Dodaj do ulubionych

Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna...

04.06.10, 13:28
Zabawne, ze mowi o antyfaszystowskiej slowackiej "tradycji", wszak pierwsze
panstwo slowackie ksiedza Tiso bylo ewidentnie faszystowskie.
Obserwuj wątek
    • pultorakh Słowacki Lepper lepiej niech przymknie japę 04.06.10, 13:33
      i się zajmie protestami dziennikarzy, którzy oskarżają go o kneblowanie ust.
      Fico to polityk na Słowacji od czasów Mecziara, chce przejeść wszystko to co
      zrobił dla słowackiej gospodarki Dzurinda.
      Z tego co mi wiadomo, to Słowacja jako pierwsza zaczęła konflikt, teraz niech
      Fico go zakończy. Słowacja to badziewny kraik i narodzik, który jedynie do
      czego może się odwoływać do Słowacja czasów Tiso.
      Polacy powinni prowadzić wobec Słowacji politykę taką jak prowadził chcociażby
      Bolesław Chrobry, czy Kazimierz Wielki czy udawać że tego kraju po prostu nie
      ma i udawać, że graniczymy na południu z Węgrami.
      • jankbh Re: Słowacki Lepper lepiej niech przymknie japę 04.06.10, 13:54
        No to przejście graniczne w Mamonowie pewno prowadzi do Japonii?
        • pako19 Niech żyje historyczna granica Polsko-Węgierska! 04.06.10, 15:19
          i tyle w tym temacie.
          • slovan111 Re: Stop Hungarian Nazism- pako19=madarsky fasista 06.06.10, 11:52
            Orban = Hitler
            Ludia Bdite!

www.youtube.com/watch?v=1AQC6a3xTsY&feature=related
      • pensioner63 Ekstremiści wschodnioeuropejscy łączą się 04.06.10, 14:45
        pultorakh napisał:
        > Słowacja to badziewny kraik i narodzik...

Uważasz, że Węgry i Polska powinni podzielić Słowację między siebie? A może
        Rosja i Niemcy powinny znów podzielić Polskę między siebie? Widać, że faszystów
        i nacjonalistów nie brak nie tylko na Węgrzech i w Słowacji - są oni również i w
        Polsce. W innych krajach też są ekstremistyczne marginesy.
        • no.to.mamy.problem Re: Ekstremiści wschodnioeuropejscy łączą się 04.06.10, 15:08
          Na szczęście obu tym krajom, nie grozi scenariusz zatapiania sobie nawzajem
          określonych flotylli. Toteż *aż taki* faszyzm i nacjonalizm nam w tej części
          świata nie grozi.
        • pako19 pultorakh dobrze mówisz, a co do tradycji to 04.06.10, 15:10
          Słowacja ma najbardziej faszystowską tradycję w regionie. I republika Słowacka
          ks. Tiso była skrajnie faszystowska i antyżydowska, Poza tym tereny dzisiejszej
          Słowacji od wieków należały do Węgier (Mówią o tym WSZYSTKIE zabytki na
          słowacji, nawet słowackie godło jest od Węgrów zapożyczone), na świecie kraina
          ta nazywana była (i jest) Górnymi Węgrami lub rzadziej słowaczyzną. Na Węgrzech
          nazywa się ją po prostu 'Felvidek'.
          w 1920 roku wyrządzoną Węgrom ogromną krzywdę zabierając im m.in. tę krainę.
          Każdy kto choć raz spojrzy na karty historii, wie, że dzisiejsza słowacja to
          Górne Węgry a jej mieszkańcy to w 30% rodowici Węgrzy i ich potomkowie, a w 70%
          węgierscy górale którzy ulegli wpływom czeskim.
          Tak więc jedyną historię jaką ma tzw. 'słowacja' to faszystowskie
          państwo-marionetka ks. Tiso które zaatakowało Polskę we wrześniu 1939r u boku
          hitlerowskich Niemiec.
          • pultorakh Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 16:39
            ale o pokazanie, że z takimi ludźmi jak Fico czy Mecziar nikt trzeźwo myślący
            nie będzie rozmawiał. Pomijam egzotykę tej koalicji jaka istnieje na Słowacji
            (przypomina to trochę LiS-a, tyle że w koalicji z SLD lub nawet PPS-em, a tak
            naprawdę odpowiednik takiej koalicji wyglądał by tak:
            PPS-SLD-UP-Samoobrona-LPR-NOP-ONR).Najśmieszniejsze jest to, że większość
            Słowaków ją popiera, czyli winnymi za wszystko co złego dzieje się obecnie na
            Słowacji winni są sami Słowacy, a nie tylko rząd.
            Sytuacja Węgrów na Słowacji natomiast jest dużo, dużo gorsza niż Polaków na
            Litwie czy Białorusi. Polska powinna więc popierać Orbana w całej rozciągłości,
            a Słowację najzwyczajniej w świecie olewać tak jak Litwę. Dla kurdupli
            politycznych w stylu Litwa czy Słowacja, mocnych tylko w gębie nie ma miejsca
            przy stole rozmów. Co innego kraje małe, ale pozbawione kompleksów takie jak
            Dania, Luksemburg czy Irlandia.
            • slovan_ssf Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 16:56
              wegiery sie maja gorszy na slowacji??? maja sie bardzo dobrze...
              • pako19 Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 17:01
                zwłaszcza kiedy zabrania im sie mówić po węgiersku i kultywować węgierskie tradycje.
                • slovan_ssf Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 17:35
                  nie wiem czy by sie polakom tak bardzo lubilo kieby przysly do biura..
                  i nie mogly sie zrozumiec, ludzie by tam mowili tylko po niemecku..
                  tez by sie to nie lubilo polakom..... bo oni tylko po wegiersku...
                  • pako19 Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 18:31
                    zwłaszcza kiedy oboje mowią po węgiersku. i urzędnicy i ludzie. Od lat. to wy
                    Słowacy jesteście tam obcy ze swoim językiem. to że ty nie rozumiesz egierskiego
                    nie znaczy że ludzie rozmawiający w tym języku nie rozumieją go.
                  • krzysiozboj Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 18:41
                    Tu przyznam Ci sporo racji i nie ma sensu pieprzyć o tym jak to źle Węgrzy na
                    Słowacji mają. Granice są jakie są, należałoby je uszanować i tyle. Kuriozum
                    gdzie Słowak przychodzi do urzędu w swoim kraju i ma kłopoty dogadać się tam w
                    swoim języku niestety pojawiają się i chyba nie jest to normalne. I porównanie
                    dobre, to mniej więcej tak jakby np Polak wszedł do urzędu państwowego we
                    Wrocławiu czy Szczecinie i tam tylko po niemiecku mógł się dogadać. Też by go
                    krew zalała.
              • bpong Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 17:52
                Wegrzy wcale nie maja sie tak dobrze na Slowacji. Dziewczyna na
                przystanku zostala pobita tylko dlatego, ze mowi po wegiersku!!
                POtem media "stwierdzily, ze sama siebie pobila i wymyslila cala
                historie". Dlaczego Wegrzy nie moge mniec podwojnego obywatelstwa?
                Totalny nonsens i zagrywka Slowacji. Nie jestem za rozplakiwaniem
                przeszlosci ale dostalo sie Wegrom nieslusznie 2/3 nie tyle terenow
                co obywateli nagle zamieszkalo w innym panstwie. Tak latwo sie mowi,
                mogli przeciez sie przeprowadzic, i co zostawic wszystko co mieli i
                zebrac w nieznane. Nie wszystko jest takie proste, zycie ludzkie
                jest bardziej skomplikowane...Wiem, ze zawsze trzeba isc do przodu
                ale historie trzeba pamietac. A Slowacja zbutowala swoj porzadek na
                krzywdzie innnych i ich partie sa bardzo faszystowskie. A propos
                ladnych zabytkow na Slowacji wszystkie sa wegierskie, a to orginalna
                architektura Slowacji jest okropna...
                • krzysiozboj Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 19:06
                  Pieprzysz. Jak u nas pobiją gdzieś kogoś to też dasz uogólnienie ogólnonarodowe?
                  Przejedź się np w okolice Komarna, zobaczysz w jakim tam się języku mówi (piszę
                  o terytorium Słowacji) i zobaczysz czy ktoś tam za to kogoś linczuje czy nie.
                  Słowacy trochę sami sobie winni z racji pewnych cech "narodowych", gdy rodzina
                  słowacko-węgierska to zazwyczaj dominująca staje się ta połówka węgierska. 1000
                  lata siedzieli pod Węgrami stosunkowo cicho a nasi przez 120 średnio co
                  pokolenie robili zbrojne powstania. Moim zdaniem jako naród są mocno spolegliwi
                  wobec sąsiadów, chyba podobnie było w 39.
                  • westbrompton Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 19:58
                    Jeśli tak bardzo Ci zależy ,żeby nie przyprawiac gęby całym narodom,
                    to dlaczego nie napiszesz ,że Fico jest idiotą? W koncu artykuł jest
                    o tym ,że Wegrzy to "nazi".Może nawet 1000letni nazi....
                    • krzysiozboj Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 20:23
                      Mam sporo kontaktów ze Słowakami, znam słowacki i często posłucham sobie ich
                      radia będąc tam na wyjazdach, tu muszę przyznać że znam problem głównie od
                      strony Słowaków, ich wersję. Sam wielokrotnie byłem w rejonach południowej
                      Słowacji, w miejscach gdzie językiem używanym jest węgierski. I wiem że czasem
                      Węgrzy mieszkający na Słowacji tez przeginają nieco moim zdaniem, wtedy łatwo o
                      reakcję przesadną z drugiej strony. Tam jest sporo wzajemnych złośliwości,
                      nieustępliwości, bałbym się tutaj oceniać kto większe idiotyzmy robi.
                      Słowacy mają też spory problem z Romami, to skala u nas całkowicie nieznana, sam
                      kiedyś zostałem solidnie przez Romów okradziony w bezczelny sposób i gdyby
                      ruszyć ten temat to wyszły że rasiści z nich a nie tylko faszyści a zapewniam
                      Cię że po jakimś okresie sąsiadowania ze sporą społecznością cygańską też
                      mógłbyś zostać rasistą :))
                    • krzysiozboj Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 20:30
                      Masz sporą wiedzę, sporo większa niż moja odnośnie historii, doceniam to. Jadnak
                      czasem problemy lokalne gdzie mamy wielokulturowość, wielonarodowość, gdzie
                      trudno jednoznacznie je gdzieś przypisać łatwo przerysować. Wszędzie trafiają
                      się idioci, faszyści, nacjonaliści etc, czasem gdzieś dochodzą do głosu i zrobią
                      coś głupiego ale tereny np Zaolzia, Orawy i Spisza nia mają specjalnych powodów
                      by mieć niesnaski na tle historii, trochę trudniejszy problem mają Słowacy z
                      Węgrami ale chyba i tam mamy głównie do czynienia z pyskówkami po obu stronach.
                      Natomiast my chyba mamy ogromny z Ukraińcami od lat zamiatany pod dywan,
                      przemilczany z różnych względów.
                      • westbrompton Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 20:52
                        Uwierz mi prosze, szanuję Słowaków.Nie mam żadnego powodu aby ich
                        nie lubić i byc tendencyjny w ocenie. Jednak historia "robienia
                        geby" Wegrom jest długa i jak widać ma kontynuatorów.Ze względu na
                        historie, powinniśmy wspierać Węgrów, bo ten kto ją zna, wie bardzo
                        dobrze jak przyjazny Polakom był i jest ten szlachetny naród.Mam
                        wrażenie ,że oni są kompletnie osamotnieni w Europie, bez
                        sojuszników i przyjaciół.
                        > Natomiast my chyba mamy ogromny z Ukraińcami od lat zamiatany pod
                        dywan,
                        > przemilczany z różnych względów.
                        Węgrzy na Zakarpaciu mają taki sam problem z Ukraincami. Nadal
                        mieszka ich tam 200 tysięcy.
                        Pozdrowienia dla Ciebie nad Orawę.
                        • krzysiozboj Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 21:17
                          Polakom tak, swoim bliższym sąsiadom juz niekoniecznie byli tak przyjaźni ;) Co
                          do "wspierania się" ja jestem zdania że nie tylko z Węgrami, także z Czechami i
                          Słowakami, układ wyszehradzki to był świetny pomysł, szkoda tylko że tak późno
                          powstał i i tak małą rolę odegrał. Je jestem zdania że te kraje mimo gdzieś
                          bolesnych różnic mają o wiele więcej wspólnego. Czechy czy Słowacja to kraje
                          gdzie przy wyjazdach czuję się prawie jak u siebie. Nie stanę po żadnej stronie
                          w tym konflikcie, raczej stawiłbym za wzór tutaj Buzka. Był niedawno numer kiedy
                          prezydent Słowacji nie został wpuszczony na Węgry a węgierski na Słowację,
                          poszły pyskówki i Buzek pojechał jakoś to załagodzić.
                          Oni mają masę takich złośliwości wzajemnych, tam moim zdaniem nie tak prosto
                          wskazać "winnego", lepiej to chyba czasem jakoś załagodzić niż opowiadać się po
                          jednej ze stron.
                        • krzysiozboj Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 22:41
                          Coś innego może napiszę - inaczej robi mi się interesy z Węgrem a inaczej ze
                          Słowakiem, Węgrowi o wiele więcej zaufałbym na słowo niż Słowakowi i może coś w
                          tym jest ze to solidniejszy partner także jako naród/kraj. Niemniej ostatnią
                          rzeczą jaką bym chciał to ustawić Polskę po jednej stronie przeciw drugiej.
                  • slovan_ssf Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 20:07
                    skad masz ze slowacy siedzieli cicho?? to nie jest prawda...
            • westbrompton Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 17:06
              Dwa dni temu Wiktor Orban wyruszył w swoją pierwszą wizytę
              zagraniczną.Wybrał Polskę. Przyjechał z przesłaniem "solidarności
              środkowoeuropejskiej" Orban mówił: "Kiedy w lewicowej prasie
              węgierskiej czytam krytyki pod adresem Polski, że ma aspiracje,
              by 'na nowo stać się regionalną potęgą Europy Środkowej', to wtedy
              głośno mówię do siebie: 'No wreszcie!'."

Orban powiedział wówczas, że najbliższe dziesięć lat chciałby
              poświęcić budowaniu wspólnoty środkowoeuropejskiej, w której
              pierwsze skrzypce grałaby Polska
              • slovan_ssf Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 17:37
                i dlaczego chca w wegrach zrobic poloarmadnie grupy?? Germany in
                1939.. its the same
                • pultorakh Wynocha Słowaku, do kundelków takich jak wy 04.06.10, 18:15
                  Słowacy, Litwini, Ukraińcy z zachodniej Ukrainy, Chorwaci, Słowacy, Grecy,
                  Łotysze, Estończycy to tylko kilka z wielu narodów-kundli, które bez bata w
                  postaci protektoratu silniejszego państwa nie potrafią żyć. Jeśli już pozbędą
                  się takiego protektoratu wypływają z nich najgorsze możliwe cechy i zachowania
                  przy których nazizm i komunizm to marny pikuś. To narody lubią dawać d...y innym
                  tylko po to by przeżyć i zachować, najczęściej bardzo marną spuźniźnę kulturową.
                  • gcc1 Re: Wynocha Słowaku, do kundelków takich jak wy 03.08.10, 16:27
                    Spieprzaj dziadu! Jestes typowym hitlerowcem.To wegrzy sa
                    najpodlejszym narodem w europie,wegierski narod nigdy nie powinien
                    istniec,Słowacy to nasi bracia slowianie,a wegrzy to dzika
                    barbarzynska dzicz z azjatyckich stepow! I skoncz pisac te glupoty
                    bo sie osmieszasz.
                • westbrompton Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 18:25
                  Na szczęście nie wszyscy na Słowacji są podatni na ficowską
                  propagandę, tak jak Ty. Dr.fico for You,
                  www.youtube.com/watch?v=9ijBFjxvmg0
                  • slovan_ssf Re: Mi nie chodzi o podbój lub podział Słowacji 04.06.10, 18:37
                    to nie jest jego propaganda... nie mieszkasz tutaj tak nie wiesz.. nie
                    wszystko co wyszukasz na google.pl jest i prawda...
    • czarny-doktor Wierne kundle Hitlera 04.06.10, 13:35
      Tez prawie na glos sie rozesmialem slyszac o tej tradycji. Moze niedlugo Wlochy
      i Niemcy wspomna o swojej anty-faszystowskiej przeszlosci.
      • mangusta3 to Słowacja razem z Niemcami w 1939 napadła na Pol 04.06.10, 13:55
        skę...Węgry był pomimo sojuszu z Niemcami naszym sprzymierzeńcem i nie godziły
        się na atak na nasz kraj z ich terytorium...
        • jarus16 Re: to Słowacja razem z Niemcami w 1939 napadła n 04.06.10, 16:43
          mangusta3 napisał:

> skę...Węgry był pomimo sojuszu z Niemcami naszym sprzymierzeńcem i nie godziły
          > się na atak na nasz kraj z ich terytorium...

>>> a w 1938 Polska razem z Niemcami napadła na Czechy. Warto to też wiedzieć.
          • pako19 Re: to Słowacja razem z Niemcami w 1939 napadła n 04.06.10, 17:00
            i to jest usprawiedliwienie napaści na mój kraj?
          • borys996 Re: to Słowacja razem z Niemcami w 1939 napadła n 04.06.10, 17:56
            Polskie wojska nie wkroczyły do Czech tylko zajęły Zaolzie, które z Czechami
            nie miało nic wspólnego.
            • noducks Re: to Słowacja razem z Niemcami w 1939 napadła n 04.06.10, 18:14
              a zaolzie bylo gdzie? na ksiezycu?
              • ethebor Re: to Słowacja razem z Niemcami w 1939 napadła n 04.06.10, 18:16
                Do 1918 w Księstwie Cieszyńskim.

noducks napisał:
                > a zaolzie bylo gdzie? na ksiezycu?
          • piotr88 W 1919 czesi napadli na Polskę. 04.06.10, 18:06
            To też warto wiedzieć.
        • bpong Re: to Słowacja razem z Niemcami w 1939 napadła n 04.06.10, 17:56
          i pomagali podczas okupacji.. Nie mozna oceniac calego narodu za
          bledy rzadu..
      • swinton Niemcy to juz wspomnialy dawno temu robiac z 04.06.10, 14:07
        Stauffenberga wzorzec dla calej Europy.

Tak powiedzial Gerhard Schroeder w 2004.
        • krakowiaczek_z_importu Re: Niemcy to juz wspomnialy dawno temu robiac z 04.06.10, 16:21
          A może nie był ?
          • kapitan.kirk Re: Niemcy to juz wspomnialy dawno temu robiac z 04.06.10, 16:29
            Dla Niemców - zapewne był, a w każdym razie być powinien. Reszta
            Europy - przynajmniej ta która w momencie gdy zawiązał się ów nieco
            niejednoznaczny (przynajmniej z naszego punktu widzenia) spisek,
            walczyła z Hitlerem już od prawie pięciu lat - raczej nie miała
            wówczas ani nie ma obecnie powodu, by się na p. Stauffenbergu czy
            jego kolegach jakoś szczególnie wzorować.

Pzdr
            • giuseppe53 pamięta Pan kogoś z Polaków który zrobił zamach 04.06.10, 17:37
              na czerwonych satrapów po 1945 roku?
              Stauffenberg potrzebował 5 lat a w Polsce dopiero płk. Kukliński coś zrobił a
              ilu Go do dzisiaj nienawidzi!
              • borys996 Re: pamięta Pan kogoś z Polaków który zrobił zama 04.06.10, 18:05
                Zamach na czerwonych satrapów nie miałby sensu, ponieważ byli to tylko
                delegaci na Polskę, których zaraz zastąpiłby ktoś inny. Główny satrapa był w
                Moskwie. Co innego zamach na Hitlera, jego śmierć dużo by zmieniła. Co nie
                zmienia faktu, że Stauffenberg był gorliwym faszystą. Zamachu dokonał dopiero
                wtedy gdy było już wiadome, że Rzesza przegra wojnę.
                Tak Stauffenberg mówił o Polsce: "Ludność to niesłychany motłoch, tak wiele
                Żydów i mieszańców. To lud, który czuje się dobrze tylko pod batem. Tysiące
                jeńców wojennych posłuży nam dobrze w pracach rolniczych"
                • 1410_tenrok to dziwna argumentacja, dość żałosna 05.06.10, 13:01
                  v. Stauffenberg był Niemcem i niczym sie nie różnił od pozostałych członków
                  swego narodu, z których większość miała takie właśnie o nas i o innych
                  słowianach zdanie.
                  v Stauffenberg walczył o zmianę Niemiec dla Niemiec, a nie dla Polski.............
              • kapitan.kirk Re: pamięta Pan kogoś z Polaków który zrobił zama 05.06.10, 17:46
                giuseppe53 napisał:

> na czerwonych satrapów po 1945 roku?

Owszem - na p. Bieruta były trzy zamachy (w tym dwa dość mało poważne), a na p.
                Gomułkę w sumie dwa, w tym jeden w czasie gdy z p. Chruszczowem zwiedzali
                Sosnowiec (obu dokonał p. Stanisław Jaros, wkrótce potem za to stracony). Co
                zresztą nie miało większego znaczenia, gdyż - jak słusznie zauważył jeden z
                Przedmówców - natura ustroju komunistycznego była taka, że ewentualnie zabitego
                biurokratycznego satrapę natychmiast zastąpiłby drugi, zapewne nie lepszy.
                Sytuacja zupełnie inna niż w przypadku Hitlera, którego niejako z definicji, nie
                mógł zastąpić wszak nikt. Jeśli mam zatem dystans do p. Stauffenberga i jego
                kolegów, to bynajmniej nie dlatego, że zamierzali zabić Hitlera, ale dlatego, że
                1mo zabrali się do tego dopiero w 1944 (a dopóki pomyślnie zwyciężali, mordowali
                i okupowali ani im to postało w głowie), 2do ich pomysłem na "kompromisowe"
                zakończenie wojny było zaproponowanie Aliantom popisania pokoju i zachowania
                Niemiec w granicach z...1914 roku (to nie żart, i zwłaszcza w Polsce nie śmieszy).

Pozdrawiam
    • 3miastoorg Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 13:36
      też o tym pomyślałem :)
      • noducks Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 13:48
        w koncu to bylo panstwo katolickiego ksiedza. a u nas kato-faszyzm z
        nsdapis jest druga sila polityczna w kraju.
    • pj.pj Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 13:39
      Nowelizacja pozwoli osobom narodowości węgierskiej ubiegać się o
      obywatelstwo węgierskie bez konieczności mieszkania na Węgrzech, jeśli mają
      węgierskich przodków i mówią po węgiersku.

Tego samego dnia słowacki parlament znowelizował w odpowiedzi ustawę o
      obywatelstwie, pozbawiając go tych słowackich obywateli, którzy wystąpią o
      obywatelstwo innego kraju.

Jak dla mnie "faszystowska" jest ta słowacka ustawa...
      • quosoo Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 14:37
        >
        > Jak dla mnie "faszystowska" jest ta słowacka ustawa...

No dokładnie.
        A jeżeli chodzi o tą węgierską - to czy my w Polsce aby nie mamy
        takiej samej ustawy repatriacyjnej? Pamiętam, że jak wstepowaliśmy
        do UE to cała masa różnych "siódmych wód po kisielu" mieszkających w
        starej unii starała się o polskie paszporty ze względu na
        preferencje dla obywateli nowych krajów w obsadzaniu stanowisk w
        instytucjach europejskich.
      • pensioner63 Obywatelstwo 04.06.10, 14:51
        pj.pj napisała:
        > Tego samego dnia słowacki parlament znowelizował w odpowiedzi
        > ustawę o obywatelstwie, pozbawiając go tych słowackich obywateli,
        > którzy wystąpią o obywatelstwo innego kraju.

Chiny też pozbawiają obywatelstwa tych Chińczyków co uzyskają obywatelstwo
        innego kraju. Polski Sejm wahał się czy nie zrobić tego samego i pozostawił
        sytuację nieuregulowaną. Z tym, że obywatelom polskim legitymującym się
        paszportem innego kraju grozi, że strażnik graniczny nie wypuści ich z Polski.
        Było trochę takich przypadków.
        • garnek_z_neolitu Re: Obywatelstwo 04.06.10, 16:38
          To sie juz zmienilo. Polska obecnie uznaje podwojne obywatelstwo.
          • ilonka45 Re: Obywatelstwo 04.06.10, 17:28
            Polska zawsze uznawala podwojne obywatelstwo.
        • qeton To nie do końca tak. Nikt w Polsce nie robił 04.06.10, 16:46
          problemów z posiadaniem obcego obywatelstwa. Chodziło tylko o przepisy, które nakazywały polskim obywatelom posługiwanie się na terenie Polski polskimi dokumentami. W przypadku świeżej emigracji problem niewielki, ale rzecz dotyczyła też potomków Polaków, którzy Polski nigdy na oczy nie widzieli, a z mocy prawa stawali się polskimi obywatelami w momencie urodzenia. Taka osoba przyjeżdżając do Polski np. w interesach, w myśl polskiego prawa popełniała przestępstwo, bo powinna mieć polski dowód, polski paszport itp. Śmieszne, ale prawdziwe.
      • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 16:18
        slowacka jest faszystowska??? juz ani nie musza mowic po wegiersky ale
        cuja sie jak wegry.. to jest fasystyckie...
    • asmall4 Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 13:42
      Fico zapomniał wspomnieć po co wstąpił do partii czerwonej zarazy tuż przed
      upadkiem komunizmu w Europie ?

Czyżby czerwona zaraza była lepsza od brunatnej ??

Liczba ofiar bezwzględnie wskazuje na coś innego ...
    • mangusta3 Tiso był faszystą a Horthy nie więc premier trochę 04.06.10, 13:52
      bredzi...Węgry były obok Niemiec najbardziej rewizjonistyczne i podatne na
      propagandę antysemicką i nie będąc krajem stricte faszystowskim wprowadziły
      rasistowskie ustawy skierowane przeciw Żydom w 1938, Horthy rządził żelazną ręką
      ale była to dyktatura konserwatywno-nacjonalistyczna w monarchistycznej oprawie
      (Monarchia bez króla z regentem Horthy'm, admirałem bez floty !)...dopiero rok
      1944 przyniósł na Węgrzech rządy rodzimych faszystów czyli strzałokrzyżowców,
      notabene marionetek w rękach Niemców i jednych z najbardziej gorliwych
      wykonawców ostatecznego rozwiązania, równie pożytecznymi pomagierami w
      holokauście byli słowaccy faszyści czyli hlinkowcy, którym przewodził prezydent
      Słowacji ksiądz Tiso...
      • westbrompton Re: Tiso był faszystą a Horthy nie więc premier t 04.06.10, 18:50
        Dość uczciwie to opisałeś.Trzeba pamiętać,że Węgrów w objęcia
        hitlera rzucili "demokraci" z zachodu, fundując Węgrom barbarzynski
        układ z Trianon(akurat dzisiaj 90 rocznica).Jaki wybór miał admirał
        Horthy? Gdyby stanął po stronie Francji i Anglii(jacy z nich
        wartościowi sojusznicy, to my wiemy najlepiej), Niemcy nie mieliby
        żadnych skrupułów,żeby przy pomocy Słowacji, Rumunii i być może
        Jugosławii zrównać Wegry z ziemią.Dobrze ,że wspomniałeś o tym, ze
        dopiero Niemcy unicestwili żydów węgierskich w 1944, gdy wcześniej
        obalili Horthyego. My Polacy powinniśmy pamiętać takie rzeczy,żeby
        nie dawać sobą manipulować przez takich głupków jak obecny słowacki
        premier.
    • vioxx a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 14:01
      Koszyce węgierskie, a spisz polski... czy tak to nie bylo...
      • krzysiozboj Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 14:33
        I Orawa na której mieszkam ;)
        Uproszczenie mocne ale tak jest że Słowacja nigdy państwowości swojej nie miała
        (chyba że sięgniemy bodajże do IX-X w.)To i trudno jej granice wyznaczyć, Spisz
        i północna Orawa to mocno polskie naleciałości a południe (może mniej Koszyce a
        bardziej rejon Lucenca czy Komarna) dość mocno węgierskie. Jeśli dodać do tego
        że mają sporo cyganów i coś tam Czechów to okaze się że w tym małym państwie
        właściwych Słowaków aż tak dużo nie ma.
        A Tiso? Każdy naród łapie się zadymy i czasem jakiegoś "wariata" jeśli zwietrzy
        w tym szansę dla siebie, podobnie Bałtowie robili, Ukraińcy a i chyba my za
        czasów Napoleona, bynajmniej nie twierdzę że to zawsze dobre i usprawiedliwione.
        • 1410_tenrok ci, co krzyczą na Słowaków, niech pamiętają o jedn 04.06.10, 15:05
          ym: po II WS nie zredukowano bardziej faszystowskich Węgier jedynie dlatego, że
          obok istniały faszystowska Rumunia oraz faszystowska Słowacja. Jednak Słowacy
          odstąpili od Hitlera w 1944, płacąc za to okrutną cenę, natomiast Węgrzy byli
          przy jego boku do 1945 roku, do końca! A jak sprawdzimy sposób postępowania
          wobec Zydów...........

W obydwu krajach rządzą durnie o prawicowo-populistycznym nastawieniu.
          Węgrzy niczego sie nie nauczyli!

I to upełnie nieważnie, że Lengyel Magyar ket boratok..........
          • pako19 1410_tenrok: po napaści Niemiec i Słowacji na Pols 04.06.10, 15:18
            kę w 1939 Węgrzy, nie dość że na nas nie napadli (odmówili Niemcom przemarsz
            przez swoje terytorium), to jeszcze nam pomagali (przyjmowali setki polskich
            rodzin pod swój dach. Tak że jak na dłoni widać kto był prawdziwym przyjacielem
            Hitlera a kto naszym. Węgrów i Nazistowskie Niemcy połączył tylko rewizjonizm
            traktatu wersalskiego, a Słowaków i Niemców połączył wspólny szownistyczny
            nazistowski duch.
            • princealbert Re: 1410_tenrok: po napaści Niemiec i Słowacji na 04.06.10, 17:06
              bez sensu jest taka licytacja. W Polsce sympatie narodowo-
              sojalistyczne tez byly i zaloze sie, ze gdyby Hitler nie prowadzil
              otwartej polityki zmierzajacej do rewizji polsko-niemieckiej
              granicy, to polskie elity trzymalyby z nim sztame.

Zreszta ramie w ramie z Hitlerem Polska uczestniczyla w rozbiorze
              Czechoslowacji w '38r.
              • borys996 Re: 1410_tenrok: po napaści Niemiec i Słowacji na 04.06.10, 18:17
                Jakim rozbiorze? Czytasz czasami co piszesz?
                1. Polska nie działała w porozumieniu z Niemcami
                2. Zaolzie należało do Polski, zostało zagarnięte zbrojnie przez Czechów.

To może powstanie II Rzeczpospolitej też nazwiesz rozbiorem Niemiec? (do spółki
                z Francją)
              • pako19 Re: 1410_tenrok: po napaści Niemiec i Słowacji na 04.06.10, 18:37
                > Zreszta ramie w ramie z Hitlerem Polska uczestniczyla w rozbiorze
                > Czechoslowacji w '38r.

Ramię w ramię z NIemcami to Słowacja napadła na Polskę w 1939.

Zaolzie zajęliśmy korzystając z okazji osłabienia Czech (wystosowaliśmy
                ultimatum), co nie znaczy że zrobiliśmy właściwie. Ale nie nazywaj tego robotą
                ramię w ramię z nazistami, bo to nie trzyma się faktów.
                • krzysiozboj Re: 1410_tenrok: po napaści Niemiec i Słowacji na 04.06.10, 18:44
                  zrobiliśmy tak samo jak oni w 1920 gdy my z bolszewikami mieliśmy wojnę - ot
                  takie sąsiedzkie sprzeczki o miedzę.
                  • westbrompton Re: 1410_tenrok: po napaści Niemiec i Słowacji na 04.06.10, 19:21
                    Relatywizujesz historię.Ten tekst >ot takie sąsiedzkie sprzeczki o
                    miedzę< powinieneś powiedziec potomkom Polaków zamordowanych w
                    prymitywny sposób (np.Stonawa) przez bohaterskich Czechosłowaków w
                    1919 roku. Rząd polski będać w bardzo trudnej sytuacji(bolszewicy
                    pod Warszawą) zgodził się na rozejm, pod warunkiem,że Czesi zgodzą
                    się na przepuszczenie transportów z bronią dla armii polskiej.Czesi
                    nie wywiązali się z umowy, żadnych transportów nie przepuścili
                    (między innymi 30 tysięcy kawalerii wegierskiej, którą wysłał na
                    pomoc Warszawie admirał Horthy). Zaś w roku 1938, zajmując tzw
                    Zaolzie, Wojsko Polskie nie mordowało jeńców i cywili.
                    Nie mówię żeby w roku 2010 nienawidzić Czechów i miec pretensje. Ale
                    własną historię i prawdę wypada znać.Choćby po to,żeby takim
                    osobnikom jak Fico, nie dać się manipulować.
                    • krzysiozboj Re: 1410_tenrok: po napaści Niemiec i Słowacji na 04.06.10, 19:49
                      Nie wiem czy relatywizuję, może w tym wypadku można by się mnie czepić że
                      bagatelizuję ale sam mieszkam na podobnym terenie - Orawa, moja wieś też tak
                      przechodziła z rąk do rąk. Wiem jak było z Zaolziem, wiem że były tam też o
                      ofiary (też tych kilkunastu chyba jeńców) ale to nie ta skala co np z
                      Ukraińcami, to były naprawdę epizody jeśli chodzi o ofiary a nie norma. Wiem też
                      że górną Orawę, pewnie i okolice Cieszyna nie zawsze tak prosto przypisać
                      konkretnemu krajowi, wyznaczyć prosto granicę. Mieszkańcy górnej Orawy to chyba
                      coś z pogranicza Polski i Słowacji, wspólna gwara po obu stronach granicy, taka
                      sama kultura a jednak dwa kraje.
                      Ja się zgodzę z Tobą że historię należy znać i o niej pamiętać ale jeśli chodzi
                      o Orawę i Spisz (mniej znam teren Cieszyna ale przez analogię zakładam że jest
                      podobnie) to nie ma sensu rozdrapywać niczego, tam ludzie żyją zgodnie, tam nie
                      było wyrzynania się na tle narodowym i jedynie czego brakło kiedyś to swobodnej
                      migracji ludności między wsiami po obu stronach granicy.
                      W Stonawie chyba pojmano kilkunastu jeńców i ich zamordowano - ja nie twierdzę
                      że nie warto o nich wspominać, że nie warto pamiętać bo każdy jeden który oddał
                      życie ze idee, za wolność innych jest wart by o nim pamiętać, to taki nasz psi
                      obowiązek ale ... nie poprę nikogo kto na tym próbowałby budować antagonizmy
                      między nami a Czechami czy Słowakami za 39 rok.
                      • 1410_tenrok kpicie, czy o dorogÄ pytanie, wy analfabeci histo- 04.06.10, 20:32
                        ryczni?

1. w 1939 roku sojusznikami hitlera byli i Słowacy i Węgrzy, tyle że Węgrzy z
                        sentymentu nie zamierzali wydawać Polaków niemców, ale to wszystko!
                        2. Kto uczestniczył w ataku na Sowiety obok Niemców? I słowacy i Węgrzy. A kto
                        walczył pod Stalingradem? I słowacy i Węgrzy!
                        3. Słowacy wykręcili sie w 1944
                        4. A wiecie kto bronił ramię w ramię Budapesztu przed Sowietami? Węgrzy oraz
                        Niemcy (w większości jednostki Waffen SS!)
                        5. Gdzie Niemcy trzymali się najdłużej? W Panonii
                        6. Gdzie Niemcy podjęli ostatnią wielką ofensywę II WS? W Panonii!

I Słowacy i Węgrzy mają za uszami! Tzw. Górne Węgry to jest Słowacja! I Słowacy
                        tam mieszkają od 1500 lat! Słowacja nie jest ojczyzną Węgrów!

A Węgrzy w 1939 roku zajęli również część Czechosłowacji - tzw. Ruś Zakarpacką!

Historia to wstrętna nauka, ponieważ okrutnych faktów nie da się ukryć!

• preminger Re: kpicie, czy o dorogÄ pytanie, wy analfabeci h 04.06.10, 20:41
                          1410_tenrok napisał:
                          I Słowacy
                          > tam mieszkają od 1500 lat! Słowacja nie jest ojczyzną Węgrów!

kolejny debil
                          • 1410_tenrok nie, preminger, 04.06.10, 20:48
                            kretynie

słowacy mieszakli tam od 1500 lat! Natomiast Magyarzy - plemię z dalekiej
                            Syberii pojawiło sie w Panoni dopiero 1300 lat temu. I zmadziaryzowali
                            tamtejszych słowian, tzw. Słowian panonskich.
                            W XIX wieku Węgierska Akademia Nauk zorganiozwała wyprawę naukową do byłej
                            ojczyzny. Istnieją przekazy, że dotarto do tamtejszych Węgrów!

już razy dyskutowałes ze mną natemat historii, więc daj se siana!
                            • preminger Re: nie, preminger, 04.06.10, 20:51
                              1410_tenrok napisał:

nie chlej tyle bimbru ruski kacepie bo do reszty oślepniesz
                              • 1410_tenrok oj, preminger 04.06.10, 22:12
                                wiele oleju we łbie to ty nie masz
                                • westbrompton Re: oj, preminger 04.06.10, 22:39
                                  Ty natomiast nie posiadasz żadnej wiedzy, w temacie o którym piszesz.
                                  • 1410_tenrok ponieważ ty tak uważasz? 05.06.10, 11:33
                                    to mało
                                  • 1410_tenrok ale ty ją posiadasz masowo, 05.06.10, 11:40
                                    składujesz w workach w piwnicy?
                        • westbrompton Re: kpicie, czy o dorogÄ pytanie, wy analfabeci h 04.06.10, 21:23
                          Drogi tenrok, na takie pseudoanalizy,które prezentujesz, Karol
                          Borowiecki, miał jedną odpowiedź, "masz pan racje i nie masz pan
                          racji, gdyby świnia myslała o orle rozumowałaby w podobny sposób".
                          > tyle że Węgrzy z
                          > sentymentu nie zamierzali wydawać Polaków niemców, ale to wszystko!
                          To mówi Polak, podobno patriota,podobno historyk.Horthy zaryzykował
                          wiele w imię tradycyjnej przyjaźni z Polską, choć znajdował się w
                          przeciwnym obozie politycznym.Tyle, że Polacy(tacy jak tenrok)
                          dziwnie odnoszą się do tej węgierskiej przyjaźni.Jeśli Węgry nawet
                          wbrew swoim własnym interesom narażają się potężnemu mocarstwu, to
                          jest to zupełnie dla Polaków naturalne i nie jest to nic
                          nadzwyczajnego, lecz po prostu ich psi obowiązek. Tak się należy i
                          tyle.
                          > A Węgrzy w 1939 roku zajęli również część Czechosłowacji - tzw.
                          > Ruś Zakarpacką!
                          Nie tzw, po prostu tak się nazywa.Albo Zakarpacie.Oni po prostu
                          odzyskali swoją ziemię.Na której mieszkali 1000lat.Za krótko? Gdyby
                          tego nie zrobili i nie powstałaby granica polsko-węgierska, nie
                          uratowanoby 180 tysięcy naszych rodaków.Byłoby 10 razy więcej
                          Katyniów.> ale to wszystko!< pisze pan tenrok. A o węgierskich
                          walkach z Ukraińcami w obronie Polaków na Wołyniu i Małopolsce
                          Wschodniej słyszałeś cokolwiek? O generale Bela Lengyel(nomen omen)
                          i jego żołnierzach wokół Warszawy słyszałeś? Słyszałeś o węgierskich
                          honvedach którzy z >sentymentu...ale to wszystko!< chronili polskich
                          uciekinierów z powstańczej Warszawy? Przpuszczali i dozbrajali całe
                          kolumny AK, znasz to?
                          > 4. A wiecie kto bronił ramię w ramię Budapesztu przed Sowietami?
                          > Węgrzy oraz
                          > Niemcy (w większości jednostki Waffen SS!)
                          Cóż za pytanie....dzięki ,że nam odpowiedziałeś! A dlaczego Węgrzy
                          nie mieli bronić swojej stolicy przed Ruskimi? Wiesz co sie stało
                          potem z Budapesztem?
                          > 6. Gdzie Niemcy podjęli ostatnią wielką ofensywę II WS? W Panonii!
                          Za tą zbrodnie powinni byc Węgrzy zesłani z powrotem pod Ural.
                          > Tzw. Górne Węgry to jest Słowacja! I Słowacy
                          > tam mieszkają od 1500 lat! Słowacja nie jest ojczyzną Węgrów!
                          Twoja kompromitacja, gadzasz jak historyk gomólkowski.I po co te
                          wykrzykniki?
                          • 1410_tenrok kolejny wesołek mnie rozbawia 04.06.10, 22:17
                            Ukraina zakarpacka? Tam mieszkali Węgrzy? No, nie żartuj............

nie jestem ani historykiem gomółkowskim ani też gomułkowskim (na to jestem za
                            młody!).
                            Pradwa jest okrutna. To wszystko, oczym koles piszezs, to fakty. Ale co z nich
                            wynika? ZWęgrzy mieli sentyment do Polaków. A tu nie jest mowa o sentymencie
                            Węgrów do Polaków, ale o historii dwóch aliantów Niemiec w okresie II WS! O tym
                            jest tu mowa! Rozumiesz?
                            • westbrompton Re: kolejny wesołek mnie rozbawia 04.06.10, 22:37
                              Gówno prawda "koles".Zakarpacie/Karpatlja to stara ziemia węgierska
                              i należała do Królestwa Węgier setki lat, aż do 1920 roku, w którym
                              to szumowiny francuskie i angielskie przyznały ją
                              Czechosłowacji.Prócz wielkiej płyty nie ma tam nic czechosłowackiego
                              ani ukrainskiego. Do dzisiaj mieszka tam 200 tysięcy
                              Węgrów.Skompromitowałeś się pisząc kompletnie brednie o admirale
                              Horthym. Jedyne w czym jesteś lepszy, to w tym ,że wiesz jak się
                              pisze "gomułkowski".
                              • 1410_tenrok oczywiscie, oczywiscie................ 05.06.10, 11:33
                                Węgrzy nie byli sojusznikami Hitlera!
                                Jaja sobie robisz, czy co?

A Ukraina zakarpacka, podobnie niestetyż, jak inne tereny w wiekszości była
                                zasiedlona przez Rusinów, czyli ludność miejscową!
                                • westbrompton Re: oczywiscie, oczywiscie................ 05.06.10, 13:35
                                  Pomińmy może dyskusje o Zakarpaciu, bo z mojej strony mozesz juz
                                  tylko usłyszeć złośliwości i docinki.Powinieneś na temat geografi
                                  historycznej Królestwa Węgier pogadac z rządowyn partnerem Roberta
                                  Fico, niejakim Janem Slotą. Prezentujecie ten sam poziom. Obejrzyj
                                  to proszę i wysłuchaj, spodoba ci się,
                                  www.youtube.com/watch?v=Q028QmhIYME
                                  > Węgrzy nie byli sojusznikami Hitlera!
                                  > Jaja sobie robisz, czy co?
                                  Dziwię się twojej histerii, Masz ludzi za głupców, którzy nie wiedzą
                                  kto z kim walczył w czasie IIWW? Wydaje ci się,że wyjaśniasz jakieś
                                  tajemnice? Tak
                                  byli.
                                  > Jednak po II WS
                                  > nic im sie nie stało, a powinno!
                                  To jest twoja opinia AD2010. Natomiast, ja ufam Henrykowi Sławikowi
                                  prezesowi Polskiego Komitetu Opieki nad Polskimi Uchodżcami na
                                  Węgrzech. I to jest jego opinia,
                                  >Gdy stopy nasze dotkna świętej ziemi rodzinnej,wtedy wielu z nas
                                  popatrzy wstecz na gościnną ziemię węgierską, która przygarnęła nas
                                  tak serdecznie i żywiła przez tyle lat. Zrozumieliśmy wtedy, że nie
                                  była to ziemia obca, ale ziemia naszych wiernych przyjaciół,którzy w
                                  złych i cięzkich chwilach nie wyparli się nas i z całą odwagą, godną
                                  tego szlachetnego narodu, pomagali nam przebyć najtrudniejszy
                                  odcinek tułaczki duchowej i fizycznej.Każda warstwa tego narodu,
                                  wielcy i mali byli nam druhami w nieszczęściu. Wielu serdecznych
                                  przyjaciół spotkaliśmy tu, nie spodziewając się ,że jest ich tak
                                  wielu - często skromnych ludzi z odległych wsi, księży, lekarzy,
                                  urzędników, chłopów, robotników. Byli oni jak gdyby nieznanymi
                                  żołnierzami naszej wspólnej sprawy - szarymi ludźmi, którzy jednak
                                  nigdy nie poskąpili nam ciepła swych serc. Nie zapomnijmy o nich
                                  nigdy!<
                                  Teraz jest jasne,ze mamy inne priorytety w ocenie historii i
                                  pielęgnowaniu pamięci.
                                  • slovan_ssf Re: oczywiscie, oczywiscie................ 06.06.10, 10:14
                                    wszystko co mowi Ján Slota w tym wideo jest prawda... 100% prawda...
                              • 1410_tenrok facet nazywał sie Władysław Gomułka, 05.06.10, 11:39
                                analfabeto!
                              • 1410_tenrok a tu masz koles historię węgierskich jednostek 05.06.10, 13:02
                                Waffen SS: www.ioh.pl/pelne.php?Art=1046&Strona=7

Węgrzy byli wiernymi sojusznikami Niemiec hitlerowskich, a że wśród Węgrów było
                                wielu polonofilów - to zupełnie inna kwestia.
                                • westbrompton Re: a tu masz koles historię węgierskich jednoste 05.06.10, 13:48
                                  Znam historę armii węgierskiej podczas IIWW.Nie podsyłaj mi linków
                                  proszę. Próbuję ci wyjaśnić, że prosty
                                  wrzask,
                                  > Węgrzy byli wiernymi sojusznikami Niemiec hitlerowskich<
                                  nie jest uczciwą oceną sytuacji.Na dodatek w ustach humanisty, który
                                  udaje merytorycznego i tworzy listę "niesłuszni sojusznicy Niemiec
                                  vs słuszni sojusznicy aliantów".Jak ja mam ciebie traktować
                                  poważnie, jesli wyjesz >Słowacy żyją na Słowacji 1500 lat!!! a
                                  Węgrzy tylko 1000!!!<? Albo >Horthy wysyłał Żydów do komór!<
                                  • 1410_tenrok skoro brak ci wiedzy historycznej, to twój problem 05.06.10, 16:54
                                    1. Kiedy Słowianie przybyli na Słowację?
                                    2. Kiedy Magyarzy przybyli do kotliny Panonskiej i kogo tam napotkali?

Zaczniemy od takich prostych pytań. Później przejdziemy do bardziej skomplikowanych.
                                    A Węgrzy byli aliantami Niemiec hitlerowskich nie jest uczciwym stwierdzeniem
                                    faktów? A Węgrzy uczestniczyli w Barbarossie nie jest uczciwym stwierdzeniem faktów?
                                    Węgrzy byli w Waffen SS nie jest uczciwym stwierdzeniem faktów?
                                    Słowacja to ojczyzna przede wszystkim Słowaków, dużo mniej Węgrów trochę
                                    Niemców......... nie jest uczciwym postawieniem faktów?

Węgrzy to fajni ludzi i na pewno nie potrzeba im takich cienkich obronców jak ty!
                                    • franul Zamlicz 05.06.10, 19:11
                                      Widzę, że zostałeś już tu złapany na niewiedzy i kłamstewkach.
                                      A Ty, nie dość, że nie czujesz związanego z tym dyskomfortu, to jeszcze bardziej
                                      zaczynasz się mądrzyć. Wnioski proste: lecz się na głowę.
                                      • 1410_tenrok "zamlicz"? A co to jest? 06.06.10, 14:11
                                        Jak zwykle okazuje się, że w obronie Węgrów, skądinąd fajnego narodu, występują
                                        analfabecie historyczni. Ty też nim jesteś!
                                        Najpierw naucz sie trochę prahistoii oraz historii, a później pogadamy.

kolega, który próbuje tu dyskutować nie ma podstaw do prowadzenia tej dyskusji.
                                        Jego podziw dla Węgrów ogranicza sie do wątków polonofilskich, wszystkie inne
                                        pozostawiając "w cieniu zapomnienia".

skąd pochodzą nazwy dni tygodnia w j. węgierskim ("szerda", "csuertek",
                                        "pentek"....)? Skąd pochodzi takie słowo jak "kovacs" czy "aruhaz" i wiele,
                                        wiele innych? Pouczcie sie dzieczaczki!

Zauważ kolego, że mój wpis zaczyna sie od tego, że "i Słowacy i Węgrzy mają
                                        swoje za uszami". Los ludności węgierskojęzycznej na obszarze tzw. wielkich
                                        Węgier jest nie do pozadroszczenia, ale to wina jednej rzeczy: Węgierscy
                                        politycy zawsze dokonywali kiepskiego wyboru, począwszy od czasów
                                        dawnych.............
                                        • westbrompton Re: "zamlicz"? A co to jest? 07.06.10, 04:38
                                          Na jakich innych "wątkach" powinienem się skupić? Jestem Polakiem i
                                          oceniam Wegrów, z polskiego punktu widzenia.Ty robisz za netowego
                                          Simona Wiesenthala, czy błazna?Te węgierskie słówka, napisałeś z
                                          blędami. Tacy humaniści jak ty, przy okazji innych
                                          tematów,wycierają sobie gęby pojednaniem i przyjaźnią między
                                          narodami, a przedstawić wam zapomniane fakty z historii narodów,
                                          którę łączą i są przykładem,że nawet w okrutnym czasie wojny można
                                          zachować honor i wzajemny szacunek, to natychmiast zaczynacie
                                          ryczeć,coś o waffen ss.Już nie piszesz,że "Horthy wysyłał Żydów do
                                          komór"? Co takiego "pozostawiłem w cieniu zapomnienia"? Proszę
                                          zaskocz mnie i zadziw, napsz coś takiego o czym nie wiem.
                        • meerkat1 :-))) 06.06.10, 15:33
                          "A Węgrzy w 1939 roku zajęli również część Czechosłowacji - tzw. Ruś
                          Zakarpacką!"

A Kralevec, póżniej Koenigsberg, a obecnie Kaliningrad -załozył król
                          czeski. (Bohemii).

No i ... :-)))
                          • meerkat1 Re: :-))) 06.06.10, 15:36
                            Chciałbym przypomnieć - nieśmiało, ze "Panonia" to niezły motocykl
                            był.

A tereny obecnej Meklemburgii-Pomeranii były pierwotnie serbskie.

No i? :-)
                            • meerkat1 Re: :-))) 06.06.10, 15:49
                              A jak Bułgarzy przyszli ze Srodkowej Azji, a pózniej i z Krymu na
                              swe obecne terytorium - to kto je zamieszkiwał?

no i? :)

A jak Turcy przyszli z terenów obecnego Wschodniego Turkiestanu
                              [Xinjiang, wg nomenklatury ChRL) to kto teren obecnej Turcji... itd?

A Waregów z terenu późniejszej Rusi Kijowskiej to kto rugował?

A pierwotna ludność Krymu (później z niego brutalnie wypędzona) to..?

A Pd. Karelii?

A Baskowie czemu są represjonowaną mniejszością na własnej niegdyś
                              ziemi?

A Neandertalczyków to kto w Europie eksterminował?

{Kwestię Łemkow i Hucułów pominę żeby nie jątrzyć.]
                            • meerkat1 Z Wikipedii: 06.06.10, 15:59

"Słowacja była jedynym krajem Osi, poza Niemcami,, który wziął
                              udział w ataku na Polskę" [czytaj dalej]

Slovakia was the only Axis nation other than Germany to take part in
                              the Polish Campaign. With the impending German invasion of Poland
                              planned for September 1939, the Oberkommando der Wehrmacht (OKW)
                              requested the assistance of Slovakia. Although the Slovakian
                              military was only six months old, it formed a small mobile combat
                              group consisting of a number of infantry and artillery battalions.
                              Two combat groups were created for the Campaign in Poland for use
                              alongside the Germans. The first group was a brigade sized formation
                              that consisted of six infantry battalions, two artillery battalions,
                              and a company of combat engineers, all commanded by Antonín
                              Pulanich. The second group was a mobile formation that consisted of
                              two battalions of combined cavalry and motorcycle recon troops along
                              with nine motorized artillery batteries, all commanded by Gustav
                              Malár. The two groups were organized around the HQ of the 1st and
                              3rd Slovakian Infantry Divisions. The two combat groups saw fighting
                              while pushing through the Nowy Sącz and Dukla Mountain Passes,
                              advancing towards Dębica and Tarnów in the region of southern Poland.
          • jednorazowe Upraszczasz! 04.06.10, 15:42
            O czym piszesz? Kto odstąpił? To były z jednej strony sowieckie rozgrywki
            Słowackim Powstaniem Narodowym, a z drugiej hitlerowskie Strzałokrzyżowcami.
            I to Tiso wysyłał chętniej Żydów do obozów. Na Węgrzech do końca rządów
            Horthyego były opory. Czytałeś choć co pisał Elie Wiesel?

• krakowiaczek_z_importu Re: Upraszczasz! 04.06.10, 16:15
              Podobnie rumuńscy Żydzi byli lepiej traktowani.
              Idąc tym tropem należałoby przede wszystkim Francję za kraj faszystowski uznać,
              bo kolaboracyjne władze się wykazywały takim samym okrucieństwem, jak hitlerowcy.
              • 1410_tenrok Prostata miteranda i jego smierc uratowały go 04.06.10, 20:37
                przed jednym z najwiekszych skandali w powojennej historii Francji! Mitterand
                były ministrem w rządzie Vichy i jednym z odpowiedzialnych za deportacje Zydów
                na wschód.........
                Czy Francję można uznać za kraj faszystowski? Całej Francji nie! Ale Vichy - z
                pewnością!
            • 1410_tenrok poważnie? 04.06.10, 20:34
              to se sprawdz!

I Tiso i Horthy wysyłali Zydów do komór, ponieważ obaj byli wiernymi. Nieststy,
              Węgrzy byli bardziej wierni i właśnie o to tu chodzi!

Sowieckie rozgrywki.......... co to za idiotyzm?
              • jednorazowe Re: poważnie? 04.06.10, 21:05
                To uwielbiam w internecie. Zawsze Cię do pionu przywróci jakiś pewny siebie
                ignorant. Dobrze, żyj w swoim świecie gdzie SPN było spontanicznym wybuchem, a
                Horthy był równie gorliwy jak Tiso w wysyłaniu Żydów do komór.

1410_tenrok napisał:

> to se sprawdz!
                >
                > I Tiso i Horthy wysyłali Zydów do komór, ponieważ obaj byli wiernymi. Nieststy,
                > Węgrzy byli bardziej wierni i właśnie o to tu chodzi!
                >
                > Sowieckie rozgrywki.......... co to za idiotyzm?
              • westbrompton Re: poważnie? 04.06.10, 22:17
                Rozczarowujesz mnie tenrok. Twój tekst o Horthym, to jest jak teksty
                ignorantów z zachodu o "polskich obozach koncentracyjnych".Admirał
                Horthy nie wysłał do komór ani jednego Żyda.
                • 1410_tenrok nie kpij facet! 05.06.10, 11:34
                  węgrzy stali do ostaniej chiwli po stronie hitlera, czy nie stali?
                  To jest to pytanie!
                  • preminger Re: nie kpij facet! 05.06.10, 12:11
                    1410_tenrok napisał:
                    > To jest to pytanie!

spieprzaj dziadu
                    • 1410_tenrok własnie 05.06.10, 12:44
                      spieprzaj dziadu do canady!
          • peter.szabo Re: ci, co krzyczą na Słowaków, niech pamiętają o 04.06.10, 20:12
            i tutaj się mylisz. Węgrzy też zamierzali na wiosnę 1944 roku
            zrobić "skok w bok" w związku czym Niemcy od marca 1944 roku
            wprowadzili tam swoje wojska i rozpoczęli okupację. Wtedy się
            zaczęły wywózki Żydów i do władzy dorwali się węgierscy faszyści,
            których przywódca wcześniej siedział w... więzieniu :-) takim to
            faszystowskim krajem były Węgry :-D
            patrz - pl.wikipedia.org/wiki/Ferenc_Sz%C3%A1lasi
            • 1410_tenrok to prawda, jednak walczono wspólnie do konca! 04.06.10, 20:41
              i do konca nie zrobiono skoku w bok!

Walczyli Węgrzy po stronie Niemiec? Uczestniczyli Węgrzy w "Barbarossie"? Tak,
              czy nie?????

Wystarczy pooglądać "Wochenchau" na Youtubie i widać jakim krajem
              niefaszystowskim Węgry były. A teraz pogrobowcy wychylają znowu swoje łby!
              Węgrzy mieli pecha w Trianon. Potraktowano ich bardzo okrutnie. Jednak po II WS
              nic im sie nie stało, a powinno!
              • preminger Re: to prawda, jednak walczono wspólnie do konca! 04.06.10, 20:46
                1410_tenrok napisał:
                > Węgrzy mieli pecha w Trianon. Potraktowano ich bardzo okrutnie. Jednak po II WS
                > nic im sie nie stało, a powinno!

wynocha stąd ruski agencie !
                • 1410_tenrok preminger, 04.06.10, 22:20
                  nie pij tyle wódy! Niedgdyś podobne bzdury wypisywałes a propos poczty
                  powstanczej. Mam dobrą pamiec i pamietam tem twoje duby smalone.
                  • preminger tenrok, 05.06.10, 07:46
                    wredną pamięć ounowca to ty masz
                    • 1410_tenrok to kim ja jeste we twoich canadijskich 05.06.10, 11:38
                      głazach w efekcie?
                      - ruskiem
                      - ukraincem?

zdecyduj sie tłuczku!

Wystarczy poczytac moje posty, aby stwiedzic, że jestem wyznawcą zasady: kocham
                      cezara ale od cezara bardziej kocham prawde (wersja polska słynne powiedzenia
                      MTC, ponieważ nie sądzę abyś był w stanie pojąć wersję łacinską).
                      • preminger Re: to kim ja 05.06.10, 12:12
                        1410_tenrok napisał:

> głazach w efekcie?

ruskim ounowskim śmieciem
                        • 1410_tenrok słodki jesteś i dlatego cie kocham 05.06.10, 12:43
                          za ten bezmiar idiotyzmu!
                          • preminger Re: słodki jesteś i dlatego cie kocham 05.06.10, 15:09
                            1410_tenrok napisał:

i jeszcze ci mało banderowska cioto
                            • 1410_tenrok i co jeszcze 05.06.10, 16:55
                              wymyślisz kanadyjska dżownico?
        • slovan_ssf Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 16:40
          slowakow jest 5,5 miliona.. to malo??
          • krzysiozboj Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 18:33
            O ile się nie mylę to Słowacja liczy 5,5 mln mieszkańców a to nie to samo co 5,5
            mln Słowaków. Napisz mi ilu tam jest narodowości cygańskiej, ilu deklaruje się
            jako Węgrów i jeszcze kilka innych narodowości.
            • slovan_ssf Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 18:51
              Slováci (85,8 %), Maďari (9,5 %) - najmä v pásme pri hraniciach s
              Maďarskom, Rómovia (1,8 %), menšími menšinami sú Česi (0,8 %), Rusíni
              (0,4 %) a Ukrajinci (0,2 %), Nemci (0,1 %) a Poliaci.
        • gcc1 Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 03.08.10, 16:31
          piszesz glupoty,Slowakow na Slowacji jest 4 miliony
      • slovan_ssf Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 16:45
        koszyce nie sa wegierskie... to skad masz??? if you dont know, please
        dont write here...
        • pako19 Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 16:58
          Koszyce-Kassa od 10 wieków były węgierskie- od 50 lat na słowacji...
          • slovan_ssf Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 17:54
            ale tepy jestes??? mieszkaja tutaj slowacy... a bylo to slowackie ale
            zabrali to wegry...
            • krzysiozboj Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 18:36
              ja wiem czy taki on tępy :))
              Od kiedy do kiedy to było słowackie i kiedy to Węgrzy zabrali? :))
              Z nicka widzę że Słowakiem jesteś, zapewne wiesz w jakim języku mówi zazwyczaj
              ludność Komarna czy okolic Lucenca - to Słowacy którzy zapomnieli swojego języka? ;)
            • pako19 Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 04.06.10, 18:39
              teraz to mieszkają słowacy ale to tak jak z polskim Lwowem. Koszyce od wieków
              były kolebką węgierskiej kultury. Zabytki o tym świadczą najlepiej. Możecie je
              zburzyć ale historii to nie zmieni. Co postawicie w zamian? pomnik Tiso?
              • gcc1 Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 03.08.10, 16:42
                A o takim wybitnym Slowaku jak Ludovit Stur slyszales? Pewnie nie
                slyszales,to doucz sie a potem pisz.
          • gcc1 Re: a na granicy polsko-węgierskiej spokojnie 03.08.10, 16:38
            Wiekszosc mieszkancow Koszyc to Slowacy i Romowie,Wegrow jest tam
            malo,wiec nie pisz glupot.Obecne Koszyce to słowackie miasto.
    • loppe Węgry-bankructwo... 04.06.10, 14:03
      biznes.onet.pl/wegrom-grozi-bankructwo-maja-mala-szanse-aby-unikn,18491,3236528,1,news-detal
      • slovan_ssf Re: Węgry-bankructwo... 04.06.10, 18:13
        tak tak... i szukaju cos innego by mogly to zakryc...
    • ekumeniczny Brunatna zaraza vs. Czarna Lichwa ;-)))))))))))))) 04.06.10, 15:16
      Czasem trudno ocenic co gorsze:
      Brunantna zaraza
      czy
      CZARNA LICHWA

;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Drazni cie intruzywna reklama przedwyborcza komorowskiego?
      Drazni cie bezczelnosc tego jegomoscia ktory nie placil za twoj
      komputer ale ma czelnosc uzywac go do odtwarzania swojego video
      clipu?
      Drazni cie ze ze ten jegomosc w przewrotny sposob sam sobie zadaje
      pytania i sam na nie odpowiada, podczas gdy powinien odpowiadac na
      pytania wyborcow?
      Drazni cie ze ten jegomosc uzywa PUSTEJ nowomowy o ekonomii ale nie
      chce powiedziec kto jest wierzycielem polskich dlugow, i skad on
      wezmie pieniadze na realizacje swoich pustych obietnic? Zadluzy cie
      i twoje dzieci jeszcze bardziej?

Masz szanse odplacic temu bezczelnemu czlowiekowi za jego bezczelna
      reklame. Glosuj na jego przeciwnika.

A teraz zobaczysz polaku obiektywizm cenzury. Cenzura udowodni co
      oni szykuja tobie i twojej ojczyznie.
    • gtpress Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 15:18
      alez ta HISTORIA jest zaklamana!!!!! no i propaganda siega juz poziomow
      niejakiego Jozia G., UWAGA, ONI zaraz beda tu.....
    • pako19 Dzisiaj mija 90 rocznica traktatu z Trianon!!! 04.06.10, 15:30
      Bracia Węgrzy jesteśmy z Wami, pamiętamy!
    • jednorazowe Trochę o słowackim kabarecie 04.06.10, 15:37
      www.radiownet.pl/radio/wpis/6496/
      www.radiownet.pl/radio/wpis/6537/
      Oj cudna jest ta nasza Europa Środkowa. :)
    • rusek11 Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 15:42
      slyszalem ze slowacy polaczkow nie lubia.
      jak se poczytalem tu durakow polskich to se skumalem dlaczego tak jest.

taktak, granica rosyjsko-niemiecka jest pilnie potrzebna,hehe
      • ekumeniczny "polaczek" brzmi sympatycznie ;-)))))))))))))))))) 04.06.10, 15:48
        "polaczek" brzmi sympatycznie
        a jak brzmi "zydek" ??????

Najwiecej wsrod nich jest krawcow. Podszywaja sie pod Ruskich i
        Polakow. Na szczescie nawet przez monitor czuje sie czosnek wiec
        latwo ocenic kto stoi za ta antypolska nienawiscia.

;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
        kto nie pracuje jesc nie powinien - zyd salomon
        • rusek11 Re: "polaczek" brzmi sympatycznie ;-))))))))))))) 04.06.10, 15:56
          gdybym napisal 'pszeki' niktby tu z polskojezycznych tego nie pojal, 'polaczki'
          jest odbierabne przez nich ze jako slowotwor obrazliwy, co nie jest wcale zgodne
          z rzeczywistoscia, ale u polskiego plebsu czesto wlasne urojenia maja
          pierwszenstwo nizli zdrowy rosadek, ponimajsz jewrej? :)
          • ekumeniczny Twoja antyPolska nienawisc jest uleczalna ;-))))) 04.06.10, 16:07
            Twoja antyPOLSKA nienawisc jest uleczalna
            ;-)
            chirurgicznie u weterynarza
            ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
            ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
            ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
            ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
            jesli twoj kolchoz (nie mylic z kolchozem radzieckim) nie chce
            zaplacic za powyzszy zabieg, mozesz uleczyc sie sam.
            wloz sobie rozgrzany do czerwonosci pogrzebacz do d..py. Zabieg
            nalezy powtorzyc az skutku
            ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
            ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Produktywna praca czyni lepszym. To jest dowiedzione historycznie.

Twoje pochodzenie i niePOLSKA cenzura chroni cie kolchozowy
            wypierdku (nie mylic z kolchozem radzieckim) od odpowiedzialnosci
            karnej ale nie uchroni cie od osmieszenia.
            ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
            • rusek11 Re: Twoja antyPolska nienawisc jest uleczalna ;-) 04.06.10, 16:39
              nie denerwuj sie polskojezyczny jewreju.
              nie jestem antypolski tylko antyrusofobski, i nic nie moge poradzic ze w tym
              kraju jest wiele rusofobow polaczkow, jewrejow, slinzakow, mieszancow,
              odmiencow, pojebancow, zasrancow ...

ty co wlasciwie chciales zakomunikowac polski jewrej?
              • 1410_tenrok masz kompleksy! 04.06.10, 20:44
                Ale to można leczyć!
    • dubrownik Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 15:43
      Kibicuje Wegrom. Byla przed wojna granica polsko wegierska i komu to
      przeszkadzalo.
      • matste Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 15:48
        A ja przebiję! Przed I WŚ istniała granica autriacko-rosyjska. Nikomu to nie
        przeszkadzało.
        • dubrownik Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 15:52
          Owszem. Jednakowoz istnije roznica miedzy Polska a panstawami
          sezonowymi pokroju Belgii, Bialorusi czy Slowacji wreszcie
        • pako19 Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 15:54
          matste napisał:

> A ja przebiję! Przed I WŚ istniała granica autriacko-rosyjska. Nikomu to nie
          > przeszkadzało.

Tam gdzie była granica austriacko-rosyjska od stuleci była Polska.
          Tam gdzie była granica polsko-węgierska od stuleci była... granica poslko-węgierska!
          mam nadzieje że słowacja jest tworem tymczasowym, 10 wieków węgierskiej historii
          nie może być zapomniane!
        • jednorazowe Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 15:57
          Analogia jest absurdalna, baa... kretyńska. Zabraliśmy jakieś rdzennie rosyjskie
          ziemie, jakieś miasta gdzie nikt nie mówi po polsku, wchłonęliśmy rosyjską albo
          austriacką stolicę koronacyjną? To są skomplikowane sprawy, Węgrzy sobie
          zasłużyli na karę ale nie aż taką jak Trianon. Czysty bandytyzm Masaryka i
          Kramara, którzy nas
          też nawiasem mówiąc potwornie na Zaolziu ciupnęli.
          Jak nie patrzeć bracia Czesi w 1920 zafundowali tej części Europy masę problemów.

matste napisał:

> A ja przebiję! Przed I WŚ istniała granica autriacko-rosyjska. Nikomu to nie
          > przeszkadzało.
          • westbrompton Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:19
            A dlaczego zasłużyli? To nie Węgry odpowiadają za wybuch I
            wojny.Węgry w ramach KuK nie miały prawa prowadzić własnej polityki
            zagranicznej. Premier Węgier Istvan Tisza, do ostatniego dnia
            siedział we Wiedniu i protestował przeciwko wojnie.Został
            zlekceważony.
            • jednorazowe Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:34
              Ale odpowiadają za Lex Apponyi. Sami spowodowali radykalizację innych grup
              narodowych w Koronie św. Stefana.
              Mamy taką fajną tradycję, że i z Węgrami i ze Słowakami żyliśmy dobrze (z tymi
              drugimi są problematyczne lata 38-39, ciekawe że spór o Spisz i Orawę z 1920
              rozgrywaliśmy raczej z Czechami). Fajnie by było to podtrzymywać i pomóc w
              słowacko-węgierskim dialogu.

pozdrawiam
              • westbrompton Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:57

> Mamy taką fajną tradycję, że i z Węgrami i ze Słowakami żyliśmy
                dobrze (z tymi
                > drugimi są problematyczne lata 38-39, ciekawe że spór o Spisz i
                Orawę z 1920
                > rozgrywaliśmy raczej z Czechami). Fajnie by było to podtrzymywać i
                pomóc w
                > słowacko-węgierskim dialogu.
                >
                > pozdrawiam
                100 procent racji.
                Natomiast jeśli chodzi o Alberta Apponyi i jego politykę. Polityka
                Wegrów wobec mniejszości była konsekwencją zdrady i nielojalności
                tejże podczas powstania 1848. Rząd powstanczy proklamował wówczas
                demokratyczną konstytucję, bardzo postępową na owe czasy, chciał
                wskrzsić nowe państwo węgierskie jako wielonarodowe.Serbowie,
                Chorwaci, Słowacy poparli Austrię i Rosje przeciw rządowi w
                Budapeszcie. Węgrzy zapamiętali ta zdradę. Później więc, gdy pod
                koniec wieku, XIX wywalczyli sobie autonomie w ramach KuK, nie
                zamierzali dzielić się władzą z dawnymi wiarołomcami.
                • jednorazowe Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 21:15
                  Oj nie do końca mogę się zgodzić. PO 60 latach mścili się za wiosnę ludów? Hm
                  Po pierwsze świadczyłoby to o jakiejś przesadnie pielęgnowanej nienawiści.
                  Po drugie niekonsekwentna by to była zemsta. No bo jak. Chorwaci dostali
                  autonomię już w1868, mimo że ban Jelacić tłumił powstanie. Rumuni byli
                  podzieleni, w Kriszanie czy Maramuresz wsparli powstanie. Rusini początkowo też
                  powstanie poparli.

Po trzecie, u progi I wojny sejm węgierski był klasową, nieprawdopodobnie
                  zamkniętą instytucją. Prawo wyborcze przysługiwało wąziutkiej grupie. Przyznanie
                  praw chłopskim narodom oznaczać by musiało rezygnację z przywilejów..

Lex Apponyi naprawdę ciężko tłumaczyć. Tak samo jak i bandyckie Trianon.
                  Pozdrawiam po raz wtóry.

> Natomiast jeśli chodzi o Alberta Apponyi i jego politykę. Polityka
                  > Wegrów wobec mniejszości była konsekwencją zdrady i nielojalności
                  > tejże podczas powstania 1848. Rząd powstanczy proklamował wówczas
                  > demokratyczną konstytucję, bardzo postępową na owe czasy, chciał
                  > wskrzsić nowe państwo węgierskie jako wielonarodowe.Serbowie,
                  > Chorwaci, Słowacy poparli Austrię i Rosje przeciw rządowi w
                  > Budapeszcie. Węgrzy zapamiętali ta zdradę. Później więc, gdy pod
                  > koniec wieku, XIX wywalczyli sobie autonomie w ramach KuK, nie
                  > zamierzali dzielić się władzą z dawnymi wiarołomcami.
        • meerkat1 Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 06.06.10, 15:31
          matste napisał:

> A ja przebiję! Przed I WŚ istniała granica autriacko-rosyjska.
          Nikomu to nie przeszkadzało.

Jak na Uralu przebiegać bedzie granica polsko-chinska, to ja też nie
          będę pomstował. ;)
      • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 16:38
        nam to przeskadzalo-... slowacji...
      • lactum Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 18:10
        dubrownik napisał:

> Kibicuje Wegrom. Byla przed wojna granica polsko wegierska i komu to
        > przeszkadzalo.

No to i NPD nie powinnna ci byc obca jak Wegrom nie byla Trzecia Rzesza obca.
        Jak sie powiedzialo A to i B trza wypowiedziec.
    • maadzik3 Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 15:52
      Pozbawianie obywatelstwa kraju w ktorym mieszkaja swoich obywateli bo wystapili
      o obywatelstwo innego kraju to absurd i z demokracja nie ma nic wspolnego.
      Mnostwo osob sposrod polonii mieszkajacych np. w Stanach, Wielkiej Brytanii, na
      Ukrainie, Litwie i w wielu, wielu innych krajach ma obywatelstwo polskie badz ma
      prawo sie o nie ubiegac jesli ktores z rodzicow je mialo. Potomkowie niemieckiej
      mniejszosci zamieszkalej w Rumunii od dawna maja prawo uzyskania niemieckiego
      obywatelstwa. Polowa mieszkancow Opolszczyzny ma podwojne obywatelstwo. W
      wielonarodowej Europie, w swiecie czestych podrozy nie jest to niczym
      nadzwyczajnym. Pamietam z historii Polski tylko jeden przypadek pozbawiania
      obywatelstwa polskiego i wydawania "dokumentow podroznych" - wyjatkowo haniebny
      przypadek.
    • yesiotr Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 16:00
      "Słowacją, wierną głęboko antyfaszystowskim tradycjom"

herp derp
      • malone01 "Antyfaszystowska" Słowacja księdza Tiso... 04.06.10, 16:22
        była drugą ofiarą Hitlera. Pierwszą była
        oczywiście "antyfaszystowska" Austria. Oto nowa wykładnia
        historyczna z początku XXI. wieku.
      • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 16:49
        are you crazy man??? from where you have this nonsense???
    • cyrix22 Niech Słowacja najpierw odda ziemię Węgrom 04.06.10, 16:13
      bo jak na razie to słowacy są zaborcami.
    • slovan_ssf Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 16:14
      hey people have you some brain??? slovakia was slovakian teritory...
      in the 7 century was there slavic trunks... there was first slavic
      state in the world... and then came Huns and take all... ground and
      people... and now 5 per cent of Hungaries have Old Magyars genes...
      rest of people have slavic genes... so they arent Hungaries but
      Slavs... anyway Tiso hadnt different choice.. if tiso dont accepted
      Hitler slovakia will be destroy and divide to Hungary, poland and
      germany... so it was only one possibility... and it was finally
      first slovakian state... after almost 1000 years of hungaries
      terror... and slovakia started??? really?? when?? from where you
      have this message?? it is bulshit... i cant believe it what i read
      here...
      • pako19 Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 16:49
        your country attacked my in sept 1939 with Germans.
        so accept that you live in Felvidek- Hungarian ethnic region.
        en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Poland
        • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:38
          you are crazy?? i live in slovakia... its our land...
      • jednorazowe Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:03
        > hey people have you some brain??? slovakia was slovakian teritory...
        > in the 7 century was there slavic trunks.

In the... 7th century?! But in the 5th there were germanic tribes? So, come on,
        give it back to Germany!
        Oh God. South part of Slovakia is hungarian from 10th century. I can understand,
        I can agree that Slavs from the northern part of Hungarian Kingdome had a right
        to create their country. Especially that Hungarians did mamy stupid things
        during the Franz Josef era. But Trianon CLEARLY WAS INJUSTICE. 7th century?!
        Stop with such a stupid national mythology.

In Poland we traditionally have good relationship with both Hungarians and
        Slovaks. And we hope you (Slovakia and Hungary) will do your best and improve
        your relations.

No other neighboring state has a such bad attitude to hungarian minority. It is
        strange and puzzling, isn't it?

A prečo písať v angličtine? Nechápem to vôbec ...
        • westbrompton Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:12
          Węgrzy mieszkają na terenie obecnej Słowacji od ponad 1000 lat, ale
          jak widać to za krótko, żeby mieli prawo czuć się u siebie.
          • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:45
            dziekuje ciebie... koneczne prawda.. mieszkaja tutaj ponad 1000 lat..
            my jestemy tutaj doma..
            • westbrompton Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 18:02
              Jesteś lekko zakompleksiony wobec Węgrów.Jeśli 1000 lat tobie za
              mało, cofnij się do neadertalczyków. Zrozum Słowaku, że budowanie
              nastrojów prosłowackich w Polsce, polegające na opluwaniu Węgrów to
              kiepska metoda.Węgrzy to nasi bracia i sojusznicy.
              • krzysiozboj Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 19:13
                Jeśli weźmiesz nasze tereny na zachodzie to historycznie przypisałbyś je nam czy
                Niemcom? Co byś powiedział gdyby językiem komunikacji np w Szczecinie był niemiecki?
                Mieszkam we wsi gdzie z dzieciństwa pamiętam jeszzce starą madziarską szkolę w
                której uczono madziarskiego, myślisz że dlatego tam madziarskiego uczono bo
                madziarów u nas było sporo? :))
                • westbrompton Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 19:36
                  > Jeśli weźmiesz nasze tereny na zachodzie to historycznie
                  przypisałbyś je nam cz
                  > y
                  > Niemcom? Co byś powiedział gdyby językiem komunikacji np w
                  Szczecinie był niemi
                  > ecki?
                  Nie stosuj takich analogii, bo one nie doprowadza Cię, do żadnej
                  prawdy.Wyprowadzą Ciebie na manowce.Wybacz ale chwyt z Niemcami,jest
                  tani i demagogiczny, zamąci w głowach tym Polakom,którzy nie są
                  zorientowani w historii Wegier.Niemcy unicestwili lub zgermanizowali
                  wszystkich słowiańskojęzycznych, na terenach o których
                  piszesz.Natomiast na dawnych Górnych Węgrzech, nadal mieszkają
                  Słowacy,mają swoje państwo, jest ich wielu, i czują się pewnie.Do
                  tego stopni,że próbują fałszować historię.Gdy będą szanować 1000 lat
                  dziedzictwa węgierskiego na obecnej Słowacji, nie będą miec
                  problemów z
                  Wegrami.
                  > Mieszkam we wsi gdzie z dzieciństwa pamiętam jeszzce starą
                  madziarską szkolę w
                  > której uczono madziarskiego, myślisz że dlatego tam madziarskiego
                  uczono bo
                  > madziarów u nas było sporo? :))
                  Niestety nie jest jasne dla mnie, co chcesz mi
                  powiedzieć.Słowo "Madziarzy" powinieneś napisać z dużej litery.
                  • krzysiozboj Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 20:10
                    Madziarzy z małej to literówka.
                    Nie wiem czy taka zła analogia (językowa) to. Mamy granice jakie mamy, historię
                    też, nie zawsze wspaniałą ale jeśli w słowackim urzędzie Słowak może mieć
                    kłopoty w porozumieniu się w ojczystym języku to coś nie tak. I to trochę tak
                    jakby u nas znaleźć miejsce z mniejszością niemiecką i urzędem gdzie obowiązkowy
                    niemiecki.
                    Co do ostatniego zdania odnośnie "madziarskiej szkoły" to chciałem wspomnieć iż
                    Słowacy byli pod okupacją, to nie były tereny sporne a okupowane przez chyba ok
                    1000 lat.
                    Wspomniałeś tu natomiast pośrednio o czymś bardzo istotnym - była zasadnicza
                    różnica między tym jak okupowane tereny traktowali Niemcy, też Rosja a owi
                    "Madziarzy" pod którymi było to o wiele mniej bolesne. Niemcy jak piszesz ostro
                    przerabiali zdobyte tereny a tam to była taka mieszanka wielonarodowa, w tym
                    względzie masz rację, tych terenów nie powinno się bezpośrednio porównywać jeśli
                    o to akurat chodzi.
                    • preminger Re: Premier Słowacji 04.06.10, 20:32
                      krzysiozboj napisał:
                      > Słowacy byli pod okupacją, to nie były tereny sporne a okupowane przez chyba ok
                      > 1000 lat.

co za kretyn !
                      • krzysiozboj Re: Premier Słowacji 04.06.10, 20:50
                        Napisz dlaczego to kretynizm.
                        • preminger Re: Premier Słowacji 04.06.10, 20:54
                          krzysiozboj napisał:

> Napisz dlaczego to kretynizm.

z debilami się nie dyskutuje ruski matole
            • peter.szabo Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 21:16
              Kolego Słowaku,

Widać, że lubujesz się w historii wielce zaszłej, więc poczytaj
              sobie - pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82owacja#Historia

Przed Słowakami zamieszkiwali te tereny Celtowie, Dakowie, Tracy,
              Germanie. Słowacy przybyli tutaj dopiero za czasów wielkiej wędrówki
              ludów...

Słowacy są tak samo PRZYJEZDNI jak i Węgrzy.
              Z tą małą różnicą, że Węgrzy byli na tyle dobrze zorganizowani, że
              stworzyli własne państwo, a Słowacy małe i rachityczne Księstwo
              Nitrzańskie, które zaraz zostało podbite przez Czechów.
              Po czym przez ponad tysiąc lat Słowacy byli pod obcymi wpływami, do
              1918 roku wegierskimi, w latach 1919-1993 czeskimi.
              Słowacy nie mają tradycji państwowej, nie mają znaczącego dorobku
              kulturowego, nie mają rodów arystokratycznych...
              Są typowym narodem chłopskim bez wyraźnej tożsamości, jak np.
              Białorusini. Dlatego przekleństwem dla nich jest Państwo Słowackie
              Tisy, bo z jednej strony mają straszny sentyment (w końcu tak
              naprawdę było to pierwsze Państwo Słowackie) a zdrugiej strony było
              to dziecię z nieprawego łoża kolory brunatnego...

Ale mają prawo do własnego państwa, i ktokolwiek wspomina granicę
              polsko-wegierską gada bzdury.
              I Węgrzy żyjący u siebie (czyli na płd Słowacji) mają prawo żyć u
              siebie, rozmawiać w swoim własnym języku, również w urzędach.
              Słowacy często podnoszą zarzut, że sami kiedyś byli madziaryzowani i
              zabraniano im rozmawiać w języku ojczystym. Tylko że Węgrzy ponieśli
              za to karę utratą terytoriów. Toteż rozumiem, że idąc tą logiką
              rozumowania teraz powinno się odebrać tereny płd Słowacji i
              przekazać Węgrom...?

problem Słowaków polega na tym, że nie mają symboli, wokół których
              mogliby się jednoczyć. Polacy mają Chrobrego, Grunwald, Kopernika
              (wespół z Niemcami :-); Węgrzy mają Św Stefana, Macieja Corvinusa,
              Petofiego i Bartóka. Dlatego też Słowaków jednoczy się w "opozycji
              do" - i tu często pada na Węgrów.

Ja mam tą komfortową sytuację, że jako pół-Polak, pół-Węgier jestem
              w miarę wolny od nacjonalizmów, i muszę przyznac, że w latach '90
              gdy podróżowałem na dwóch paszportach pociągiem miedzy Polską a
              Wegrami (trasa wiodła przez Czechy i Słowację) zawsze gorzej mnie
              traktowali Czesi na na granicy pol-czeskiej, którą przekaczałem z
              paszportem polskim, niż na granicy czes-słow i słow-węg, którą
              przekraczałem z paszportem węgierskim - taki mały off-topic.

I podziwiam Słowację, gdyż widzę, jak bardzo się zmieniła -
              pozytywnie - od 1993 roku. Z zacofanego, biednego kraju, którego
              głównym towarem eksportowym były czołgi T-72 Słowacja stała się
              członkiem UE, NATO, wprowadziła EURO i pokazała światu co można
              osiagnąć ciężką pracą.
              I mam nadzieję, że Słowacy zamiast żyć kompleksami z przeszłości
              będą zyć teraźniejszością, gdyz pod względem administracyjno-
              gospodarczym wyprzedzili i Polskę i Węgry.

• krzysiozboj Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 21:37
                Ze wszystkim się zgodzę prócz jednego - Słowak idący do urzędu w swoim kraju
                jeśli nie może się dogadać w swoim języku to coś nie tak. Pod całą resztą mogę
                się podpisać.
                A co do Czechów - to samo na granicach spostrzegłem, to akurat nie wiem skąd.
                • peter.szabo Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 21:48
                  a kto mówi, że Słowak ma gadać po węgiersku? Słowak może swoje
                  sprawy załatwić po słowacku (wszyscy słowaccy Węgrzy mówią po
                  słowacku) więc tu nie chodzi o obowiązkowe wprowadzenie TYLKO
                  węgierskiego na terenach zamieszkałych przez Węgrów, ale o to, żeby
                  jak Węgier przyjdzie do Węgra (nawet w urzędzie) to żeby mogli
                  rozmawiać po węgiersku - Słowaccy nacjonaliści uważają to za zdradę,
                  a przecież już nawet Niemcy zatrudniają na wschodzie
                  polskojęzycznych urzedników do obsługi Polaków emigrujących na
                  tereny byłego NRD w poszukiwaniu tanich mieszkań...
                  • krzysiozboj Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 22:27
                    Kiedyś mocno nagłośniono incydent kiedy urzędnik miał ponoć kłopot ze słowackim.
                    Natomiast zgodzę się z Tobą iż Słowaków mocno boli to jak Węgrzy na Słowacji
                    kultywują swoją narodowość i kulturę. Boli ich to że rozmawiają w swoim języku.
                    Zauważyłem też jakby jakieś kompleksy mieli w tym względzie, że oni tak nie
                    potrafią ale to może być tylko moje wrażenie. Da się też rady zauważyć to o czym
                    pisałeś wcześniej - brak własnych symboli które jednoczą i zwalanie tu
                    wszystkiego co złe na Węgrów.
                    Dla mnie to takie trochę "trudne małżeństwo", jedni i drudzy w kontekście
                    historii jakby u siebie w domu i muszą tam żyć. Nie znam dokładnie ich historii
                    w kontekście relacji ale chyba oni nie mają (przynajmniej mam taką nadzieję)
                    swojego "Wołynia" nie mają balastu wyrzynania się na wielką skalę na tle narodowym.
                    Jest tak jak piszesz wyżej - Słowacy mają prawo do swego państwa i trzeba im to
                    uszanować a i Węgrzy mają prawo czuć się Węgrami.
              • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 06.06.10, 10:20
                Petofy byl slowak :)
        • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:43
          dobre tak budem písať po slovensky ale neveim či tvoj krátky rozum
          tomu porozumie... v piatom storočí sa na území slovenska usídlili prvé
          slovanské kmene... takze neviem odkiaľ máš tie svoje údaje... A
          trianon je krivda?? preboha to ako keby si popieral Holokaust... sa
          zobuď.. za rakúsko-uhorska slovensko aj ostatné krajiny ako rumunsko,
          srbsko alebo chorvátsko trpeli.. nemohlo sa rozprávať v ich rodnom
          jazyku.. boli utláčaní.. tak sa zobuď a keď nepoznáš fakty tak sa
          radšej do toho neinteresuj...
          • jednorazowe Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 17:59
            Ak máte rešpektovať Maďarov ako ty ma rešpektuješ to prepáč...

Robíš tu Slovensku hanbu.
            • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 18:29
              Ja rešpektujem každého, ale vadí mi že nehovoríš pravdu. Ale zavádzaš
              tu ostatných, ktorý nevedia o slovensko-maďarskej problematike...
              Slovenskú hanbu?? ale prosím ťa... vy tu hovoríte o tom aká veľká
              krivda sa urobila maďarom pri Trianone veď to je smiešne... Nikto na
              slovensku by si o nedovolil voči Poľsku... ale neviem či to
              pochopíte...
              • jednorazowe Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 21:51
                Ale slovanské kmene z piateho storočia to nie sú súčasní Slováci...
                To su len národné mytológie.

BTW, Germáni na Slovensku - 4-5. storočie ->
                pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Karte_v%C3%B6lkerwanderung.jpg&filetimestamp=20051213124036
                A čo, navrat do Nemecka?! :-D

Prepáč, trianonská zmluva nebola spravodlivá...
                • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 06.06.10, 10:25
                  ale jasne že to neboli slovaci.. to boli slovanske kmene tzv. starí
                  slováci... ale ty nechápeš..v súčasnom maďarsku žije len 5% ľudí s
                  maďarskými génmi.Zvyšok sú ľudia s génmi slovanskými.. To máš ten istý
                  prípad ako v kosove.. Je to srbská zem, ktorú im zabrali Albánci..
                  Majú na to právo žiadať ju naspäť tak ako my máme právo na územie
                  Slovenska...
          • borys996 Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 18:32
            Słowacy powinni zrozumieć, że jeżeli chcą być traktowani poważnie to nie mogą
            uchwalać takich bzdurnych ustaw, bo sami narażają się na krytykę. Muszą sobie
            radzić innymi sposobami.
            Jestem pewien że gdyby nie głupi politycy przeciętni Słowacy i Węgrzy jakoś by
            się dogadali.
    • jarus16 Co może miec wspólnego z prawicowym rządem 04.06.10, 16:21
      Węgierskim socjalista Hitler?. Czy premier Węgier jest spadkobiercą Marksa,
      Lassallea, Lenina i następnych?.
      • rezydentwolski Go Magyar! 04.06.10, 16:27
        Nie wnikam w historię.
        Ale bardzo dziwnie i nieswojo czuję się jadąc przez Słowację.
        Dopiero na Węgrzech czuję się swojsko.
        Słowacy nas nie lubią i to się odczuwa.
        • slovan_ssf Re: Go Magyar! 04.06.10, 16:43
          skad masz ze slowacja nei lubi polski??? to nie jest prawda...
          • jednorazowe Re: Go Magyar! 04.06.10, 17:24
            Nerob si starosti, je to len na internete. Kkaždý somár môže písať.
            • krzysiozboj Re: Go Magyar! 04.06.10, 18:49
              I to jest niestety prawda, tu każdy somar może bezkarnie coś nasmolić :))
    • wyksztalciuch_z_zomo Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 16:28
      hahahahaha ,,,dawno sie tak ie usmiałem, slowacja wierna antyfaszystowskim
      tradycjom..rotflll, a tiso to gdzie był qrwa? na marsie? a czyje wojska
      wkroczyły razem z hitlerem i zaatakowały nasza armie w 1939?? hiszpanskie?
      nie qrwa slowackie !!!! kto okupowal zakopane,podhale? kałmucy? nie qrwa
      slowacy zanim sie nie wycofali a raczej niemcy nie kazali im wyp..ć w
      podskokach.
      W 1939 roku [edytuj]

Do sierpnia 1939 Słowacja utworzyła trzy dywizje piechoty o strukturze
      trójpułkowej, z dodatkowymi oddziałami rozpoznawczymi i jednostkami artylerii
      o trakcji konnej. W sierpniu 1939 tworzyły one Armię Polową "Bernolak". Na
      początku września do armii włączono dodatkowo Grupę Szybką "Kalinčak".

Podczas kampanii wrześniowej armia słowacka zajęła m.in. Zakopane, Nowy Targ,
      Czorsztyn, Jaworzynę, Krynicę, Tylicz, walczyła również w okolicach Sanoka i
      Dukli.
      W latach 1940-1941 [edytuj]

24 listopada 1940 Słowacja przystąpiła do Paktu Trzech, po Węgrzech i Rumunii.
      Po ataku Niemiec na ZSRR również Słowacja włączyła 23 czerwca 1941 swoją armię
      do walki. Na front wschodni wysłano Korpus Armijny, w składzie 1 i 2 dywizji
      piechoty, Brygady Szybkiej i oddziałów wsparcia. Łącznie Korpus liczył 40 393
      żołnierzy, 695 ciężarówek, 2011 innych pojazdów mechanicznych).

Słowackie dywizje piechoty, z powodu słabego wyposażenia, nie walczyły na
      froncie. Zostały wykorzystane do ochrony linii komunikacyjnych. Jedynie
      Brygada Szybka została wykorzystana na froncie. W sierpniu 1941 dywizje
      piechoty powróciły na Słowację. Przeszły reorganizację, i na ich bazie
      utworzono Dywizję Ochrony (2 pułki piechoty, pułk artylerii konnej, batalion
      rozpoznawczy, pluton samochodów pancernych, w sumie 6000 żołnierzy), oraz
      Dywizji Szybkiej (2 słabe pułki piechoty zmotoryzowanej, pułk artylerii w
      składzie 3 batalionów, batalion rozpoznawczy, batalion czołgów, uzbrojony w 32
      czołgi PzKpfw 38(t) i 21 czołgów LT vz. 40. Jednostki te posiadały dowództwo
      słowackie, jednak wchodziły w skład niemieckich związków operacyjnych.

Dywizja Szybka walczyła pod Kijowem, gdzie wsławiła się odwagą, uczestniczyła
      również wraz z 5 Dywizją Pancerną SS Wiking w zdobyciu Rostowa nad Donem.
      Następnie została skierowana do walk na Kubaniu i Kaukazie.
      W 1942 roku [edytuj]

W 1942 rząd słowacki zaproponował sformowanie trzeciej dywizji, w celu
      utworzenia Korpusu Słowackiego, jednak władze niemieckie nie były tym
      zainteresowane.

We wrześniu 1942 armia słowacka liczyła 16 700 żołnierzy na froncie wschodnim,
      i 23 500 w kraju. Po bitwa stalingradzkiej Dywizja Szybka osłaniała odwrót
      wojsk niemieckich z Kaukazu, została odcięta pod Krasnodarem, jednak przebiła
      się kosztem dużych strat osobowych i utraty całego sprzętu ciężkiego. Wkrótce
      straty zostały uzupełnione przez Niemców - dywizja otrzymała 37 czołgów PzKpfw
      38(t), 16 czołgów PzKpfw II Ausf. F, 7 czołgów PzKpfw III Ausf. N, 18
      niszczycieli czołgów Marder III.

W tym czasie Dywizja Ochrony zabezpieczała szlaki komunikacyjne na Ukrainie.
      W latach 1943-1945 [edytuj]

W 1943 Dywizja Szybka została przeformowana w 1 Dywizję Piechoty i
      przeznaczona do ochrony wybrzeża. Ponieważ nastąpiły dezercje, rząd słowacki
      zaproponował przeniesienie jednostki do Europy Zachodniej lub na Słowację,
      jednak Niemcy odmówili. W 1944 przekształcono Dywizję Ochronną w brygadę
      budowlaną.

W 1944 rząd słowacki zorganizował nowe dwie dywizje piechoty, i rozpoczął
      formowanie trzeciej. Miały być one przeznaczone do obrony linii Karpat.

Po wybuchu Słowackiego Powstania Narodowego Niemcy wycofali z frontu Dywizję
      Szybką i rozbroili ją, to samo uczynili z nowo utworzonymi jednostkami. Po
      upadku powstania wojska wierne rządowi słowackiemu, wraz z Gwardią Hlinkową,
      podporządkowano bezpośrednio dowództwu niemieckiemu.

W lutym 1945 do jednostek słowackich należał również Korpus Techniczny, w
      składzie 4 brygad (1 - południowe Węgry, 2 - Włochy, 3 i 4 - Słowacja). Oprócz
      nich istniało 30 kompanii Gwardii Hlinkowej, 12 batalionów Obrony Krajowej.
      Oprócz tych jednostek 2000 Słowaków służyło w Luftwaffe, oraz 850 ludzi w
      jednostkach budowlanych. Większość jednostek wycofała się ze Słowacji wraz z
      Niemcami.
      • slovan_ssf Re: Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bru 04.06.10, 16:34
        you dont know hungaries so well as we... ale tepy jestes??? slowacja
        nie mala do wyboru... dlaczego po tym sme byli na stronie rosji??
        czytaj wszystku historiu i nie tylko tu ktora jest dobra dla ciebie...
        wszystko jest slowackie i nie wegierskie...
        • extrafresh Calm down, please. 04.06.10, 16:48
          We just do not really understand what your prime minster says about fascism.

And yes. You got choice back then.
          Just the same as we did.
          But we said - "No! Thank you, Mr. Hitler!"
          • slovan_ssf Re: Calm down, please. 04.06.10, 17:33
            hmmm no choice... slovakia will isnt now... it will be only hungary...
            so no choice...
            • peter.szabo Re: Calm down, please. 04.06.10, 21:27
              zawsze jest jakiś wybór.

vide przykład Eszterhazy'ego
              pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1nos_Esterh%C3%A1zy
              Słowacki Węgier, poseł do słowackiego parlamentu z ramienia
              węgierskiej mniejszości, który w 1942 jako jedyny poseł (z całego
              parlamentu) głosował przeciwko ustawie o wysiedleniu Żydów ze
              Słowacji, za co spotkała go ostra krytyka ze strony słowackiej
              prasy.

Po wojnie został oczywiście okrzyczany faszystą przez Słowaków-
              Kolaborantów i Czechów-Kolaborantów, skazany na śmierć, po czym do
              śmierci trzymany w areszcie domowym, pochowany w bezimiennej mogile.
              do dzisiaj niezrehabilitowany...

Dlaczego? Bo jest ropniejącym wrzodem na na "antyfaszystowskim
              sumieniu Słowaków i Czechów (czytaj braci Słowian - gdyz tak często
              się tu do owych Słowian odwołujesz)..."
              • westbrompton Re: Calm down, please. 04.06.10, 22:25
                I to jest bardzo dobry przykład.Janos Esterhazy.Ratował też polskich
                uchodźców i polskich Żydów.Ale drogi peter.szabo, nie dziw się
                jemu.Ilu naszych rodaków słyszało o Henryku Sławiku,Jozsefie
                Antallu, księdzu Vardze,Tamasu Salamonie-Racz, kardynale
                Seredim,hrabinie Andrassy,Zoltanie Balo i wielu innych....
    • ptr0 Kogo popieramy? 04.06.10, 16:30
      Trudny wybór. Z jednej strony bracia Słowianie, z drugiej- węgierskie
      bratanki... Może pozostańmy neutralni.
      • slovan_ssf Re: Kogo popieramy? 04.06.10, 16:35
        temu nie rozumiem jaky bratanki??? bratanek jest wiecej jak brat???
        gdzie zyjesz??
      • slovan_ssf Re: Kogo popieramy? 04.06.10, 16:43
        jaky bratanki??? nie rozumiem... czy brataniek jest wiecej niz brat???
      • pako19 Re: Kogo popieramy? 04.06.10, 16:55
        Węgrzy to sprawdzeni przyjaciele, nigdy nas nie opuścili w potrzebie a my ich. a
        słowacy już nam pokazali przyjaźń w 1939, słowacy udają przyjaźń tylko po to
        byśmy nie poparli Węgier. Jeśli będziemy w potrzebie to pierwsi sie od nas
        odwrócą. Historia uczy.
      • bpong Re: Kogo popieramy? 04.06.10, 18:02
        ja jestem za wolnoscia, i prawem podwojnego obywatelstwa. co to jest
        powrot do komuny!!
    • maxxximus31 Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 16:52
      Jechałem dwa dni temu służbowo przez Słowację i bardzo często widziałem bilbordy SNS - Slovensko si nedame! Smutne to, że Słowacja i Węgry nie mogą sobie ułożyć normalnych relacji. Jednak wypowiedź dotycząca głębokiego sprzeciwu przeciwko nacjonalizmowi jest lekko śmieszna. Mam czasem wrażenie, że niestety nacjonalistycznymi tekstami Słowacy budują swoją tożsamość. Niestety znacząco słabszą od tożsamości Czechów... A przecież "jeśli nie wiesz jak się zachować, zachowuj się przyzwoicie" (Kołakowski), to wystarczy do tego, by budować własną historię.
    • politologist Jadłem ostatnio legényfogó leves 04.06.10, 16:53
      i betyár batyu, po prostu ekstremistyczne doznania smakowe, pychota ;)
    • tikal14 Premier Słowacji oskarża Węgry o eksport "bruna... 04.06.10, 16:54
      Dziwne to wszystko... Sąsiad sąsiadowi winien być bratem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka