwestia działki - od 50 tys. 150 km od Warszawy do 1,5 miliona w odległości 10 km od ścisłego Centrum. W efekcie właścicielem identycznego architektonicznie domu możemy się stać za kwotę od pół bańki do dwóch, zależnie od lokalizacji. Czyli obaj macie rację ;) Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: albo kłamiecie ale jesteście debilami ... 15.03.10, 22:27 pewnie działa to tak samo jak tworzenie dobrej opinii sklepom internetowym, przykład tutaj: www.zlecenia.przez.net/aukcja,41417,pisanie-opinii-o-sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
cubikon Re: albo kłamiecie ale jesteście debilami ... 16.03.10, 11:10 Kolego, przez zawierzenie takim durnym tekstom jak twoje, czy autora tego artykułu mnóstwo ludzi w Polsce ma kłopoty ze spłatą kredytu, bo przecież własny dom to taka taniocha, dom wybudowało dwoje moich bliskich znajomych, buduje moja siostra, sam pracuję w tej branży i dobrze wiem ile kosztuje jego wybudowanie. Nikt z nich nie stawia pałaców a normalny, przeciętny dom jednorodzinny. Chcesz wybudować taniej... spoko, ale kilkadziesiąt kilometrów od miasta. Ignoranci czyniący porównania mieszkanie-dom, nie mają pojęcia o czym bredzą, porównaj cenę powierzchni domu pod miastem z ceną mieszkania W TEJ SAMEJ LOKALIZACJI, Następny aspekt to debilne porównywanie suchej powierzchni użytkowej mieszkania i domu, tyle że w przeciętnym domu musisz zrobić dwie łazienki (najdroższe wykończenie), musisz zrobić kotłownię, klatkę schodową z holem piętra, skosy dachu ... odejmij te 40-50m2 i dopiero porównuj. I to nie ja a ty właśnie siejesz defetyzm, ja nie zachęcam do kupowanie mieszkań tylko do rozsądnego podejścia i kalkulacji. Ludzie w euforii "tanich domów" zadłużają się, budują domu latami wykańczając je wieczorami bo gdzieś mu się udało tanią umywalkę kupić... Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Idealny dom dla Polaka. Warto pomarzyć, bo ce 15.03.10, 21:09 "Ile Polacy byliby skłonni przeznaczyć na inwestycję we własny dom? 40 proc. mogłoby przeznaczyć do 500 tys. zł. 18 proc. - od 500 do 750 tys. zł." O kurczę, bogaci ci Polacy. Ale chyba nie wszyscy, bo z innego artykułu (wyborcza.biz/biznes/1,100896,7660306,Lodzkie_najubozsze_w_kraju__Nie_stac_nas_na_luksusy.html): wynika że "W Łódzkiem na tygodniowe wakacje raz w roku nie stać aż 68 proc. rodzin (średnia dla Polski - 63 proc.)". Czyżby rozwarstwienie dochodów Polaków poszło już tak daleko? 40 procent Polaków stać na dom za 5set kafli a reszta nie ma nawet na tygodniowe wakacje? Brawo dla architektów nowego ładu 20 lat po historycznym upadku komunizmu. Wyszło wam to dzieło, nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Idealny dom dla Polaka. Warto pomarzyć, bo ce 15.03.10, 22:29 jeszcze są daleko od celu, ideałem dla nich jest 5% bogatych i 95% biedoty Odpowiedz Link Zgłoś
kajciech Lista życzeń a nie sondaż 15.03.10, 21:09 Kto buduje ten wie. To śledzi ceny ten zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski 200m2 za 700tys? Chyba stan surowy zamknięty? 15.03.10, 21:14 Gdzie można we Wrocławiu kupić dwustumetrowy dom za 700 tysięcy? Chyba autorowi chodzi o stan surowy zamknięty albo o rynek wtórny do remontu. POD Wrocławiem pewnie można kupić w tej cenie gotowy dom o takiej powierzchni - ale w samym mieście? - Jeśli to prawda, to chyba zaraz się wezmę za wyciąganie pieniędzy ze skarpety. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar 398 internautów wypełniło ankietę. 15.03.10, 21:17 Tego się nie da cenzuralnie skomentować. Dzieci wiedzą, że taki sondaż można w kapcie wsadzić, a tu podpisuje się pod nim Expander - firma szczycąca się profesjonalizmem. Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski To chyba nie wina Expandera, a dziennikarza 15.03.10, 21:24 W połowie tekstu jego autor zaczął wstawiać "Polaków" zamiast "ankietowanych" i wyszła kaka. Gdyby pozostawił "ankietowanych" czy "respondentów", to pisałby prawdę, (choć na co komu taka prawda, wie pewnie tylko Ekspander). Odpowiedz Link Zgłoś
dr_nauk Re: 398 internautów wypełniło ankietę. 15.03.10, 22:31 Ciesze sie, ze takie teksty sa publikowane. Przynajmniej czlowiek wie komu nie wierzyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 pytano o marzenia, szkoda, ze nie podano 16.03.10, 07:10 pytan zadanych w ankiecie. Prawda jest taka, ze dzialka o pow 1000 mkw wymaga po zamieszkaniu domu bardzo duzo pracy (kto nie ma ogrodu nie zdaje sobie sprawy, ile pracy wymaga jego pielegnacja). O 200 mkw tez nic nie wiadomo: calkowita powierzchnia domu czy powierzchnia mieszkaniowa? Jesli powierzchnia mieszkaniowa, to jest dowod, ze wiekszosc ankietowanych mieszka w klitkach blokowych. Dla rodziny z dwojka dzieci wystarcza 140-160 mkw, kazdy mkw to podnoszenie kosztow urzymania, a na stare lata problem. Itd, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
forum_wyborcza Zobacz więcej na temat: Expander 15.03.10, 21:42 Zobacz więcej na temat: nieruchomości deweloperzy Expander A gdzie Home Broker i Ola Szarek?! Kupujcie, bo zabraknie!!! Kupujcie, bo jutro będzie drożej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Tak bym chcial mieszkac na strychu... 15.03.10, 21:58 Czy strych i piwnica licza sie do powierzchni domu? Odpowiedz Link Zgłoś
az.anonim "Mimo że ceny są bardzo wysokie..." 15.03.10, 22:11 "Mimo że ceny są bardzo wysokie, to w ciągu ostatniego roku i tak spadły." a cóż to za karkołomna konstrucja zdania??!! Widać jak bardzo autor kombinował z podaniem czytelnikom informacji o spadkach cen - chyba przyzwyczajony do mataczenia nie potrafił napisać wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
brunet78 398 Polaków 15.03.10, 22:24 Tylko tylu stać na własny dom. A jeszcze na dodatek żaden z nich nie wyda więcej jak 750 tyś. co znaczy, że na dom w Warszawie nikogo nie stać i nikt ich tam nie kupuje co mogłoby tłumaczyć dalszy spadek cen domów, aż do granicy 750 tyś. na której to wyznaczyłbym średniookresową linię wsparcia trendu spadkowego. Po przekroczeniu dołem w dalszej perspektywie ważne wsparcie znajdziemy na 500 tysiącach. W tym miejscu nastąpi zrównanie cen w Stolicy z cenami na głębokiej prowincji skutkiem czego powstaną nowe atrakcyjne dzielnice Warszawy takie jak Rzeszów czy Lublin. Anal-i-Tyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
aboutblank Donald, marzy, żeby było miło, Donald marzy... 15.03.10, 22:31 "Dom do 200 m kw. na tysiącmetrowej działce; piwnica, parter i poddasze - to wymarzony dom Polaka" Donald, marzy, żeby było miło, Donald marzy żeby się spełniło. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Idealny dom dla Polaka. Warto pomarzyć, bo ceny... 15.03.10, 23:01 Idealny dom dla Polaka. Warto pomarzyć, bo ceny spadają Stek bzdur i propaganda! Ceny są najwyższe od wielu lat, ilość oddawanych nowych mieszkań jest bardzo mała. Do tego należy pamiętać, że mamy za sobą dwadzieścia jeden 21 lat nowego systemu, a taki wynik oznacza dla wszystkich rządów porażkę. Mieszkania kupuje raczej zamożni, nic złego w tym nie ma, ale skoro zdecydowanej większości - milionów nie stać na własne lokum to znaczy, że chociażby do Czechów nam daleko... Inna sprawa, że to co się głównie oddaje to klatki - bo średnia metrażu w zachodniej UE jest dużo wyższa...Smutna prawda jest taka, że Polak kupuje klatkę z 30 letnim kredytem na karku... Odpowiedz Link Zgłoś
minerve Przyszłość nie na leży do indywidualnych domków 16.03.10, 07:01 Indywidualne domy to NIE JEST rozwiązanie EKOLOGICZNE, ponieważ za duzó pochłaniają one energii ! Gdzie są średnie eleganckie rezydencje ? Czy między dużym wielopiętrowym blokowiskiem a domkiem jednorodzinnym nie można by wymyśleć czegoś fajnego pośredniego, na przykład jakieś ładne cztero-pięciopietrowe, maksymum sześciopiętrowe eleganckie rezydencje, na ludzką miarę ? Nie widzę w Polsce średniej wielkości nowych rezydencji (dwa, trzy apartameny na piętrze), maksymum sześciopiętrowych ? czy architekci śpią ???? Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 w Katowicach znajdziesz takowe 16.03.10, 07:17 indywidualne domy nie musza byc nieekologiczne. Przyszlosc nalezy jednak do domow szeregowych w wielkich aglomeracjach, tak jak wszedzie w Europie. Ludzie chca wiedziec ile naprawde kosztuje gaz, woda czy ogrzewanie. Sami chca decydowac, kiedy wyremontuja dach, co rosnie w ogrodku itd... Odpowiedz Link Zgłoś
pinderklak A ja marzę... 16.03.10, 07:11 o 200 m2... ale bez piwnicy i poddasza. Po co, po 30 latach spłacania kredytu, po wypruwaniu sobie żył i bieganiu do banku z grosiwem w zębach, mam jeszcze łazić obolały po cholernych schodach, góra - dół? Nie ja wymiękam. Odpowiedz Link Zgłoś
szafulec Jaki kosztorys 16.03.10, 08:42 Ale ile kosztuje stan surowy np domu 180-200 metrów? A najtansze wersje małych domów takich w oklicach 100 metrów? czy nie lepiej kupić mieszkanie we Wrocławiu czy Poznaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
brunet78 Re: Jaki kosztorys 16.03.10, 09:21 Jak chcesz mieszkać w 50 metrowej klicie do końca życia to kupuj. Ja wolę trochę pokombinować w czasie budowy i mieć 200m + ogród za prawie te same pieniądze. Ale jak ktoś nie potrafi lub co gorsza mu się nie chce to gnije w bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
mmm0000 Re: Jaki kosztorys 16.03.10, 10:25 Zastanawiam się nad budową własnego domu. Szczerze powiedziawszy artykuł mnie trochę zaskoczył. Ale poszukałam trochę i znalazłam na sieci kosztorysy budowlane. Można zobaczyć ile orientacyjnie wynosi budowa domu - koszorysy budowlane Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michalw111 Re: Idealny dom dla Polaka. Warto pomarzyć, bo ce 16.03.10, 10:57 A po co ludziom mieszkania i domy? Powinni myśleć raczej o tym, że kiedyś wszyscy bedziemy musieli umrzec. Lepiej pomyśleć o własnej duszy niż o domach i mieszkaniach. A jeśli ktoś ma aż tyle pieniędzy, że może wydać milion złotych na dom, to niechże je lepiej odda na Kościół Katolicki. O wiele większy będzie miał z tego pożytek (po śmierci). Odpowiedz Link Zgłoś