zdenerwowanyprezespis 13.08.10, 21:24 www.novinky.cz/krimi/208671-polaci-dopadeni-pri-rabovani-v-raspenave-jsou-ve-vazbe.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walter622 Wstyd 13.08.10, 21:35 Brak słów. Naprawdę wstyd. Tym recydywistom nie należy się 8 lat więzienia tylko dożywotnio kamieniołomy. Odpowiedz Link Zgłoś
zdenerwowanyprezespis Lech by do tego nie duścił ! 22.08.10, 14:38 Pomniki dla Lecha w każdej gminie ! Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: POlacy rabusiami czeskich powodzian ! 23.08.10, 09:40 Kurczę, jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, żeby to naprawdę byli Polacy ... Intuicja każe mi poważnie przypuszczać, że byli to ci z tych "Polaków", którzy zabili belgijskiego nastolatka, zabierając mu odtwarzacz mp3. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Trochę poszperałem i ... 23.08.10, 09:48 Trochę poszperałem i moje przypuszczenie wydaje się być raczej prawdopodobne. Otóż - zatrzymano grupę pięciu włamywaczy i złodziei. Dwóch posiadających obywatelstwo rumuńskie i trzech - polskie. www.gadu-gadu.pl/5503802062789209625/20/20 Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby tych zatrzymanych "Rumunów" z "Polakami" łączyła li tylko Unia Europejska. Pachnie mi tu wspólnotą narodowo-etniczną . Ciekawe jaką ; ) Nie mogę wprost napisać, bo mogę narazić się na zarzut zbrodni przeciwko politycznej poprawności, a chcę żyć nadal. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Kiepsko szperałeś 23.08.10, 12:47 johnny-kalesony napisał: > Otóż - zatrzymano grupę pięciu włamywaczy i złodziei. Z treści wskazanego przez Ciebie artykułu nie wynika, że tych trzech polskich złodziei i dwóch rumuńskich stanowili jakąś grupę. Tak więc albo szperaj dalej, albo przeczytaj ze zrozumieniem artykuł wskazany przez "Zdenerwowanegoprezesapis". Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Kiepsko szperałeś 23.08.10, 16:48 Cytaty ze stron, podających informację: 1. "Pięciu obcokrajowców, w tym trzech obywateli Polski, (...)" 2. "Poza trzema Polakami na kradzieży przyłapano dwóch Rumunów." 3. "Frydlant, znajdujący się na północy Czech w województwie libereckim, jest miastem oddalonym od granicy z Polską o 11 km." Kontekst pierwszych dwóch każe przypuszczać, że mamy do czynienia z grupą przestępców, cytat trzeci dodatkowo uzupełnia tę wiedzę o ukazanie ograniczonego terytorialnie obszaru kradzieży. Rozumiem tego rodzaju wątpliwości. Po prostu polit-popowość zabrania pewnych rzeczy pisać wprost, więc trzeba lawirować. Ja też nie mogę napisać "cygan" albo - co gorsza - nazwać ich tak, jak na to zasługują. Cóż - żyjemy w takich czasach, w których kryminogenność to już "ubogacająca odmienność kulturowa". Jednakowoż tylko jedna strona może poczuć się "ubogacona". Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Re: Kiepsko szperałeś 23.08.10, 19:52 Nie jestem upierdliwy. Uważam, że kim by nie byli - kamieniołomy im się należą jak psu kość. Lecz zwróć uwagę - w czeskim tekście jest mowa o trzech zatrzymanych Polakach i działaniach, podjętych w celu zapobieżenia kradzieżom mienia powodzian, tak więc tych dwóch Rumunów mogło wpaść w innym czasie i w innej miejscowości. Z polskiego tekstu nie wynika, że to była jedna grupa przestępcza - po prostu na kradzieżach wpadło 3 Polaków i 2 Rumunów. W polskim tekście raz jest mowa o "obywatelach polskich" innym razem mowa jest o "Polakach" (podobnie jak w czeskim artykule), a nie o "Romach". Próby tworzenia konstrukcji - "to nie my, to Romowie..." prawdopodobnie też "ubogacają". Na marginesie, moja żona pracowała po powodzi w lubelskim wolontariacie - tam w rozmowach z powodzianami często przewijał się wątek kradzieży mienia. Bardzo Ciebie zmartwię - tego nie dokonywali Romowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
walter622 Są powody do dumy 23.08.10, 21:05 Naprawdę mamy wiele powodów do uzasadnionej dumy, lecz z zupełnie niepojętej przyczyny nasze media nie podają przykładów autentycznego bohaterstwa, poświecenia i rzetelności naszych Rodaków - z których powinniśmy znać i być z nich dumni. Przykład jeden z wielu - wysłaliśmy do Rosji naszych strażaków. Czy cokolwiek o nich wiemy? Przerzucenie takiej ilości sprzętu na ponad 1500 km i natychmiastowe ich wyjście na "linię ognia" świadczy o doskonałym przygotowaniu, przez wielu dostrzeżonym. Kolega z Litwy: www.youtube.com/watch?v=K6fInQNG4bI&feature=related a to już na miejscu: www.youtube.com/watch?v=imFYQqVr3vc&feature=related By zrozumieć, z czym mieli tam do czynienia www.youtube.com/watch?v=qf_NvKrkvj4&feature=related www.youtube.com/watch?v=7cnE-VdTgfc&feature=related www.youtube.com/watch?v=an5CvWCzLh0 Byli na wyjątkowo trudnym odcinku (rejon j.Komgar) i powierzone zadanie świetnie wykonali (ich odcinek "linii ognia" wynosił ponad 160 km). O nich powinniśmy jak najwięcej wiedzieć, widzieć ich poświęcenie (pojechali tam w większości dobrowolnie) i najwyższej klasy przygotowanie zawodowe. W Rosji, na Mieszczerze gdzie przyszło im gasić pożary o nich wiele się teraz mówi. Lecz szkoda, że nie u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
zdenerwowanyprezespis Re: POlacy rabusiami czeskich powodzian ! 28.08.10, 00:52 Znowu ? Odpowiedz Link Zgłoś