miroslaw1veritas 23.03.10, 07:52 Panie Republikanin ! a co Pan powie ciekawego na temat demokraty -Prezydenta USA ? a co Pan sadzi na temat reformy zdrowia w Ameryce ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
easy.teraz Należy polemizować z Sikorskim 23.03.10, 08:08 Na ben Ladena "polują" w tej chwili wiodące kraje zachodu. Ben Laden jest pożądany żywy lub martwy. Dywagacje etyczne na temat rodzaju kary w tym przypadku mają charakter wyłącznie polemiczny.... Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Należy polemizować z Kalukinem 23.03.10, 08:32 Panie Kalukin! Mnie robi się nieswojo, gdy wracam wieczorem do domu i mam swiadomość, że byle typ spod ciemnej gwiazdy może mi "sprzedać kosę" ryzykując teoretycznie tylko 10 lat odsiadki (po 5 latach wyjdzie za dobre sprawowanie). Dobry "papuga" może jeszcze przekonać sąd, że właściwie to ja byłem winien prowokując bandziora laptopem niesionym w ręce. Podziały na zwolenników i przeciwników kary śmierci nie przebiegają według kryterium partyjnego panie Kalukin. Dlaczegóż to społeczeństwo ma wykazywać humanitaryzm w stosunku do morderców bez szans na wzajemność? Odpowiedz Link Zgłoś
miroslaw1veritas Re: Należy polemizować z Kalukinem 23.03.10, 08:46 hieronim_kowalski napisał: > Panie Kalukin! Mnie robi się nieswojo, gdy wracam wieczorem do domu > i mam swiadomość, że byle typ spod ciemnej gwiazdy może mi "sprzedać > kosę" ryzykując teoretycznie tylko 10 lat odsiadki (po 5 latach > wyjdzie za dobre sprawowanie). Dobry "papuga" może jeszcze przekonać > sąd, że właściwie to ja byłem winien prowokując bandziora laptopem > niesionym w ręce. Podziały na zwolenników i przeciwników kary > śmierci nie przebiegają według kryterium partyjnego panie Kalukin. > Dlaczegóż to społeczeństwo ma wykazywać humanitaryzm w stosunku do > morderców bez szans na wzajemność? Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Należy polemizować z Sikorskim 23.03.10, 10:10 Nie różni się więc Sikorski od prezydenta Kaczyńskiego, który cztery lata temu ubolewał, że przywrócenie kary śmierci jest niemożliwe Śmiem twierdzić, że Sikorski się od Kaczyńskiego ogólnie niewiele różni. Maseczka ogłady i nutka ucywilizowania, wynikająca z politycznego dorastania w innym okresie czasu, nijak nie zmieniają podobieństwa poglądów na najróżniejsze kwestie. Nie znika też kaczyńskopodobna mentalność, która od czasu do czasu z Sikorskiego tak ładnie wyłazi. Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Re: Nie różni się więc Sikorski od Kaczyńskiego 23.03.10, 11:42 Przeciwnie - różni się i to zasadniczo. O ile dla Kaczyńskiego sprawa jest wciąż otwarta i "trzeba o niej dyskutować" tak w Polsce jak w Europie, o tyle Sikorski daje wyraźnie do zrozumienia, że - osobiście podzielając poglądy większości społeczeństwa (wg licznych badań) na tę kwestię - uważa ją za zamkniętą i niewartą ew. kruszenia kopii. Komunikat do wyborców jest prosty: nie będę królem sumień waszych - ani wy władcami mojego sumienia; wszyscy natomiast - zachowując prywatnie własne poglądy na różne kontrowersyjne kwestie - możemy racjonalnie działać na rzecz wspólnego dobra, szanując międzynarodowe zobowiązania Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
pjpb Należy polemizować z Sikorskim 23.03.10, 11:25 Osiągnięcie jest krok naprzód w jakimś postępie, w którym można wyróżnić kierunek (weryfikacja hipotez w nauce, historycznie nadawanie praw grupom społecznych). Dominujący akurat tu i teraz trend, nota bene niezgodny z wolą większości obywateli w demokratycznym teoratycznie społeczeństwie a nienaruszający praw mniejszości, z osiągnięciem nie ma nic wspólnego. Tak jak z powszechnie dostępną aborcją - typowe hasło sztandarowe, które się wpisuje w różne deklaracje i na siłę czyni elementem ładu społecznego, twierdząc bez żadego uzasadnienia, że jest to wyznacznik jakiejś 'dojrzałości' czy 'ucywilizowania'. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Została ona już bowiem dawno rozstrzygnięta (?) 23.03.10, 11:43 "Została ona już bowiem dawno rozstrzygnięta i nie widać podstaw, aby do niej wracać." Drogi Panie. Skoro ludzie do tego wracają to na pewno nie zostało to rozstrzygnięte. Kiedyś mędrcy rozstrzygnęli, że Ziemia jest płaska. I co? No gucio. Odpowiedz Link Zgłoś
euro-pa Sikorski to loklany Ben Laden 23.03.10, 15:45 ta sama zbrodnicza , fundamentalistyczna mentalnosc, tyle ze ben laden inteligentiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
s.im.123 Należy polemizować z Sikorskim 23.03.10, 16:46 bandyta,który gwałci,morduje swoje ofiary nie zasługuje na życie! Podobnie trzeba postępować z terorystami,którzy mordują niewinnych ludzi.I nie bredźcie o tzw.wartościach. Odpowiedz Link Zgłoś
powrozowy Nawolywanie do tej polemiki to szczyt bezczelnosci 23.03.10, 18:00 a moze glupoty? polemizowac z kim? Nikt z glupkowatych obywateli dziwacznego kraju nigdy nie zadal sobie ani razu pytania jakim cudem bydgoski doliniarz, synek marnych komunistycznych bydgoskich architektow wszedl nie tylko do Oxfordu ale do ekskluzywnych klubow o wejsciu do ktorych niejeden bogaty Angol mogl tylko pomarzyc? Nikt igdy nie weryfikowal lgarstw nt. jego "przywodztwa" w strajkach ani tego co wypsuje chocby anglojezyczna Wiki nt. ministra SZ? Nigdy nic soba ten facet nie prezentowal. Dajcie mu wiec spokojnie wygrac wybory, bo kapitalnie pasuje na polskiego prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
naks Należy polemizować z Sikorskim 23.03.10, 18:11 W 1947 roku jaka Polska byla to wieleby polemizowac,a i tak wiadomo ze komuna miala przewage wsparta wojskami sowieckimi.Wobectego o praworzadnosci tez trzebaby polemizowac.Ja tobym wolal by Sikorski optowal za baza francusko-angielska w ramach tarczy, bo przeciez to z nimi mielismy traktaty zobowiazujace i do nich mamy pretensje zapominajac ze byly to panstwa kolonialne.czy nie lepiej bylo przeciwstawiac sie napasci niemcow o wlasnych silach?nie liczac na wsparcie panstw przeciw ktorym zmuszeni bylismy walczyc w I wojnie swiatowej.mocarstwa kolonialne nie zapominaly takich spraw,bo wlasnie byly kolonialne.ciekawym czy w ogole brano,chocby teoretycznie takie rozwiazanie?pomni zaborow i strat ludzkich owczesni politycy powinni brac to pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski_1983 2+2=5? 24.03.10, 11:48 No i co z tego, że LPR jest za karą śmierci? To nie jest argument. Wszyscy członkowie LPR uważają również, że 2+2=4 (akurat matematyka nie jest zwalczana przez konserwatystów). Czy wg pana Kalukina oznacza to, że 2+2=5? Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_plama Należy polemizować z Sikorskim 24.03.10, 12:40 Kalukin: "Sikorski powiedział mniej więcej tyle, że europejskie standardy cywilizacyjno-prawne są gorsetem uniemożliwiającym nam przywrócenie jakże pożądanej kary śmierci.". Nieprawda - nic takiego nie powiedział. Powiedział, że zdarzają się przypadki szczególne, które wykraczają poza przyjętą w UE filozofię resocjalizacji a nie kary. Powiedział to wyraźnie, prosto i trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby wyciągnąć z tego wnioski, jakie wyciągnął redaktor GW. Odpowiedz Link Zgłoś