il_pino a jestem za bo lepiej widac inne auta 08.04.10, 15:27 NATOMIAST nie zauważyłem żebym jakoś częściej wymieniał żarówki, akumulator tez chodzi jak żyleta a benzyna .... HGW - tyle jest zmiennych jeśli chodzi o spalanie ze obliczanie tego jest bez sensu. 300 PLn rocznie to 25 PLN / mc więcej - wydajemy na rózne bzdety. DEMAGOGIA i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
pmargiel PiS skarży światła mijania do Trybunału. "Kiero... 08.04.10, 15:28 jestem za mijania latem to bzdura, niemcy jakos bez tego zyja, mnie natomiast interesuje legalizacja dodatkowych LEDow, niektory policjanci sie czepiaja o brak homologacji Odpowiedz Link Zgłoś
kim-lan-san Re: PiS skarży światła mijania do Trybunału. "Kie 08.04.10, 15:30 "Nie każdy kierowca ma dobry wzrok i czystą szybę" Przerażające. IMO walić 300zł, ale w dobie obciążania nas jakimiś limitami CO2, to ten nakaz jest najzwyczajniej ekologicznie bezpodstawny. Odpowiedz Link Zgłoś
bigmaciek proponuję wprowadzic światła mijania dla rowerów 08.04.10, 15:30 Przynajmniej byliby bardziej widoczni Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 PiS skarży światła mijania do Trybunału. "Kiero... 08.04.10, 15:30 No to strzelili sobie w stope ! Nie ma lepszego dowodu na glupote tych ludzi. "Posłowie wyliczyli, że kosztuje to dodatkowo każdego kierowcę około 300 złotych rocznie: dwa razy szybciej zużywa się akumulator, częściej trzeba wymieniać żarówki w światłach i kupić co najmniej 1,5 proc. więcej paliwa. - I do tego wcale nie poprawiają bezpieczeństwa na drodze. To, że statystyki wskazują na mniejszą liczbę ofiar na drogach to efekt budowy m.in. nowych dróg i bezkolizyjnych skrzyżowań - twierdzi Krzysztof Tchórzewski." Szwedzi, pierwsi w tej sprawie, dlugo i dokladnie usilowali wyliczyc koszty, nie udalo sie ani teorerycznie ani pomiarowo. Akumulator woli lagodniejszy prad ladowania, kupiony ostatnio w Polsce sluzyl mi 6 lat. Zarowke wymienialem przed ladnymi kilku laty, nie pamietam dokladnie. Argument, ze jak jestem lepiej widoczny to nie jestem bezpieczniejszy jest rozczulajacy w swojej glupocie. Nigdy, przenigdy wszystcy nie wlacza swiatel "w razie potrzeby" rownoczesnie i wtedy nastepuje wymieszanie samochodow oswietlonych i nieoswietlonych co prowadzi do faktycznego wzrostu zagrozenia. No i naturalnie, zwiekszonego zuzycia paliwa nie zal na klimatyzacje, nadmiar mocy w silniku, automatyczna skrzynie i inne gadzety ale na dodatkowe oswietlenie to zal. Powtarzam, nie udalo sie pomierzyc tego zuzycia ale mozna sprobowac kolejny raz i bedzie jasnosc w sprawie jasnosci na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
mielis Zapomnieli jak uchwalali ? 08.04.10, 15:30 Wtedy ktoś lobbujący dał im kasę a teraz zapomniał dopłacić ! Odpowiedz Link Zgłoś
klemenko Re: Zapomnieli jak uchwalali ? 08.04.10, 15:36 A to przypadkiem nie PiS wprowadził ten obowiązek? Odpowiedz Link Zgłoś
gustaw0 PiS skarży światła mijania do Trybunału. "Kiero... 08.04.10, 15:31 jestem za!!może niech PO JEŹDZI NA ŚWIATŁACH BĘDZIEMY WTEDY WIDZIELI KTO NAMI "RZĄDZI" Odpowiedz Link Zgłoś
igraszkabis Prędzej zakazać używania GPS 08.04.10, 15:31 W ciągu 12 lat jazdy samochodem tylko RAZ musiałam wymienić przepaloną żarówkę. Koszt 1,50 PLN, więc nie bredźcie mi tu o kosztach, szanowni panowie pisdzielcy. Akumulator jest znacznie bardziej obciążony GPS-ami, komórkami, klimą i innymi "luksusowymi" dodatkami, które dziś każdy może sobie kupić na stacji benzynowej i wsadzić do gniazdka 12V. Odpowiedz Link Zgłoś
sebos99 Rowerzyści i piesi 08.04.10, 15:31 Co z tego, że samochody są lepiej widoczne, jak rowerzyści i piesi w tym blasku są o wiele gorzej dostrzegalni. Ludzkie oko przyzwyczaja się do światła i nie mniejszą uwagę zwraca do punktów nieoświetlonych. W wiekszości krajów Europy ten nakaz nie istnieje (skandynawia to jednak co innego), w innych jak Austria się z niego wycofano i ludzie jeżdżą bezpiecznie, jest ok. A najgorszym z możliwych widoków jest stanie w korku i świecenie sobie po zderzakach. W jaki sposób to poprawia bezpieczeństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
rehman PiS skarży światła mijania do Trybunału. "Kiero... 08.04.10, 15:31 Widzę, że z ludzi wychodzi bezinteresowna złośliwość lub zwykła głupota. Za każdym razem gdy mowa o całodobowym włączaniu świateł wyskakuje tysiąc opinii, że to bzdura. Dziś na informację, że PiS zaskarżył do TK wyżej wymienione przepisy pojawiły się teksty: "co za idioci w PiS", "czy PiS ma do zaproponowania choć jedną mądrą rzecz?" czy "czekam na kolejne kretyńskie pomysły" Tylko dlatego, ze złożył to PiS a nie Lewica to jest to zły pomysł? I żeby jasne było, jazda na światłach mnie ni ziębi ni grzeje tak samo PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
panieleszku W PiS mało kto ma prawko... 08.04.10, 15:32 ...więc raczej nie znają realiów jakie panują dla kierowców. Mi nieraz czyjeś światła pomogły - auta są dużo lepiej widoczne i kropka. Ale takie rzeczy można ocenić tylko organoleptycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
10danek Dlaczego? 08.04.10, 15:33 moze ktos mi wytlumaczy dlaczego prawie wszystkie nowowyprodukowane modele samochodow maja tzw. swiatla dzienne? I jeszcze jedno chcialbym wiedziec - w ktorych to krajach groza mandaty za jazde w dzien z wlaczonymi swiatlami jak to ktos napisal? Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: Dlaczego? 08.04.10, 16:05 Swiatła dzienne a światła mijania to sa dwie zupełnie różne sprawy. U nas idioci z po pod wpływem lobby pewnego producenta wprowadziło ten przepis a idioci z pisu go przyklepali. A nagle teraz idioci z pisu chcą być świętsi od papieża. Gdzie byliście dwa lata temu??? Gdyby tak naprawdę chodziło o bezpieczeństwo mielibyśmy autostrady, drogi bez dziur, skrzyżowania bezkolizyjne etc. TU NIE CHODZI O BEZPIECZEŃSTWO. LICZY SIĘ TYLKO SPRZEDAŻ!!!. A jak ją najprościej zwiększyć? Uchwalić ustawę która bedzie sprzyjała "nam" a nie "im". Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpits Kto już zapłacił mandat za brak świateł w lecie? 08.04.10, 15:33 Przepis nie jest głupi, jednak, gdy w środku lata ruszam spod sklepu i już za rogiem zatrzymuje mnie policjant w wlepia mandat min. 100 zł - to myślę, że to nie do końca ma sens. Szczególnie, że kompletnie nie widziałem, czy mam światła, czy ich nie mam, a potrzeba i zagrożenie dla otoczenia z tym związane są równe grubości włosa. Mimo to mandat się należy. Popieracie to? Odpowiedz Link Zgłoś
remnekro Re: PiS skarży światła mijania do Trybunału. "Kie 08.04.10, 15:33 Panie pośle Zbigniewie Rynasiewicz, niech już pan lepiej nic nie mówi. Po co mi światła mijania w dzień? Wie Pan do czego one zostały wymyślone? Gdzie jeszcze w innych krajach macie taki chory przepis? Poza tym, dobrze, mogę jeździć, poproszę tylko o zwrot kosztów związanych z takimi bzdurnymi przepisami. Nakażcie jeszcze pieszym wieszać światła z przodu i z tyłu, w końcu też są uczestnikami w ruchu drogowym. Zajmijcie się budową dróg, obwodnic itd... i mądrze je znakujcie, a potem egzekwujcie przestrzeganie przepisów drogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
opinia_publiczna_online PiS skarży światła mijania do Trybunału. "Kiero... 08.04.10, 15:35 Rzucili kiełbasę wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
kato28 ??? 08.04.10, 15:35 A co oni przez kilka lat spali snem zimowym czy jak? Poza tym byli przy władzy i spokojnie mogli zmienić ten zapis w ustawie. Kierowcy są w tym temacie mocno podzieleni i widać działania PiS obliczone są na zabłyśnięcie wśród tych którzy są przeciw. No i w razie porażki zawsze będzie można powiedzieć że TK jest be. Odpowiedz Link Zgłoś
robsonrb gdzie tu logika? 08.04.10, 15:36 niech ktoś normalny - nie oszołom będący za jedną czy drugą partią - powie po co jeździmy z włączonymi światłami w letni, słoneczny dzień? kompletny bezsens!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bariwo73 Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 15:54 Następny niedzielny kierowca zadający idiotyczne pytania. Właśnie po to, byś zauważył jak jedziesz pod słońce pojazd nadjeżdżający z naprzeciwka. Trudne do zrozumienia i przyswojenia, że tak właśnie reaguje ludzkie oko ? Lepiej widzi oznaczony światłem pojazd na bardzo jasnym tle. Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 16:18 On jedzie swoim pasem. Ja swoim. Poruszamy się w dwóch różnych kierunkach. I teraz po co mam mieć włączone światła skoro nie ma tutaj zagrożenia? I jeszcze jedno pytanko: wiesz jaka jest przyczyna 90% wypadków na drodze? Przykład z własnego podwórka: zbliżam się do skrzyżowania. mam włączone światła. nagle z podporządkowanej wyjeżdża mi auto. zero szans na wyhamowanie. światła kurwa nie pomogły. auto skasowane. to tyle w sprawie rzekomego bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gambiting Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 17:36 jpy1 napisał: > On jedzie swoim pasem. Ja swoim. Poruszamy się w dwóch różnych > kierunkach. I teraz po co mam mieć włączone światła skoro nie ma > tutaj zagrożenia? I jeszcze jedno pytanko: wiesz jaka jest przyczyna > 90% wypadków na drodze? > Przykład z własnego podwórka: zbliżam się do skrzyżowania. mam > włączone światła. nagle z podporządkowanej wyjeżdża mi auto. zero > szans na wyhamowanie. światła kurwa nie pomogły. auto skasowane. to > tyle w sprawie rzekomego bezpieczeństwa. Nie wiedziałem że światła mają pomagać na auta wyjeżdżające niespodziewanie z drogi podporządkowanej. Ciekawa teoria. To tak jakbyś miał pretensje że po co poduszka powietrzna która kosztuje nawet parę tysięcy a nie uratuje Ci życia przy zderzeniu ze ścianą przy 150km/h......po prostu nie po to jest wymyślona i tak samo obowiązek świateł nie ma pomagać w przypadkach jak Ty napisałeś,tutaj pomaga co innego - rozsądek. Ja wiem,że jadąc po drodze z pierwszeństwem nikt mi wyjechać nie może - ale jak są jakieś skrzyżowania, zjazdy do domów itp to zwalniam, bo NUŻ się ktoś zapomniał i mi wyjedzie - to ratuje życie. Odpowiedz Link Zgłoś
nemo123 Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 18:19 Twojemu przedmówcy chodziło o to, że znakomita większość wypadków śmiertelnych jest niezależna od tego czy masz światła włączone, czy też nie - z tego względu wymóg używania świateł przez całą dobę nie jest zbyt pomocny w poprawianiu statystyk; poza tym: - użytkownicy dróg przezwyczajeni do świateł jeżdżą bardziej brawurowo co niweluje korzyści (w taki sam sposób jak ABS nie poprawia bezpieczeństwa); - są użytkownicy dróg tacy jak rowerzyści i piesi, którzy nie używają świateł i w dzień są jeszcze gorzej widoczni (tzn. wtedy gdy spodziewasz się tylko użytkowników ze światłami); mi osobiście -> wisi, czy muszę używać światła czy nie, bo w samochodzie włączają mi się po przekręceniu kluczyka; mimo to uważam, że jest to strata pieniędzy; ewentualne uratowanie np. 100 ofiar rocznie też może nie być sensownym argumentem za, ponieważ wiąże się to z większym zużyciem paliwa, czyli większym skażeniem środowiska i większą śmiertelnością z tego powodu... jeżeli trudno oszacować czy coś na tym zyskujemy, wniosek może być tylko taki - redukujmy przepisy i ograniczajmy koszty Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 20:42 Światła w teorii mają powodowac że jesteś widzialny. tak czy nie??? Popatrz kolego na jedną dośc istotną rzecz. W polsce jak już dojdzie do wypadku to jest masakra. Śmierc u nas zbiera straszne żniwo. Ja przeżyłem bo miałem bardzo duże nowe auto. Ale ilu takich skurwysynów jeździ po drogach i nie patrzy się na innych uczestników tylko wyprzedza na trzeciego, wymusza pierszeństwo, jeździ bardzo szybko nie mając za grosz umiejętności. Skoro rozmawiamy o statystyce to ta mi się nijak do rzeczystowiści. A jak kurwa słucham takiego zbysia czy rysia i takich bredni że to ma poprawic bezpieczeństwo to mnie krew zalewa. BUDUJCIE W TYM POJEBANYM KRAJU DROGI A NIE WYMYŚLAJCIE PRZEPISY KTÓRE MAJĄ POPRAWIC SPRZEDAŻ NP TAKIEMU PHILPSOWI. Bo ta ustawa po to została skonstruowana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gambiting Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 21:00 jpy1 napisał: > Światła w teorii mają powodowac że jesteś widzialny. tak czy nie??? > Popatrz kolego na jedną dośc istotną rzecz. W polsce jak już dojdzie > do wypadku to jest masakra. Śmierc u nas zbiera straszne żniwo. Ja > przeżyłem bo miałem bardzo duże nowe auto. Ale ilu takich > skurwysynów jeździ po drogach i nie patrzy się na innych uczestników > tylko wyprzedza na trzeciego, wymusza pierszeństwo, jeździ bardzo > szybko nie mając za grosz umiejętności. Skoro rozmawiamy o > statystyce to ta mi się nijak do rzeczystowiści. A jak kurwa słucham > takiego zbysia czy rysia i takich bredni że to ma poprawic > bezpieczeństwo to mnie krew zalewa. BUDUJCIE W TYM POJEBANYM KRAJU > DROGI A NIE WYMYŚLAJCIE PRZEPISY KTÓRE MAJĄ POPRAWIC SPRZEDAŻ NP > TAKIEMU PHILPSOWI. Bo ta ustawa po to została skonstruowana!!! A czemu mnie atakujesz? Ja stwierdziłem,że na auto wyjeżdżające z bocznej uliczki,pod kątem prostym,jeszcze zza jakiegoś muru,nie pomogą Ci światła na nic - ale też nie na takie sytuacje są. Bardzo mi przykro że miałeś wypadek,ale musisz się wyżywać na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
mniastowy Dodaj jeszcze że jedziesz lewym pasem 08.04.10, 21:11 takim dupowatym kierowcom najłatwiej wjechać w kufer. Odpowiedz Link Zgłoś
gambiting Re: Dodaj jeszcze że jedziesz lewym pasem 08.04.10, 22:13 mniastowy napisał: > takim dupowatym kierowcom najłatwiej wjechać w kufer. Ale mi pojechałeś,normalnie się nie pozbieram.........mi się żal robi,jak ktoś nawet nie puszcza nogi z gazu przed skrzyżowaniami,"bo przecież pierwszeństwo mam" - no super, na cmentarzach leży większość takich co miała pierwszeństwo,zielone światło itp.....a czasem wystarczy odrobina rozsądku,zachowanie rozsądnej prędkości,uważanie na wszystkich dookoła,a nie jechanie na pewniaka. Nie chcę Cię obrażać,ale jeśli się wozisz jak panisko po mieście,pewny że zawsze i wszędzie znaki i ograniczenia są przestrzegane,to uwierz mi,pewnego dnia spotkasz kogoś kto Ci udowodni że jest inaczej, a potem lekarzowi co najwyżej powiesz,że "panie,ja miałem pierwszeństwo!!!!" a lekarz Ci powie,no tak,miał pan pierwszeństwo. Czucie w nogach i całą czaszkę też pan miał. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 18:06 A słyszałeś o takim zjawisku jak wyprzedzanie, albo węższa droga na zakręcie, albo o pieszych na skraju drogi, których trzeba wyprzedzić najeżdżając na drugi pas, albo o drogach gdzie rozdziału pasów nie ma, a Polacy potrafią na nich grzeć polonezem tak pod stówkę??? jpy1 napisał: > On jedzie swoim pasem. Ja swoim. Poruszamy się w dwóch różnych > kierunkach. I teraz po co mam mieć włączone światła skoro nie ma > tutaj zagrożenia? I jeszcze jedno pytanko: wiesz jaka jest przyczyna > 90% wypadków na drodze? > Przykład z własnego podwórka: zbliżam się do skrzyżowania. mam > włączone światła. nagle z podporządkowanej wyjeżdża mi auto. zero > szans na wyhamowanie. światła kurwa nie pomogły. auto skasowane. to > tyle w sprawie rzekomego bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jpy1 Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 20:34 Co ma do tego wyprzedzanie??? Jeżeli jakiś pajac Ci wyskoczy nagle bo z nieznanych przyczyn postanowił wyprzedzac na trzeciego to do czego Ci są potrzebne światła? Do tego żeby spieprzac do rowu jeżeli takowy będzie na poboczu? A znalazłeś się w takiej sytuacji że nie masz gdzie uciekac? Odpowiedz Link Zgłoś
apas13 Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 17:15 Kiedyś uważałem jak Ty. Jednak obecnie, choć nie muszę, sam zapalam światła przez cały rok i denerwuję się, gdy inni użytkownicy drogi tego nie robią. Doceniłem przydatność tego nawyku, gdy zamieszkałem w kraju, gdzie przepisy mówią jasno i prosto, iż światła włączamy na pół godziny przed zachodem słońca i wyłączamy pół godziny po wschodzie oraz, że świecimy "w złych warunkach widoczności". Oba te zapisy są interpretowane baaardzo dowolnie, to znaczy - zdarza się, że spotykam auto jadące bez świateł w półmroku! Ten kraj to Irlandia, gdzie drogi są kręte i wąskie, zaś wielu miejscowych kierowców ma prawo jazdy, które... dostali (dosłownie - poprosili i dostali) przed 20 laty, gdy jeszcze nie obowiązywał tu system egzaminowania. A i potem wymagania były śmieszne, zaostrzono je nieco chyba dopiero w 2005 roku i planuje się dalsze zmiany w niedalekiej przyszłości. Zgadzam się, że przy lepszych drogach i kierowcach, których umiejętności są nieco wyższe, korzyści dla bezpieczeństwa na drodze, wynikające z jazdy na światłach, będą nieco mniejsze. Niemniej jednak światła pomagają (dużo wcześniej widzisz auto i wiesz, że jest w ruchu - nawet w jasny, słoneczny dzień, gdy widoczność pogarsza ci choćby falowanie rozgrzanego powietrza) i jeśli ten przepis ocalił choć jedno życie, jest wart tych 300 złotych rocznie. A przypuszczam, że ocalił więcej... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gambiting Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 17:33 robsonrb napisał: > niech ktoś normalny - nie oszołom będący za jedną czy drugą partią - > powie po co jeździmy z włączonymi światłami w letni, słoneczny > dzień? kompletny bezsens!!!! Bo nie da się ukryć,że nawet w słoneczny dzień,możesz wjechać w cień- i co, wtedy będziesz światła załączał,a na słońcu znowu gasił? Auto ma się mrugać jak choinka? Nie,lepiej jest mieć załączone,jeżdżę autem codziennie do pracy i uważam że poprawiają widoczność na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: gdzie tu logika? 08.04.10, 18:02 Nie jechałeś nigdy w pełnym słońcu? W Twój letni, słoneczny dzień samochód jest dwa razy lepiej widoczny ze światłami niż bez nich, szczególnie jak Ty jedziesz pod słońce. Nawet rowerzystę ze światełkiem rowerowym trochę lepiej widać. Wystarczy trochę wyobraźni... W pochmurny dzień widoczność może być (uważam, że zwykle zresztą jest) znacznie lepsza niż w pełnym, letnim słońcu. robsonrb napisał: > niech ktoś normalny - nie oszołom będący za jedną czy drugą partią - > powie po co jeździmy z włączonymi światłami w letni, słoneczny > dzień? kompletny bezsens!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
messien Przepraszam a w jakim innym kraju oprocz Polandu 08.04.10, 15:36 Sory moze mnie ktos poinformowac w jakim innym kraju oprocz Polski istnieje tak idiotyczny przepis? Ostatnio jak bylem w kraju zaszokowany bylem tym przepisem. Ani we Francji ani w Niemczech, UK czy Hiszpanii tego nie ma. Swiatla w dzien to oczywiste marnotrastwo a samochod widac tak samo. Co innego w nocy czy zima. Odpowiedz Link Zgłoś
artur74 Messien, bo Polska to taki dziwny kraj... 08.04.10, 15:47 W Polsce ludzie przestali używać swój rozum, odkąd nastał podział na PiS i PO, teraz liczy się jedynie, która strona coś powiedziała, by wedle swoich preferencji politycznych być za lub przeciw! Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Jako,że jesteś wyjątkowo tępy to ci podpowiem. 08.04.10, 15:52 Światła obowiązują np. w Szwecji idioto. Wytłumacz kretynie w czym tobie te światła przeszkadzają? W tym, że widzisz lepiej jeżdzący po polskich SZARYCH drogach samochodowy złom w kolorze SZARYM? Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Jako,że jesteś wyjątkowo tępy to ci podpowiem 08.04.10, 16:02 Podobnie w Danii, w Czechach, na Węgrzech, a także w Finlandii, Islandii i Norwegii. Może najpierw sprawdź fakty, zanim zaczniesz zadawać głupie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: A jak jest na Biegunie Północnym w czasie noc 09.04.10, 10:47 Odpowiedź znajdziesz w atlasie: tam nie ma lądu więc i dróg też nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
artur74 mark6, niech zgadnę, wolisz PO? 08.04.10, 16:06 Tak bardziej na zachód za Odrą, jest taki duży kraj, Niemcy. Klimat taki jak w Polsce a przepis jazdy na światłach tam nie obowiązuje. A wiesz dlaczego? Bo marnowanie paliwa, nijak się ma do bezpieczeństwa jazdy...A ponadto testy udowodniły, że gdy za dnia wszyscy jeżdżą na światłach, wszyscy są tak samo "niewidoczni", bo ludzie zwracają szczególną uwagę na coś wyjątkowego na drodze a kolumna aut jadąca na światłach podczas dłuższej jazdy staje się "niewidoczna". Ale Ciebie i tak nie przekonam, bo wyrobiłeś sobie zdanie już po przeczytaniu tytułu, bo PiS tego chce... Odpowiedz Link Zgłoś
profet mark6 sam jesteś tępy 08.04.10, 16:06 Po pierwsze - zwyzywałeś gościa, który podpowiedział Ci, że w państwach o DUŻO WYŻSZEJ kulturze motoryzacyjnej nie ma wymogu stosowania świateł w dzień. To jest raz. Dwa - światła w dzień kosztują mnie - zwłasza, jak kurza twarz stoję w korku i mam je zapalone. A pożytku żadnego. W tym mi przeszkadzają. Trzy, w Szwecji, tępaku drogi, trochę jest aura inna, jako, że jest bardziej na północ. Tam np. można sotsować opony z kolcami a u nas nie - coś Ci świta?? Nie, to odpowiem - tam to może mieć sens z uwagi na ogólnie (średnio) niższą widocznośc w ciągu roku. PiS ma rację, szkoda, że zapomnieli, że sami ten durny przepis poparli. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Więc słuchaj tępy idioto. 08.04.10, 16:14 Leczenie takiego bezmózgowia jak ty kosztuje państwo więcej aniżeli używanie włączonych świateł. Jako "tępak" mieszkający w Szwecji od wielu wielu lat podpowiem tobie, że "aura" w Szwecji nie za bardzo różni od polskiej,durniu! Nie "zwyzwałem"gościa", tylko barana bredzącego głupoty. Szwecja ma nie mniejszą "kulturę motoryzacyjną" niż Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
messien Re: Jako,że jesteś 08.04.10, 16:09 Polska jest tez pelna burakow, prymitywnych ziemniakow z dziur zabitych dechami lub nastolatkow z pryszczami na gebie tacy jak mark6 ktorzy pstrykajac na komputerze nie potrafia zachowac poziomu godnego dyskusji. Znizac sie do ich poziomu i im odpowiadac w ich stylu sie nie powinno. Jednak tym razem zrobie wyjatek ne komentujac prymitywnych inwektyw i lekcewazac je odpowiem ci buraku: Szwecja to inny klimat niz Polska a duza jej czesc lezy niedaleko bieguna gdzie slonce nie wstaje nigdy wiec to oczywiste ze maja taki przepis ale w Polsce?? Powtarzam ani Niemcy ani Francja ani Uk ani Hiszpania nie ma takiego przepisu. A wedlug mnie jezdzenie w dzien na swiatlach jest idiotycznym marnotrastwem. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Kretynie! 08.04.10, 16:16 Mieszkam w Szwecji od wielu wielu lat i nie taki baran jak ty będzie mi opowiadał jaka jest aura w Szwecji. Co do używanego przeze mnie języka. Z idiotami należy właśnie taki język używać . W przeciwnym wypadku nic nie zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
artur74 mark6, wyjazd każdego tępaka, plusem dla Polski! 08.04.10, 16:26 Dziękuję, że wyjechałeś z Polski! Jak jeszcze wyjedzie kilkaset tysięcy innych tępaków, Polska ma szansę stać się normalnym krajem! Fajnie jest gardłować w polskim necie, za podobne inwektywy w sieci na szwedzkich portalach, można już znaleźć się w sądzie ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
makux15 Re: Jako,że jesteś 08.04.10, 18:39 masz racje-cała zachodnia Europa jezdzi bez świateł- co na to nasi wielcy uczeni?policja ma po prostu łatwy chleb- mandat za pasy i światła-moze jeszcze zwrócę uwagę na to żewydajemy kase na fotoradary,które mają robic zdjęcie kierowcy -to chore- wystarczy rejestracja w innych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Jako,że jesteś 08.04.10, 18:48 Ciekawe, że skrzętnie pominąłeś milczeniem informację, że podobne przepisy obowiązują również w Czechach, które jak rozumiem już leżą w takim samym klimacie, jak nasz, a także na Węgrzech, gdzie jest nawet dłużej jasno, niż w Polsce. Poza tym, zamiast słuchać nie wiadomo na czym poza spekulacjami opartych posła PiS, warto również sięgnąć do danych, a takie są. Na przykład tutaj: www.autocentrum.pl/badania-raporty-i- analizy/swiatla-mijania-poprawily-bezpieczenstwo-jazdy-w-dzien/ Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Jako,że jesteś 08.04.10, 19:07 Obowiązują także na Łotwie i w Estonii. Kraje postkomunistyczne lubią sięgać do kieszeni klasy posiadającej auta. Odpowiedz Link Zgłoś
mniastowy Szwecja nieuku leży prawie na biegunie 08.04.10, 21:19 A wczym mi przeszkadzają ? W tym że stoję w korku a przede mną jakiś ślepy debil aby być lepiej widocznym włączy przeciwmgłowe . W tym że musze stać w korku w skwarny dzień na czerwonej fali i oświetlać sobie jeszcze drogę . Odpowiedz Link Zgłoś
gambiting Re: Przepraszam a w jakim innym kraju oprocz Pola 08.04.10, 22:17 messien napisał: > Sory moze mnie ktos poinformowac w jakim innym kraju oprocz Polski > istnieje tak idiotyczny przepis? Ostatnio jak bylem w kraju > zaszokowany bylem tym przepisem. Ani we Francji ani w Niemczech, UK > czy Hiszpanii tego nie ma. Swiatla w dzien to oczywiste marnotrastwo > a samochod widac tak samo. Co innego w nocy czy zima. A czy to że coś jest w hiszpani,francji czy UK znaczy że tak ma być i u nas? Jeżeli według Ciebie samochód z zapalonymi światłami i z wyłączonymi jest tak samo widoczny,nawet w słoneczny dzień,to znaczy że po prostu jeszcze w życiu nie jechałeś autem. Odpowiedz Link Zgłoś
rjankes W miescie moze i tak, ale 08.04.10, 15:36 Ktoś kto głosi takie tezy to chyba mało jeździ samochodem. W sumie to nie można się dziwić w końcu prezes partii nie ma prawa jazdy. O ile w mieście mogę jeszcze podyskutować, czy jazda ze światłami coś daje, o tyle poza miastem nie ma o czym rozmawiać. Jeśli światła mijają się z celem to po co karetki pogotowia mają jeździć na światłach i z kogutem? Odpowiedz Link Zgłoś
blaze_0 PiS skarży światła mijania do Trybunału. "Kiero... 08.04.10, 15:37 Światła mijania naprawdę zapewniają lepszą widoczność i jest to wg mnie fakt niezaprzeczalny, a kto twierdzi inaczej to chyba jest niedzielnym kierowcą. No, a co do świateł w samochodach stojących korku to chyba jeszcze obowiązuje przepis mówiący o tym, że światła obowiązkowo musi mieć włączony pierwszy i ostatni pojazd z stojących w jednym rzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk PiS skarży światła mijania do Trybunału. "Kiero... 08.04.10, 15:37 Moze wykazuje sie teraz niewiedza, ale czy to nie Sejm za czasow PiS przeglosowal te ustawe? Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Jak zaskarza, zeby mozna bylo jezdzic "na gazie".. 08.04.10, 15:39 to uzyskaja duza grupe wyborcow! Odpowiedz Link Zgłoś
acc4 PIS sobie przeczy i goni w piętkę. 08.04.10, 15:37 To, że statystyki wskazują na mniejszą liczbę ofiar na drogach to efekt budowy m.in. nowych dróg i bezkolizyjnych skrzyżowań - twierdzi Krzysztof Tchórzewski. Przecież PO nic nie buduje - brzmi oficjana teza PIS. To jak, buduje, czy nie? A swoją drogą, ta PISowska opozycja goni w piętkę. Nie ma w Polsce większych problemów niż światła mijania? Odpowiedz Link Zgłoś
artur74 Dokładnie dlatego w Niemczech nie ma tego przepisu 08.04.10, 15:38 Jednym z głównych powodów, dla których w Niemczech nie wprowadzono nakazu jazdy przez cały rok z włączonymi światłami mijania, była kwestia większego zużycia paliwa przez kierowców! Przy kilku milionach samochodów, te kilka litrów w roku sumuje się do pokaźnych rozmiarów! Drugim powodem, był fakt, że gdy wszyscy jeżdżą na światłach, mniej widoczne są motory na drogach, które mają nakaz jazdy z włączonymi światłami mijania. Oszczędność energii to jest akurat poważny argument za uchyleniem tego przepisu! Brawa dla PiS-u! P.S. Oczywiście, gdyby PO wpadło na ten pomysł, byłby on cacy a jedynie PiSowcy by gardłowali przeciwko...taką już mamy polską demokrację... Odpowiedz Link Zgłoś