huston_mamy_problem pajac, noblista i pajac... 22.03.10, 09:20 czarni rzadza RPA od kilku lat - kraj z lidera w afryce staje sie pariasem, teraz kolej na czarnego w USA - juz Chiny i Indie zacieraja ręce, o Rosjanach nie wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
same64 Kongres USA uchwalił reformę ochrony zdrowia. U... 22.03.10, 09:22 Ale tu jest duzo naiwniakow. Przeciez to jest 21 wiek. Ale przeciez tylko bogatemu sie nalezy leczenie. Moze by tak zaoszczedzic na innych rzeczach..A duzo tam jest nie potrzebnych tez jestem emigrantem tylko nie z Ameryki. dzieki bogu.. Odpowiedz Link Zgłoś
brodeek Re: Kongres USA uchwalił reformę ochrony zdrowia. 22.03.10, 10:11 same64 napisał: > Ale tu jest duzo naiwniakow. > Przeciez to jest 21 wiek. > Ale przeciez tylko bogatemu sie nalezy leczenie. > Moze by tak zaoszczedzic na innych rzeczach..A duzo tam jest nie > potrzebnych > tez jestem emigrantem tylko nie z Ameryki. > dzieki bogu.. Ale z ciebie naiwniak. Nie widzisz że ta ustawa po prostu zmusza biedaków do wykupienia ubezpieczenia, nic nie będzie za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
palikotek Zamiast na kretynskie wojny lepiej wydac na opieke 22.03.10, 09:26 ale jak widac wielu wolalo by wojny w obronie zydowskiego osadnictwa - bo to jest cala kosc niezgody z obecnym Islamem Odpowiedz Link Zgłoś
oloros Re: Kongres uchwalił reformę ochrony zdrowia 22.03.10, 09:31 mial racje Zirinowski - Obama buduje Zwiazek Rad sami sie wykoncza - kiedys kazde imperium upada poczatek konca wlasnie sie zaczal Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Kongres uchwalił reformę ochrony zdrowia 22.03.10, 09:40 oloros napisał: > mial racje Zirinowski - Obama buduje Zwiazek Rad > sami sie wykoncza - kiedys kazde imperium upada > poczatek konca wlasnie sie zaczal Koniec sie zaczal w 2000 roku! Kiedy do wladzy doszedl faszyzujacy Bush. Poczytaj prasy i historii troche. To,co sie stalo w Stanach teraz to sa efekty zlodziejstwa klanu Bush. I spolki. Takich m.in popieral "swiety" JPII! Franco i Pinocheta takze. Odpowiedz Link Zgłoś
brodeek Re: Kongres uchwalił reformę ochrony zdrowia 22.03.10, 10:01 blue911 napisał: blablabla Ustawa zapewni ubezpieczenie zdrowotne ponad 30 milionom Amerykanów poprzez zmuszenie ich do wykupienia ubezpieczenia. Brawo. Proponuję kolejną ustawę która zapewni 100 milionom Amerykanów ubezpieczenie na życie, poprzez zmuszenie ich do wykupienia ubezpieczenia na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Kongres uchwalił reformę ochrony zdrowia 22.03.10, 11:58 blue911 napisał: > Koniec sie zaczal w 2000 roku! Kiedy do wladzy doszedl faszyzujacy > Bush. Poczytaj prasy i historii troche. To,co sie stalo w Stanach > teraz to sa efekty zlodziejstwa klanu Bush. I spolki. > Takich m.in popieral "swiety" JPII! Franco i Pinocheta takze. A co konkretnie stalo sie w tym kraju w 2000 roku? Jakies przyklady zwiastunow tego konca? Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante No to znowu Obama napycha kabzę koncernom 22.03.10, 09:44 kosztem zwykłych ludzi. Najpierw rozdawał miliardy bankom, teraz ubezpieczalniom.... Odpowiedz Link Zgłoś
toshiro32 Kongres USA uchwalił reformę ochrony zdrowia. U... 22.03.10, 09:48 Socjalizm jednak nadal zwycięża. W Europie się skończył ale teraz podbija amerykę. W sumie to chyba dobrze, tyle tylko że trzeba pamiętać że po jakimś czasie socjalizm wszędzie upadł. US są opóźnione o 60 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
three-gun-max Witamy w bloku państw socjalistycznych 22.03.10, 09:48 Drodzy państwo. Dnia 21 marca 2010 roku w Ameryce zaczął się komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Witamy w bloku państw socjalistycznych 24.03.10, 09:28 three-gun-max napisał: > Drodzy państwo. Dnia 21 marca 2010 roku w Ameryce zaczął się komunizm. Zaczął to on się tam dawno. Teraz "tylko" rozkwita. Odpowiedz Link Zgłoś
euro-pa teraz pora znacjonalizowac frmy ubezpieczeniowe 22.03.10, 09:55 i farmaceutyzne, bo one najbardziej okradaja pacjentow. Medycyna musi byc non profit. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: teraz pora znacjonalizowac frmy ubezpieczenio 22.03.10, 14:20 euro-pa napisał: > i farmaceutyzne, bo one najbardziej okradaja pacjentow. Medycyna > musi byc non profit. Tylko jak przekonać lekarzy , żeby tyrali non profit. Może łagry na Syberii jeszcze stoją? Odpowiedz Link Zgłoś
jaro65 Socjalizm górą ! 22.03.10, 09:59 No to amerykańce mają kolejną zdobycz socjalizmu. Lepiej zarabiający będą płacić za ubezpieczenie bezrobotnych, bądź gorzej zarabiających. Ciężko tu nie wspomnieć niegdysiejszego hasła: "Każdemu wedle jego potrzeb !". Pewnie niejednemu socjaliście w oku się kręci łezka, że spełnia się hasło "komuno przyjdź" :] Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: Socjalizm górą ! 22.03.10, 11:15 Jaki socjalizm? Skrajni neoliberalowie celowo nie wspominaja tutaj o fakcie, ze osoby z (wrodzonymi) schorzeniami chronicznymi nie maja cienia szans, by je przyjelo jakiekolwiek ubezpieczenie prywatne. Oni by sie chcieli ubezpieczyc, ale nie moga! Ja przystepujac do ubzepieczenia prywatnego musialem wypelnic szczegolowy formularz na co bylem chory przez ostanie 5 lat. Jakbym mial astme albo bron boze raka w dziecinstwie, nikt by mnie wzial. Powiedzce od razu, o co chodzi w tym waszym "american dream": piekni i zdrowi maja sukces, chorzy i brzydcy maja zdychac w rynsztoku, ale najlepiej takim oddalonym od osiedli bogatych, zeby im bulka nie stanela w gardle przy sniadaniu na ten widok. Zanim ktos zacznie mi wyrzucac od socjalistow: studiowalem jako Europejczyk przez semestr na jednym z 10 najlepszych uniwersytetow amerykanskich, lubie przyjezdzac do Stanow na urlop, ale zyc w takim kraju to ja bym sie bal. Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: Socjalizm górą ! 22.03.10, 11:53 gdyby wcale nie bylo ubezpieczeń to ceny usług medycznych bylyby duuuuzo nizsze i ci co są chorzy po prostu zaplaciliby za leczenie! sytuacja gdy "ubezpieczenie" to pokrywa jest okazją do bezmyslnego korzystania z opieki medycznej. a sytuacja gdy ubezpieczalnia musi ubezpieczyc kogos kto juz jest chory powaznie jest absurdalna - to tak jakby ubezpieczalnia musiala ubezpieczyc rozbity samochod i nastepnie zaplacic za jego naprawe. jak myslisz - jakby to wplynelo na ceny ubezpieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: Socjalizm górą ! 22.03.10, 12:02 kerald, ty chyba jestes jakis swir: wg ciebie ubezpieczenia prywatne powinny ubezpieczac tylko zupelnie zdrowych, bo reszta sie nie oplaca. Kogo - oprocz miliarderow - stac na oplacenie leczenia raka (co 4-5 osoba naszego pokolenia zachoruje predzej czy pozniej na raka)? Nic dziwnego, ze do dzis chyba Kuba ma lepszy wyniki w smiertelnosci niemowlat niz Stany, a mowie to jako antykomunista z krwii i kosci! Nie wiem jak w Stanach, ale w Europie ubezpieczenie OC od samochodow musi ubezpieczac kazdego, nawet tego, ktory co roku robi wypadek, Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Socjalizm górą ! 22.03.10, 14:30 wooloo napisał: > a mowie to jako antykomunista z krwii i kosci! Dowcipniś z Ciebie. > Nie wiem jak w Stanach, ale w Europie ubezpieczenie OC od samochodow > musi ubezpieczac kazdego, nawet tego, ktory co roku robi wypadek, I za jego coroczne wypadki płacą ci którzy jeżdżą ostrożnie i wypadków nie powodują. To jest tak zwana solidarność społeczna, czyli wynalazek socjalistów - antykomunisto :-). To że człowiek "jako Europejczyk" studiował w USA, jeszcze nie czyni z niego antysocjalisty. Jak na 30 mln nieubezpieczonych, to mało było słychać o masowych trupach na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: Socjalizm górą ! 22.03.10, 14:58 KAZDE ubezpieczenie polega na tej samej zasadzie: - duza grupa placi skladki, z ktorych a) pokrywane sa szkody mniejszosci b) koszty spolki ubezpieczeniowej i jej zyski Nie ma ubezpieczen, ktore wyplacaja tylko to, co sam wplaciles, bo to by nie mialo sensu a priori. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Socjalizm górą ! 23.03.10, 21:53 wooloo napisał: > KAZDE ubezpieczenie polega na tej samej zasadzie: > > - duza grupa placi skladki, z ktorych > a) pokrywane sa szkody mniejszosci > b) koszty spolki ubezpieczeniowej i jej zyski I to jest powód, żeby zmuszać ludzi do ubezpieczania? Uważasz, że to jest w porządku zmuszać ludzi do pokrywania cudzych szkód, kosztów spółek ubezpieczeniowych i fundowania im zysków? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Socjalizm górą ! 22.03.10, 20:24 wooloo napisał: > Zanim ktos zacznie mi wyrzucac od socjalistow: studiowalem jako > Europejczyk przez semestr na jednym z 10 najlepszych uniwersytetow > amerykanskich, lubie przyjezdzac do Stanow na urlop, ale zyc w takim > kraju to ja bym sie bal. To sie nastudiowales na tej Columbi :) Work and travel, i niczego nie wiesz o trj uczleni, jak pokazales w innej dyskiusji.... Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszngw Kongres USA uchwalił reformę ochrony zdrowia. U... 22.03.10, 10:01 no to już USA padły. Obama pogrzebał supermocarstwo. Nie uniosą kosztów przejęcie opieki zdrowotnej. Odpowiedz Link Zgłoś
muzzyczny z blogu 22.03.10, 10:05 przyklady Ciekawie argumentowala koniecznosc przyjecia ( bez debaty,na ktora nie ma czasu,bo tresc liczy sobie ponad 2700 stron,w zeszlym roku bylo to 1990 stron) tej Ustawy, Nancy Pelosi (odpowiednik polskiego Marszalka Sejmu)... Na liczne zarzuty,ze tego typu Ustawa o kluczowym znaczeniu dla przyszlosci USA,powinna byc poprzedzona publiczna debata,a przeciez nikt tego nawet nie czytal...stwierdzila,ze: "Musimy to przeglosowac i wtedy dowiemy sie co jest w tej Ustawie" (?!) System ma byc obowiazkowy i ten,kto nie bedzie chcial sie zarejstrowac i przyjac tzw. Narodowej Karty Zdrowia bedzie placil kare w wysokosci od 2,5% do 8% ,od swych dochodow, (w zaleznosci od zarobkow,oraz tego,czy jest w danym przypadku pracodawca,czy pracobiorca-zatrudnionym,lub np. rencista,emerytem). Rzad wyznaczy Komisarzy medycznych,ktorzy okreslac beda ile maja zarabiac lekarze,przy czym niezaleznie od ich specjalizacji i doswiadczenia,beda zarabiac jednakowo. Rzad wyznaczy Spoleczne agendy,ktore beda okreslac kto i do jakiego lekarza moze sie udac ( innymi slowy sady kapturowe decydujace o zyciu,zdrowiu i smierci,potencjalnych pacjentow). Rzad bedzie decydowal doslownie i poprzez wyznaczonych przez siebie lekarzy,kiedy i wobec kogo okreslic,ze nie mozna juz stosowac leczenia,uznajac dana osobe,za nieuleczalna,a wiec skazujac ja tym samym,za sprawa lekarza...na smierc... Odpowiedz Link Zgłoś
muzzyczny oto prawda 22.03.10, 10:09 Ustawa jest sprzeczna z Konstytucja USA,poniewaz zmusza obywateli do ponoszenia kosztow Systemu,nawet w przypadku,gdy nie maja zamiaru korzystac z tego ubezpieczenia,lub posiadaja wlasne,np. prywatne,Ubezpieczenia Zdrowotne...W mysl Ustawy,wszystkie istniejace juz Systemy Ubezpieczeniowe,zostana podporzadkowane rzadowemu Systemowi i calkowitej,jego kontroli. Inny argument polega na tym,ze straszylo sie tych,ktorzy zamierzali glosowac przeciwko tej Ustawie,ze sa przeciwko slusznej ideii,aby kazdy Amerykanin mial Ubezpieczenie Zdrowotne. Kilku kongresmenow i senatorow,ktorzy wczesniej publicznie wypowiadalo sie przeciwko tej Ustawie, zostalo kupionych w zamian za rozne ustepstwa ze strony administracji wladz federalnych na rzecz ich Okregow Wyborczych czy Stanow,jakie reprezentuja...Inni zapowiadaja wszczecie dochodzenia kongresowego,poniewaz "pachnie" to korupcja... Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 Kongres USA uchwalił reformę ochrony zdrowia. U... 22.03.10, 10:11 Jasne! Lepiej jest zwiększać deficyt budżetu państwa wydając pieniądze na prowadzenie bezsensownych wojen, niż na leczenie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Czy ktoś z chwalców Obamy może mi wyjaśnić 22.03.10, 10:11 w jaki sposób zmuszenie ubogich do ponoszenia dodatkowych wydatków poprawi ich byt? Osoby, które dotychczas nie miały ubezpieczenia, możemy podzielić na dwie grupy: - ludzi, których było na nie stać, ale doszli do wniosku, że nie opłaca im się go wykupić - ludzi, których nie było na nie stać (tutaj będą zarówno tacy, którzy by wykupili ubezpieczenie, gdyby mieli więcej kasy i tacy, którzy by go nie wykupili). Jeśli teraz zmusimy ludzi do wykupienia ubezpieczenia, to z pierwszej grupy część wykupi tylko i wyłącznie dla świętego spokoju, a zatem kupią najtańsze możliwe ubezpieczenie, które i tak niewiele im da. A komu coś da? Ano firmom ubezpieczeniowym. Większy jednak problem jest w przypadku drugiej grupy - ludzi ubogich Oni, zamiast mieć możliwość przeznaczenia pieniędzy np. na kształcenie, by w przyszłości poprawić swój status materialny, będą musieli wydawać pieniądze na ubezpieczenie. Jako, że mają tych pieniędzy niewiele - wykupią najtańsze możliwe ubezpieczenie, które nie zapewni im żadnej sensownej ochrony ubezpieczeniowej. Będą to pieniądze wyrzucone w błoto. Ze szkodą dla tych ludzi, bo skoro je będą musieli wydać, to nie będą mieli środków na polepszenie swojej sytuacji materialnej. Efekt: zwiększą się dochody ubezpieczalni, spadnie poziom życia najuboższych. No, ale przecież Obamie od początku o to chodziło. Przecież już podobnie zrobił wcześniej zmuszając ludzi, by dali miliardy dolarów bankom. Teraz zaczyna przymusowo dofinansowywać kolejnych krezusów. Odpowiedz Link Zgłoś
keradk Re: Czy ktoś z chwalców Obamy może mi wyjaśnić 22.03.10, 11:56 dzieki! jak ja lubie logiczne analizy Odpowiedz Link Zgłoś
nikanor Kongres USA uchwalił reformę ochrony zdrowia. U... 22.03.10, 10:13 Dżek - ty chyba nie masz samochodu, co? Auto-casco nie jest obowiązkowe. To OC jest obowiązkowe :)) Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 To ustawa,ktora zapewni Obamie niesmiertelnosc 22.03.10, 10:23 Jeden ruch,a efekty beda ogromne.Skonczy sie przepasc miedzy 50 milionami najubozszych w USA,ktorzy zyja na poziomie polskich meneli z okolic Kapucynow na Miodowej w Warszawie,a reszta nasyconych i samozadowolonych zjadaczy hamburgerow i zakladnikow Coca - Coli. SYCONYCH I SAMOZADOWOLONYCH Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante O, móżdżek wyprany przez Moore'a :D 22.03.10, 10:56 Te 50 milionów bez ubezpieczenia, o których wspominał Moore, to np. ok. 10 milionów ludzi o dochododach od 50 do 75 tysięcy USD rocznie i ok. 10 milionów o dochodach powyżej 75 tysięcy. Mowa tutaj o dochodach pojedynczego człowieka, a nie całej rodziny. Mniej wierz w propagandowe filmiki, więcej czytaj i myśl. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Re: O, móżdżek wyprany przez Moore'a :D 22.03.10, 11:21 Zgadza sie ale niestety europejska wizja Ameryki opiera sie w duzej mierze na stereotypach. Zatrwaza mnie jak bardzo mamy w Europie wyprane mozgi w tej kwestii. Chcialbym tylko nadmienic ze ustawa ta nie sprawi bynajmniej ze biedni przestana byc biedni. Nadal pozostana biednymi ale beda zmuszeni jeszcze wykupic ubezpieczenie. W chwili obecnej w Ameryce jest cale mnostwo miejsc gdzie mozna uzyskac darmowa opieke zdrowotna. O tym sie w Europie nie mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myślą 22.03.10, 11:24 Oni znają tylko świat podany im przez media. Wystarczy wspomnieć, że na 5000 szpitali w USA ok. 1500 to placówki stanowe i federalne. 3500 to szpitale prywatne, z czego mniej niż 800 jest nastawionych na zysk. Reszta - w tym najlepsze szpitale na świecie np. Mayo - są non-profit. Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 11:34 aha, i w tych non-profit szpitalach chory na raka dostanie superdroga terapie za darmo??? To po co sie w ogole ubezpieczac, jakby opieka byla za darmo??? PS Studiowalem w Stanach na prestizowym uniwersytecie Columbia University i od tego czasu jestem wdzieczny, ze mieszkam w Europie! Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 11:50 Najtansze ubezpieczenie ktore biedni beda zmuszeni wykupic z lekka subwencja z budzetu rowniez nie pokryje drogich operacji :) Ja rowniez studiowalem na prestizowym uniwersytecie amerykanskim ale mialem otwarte oczy i umysl :) Do tej pory pluje sobie w brode ze wrocilem do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 11:58 Jakbys od dziecka cierpial na astme, to pieniadze by ci nie pomogly w zawarciu ubezpieczenia prywatnego, bo zadne prywatne by cie nie wzielo. W Europie (zachodniej) nikt nie musi zebrac w poczekalni szpitala o leczenie, tylko bierze skierowanie i sie leczy, bez wzgledu na to, czy jest biedny czy bogaty. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 12:32 wooloo napisał: > Jakbys od dziecka cierpial na astme, to pieniadze by ci nie pomogly > w zawarciu ubezpieczenia prywatnego, bo zadne prywatne by cie nie > wzielo. > W Europie (zachodniej) nikt nie musi zebrac w poczekalni szpitala o > leczenie, tylko bierze skierowanie i sie leczy, bez wzgledu na to, > czy jest biedny czy bogaty. > A kto w USA "czeka w kolejce do szpitala"? Moglbys wskazac takich? Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 13:07 No jasne juz sobie wyobrazam to male dziecko jak przychodzi do firmy ubezpieczeniowej i chce sie ubezpieczyc. A slyszales o ubezpieczeniach rodzinnych? Ja mialem swietne ubezpieczenie w US i nikt mie nie sprawdzal przed jego podpisaniem na co jestem chory. Natomiast w Europie zachodniej w wielu krajach wiele uslug wlasnie dziala dopiero po pewnym okresie probnym np w Szwajcarii wydatki zwiazane z porodem sa uwzgledniane przez ubezp dopiero po roku. Podobnie bardziej skomplikowane uslugi medyczne bywaja platne. np kiedys wiozla mnie karetka w Niemczech i mialem doskonale ubezpieczenie niemieckie ale za przewoz karetka musialem zaplacic. Niestety tego typu rozwazania jak twoje oparte sa czesto na hipotetycznych przykladach typu jakbys byl malym dzieckiem i na wlasna reke chcial podpisac prywatne ubezpieczenie zdrowotne itp Praktyka jest zupelnie inna. Powtorze jeszcze raz ze Europa wcale nie jest tak diametralnie lepsza niz US. Opieka zdrowotna np w Irlandii jest daleko do tylu za Ameryka. Jesli jestes bezrobotny owszem dostaniesz wszystko za darmo ale jesli jestes z klasy sredniej to po pierwsze systematycznie swoimi podatkami oplacasz bezplatna opieke dla bezrobotnych a po drugie kiedy sam chcesz sie leczyc nie dostajesz nic za darmo ale slono placisz... Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 13:22 nie wiem, co za "doskonale ubezpieczenie niemieckie" miales, ale ja mieszkam w niemczech i jak zlamalem sobie kiedys reke i karetka musiala mnie zawiezc do szpitala, nie zaplacilem za to ani grosza. W Niemczech dziala system ubezpieczen zarowno ustawowych (obowiazkowych) jak i prywatnych (dodatkowych). Kto chce miec lepsze swiadczenia, wykupuje sobie dodatkowo ubezpieczenie prywatne, ktore nie przyjmie nikogo, kto w ostatnich pieciu latach mial jakies powazniejsze schorzenie wzgl. kto w ostatnich dziesieciu latach byl w szpitalu. Ale ubezpieczenie podstawowe placi za wszystko, lacznie z droga diagnostyka typu tomografia komputerowa, dla KAZDEGO, kto tego potrzebuje. Ten system jest nazywany "Solidargemeinschaft", czyli wspolnota solidarna, ale solidarnosc jest pojeciem nieznanym w stanach, tam sie liczy rozpychanie sie lokciami i pazernosc. Kto doprowadzil do ogolnoswiatowego kryzysu finasnowego? "Socjalistyczna" Europa czy the land of the free?..... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 14:37 wooloo napisał: > nie wiem, co za "doskonale ubezpieczenie niemieckie" miales, ale ja > mieszkam w niemczech i jak zlamalem sobie kiedys reke i karetka > musiala mnie zawiezc do szpitala, nie zaplacilem za to ani grosza. > > W Niemczech dziala system ubezpieczen zarowno ustawowych > (obowiazkowych) jak i prywatnych (dodatkowych). Kto chce miec lepsze > swiadczenia, wykupuje sobie dodatkowo ubezpieczenie prywatne, ktore > nie przyjmie nikogo, kto w ostatnich pieciu latach mial jakies > powazniejsze schorzenie wzgl. kto w ostatnich dziesieciu latach byl > w szpitalu. > Ale ubezpieczenie podstawowe placi za wszystko, lacznie z droga > diagnostyka typu tomografia komputerowa, dla KAZDEGO, kto tego > potrzebuje. Ten system jest nazywany "Solidargemeinschaft", czyli > wspolnota solidarna, ale solidarnosc jest pojeciem nieznanym w > stanach, tam sie liczy rozpychanie sie lokciami i pazernosc. Kto > doprowadzil do ogolnoswiatowego kryzysu > finasnowego? "Socjalistyczna" Europa czy the land of the free?..... Za to amerykanskie ubezpieczenie - dla biednych, jak napisano w artykule - Medic Aid, ma taki zakres pokrycia, ze w niemczech mozesz tylko o tym marzyc. Szeczpionka przeciwgrypowa dla najmniejszych dzieci Synergis, w USA 1,5 tys dol za ampulke, a musisz podac ja dziecku raz na miesiac przez 3 miesiace, w USA jest obowiazkowa, we Francji kosztuje 2,2 tys Euro, w Polsce kosztowala 6 tys zlotych gdy dolar ksoztowal 2 zlote, a w USA jest obowiazkowa dla dzieci ponizej 2,5 kg przy urodzeniu i refundowana przez kazde ubezpiecznie, bo innej ktore moga przyjac tak male dzieci nikt jeszcze na swiecie nie wymyslil. Tymczasem w Polsce i we Francji, ani nie jest obowiazkowa ani refundowana przez panstwowe systemy ubezpieczeniowe... Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 14:51 trafiles kula w plot: ja mieszkam w Niemczech, tutaj wszystkie szczepienia dla dzieci sa bezplatne, dla doroslych szczepionki zalecne przez niezalezne instytuty medyczne tez. Szczepionka przeciwko swinskiej grypie byla dostepna dla wszystkich, nawet dla nielegalnie przebywajacych tutaj imigrantow bez ubezpieczenia zdrowotnego w ogole Polska to nie europa zachodnia, wiec nie ma sensu porownywac sytuacji do polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 15:03 wooloo napisał: > trafiles kula w plot: ja mieszkam w Niemczech, tutaj wszystkie > szczepienia dla dzieci sa bezplatne, dla doroslych szczepionki > zalecne przez niezalezne instytuty medyczne tez. > > Szczepionka przeciwko swinskiej grypie byla dostepna dla wszystkich, > nawet dla nielegalnie przebywajacych tutaj imigrantow bez > ubezpieczenia zdrowotnego w ogole > > Polska to nie europa zachodnia, wiec nie ma sensu porownywac > sytuacji do polskiej W takim razie Francja to tez nie Europa zachodnia, bo z cart vitale nikt Ci nie zaplaci za tak drogie szczepionki jak Synergis, mimo ze jest zalecana. A nikt nie wymyslil jeszcze innej tak delikatnej szczepionki przeciwgrypowaj, aby mogla nie zabiły tak malego dziecka. I pewno dlatego, w Baptist Childrens Hospital w Miami uratowal zycie dziewczynki urodzonej w piatym miesiacu ciazy z waga 277 gram, a Europejskie szpitale nie moga nawet marzyc o takiej skutecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 17:06 > Za to amerykanskie ubezpieczenie - dla biednych, jak napisano w artykule - Medi > c > Aid MedicAid jest ubezpieczeniem dla biednych ale zeby sie kwlifikowac to musisz miec najnizszy dochod. 60% biednych nie kwalifikuje sie Medicaid. Medicaid pokrywa podstawowe leczenie. Najgorsze naprawde powaznie zachorowac. Jak nie masz z czego zaplaci to nie ma leczenia. Wiele ludzi nie idzie do lekarza jak sa chorzy bo ich niestac. Moja kuzynka w Stanach placi $250 miesiecznie za ubezpieczenie (to jest dosc duza suma)i do tego za kazdym razem jak idzie do lekarza to jest oplata. Musial miec operacje i kosztowalo ja to kilka tysiecy. Nie jest bogata. Tylko jej maz pracuje no i wynajmuja mieszkanko. Nie kwalifikuja sie na Medicaid. 60% bankructw w stanach jest zwiazanych z rachunkami medycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 17:23 zlotamajka napisała: > > Za to amerykanskie ubezpieczenie - dla biednych, jak napisano w artykule > - Medi > > c > > Aid > > MedicAid jest ubezpieczeniem dla biednych ale zeby sie kwlifikowac to musisz > miec najnizszy dochod. 60% biednych nie kwalifikuje sie Medicaid. No patrz, a w stanie Nowy Jork dostaja Medic Aid nawet nielegalni imigranci - wystarczy ze raz pojawia sie u lekarza.... medic Aid jest ubezpieczeniem federalnym, ale przydzielanym przez stany, na podstawie stanowych przepisów w tym wzgledzie - w kazdym stanie roznych. Wiec nie plec trzy po trzy, jak nie wiesz o czym piszesz. Medicaid > pokrywa podstawowe leczenie. Najgorsze naprawde powaznie zachorowac. :) Nie wiesz o czym piszesz. Taki zakres pokrycia jaki zapewnia Medic Aid, daje malo ktore prywatne ubezpzieczenie. Jak nie > masz z czego zaplaci to nie ma leczenia. Skad to wziealas? Z you Tube? W kazdej izbie przyjec kazdego szpitala w USA wisi w widocznym miejscu informacja, ze szpital nie ma prawa odmowic pomocy medycznej bez wzgledu na narodowoasc, wyznanie, plec, status imigracyjny i stan majatkowy. Wiele ludzi nie idzie do lekarza jak > sa chorzy bo ich niestac. Moja kuzynka w Stanach placi $250 miesiecznie za > ubezpieczenie (to jest dosc duza suma)i do tego za kazdym razem jak idzie do > lekarza to jest oplata. $250 dolarow miesiecznie za prywatne ubezpieczenie to nie zadna "dosc duza" lecz mala suma - najmniejsza z mozliwych. Tanszego ubezpieczenia prywatego w USA nie ma. To najbardziej basic ubezpieczenie. Musial miec operacje i kosztowalo ja to kilka tysiecy. > Nie jest bogata. Tylko jej maz pracuje no i wynajmuja mieszkanko. Nie > kwalifikuja sie na Medicaid. Pojecie bogatosci jest bardzo wzgledne. "kosztowalo ją to kilka tysiecy" - a ile powinno kosztowac? 60% bankructw w stanach jest zwiazanych z > rachunkami medycznymi. W praktyce, rzadko zdarza sie, aby szpital nie udzielil rabatu - czassem dochodzacego nawet do 90% - jesli kogos nie stac na splate rachunku. Trzeba tylko rozmawiac ze szpitalem, a nie ukrywac sie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 17:51 > W praktyce, rzadko zdarza sie, aby szpital nie udzielil rabatu - czassem > dochodzacego nawet do 90% - jesli kogos nie stac na splate rachunku. Trzeba > tylko rozmawiac ze szpitalem, a nie ukrywac sie. Naprawde nie wiesz co piszesz. Od kiedy szpital udziela rabatu. Jesli by tak bylo to ludzie by nie bankrutowali. A czy ty wogole w Stanach byles? Bo chyba nie. Ja tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 18:19 zlotamajka napisała: > > W praktyce, rzadko zdarza sie, aby szpital nie udzielil rabatu - czassem > > dochodzacego nawet do 90% - jesli kogos nie stac na splate rachunku. Trze > ba > > tylko rozmawiac ze szpitalem, a nie ukrywac sie. > > Naprawde nie wiesz co piszesz. Od kiedy szpital udziela rabatu. Jesli by tak > bylo to ludzie by nie bankrutowali. A czy ty wogole w Stanach byles? Bo chyba > nie. Ja tak. Zyje w USA od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotamajka Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 19:40 Jak kryzysik? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 19:50 zlotamajka napisała: > Jak kryzysik? Jak kryzysik. Żyje jednoczesnie na Florydzie w USA i w Alzacji we Francji - wszedzie go widac. Tyle tylko ze mam porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 12:02 wooloo napisał: > aha, i w tych non-profit szpitalach chory na raka dostanie > superdroga terapie za darmo??? To po co sie w ogole ubezpieczac, > jakby opieka byla za darmo??? > > PS > Studiowalem w Stanach na prestizowym uniwersytecie Columbia > University i od tego czasu jestem wdzieczny, ze mieszkam w Europie! ha, ha. I pewno z tych strudiuw na Columbia University zostalo Ci nie zrozumienie pojecia non profit... :) A moglbys napisac do ktrorej grupy alumnów Columbi nalezysz? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 12:10 po pierwsze "studiow´" a nie "studiuw", po drugie typowa zalosna reakcja: dla ciebie Columbia jest nie do osiagniecia, wiec kwestionujesz ze ktos inny mogl sobie dac rade, znam to z kilku krotkich wizyt na tym zalosnym greenpoincie, gdzie jeden Polak drugiemu za 5 centow noge by podlozyl po trzecie: non profit oznacza, ze szpital nie jest nastawiony na zyski, co nie oznacza, ze jest organizacja charytatywna rozdajaca pieniadze, bilans musi wyjsc na zero, a nigdy by nie wyszedl, jakby zaczeli leczyc za darmo drogich pacjentow po czwarte: bylem w School of General Studies, Lewisham Hall Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 12:31 wooloo napisał: > po pierwsze "studiow´" a nie "studiuw", > po drugie typowa zalosna reakcja: dla ciebie Columbia jest nie do > osiagniecia, wiec kwestionujesz ze ktos inny mogl sobie dac rade, > znam to z kilku krotkich wizyt na tym zalosnym greenpoincie, gdzie > jeden Polak drugiemu za 5 centow noge by podlozyl Naprawde? Nie kwestionuje ze ktos inny moze sobie dac rade na Columbi, bo znam taki ktorzy sobie daja rade. Nie lubie natomiast klamcow... To jak z tymi alumanmi? Nie powinienes miec jakichklowiek problemow ze wskazniem grupy, jesli skonczyyles Columbnie > po trzecie: non profit oznacza, ze szpital nie jest nastawiony na > zyski, co nie oznacza, ze jest organizacja charytatywna rozdajaca > pieniadze, bilans musi wyjsc na zero, a nigdy by nie wyszedl, jakby > zaczeli leczyc za darmo drogich pacjentow > po czwarte: bylem w School of General Studies, Lewisham Hall Z poprzedniego Twojego postu wynika natomiast, ze non profit do la Ciebie "za darmo". Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 12:45 Dyskusja z Toba nie ma sensu, bo reprezentujesz soba filozofie "kto nie ma forsy, niech zdycha, nie moj problem". Otoz OBOWIAZKOWE ubezpieczenia zdrowotne zostaly wymyslone w XIX wieku (!) przez niemieckiego kanclerza Bismarcka, ktorego akurat trudno podejrzewac o socjalizm. Wprowadzono je po to, bo Bismarck jako pragmatyk zdawal sobie sprawe, iz wiele ludzi jest nieopdowiedzialnych i raczej przehula pieniadze na bzdury niz wydac je na ubezpieczenie a skonczy sie tak, ze za leczenie bedzie placilo panstwo. A wiec wymyslil ubezpieczenie ustawowe, ktore przyjmuje kazdego bez wgzledu na jego stan zdrowia. A kto chce, moze sie ubezpieczyc dodatkowo, prywatnie, zeby miec pokoj jednoosobowy, wlasna pielegniarke, tylko lekarza naczelnego a nie takiego pierwszego lepszego z dyzuru. A co do kosztow w Stanach. Bylem na urlopie na Florydzie, zgubilem szkla kontaktowe i musialem pojsc do okulisty, bo w Stanach nie mozna kupic szkiel bez recepty. Zaplaciclem za konsultacje 175 dolarow, w Niemczech to by kosztowalo jedna czwarta..... Taka macie u was wolna konkurencje. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 13:07 wooloo napisał: > Dyskusja z Toba nie ma sensu, bo reprezentujesz soba filozofie "kto > nie ma forsy, niech zdycha, nie moj problem". Nigdzi enie pisalem nic o kosztach, ani filozofii.... > > Otoz OBOWIAZKOWE ubezpieczenia zdrowotne zostaly wymyslone w XIX > wieku (!) przez niemieckiego kanclerza Bismarcka, ktorego akurat > trudno podejrzewac o socjalizm. Wprowadzono je po to, bo Bismarck > jako pragmatyk zdawal sobie sprawe, iz wiele ludzi jest > nieopdowiedzialnych i raczej przehula pieniadze na bzdury niz wydac > je na ubezpieczenie a skonczy sie tak, ze za leczenie bedzie placilo > panstwo. A wiec wymyslil ubezpieczenie ustawowe, ktore przyjmuje > kazdego bez wgzledu na jego stan zdrowia. A kto chce, moze sie > ubezpieczyc dodatkowo, prywatnie, zeby miec pokoj jednoosobowy, > wlasna pielegniarke, tylko lekarza naczelnego a nie takiego > pierwszego lepszego z dyzuru. > > A co do kosztow w Stanach. Bylem na urlopie na Florydzie, zgubilem > szkla kontaktowe i musialem pojsc do okulisty, bo w Stanach nie > mozna kupic szkiel bez recepty. Zaplaciclem za konsultacje 175 > dolarow, w Niemczech to by kosztowalo jedna czwarta..... Taka macie > u was wolna konkurencje. Hm, Twoja wiedza o USA nie opiera sie juz na zyciu w NYC podczas studiow na Columbii, lecz na urlopie na Florydzie? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 13:16 wiem, ze dla przecietnego mieszkanca greenpointu wyjazd na floryde jest niespelnionym marzeniem, ale oprocz studiow w NYC bylem jeszcze dwa razy na Florydzie, w Kalifornii, w Chicago, Detroit, Seattle, i wyobraz sobie, nawet tydzien na Hawajach. Ale co to ma wspolnego z ubezpieczeniem zdrowotnym w STanach? Jak sie nie ma argumentow merytorycznych, przeklada sie dyskusje na poziom osobisty, znany trick, ale ujawnia brak argumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 13:23 wooloo napisał: > wiem, ze dla przecietnego mieszkanca greenpointu wyjazd na floryde > jest niespelnionym marzeniem, ale oprocz studiow w NYC bylem jeszcze > dwa razy na Florydzie, w Kalifornii, w Chicago, Detroit, Seattle, i > wyobraz sobie, nawet tydzien na Hawajach. Tak studfiowales na nowojorskiej Columbi, ze nawet nie wiesz ze malo kto z Polaków w NYC mieszka dzis w Greenpoint. Idz juz nie osmieszaj sie jeszcze bardziej... > Ale co to ma wspolnego z ubezpieczeniem zdrowotnym w STanach? Jak > sie nie ma argumentow merytorycznych, przeklada sie dyskusje na > poziom osobisty, znany trick, ale ujawnia brak argumentow. Najbardziej znanym trickiem, jest poslugiwanie sie klamstwami. A moze chcesz porozmawiac o Florydzie,co ? Moze maly quis "co wiesz o Florydzie", oprocz tego co mozna wrzeczytac w encyklopedii? Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 13:29 a skad wiesz KIEDY ja tam studiowalem? To bylo 20 lat temu, do dzis pamietam te goralki, ktore w supermarkecie nie potrafily powiedziec 2 zdan po angielsku i tych azbesciarzy, bo do niczego wiecej nie potrafili dojsc. Wtedy na greenpoincie bylo jeszcze pelno polakow. Co ty mi chcesz konkurs urzadzac, bylem w Miami Beach, w Fort Lauderdale, w Everglades i na Keys. Ale nie bede sie bawil z toba w piaskownice. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 14:28 wooloo napisał: > a skad wiesz KIEDY ja tam studiowalem? To bylo 20 lat temu, do dzis > pamietam te goralki, ktore w supermarkecie nie potrafily powiedziec > 2 zdan po angielsku i tych azbesciarzy, bo do niczego wiecej nie > potrafili dojsc. Wtedy na greenpoincie bylo jeszcze pelno polakow. > I tego powodu nie potrafisz powiedziec nic o Columbia University? :) Czy tez moze z tegto powodu Twoja wiedza pozwala Ci sie wypowiadac dzisiaj na forum o dzisiejszych Polakach w Nowym Jorku? Nawet nie probuje pytac o twoje scores na TOEFL-u i GMAT-cie, czy innych odpowiednikach tego ostatniego na dany kierunek studiow w ramach admission process Columbii.... > Co ty mi chcesz konkurs urzadzac, bylem w Miami Beach, w Fort > Lauderdale, w Everglades i na Keys. Wiec zapewne wiesz jakie sa najbardziej popularnie wsrod turystów kuchnie na dolnej Florydzie... Moze wymienisz - choc dwie... albo nazwe pewnego torcika - "znaku firmowego" dolnej florydy, o ktory zna kazdy kto tam byl chocby przez jeden dzien, a zwlaszcza keys.... Ale nie bede sie bawil z toba w > piaskownice. oczywiscie ze nie bedziesz - bo USA to Ty widziales jedynie w westernach... "skończyłem Columbie i ciesze sie ze nie żyje w USA" Żenada Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 13:28 > Otoz OBOWIAZKOWE ubezpieczenia zdrowotne zostaly wymyslone w XIX > wieku (!) przez niemieckiego kanclerza Bismarcka, ktorego akurat > trudno podejrzewac o socjalizm. Ale nietrudno podejrzewać o chciwość. Owoce piramidy finansowej imienia Bismarcka (u nas jej emanację nazywamy ZUS) niedługo zbierzemy. ZUS jest zasadniczo na krawędzi bankructwa, jego odpowiednik we Francji zbankrutuje w ciągu najbliższych 10 lat. I co dalej? Tego rodzaju pomysły są bardzo dochodowe w początkowej fazie, lecz jest to jedynie rolowanie zobowiązań. Kiedyś w końcu ktoś musi zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 13:37 mylisz ubezpieczenia zdrowotne z ubezpieczeniami emerytalnymi. Wasze amerykanskie ubezpieczenia emerytalne inwestujace na gieldzie juz teraz w duzej czesci splajtowaly, ludzie wplacali przez cale zycie pieniadze i wszystko stracili. Dla 70letniego emeryta we Francji 10 lat zycia z godziwa emerytura to akurat lepszy interes niz bankructwo amerykanskiego prywatnego funduszu emerytalnego juz dzis..... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 14:06 Nie - po prostu nie wiedziałem, że Bismarck także zobowiązał ludzi do płacenia ryczałtu lekarzom. I nie wiem dlaczego "wasze"? Nie jestem ubezpieczony w USA. A to, że 70ciolatek ma "dobrze" podczas gdy wszyscy pozostali mają "źle" nie jest dobrym argumentem. Odpowiedz Link Zgłoś
wooloo Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 14:16 Lata 1880-1930 to czas eksperymentu i poszukiwań w polityce społecznej koncentrujących się wokół znalezienia najlepszych sposobów ingerencji państwa w sprawy socjalne. Istotną rolę w kształtowaniu współczesnej polityki społecznej odegrał kanclerza Niemiec Otto von Bismarck, który był inicjatorem wprowadzenia 3 rodzajów obowiązkowego ubezpieczenia: - ubezpieczenie na wypadek choroby (1883) - ubezpieczenie od wypadków przy pracy (1884) - ubezpieczenie w razie starości i inwalidztwa (1889) Ustawy niemieckie dały silny impuls do poszukiwania najlepszych sposobów rozwiązania kwestii socjalnej, wiele krajów uznało je za rozwiązanie modelowe i warte naśladowania. Bismarck udowodnił, ze zaangażowanie państwa w sprawy socjalne jest nie tylko możliwe, ale i korzystne z punktu widzenia utrzymania porządku społecznego i poprawy położenia pracowników najemnych. pl.wikipedia.org/wiki/Polityka_spo%C5%82eczna Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: No, od socjalistów nie oczekujmy, że sami myś 22.03.10, 12:01 oelefante napisał: > Oni znają tylko świat podany im przez media. > Wystarczy wspomnieć, że na 5000 szpitali w USA ok. 1500 to placówki stanowe i > federalne. 3500 to szpitale prywatne, z czego mniej niż 800 jest nastawionych n > a > zysk. Reszta - w tym najlepsze szpitale na świecie np. Mayo - są non-profit. Skad Ty masz takie informacje? Pokaz choć jeden prywatny szpital w USA, który NIE jest non profit. W przeciwienstwie do Polski, czy UE, w ktorych niemal kazdy prywatny szpital - poza wyznaniowymi - dziala w pelni komercyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
huston_mamy_problem Senat to odrzuci :) 22.03.10, 10:24 Obama chce tylko pokazac swoja dobra wole bo wie ze senat to odrzuci Odpowiedz Link Zgłoś
wedry Kongres USA uchwalił reformę ochrony zdrowia. U... 22.03.10, 10:30 Taniej dla panstwa ale drozej dla ludzi (bo ubezpieczyciele odbija sobie te zmiany). Ale swoja droga, to chamstwo co robili ubezpieczyciele - ze cofali ubezpieczenie, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Kongres USA uchwalił reformę ochrony zdrowia. U... 22.03.10, 10:38 Koszt reformy zdrowotnej w ciągu najbliższych 10 lat szacuje się na 940 mld USD, co niewątpliwie stoi w sprzeczności z deklaracjami ograniczania dziury budżetowej. Największa gospodarka świata staje się coraz mniej konkurencyjna na międzynarodowej arenie, zwłaszcza jeśli uwzględnimy szereg biurokratycznych i finansowych obciążeń firm wynikających z ustawy zdrowotnej oraz opodatkowanie najzamożniejszych obywateli nowym podatkiem. W weekend firma Caterpillar usiłując nakłonić demokratów do zagłosowania przeciwko nowym przepisom (i jednocześnie przeciwnie do zaleceń prezydenta) stwierdziła, że tylko w pierwszym roku obowiązywania nowych zasad jej koszty wzrosną o ok. 100 mln USD. Nie mam nic przeciwko decyzji Kongresu USA:)), tyle że w tekście przydaloby się trochę więcej konkretów nt. konsekwencji Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Kongres USA uchwalił reformę ochrony zdrowia. 22.03.10, 11:05 loppe napisał: > Koszt reformy zdrowotnej w ciągu najbliższych 10 lat szacuje się na > 940 mld USD, co niewątpliwie stoi w sprzeczności z deklaracjami > ograniczania dziury budżetowej. nie, nie stoi w sprzeczności. żaden koszt nie stoi w sprzeczności, jeśli są jednoznacznie określane źródła jego finansowania. w sprzeczności stoją tylko wydatki, dla których nie ma zbilansowanego przychodu. Odpowiedz Link Zgłoś
barabarabaszek Prezydent Obama dotrzymał słowa 22.03.10, 10:54 Prezydent Obama dotrzymał słowa. To co się nie udało prezydentowi Clntonowi udało się prezydentowi Obamie. Nawet lobbing firm ubezpieczeniowych wśród prawicy Republikanów nie pomógł.To jest dowód na to, że jak lewica działa razem, to może osiągnąć nawet rzeczy wydawałoby się niemożliwe. Ciekawe co będzie dalej może przyszedł w Stanach czas na zajęcie się casusem "uczciwych i etycznych" koncernów finansowych typu Goldman Sachs (gdzie o dziwo przed objęciem posady sekretarza skarbu w administracji prezydenta Busha, pracował jako prezes zarządu Mr Paulson.) Odpowiedz Link Zgłoś
elka-sulzer Re: Prezydent Obama dotrzymał słowa???? 22.03.10, 12:51 Heheheh, dotrzymal slowa kartelowi ubezpieczeniowemu i big farmie. Dwojce, ktora ma kampanie wyborcza smarowala. Oni go kupili a on zatroszczyl sie o ich interesy. Nie dopuscil do tego by spoleczenstwo, ktore myslalo ze go wybralo, mialo prawdziwa reforme. Reforme gdzie kartel ubezpieczeniowy mialby konkurencje. Reforme gdzie cena medykamntow moglaby by byc negocjowana, tak samo jak jest negocjowana dla elity rzadzacej. Zwsyecierzyl kartel. Dzieki reformie bede mieli 30 milionow dodatkowych klienotow ktorzy nie moga powiedziec NIE, pod grozba kary. Nawet kiedy ich nie stac na drogie "blogoslawientwo" oferowane przez kartel ubezpieczeniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Ten prezydent realizuje to, co zapowiedział. 22.03.10, 11:15 Naszym jak dotąd to się nie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Pierwszy niewielki krok do ucywilizowania 22.03.10, 11:16 najdzikszego kraju tzw. Zachodu zrobiony, czas na kolejne. Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Re: Pierwszy niewielki krok do ucywilizowania 22.03.10, 11:22 Ha zycze nam wszystkim zebysmy kiedys w Polsce byli tak dzikim zachodem jak US. Niestety ja tego raczej nie dozyje. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Pierwszy niewielki krok do ucywilizowania 22.03.10, 12:12 stanislaw32 napisał: > Ha > zycze nam wszystkim zebysmy kiedys w Polsce byli tak dzikim zachodem jak US. > Niestety ja tego raczej nie dozyje. Biorąc pod uwagę degrengoladę jakiej podlega służba zdrowia i edukacja niestety w tym kierunku zmierzamy. :o( Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Czarny_Wykonał_Najgorszą_Robotę__!!!! :)))))) 22.03.10, 11:26 W kaczorowym polaczkolandzie era mafii wciąż trwa popierana przez bolszewika w pałacu prezydenckim, który bojkotuje wszelkie reformy służby zdrowia chce utrzymania mafii pseudo-państwowych szpitali chce wrzucania coraz większej i gigantycznej kasy w worek bez dna pt. państwowa służba zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
glos_europy Czarny komunista niszczy USA... 22.03.10, 11:54 Teraz będą w USA mieć tak samo jak w Polsce.... Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Czarny_Wykonał_Najgorszą_Robotę__!!!!:))))))) 22.03.10, 11:26 W kaczorowym polaczkolandzie era mafii wciąż trwa popierana przez bolszewika w pałacu prezydenckim, który bojkotuje wszelkie reformy służby zdrowia chce utrzymania mafii pseudo-państwowych szpitali chce wrzucania coraz większej i gigantycznej kasy w worek bez dna pt. państwowa służba zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek45 Cos sie zmienia w kraju niewolnikow 22.03.10, 12:16 pracowalem tam kilka lat, wiem o czym mowie... demokracja.... chyba ze dolara, z tym sie zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Cos sie zmienia w kraju niewolnikow 22.03.10, 14:50 jasiek45 napisał: > pracowalem tam kilka lat, wiem o czym mowie... > demokracja.... chyba ze dolara, z tym sie zgodze. Znasz kogokolwiek w jakimkolwiek kraju swiata, kto nic w nim nie osiągnął, żeby nie pluł na niego? Odpowiedz Link Zgłoś