palpis 18.09.10, 18:39 Czyżby Papież przemawiał... cockney'em ?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga.28 Ofiary pedofilii to męczennicy czy nie? Zamiesz... 18.09.10, 19:34 Nawet kolejnych kilkadziesiąt przeprosin nie uwiarygodni papieża. Ja przynajmniej czekam na czyny, obarczanie wyrównaniem krzywd Boga to już moim zdaniem draństwo.Czekam na oddanie czarnych pedofili pod sąd i kary stosowne do "zasług" jak i stosowne finansowe zadość uczynienie krzywdom ofiar tych bestii przez KrK. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Kiedy nasi sukienkowi przyznają się do swoich wycz 18.09.10, 20:17 Kiedy nasi sukienkowi przyznają się do swoich wyczynów? Zanosi się, że dalej idą w zaparte a pomagają im w tym politycy PIS i PO a także niestety prokuratorzy i sędziowie zamiatający sprawy pod dywan... Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Ofiary pedofilii to męczennicy czy nie? Zamiesz... 18.09.10, 20:31 Jak mawia ojciec Rydzyk: po co tyle szumu, jeden koniaczek nie zaszkodzi. Ciekawe, jakie komentarze na temat tych słów papieża Niemca będą w RM i w prawicowych portalach. Chyba nie będzie żadnych komentarzy. Cała nadzieja w "niezależnym" Ziemkiewiczu. Odpowiedz Link Zgłoś
kls888 Ofiary pedofilii to męczennicy czy nie? Zamiesz... 18.09.10, 21:01 policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,8384705,Siostry_bily_i_dopuszczaly_do_gwaltow_w_osrodku.html Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Ofiary pedofilii to męczennicy czy nie? Zamiesz... 18.09.10, 21:19 Przecież te dzieci cierpiały za wiarę. Gdyby nie były katolikami. Gdyby rodzice ich nie ochrzcili i nie posyłali ich do kościoła, to nic zlego ze strony katolckich duchownych nie spotkałoby ich. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis No i prosze jakie rozwiazanie znalazl bedzio 18.09.10, 21:26 Wiec to sa meczennicy! Czyli zyskali na akcie pedofilii ze strony jakiegos szamana katolickiego tytul do chwaly! Czyli owca cala. A wilk? Wilk tez zyskuje, bo dzieki jego odchyleniu od jakiejkolwiek normy kosciol ma jeszcze jednego meczennika, czyli kogos kto chcial cierpiec za wiare! Jeszcze jedna z bredni jakie sie serwuje pospolstwu katolickiemu, ktorych kosciol nauczyl zyc w upodleniu. Rabia ci syna, corke, zone? Znos to pokornie, bo robi to "ksiadz", twoj pasterz. Napluje ci w talerz, tez znos to pokornie, bo nie pojdziesz do nieba, itd. itd. Ludzie! odwracajacie sie od wiary, przejrzyjcie wreszcie na oczy, wyzwolcie sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Nie ma slow i gestow ze strony papieza czy KRK... 18.09.10, 21:30 ktore moglyby zlagodzic to co przeszedlem, wraz z innymi wychowankami, od 31.sierpnia 1959 r. do 24 czerwca 1961 r. kiedy bylem wychowankiem w internacie Braci Szkolnych w Czestochowie. Te dwa lata mialy i maja taki wplyw na moje zycie ze bez wahania moge porownac zbrodnie pedofilii do ludobojstwa.... Jednym z wychowawcow, mlodszej grupy chlopcow 9-12 lat, byl brat Gerard, psychopata-sadysta... Na kazdy dzien tygodnia mial inna trzcinke, ktore chetnie demonstrowal... Lał te dzieciaki bez milosoerdzia za najmniejsze, najczesciej urojone przewinienia... Mial przezwisko"Gestapo"... Wychowawca mojej, starszej grupy chlopcow (13-15 lat) byl brat Viktor W., ... Agresywny homoseksualista-pedofil. Szczesliwie należałem do tych nielicznych ktorzy potrafili sie obronic... Ale dzien i noc, w kazdym miejscu bylismy narazeni na molestowanie, obmacywanie... Mlodsi, niestety, zostali przez tego zakonnika zdeprawowani... Do dzisiaj, a jestem juz dobrze po 60-tce, mam koszmary i takie stany depresji ze nie moge sie pozbierac... Bez wsparcia moich dzieci dawno bym juz nie zyl... Moja corka, ktora jest psychologiem klinicznym, twierdzi ze tych blizn, tak naprawde, nigdy nie bedzie mozna usunac... A prawdziwa wscieklosc obudzila we mnie proba finansowej kompensacji ofiar w Ameryce... Amerykanie, ten szczegolny narod, ktory wszystko potrafi przeliczyc na pieniadze, wyobrazil sobie ze mozna w ten sposob zrekompensowac krzywde i bol za to co nam zrobiono.... No wiec nie mozna.... Nie ma pieniedzy na swiecie ktore moglyby mi wynagrodzic ponizenie, wstret i rany ktore odczuwam od 51 lat.... Ktos moze pomyslec ze to dotkliwa kara dla Kosciola gdyz Kosciolowi w zasadzie chodzi tylko o pieniadze... Ale pieniadze te pochodza przeciez od staruszek w Polsce, Meksyku, Hiszpanii - ktore nie dojadaja, nie wykupuja lekarstw zeby oddawac pieniadze takim łotrom jak Rydzyk i jego kompania... Tak wiec te pseudowysilki papieza sa tylko udawana skrucha... tak naprawde to nie mial kontaktow z ofiarami i nie wysluchal historii ich zycia... Chcialbym, byc moze to przyniosloby mi jakas ulge, aby przeprowadzono w Polsce dochodzenie, przez instytucje swieckie, siegajace kilkadziesiat lat wstecz... Bowiem stosowanie przedawnienia w sprawach o pedofilie jest wiekszym naigrywaniem sie z ofiar niz w sprawach o zabojstwo... Ale wyniki takiego dochodzenia bylyby przestroga dla rodzicow: ze klechom nie mozna wierzyc.. teraz nawet bardziej niż kiedykolwiek... Lata bezkarnosci przyciagnely do kosciola tysiace pedofili ktorzy szukali tu latwego łupu i beztroskiego życia... Nie jest mi latwo pisac o tym... Ale wiem ze powinienem... Nie ma tym pragnienia zemsty... Musze tak reagowac kiedy docieraja do mnie doniesienia takie jak to, sprzed kilku dni z Belgii... Kiedy po nalocie policji belgijskiej na rezydencje arcybiskupa, bodajze w marcu, zajeto mase dokumentow, wszczeto natychmiast dochodzenie... Rezultat, gdy go ogloszono, byl wstrzasajacy... Okazalo sie ze w calej Belgii nie bylo JEDNEJ parafii ktorej by nie dotknela PLAGA PEDOFILII !!! W tym samym dniu sad w Brukseli oglosil ze dokumenty maja byc zwrócone kurii, a dowody sa bezuzyteczne gdyz obowiazuje w tym przypadku PRZEDAWNIENIE (po 10 latach). Mieszkam od ponad 20 lat za granica i jestem wstrzasniety tym ze media w Polsce nie donosza o takich zbrodniach... Nadszedl czas zeby Polska i jej wladze zajely sie tymi zbrodniami i zwrocily tym samym godność tym, ktorym zostala ona zabrana wtedy kiedy byli najbardziej podatni na zranieni... a w zasadzie bezbronni.... Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis W tym co napisales nie ma jednego slowa, ktore nie 18.09.10, 22:23 byloby sluszne i rzetelnie wywazone. Masz racje we wszystkim. Pieniedzmi nie mozna kompensowac tego rodzaju krzywd jakie doznale dzieci. Sam nie mialem tego rodzaju doswiadczen jako ze udalo mi sie trzymac z dala od tej "ksiezej" holoty. Ale juz od mojej zony wiem, jakiego rodzaju pytania zadawal jej spowiednik, kiedy byla czternastoletnia dziewczynka. Niestety, nie okazalem sie dosc meski (opowiedziala mi o tym w cztery lata pozniej, kiedy zaczelismy sie spotykac) i nie podjalem decyzji o obiciu temu bydlakowi mordy. Napisze tylko, ze chodzi o kosciol "Swietego Krzyza" (dobre sobie) w Lodzi w latach 60-tych. Zaluje tego i czynie sobie wyrzuty, ze nie dostal ode mnie po mordzie. Ale coz, nigdy nie celowalem w probach zadzierania z prawem. Wyciagne od zony maksimum tego co pamieta, moze przy nastepnej mojej wizycie w kraju uda mi sie tego drania zlokalizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Re: Nie ma slow i gestow ze strony papieza czy KR 18.09.10, 23:15 To jest wstrząsające co Pan napisał. Brak słów. Najbardziej przeraża skala zjawiska pedofilii wśród księży. Tolerancja na te zbrodnie wśród wielu przełożonych to fakt, ale jeszcze bardziej zdumiewa tolerancja parafian, szczególnie na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Nie ma slow i gestow ze strony papieza czy KR 19.09.10, 00:34 A to oni nie cierpieli z powodu wiary? Przecież gdyby oni, albo ich rodzice nie wierzyli w te bajki o płonącym krzaku, czy trzech gościach podążających za meteorytem, to by się w zasięgu łap tych zboczeńców w ogóle nie znaleźli! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: Nie ma slow i gestow ze strony papieza czy KR 19.09.10, 01:32 Nasze spoleczenstwo jest gleboko chore, bo nie jest w stanie stawiac oporu przestepczej dzialalnosci ksiezy. Ludzie boja sie nawet mowic o tym. Gdybys Antobojar mieszkal dzisiaj w Polsce tez balbys sie napisac to co tu napisales. Tez pamietam straszne zdarzenie z ksiedzem w roli glownej: po tym jak nasz ksiadz od religii zgwalcil nasza kolezanke (wyszlo na jaw, bo zaszla w ciaze) nauczyciele i rodzice tak ladnie sie zmowili, aby ukryc ten fakt, ze wmowiono nam na lekcjach i w domu, ze ten ksiadz sie z nia ozenil i mieszkaja gdzies tam daleko jako szczesliwa rodzina. Teraz wiem, ze to bylo zwykle klamstwo, a ksiadz nigdy nie zostal za to przestepstwo ukarany. Kiedy ogladam teraz nasze zdjecia z ksiedzem z przerazeniem stwierdzam, ze ten czlowiek mial te swoje zboczenie wypisane na gebie. To byl niepohamowany cham, chory psychicznie czlowiek z wiecznym grymasem na twarzy, swiadczacym o glebokich zaburzeniach osobowosci. Jak to bylo mozliwe, ze ktos taki zostal dopuszczony do nauki dzieci? Kosciol jest organizacja przestepcza, a jej szef powinien byc aresztowany natychmiast, bo jego dzialalnosc zagraza bezpieczenstwu milionom ludzi na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wnec2005 Re: Nie ma slow i gestow ze strony papieza czy KR 19.09.10, 04:02 Kosciol to mafia. Boga w kosciele nie ma jest zloty cielec ktoremu bija poklony, kasa, zloto, polityka. Ich chciwosc i zbrodnie nie maja granic. Odpowiedz Link Zgłoś
b0rg Re: Nie ma slow i gestow ze strony papieza czy KR 19.09.10, 11:13 Ale masz chłopie fantazję, powinieneś powieści pisać! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Re: Nie ma slow i gestow ze strony papieza czy KR 19.09.10, 11:59 Do kogo ta uwaga nie bardzo wiadomo, ale tak czy inaczej, jedna i druga relacja o przestepstwach ksiezy jest przerazliwie prawdziwa... Odpowiedz Link Zgłoś
glizelda Ofiary pedofilii to męczennicy czy nie? Zamiesz... 19.09.10, 04:57 jak by to nazwac jest to z okropne! kazdego pedofila powino sie kasrtowac! to chorzy zboczency, tak jak geje i lezby, to tylko w klasztorach katolickich mozna sie ukryc ., papiez tez wyglada jak stara pudernica ,zniewiescialykatolicyzm to zgnilizna samo zepsucie Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Znieść celibat 19.09.10, 07:58 Uważam, że najbardziej prostym rozwiązaniem jest zniesienie celibatu. Wiem, że zakrzyczycie mnie zaraz, że pedofile też mają normalne rodziny; mimo wszystko uważam, że duża część tego co dzieje się w kościele to wina celibatu. Odpowiedz Link Zgłoś
b0rg Ofiary pedofilii to męczennicy czy nie? Zamiesz... 19.09.10, 10:32 Oburzenie, złość, to ludzkie i całkowicie zrozumiałe odczucie takich newsów. Jednakże nie utożsamiałbym z patologią całego kościoła. Duchowni dopuszczający się tych strasznych czynów są podwójnie odpowiedzialni z racji pełnionych funkcji obdarzonych społecznym zaufaniem. Jednakże to ich wybór, a nie kościoła i to ich należy karać, a nie kościół. Reakcja papieża jest jak najbardziej na miejscu. A do tych, którzy lubią bawić się w sędziów: podejdź na ulicy do policjanta i napluj mu na mundur, przecież w prostej linii wywodzi się z milicji, która pałowała niewinnych ludzi i zabijała współpracując z sb... czyż nie? Pozdrawiam wszystkich i życzę obiektywnych poglądów! Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Wazny artykul 19.09.10, 12:01 Wizyta papieża w Wielkiej Brytanii stała się okazją do licznych komentarzy szkalujących sekularyzację. Piszący mniej więcej dziesięć wieków przed naszą erą wściekły autor Psalmu 14, grzmiał przeciwko tym, którzy mówią, że nie ma Boga. "Oni są zepsuci, ohydne rzeczy popełniają, nikt nie czyni dobrze." Kiedy patrzymy jak dziś paskudni ateiści demaskowani są przez apologetów religii, widzimy, że duch Izraela z czasów epoki żelaza jest nadal obecny w Wielkiej Brytanii XXI wieku. Jeszcze przed papieską wizytą kapłani i komentatorzy częstowali nas różnymi fałszywymi argumentami wymierzonymi przeciwko obrońcom sekularyzmu. Edmund Adamus, dyrektor do spraw duszpasterstwa diecezji katolickiej Westminsteru, wysunął się na czoło denuncjując "ziemię jałową" sekularyzmu. Nie protestowałbym, gdyby potępiał ateistyczne tyranie komunizmu. Ale Adamus nie mówił o Kubie, Chinach czy Korei Północnej, ale o ziemi jałowej świeckiej, demokratycznej Wielkiej Brytanii "z jej ciągle wzrastającą komercjalizacją seksu, nie wspominając o pobłażliwych prawach tworzonych pod dyktando gejowskich środowisk". Prawicowi publicyści połączyli się w lamentującym chórze z tak przewidywalnymi w czasach ciągłego podlizywania się lewicowymi dziennikarzami. Argumenty Geoffreya Robertsona i Richarda Dawkinsa, iż policja ma podstawy, by żądać od papieża odpowiedzi na pytanie, dlaczego Kościół nie umiał zatrzymać fali gwałtów popełnionych na dzieciach, które znajdowały się pod jego opieką, doprowadziły ich do wściekłości. "Histeryczna i obraźliwa natura niektórych ataków na papieża wyłącznie dyskredytuje sekularyzm" - pisał Andrew Brown w "Guardianie". "Zgadzam się oczywiście, że wielu świeckich humanistów to ludzie tolerancyjni i rozsądni - stwierdzał bardziej umiarkowany Stephen Glover na łamach "The Mail" ? ale jest niewielka grupa tych, którzy z ogniem religijnych zelotów promują ateizm." Nie wszyscy potępiający ateizm są pobożnymi wierzącymi. Częściej przekonani są o potrzebie wiary dla mas i obawiają się, że niższe warstwy bez religii utracą busolę moralną. "Wszystkie religie są równie wzniosłe dla ignorantów, użyteczne dla polityków i śmieszne dla filozofów" ? mówił Lukrecjusz. Za tymi licznymi żądaniami dzisiejszych apologetów religii, abyśmy respektowali katolicyzm, islam, hinduizm, judaizm, a nawet kult scientologii, leży pragnienie, żeby plebs pozostał na swoim miejscu, trzymając się swoich śmiesznych, ale politycznie użytecznych wierzeń. Mimo, iż jestem w zarządzie National Secular Society, szczególnie potrzebnej dziś w Wielkiej Brytanii grupy nacisku, nie jestem wojującym ateistą. Widziałem zbyt wielu pastorów, którzy motywowani swoją wiarą, poświęcali swoje życie dla innych, aby zgodzić się z ostrym stwierdzeniem Christophera Hitchensa, że religia zatruwa wszystko. Jednak stwierdzenie, że ateizm w wolnych krajach promuje nietolerancję i amoralność jest jawnie fałszywe. W ubiegłym roku kalifornijski socjolog Phil Zuckerman odpowiedział faktami a nie bezpodstawnymi obelgami na twierdzenia chrześcijańskich psychologów i teologów, iż ateiści są tchórzliwymi egoistami, że ich przekonania są sprzeczne z naturą, że są ludźmi wściekłymi. Zuckerman zebrał dostępne dane pokazując, że im więcej jest ateistów i agnostyków w wolnym społeczeństwie, tym bardziej moralne staje się takie społeczeństwo. Jak łatwo przewidzieć, ateiści znacznie częściej okazywali się tolerancyjnymi zwolennikami praw kobiet czy praw gejów niż wierzący. Papież, podobnie jak wojujący islamiści, ortodoksyjni Żydzi i fanatycy każdej innej wiary, nie może zrozumieć, że walka o emancypację kobiet i homoseksualistów należy do najbardziej moralnych celów naszej epoki. Jednak oni, jako wierzący w surowego, mizoginistycznego i homofobicznego boga muszą przecież zwalczać zbrodnię. Jeśli rzeczywiście są tak przeciwni przestępstwom, powinni z satysfakcją odnotować fakt, że ateiści promują prawo i prządek. Badania z 1990 roku pokazały, że ateiści stanowią zaledwie 0,2 procent więźniów w amerykańskich więzieniach. W USA stany, które mają najwyższe wskaźniki zabójstw, to stany z najbardziej religijną ludnością, takie jak Luizjana czy Alabama, ale stany z najniższym wskaźnikiem zabójstw, takie jak Vermont czy Oregon, należą do najmniej religijnych w kraju. Prawda, są pewne dowody wskazujące na to, że jest większe prawdopodobieństwo, iż ateiści i agnostycy w okresie niepełnoletności będą nadużywali alkoholu i narkotyków. Jednak ogólniejszy wniosek, o powiązaniu przestępczości z religijnością trzyma się dobrze i jeśli chcesz mieć bezpieczne ulice, to przenieś się do bezbożnej dzielnicy. Ateizm i sekularyzm, stwierdza dalej Zuckerman, są również skorelowane z wyższym poziomem edukacji i niższym poziomem przesądów, nie tylko na temat kobiet i gejów, ale również na temat ludzi z innych grup etnicznych. Na ogół ateiści rzadziej bili swoje dzieci i częściej zachęcali je do samodzielnego myślenia. W wielu amerykańskich sądach sędziowie ograniczają lub wręcz odmawiają rodzicom-ateistom opieki nad dziećmi. Jeśli chcą, aby te dzieci wyrosły na praworządnych obywateli i nie wracały do sądów w charakterze młodocianych przestępców, powinni tę politykę postawić z głowy na nogi. To co widzimy na poziomie miasta czy państwa, obserwuje się również na poziomie międzynarodowym. Szwecja, najbardziej świeckie państwo na świecie, daje największy odsetek swojego dochodu narodowego na pomoc dla innych. Wśród dziesięciu najhojniejszych ofiarodawców tylko Stany Zjednoczone są bardzo religijne. Nie trzeba dodawać, że zasobne w ropę naftową i przepojone religijnością kraje takie jak Iran czy Arabia Saudyjska nie zbliżają się nawet do poziomu pierwszej ligi krajów oferujących pomoc innym Nie powinno to nikogo dziwić, ponieważ pomoc zagraniczna Iranu koncentruje się na eksporcie terroryzmu, zaś Arabia Saudyjska wykorzystuje swoje petrodolary na promowanie teologii swojego brutalnego wahabizmu. Można pójść na łatwiznę i powiedzieć, że świeckie demokracje nie kamienują kobiet za cudzołóstwo ani nie mordują afgańskich nauczycieli za zbrodnię uczenia dziewczynek czytania i pisania. Nie jest to jednak argument tak zupełnie od rzeczy. Przeciwnicy Robertsona i Dawkinsa oskarżając ich o histerię i grubiańskość oraz o działanie w "ferworze religijnego fanatyzmu", wiedzą przecież, że zwolennicy świeckiego państwa nie będą ich próbowali mordować. Jednak od czasu fatwy na Salmana Rushdiego wydanej przez ajatollaha Chomeiniego jakoś nie odważają się używać tego samego, rzeczywiście obraźliwego, języka w odniesieniu do rzeczywiście obrażających i histerycznych fanatyków religijnych. Nie zgadzam się z Robertsonem i Dawkinsem, że policja powinna aresztować papieża. Najlepsze co mogą zrobić ludzie uwikłani w motywowane religia przestępstwa, to nawrócić się na sekularyzm. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą wówczas lepszymi ludźmi. Autor tekstu: Nick Cohen Tłumaczenie: Andrzej Koraszewski Teksty oryginału: The Observer, 12 września 2010r. Odpowiedz Link Zgłoś