Dodaj do ulubionych

POlacy rabusiami czeskich powodzian !

13.08.10, 21:24
www.novinky.cz/krimi/208671-polaci-dopadeni-pri-rabovani-v-raspenave-jsou-ve-vazbe.html
Obserwuj wątek
    • walter622 Wstyd 13.08.10, 21:35
      Brak słów. Naprawdę wstyd.
      Tym recydywistom nie należy się 8 lat więzienia
      tylko dożywotnio kamieniołomy.
    • zdenerwowanyprezespis Lech by do tego nie duścił ! 22.08.10, 14:38
      Pomniki dla Lecha w każdej gminie !
    • johnny-kalesony Re: POlacy rabusiami czeskich powodzian ! 23.08.10, 09:40
      Kurczę, jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, żeby to naprawdę byli Polacy ...
      Intuicja każe mi poważnie przypuszczać, że byli to ci z tych "Polaków", którzy
      zabili belgijskiego nastolatka, zabierając mu odtwarzacz mp3.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • johnny-kalesony Trochę poszperałem i ... 23.08.10, 09:48
        Trochę poszperałem i moje przypuszczenie wydaje się być raczej prawdopodobne.
        Otóż - zatrzymano grupę pięciu włamywaczy i złodziei. Dwóch posiadających
        obywatelstwo rumuńskie i trzech - polskie.

www.gadu-gadu.pl/5503802062789209625/20/20
        Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby tych zatrzymanych "Rumunów" z "Polakami"
        łączyła li tylko Unia Europejska. Pachnie mi tu wspólnotą narodowo-etniczną .
        Ciekawe jaką ; ) Nie mogę wprost napisać, bo mogę narazić się na zarzut zbrodni
        przeciwko politycznej poprawności, a chcę żyć nadal.

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • walter622 Kiepsko szperałeś 23.08.10, 12:47
          johnny-kalesony napisał:
          > Otóż - zatrzymano grupę pięciu włamywaczy i złodziei.

Z treści wskazanego przez Ciebie artykułu nie wynika, że tych trzech polskich
          złodziei i dwóch rumuńskich stanowili jakąś grupę. Tak więc
          albo szperaj dalej, albo przeczytaj ze zrozumieniem artykuł wskazany przez
          "Zdenerwowanegoprezesapis".
          • johnny-kalesony Re: Kiepsko szperałeś 23.08.10, 16:48
            Cytaty ze stron, podających informację:
            1. "Pięciu obcokrajowców, w tym trzech obywateli Polski, (...)"
            2. "Poza trzema Polakami na kradzieży przyłapano dwóch Rumunów."
            3. "Frydlant, znajdujący się na północy Czech w województwie libereckim, jest
            miastem oddalonym od granicy z Polską o 11 km."

Kontekst pierwszych dwóch każe przypuszczać, że mamy do czynienia z grupą
            przestępców, cytat trzeci dodatkowo uzupełnia tę wiedzę o ukazanie ograniczonego
            terytorialnie obszaru kradzieży.
            Rozumiem tego rodzaju wątpliwości. Po prostu polit-popowość zabrania pewnych
            rzeczy pisać wprost, więc trzeba lawirować. Ja też nie mogę napisać "cygan" albo
            - co gorsza - nazwać ich tak, jak na to zasługują.
            Cóż - żyjemy w takich czasach, w których kryminogenność to już "ubogacająca
            odmienność kulturowa". Jednakowoż tylko jedna strona może poczuć się "ubogacona".

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • walter622 Re: Kiepsko szperałeś 23.08.10, 19:52
              Nie jestem upierdliwy. Uważam, że kim by nie byli - kamieniołomy im się należą
              jak psu kość.
              Lecz zwróć uwagę - w czeskim tekście jest mowa o trzech zatrzymanych Polakach i
              działaniach, podjętych w celu zapobieżenia kradzieżom
              mienia powodzian, tak więc tych dwóch Rumunów mogło wpaść w innym czasie i w
              innej miejscowości. Z polskiego tekstu nie wynika, że to była jedna grupa
              przestępcza - po prostu na kradzieżach wpadło 3
              Polaków i 2 Rumunów.
              W polskim tekście raz jest mowa o "obywatelach polskich" innym razem mowa jest o
              "Polakach" (podobnie jak w czeskim artykule), a nie o "Romach".
              Próby tworzenia konstrukcji - "to nie my, to Romowie..." prawdopodobnie też
              "ubogacają".
              Na marginesie, moja żona pracowała po powodzi w lubelskim wolontariacie - tam
              w rozmowach z powodzianami często przewijał się
              wątek kradzieży mienia. Bardzo Ciebie zmartwię - tego nie dokonywali Romowie.

Pozdrawiam
            • walter622 Są powody do dumy 23.08.10, 21:05
              Naprawdę mamy wiele powodów do uzasadnionej dumy, lecz z zupełnie niepojętej
              przyczyny nasze media nie podają przykładów autentycznego
              bohaterstwa, poświecenia i rzetelności naszych Rodaków - z których powinniśmy
              znać i być z nich dumni.
              Przykład jeden z wielu - wysłaliśmy do Rosji naszych strażaków. Czy cokolwiek o
              nich wiemy?
              Przerzucenie takiej ilości sprzętu na ponad 1500 km i natychmiastowe
              ich wyjście na "linię ognia" świadczy o doskonałym przygotowaniu, przez wielu
              dostrzeżonym.
              Kolega z Litwy:
              www.youtube.com/watch?v=K6fInQNG4bI&feature=related
              a to już na miejscu:
              www.youtube.com/watch?v=imFYQqVr3vc&feature=related

By zrozumieć, z czym mieli tam do czynienia
              www.youtube.com/watch?v=qf_NvKrkvj4&feature=related
              www.youtube.com/watch?v=7cnE-VdTgfc&feature=related
              www.youtube.com/watch?v=an5CvWCzLh0
              Byli na wyjątkowo trudnym odcinku (rejon j.Komgar) i powierzone zadanie świetnie
              wykonali (ich odcinek "linii ognia" wynosił ponad 160 km). O nich powinniśmy jak
              najwięcej wiedzieć, widzieć ich poświęcenie (pojechali tam w większości
              dobrowolnie) i najwyższej klasy przygotowanie zawodowe. W Rosji, na Mieszczerze
              gdzie przyszło im gasić pożary o nich wiele się teraz mówi. Lecz szkoda, że nie
              u nas.

• zdenerwowanyprezespis Re: POlacy rabusiami czeskich powodzian ! 28.08.10, 00:52
      Znowu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka