one_rak 14.09.10, 07:44 W firmach pogrzebowych euforia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slavko.matejovic Koniec leków za grosz 14.09.10, 07:52 Donek i Bronek się wyleczą za darmo w klinice na Wołoskiej. A reszta niech zdycha. By żyło się lepiej. Złodziejom z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:48 Czyli mam racje !!!!,KOLEJNY RAZ!!!...NIE PRZYNOSIC ZADNYCH PRZETERMINOWANYCH LEKOW DO APTEK .WYWALAC WSZYSTKO DO SMIETNIKOW!!!.Juz kedys na to zwracalem uwage ze te przeterminowane zwroty do aptek zostana UZYTE przeciwko zwracajacym!!!..SPRAWDZILO SIE W 100%.TAk samo jak obecnt spis rolny,na miejscu rolnikow olal bym go............!!! OTO POLSZA WLASNIE,WSZYSTKO W IMIENIU ( partii i rzadu oraz podleglych mu ministerstw) moze zostac uzyte przeciwko motlochowi............. nota bene ,papier i plastik ,tez bym radzil do NORMALNYH smieci wywalac.......KTO WIE CO JESZCZE WYMYSLI MINISTER SRODOWISKA???????? Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:41 Najlepiej sam siebie "do NORMALNYCH śmieci wywal". Ograniczanie marnotrawstwa to akurat pożądane działania władz. Trzeba być upośledzonym umysłowo, żeby nawoływać do marnotrawienia publicznych pieniędzy (bo Ty tracisz złotówkę a skarb państwa w tym czasie traci kilka stówek na lek, który wyrzucasz do śmieci). Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 10:25 KTO TO JEST ""skarb panstwa"" ,moze podasz personalia tego kolosa,dokladnie z wyszczegolnieniem,bo pomysle ze trace przez CIEEBIE pieniadze na wyrzucanie moich smieci.......... -----i nie plec mi BZDETOW o smieciach ,POPULISTO z koziej wolki.................bo NIE MASZ POJECIA W TEMACIE ,skoro tego tez bronisz.............. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 11:11 SZkoda, ze nie napisali, ile sie wyrzuca lekow nierefundowanych. Przynajmniej bylaby jakas skala porownawcza. Bo moze byc tak, ze leki refundowane to np. tylko 1% smieci. Zawsze moze sie zdarzyc tak, ze lek sie przeterminuje. Odpowiedz Link Zgłoś
krolmrowek Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 11:17 Człowieku całkowicie obce Ci jest pojecie logicznego myślenia. Co to jest Skarb Państwa? To pieniądze nas wszystkich, grabione od nas w podatkach, akcyzach itd. A teraz weź kalkulator w dłoń i sobie policz: 1 mld : 38 mln obywateli = ok. 26 zł. Biorąc pod uwagę, że średnia rodzina składa się z 4 osób, ponad 100 zł każdej rodziny w Polsce co roku zostaje wywalone do śmieci... Przez 10 lat- 1000 zł, więc każda rodzina straciła fajny rodzinny wyjazd na np. długi weekend majowy. Jak się cos ludziom daje za darmo to niestety tego nie szanują. Dlatego każdy lek refundowany powinien kosztować min. 10 zł. Wtedy ludzie zaczęliby szanować pieniądze innych. Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 11:43 Ooo proszę, zawsze można poznać inteligenta po inwektywach, gdyż są mu niezbędne do wyłożenia swojej racji. Jeśli nie wiesz czym jest skarb państwa i co jest z tej kasy finansowane, powinieneś wrócić do szkoły. Albo też jesteś lobbystą firm farmaceutycznych, o których interes się boisz. Przedstaw mi proszę, jaki jest zysk dla pacjentów i zwykłych obywateli z setek ton niewykorzystanych leków? Leków, za które zapłaciło państwo (czyli my) i teraz musi jeszcze dorzucić do ich utylizacji? Podziel się z nami swoją wiedzą zamiast obrażać innych. Odpowiedz Link Zgłoś
cezbak Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 10:42 Mimo wszystko "nie wywalę" na śmietnik. Choćby dlatego, że ktoś mógłby się zatruć. Jednak część zwrotów nie wynika z zapobiegliwości pacjentów, kupujących na zapas ale z praktyki polegającej na zapisaniu leku na zasadzie: "no to spróbujemy teraz ....". Idę do apteki, kupuję, lek nie skutkuje (zdarza się), zgłaszam się ponownie, kolejny lek i tak do skutku. Wskutek tego - w apteczce kilka opakowań napoczętych i nadających się wyłącznie do utylizacji. Być może nie zawsze jest inna metoda niż "prób i błędów" ale chciałem pokazać, że nie za wszystko należy winić ludzi kupujących na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 10:48 jaka jest na to rada? Zniesc calkowicie refundacje. Oczywiscie zwalajac wine na pacjentow, ze marnuja leki. W kazdym razie wyglada na to, ze kupowanie na zapas to byla racjonalna decyzja, bo pewnie niedlugo leki podrozeja. Teraz dopiero biedni rzuca sie do aptek. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:46 Naturalnie, zaplacone przez panstwo a nie zuzyte leki maja specjalna moc lecznicza wiec powinny byc kazdemu wydawane. Odpowiedz Link Zgłoś
oelefante Pseudoliberalizm PO znowu wychodzi 14.09.10, 09:34 na jaw. Co to za liberałowie, którzy uważają, że konkurencja jest szkodliwa. Toż to najzwyklejsza komuna Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Pseudoliberalizm PO znowu wychodzi 14.09.10, 09:44 To nie jest konkurencja, tylko dojenie skarbu państwa. Ludzie pobierają tony niepotrzebnych leków, za które płaci państwo. Zarabiają jedynie apteki i koncerny farmaceutyczne. Dla pacjentów jest to obojętne. Natomiast cierpi na tym budżet. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad1 Nie Pseudoliberalizm a biznesy 14.09.10, 10:01 Kiedyś jedna Pani z rządu Buzka - kolegi Tuska i jeden prefesór lobbowali za OFE. Teraz ta pańcia jest szefową Izby gopsodarczej OFE a prefesór pisze opinie. Dziś ministerstwo zdrowia prze ku prywatyzacji szpitali, jutro wezmą je za bezdurno koledzy. Zabiegi będą albo z kolejkami albo jak sie zapłaci za przyspieszenie będą bez kolejek. Ale z refinansowaniem i tak ze strony Państwa. Więc Ci których nie stać będzie na opłaty wylądują na końcu kolejek. Kto będzie we władzach tych różnych spółek medycznych, farmaceutycznych... Odpowiedz Link Zgłoś
g_m11 Re: Pseudoliberalizm PO znowu wychodzi 14.09.10, 09:55 Jaka konkurencja?Jezeli lek ,który kosztuje 100zł jest sprzedawany za 3,50 to o czym mowa.Tyle ,że ludzie jak cos dostaja za darmo lub prawie darmo to nie szanują.Ostatnio za lek warty kilkaset zł zapłaciłem ok 3,50 a za lek warty 20 zł -20 zł.Nie widze w tym logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Pseudoliberalizm PO znowu wychodzi 14.09.10, 10:30 WIdzisz ,jak bys NAPRAWDE uzywal tych lekow ,a nie tylko pisal dla pisania ,to moze bys byl WART tych lekow za DARMO...a tak jestes tylko SMIECIEM......... I powiedz ,bo mnie to bardzo ciekawi ,skad znasz AKTUALNA cene wytowrzenia JAKIEGOKOLWIEK leku ?............( jestes wlascicielem firmy farmaceutycznej?) te dane sa trzymane W takiej TAJEMNICY ze tylko praktycznie jej scisle kierownictwo zna ceny wytwarzania danego leku............ jestes tylko jednym wielkim smieciem ........... Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Pseudoliberalizm PO znowu wychodzi 14.09.10, 11:55 A gdzie tu mowa o kosztach wytworzenia leku? Tak już się zacietrzewiłeś i rozlubowałeś w ubliżaniu innym, że nie potrafisz ze zrozumieniem prostego tekstu przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
si-si2 To jest cicha eutanazja 14.09.10, 07:53 robiona przez TEN rząd w białych rękawiczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
cezbak Re: To jest cicha eutanazja 14.09.10, 10:48 Jaka tam "cicha" i "w białych rękawiczkach". Ugrupowanie, które zdobyło władzę głosząc obniżanie podatków a obecnie jego członkowie prześcigają się w podwyższaniu starych i wymyślaniu nowych! A ja na nich głosowałem! Dziś słyszę o firmach uciekających z Polski do Anglii, gdzie na podatkach można zaoszczędzić nawet 7%. Ot, "liberałowie" pobudzający aktywność Polaków, by żyło sie lepiej, zal pisać! Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: To jest cicha eutanazja 14.09.10, 10:56 Na podatkach w Wielkiej brytanii ,mozna oszczedzic NAWET 20% ,bo nikt nie wymaga kas fiskalnych ,mozesz kolekcjonowac rachunki i odliczac to czego w polszy NIE MOZESZ ,a i prowadzenie podatkow jest suma marginalna ( nie mowiac o ilosci czasu ,ktory musisz w polszy na to stracic) ..................nie ma nawet co porownywac. ------------zalozenie firmy to 10 min na internecie........................ Odpowiedz Link Zgłoś
cezbak Re: To jest cicha eutanazja 14.09.10, 11:04 To co napisałeś tylko potwierdza moją opinię o WSZYSTKICH dotychczasowych ekipach - jeśli obniżki to kosmetyczne, jeśli podwyżki "to z zaleceń lub wymagań unii", nigdy dlatego, ze łatwiej sięgnąć do mojej kieszeni niż zmniejszyć np administrację. Naprawdę jestem cholernie zniesmaczony. Tak zmarnotrawić entuzjazm, który eksplodował po 1989 to tylko my potrafimy. Odpowiedz Link Zgłoś
2mimoza Zemsta Donalda Kiepskiego na emerytach 14.09.10, 07:54 za popieranie PISu Odpowiedz Link Zgłoś
astrolog-2 Tłu(s)k szuka oszczędności na emerytach 14.09.10, 07:57 bo kasa mu potrzebna na kwartalne nagrody dla urzędasów Odpowiedz Link Zgłoś
cep_0 I bardzo dobrze ............. 14.09.10, 07:58 Same korzyści : 1. Starzy wyzdychają 2. Zaprzestanie się dotowania ZUS-u i KRUSu - same oszczędności 3. Zostaną mieszkania No i rząd będzie miał problemy z ŁBA. Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
dvla Te wszystkie posty powyżej pisze jedna osoba :) 14.09.10, 08:02 nie trzeba mieć dużo wiedz ,żeby to sprawdzić ... jak widzę, ktoś tu się za dużo leków naż.arł ( niekoniecznie refundowanych ) Odpowiedz Link Zgłoś
cep_0 Re: Te wszystkie posty powyżej pisze jedna osoba 14.09.10, 09:05 dvla napisała: > jak widzę, ktoś tu się za dużo leków naż.arł ( niekoniecznie refundowanych ) Młodzieżówka PO (Paskudnie Oszukujemy) się odzywa. To wy szaleju się nażarliście. Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Te wszystkie posty powyżej pisze jedna osoba 14.09.10, 09:23 Poziom merytoryczny powalający. A może tak bez demagogii? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak1 Ile ci ziutek od posta placa? 14.09.10, 09:36 Takiego belkotu dawno nie widzialem. Cioto, to jest GW i tu sa ludzie przewyzszajacy cie inteligencja, ktorzy wiedza ze z ich podatkow emeryci kupuja na potege niepotrzebne lekarstwa. Idz przekonywac na forum Radia z Ryjem. O, nie ma takiego forum? Jaka szkoda:) Odpowiedz Link Zgłoś
szatniarka Sprawdzone, po raz kolejny: 14.09.10, 08:07 "Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy" - Alexis de Tocqueville Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Sprawdzone, po raz kolejny: 14.09.10, 09:26 Cytatami jako argumentami podpierają się osoby pozbawione rzetelnej wiedzy na dany temat - Terry Pratchett (tak, rozumiem implikacje takiej odpowiedzi, wiec proszę się nie wysilać) Odpowiedz Link Zgłoś
bluter Re: Sprawdzone, po raz kolejny: 14.09.10, 09:27 >"Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy" Świeta racja- to chyba kwintesencja polityki. Mogą obiecywać złote góry, milion każdemu nawet dziecku aby tylko na nich zagłosować a jak przychodzi potrzeba zwiekszenia wpływów do budżetu nie liczy się nic. Tak jak powiedział kurski- ciemny lud wszystko kupi. Prawda aktualna do każdej partii. I ciemny lud kupuje obietnice a potem zdziwienie- oszukali!, i nie ma znaczenia czy to po, pis, sld czy inna cholera. drugą prawdą która mi się podoba to słowa urbana- rząd się zawsze wyżywi- też prawda ponad czasowa Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Sprawdzone, po raz kolejny: 14.09.10, 10:31 100000 % PRAWDA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomesio Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:20 Przecież to na odległość śmierdzi lobbingiem koncernów farmaceutycznych - bo tylko oni na tym zyskają. Odpowiedz Link Zgłoś
lw73 Do cep_o 14.09.10, 08:35 W takim razie życzę Ci (choć nie powinno się tego robić)byś zachorował na cukrzyce lub epilepsje! Ja mam problem z tą drugą i wiem że gdyby nie refundacje to nie byłoby mnie stać na wydatek comiesięczny pow 1000zł. Tak więc sto razy się zastanów niż coś chlapniesz Odpowiedz Link Zgłoś
cep_0 Sarkazm .................. 14.09.10, 09:02 to jedyne co nam pozostało. Mam cukrzycę i 2 zawały serca. Ograniczenie dostępu do taniej insuliny to dla mnie 200 zł miesięcznie w plecy. Więc co mi pozostało - sarkazm i oczekiwanie na szybkie ZDECHNIĘCIE TEGO RZĄDU po (Paskudnie Oszukujemy). Odpowiedz Link Zgłoś
liquid_force Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:54 oni akurat dużo stracą, mistrzu logiczego myślenia umysł jak brzytwa... jak wykalkulowałeś mistrzu, że zarobią farmaceuci? słucham? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
liquid_force Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:55 oni akurat stracą, mistrzu logiczego myślenia umyśle jak brzytwa... jak wykalkulowałeś, że zarobią farmaceuci? słucham? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gp221 Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 08:37 Moja insulina w zależności od apteki kosztuje od 1 gr do 45 zł za opakowanie. Na szczęście mieszkam w dużym mieście i mam do wyboru wiele aptek. A ile muszą płacić chorzy,gdy w miejscowości jest tylko jedna apteka? Odpowiedz Link Zgłoś
liquid_force Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 08:48 ludzie, a gdzie jest napisane, że będziesz płacić 1000 zł za leczenie? czytajcie ze zrozumieniem... nie będzie promocji za złotówkę, tylko sztywno ryczałt 3,20, aby NIE MARNOWAĆ LEKÓW kupowanych na zapas i nie zużywanych (a opłaconych słono przez budżet) rzućcie okiem na artykuł - ile ton leków zwrócono w samej Warszawie - teraz pomyślcie, ile to będzie w całym kraju pacjent nie wie, że płaci zeta za lek który kosztuje często kilkaset złotych, kupuje więc za kilka złotówek "na zapas" cieszy się aptekarz, hurtownik i producent, BO OBNIŻYLI CENĘ PACZKI LEKU O 2,30, A SPRZEDALI ŚREDNIO 2-3 RAZY WIECEJ PREPARATU każdy po kilkaset złotych za paczkę... rozumiecie skąd ten pomysł? to jest akurat mądre posunięcie NFZ - racjonalizacja wydawania pieniędzy jak kogoś nie będzie stać na lek za 3,20, albo nawet po podwyżce za 11,20, to idąc do opieki społecznej otrzyma pieniądze na leczenie przewlekłe i NIE PISZCZIE GŁUPOT O EUTANAZJI, MORDERSTWIE W BIAŁYCH RĘKAWICZKACH i innych idiotyzmów - jak ktoś dba o zdrowie to znajdzie kilka złotówek na leki... Jak już chcecie marudzić na NFZ, to czepiajcie się: - limitów na zabiegi - braku kontroli kolejek do zabiegów - sztywnych cen ustalanych z kosmosu, bez uwzględnienia kosztów leczenia Na ministerstwo zdrowia: - ograniczenie liczby specjalizacji lekarzy - mówienie o skróceniu specjalizacji i wiele innych Ale akurat te plany są mądre, bo ZAOSZCZĘDZĄ WASZE PIENIĄDZE wpłacane do NFZ - podoba się Wam, że płacicie 9% pensji na drogie leki które lądują w śmieciach, bo apteki znalazły pomysł na dobry biznes? Pomyślcie trochę, zanim zaczynacie pluć na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
szatniarka Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 08:55 A w Św. Mikołaja też wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 09:01 Cóż za merytoryczna polemika, no wymiękam po prostu. Jaka argumentacja, co za styl, jaka głębia wywodu. Odpowiedz Link Zgłoś
nkab No bo gupia kopaczowa... 14.09.10, 09:27 ...nie może zrozumieć, że leki powinni ludzie dostawać, powatrzam - DOSTAWAĆ w ramach ubezpieczenia od lekarza, który prowadzi pacjenta. Przecież lekarze najlepiej wiedzą na co chorują ich pacjenci i nie byłoby tego marnotrastwa. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
brum75 Re: No bo gupia kopaczowa... 14.09.10, 09:41 Leki w promocji za grosz czy nawet za złotówkę to praktycznie leki za darmo. A jak za darmo to się ich nie szanuje. Gdyby lekarze rozdawali leki to coś by się zmieniło? Tak samo naród brałby na zapas i marnował... Że co? Że lekarz dałby tylko tyle ile trzeba? I nie dałby więcej żeby mu pacjent co chwila nie przychodził po kolejne dawki i powiększał kolejkę przed gabinetem? Odpowiedz Link Zgłoś
szatniarka Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 09:46 Cóż za merytoryczna polemika, no wymiękam po prostu. Jaka argumentacja, co za styl, jaka głębia wywodu. Nie przesadzajcie z tą samokrytyką, towarzyszu. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 09:00 Jeśli chcą zmniejszyć marnotrawstwo niech wprowadzą limit na zakup leków refundowanych do ilości równoważnej miesięcznej dawce - nikt nie kupi na zapas. Po co jednak tak proste rozwiązanie skoro można zrobić tak jak za PRL i jeszcze podlizać się koncernom. Proste rozwiązania są tanie i nie pozostawiają pola manewru do manipulacji na etapie ustalania poziomu dopłaty do leków. Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 09:15 Urzędnik ustalający dawki leków? Przedni pomysł!! Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 10:46 Przeciez ta propozycja to jest ingerencja urzednikow w system. Urzednicy decyduja o ksztalcie sluzby zdrowia, a nie lekarze. Nie zauwazyles tego jeszcze? Ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 12:00 W kwestii organizacji i zarządzania służbą zdrowia, owszem ale nie w kwestii diagnozowania i leczenia. To zasadnicza różnica. Natomiast padła tu propozycja, żeby urzędnik decydował o przepisanej dawce leku. Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 14:52 To NIE ABSURD ,tak sie dzieje w innych krajach..wiec nie jest to absurdem........... Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 10:00 > Jeśli chcą zmniejszyć marnotrawstwo niech wprowadzą limit na zakup leków refund > owanych do ilości równoważnej miesięcznej dawce Czyli proponujesz, żeby chorzy przewlekle, często zaawansowani wiekiem ludzie co miesiąc dyrdali do lekarza po recepty. Tak, jakby kolejki do lekarza były jeszcze za krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 10:22 W USA tak to działa - dostajesz dawke na okreslony czas terapii. Ponadto rozwiazaniem sa recepty w systemie elektornicznym, tak by nie trzeba bylo nosic papieru do lekarza, wowczas przewlekle chory moze dostac leki poczta do domu. Troche kasy na baze danych i dac do niej dostep aptekarzom - to rozwiaze problem. Ministerstwo bedzie wiedziec kto ile pisze recept i kto kupuje zbyt wiele lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 10:23 oczywiscie nosic papieru od lekarza do apteki - tak mialo byc Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 11:08 > W USA tak to działa - dostajesz dawke na okreslony czas terapii. Wiesz, co to jest choroba przewlekła? To znaczy, że może trwać kilka czy kilkanaście lat, a nawet do końca życia. Po co kazać biegać chorym ludziom do lekarza co miesiąc i stać w kolejce po receptę? Zresztą starsze osoby raczej nie są w stanie wykupić większej ilości leków z powodów finansowych. Niestety, w medycynie nie da się wszystkiego przewidzieć. Czasem ustawienie leków trwa miesiącami - i żeby znaleźć lek, który działa najlepiej zwykle trzeba wypróbować kilka innych. A nie ma możliwości kupić np. połowy opakowania. Sama mam doświadczenie z antybiotykiem - lekarz zapisał mi 2 tabletki - w aptece musiałam kupić 10, bo na sztuki nie sprzedają (chociaż był bardzo drogi). > wowczas przewlekle chory moze dostac leki poczta do domu Wiesz, ile czasu zajęło poczcie przesłanie listu z jednej ulicy na drugą, oddaloną od pierwszej o jakieś 800-1000 m? 7 dni. A moja prywatna pani doktor kiedyś przesyłała mi recepty do domu. Na jedną z nich czekam już z 7 lat. Dalej uważasz, że to dobry pomysł? Można wiele procedur poprawić, tylko że nikomu się nie chce - a pacjenci, jak będą musieli zapłacą. Bo przecież zdrowie jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 12:11 Bzdura. Antybiotyki zawsze sprzedawane są w dawkach potrzebnych na jednorazową, pełną kurację. Sam odbierałem w aptece antybiotyki o przedłużonym działaniu i w opakowaniu były 2 tabletki. Być może w aptece odebrałaś inny lek, niż przepisany. Na opisane przez Ciebie "ustawianie leku" też jest prosty sposób - kupowanie tylko jednego opakowania leku, zamiast 10 (zazwyczaj nie można określić skuteczności leku po zażyciu jednej tabletki i opakowanie i tak należy wybrać do końca). Ja tak robię, gdyż już w przeszłości zdarzało się, że lek nie miał pożądanego działania. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 14:56 Bo tobie nie leki potrzebne a psychiatra.......UAHHAHAH Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 14:55 NIE IDZIESZ KRETYNIE DO LEKARZA CO MIESIAC ,TYLKO KWARTALNIE ROBISZ BADANIA,A KOLEJNE KONTYNUACJE DAWKI MASZ ZAPISANE ELEKTRONICZNIE ,JAK CI SIE KONCZY LEK IDZIESZ DO APTEKI ,ONI WYSTUKUJA TO W KOMPIE I MAJA WSZYSTKIE DANE..W TYM ILOKROTNOSC PONOWIENIA LEKU............obudz sie glabie ,to nie jest III swiat jak polsza ,inaczej ( w usa ,miedzy innymi) to wlasnie tak dziala............ Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Kompletny off-topic 14.09.10, 09:36 Czytam tę rozsądną wypowiedź liquid_force'a, poprzedzoną kilkunastoma bezdennie głupimi i zastanawiam się, w jakim stopniu owe dyskusje odzwierciedlają poziom umysłowy Umęczonego Narodu Polskiego, którego zmagania z rzeczywistością obserwuję z zainteresowaniem i nostalgiczną życzliwością, acz z bezpiecznej odległości. Wierzę w determinizm genetyczny i jestem głęboko przekonany, że losy społeczeństw zależą głównie od populacyjnego rozkładu ilorazu inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 10:38 COs ci powiem ,kretynie ,malo kto kupuje jakiekolwiek leki na zapas,bo POMYSL ,skoro emeryt dostaje 1200zl ( jak szczesliwy ) ,na media wydaje polowe ( czesto wiecej) ,a za reszte ma przezyc miesiac,to GDZIE TY WIDZISZ TUTAJ MOZLIWOSC ZAKUPOW NA ZAPAS ,a pozniej wywalania lekarstw?...............widzisz jakas rezerwe gotowkowa emeryta?.....powiedz mi gdzie..............a najlepiej sam wez i przezyj miesiac za 1200zl ,kupujac lekarstwa ( na zapas,HAHAHAH) placac rachunki ,oraz wydajac pozostale grosze na jedzenie............. to ty nie pitol ,facio ............... i powiem wiecej ROLNICY NIE DAJCIE SIE WROBIC W SPIS ..........bo spotka was to samo co tych co odnosza leki do apteki ( zamiast wywalic je do smietnika) ,ktoregos pieknego ranka ,zostanie ten spis uzyty ( jak za komuny ,tak i teraz ,a moze nawet teraz w wiekszym stopniu) PRZECIWKO WAM................... Odpowiedz Link Zgłoś
eskimojoe Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 10:41 w zasadzie masz rację, ale jest jeden problem w artykule jest napisane: "Limit refundacji, czyli kwota, jaką do leku dopłaca NFZ, nie będzie ustalana na podstawie ceny najtańszego specyfiku, ale tego, którego pacjenci rzeczywiście używają. Leku musi używać co najmniej 15 proc. pacjentów" i tu pojawia się problem, taki przepis daje możliwość promowania przez lekarzy przekupionych przez koncerny danego specyfiku notabene i tak lekarze wypisują głównie leki za które dostają profity od przedstawicieli ale taki zapis to jawne przyzwolenie. wielkie koncerny wyeliminują w ten sposób np. polską konkurencje vide Novo Nordisk i Bioton które produkują insuliny. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 10:51 Niby tak, ale zawsze mozesz poprosic w aptece o tanszy odpowiednik. Ja np. nie kupie aspiryny, tylko polopiryne. tak samo nie kupie najdrozszej witaminy C, tylko najtansza. Odpowiedz Link Zgłoś
eskimojoe Re: Gdzie oni kupuja insulinę po 3,20? 14.09.10, 10:59 też masz rację ale wystarczy że miła pani w aptece powie niestety nie ma, bo akurat na insulinę znanej firm ma - to takie teraz modne słowo-TARGET i jest problem, to samo dotyczy hurtowni a można wprowadzić angielski lub amerykański system na recepcie jest skład i aptekarz musi Ci zaproponować kilka możliwości oczywiście w różnej cenie wówczas wybór należy do Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
dany_28 Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:39 No dobra, nie wiem czy dobrze przeczytałem, ale głowny powód zmian to fakt ze pacjenci kupują więcej leków niż im potrzeba, ale leki refundowane kupuje się na receptę, skąd mają te recepty ? Dlaczego lekarze wystawiają receptę na zbyt dużą ilość leków ? Odpowiedz Link Zgłoś
liquid_force Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:52 Dlatego, że możesz pójść sobie 10 razy za darmo do lekarza rodzinnego i powiedzieć: "Zgubiłem" "Chciałbym od razu na 3 miesiące" "Dał mi Pan dr ostatnio na 3 miesiące, ale znów zgubiłem" Potem możesz iść do innego lekarza rodzinnego ZA DARMO i powtórzyć procedurę ;) KOMUNA W OPIECE ZDROWOTNEJ... możesz kolekcjonować recepty, bo wszystko za darmo... W Czechach za receptę (nie lek, sam papierek) płaci się 25 koron, za wizytę u lekarza 50 koron, a za wezwanie pogotowia 100 koron. Efekt jest taki, że urwało się kolekcjonowanie leków, wzywanie pogotowia do sraczki i chodzenie do rodzinnego w celach towarzyskich (bo w kolejce można powymieniać doświadczenia życiowe...). Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 10:55 Mam chora emerytke w rodzinie. Nigdy nie kupuje lekow na dluzej niz miesiac, bo po prostu nie ma pieniedzy. Juz czesciej ja wyrzucam leki, mimo ze nie jestem chora przewlekle. Po prostu nie wszystko sie zuzywa. Sa np. leki przeciwalergiczne, ktore sa uzywane w razie potrzeby. Alergikom lekarz zawsze przepisze na zapas, na wszelki wypadek. A jesli nie bedzie potrzeby uzycia leku, to lek sie przeterminuje. Proste. I tak jest z wieloma lekami. Odpowiedz Link Zgłoś
kwicolek Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:54 dany_28 napisał: > No dobra, nie wiem czy dobrze przeczytałem, ale głowny powód zmian to fakt ze p > acjenci kupują więcej leków niż im potrzeba, ale leki refundowane kupuje się na > receptę, skąd mają te recepty ? Dlaczego lekarze wystawiają receptę na zbyt du > żą ilość leków ? Główny powód to dla idiotów,co nie potrafią samodzielnie myśleć.Co zrobić z lekami,gdy ci lekarz zmienił lek?Co zrobić z lekami jak umrze ktoś,kto bał leki refundowane?Najlepsze rozwiązanie to wyrzucenie do śmietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:03 Pacjenci często proszą o recepty na zapas, gdyż jest im tak łatwiej (nie muszą co miesiąc chodzić do lekarza). Wydaje mi się jednak, że najczęściej marnują się nie te leki, które pacjent musi brać, ale te, które powinien, lecz z jakichś powodów nie bierze. Np. insulinę pacjent musi przyjmować i ta się raczej nie zmarnuje. Marnują się te, które pacjent powinien przyjmować, lecz które nie są niezbędne do dalszego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:49 Znikną leki za grosz ale to nie znaczy, że będą drogie. Poza tym cena innych leków będzie niższa, więc bilans powinien wyjść na korzyść dla większości klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 10:44 A w SWIETEGO MIKOLAJA TEZ WIERZYSZ?????????..............leki beda tansze ......HAHAHAHHA>...........a widziales zeby mleko, jak kiedys, kosztowalo 1,20zl??????????.............bo wiekszy urodzaj trawy byl?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 12:26 Cena poszczególnych produktów na rynku jest chwiejna i czasem oznacza to, że produkt okazuje się po jakimś czasie tańszy. Mają na to wpływ różne mechanizmy rynkowe. Napisałem, że dla klienta końcowego ceny niektórych leków będą niższe (dzięki sztywnej marży oraz silnej pozycji negocjatora cen - NFZ). Wierzę w ideę Św. Mikołaja, nie w samą fikcyjną postać. Ale to nie ma nic wspólnego z tematem dyskusji. Nikt nie spodziewa się prezentów od państwa. Mówimy o tym, co państwo musi zrobić we własnym interesie a na czym my przy okazji skorzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 14:52 Pytam caly czas ,co to panstwo ,bo tylko przez caly czas tym sie podpierasz.........ale jakos nie dostaje odpowiedzi.............a gledzenie ze panstwo to podatki ,to juz kompletnie ponizej poziomu logicznego myslenia.............. Odpowiedz Link Zgłoś
kornilowicz Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:50 Leki za grosz i tak nie znikną...Ustawa jest tylko mydleniem oczu, że coś się robi, bo za długo był spokoj. Cenu urzędowe teraz też obowiązują i są cenami maksymalnymi (w jednej aptece jest to cena maksymalna np. 33 a w innej np. jest opuszczona o 2-3 zł tj. 31-30zł i wszystko jest zgodne z prawem). Moim zdaniem Ministerstwo powinno zabrać się za odpłatność pcjenta i usztywnić je. Pacjent będzie wtedy wiedział, że jak pójdzie do apteki x czy y to i tak zapłaci tyle samo. Może Ministerstow niech zabierze się za demografię aptek...albo apteka dla aptekarza (framaeuty)...albo jeszcze lepiej za hurtownie, które finansują powstawanie nowych aptek....problem pojawia się zawsze na początku...a na początk jest za dużo aptek. Odpowiedz Link Zgłoś
synegigwy to się chyba nazywa demagogia? 14.09.10, 08:52 "Zdarzało się, że pacjent przychodził do apteki z pięcioma receptami i kupował na zapas. Czego nie zużył, wyrzucał" ................................... No i mamy powód - pani Kasia powiedziała pani Zosi z ministerstwa, że ktoś kupił za dużo i wyrzucił. A może przeprowadzono jakieś badania? Odpowiedz Link Zgłoś
przechrztaimason Re: to się chyba nazywa demagogia? 14.09.10, 09:04 Nawet bardzo szczegółowe, i to na przestrzeni wielu lat, drogi Odarpi. Szczerze mówiąc dziwię się, że za kolekcjinerów leków biora się dopiero teraz. No, ale drogi Odarpi juz wiele razy udowodniłeś, że żyjesz z głową w d...pie Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: to się chyba nazywa demagogia? 14.09.10, 09:13 Przeczytałeś/aś artykuł? Jeśli nie, to wróć do lektury zanim zaczniesz dzielić się swoimi przemyśleniami. Są tam podane konkretne liczby zwrotów niewykorzystanych leków. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: to się chyba nazywa demagogia? 14.09.10, 09:30 Wierzysz w propagandę komuchów z rządu i z GWna? Łżą w żywe oczy aż im dym uszami wali. czemu akurat w tej sprawie mieliby mówić prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: to się chyba nazywa demagogia? 14.09.10, 09:57 Jeśli masz jakieś dane przeczące informacjom zawartym w artykule, to podziel się z nami, żebyśmy się mogli przekonać, że rząd nas okłamuje (GW jedynie przytacza wypowiedź urzędnika). Jeśli jednak są to tylko nie poparte niczym insynuacje, to podaruję sobie polemikę z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: to się chyba nazywa demagogia? 14.09.10, 10:52 No to skoros "" taki mondry"" to moze powiesz o co chodzi?...............co jean-ku?..........a skoro nie wieadomo o co to jak zwykle o KASE............... czyli o ZMNIEJSZENIE wydatkow na ""starych dziadow "".............i tylko o to chodzi ,lepiej wydawac pare miliardow na darmozjadow ,ktorzy siedza w afganistanie i iraku niz na wlasnych obywateli.......pomylilem sie ?..........co? Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: to się chyba nazywa demagogia? 14.09.10, 10:04 Nie wierzę w Twoją propagandę. Proszę o przedstawienie wyników rzetelnych badań odnośnie poruszonego tematu. Strona rządowa posługuje się konkretnymi liczbami, Ty jedynie obelgami i spiskowymi teoriami niepopartymi nawet najmniejszym dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: to się chyba nazywa demagogia? 14.09.10, 10:59 HAHHAHA...czyli nadal wierzysz w BREDNIE rzadowe ( czyli kogo?) ..a nie w zdrowy rozsadek............. tak jak za komuny ,mowili ze wszystko super,a polki puste,,,,,,,,,,,,,tez pewnie mowiles wtedy ze strona rzadowa podpiera sie SPRAWDZONYMI i ,HAHAHAHH,rzetelnymi badaniami...........co? chyba sie nie myle co tatus?................. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:55 Refundację dostaną leki które promują koncerny, bo te mają sprzedaż wyższą niż 15% rynku. Super ustawa dla wielkich graczy na rynku którzy zmotywują lekarza bonusami by przekonał pacjenta, że aspiryna od znanej firmy działa lepiej niż od producenta krajowego. Jeśli chcą zmniejszyć marnotrawstwo niech wprowadzą limit na zakup leków refundowanych do ilości równoważnej miesięcznej dawce - nikt nie kupi na zapas. Po co jednak tak proste rozwiązanie skoro można zrobić tak jak za PRL i jeszcze podlizać się koncernom. Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:31 Nie manipuluj. Na podstawie leku, który kupuje co najmniej 15% pacjentów ma być ustalany "limit refundacji", czyli kwota, jaką NFZ dopłaca do leku. Nie oznacza to, że tylko lek danego producenta znajdzie się na liście refundowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 11:01 ZAdupek ,chyba pracujesz gdzies w piwnicy w jakims ministerstwie i kazali bzdury ci klepac,jak za starych dobrych czasow....................co? Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 12:31 Jesteś prymitywny i nie dość inteligentny, by prowadzić z Tobą polemikę. Jak dotąd nie doczekałem się od Ciebie ani jednego merytorycznego komentarza, jedynie same inwektywy. Lecz się człowieku. Jesteś chory z nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 14:50 A ty slepy z glupoty ,to PEWNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
liquid_force Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:55 czytanie ze zrozumieniem nie idzie, ooolooo? to przeczytaj jeszcze raz i pomyśl co napisałeś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 10:38 Idzie mi czytanie ze zrozumieniem co wykaze. Refundacja będzie rowna cenie leku kupowanego przez co najmniej 15% pacjentow. Zalozmy, ze lek ten ma cene 100 PLN a najtanszy odpowiednik 70. Koncerny dotana 100, producent taniego leku za dostanie 70. Ma wiec dwa wyjscia podniesc cene leku lub zginac w konkurencji z koncernem, a Ty jako konsument za to zaplacisz. Zatem Ci ktorzy sprzedaja drogie leki (WIELKIE KORPORACJE) zarobia wiecej. Ten system juz dzialal kilka lat temu. Wydamy wiecej pieniedzy na mniejsza ilosc drogich lekow. Zanim kogos sprobujesz obrazic dobrze sprawdz czy zrozumiales konsekwencje zjawisk opianych w czytanym tekscie, zeby potem nie czuc sie glupio. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Koniec leków za grosz 14.09.10, 08:55 Rzeczywiście, może to jak prywatne cwane firmy rozliczają/ły to między sobą, państwowe pieniądze, to niezbyt dobre, ale teraz może nie być wcale lepiej - znajdą sposób, żeby i to obejść, mogę się założyć. Zwłaszcza, że bardzo niejasne są te nowe regulacje. Chyba że jeszcze zostaną dopracowane i będą bardziej przejrzyste. No i tu, w artykule są błędy w wyliczeniach imo i w ogóle - jak toto jest napisane... A jeśli chodzi o to, że niby pacjenci wykupowali leki na zapas - po co tak bajerować? TO jest sposób na to jedyny? A nie wystarczyłoby 'pouczyć' lekarzy, żeby nie wypisywali takich plików recept na zapas? To chyba jasne, że niektórzy robili to z premedytacją, znając mentalność swoich pacjentów-chomików i można się nawet pokusić o podejrzenie, że niektórzy z nich robili to w układzie z tymi, którzy się kasą z NFZetu dzielili, czyż nie..? To się wydaje takie oczywiste, hłehłe. Ale nie, lepiej jak zwykle zwalić wszystko na pacjenta. Pacjent zawsze jest robiony w konia, teraz będzie podwójnie oklaczony. Będzie mniej leków refundowanych w ogóle wykupowanych, bo będą droższe, to i nfz nie będzie musiał tyle refundować. Proste. Nie wyjdzie z tego 2%, ale imo więcej. Bo dla 2%, to by wymyślili coś cieńszego. Cała nadzieja w aptekach i firmach farmaceutycznych, że coś jeszcze wymyślą sprytnego, a wymyślą wymyślą, coby nie odcięto ich tak od takiej łatwej kasy, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
liquid_force Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 10:00 > A jeśli chodzi o to, że niby pacjenci wykupowali leki na zapas - po co tak baje > rować? TO jest sposób na to jedyny? A nie wystarczyłoby 'pouczyć' lekarzy, żeby > nie wypisywali takich plików recept na zapas? najłatwiej oczywiście zrzucić winę na lekarzy, bo z myśleniem ciężko jest... Przychodzi baba do lekarza i mówi "zgubiłam receptę" "poproszę na 3 miesiące" po miesiącu "brałam na 3 miesiące, ale nie miałam pieniędzy i wzięłam tylko paczkę, więc wypisze doktor recepte" w wszystko oczywiście ZA DARMO potem wycieczka do drugiego lekarza (który nic nie wie o pierwszym) w przychodni specjalistycznej i kolejna porcja recept powinno być jak w Czechach - płacisz drobne kwoty za każdą receptę (druk, nie lek!) i wtedy bierzesz dokładnie tyle recept ile potrzebujesz ;) żadnego brania na zapas, marnowania czasu lekarza (np. wiesz, ze nie wykupisz, ale głupio się przyznać, wiec bierzesz receptę od lekarza aby ją potem wywalić do kosza...) Odpowiedz Link Zgłoś
eskimojoe Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 10:51 jest jeszcze prostsze rozwiązanie niż tylko opłaty, elektroniczna rejestracja recept, idziesz do apteki a tu zonk pan/pani jeszcze nie skończył poprzedniej dawki a chce nową? tak samo z lekarzami rejestrowanie recept, wówczas wyjdzie jakie niektórzy tworzą promocje na konkretne leki Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 11:07 Nie sadze, zeby ludzie wyrzucali te leki, ktore biora codziennie. Leki sa wazne przez kilka lat. W ciagu 3 miesiecy raczej nie minie termin waznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 12:56 liquid_force napisał: > najłatwiej oczywiście zrzucić winę na lekarzy, bo z myśleniem ciężko jest... > > Przychodzi baba do lekarza i mówi "zgubiłam receptę" "poproszę na 3 miesiące" > po miesiącu "brałam na 3 miesiące, ale nie miałam pieniędzy i wzięłam tylko pac > zkę, więc wypisze doktor recepte > wszystko oczywiście ZA DARMO Ale że co - lekarze z myśleniem mają ciężko i dają się robić w ch. w tak oczywisty sposób? Nie żartuj. A może jesteś takim biednym lekarzem? Kij ma dwa końce i nigdy nie jest tylko jedna strona winna. W tym - zawsze bardziej winni są Ci, którzy więcej mogą, że tak powiem enigmatycznie. Owszem, ktoś poniżej napisał o systemie elektronicznym. Tak, to dobry pomysł, od tego powinno się zacząć i refundacja mogłaby zostać w obecnym kształcie, ale nie, lepiej od d. strony to robić, jak zwykle, bo wtedy można ugrać dwa razy więcej i pewnie nikt się nawet nie kapnie. Powinni polecieć za niegospodarność itp. Odpowiedz Link Zgłoś
asmr Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 15:05 nie dają się robić w ch*** lekarz nie może odmówić wystawienia recepty, jesli pacjent powie mu że zgubił, że zapomniał poprzednią wykupić jest nieważna lekarz musi wtedy wydać drugą receptę, bo czemu miałby nie wydawać? jak zwykle lekarz ma wiedzieć wszystko, wszystko zrobić i potem za to wszystko odpowiadać :) to jest raj! Odpowiedz Link Zgłoś
asmr Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 15:08 poza tym lekarz nie ma żadnego wglądu w recepty wystawione przez innych lekarzy, więc jak babcia zaliczy dwóch doktorów, to dostanie dwa komplety recept na 3 miesiące i co lekarze temu winni? mają recept nie wypisywać? to już jest debilizm, co wyżej ktoś napisał... czysta głupota i szukanie winnego, ale w sposób kretyński Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Koniec leków za grosz 15.09.10, 09:50 asmr napisała: > to już jest debilizm, co wyżej ktoś napisał... czysta głupota i szukanie winnego, ale w sposób kretyński Ok. Bo winny jest zły system, dlatego napisałam, że prawdopodobnie rozwiązałaby takie problemy elektronizacja systemu. Tak? A że się szuka winnego, to fakt - łatwo dać się wmanipulować w nagonkę i nastawianie ludzi przeciwko sobie, kiedy ma się problem, a chcą jeszcze dołożyć do tego problemu i to za swoje błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
anasz Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:03 teraz bedziemy wyrzucac przeterminowane do smietnika na podwórzu, a nie nosic do smietniczki w aptece! Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:09 O ile pamiętam to stałe ceny zawsze prowadziły do kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek2223 Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:11 Nareszcie PO zaczęło robić porządek z korupcją w farmacji. Nie ma obawy o biednych, tylko boją się niektórzy o " stop łąpownictwu" Odpowiedz Link Zgłoś
modraczek.2 Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:11 Mafiozo Tuska i jego ludzie w akcji :))) Idą za taktyka niemiecką: najsłabsze jednostki wyeliminują się same. Mam ich dość!!!!!!!! A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
miecio1313 Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:13 >Twardowski podał liczby: tylko w Warszawie w ub. roku pacjenci przynieśli do aptek 75 ton przeterminowanych leków refundowanych. A skąd twardowski i NFZ wie że to wyłącznie leki refundowane, czyżby sprawdzali każde opakowanie z listą- szczerze wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy7731 Medoty rodem ze Stanu Wojennego!!! 14.09.10, 09:13 Jaruzelski wprowadzając stan wojenny w celu jego fonansowania drukował pieniądze i generował tym samym hiper inflację!!! - 1. pracujący bronili się - domagając się wyższych pensji pod groźbą strajków!!! - 2. banki refinansowały pusty pieniądz Jaruzielskiego nie włąściwie rewaloryzując wkłądy obywateli!!! - 3. ZUS refinansował pusty pieniądz Jaruzelskiego nie włąściwie rewaloryzując renty i emerytury!!! Dzisiaj władze proponują: - 1. zamrożenie pensji + podatek VAT dodatkowo niby tylko 1% - 2. podatki bankowe ( wyższe koszty operacji bankowych ). - 3. brak reformy ZUS ( realny spadek dochodów rencistów i emerytów ). - 4. chorą reformę służby zdrowia - ( forma eutanazji polaków ) Czyli ogólnie powrót do czasów stanu wojennego z tymi samymi metodami jedynie nieco zmodyfikowanymi współcześnie z uwagi na realia!!!??? Odpowiedz Link Zgłoś
2re-k Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:14 Polska chciałaby być podobna do gospodarek innych państw Unii Europejskiej, ale w praktyce pod wielu względami daleko jej do tego. W Niemczech ceny na leki są jednolite i nikt tego nie kwestionuje, a u nas - ledwo pojawiła się taka propozycja - już tworzy się kolejka tych, którym to nie odpowiada: bo mniej zarobią, bo trudno będzie wprowadzać nowe leki itp itd, czyli stare śpiewki w obronie swoich interesów. PS W Niemczech obowiązują także jednolite ceny na podręczniki szkolne. A u nas? U nas panuje pod tym względem dziki porządek, a ponadto zmienia się kilka stron w podręcznikach, by zmusić do kupowania nowego! Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy7731 Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:23 Wszystko pięknie. Tylko że najniżśża renta emerytura w Polsce wynosi : ok 150 EURO!! A w niemczech??? Tu tkwi sens i logikas!! Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 10:11 Według Twojej logiki Polacy mogą pozwolić sobie na marnotrawstwo, bo są biedni. Niemcy natomiast muszą oszczędzać, gdyż są bogaci. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 11:02 Gdzie ty tu widzisz oszczednosci w Niemczech? w tym, ze panstwo placi za podreczniki dla dzieci? Czy w tym, ze leki refunduje? Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 12:40 Widzę oszczędność w tym, że nie wyrzuca się refundowanych leków do kosza, by napchać kieszenie właścicielom aptek i firmom farmaceutycznym. Widzę oszczędność w tym, że nie wydaje się co rok nowych, poprawionych kosmetycznie podręczników. Naprawdę nie widzę żadnych korzyści dla polskich emerytów z wywalanych setkami ton niewykorzystanych leków (za które i tak zapłaciło państwo). Oczywiste jest, że budżet musi być uszczelniony. Każdą jednak próbę tego zrobienia obwołujecie zdradą i okradaniem biednych, zanim jeszcze zapoznacie się z pomysłem. W dodatku wkład, jaki wnosicie w dyskusję to jedynie inwektywy i pomówienia (patrz wpis poniżej). Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 11:02 A wedlug ciebie polscy emeryci moga zdychac ,bo sa biedni,a niemieccy zyc bo panstwo bogatsze............pieknie pokretne rozumowanie.......... Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.wolak Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:45 Każda strona ma swoją rację - pacjenci bo kupują taniej, apteki hurtownie i producenci bo i tak zarabiają krocie na refundowanych więc przy sztywnych cenach zyski spadną a NFZ chce wydawać mniej na leki - czyli my będziemy wydawać mniej bo przecież na refundowane leki zrzucamy się wszyscy w podatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Koniec leków za grosz 14.09.10, 11:04 Nie sadze, ze podatnik bedzie wydawal mniej. Nie bylo mowy o obnizce skladki zdrowotnej. Ciagle zreszta mowi sie, ze powinna byc wyzsza. A w ramach tej skladki ciagle obcina sie uslugi dostepne w ramach ubezpieczenia. No i moze NFZ planuje kolejna siedzibe za 100 mln albo podwyzke. Odpowiedz Link Zgłoś
aya_hartina Koniec leków za grosz 14.09.10, 09:58 I bardzo dobrze. Apteki z grosz tylko wykańczały konkurencje, sprawiając, ze dobrze znikały zaopatrzone apteki z wieloletnią historią, które pechowo znalazły się w sąsiedztwie. A przecież w aptece nie kupuje się tylko leków za grosz, czy złotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku życzę Ci takiej choroby w rodzinie jaką mam ja 14.09.10, 21:48 i wtedy wróćmy do tej rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś