mim05 04.04.10, 23:17 Aco z In Vitro? I czy wreszcie papa został sancto? A może B16 też? ------ Jak SF, to SF. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barakkobamaa [...] 05.04.10, 13:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Wow!!!!!!!!!!!!!! 06.04.10, 13:24 O kurde, Terlikowski napisął powieść? :) Ale jaja, to to ja to musz eprzeczytać, podejrzewam, z ejaja wiekszeniż Ziemkiewicz z Wildsteinem razem wzieci ! PS. Ale kupić - w zyciu ! Odpowiedz Link Zgłoś
marianna102 Ucieczka do katogetta 05.04.10, 14:58 Pan Redaktor pisze: "Wizja Polski przyszłości, w której Terlikowski i jemu podobni będą musieli salwować się ucieczką do "katogetta", ma dla mnie, przyznam, pewien urok." No to gratuluję supertolerancji. Mnie tam żadne tworzenie gett -jakichkolwiek- nie odpowiada i nijakiego uroku dla mnie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
normalniejszy2 Kto mi pomoże zinterpretować Terlikowskiego? 05.04.10, 15:59 Tą książkę można interpretować na tyle różnych sposobów! Tyle kompleksów i fobii, prawdziwa uczta dla kogoś, kto lubi nieszczęście. 1) Przedstawienie katolików w roli prześladowanych żydów = nieprzepracowane poczucie winy z powodu naszego współuczestnictwa w holokauście. 2) Niewinne Dziewczę mordowane przez lekarza i policję = Nieświadoma agresja wobec dziewczęcości (spontanicznej kobiecości nieskrępowanej małżeństwem, matkowaniem, dojrzałością) + strach przed figurą ojca (policjanta), który jest brutalnym dyktatorem + strach przed lekarzami, paradoksalnie połączony z osobistym zaufaniem do własnego lekarza (za Winnicottem) 3) Wizja ateistycznej dyktatury, łudząco podobnej do stalinizmu ale i do hiszpańskiej inkwizycji = Nie mam pomysłu... Odpowiedz Link Zgłoś
barakkobamaa Re: Kto mi pomoże zinterpretować Terlikowskiego? 05.04.10, 16:48 Alain Besancon Odpowiedz Link Zgłoś
normalniejszy2 Re: Kto mi pomoże zinterpretować Terlikowskiego? 05.04.10, 17:40 Problemem Terlikowskiego jest przecież to, że traktuje historię jak mitologię, trochę jak Bensancon właśnie. Nie wydaje mi się, żeby żaden z nich był w stanie zastanowić się nad własnymi motywami. Odpowiedz Link Zgłoś
barakkobamaa Re: Kto mi pomoże zinterpretować Terlikowskiego? 05.04.10, 20:25 Bensancon traktuje historię jak mitologię ? Przecież ten człowiek komentował teraźniejszość. Ja nie jestem żadnym fanem Terlikowskiego ale chodzi mi o to że GW prezentuje pewien poziom. Dziennikarstwo w Polsce to dno. Była debata niedawno na ten temat. Piotr Pacewicz: Działa tu spirala. Po upadku IV RP publiczność mniej ciekawi się polityką, więc media zaostrzają ton i nawet Tomasz Lis zaprasza Leppera, by podkręcić oglądalność. Nasze radia i telewizory są pełne polityków. Gadających, plotących trzy po trzy, kłamiących na potęgę, obrażających się nawzajem, kręcących bicze z piasku i puszących się bez odrobiny samokrytycyzmu. Pseudodziennikarze występują z nimi w symbiozie. Zamiast zapraszać fachowców, którzy objaśnialiby rzeczywistość, oddają czas antenowy politykom, by walili się po głowach. Dostają za to od polityków szacunek wyrażający się przymilnym "panie redaktorze". Poza "Kawą na ławę" Rymanowski prowadzi m.in. program "24 godziny" w TVN 24 stosując metodę, którą można określić jako podkręcanie pyskówki. (...) Rozkręca się karuzela obelg, która przesłania, o co w polityce w końcu chodzi. Nie ma miejsca na pytanie, co ma sens, co jest dobre, co mądre, co szlachetne. Takie rzeczy marnie się sprzedają. Dlatego jest ich coraz mniej, więc sprzedają się jeszcze gorzej. Publiczność, słuchając na okrągło tego magla rozleniwia się: Po co tyle myśleć, zwłaszcza jak człowiek zmęczony po całym dniu pracy? W podobny sposób robi się tematy społeczne czy obyczajowe jak problem dzieci różnokrajowców, czy in vitro. Forma pyskówki-tv daje nieuchronny efekt - temat zostaje sprowadzony do populistycznych, ordynarnych uproszczeń. (...) Otwierając telewizor, Polacy (bezwiednie?) wsiadają na krzesełka tej karuzeli głupoty, choć wydaje im się pewnie, że uczestniczą w jakiejś publicznej debacie. To nie jest żadna debata, żadne dziennikarstwo. To pyskówka, która ostatecznie zniechęca nas do myślenia, do poważnej oceny życia publicznego, do konfrontowania polityki z wartościami czy choćby ze zdrowym rozsądkiem. Co najwyżej przykuwa na moment naszą uwagę, tak jak awantura na ulicy. I tak jak w ulicznej bitce uwaga skupia się na tym kto kogo. W wypowiedzi Pacewicza jest trochę racji. TVN to jeden wielki "taniec z gwiazdami" plus jazgot pajaców typu Palikot. Problem z Pacewiczem i GW jest taki że chcą objaśniać ociemniałym rzeczywistość przy pomocy fachowców typu Kublik albo Gadomski. Poza tym GW zamiast patrzeć władzy na ręce robi za naturalny PR dla PO. Jaki to miało wpływ na ten kraj po 1989 aż do dziś ? Jak ktoś nie wie to niech się przejedzie autostradą z Warszawy do Wrocławia. Albo skorzysta z usług PKP. Bensancon miał racje 20 lat temu gdy napisał Michnikowi że przy okrągłym stole przegrała Polska. A Michnik po tym jak obraził Bensancona nie podjął z nim debaty. Stchórzył. Odpowiedz Link Zgłoś
normalniejszy2 Re: Kto mi pomoże zinterpretować Terlikowskiego? 05.04.10, 20:51 Trudno się nie zgodzić, że brakuje gazety, której linia byłaby rzetelnie krytyczna. W tym momencie każda krytyka zastanego porządku jest automatycznie wtłaczana w któryś z nurtów dziennikarstwa i dyskusja przenosi się na grunt ogólnego światopoglądu. Sam się na tym łapie, że kiedy znajdę np. w "Rz" jakiś rzetelny felieton, to zastanawiam się co skłoniło jego autora do przyłączenia się do tej grupy oszołomów, jaką jest redakcja Rz. Z kolei GW oferuje tylko "bezpieczną" krytykę, taką która ulepsza zastany porządek zamiast go czasem zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
barakkobamaa Re: Kto mi pomoże zinterpretować Terlikowskiego? 05.04.10, 21:53 Ja mam wrażenie że PO dostosowało się do porządku GW. W 2005 przed wyborami PO było za lustracją, pełnym otwarciem archiwów, walką z korupcją itd. Zresztą głosowali zgodnie z PiS w wielu sprawach. PO miało bardziej radykalny pomysł na Polskę od PiS. Było PiS do kwadratu. Byli za lustracją tak samo jak PiS. Po uważnej obserwacji GW i TVN w latach 2006-2007 PO zmienia się nie do poznania - to takie nowe SLD. I ma automatycznie poparcie mediów. Alain Besancon rozumiał co Michnik chce zrobić przy pomocy GW i wytłumaczył m. in. obecnie panujący mechanizm władzy w Polsce. GW nigdy nie chciała być gazetą, taką jak NYTIMES czy inne. GW jest opiniotwórcza czyli albo jesteś po naszej linii albo dostaniesz w łeb. Tu nie ma żadnego dziennikarstwa. Dlatego GW pisze to co pisze o PO. A PO wie czego ma nie robić. Besancon świetnie roumiał jak to określa : „władze słowa” . I dlatego Michnik ma z tym człowiekiem taki problem . Besancon wie jak się "robi" politykę w tej krainie. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kto mi pomoże zinterpretować Terlikowskiego? 06.04.10, 07:18 Twój "przedpisiec", niejaki normalniejszy2, jest w tym całkiem niezły... Odpowiedz Link Zgłoś
michalw111 Re: Kto mi pomoże zinterpretować Terlikowskiego? 06.04.10, 10:05 Interpretacja jest prosta. Twórczość Terlikowskiego - to nic nowego, to już było. W ZSRR w czasach dyktatury stalinowskiej, w najstraszniejszych latach trzydziestych, głoszono, że to własnie w ZSRR panuje wolność idobrobyt, a na Zachodzie - głód, mordowanie najlepszych synów narodu, czyli komunistów itp. Był taki pisarz-fantasta, nazywał się W. Niemcow. W latach pięćdziesiątych niektóre jego utwory przetłumaczono na język polski. Towarzyszu Terlikowski! Gdzbzđcie pryenieđli si w cyasie w lata trzydzieste do ZSRR, to po wprowadzeniu kilku naprawdę niewielkich zmian (komuniści zamiast katolików) moglibyście liczyć na uhonorowanie Was Nagrodą Stalinowską. W opisie obyczajów Zachodu nie musielibyście zmieniać nic!! Tak oto z katolickiego worka wyłazi totalitarne szydło. Odpowiedz Link Zgłoś
net.darek71 Ucieczka do katogetta 05.04.10, 17:14 Te zacytowane fragmenty powaliły mnie... Rozumiem że Terlikowski musi z czegoś utrzymać liczną rodzinę - ale na Boga, niech się człowiek chwyci jakiejś normalnej roboty i tyra po 10 godz. dziennie na budowie, na przykład, a przestanie uprawiać GRAFOMANIĘ!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Ucieczka do katogetta 06.04.10, 07:25 net.darek71 napisał: > Te zacytowane fragmenty powaliły mnie... Rozumiem że Terlikowski musi z czegoś > utrzymać liczną rodzinę - ale na Boga, niech się człowiek chwyci jakiejś > normalnej roboty i tyra po 10 godz. dziennie na budowie, na przykład, a > przestanie uprawiać GRAFOMANIĘ!!!!!!! Dlaczego?! Jeżeli mu chcą za to płacić, to chyba łatwiej "po 10 godz. dziennie" machać piórem niż łopatą? Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Ucieczka do katogetta 05.04.10, 17:36 Ksiązki nie czytałam i nie zamierzam, bo nie przebrnę, ale na podstawie zacytowanych fragmentów stawiam, że pan Terlikowski trwałego, wiekopomnego miejsca w historii polskiej literatury nie wywalczy. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: Ucieczka do katogetta 07.04.10, 19:22 maura4 napisała: > Ksiązki nie czytałam i nie zamierzam, bo nie przebrnę, ale na > podstawie zacytowanych fragmentów stawiam, że pan Terlikowski > trwałego, wiekopomnego miejsca w historii polskiej literatury nie > wywalczy. *Zgadzam sie z Toba, Mauro. To bedzie kolejna ksiazka pelna nawiedzonego belkotu. Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa felietonistyka ponad siły felietonisty 05.04.10, 19:01 Felietonista uwazajac, katolicy przesladują polskich ateistow pisze: "Tak jakby Nieznalskiej nie wiadomo za co nie ciągano latami po sądach". Felietoniście nie jest wiadomo za co. Więc jednak w Polsce są prześladowania. Prześladowana jest Nieznalska. Jakiś jej kolega po fachu powiesił w publicznym miejscu wizerunek ojca artystki i przyozdobił go fotografią członka.Twierdzi, że nie chciał nikogo znieważyć a jedynie zwrócić uwagę na trud bycia ojcem. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: felietonistyka ponad siły felietonisty 06.04.10, 07:28 toporowa napisał: Prześladowana jest Nieznalska. Jakiś > jej kolega po fachu powiesił w publicznym miejscu wizerunek ojca artystki i > przyozdobił go fotografią członka.Twierdzi, że nie chciał nikogo znieważyć a > jedynie zwrócić uwagę na trud bycia ojcem I co było dalej? Nieznalska podała barana do sądu? Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa Re: felietonistyka ponad siły felietonisty 06.04.10, 08:04 koloratura1 napisała: I co było dalej? Nieznalska podała barana do sądu? Nie, nie sadzę. Jak wiadomo sąd w podobnym przypadku nie dopatrzył się zniewagi kogokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Re: felietonistyka ponad siły felietonisty 06.04.10, 13:08 Bardzo naciągana analogia. Ale skoro cię cieszy ... Odpowiedz Link Zgłoś
helguera cywilizacja śmierci krok po kroku zdobywa 05.04.10, 20:54 kolejne przyczołki.Wizja przedstawiona przez terlikowskiego może spelnic sie predzej niż wydaje sie autorowi debilnego tekstu.Zresztą piosze on w gazecie ktora ta cywilizację wspiera a walka z kosciolem to jej glówny cel.Przecież w Holandii lada moment bedzie glosowana ustawa zezwalajaca na eutanazje kazdemu wedle życzenia.Do tej pory w łeb mogli sobie''strzelić''chorzy po 70-ce.Przedstawiciel organizacji lobbującej na rzecz nowej ustawy mowi wyrażnie że celem jest by każdy obywatel mogł wedle woli odebrać sobie życie.I nie wiem skad rechot pismaka na wywody Terlikowskiego.Wystarczy poczytać post pod art.dotyczacymi kosciola by przekonac sie jak jest on atakowany .I tutaj o homofobi jakos nikt nie wspomina Odpowiedz Link Zgłoś
maxik-g Jasne. Okopcie się więc. 06.04.10, 01:02 W asfalcie nawet, jeśli łaska. Zasieki, ogrodzenie pod prądem, wiesz, te sprawy. A potem zacznijcie zabijać ateistów (sarkazm) i zwolenników eutanazji na własne życzenie. Niech wygra prawo i sprawiedliwość ;p Odpowiedz Link Zgłoś
metafizyk1 Re: Jasne. Okopcie się więc. 06.04.10, 12:00 maxik-g napisał: > W asfalcie nawet, jeśli łaska. Zasieki, ogrodzenie pod prądem, wiesz, > te sprawy. A potem zacznijcie zabijać ateistów (sarkazm) i zwolenników > eutanazji na własne życzenie. Niech wygra prawo i sprawiedliwość ;p Na tyle Cie stać??? to nawet nie jest dowcipne, jak nie masz nic do napisania to nie pisz, szkoda prądu i zatrutego środowiska;> Odpowiedz Link Zgłoś
maxik-g I nie miało być. A, i nie wiem, kto tu bardziej.. 06.04.10, 12:16 ...zanieczyszcza środowisko. A może wysilisz się bardziej? Masz w ogóle problem z tym, że wasza instytucja rzeczywiście zaczyna na własne życzenie zmieniać się w enklawę dla fanatyków? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Czy Ty czegoś nie poplątałaś? 06.04.10, 07:42 helguera napisał: > w Holandii lada moment bedzie glosowana ustawa zezwalajaca na eutanazje kazdemu > wedle życzenia.Do tej pory w łeb mogli sobie''strzelić''chorzy po > 70-ce.Przedstawiciel organizacji lobbującej na rzecz nowej ustawy mowi > wyrażnie że celem jest by każdy obywatel mogł wedle woli odebrać sobie życie. Bo teraz, bez rzeczonej ustawy, to każdy chory - młodszy niż 70-latek - jeśli w łeb sobie strzeli to... co? Stawiają trupa przed sądem i skazują? Na co? Bo chyba nie na karę śmierci... Odpowiedz Link Zgłoś
couldbehappy Re: Czy Ty czegoś nie poplątałaś? 06.04.10, 10:50 koloratura1 napisała: > helguera napisał: > > > w Holandii lada moment bedzie glosowana ustawa zezwalajaca na eutanazje k > azdemu > > wedle życzenia.Do tej pory w łeb mogli sobie''strzelić''chorzy po > > 70-ce.Przedstawiciel organizacji lobbującej na rzecz nowej ustawy mowi > > wyrażnie że celem jest by każdy obywatel mogł wedle woli odebrać sobie ży > cie. > > Bo teraz, bez rzeczonej ustawy, to każdy chory - młodszy niż 70- latek - jeśli w > łeb sobie strzeli to... co? > Stawiają trupa przed sądem i skazują? Na co? > Bo chyba nie na karę śmierci... chodzi o to, żebyś zabijając człowieka mógł powołać się na dany paragraf zezwalający ci na to. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Samobójstwo czy morderstwo? 06.04.10, 12:18 couldbehappy napisał: > chodzi o to, żebyś zabijając człowieka mógł powołać się na dany > paragraf zezwalający ci na to. Z tego, co napisała helguera, (cytuję: "Do tej pory w łeb mogli sobie >>strzelić<< chorzy po 70-ce.")wynika, iż ustawa ma zezwalać wszystkim chorym "w łeb sobie >>strzelić<<", a nie - jak dotąd - tylko chorym "po 70-ce". Tylko to (jak wyżej) usiłowałam wyjaśnić i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
eventually Ucieczka do katogetta 05.04.10, 22:30 "Nieważne, czy mówią źle, czy dobrze, ważne, by nie przekręcali nazwiska". Ktoś ze zbyt dużą ilością pieniędzy pewnie to kupi... Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Ucieczka do katogetta 06.04.10, 09:20 Czy Terlikowski to ten redaktor nawiedzony machający swoimi łapkami w programie dyskusyjnym? Z ludżmi nawiedzonymi jakąś ideologią trudno prowadzić jakąkolwiek dyskusję. Ich racje są tak oczywiste i jedyne,że nie ma miejsca na jakikolwiek inny punkt widzenia. Terlikowski jest pocieszny,natomiast Wildstein jest straszny. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta Re: Ucieczka do katogetta 06.04.10, 11:19 paetz'ewicz rządzi! nei macha łapkami, kocha gejów i byłych facetów, obecne "kobiety", nie jest homofobiczny i w ogóle śliczny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
metafizyk1 Re: Ucieczka do katogetta 06.04.10, 12:02 aekielski napisał: > Czy Terlikowski to ten redaktor nawiedzony machający swoimi łapkami w > programie dyskusyjnym? Z ludżmi nawiedzonymi jakąś ideologią trudno prowadzić > jakąkolwiek dyskusję. Ich racje są tak oczywiste i jedyne,że nie ma miejsca na Tak tak straszny, okropny, przerażający... Boże co za poziom wypowiedzi;> > jakikolwiek inny punkt widzenia. Terlikowski jest pocieszny,natomiast > Wildstein jest straszny. Odpowiedz Link Zgłoś
nasan przyganial kociol garnkowi 06.04.10, 09:52 nie wiadomo ktore oszolomy gorsze, michnikowskie czy rydzykowe. laczy je jedno; wszystko wiedza najlepiej!!!!! chca wladzy absolutnej!!! no i nakradli sie po rowno!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiadz_gazeta hehe ale się usmiałem 06.04.10, 11:19 Znowu rozrabiasz? Rozwiąż test, żeby opublikować post na forum Na forum nie wypada: kłamać pisać trzynastozgłoskowcem atakować rozmówców Kopernik był: astronomem kobietą piekarzem Dyskutując warto pamiętać: włączeniu komputera lekceważeniu zaczepek o umyciu zębów Pisanie WIELKIMI literami: jest denerwujące zużywa dużo atramentu powoduje szczękościsk ]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]] kto jeszcze rozwiązuje takie łamigłówki??? Odpowiedz Link Zgłoś
metafizyk1 Ucieczka do katogetta 06.04.10, 11:56 Poczekamy, zobaczymy kto ma więcej racji. Ale z drugiej strony jak sie ogląda "Agorę", to jeszcze większe przerażenie człowieka ogarnia. Terlikowski pisze o przyszłości, za co odpowidzialności wcale brać nie musi, a jak reżyser kreuje wizję totalnie zakłamaną, dotyczącą przeszłości to trochę gorzej sie na sercu robi. Czepianie się Terlikowskiego jest bez sensu, bo to trochę jak: uderz w stół a nożyce sie odezwą. Odpowiedz Link Zgłoś
rpyzel Można poczytać za friko na blogu Terlikowskiego 06.04.10, 12:29 www.fronda.pl/tomasz_terlikowski/blog/operacja_chusta_12 Odpowiedz Link Zgłoś
oakpark Biedny Orliński! 06.04.10, 13:07 Musi czytac powieści political-fiction... w czasie pracy zapewne. I dobrze Mu tak! Ale zeby zamiast recenzji napisać o powieści jakiś pamflet to trzeba mieć umysł przesiany jakimiś mitami i kliszami, które się przy czytaniu potłukły i poraniły tkankę mózgową naszego Publicysty. Jeszcze raz Panie Redaktorze: TO JEST POWIEŚĆ.fikcja... sam Pan to przyznaje.... więc o co u licha chodzi? Panie Michnik - daj Pan Koledze bromu albo co.... 8^) Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Re: Biedny Orliński! 06.04.10, 13:15 Recenzję, i to zgodną z regułami gatunku a nie "internet-style", warto pisać, jeśli ma się do czynienia z czymś przypominającym literaturę. Jeśli mamy do czynienia z bełkotem małego Zdzisia, który odkrył uroki nieprzemyślanej ekstrapolacji, to takie proste zjeb... dziełka jest jak najbardziej na miejscu. O ile oczywiście nie ma nic ciekawszego do roboty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oakpark Re: Biedny Orliński! 06.04.10, 13:32 Nie zgodzę się, ze Orliński dokonał "prostego zj***nia dziełka" - On to zrobił wykazując jakąś pasję, agresję i cos w rodzaju zagniewanej impotencji tfurczej (bo miedzy nami pisząc - uczył Marcin Marcina... 8^)... tylko zamiast horror sexualis mamy u Autora krytyki horror catholicus i jakowes "nieznalskie" afiliacje... Moze pudor catholicus wystarczyłby? Bo nasz Krytyk obawia się, ewidentnie robi w gatki ze strachu przed Terlikowskim zbrojnym w Dekalog i Tradycję.... 8^)... i dlatego strzela z armaty do wróbla ... i jeszcze nie trafia! 8^) To nie bełkot, to chore ideolo - z obu zresztą stron. Michnikoidzi i Antymichnikoidzi są braćmi w jednym - w absolutnym braku poczucia humoru - i godni jedni drugich jak wiecheć zadka.... 8^) Odpowiedz Link Zgłoś
oakpark Re: Biedny Orliński! 06.04.10, 14:11 Piana na buzi Red. Orlińskiego wzięła sie prawdopodobnie stąd, że Terlikowski uderza w michnikowszczinę MITEM.... czyli ich własną michnikowatą bronią.... 8^). Zamiast starać się wyrwać mit z łapiątek Michnikoidów atakuje kontrmitem, odwołuje się do emocji czytelnika... to nie jest takie głupie; powieści jak Huxley'a Orwella czy "Opowieść podręcznej" mają podobną konstrukcję - Terlikowski ją sobie "spiratował" i nakręca spiralę.... 8^) Sir Frederic myli się o tyle, że TO wcale nie musi przypominać literatury. To politgramota świetnie osadzona w archetypach polskości.... że ciut przedawnionych? OK - ale taki Michnikoid w ogóle o tej polskości nie ma pojęcia.... .... dlatego tak się wystraszył... 8^) Odpowiedz Link Zgłoś
oakpark Przeczytałem tekst na Frondzie.... 8^).. 06.04.10, 15:33 ... książka jest z kluczem - nietrudno sobie znaleźć kto jest kim w tych nazwiskach... Tomasz Lis odrobiony jak żywy... 8^) To nie jest literatura. Ale książka do czytania - świetna! Terlikowski spokojnie moze wydać ze 100 tys. egzemplarzy... a dziennikarze dopiszą didaskalia.... 8^)... będzie hit na miarę Alfabetu Urbana! Mam nadzieję, że to Marcin Dybowski ją wyda.... 8^). A ja z przyjemnościa kupię dzieciom...nie tylko własnym! Tak sie robi politykę światopoglądową a nie używając do tego durniów od Giertycha. Red. Orliński jest jednak - excusez le mot - sielnym idiotą! Po prostu zachęcił dzis tysiace ludzi do przeczytania tego tekstu, kupienia książki. A owa lektura zada Jego formacji światopoglądowej cios w samo sedno. Bo książka jest przez Terlikowskiego "podszyta" tekstami oryginalnymi, REALIAMI z DZIŚ.... jak Łaszczowa ferezyja sądowymi kondemnatami ... Wydłubywanie tych "rodzynków" będzie stanowić zabawę erudytów nie tylko katolickich.... *^) Michnik skona! ... że skończę Raptusiewiczem! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: znamienny fragment 07.04.10, 15:32 "Tak jakby Nieznalskiej nie wiadomo za co nie ciągano latami po sądach. Tak jakbyśmy nie mieli najbardziej restrykcyjnego zakazu aborcji w Unii Europejskiej, zwanego przy tym nie wiedzieć czemu "kompromisem" (między kim a kim?)." Wiadomo za co była sądzona Nieznalska. Istnieje w polskim prawie przepis o obrazie uczuć religijnych, który może się wydawać niepotrzebny, ale póki jest winien być stosowany. A Nieznalska akurat wypełniła znamiona tego przepisu zestawiając symbol krzyża z genitaliami. Zatem jej proces jest w tym kontekście logiczny a wyrok uniewinniający jest akurat porażką państwa prawa a nie sukcesem. Podobnie jak brak wyroku skazującego Lecha Wałęsę za nazwanie Lecha Kaczyńskiego durniem, jeśli to nie było znieważeniem prezydenta to co nim jest? Co zaś się tyczy aborcji to Orliński albo kpi albo nie rozumie istoty słowa "kompromis". Istota kompromisu polega na tym, że obie strony z czegoś ustępują. W tym wypadku był to kompromis był między zwolennikami całkowitego zakazu aborcji (którzy mają w demokratycznym systemie prawo do takich poglądów) a zwolennikami dopuszczalności aborcji, którzy również mieszczą się w warunkach wolności poglądów. Oczywiście dla Orlińskiego kompromis z "fundamentalistami" nie jest prawdziwym kompromisem, ponieważ jego zdaniem powszechna dostępność aborcji jest czymś tak oczywistym jak np. brak kary śmierci. I tak jak dla przeciwników kary śmierci (do których się zaliczam) nie ma znaczenia czy jest ona orzekana za prawie wszystkie przestępstwa w trybie doraźnym czy tylko za najcięższe zbrodnie przy zachowaniu wszelkich procedur - po prostu nie powinno jej by tak dla zwolenników "prawa kobiety do wyboru" jest obojętne czy aborcja jest zakazana zawsze czy od tego zakazu są wyjątki, tak czy tak jest to ustawa "restrykcyjna". Co zaś się tyczy meritum - Terlikowski świadomie przedstawił dość apokaliptyczna wizję, ale nie lekceważyłbym jego obaw. Zresztą kpiący ton Orlińskiego tylko potwierdza, że nie znajdzie on wspólnego języka z Terlikowskim i innymi katolickimi publicystami. Orliński bowiem w zaliacyzowanym, liberalnym społeczeństwie czuje się jak ryba w wodzie a oni się go boją. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Ty ciagle na nasza amnezje liczysz, Piotrusiu? :O) 07.04.10, 16:17 piotr7777 napisał: Co zaś się tyczy aborcji to Orliński albo kpi albo nie rozumie istoty słowa "kompromis". Istota kompromisu polega na tym, że obie strony z czegoś ustępują. W tym wypadku był to kompromis był między zwolennikami całkowitego zakazu aborcji (którzy mają w demokratycznym systemie prawo do takich poglądów) a zwolennikami dopuszczalności aborcji, którzy również mieszczą się w warunkach wolności poglądów. *Jak dzis pamietam ten "kompromis" poniedzy "ich z nimi". Gdybyscie wtedy, koscielni, nie widzieli zagrozenia reakcja spoleczenstwa - zebrano ponad milion podpisow pod petycja na rzecz referendum - to przeszedlby calkowity zakaz aborcji, czyli taki jakiego zyczyli sobie np. ZCh-Nowcy. Aktualne prawo jest jedynie wynikiem troski o jego przetrwanie, gdyz wtedy proba wprowadzenia calkowitego zakazu mogla doprowadzic (takie byly obawy) do wykolejenia calej antyaborcyjnej imprezy. Zwolennicy prawa kobiety do decydowania, zwolennicy prawa do aborcji na zadanie, prawa z przyczyn spolecznych, takze z ograniczeniami post-komunistycznymi, nie brali udzialu w zawieraniu tego "kompromisu". To byl kompromis pomiedzy grupa ekstremalnych fanatykow religijnych a grupa fanatykow bardziej szczwanych. A ze wyjasniane miales to wielokrotnie, wiec oczywistym jest, iz jestes po prostu podlym klamca, Piotrusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
oakpark Re: znamienny fragment 08.04.10, 07:57 Dobrze, że tę nieznalska artystkę uniewinniono. Jako męczennica katocenzury sadowej byłaby bardziej "znalska". A tak madry sedzie nie dał Jej tego na co liczyła: poparcia na różnych zachodnich konwentyklach podobnych "artystów". PiS-uar Duchampa z Pompidoleum to przy Niej Goya i El Greco razem wzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Terlikowski to fundamentalistyczny, religijny :O) 07.04.10, 17:02 swir katolicki - jakich wiele, nawiasem mowiac. Bodaj 2 lata temu wyrobilem sobie te opinie po przczytaniu zaledwie jednego artykulu tego indywiduum. Odpowiedz Link Zgłoś
snrkaganini Ucieczka do katogetta 07.04.10, 19:25 Chcialbym zyc w Polsce, w ktorej KK bylby zdelegalizowany! Odpowiedz Link Zgłoś
oakpark Xiaństwo zdelegalizować! Viva satan? 08.04.10, 07:53 Jako, ze litość jest grzechem lavejańskim pozwolę sobie na nieco złosliwości: a) takich świadomych ludzi, którzy nie czują potrzeby żadnej duchowosci jest niewielu - oni sa szczęśliwi gdy jedzą, kopulują i wydalają bez problemu. To właśnie przypadek Kolegi Internauty. b)Problem jest z tymi, którzy jakąś świadomość duchową mają i do czegoś w tym aspekcie dążą. Problem ten rosnie, gdy panujący system tych potrzeb nie zaspokaja - exemplum marksizm, który zdechł m.in. i z tego powodu... c) jeszcze wiekszy jest problem z tzw. "psychikami" ujmując terminem gnostycznym - ludzie ci potrzebują uzupełnienia naukowego światopoglądu (który bynajmniej holistyczny nie jest) jakimiś danymi w obszarach, gdzie nauka i common sense nie sięga - i KK to dobrze "zakleja" w ich mózgach. Chocby naczelną dyrektywą moralną: "nalezy czynić dobro" jak i wykładnią tego PO CO cokolwiek w ogóle czynić. Protestantyzm jest tu martwy jak solony śledź bo przecież "sprawiedliwy Z WIARY żyć będzie? A uczynki? Odpowiedz Link Zgłoś