wlekawa Za dużo Kościoła w naszym życiu 30.08.10, 19:22 Każdy sposób jest dobry. Ziarnko do ziarnka...powstanie lawina ziarenek...a mury runa, runą, runą...Trzeba tylko ją uruchomić. Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 02.09.10, 03:34 Ten film dokumentalny..wszystkie jego czesci ..ale o religii w szczegolnosci..powinien byc obligatoryjnie obejrzany przez mlodziez..i nie tylko! True eye opener ! Znajdziecie na YOUTUBE. Odpowiedz Link Zgłoś
donacogito Re: Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 02.09.10, 10:14 Nie na lekcji religii tylko na lekcji RELIGIOZNAWSTWA...o to możemy póki co walczyć, wykorzystując w tym celu obywatelską inicjatywę ustawodawczą. Kiedy zaczynamy? Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Re: Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 02.09.10, 11:03 donacogito napisała: > Nie na lekcji religii tylko na lekcji RELIGIOZNAWSTWA...o to możemy póki co wal > czyć, wykorzystując w tym celu > obywatelską inicjatywę ustawodawczą. Kiedy zaczynamy? ********************************************************************************************** Obejrzalas te 3 czesci o religii? Bo jesli nie ..to bardzo polecam..i jednoczesnie twierdze , ze to sie nie nadaje na lekcje religioznastwa . Nie takie przeslanie ma ten program. Przed chwila przeczytalam przerazajacy artykow w " Polityce". Lapy opadaja ... www.polityka.pl/kraj/rozmowy/1508274,2,o-kosciele-z-malgorzata-winiarczyk-kossakowska.read ..a obywatelska inicjatywe ustawodawcza trzeba" kuc" natychmiast. Nie wiem czy nasze forum jest odpowiednia platforma.... Jakies pomysly ? Odpowiedz Link Zgłoś
donacogito Re: Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 02.09.10, 23:06 Oczywiście miałam na myśli sens - choć nie obejrzałam jeszcze całości - jestem na szkoleniu i nie bardzo mam czas i możliwość. Jeśli chodzi o inicjatywę ustwodawczą to brałam udział w zbieraniu podpisów przy okazji walki przeciw prywatyzacji lasów państwowych. Wszystko toczyło się w opaciu o struktury Lasów, które mają swoje jednostki organizacyjne w całym kraju. Trudno mi na tę chwilę powiedzieć czy nasze forum to odpowiedni podmiot - spytam (pracuję jako wolontaruisz w Ośrodku Pomocy dla Osób Pokrzywdzonych Przestępstwem i mamy tam prawników, może coś poradzą w tej kwestii). Recenzje - jak poczytam i obejrzę... Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Re: Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 03.09.10, 00:59 nacogito napisała: > Oczywiście miałam na myśli sens - choć nie obejrzałam jeszcze całości - jestem > na szkoleniu i nie > bardzo mam czas i możliwość. > Jeśli chodzi o inicjatywę ustwodawczą to brałam udział w zbieraniu podpisów prz > y okazji walki przeciw > prywatyzacji lasów państwowych. Wszystko toczyło się w opaciu o struktury Lasów > , które mają swoje > jednostki organizacyjne w całym kraju. Trudno mi na tę chwilę powiedzieć czy na > sze forum to > odpowiedni podmiot - spytam (pracuję jako wolontaruisz w Ośrodku Pomocy dla Osó > b > Pokrzywdzonych Przestępstwem i mamy tam prawników, może coś poradzą w tej kwest > ii). > Recenzje - jak poczytam i obejrzę... **************************************************************************** Dzieki za dobre checi ! Ja nie mam w tej kwestii zadnego doswiadczenia z wyjatkiem moich 2 mlodzienczych hands on buntow , ktore choc zwyciezkie..byly akcja jednostki. Wciaz jednak jestem na bezdechu po tym artykule z " Polityki"...wciaz jestem wsciekla.. Napisz ..jak znajdziesz czas na refleksje. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Re: Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 03.09.10, 01:04 Wlasciwie jestemprawie pewan ze nasze forum NIE MOZE byc platforma tej akcji..poniewazw sensie prawnym nalezy do GW! Ja nie prowadze blogu...nie mam na to czasu...a blog moglby byc zaczatkiem organizacyjnym... Dobrze mysle ? Odpowiedz Link Zgłoś
donacogito Re: Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 06.09.10, 23:28 Witam tak czy owak te 100tys podpisów musi być zebrne w realu, bo oprócz danych osobowych musi być podpis danej osoby. Platformą akcji może być ktokolwiek lub cokolwiek byle uzbierać te podpisy (musi być więcej bo zawsze zdarzają się zdublowane lub złe nr PESEL-u itd.). No i musiałałoby być jakieś centrum dowodzenia i jacyś niezależni prawnicy, najlepiej konstytucjonaliści, którzy by pomogli w kwestiach prawnych. I co - leżymy? Artykuł mówi o tym o czym z grubsza wszyscy wiemy - wypowiedzi w dyskusji jasno wskazują, że klimat do zmian się tworzy. Trzeba od czegoś zacząć i ta inicjatywa ustawodawcza dałaby politykom sygnał, że mogą się przestać aż tak bardzo bać. Oni sami niczego nie zmienią, ludzie w pojedynkę też nie - dziś rozmawiałam na temat lekcji religii z rodzicem czwartoklasisty. Jest do wyboru etyka, ale najczęściej nie mogą uzbierać grupy bo żaden rodzic nie będzie ryzykował, że dziecko zostanie odrzucone przez pozostałych , z ktorych większość boi się tego samego. Totalna schizofrenia! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Re: Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 07.09.10, 04:35 HMM..ZE NORMALNI LUDZIE " SIE BOJA"..to jakos mozna zrozumiec..Ostracyzm " bezposredni" jest trudna sprawa osobista. Jednakze od rzadu NALEZY wymagac postawy niezaleznej ! Ja sie wlasnioe zastanawialam nad " sila mediow". Czy jest w Polsce ktos/cos na tyle " odwazny" ( czytaj- niezalezny) , kto podjal by probe naglasniania uprzednio przeze mnie podkreslonych faktow? Jestem zdania , ze absolutnie nie mozna pozostawic sytuacji samej sobie. Tzw.zrywy obywatel;skie we Polsce w wiekszosci historycznych przypadkow byly nieporozumieniem. Zle zorganizowane , czesto polegaly na " wymachiwaniu szabelka" przez 5 minut..a pozniej zapal wygasal blyskawicznie zostawiajac uczestnikow lizacych rany przez dziesiatki lat. W dobie internetu i dostepu do informacji kazdy odpowiedzialny rodak ma PRAWO I OBOWIAZEK nie nadstawiac doopy ..a wrecz przeciwnie..dac kopa ciemiezcy. I tutaj nalezy zwrocic sie do tych ktorzy moga dac nam forum do wypowiedzi i projecji naszych planow. Anybody there ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
donacogito Re: Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 08.09.10, 00:56 Ale mamy do czynienia ze zrywem obywatelskim - choć masz rację, że trzeba go gdzieś, pod jakimś szyldem umiejscowić. Dziś słyszałam w radiu, że na lekcje religii w skali roku państwo wydaje milion złotych!!!!!!!!!!!!Jak ta instytucja w dobie kryzysu może wyciągać od nas taką kasę, gdy szuka się pieniędzy w kieszeniach nawet emerytów i straszy zapaścią ZUS-u. Była też mowa o tym, że w Konkordacie jest zapis, o MOŻLIWOŚCI opłacania lekcji religii, a nie takiej konieczności. No i widzisz nasze odważne rządy, szukające pieniędzy wszędzie tylko nie w kościele. I co dalej? Czy skończy się na gadaniu i rozdawaniu kopów przez neta? Odpowiedz Link Zgłoś
altavitae Re: Zeitgeist !!!--- wow !!!!! 09.09.10, 05:51 Mam nadzieje ze na tym sie nie skonczy. Czy nie daloby sie tej naszej dyskusji....tych wszystkich postow i projektow ..gdzies przeslac ? Musza przeciez byc inni ...bardziej zorganizowani..lub nawet reprezentujacy legalne grupy antyklerykalne, ktore maja byc moze lepsze rozeznanie jak taka " rewolte" przeprowadzic. Jest mi trudno sie nawet wypowiadac co do strony technicznej...mieszkam za oceanem...jak sama zauwazylas po czcionce...i nie wiem gdzie sie z tym wszystkim zwrocic. Serdecznie pozdrawiam. PS. Widze , ze nam sie panowie " wykruszyli"..ale jak w tym przyslowiu.. " gdzie diabel nie moze..tam babe wysle.." Wiec...."wespol w zespol........by KK MOC ZMOC.."..HEHEHEHEHEHEH." Odpowiedz Link Zgłoś