gsb 11.05.10, 22:06 WoW ! Świetne. Taki patriotyzm to ja lubię. Fajna nowoczesna sztuka z uniwersalną treścią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanfhowah Kontenery - wieże stanęły przed Belwederem w ro... 12.05.10, 05:54 marszalek Pilsudski dostal "chlopaka" do czyszczenia mu butow juz jest w jego przedsionku,na Wawelu Odpowiedz Link Zgłoś
szakal_1 Re: Kontenery - wieże stanęły przed Belwederem w 12.05.10, 10:49 co za bezsensowny wpis, nie myslałeś chyba przez chwilę ... Odpowiedz Link Zgłoś
gucio-cezar Re: Kontenery - wieże stanęły przed Belwederem w 12.05.10, 13:30 yanfhowah napisał: > marszalek Pilsudski dostal "chlopaka" do czyszczenia mu butow juz > jest w jego przedsionku,na Wawelu dobrze jest miec zimnego lecha pod reka... Odpowiedz Link Zgłoś
patriot.wr Kontenery - wieże stanęły przed Belwederem w ro... 12.05.10, 08:43 Przecież tego nie daje się oglądać,to jest ohydne ! Kto to wymyślił ! Kto pozwolił na instalację tego paskudztwa ?! Odpowiedz Link Zgłoś
rolesz Re: Kontenery - wieże stanęły przed Belwederem w 12.05.10, 11:52 I kto za to zapłacił? Totalny zanik wyczucia estetyki i smaku. Ciekawe co poeta chciał powiedzieć tym przekazem? Że Piłsudski był złomiarzem? Podobna instalacja tylko mniejsza sioi pod moim oknem. Codziennie podjeżdżają do niej śmieciarki. Odpowiedz Link Zgłoś
mitko32 Re: Kontenery - wieże stanęły przed Belwederem w 12.05.10, 13:37 > Ciekawe co poeta chciał powiedzieć tym przekazem? Jaki znowu poeta? Odpowiedz Link Zgłoś
rolesz Kontenery - wieże stanęły przed Belwederem w ro... 12.05.10, 11:11 Ta instalacja przypomina bardziej złomowisko niż coś co miało by symbolizować jakąkolwiek rocznicę związaną z marszałkiem. Napisy niczego tu nie zmieniają. Nie ma w niej żadnego przekazu poza socrealistycznym wzornictwem, które ma się nijak do poglądów Piłsudskiego. Ciekawe kto i ile zgarnął kasy za tą miernotę? Odpowiedz Link Zgłoś
rolesz Re: Kontenery - wieże stanęły przed Belwederem w 12.05.10, 11:42 Tak świetna . Zgarnąć kasę, mało wydać, nic nie powiedzieć i zrobić wszystkich w balona. Identyczną można ustawić z okazji rocznicy powstania huty czy też bazy transportowej. Żygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Kwestia smaku 12.05.10, 12:25 Ocena "dzieła" jest kwestią subiektywnej oceny. Codziennie muszę podziwiać te blaszaki i szczerze mówiąc nie jestem zachwycony. Czyżby reklama jakiejś firmy spedycyjnej? Bo z Marszałkiem niewiele to ma wspólnego - tylko zaśmieca sąsiedztwo jego pomnika. Odpowiedz Link Zgłoś
martm1 Re: Kwestia smaku 12.05.10, 13:02 pomysł ciekawy, ale w tym miejscu wygląda to nieatrakcyjnie, wręcz odpychająco tego typu przytłaczające obiekty powinny stać na otwartej przestrzeni, by to one stanowiły dominatę, a nie konkurencję dla pomnika Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Kwestia smaku 12.05.10, 14:08 martm1 napisał: > pomysł ciekawy, ale w tym miejscu wygląda to nieatrakcyjnie, Fakt, masz całkowitą rację. Nie uświadamiałem sobie przyczyn swojej irytacji - ten placyk zbyt jest mały i zbyt wiele na nim się "dzieje" (pomnik, wejście do parku, sąsiedztwo Belwederu). Lokalizacja zupełnie chybiona. Odpowiedz Link Zgłoś
mitko32 Byłoby nieźle, ale... 12.05.10, 13:35 ...te biało-czerwony taśmy i barierki po co tam są? Niesamowicie szpecą całą instalację. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika.n.r Kontenery-wieże stanęły przed Belwederem w rocz... 12.05.10, 13:37 To obrzydliwe! Czy naprawde niestać nas na to żeby postawić coś ładniejszego nisz kontenery? I zasłaniają pomnik! Zamiast podnosić wartości patryjotyczne, mam wrażenie że zanikło w narodzie odczucie estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
mitko32 Re: Kontenery-wieże stanęły przed Belwederem w ro 12.05.10, 14:02 > niestać nisz patryjotyczne Znajomość otografii polskiej również zanikła... Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Kontenery-wieże stanęły przed Belwederem w rocz... 12.05.10, 14:10 Pieniądze wyrzucone w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
baret Re: Kontenery-wieże stanęły przed Belwederem w ro 12.05.10, 14:26 4 kontenery - to zawsze tylko 4 kontenery. Gdzie by nie stały i jak byłyby pomalowane. Nic wiecej. Nazywanie tego sztuką to robienie z ludzi idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowany-olowek-jest-moj "Makabryła" maja? 12.05.10, 14:23 Bo na nic innego ten kicz nie zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
asraz Co za kretyn postawił te kontenery???????????? 12.05.10, 14:31 Rocznicę śmierci Szanownego Pana Marszałka można było godniej obchodzić. Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
nietakt64 Kontenery-wieże stanęły przed Belwederem w rocz... 12.05.10, 15:10 PASKUDZTWO !!! Krecia robota na nic się nie przyda, obłudnicy! Ludzie i tak wiedzą co myśleć i wrzucą was, fundatorzy i pomysłodawcy tego sposobu uczczenia Marszazałka - Wielkiego Człowieka, jak śmieci do tych kontenerów... dla siebie je przygotowaliście... tfuuu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nnsss Kontenery-wieże stanęły przed Belwederem w rocz... 12.05.10, 15:33 dlaczego w artykule nie ma autora projektu???????????? Total amatorskie pismactwo! CZy autor pisząc recenzję filmu też nie podaje tytułu i reżysera oraz nazwisk aktorów? FILM SIĘ NAKRĘCIŁ A KONTENERY STANĘŁY. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Kontenery-wieże stanęły przed Belwederem w ro 12.05.10, 20:33 Może nikt się do tego nie przyznaje Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Kontenery - wieże stanęły przed Belwederem w 12.05.10, 20:32 Ale o co chodzi z tymi kontenerami? Że co? Ze przywiózł wolność z zagranicy jak chiński czosnek w kontenerach? Czy następnym działaniem 'artysty" będzie ustawianie w teatrze sedesów zamiast siedzeń ? Jakby co, to mam setki dobrych pomysłów na zaszokowanie lub zwrócenie... uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
heidek Mi się podoba 12.05.10, 22:37 moim zdaniem ma to sens i przekaz. Od razu to zrozumiałem. Na całym świecie znajdują się takie instalacje. Ta mówi o starciu wartości kultury, tożsamości narodowej z globalizmem. Nie ma lepszego symbolu dzisiejszego świata niż kontener. Kim, albo czym teraz jest Piłsudski? W naszym pędzącym bez pamięci świecie? postacią historyczną, wzorem, głupim logiem jak Che, towarem eksportowym, symbolem, autorytetem? Pochodził z czasów kiedy budowano na wieki, rozejrzyjcie się po tym co tworzymy dzisiaj, jednorazowe, jak najtańsze, masowe, uproszczone, atrakcyjne dla wzroku. Taka też jest instalacja... Takie też są nasze ubrania, meble, samochody, fabryki ale coraz częściej poglądy, przekonania, uczucia, wartości. P.S. Trochę martwi mnie wykonanie, już nie mówię o zabezpieczeniach w postaci taśm i barierek, mam na myśli stabilność konstrukcji, wystawionej na działanie wiatru, mam nadzieję, ze ktoś o to zadbał. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Mi się podoba 13.05.10, 08:46 Może masz rację. Ale w takim razie Piłsudski stał się, podobnie jak Che symbolem, walki z jednorazowością. A może został wpisany w tę jednorazowość i przedmiotowość. Odpowiedz Link Zgłoś
radmore Kontenery-wieże stanęły przed Belwederem w rocz... 12.05.10, 23:17 Bardzo ciekawa instalacja. Z koncepcją i pozytywną, nowoczesną, mądrą symboliką. Dla myślących. Dla niektórych to wada, że trzeba pomyśleć, żeby coś zrozumieć. Odrzucają z góry i widzą tylko po wierzchu, więcej nie potrzebują. Puści jak pusty kontener. Odpowiedz Link Zgłoś
edwardrydz W 1920 pokazal ruskim gdzie raki zimuja :-D 13.05.10, 09:17 Kacapy uciekali jak opetani :-) Odpowiedz Link Zgłoś