drwalnik Albo kaplaństwo, albo 20.05.10, 06:11 posiadanie narzędzia służącego celom małżeńskim :P Odpowiedz Link Zgłoś
aetj Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 06:27 Pani Halina Bortnowska wyraziłaby pogląd milionów ludzi,gdyby powiedziała : p....dolcie się panowie w czarnych kieckach,dosłownie i w przenośni. Trzeźwo myślący człowiek leje na takie oświadczenia i śmieje się z kretynów. Odpowiedz Link Zgłoś
filate-lista Porównywać macierzyństwo do wafla 20.05.10, 07:02 Śmieszni ludzie w śmiesznych wdziankach. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 07:03 albo rozum albo biskupi starzy kawalerowie nie mają o niczym pojecia... co któreś zapłodnione już jajo niezagnieżdża sie i jest to proces naturalny, nie róbmy z zygoty Człowieka bo to prowadzi do paranoi, analogicznie potencjalnie to kazde jajo i kazdy plemnik może być człowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
henryabor Kościołem się brzydzę! 20.05.10, 07:26 Kościół niczym komuna, jest niereformowalny! Bowiem kościoł i komuna, to dwa takie systemy totalitarno-autorytarnej władzy! Mają władzę i wszyscy się go boją! Religie i ich bóstwa z 3 części tryptyku Mity Greków, Rzymian i Współczesnych Mitomanów, tudzież podobnego bajczarstwa na zasadzie kołowacizny kwadratu – „bóg z biblii, biblia od boga”, zostawiam religiantom! Czyli rozgarniętym inaczej! Jednak kościołem skrzętnie skrywanych od lat na całym świecie pedofili i pederastów, zdecydowanie brzydzę się! Polską jego ikoną jest pederasta Paetz! Któremu pryncypał na watykańskim stolcu BeneRatzi ps. AfroCondom, przesyła listy gratulacyjne z okazji kolejnych lat kleszej pederastii zatytułowane ‘Czcigodny Bracie … Pederasto’! Brzydzę się kościołem pedofili i pederastów! Brzydzę się plugawymi rycerzami czarnej międzynarodówki spod krzyża! Brzydzę się kościołem wypasionych klechów! A laickiej wspólnocie kościoła mogę jedynie pogratulować wyborów! Oraz kleszego pasożyta hodowanego na własnym ciele! Kościół, pośród wielu milionów swoich ofiar, których obrazem zejścia był krzyż w rękach swoich oprawców, niewątpliwie zrobił i wiele dobrego. Jednak powinnością każdego z nas od najstarszego hominida począwszy, jest czynienie dobra! Dobra i tylko dobra! I żadne w tym zasługi kościoła! Ponadto w sentencji należy orzec, iż na przestrzeni wieków w ostatecznym bilansie zło wyrządzone ludzkości prze kościół znacznie przewyższa poczynione dobro! Czas kościoła bezpowrotnie minął! Klechy z powrotem do kruchty w głąb średniowiecznych mroków sprzedawać nierozgarniętym głupkom bilety do nieba! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej123 Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 07:34 czy księża mają jeszcze prawo do umoralniajacych oświadczeń. Sami nie poytafili pozbyć się grzechu, skandale pedofilskie są wszechobecne - więc jak mają odwagę patrząc ludziom w oczy mówić im co dobre a co złe. To jest niemoralne. Odpowiedz Link Zgłoś
marek8533 Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 07:42 Moja wiara i Bóg wara księżą od tego porządki najlepiej zacząć w swojej stajni. Odpowiedz Link Zgłoś
askazbielan Czy ktos mi moze wskazać, gdzie o tym mówi Bibila? 20.05.10, 07:42 bo nie mogę znaleźć... Odpowiedz Link Zgłoś
yankes1968 Oni się pogubili i żyją w jakimś odrealnionym 20.05.10, 07:49 świecie. Świecie, w którym seks nie jest czymś normalnym, tylko demoniczno-komiczna sprawa im z tego wychodzi. Ci ludzie NIC nie rozumieją. Dziecko jest dla nich obiektem seksualnym.Nie wiedzą czym jest dziecko dla rodzica. Przez celibat sperma rzuciła się na mózgi. I to po prostu widać gołym okiem. Dla mnie to psychiatrykiem pachnie. Ta wspólna komisja z episkopatem powinna być zlikwidowana, bo normalnie żenada, że przedstawiciele rządu biorą w tym udział i że ktos to traktuje poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
yatyter Czyncie sobie ziemie poddana..... 20.05.10, 08:04 W Ksiedze Rodzaju gdzie opisane jest stworzene pierwszych ludzi Pan Bog mowie do pierwszych rodzicow.... Idzcie i rozmazajcie sie i czyncie sobie ziemie poddana. Czynic sobie ziemie poddana kosciol tlumaczy jako przyzwolenie a raczej blogoslawienstwo dla pracy ludzkiej i pomyslowosci. Ziemia czyli inaczej srodowisko staje sie poddane czlowiekowi czyli posluszne w wyniku ludzkiego dzialania. Stworzoeni jestesmy na obraz i podobienstwo wiec niejako mamy udzial w tworzeniu swiata. Jesli czlowiek potrafi poleciec w kosmos czy dokonac innych wynalazkow to moze rowniez pomoc sobie przy "robieniu" dzieci. Jezeli wierzymy,ze Bog stwarza zycie to wierzymy ze rowniez w metodzie in vitro ten sam Bog jest sprawca zycia. Czlowiek nie jest w stanie zycia stworzyc.Czlowiek tylko moze poprzez wynalazki medyczne pomoc w urodzeniu sie dziecka za pomoc sztucznego zaplodnienia. Take metode od lat stosuje sie wrod zwierzat i nikt nie twierdzi ze czlowiek w tym przypadku jest stworca. Czlowiek czyniac sobie ziemie poddana pomaga naturze w narodzeniu sie upragnionego dziecka ale w dalszym ciagu dla wierzacego tylko Bog jest sprawca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
irma83 Re: Czyncie sobie ziemie poddana..... 20.05.10, 12:37 Bardzo ładnie powiedziane. Uważam dokładnie tak samo. Kościół zajmuje się tym czym nie powinien zamiast pomagać potrzebujacym i dawać dobry przykład. Wieżę w Boga, który jest miłością i od dawna czuję, że kościół absolutnie mi Go nie przybliża, wręcz przeciwnie :( Odpowiedz Link Zgłoś
je2bny Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 08:09 Biskupi krytykują metodę in vitro, odkąd w rządzie Donalda Tuska pojawił się pomysł jej refundacji z budżetu państwa. Tu ich boli !!! Boją się odcięcia "ryja" od koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
heterofob2 Apel w obronie godności dzieci poczętych in vitro 20.05.10, 08:13 ...Przyjęcie w dyskursie o in vitro w Polsce języka i „logiki” przeciwników tej metody powoduje, że już teraz wiele rodzin ukrywa przed otoczeniem - a nawet rodzinami - fakt, że ich dziecko zostało poczęte dzięki in vitro. Ci ludzie najzwyczajniej w świecie boją się o swoje dzieci, a w najlepszym przypadku chcą im oszczędzić upokorzeń. W konfrontacji z machiną propagandową Kościoła Katolickiego czują się słabi, bezbronni i opuszczeni. Swoimi licznymi wypowiedziami hierarchowie katoliccy – na czele z prominentnymi biskupami (jak chociażby Tadeusz Pieronek o tym, że pierwowzorem in vitro jest Frankenstein) dyskryminują współobywateli, będących w dodatku bezbronnymi dziećmi. Te skandaliczne sformułowania – będące jawnym pogwałceniem praw zapisanych w konstytucji - nie spotykają się ani z potępieniem ze strony mediów, ani - co gorsza - z reakcją Rzecznika Praw Obywatelskich i Rzecznika Praw Dziecka, czyli organów, które z racji swych konstytucyjnych obowiązków muszą reagować na tego typu niedopuszczalne incydenty... Odpowiedz Link Zgłoś
bibliokretynka Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 08:16 Albo pedofil,albo ksiądz Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Re: Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 09:59 Ja bym powiedział bez albo.Ksiądz to pedofil.Benedykt XVI ,bał się księży i potępiać próbował ich zachowanie nie na ziemi (dosięgneliby go),więc zrobił to w samolocie.Bliżej Boga wówczas się znajdował i pod boską opieką.Zatem wiedzcie jaka jest w klerze siła ,że nawet papierz ich się boi.W Polsce dominują nawet w polityce.W powiatowym miasteczku wybudowano szpital z przerętami,przy otwarciu był biskup Życiński za pokropienie szpitala lepiej zaśpiewał niż zespół pieśni i tańca ,mówię o kwocie należnej za ten czyn dobroci dla wiernych swojej kurii.Dobry pasterz dba o swoje stado,a następnie o swój ,czy odwrotnie już sam nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Już Dante Alighieri widział Papieża na samym dnie 20.05.10, 08:18 Już Dante Alighieri widział Papieża na samym dnie piekła, nie brak w nim zapewne występnych biskupów, księży i zakonników. Jak to dobrze, że wierzymy w Jezusa Chrystusa wg własnych kryteriów sumienia i moralności, a nie w oparciu o "bryka" podsuwanego nam przez poniektórych funkcjonariszy Kościoła! Ni z gruszki, ni z pietruszki, wzięli na tapetę "in vitro", dzięki któremu uszczęśliwionych zostało potomstwem wielu rodziców! Zamiast zabrać się za istotne problemy Kościoła: obyczajowe z celibatem księży, prozelityzmu prowatykańskiego, życia kleru i hierarchii w ubóstwie wg wskazań Chrustusowych! Odpowiedz Link Zgłoś
xtern Re: Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 08:23 Wybieram in vitro i żeby tak można na tej podstawie być wykreślonym z tej firmy to była by bajka Odpowiedz Link Zgłoś
miroo Popieram - trzeba być konsekwentnym... 20.05.10, 08:24 Albo jesteś za kościołem i mówisz jak oni, czynisz jak Tobie każą i korzystasz z ich "pasterstwa" albo nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Hola, hola, zapędziłeś się 20.05.10, 09:29 miroo napisał: > Albo jesteś za kościołem i mówisz jak oni, czynisz jak Tobie każą i > korzystasz z ich "pasterstwa" albo nie.. panowie Biskupi to nie koscioł, to tak do twojej informacji, kosciol tworza wierni, a jak wiernych nie bedzie to nie bedzie kosciola, a Biskupi nie sa Bogami, a za takich sie uwazaja Odpowiedz Link Zgłoś
miroo panowie biskupi to jest kościół! 20.05.10, 10:25 Kościół to organizacja - to, że kościół jest "wspólnotą wiernych" jest tylko frazesem dla niemądrych... kościół jest organizacją - ma osobowość prawną i władze, które za tę organizację na zewnątrz odpowiadają i ją reprezentują... to jest właśnie kościół... wierni są kierowani przez tę organizację i po to przychodzą do kościoła, wysłuchują homilii, przyjmują komunię, spowiadają się itp. gdyby wierni tylko byli kościołem nie potrzebowaliby nie tylko pośredników i organizacji ale nawet i budynków do modlenia się bo bóg jest wszędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: panowie biskupi to jest kościół! 20.05.10, 15:06 miroo napisał: > Kościół to organizacja - to, że kościół jest "wspólnotą wiernych" > jest tylko frazesem dla niemądrych... kościół jest organizacją - ma > osobowość prawną i władze, które za tę organizację na zewnątrz > odpowiadają i ją reprezentują... to jest właśnie kościół... > > wierni są kierowani przez tę organizację i po to przychodzą do > kościoła, wysłuchują homilii, przyjmują komunię, spowiadają się itp. > gdyby wierni tylko byli kościołem nie potrzebowaliby nie tylko > pośredników i organizacji ale nawet i budynków do modlenia się bo > bóg jest wszędzie... chcesz powiedziec ze modlic sie mozna tylko w kosciele jako budynku? Chyba nie do konca masz racje, Kosciol to nie tylko budynki i biskupi, jezeli nie bedzie w ogole wiernych to taki kosciol nie ma racji bytu Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Hola, hola, zapędziłeś się 20.05.10, 13:00 To nie tak. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Kościół w tym przypadku tworzą biskupi, księża, proboszczowie. Jezus na ziemi stanowił Kościół poprzez Piotra. A następcami apostoła Piotra są nie wierni tylko biskupi!!! Wierni są tzw. laikatem przyjmującym objawione prawdy wiary Kościoła. Jest podział na świeckich i duchownych. A duchowni, przede wszystkim biskupi są następcami Piotra w głoszeniu słowa Pańskiego. I dlatego tacy są pewni swego zdania, bo to oni są tym kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo stek22 - prawda!!! 20.05.10, 13:54 stek22 napisał: > To nie tak. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Kościół w tym przypadku tworzą > biskupi, księża, proboszczowie. Jezus na ziemi stanowił Kościół poprzez Piotra. > A następcami apostoła Piotra są nie wierni tylko biskupi!!! > Wierni są tzw. laikatem przyjmującym objawione prawdy wiary Kościoła. > Jest podział na świeckich i duchownych. A duchowni, przede wszystkim biskupi są > następcami Piotra w głoszeniu słowa Pańskiego. I dlatego tacy są pewni swego > zdania, bo to oni są tym kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Hola, hola, zapędziłeś się 20.05.10, 15:10 stek22 napisał: > To nie tak. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Kościół w tym przypadku tworzą > biskupi, księża, proboszczowie. Jezus na ziemi stanowił Kościół poprzez Piotra. > A następcami apostoła Piotra są nie wierni tylko biskupi!!! > Wierni są tzw. laikatem przyjmującym objawione prawdy wiary Kościoła. > Jest podział na świeckich i duchownych. A duchowni, przede wszystkim biskupi są > następcami Piotra w głoszeniu słowa Pańskiego. I dlatego tacy są pewni swego > zdania, bo to oni są tym kościołem. dobrze, nie bede sie z toba kłocic, nie widze sensu dalszej dyskusji skoro uwazasz ze koscioł stanowi tylko kler w całej rozciagłosci, bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
mapi7 Wiara w Boga obywa się bez komunii 20.05.10, 08:30 Myślę, że komunia nie jest niezbędna do wiary w Boga. Biskupi to tylko ludzie wybrani przez ludzi do pełnienia określonych funkcji dla ludzi. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
miroo mapi7 bez sensu 20.05.10, 13:55 jeśli należysz do kościoła i twoja wiara nie obywa się bez komunii to przyjmuj kościół i to co mówią... mapi7 napisała: > Myślę, że komunia nie jest niezbędna do wiary w Boga. > Biskupi to tylko ludzie wybrani przez ludzi do pełnienia określonych > funkcji dla ludzi. > I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: mapi7 bez sensu 20.05.10, 15:12 miroo napisał: > jeśli należysz do kościoła i twoja wiara nie obywa się bez komunii > to przyjmuj kościół i to co mówią... > > mapi7 napisała: > > Myślę, że komunia nie jest niezbędna do wiary w Boga. > > Biskupi to tylko ludzie wybrani przez ludzi do pełnienia > określonych > > funkcji dla ludzi. > > I tyle. sęk w tym drogi kolego ze kler nie zawsze jest nieomylny i nie wszystko co powie ksiadz z ambony jest świete Odpowiedz Link Zgłoś
morowy Największym wrogiem Kościoła jest człowiek 20.05.10, 08:41 wykształcony... Ja rozumiem, że dla Kościoła od zawsze największym wrogiem byli ludzie wykształceni, ponieważ wiedzieli co w trawie piszczy, ale Panowie księża, biskupi, itp. czas ciemnogrodu skończył się wraz z końcem średniowiecza, a Wy nic z tym nie zrobiliście, aby polepszyć stosunki międzyludzkie i dostosować się do zmieniających trendów i czasów. Co gorsza, coraz więcej ludzi się kształci, a ludzi pamiętających głęboką komunę jest naturalnie coraz mniej. Niestety zawsze znajdą się jacyś wykształceni oszołomi, na których będziecie opierać swoje statystyki. Gdyby nie epoka średniowiecza w rozwoju bylibyśmy posunięci do przodu o kilka wieków, dlatego dajcie sobie spokój z tego typu wypowiedziami i zastanówcie się nad tym jak przyciągać do kościoła ludzi, bo jak widać po statystykach, słabo wam to wychodzi, a wykształcenie Teologiczne w niczym Wam nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
olewus.1 Komunia z rąk pedofili w sutannach ? Tfu, oby was, 20.05.10, 08:52 obesrało, zboczency,pedofile w sutannach ,fioletach,purpurach !! Odpowiedz Link Zgłoś
boldietorun Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 08:51 dawno do komunii nie chodzę. Przestałam wierzyć w zabobony... ale jakby nie było zabobony dają i władzę i pieniądze...a miało być tak pięknie, w służbie ludziom...do tego nie trzeba religii, wystarczy HUMANIZM. Odpowiedz Link Zgłoś
boldietorun babcia mówiła, zgorszenie przyjdzie z Kościoła 20.05.10, 08:52 i szkoda, że nie doczekała, bo w sumie długo nie musiała.. Odpowiedz Link Zgłoś
bnch Albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 09:03 Jeśli ktoś jest wierzący, to po jaką cholerę w ogóle przejmuje się opiniami starych dziadów w sukienkach? Skoro dla kogoś ważne jest przyjmowanie komunii i wynika to ze szczerej wiary, to groteskowi klerycy nie powinni go od tego powstrzymywać. Albo może warto wybrać się do którego z kościołów protestanckich. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku ostatni dzwonek aby wystąpić z kościoła 20.05.10, 09:03 zanim się człowiek całkiem zbrzydzi praktykami urzedników pana B. księża nie mają monopolu na pana Boga *zresztą naszych kapłanów większość Jezus wygnałby ze świątyni jakby ich zobaczył - handlowanie, seks, obłuda, polityka) Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Myśle że dni kościoła sa juz policzone 20.05.10, 09:11 koniec tej farsy, panów w sukienkach ktorzy grzeszą na kazdym kroku, a sami beda szantazowac wszystkich wiernych, koscioł nie jest waszą własnością panowie biskupi, do wyznawania wiary w Boga wszyscy mamy prawo bez wzgledu czy wy nam na to pozwolicie czy nie, taki koscioł jak teraz w Polsce to kompletna porazka, panowie w sukienkach uwazacie sie za Bogów??? Bóg jest tylko jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
jatokomtur Biskupi grożą: albo in vitro, albo komunia 20.05.10, 09:17 PEDOFILIA ALBO STRZYŻENIE WIERNYCH I PAŃSTWA. LUDZIE NIE DAJMY SIĘ . Odpowiedz Link Zgłoś