Dodaj do ulubionych

Więcej niż biblioteki

25.09.10, 10:58
Instytut Książki nie ma pojęcia na temat digitalizacji bibliotek, a sam pan Grzegorz Gauden chyba tylko czeka na pieniądze związane z tym zagadnieniem.
Najlepiej to chyba wyjaśni tekst Jerzego Franke Requiem dla MAK-a

Próba zmiany tego stanu rzeczy kończy się niczym. Zastanawiam się jedynie czy te osoby które są odpowiedzialne za ten projekt ze strony rządowej zdają sobie z tego sprawę w jaki sposób są oszukiwani.
Zresztą Biblioteka+ powiązana jest z Programem Rozwoju Bibliotek,

Z tego co udało mi się ustalić ci sami koordynatorzy, te same osoby w poszczególnych zarządach.
W całym projekcie biorą udział też stowarzyszenia pozarządowe, ciekaw jestem czy są świadomi tego co się dzieje. Wątpię.

Wszystkie pieniądze są zarządzane przez Instytut Książki, zarówno z programu Biblioteka+ jak i Programu Rozwoju Bibliotek. Drobne pół miliarda, nie licząc tego co dali fundatorzy.
Obserwuj wątek
    • villemo_s Więcej niż biblioteki 28.09.10, 18:01
      Jestem świeżo upieczoną absolwentką bibliotekoznawstwa. Od trzech miesięcy szukam bezskutecznie pracy w swoim zawodzie.

W czasie wakacji pracowałam jako wolontariusz w bibliotece. Myślałam, że to mi pomoże w znalezieniu pracy na stałe. Dostałam bardzo dobre rekomendacje. Łącznie z odbytymi praktykami mam już 4-miesięczne doświadczenie, i to nie w byle jakich placówkach, ale dużych, wojewódzkich i miejskich. Rozesłałam blisko 70 cv - do bibliotek, wydawnictw, archiwów - wszędzie tam, gdzie - jak to szumnie zareklamował mój były uniwersytet na swojej stronie internetowej - "przed absolwentem tego kierunku otwierają się ścieżki kariery zawodowej". Dostałam odpowiedź z jednej biblioteki. Że bardzo im przykro, ale nie dysponują wolnym etatem. Reszta się do mnie nie odezwała.

Na zakończenie mojego wolontariatu dyrektor biblioteki powiedział mi, że nie ma możliwości zatrudnienia mnie na stałe. Że ma całą teczkę wypchaną podaniami o pracę, w tym od absolwentów bibliotekoznawstwa - których od lat już nie zatrudnia. Powiedział mi wprost, że chętniej zatrudni kogoś, kto ukończył filologię polską, bo taki absolwent ma szerokie wykształcenie i nie trzeba będzie się za niego wstydzić, gdy okaże się że nie zna klasyki literatury (bo z takimi "kwiatkami" już p. dyrektor się spotkał).

W czasie mojego wolontariatu zobaczyłam, ile w bibliotece jest papierologii i biurokracji, której pracownicy nie mogą ogarnąć (a do tego znakomicie nadają się praktykanci, stażyści i wolontariusze) - i mimo to chciałabym (bardzo!) pracować w takim miejscu. Zobaczyłam na własne oczy jeszcze jedną smutną rzecz. Nie trzeba mieć wcale wykształcenia bibliotecznego, wystarczy mieć kogoś z rodziny w administracji biblioteki, i po skończonych studiach z resocjalizacji (??) można cieszyć się etatem...

"W tym roku wyszkolimy też kilkuset pracowników gminnych bibliotek, a przez trzy najbliższe lata jeszcze blisko 2,5 tys. bibliotekarzy."

Przeraża mnie ta liczba. Według mnie to za dużo, i spora część tej grupy będzie cierpiała. Tak jak ja, która kocham książki, nie jestem przy tym głupia i zamknięta tylko w świecie literatury, biegle obsługuję komputer i lubię pracę z czytelnikiem. Podczas studiów, gdy pisałam pracę dyplomową i potem jej broniłam, czułam, że to jest to, cieszyłam się i miałam nadzieję, że z moją pasją znajdę pracę, o jakiej marzę. Niestety pasja i nadzieja powoli we mnie umarły, gdy okazało się, że ludzie tacy jak ja nie są nikomu potrzebni. Trzeba mieć plecy, plecy, plecy...
      • winiary2 Re: Więcej niż biblioteki 28.09.10, 23:48
        Z tego co napisała poprzedniczka potwierdza się to co jak napisałem.
        Tu wcale nie chodzi o biblioteki, tylko o pieniądze.
        Poniżej podstawowe cele działania Instytutu z ich własnej strony:
        Podstawowe cele działalności Instytutu to kształtowanie postaw czytelniczych i popularyzacja książki i czytelnictwa w kraju oraz promocja polskiej literatury na świecie. Cele te są realizowane poprzez:

* popularyzowanie najlepszych polskich książek i ich autorów
        * działania edukacyjne uświadamiające korzyści wynikające z nawyku obcowania z książką
        * prezentacje literatury polskiej za granicą
        * pobyty studyjne dla tłumaczy
        * zwiększenie – przy pomocy Programu Translatorskiego © POLAND - liczby tłumaczeń z języka polskiego na języki obce
        * ułatwianie odbiorcom zagranicznym dostępu do informacji o polskiej książce i rynku wydawniczym

Co to ma wspólnego z programem Biblioteka+ i jakie Instytut ma kadry przygotowane do tego zadania???
    • poskromienie_zlosnicy Więcej niż biblioteki 04.11.10, 22:32
      Przez dziesięć lat byłem w Szwecji na emigracji. Kiedy trafiłem do miejscowości, w której się osiedliłem, to po trzech dniach wiedziałem, gdzie się mieści biblioteka publiczna, a do dzisiaj nie wiem, gdzie tam jest urząd gminy. W Szwecji biblioteka to duma lokalnego samorządu

Więcej... wyborcza.pl/1,109515,8423234,Wiecej_niz_biblioteki.html#ixzz14Lq8ZTzr

Jak biblioteki publiczne (Warszawa) będą dysponować takimi pieniędzmi jakie obecnie gminy przeznaczają na ich utrzymanie, to w szybkim tempie te biblioteki znikną i pan Gauden prędzej znajdzie urząd gminy niż jakąkolwiek bibliotekę.

Np. rok 2012 to rok totalnego obcinania pieniędzy na zakup książek i prasy.
      A jak ma funkcjonować biblioteka bez nowości wydawniczych?

To zwykłe mydlenie oczu.
    • martaoneszkiewicz Więcej niż biblioteki 10.11.10, 17:07
      Wydaje mi się, że to dobry kierunek, ale na pewno zmiany te potrwają jeszcze kilka lat. Zastanawiam się na ile będzie to konkurencyjne w stosunku do tych nowości jakie pojawiają się w internecie. Weźmy na przykład taką bibliotekę on-line ibuk.pl. To jest chyba jedyna taka strona w polskiej wersji językowej (jeżeli znacie jeszcze jakieś inne, dajcie znać). Oni już mają blisko 2000 publikacji naukowych. A w ciągu najbliższych kilku lat na pewno powiększą księgozbiór. Nie jestem pewna czy dla młodych ludzi, te tradycyjne biblioteki będą jeszcze interesujące za kilka lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka