Dodaj do ulubionych

Szary domek

25.04.10, 00:07
Za czasów terroru stalinowskiego zginęło kilkadziesiat milionów ludzi.
Takich jak ta nieszczęsna Jekaterina są miliony.
W strasznej sytuacji byli tez jeńcy rosyjscy uważani za zdrajców. A nawet
ludność na okupowanych przez Niemców terenach też była z góry podejrzana i
poddawana represjom.
Wątpię by ci ludzie kiedykolwiek dowiedzili sie o losach zamordowanych bliskich.
Obserwuj wątek
    • qantii Re: Szary domek 25.04.10, 02:49
      Horror...
      Czytałam książki nt. radzieckiej maszyny terroru, ale zupełnie inaczej odbiera się artykuł o żywych ludziach.
      W sumie chyba zaczynam rozumieć postępowanie Rosjan, w kontekście władz, dlaczego tak zazdrośnie i nieustępliwie strzegą tajemnicy Katynia. Jeśli udostępnią akta stronie polskiej, na sto procent zaskutkuje to lawiną procesów. Ale my to kropla w morzu. To stworzy precedens, w odkrywaniu kart milionów pomordowanych Rosjan. I upadnie przez tyle lat budowany mit. Przecież tam część ludzi nadal tęskni a komunizmem. Ale upadek mitu to nie wszystko, zwykli Rosjanie zaczną się domagać odtajnienia akt, a wtedy procesy pójdą w miliony.... Nawet ciężko sobie wyobrazić chaos który może zapanować... Wystarczy sobie przemnożyć nasz polskie akcje z teczkami, szantaże, lustracje, agentów, emerytury sb-ków razy kilka milionów. Tam rozpętałoby się piekło.
      Jednak i oni powinni zacząć coś z tym robić, bo to bomba z opóźnionym zapłonem....
      Jak teraz patrze na historię naszego kraju, to u nas tak naprawdę nie było komunizmu, przynajmniej w radzieckim wydaniu. Owszem popełniano mordy, ścigano, tępiono, zabijano... Ale tam Rosjanie własnych rodaków wycinali w pień, w miliony...
      • gollum.z.kremla Re: I upadnie przez tyle lat budowany mit 25.04.10, 14:53
        I tak - prędzej czy później - upadnie.

A im później - tym rozliczenia będą boleśniejsze.
    • datsh Szary domek 26.04.10, 01:31
      Doskonały tekst.... gratuluję
    • kat-ya Szary domek 27.04.10, 18:15
      w Rosji tez jest wiadomo szczegolnie dla mlodziezy o represiach i tp, ale nie
      wiem, czy tez trzeba teraz szukac wszystkie dokumenty, karty, procesy.. nie
      wiem, ja sie tego boje, bo jakby to sie wydarzylo, to pewnie byl by straszny
      chaos. Najglowniejsze to ocena tego czasu i pamiec... wyznanie tego ze w
      Zwiazek byl totalitarnym panstwem, zeby my pamietalismy (nasze pokolenie) i
      caly swiat i zeby nigdy tego juz nie bylo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka