t.j.sienkiewicz Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 22.03.10, 15:29 U schyłkowej komuny, jak kupowałem do sklepów importowane napoje - pierwsze PET - y. Wystawiałem na słońce. Jak kolor zmieniło to brałem, jak nie zmieniło to nie brałem i w ewekcie przegrałem. Odpowiedz Link Zgłoś
tynek69 Re: Przez rok trzymała Happy Meal z MacDonalds w 22.03.10, 15:30 przeciez kupujac tylko ogorki w sklepie tez mamy je konserwowane benzoesanem sodu, kupujac bulki pakowane w woreczki tez odstajemy zakonserwowane, nie dajmy sie zwariowac, a kupcie mieso w sklepie nie zakonserwowane, przeciez nie da sie, a jak sie poje z umiarem, odrobine dla smaku w mc donaldzie, to nikt od tego ani nie przytyje drastycznie ani nie umrze, a ze nietkorzy tyja, to z braku umiaru, bo skoro im smakuje to laduja w siebie, wszystko inne jakby tak jedli to byloby tak samo, kazdy ma swoja wole z ktorej czerpie jak chce Odpowiedz Link Zgłoś
bezebubol Re: Przez rok trzymała Happy Meal z MacDonalds w 22.03.10, 15:35 tynek69 napisał: >... a jak sie poje z umiarem,odrobine dla smaku w mc donaldzie,... no kolego-po tym wpisie czuc żeś znawca kuchni i wytrawny smakosz ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pregierz Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 22.03.10, 16:17 Też mi eksperyment, przecież wiadomo że plastik sie rozkłada nawet 500 lat. Jeszcze 499 i happy meal zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
tatapsychopata E - czyli konserwantów co za brednie 22.03.10, 16:51 "...E - czyli konserwantów..." Oznaczeni E to dodatki do żywności nie konserwanty, skrobia która też ma oznaczenia E to nie konserwant. Ludzie co za laicy to pisali. Jeżeli jedzenie z MC byłoby szkodliwe to ludzie by umierali po zjedzeniu zestawu. Ludzie jedzący non stop robią się otyli a i owszem bo jak ktoś non stop wpierdziela masę cukru nie podejmuje żadnej aktywności fizycznej będzie tył. W artykule podana jest informacja o suchym klimacie. Zamknijcie ten sam happy meal w szafie gdzie jest wilgoć a gwarantuje, że spleśnieje. Brak pleśnienia był związany z wyschnięciem produktu przez co spadła aktywność wody i nie był warunków do rozwoju pleśni czy bakterii proteolitycznych. Suszenie jest jedna z metod utrwalania żywności. Dodatkowo wysoka temperatura przygotowania np takich frytek spowoduje ich wyjałowienie więc na ich powierzchni nie będzie drobnoustrojów dodatkowe zasolenie produktu również wpływa bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Wysoka temperatura smażenia spowodowała zablokowanie w późniejszych etapach przechowywania wystąpienie reakcji Mailarda. Odpowiedz Link Zgłoś
kufa-62 Re: E - czyli konserwantów co za brednie 22.03.10, 17:34 JASNE! POLECAM, TEŻ .POLSKIE"EKOLOGICZNE" POMIDORY,I OGÓRKI.HODOWANE , HYDROPONICZNIE( CZYLI W W WODZIE,ZE SZTUCZNYMI NAWOZAMI) ALE !EKOLOGICZNIE ZAPYLONE,PRZEZ NP .TRZMIELE. CO, G... ZMIENIA!A,ŻE MAJĄ SMAK PAPIERU TOALETOWEGO ,ZABARWIONEGO TUSZEM,DO DRUKARKI,TO.WIDAĆ. BEZ RÓŻNICY PRZECIĘTNYM "SMAKOSZOM,I BYWALCOM.TAK WYKWINTNYCH "RESTAURACJI! Odpowiedz Link Zgłoś
nicram112 pierwsza zasada dziennikarstwa ! 22.03.10, 19:22 nie pozwol aby fakty zrujnowaly ci wspaniala historie. A drugi czynnik - przeciez to Pani Dziennikarka, czyli niedouczona huamanistka z gatunku tych co dzwonia do serwisu ze w samochodzie pali im sie "taki niebieski grzebien a inni kierowcy na nia trabia" Odpowiedz Link Zgłoś
dr.beret Re: E - czyli konserwantów co za brednie 25.03.10, 12:07 pewnie tacy laicy to pisali jak Ty! Oczywiście że oznacenie E dotyczy dodatków do żywności, z tym że cała grupa E2... to właśnie KONSERWANTY (inne grupy to barwniki- E1.., antyutleniacze E3.. itd) A reakcje Maillarda nie mają tu nic do rzeczy bo zachodzą tylko pod wpływem wysokich temperatur i dotyczą głównie nieenzymatycznego brązowienia więc uprzednie smażenie nijak ma się do ich hamowania. Odpowiedz Link Zgłoś
acidhead na odpowiedż speców od PR w mcFucku nie czeba będz 22.03.10, 17:54 na odpowiedż speców od PR w mcFucku nie czeba będzie trzeba długa cZegac.już zapadła decyzja w centrali by nie sprzedawac na wynos.konsumpcja tylko na miejscu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zbagniew Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 22.03.10, 18:15 skoro muchy nie chcilay jesc, to znaczy ze jedzenie sie zepsolo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy dobra, oryginalna reklama 22.03.10, 18:17 po "product placement" jak widać marketingowcy wciskają nam nowy typ reklamy. Cos na zasadzie: "Wiecie, te proszek jest jakiś dziwny, ale patrzcie, jak ładnie wyprał, to białe jak nigdy!" Odpowiedz Link Zgłoś
jan_sobczak1 Ciekawe. GW już w kiosku trolli gó...m 22.03.10, 18:29 A Happy Meal pachnie nawet po roku. To chyba dowód na wyższość kapitalizmu nad komunizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_ezoteryk Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 22.03.10, 18:38 Ciekawe czy gdyby jeść tylko te konserwanty , to człowiek też by się zakonserwował ? Byłaby to szansa na osiągnięcie nieśmiertelności ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sugga my guilty pleasure 22.03.10, 19:14 Mi tam jedzenie z Mc Donalds zawsze pięknie pachnie.Szczególnie Big Mac i Big Tasty z frytkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny-obserwator Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 22.03.10, 18:39 to jedzonko mumifikuje za zycia. polecam zarelko z szybkozern i tej i innych!!!!!!! chcesz byc wieczny zryj w szybkozerniach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oglaszam_wszem_i_wobec HA ha HA ha HA ha - tutaj 4 lata pani - VIDEO 22.03.10, 18:45 www.youtube.com/watch?v=4IGtDPG4UfI&feature=related 4 letni happy meal dla twojego dziecka :) Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Happy_TuskDonalds_Też_Smakuje_POlaczkom_:)))) 22.03.10, 19:55 szybka i tania przekaska na miescie. ------------------ To że szybka - zgodze się. Ale tania?? Sorry, ale za cenę przecietnego zestawu w McD mozna gdzie indziej zjeść coś bardziej porzadniejszego - obiad z zupą i drugim daniem, albo chociaż jedno danie, ale przyzwoite. Pomijam kwestie smakowe - ja czasem sie skusze w McD na frytki, kawę czy sałatkę - ale tym sie po prostu nie można najeść. Ja dlatego ostatni raz jadłam zestaw chyba ze 3 lata temu - bo wiem że po zakonczeniu konsumpcji bede bardziej głodna niż przed. Czy tylko ja tak mam? Odpowiedz Link Zgłoś
smokpz rok 2110. zabawka w stanie rozkładu, hamburger 22.03.10, 20:02 nadal pachnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Re: rok 2110. zabawka w stanie rozkładu, hamburge 22.03.10, 23:43 Ale starzeje się jak człowiek- też się "zasusza" :P Odpowiedz Link Zgłoś
michal.setlak E-cośtam = konserwanty?! Niekoniecznie, zobaczcie 22.03.10, 22:57 Jeśli ktoś wam powie, że symbole złożone z litery E i numeru to konserwanty i inne szkodliwe paskudztwa, powiedzcie mu, że jest ignorantem, bo takimi symbolami oznacza się również zupełnie "normalne", naturalne składniki żywności. Oto kilka przykładów: E141 - chlorofil (zielony barwnik roślin) E150 - karmel ("przypalony" cukier) E160 - karotenoidy (m. in. w marchwi) E162 - betanina (barwnik buraków ćwikłowych) E181 - tanina (barwnik herbaty) E252 - azotan potasowy (saletra - bez niej nie ma szynki) E260 - kwas octowy (ocet) E290 - dwutlenek węgla (gaz np. w wodzie gazowanej) E300 - kwas askorbinowy (witamina C) E330 - kwas cytrynowy E322 - lecytyna (w żółtkach jajek; niezbędna dla układu nerwowego) E440 - pektyny (w owocach i warzywach) E460 - celuloza (we wszystkich roślinach) E441 - żelatyna E901 - wosk pszczeli E1400 - dekstryny (powstają m. in. w ustach ze skrobi) E1510 - alkohol etylowy (spirytus spożywczy) ...itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 22.03.10, 23:15 Jeżeli jesteście w stanie przetłumaczyć słowo "flies" - piszecie muchy - to dlaczego nie "insects'? To są OWADY a nie insekty! Odpowiedz Link Zgłoś
franz.keim Re: Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w s 23.03.10, 07:31 Właśnie "insects" zostało przetłumaczone na "insekty". Oba słowa są prawidłowe i powszechne w użyciu w języku polskim, choć określenie "inskety" jest nieco przestarzałe. Odpowiedz Link Zgłoś
sleeper_in_the_grass Re: Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w s 23.03.10, 12:10 Napisz jeszcze sążnistego e-maila do Agory, że w artykule napisano eksperyment, a powinno być doświadczenie. A potem szybko siup! na kozetkę, bo frustracje narastają. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Suchy klimat tłumaczy całą sprawę 22.03.10, 23:39 Mieszkam w Utah (po sąsiedzku z Colorado). Żywność schnie, ale się generalnie nie psuje, i tu wcale nie chodzi o "napchane konserwantami produkty ze sklepów), ale i o owoce i warzywa z ogródka, albo pieczony w domu chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_0603 Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 23.03.10, 00:22 "rok czasu" < pleonazm Odpowiedz Link Zgłoś
pandzik Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 23.03.10, 00:29 Ale dajecie upust głupim fobiom. Czytaliście o badaniach nad żywnoscią, która w USA trafia do dzieci? Żarcie z MC jest lepsze od tego ze stołówek w szkołach i przedszkolach. Wiadomo, katering żyje na przeterminowanej żywności a w MC mamy produkty najlepszej jakości,wyselekcjonowane, mocno przetworzone, ale w większości nieszkodliwej obróbce, np, cieplnej. Prawda jest taka, że frytki z maka są robione z duzo lepszych, "markowych" ziemniaków. To co kupujecie w ulicznych budkach to ziemniaki pastewne, które powinny trafić do chlewów. Żyjcie dalej wswojej niewiedzy. I jeszcze jedno. Przepadam za wieśmakiem... :P Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Happy_TuskDonalds_Smakuje_POlaczkom_:)) 23.03.10, 01:00 Eksperyment udowodnił, że jedzenie z MD jest czyste. To wyjaśnia dlaczego nigdy nie miałem problemów gastrycznych po jedzeniu w tym miejscu. Zawsze jak jestem w podróży, kiedy się spieszę, to jadam właśnie tam i nie ryzykuję sraczki jaka się może zdarzyć po jedzeniu w zabierających czas i pieniądze restauracjach z kelnerem plującym do zupy:) Odpowiedz Link Zgłoś
nulek74 Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 23.03.10, 08:27 Mniam, mniam:-) gratuluję wszystkim zwolennikom jedzonka w tej zacnej restauracji,mogą spokojnie robic zapasy na cały rok, jedzenie jest oczywiście "bez konserwantów" cha cha cha! Odpowiedz Link Zgłoś
jagrudz Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 23.03.10, 10:27 Dobre środki konserwujące-jedzcie tylko w McDonald a pewne że was kiedyś robaki nie wp.... Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Przez rok trzymała Happy Meal z McDonalds w sza... 23.03.10, 14:19 wiecie co mnie zadziwia ile tutaj głosów obronnych eksperyment nieuczciwy bo pojedyncza próbka, bo sucho etc. jakos ciekzo nam przyznac ze to smaczniutkei jedzonko jest tak cholernie szkodliwe Odpowiedz Link Zgłoś