bozmat 28.09.10, 15:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chaot bozmat - ale ty jestem kretyn 28.09.10, 18:23 a gdzie to jest napisane, ze on jest. np. arabem ? jakos nie doczytalem tego. polaczki wszedzie chca, aby respektowano ich warunki, ale gdy maja respektowac czyjes to juz nie da rady. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: bozmat - ale ty jestem kretyn 28.09.10, 18:30 Nie ważne czy jest, arabem, żydem, indiańcem czy ufoludkiem. Przepisy na lotnisku są po to aby je przestrzegać. A jak tak jest mądry i sprawiedliwy to niech najpierw rozwiąże problemy kastowe na swoim podwórku. Nie ma to jak hipokryta dyktujący innym co mają robić. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Dlaczego nikt tak nie broni muzułmanek w hidżabach 28.09.10, 19:33 Dlaczego nikt tak nie broni muzułmanek w hidżabach? One przecież używają identycznych argumentów Hidżab jest kluczowym elementem tożsamości muzułmanki. To, że noszę hidżab, oznacza, że jestem obrończynią naszej kultury. Hidżab jest symbolem mojego istnienia, wszystkiego, co reprezentuję. Bronię mojego prawa do hidżabu. Noszenie hidżabu jest bardzo głęboko zakorzenione w naszej kulturze. I zdejmowanie go publicznie jest gorsze nawet od zdejmowania ubrania na ulicy. Czyżby różnica polegała na tym, że pan w turbanie jest mężczyzną, więc domyślnie przymuje się, że on nosi nakrycie głowy z własnego wyboru, natomiast muzułmanka jest kobietą, zatem domyślnie przyjmuje się, że nie posiada własnej woli, na pewno ktoś ją uciska i ciemięży, każąc nosić hidżab? Odpowiedz Link Zgłoś
m.godwin Re: Dlaczego nikt tak nie broni muzułmanek w hidż 28.09.10, 20:06 Nikt? Odpowiedz Link Zgłoś
najaremo [...] 28.09.10, 20:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Ale wioska... 28.09.10, 20:42 Witajcie rodacy w wielokulturowym świecie! Nie ma się co dziwić zachowaniu pograniczników. Oni, podobnie jak prawie każdy przedstawiciel służby mundurowej w Polsce to ludzie znani ze swej buty nie okrzesania. To pozostałość po poprzednim systemie, gdzie milicjant nie był sługą społeczeństwa, ale przedstawicielem organu państwa. Skoro nie potrafią zachować się w kulturą w stosunku do Polaków, to co dopiero do obcokrajowców, nazywanych w brukowej nomenklaturze, brudasami lub ciapatymi. Tych panów z lotniska, jako osoby niejako witające przyjezdnych na ziemi polskiej, powinno się wysłać na przymusowy kurs savoir vivre i znajomości zwyczajów innych kursów. Nie życzę sobie by chamy reprezentowały mnie i mój kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania powinno się wysłać na przymusowy kurs savoir vivre 28.09.10, 20:51 Oczywiscie, ze sie zgadzam! Lahdaan placi za taki kurs ze swojej kieszeni. Nie z mojej. I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
tukafon do uprawiania sportu moze zdjac a do kontroli nie 03.10.10, 01:04 hehe hehe he może w jego kulturze nie ma słowa "hipokryzja" niech się bambus uczy języków Odpowiedz Link Zgłoś
pan-samochodzik Głupoty Lahdan wygadujesz 29.09.10, 18:52 Skompromitowałeś się całkowicie. Tak się składa że mam obywatelstwo 3 państw, mieszkałem po kilka lat w pięciu krajach, i każdego roku latam co miesiąc po calutkim świecie. Moje doświadczenie pokazuje mi wyraźnie, że polskie służby porządkowe i policja są delikatne jak dzieci w przedszkolu. Przepisy są przepisami i egzekfowanie ich należy do OBOWIĄZKU a nie do dobrej woli służb celnych czy policji. Tu nie ma miejsca na ideologiczne lub religijne dywagacje. Jak długo przepisy nie są zmienione, tak długo muszą być egzekfowane. Gdyby w USA albo w Kanadzie podróżny nawet spróbował dyskutować z celnikiem, a nie daj Boże odmówił wykonania jego polecenia, to został by potrakotwany dużo bardziej stanowczo. Nie tylko został by surowo ukarany za nie zastosowanie się do poleceń, ale wpisano by go na listę osób które nie mają wstępu na kanadyjskie czy amerykańskie lotniska. Pewnie otrzymał by tez zakaz wjazdu do tych państw. I nie miało by najmniejszego znaczenia czy urzędnik ma czy nie ma racji. Nie nam, ani nie podróżnemu jest dyskutować z celnikiem lub dywagować celowość określonych przepisów. Skoro są wprowadzone to znaczy że jest po temu powód. Jedyne co można robić, to pisać petycje o ich zmianę. A zanim to nastąpi - stosować się do nich. Nikt nie powiedział że KAŻDY musi latać samolotami czy pływać statkiem. Jeśli jest to wbrew twojej religii lub przekonaniom nie leć. Czy naturyści będą mieli prawo nago latać samolotami bo taka jest ich filozofia życiowa? Wątpię. Ale mają prawo domagać się by im pozwolono. Zanim jednak do tego dojdzie - będą musieli stosować się do poleceń celnika czy policjanta i wkładać na siebie spodnie... tudzież zdejmować turban do kontroli. Moje obserwacje są zupełnie odmienne: w Polsce jest zbyt wielka liberalizacja jeśli chodzi o stosowanie się do przepisów, a odpowiednie służby nie egzekfują ich należycie surowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: bozmat - ale ty jestem kretyn 03.10.10, 00:57 tydzien temu widzialem na heathrow jak kolezka zdejmowal ta swoja czapke i jakos nie protestowal tylko robil co mu kazali Odpowiedz Link Zgłoś
0.tech Re: bozmat - ale ty jestem kretyn 28.09.10, 18:31 Może jakiś przykład, bo moim zdaniem po prostu chrzanisz, aby chrzanić. Nie ważne czy to Azja, Europa, czy Ameryka, jak cie strażnik chce skontrolować to dajesz się skontrolować, a nie stawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:29 ale ten pan powiedzial, ze np. do uprawiania sportu zdejmuje turban. Wiec na podroz samolotem tez nie musi go zakladac. Odpowiedz Link Zgłoś
aro7 Re: Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 19:45 Dokładnie , widać do uprawiania sportu mu święty Turban przeszkadza... to ściąga, a tak po prostu lubi sie urzędniczo pokłócić.. może skoro turban stanowi o jego istnieniu , a jego ściągniecie nie spowodowało, że Pan przestał istnieć, to jako człowiek wykształcony mógłby dojść do jakichś rozumnych refleksji.. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 21:02 To nieistnienie bez turbanu prawie mnie zaszokowało. Pomyślałam, że to straszne, aby szmata, jakkolwiek ją zwać, miała być symbolem istnienia czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Dlaczego każą mi zdejmować turban 29.09.10, 16:06 Ta bitwa o krzyż mnie zszokowała. Nie pomyślałem, że dwie obsikane kiedyś zapewne przez psa deseczki mogą tak ludzi poróżnić. Odpowiedz Link Zgłoś
kotartur Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:29 W większości krajów nie każą sikhom zdejmować turbanu bez powodu, a w Polsce każą.Jak się Panu nie podoba to proszę tu nie przylatywać.Jest tyle innych ciekawych krajów do odwiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
uii Zamachow i morderstw tez dokonuja w imie religii 03.10.10, 00:23 Czy to znaczy ze trzeba pozwolic terroryscie islamskiemu wniesc bombe bo on chce zostac meczennikiem w imie Allaha? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:32 Tylko trzy komentarze? Cenzura, czy wcześniejsze wyleciały w kosmos z powodu nieprawomyślności? Ten pan z pewnością wie, że należy się dostosować do zwyczajów panujących w danym kraju. Skąd więc to oburzenie? Jeśli wlazłeś między wrony, musisz krakać, jak i one. Odpowiedz Link Zgłoś
elgregorius Re: Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:32 To nie Arab tylko Hindus co nie zmienia mojego przekonania, że turban powinien zdjąć i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mayamaya123 Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:34 po co prasa robi aferę i przedstawia Tego pana jako ofiare? Jakim zacietrzewionym i egoistycznym człowiekiem trzeba byc aby doszukiwać sie dyskryminacji w normalnych procedurach bezpieczeństwa? Dlaczego obsługa lotniska ma wierzyc temu panu na słowo? Czyzby istniał jakis dogmat mówiący ze ludzie z turbanem sa w jakis przedziwny sposób zawsze poza podejrzeniem? Popieram obsluge lotniska,gdybym byla jednym z pasażerów i byla swiadkiem takiej sytuacji a obsluga nie raczyła dopełnic swoich obowiazkow i chciała kogos przepuścić bez sprawdzania to bez wahania zwróciłabym im uwagę. Mnie nie obchodzi w co ten pan albo inni wierza, wazne jest dla mnie dotarcie w jednym kawałku do miejsca przeznaczenia. Jezeli on nie chce sie podporządkować zastanym prawom droga wolna, nikt go nie zmusza do korzystania z usług lini lotniczych. Nie dajmy sie zwariować tym "pseudo -dyskryminowanym". Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 20:22 mayamaya123 napisała: Czyzby istniał jakis dogmat mówiący ze ludzie z turbanem sa w j > akis przedziwny sposób zawsze poza podejrzeniem €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ to jest po prostu druga czesc slynnego twierdzenia mowiacego,iz ten w czerwonym kapeluszu jest zawsze najbrdziej podejrzany Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:36 U mnie jest odwrotnie. Mnie każą zawsze coś na siebie włożyć, bo już tak mam, że wszędzie chodzę nago. Chodząc nago w miejscach publicznych wyrażam swoje jestestwo. To wyrażanie jestestwa jest dla mnie zdecydowanie najważniejsze, a wszystko inne uwłaczające. Na domiar złego nie tylko ludzie w tym nietolerancyjnym kraju, ale i pogoda się na mnie uwzięła. Musiałem opuścić nadbałtyckie plaże i teraz już wszędzie mnie prześladują. Dodatkowo żaden sąd nie chce przyjąć powództwa w tak ważnej dla mnie sprawie, przez co zwiększa się moje poczucie dyskomfortu. Wobec tak uwłaczającej rzeczywistości chyba odwołam się do Strasburga. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania bo już tak mam, że wszędzie chodzę nago 28.09.10, 20:06 Xolaptop, jestes genialny! Odpowiedz Link Zgłoś
zielonycienkopis Bardzo dobry artykuł 28.09.10, 18:37 Dawno nie czytałam w GW takiego dobrego artykułu i zarazem bardzo ważnego. Mam nadzieję, że ten pan dopnie swego- zachowanie polskich pograniczników: żenujące i skandaliczne! Powinni ich dokształcać... Odpowiedz Link Zgłoś
flipvert Re: Bardzo dobry artykuł 28.09.10, 19:08 Pominmy milczeniem polskich pogranicznikow.Braki maja takie same,jak kazdy mundurowy miedzy Bugiem i Odra.Nie jest wazne tez,czy sie na tego pana "uwzieli".Chodzi o zasade.Pogranicznicy maja dbac o bezpieczenstwo pasazerow i przestrzeganie prawa i wlasnie to robia.Kaza zdjac turban,to trzeba ich sluchac.Kaza mi zdjac buty i pasek,to slucham polecenia.Szczesliwy nie jestem,ale decydujac sie na lot samolotem wiedzialem,jakie beda wymogi i jesli mi to nie odpowiada,to zawsze moge sobie znalezc inny srodek transportu.Czego panu Sikhowi serdecznie zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
tigga_11 Re: Bardzo dobry artykuł 28.09.10, 19:27 Rozumiem, że jak pogranicznicy zaproponują ci badanie per rectum to zakrzykniesz "oczywiście! bezpieczeństwo pasażerów jest najważniejsze!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Bardzo dobry artykuł 28.09.10, 19:35 www.tur-info.pl/p/fo_id,13260,,sluzba_ochrony_lotniska,kontrola,kontrole_pasazerow,mienia,ochrona_lotnictwa.html Kontrola pasażerów i mienia, bez wkraczania w sferę nietykalnosci Służba ochrony lotniska może kontrolować pasażerów i ich mienie, jednak bez wkraczania w sferę nietykalności osobistej. Taka zasadę potwierdził Trybunał Konstytucyjny w wyroku stwierdzającym zgodność z ustawą zasadniczą przepisów regulujących mechanizm ochrony lotnictwa cywilnego oraz kontroli pasażerów, ich bagażu, ładunków i krajowych przesyłek pocztowych. Zgodnie z powyższymi zasadami ochroną i prewencją na lotniskach w ruchu międzynarodowym zajmuje się Straż Graniczna, natomiast w ruchu krajowym - służba ochrony lotniska we współdziałaniu z policją. Trybunał postanowił jednak, że przepisy przyznają służbie ochrony lotniska tylko takie uprawnienia kontroli osób i bagażu, jakie nie są zastrzeżone dla innych służb. Wykonuje je przy udziale policji, która w razie konieczności działań wykraczających poza kompetencje służby ochrony lotniska, kontrolę przejmie ich działania. Odpowiedz Link Zgłoś
anty-kler Re: Bardzo dobry artykuł 28.09.10, 20:10 Oczywiście z takim samym zrozumieniem wykażecie się obrońcy pograniczników,wobec kontrolerów np w Iraku gdy będą kazali podróżnym zdejmować z szyi zawieszki :krzyżyki,które wykonane z metalu , z ostrym zakończeniem mogłyby stanowić zagrożenie ....Czytajcie proszę ze zrozumieniem: temu człowiekowi nie chodzi o sprawdzanie bezpieczeństwa,ale bezceremonialne traktowanie jego tradycji i nakazywanie podjęcia takich działań, które wynikają z ich nadinterpretacji dbałości o bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania anty-kler sie pieni bez sensu 28.09.10, 20:22 anty-kler napisał: (bez sensu): "Czytajcie proszę ze zrozumieniem: temu człowiekowi nie chodzi o sprawdzanie bezpieczeństwa,ale bezceremonialne traktowanie jego tradycji" A moja tradycja nakazuje mi podrozowanie z ciupaga i to wcale nie z taka z Cepelii ale z prawdziwa siekierka na dlugim kiju! I jak kiedys na swojej drodze spotkam anty-klera to mu taka ciupaga na pokladzie samolotu rozumu do glupiego lba naloze, ze az milo! Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 bzdura, niestety... 28.09.10, 20:17 >Chodzi o zasade.Pogranicznicy maja dbac o bezpieczenstwo pasazerow i > przestrzeganie prawa i wlasnie to robia. Niestety zasady są takie, że pogranicznicy działają "po uważaniu" i np. 1) jak się jest ładną kobietą - za uśmiech i parę słów można wnieść w bagażu podręcznym 20cm solidne nożyczki 2) można przeszukiwać szczegółowo bagaż jednego z pasażerów, po czym szybko odwrócić wzrok, gdy drugiemu z kieszeni wypadnie mocno używana lufka 3) wychodząc na papierosa i widząc przemytników rozpakowujących "towar" przemycony właśnie pod ubraniem za budynkiem SG - powiedzieć: "poszlibyście chociaż 10m dalej" Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: bzdura, niestety... 28.09.10, 21:23 Mnie się już parę razy zdarzyło lecieć i parę lotnisk zwiedzić. Takich obserwacji nie mam, a bywało, że dość długo musiałam czekać, więc z nudów przypatrywałam się, co się dzieje. Nożyczki na Okęciu musiałam wyrzucić, choć nie jestem najbrzydsza na świecie. Na Heathrow torbę od laptopa. Raz byłam świadkiem zabawnej sytuacji przy kontroli do New Jork. Bagaże prześwietlane. Wybiórczo otwierane do kontroli. Nakazano młodemu chlopakowi, ale okazało się, że bagaż należy do jego babci. To ona leciała. Mina pogranicznika była zabawna. Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Bardzo dobry artykuł 28.09.10, 20:58 Dlaczego polski pogranicznik nie moze uzyc procedur uzywanych na calym swiecie, tylko zachowuje sie jak niedoksztalcony debil? Przeciez mozna sprawdzic turban nie zdejmujac go. Odpowiedz Link Zgłoś
extraskandale Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:38 Ha przygody tego pana to małe miki w porównaniu z tym! - extraskandale.pl/component/content/article/1-spoleczenstwo/33-vader-zatrzymany-na-okeciu.html Odpowiedz Link Zgłoś
hanishl Dura lex sed lex. Prawo trzeba szanować 28.09.10, 18:38 Czy mi się podoba czy nie na lotnisku w Toronto wskoczył mi na bagaż mały kundelek oprowadzający policjanta i nie pomogło nic. 2 godziny przeglądania bo on ( piesek) był specem od narkotyków.Za karę policjant nie dał mu cukierka bo nic nie znaleziono. Cóż , ten się nie myli co nic nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
kadykianus Za dużo religii w Pana życiu. 28.09.10, 18:40 Nie było by tego, gdyby nie traktował Pan swojej religii tak poważnie. Co to u licha ma znaczyć, że turban jest symbolem Pańskiego istnienia? 4 metry bieżące płótna wystarczająco Pana określają?? Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami wstyd.. 28.09.10, 19:00 Takich beznadziejnych komentarzy jeszcze nie czytałam. Wstyd mi że jestem Polką :( Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania Wstyd mi że jestem Polką 28.09.10, 20:15 (Emocjonalnie niestabilna) Panienko kagrami! Czy moglaby mi Pani przypomniec nazwisko tego Wybitnego Poety - Uchodzcy, ktory wykorzystujac podobnie jak u Pani zaklopotane swoimi wlasnymi kompleksami panienki w Kraju nad Wisla w imie Wyzszych Wartosci pozarazal je AIDS? One biedactwa tak sie wstydzily za te nasza polska beznadziejnosc, ze nawet o zalozenie prezerwatywy nie potrafily Wybitnego Poety poprosic. Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: Wstyd mi że jestem Polką 28.09.10, 22:45 Ten Wybitny Poeta to był słynny Murzynek Bambo vel Czarny Sqrwysyn. On też się "wstydził", że jest tym kim jest... Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: wstyd.. 03.10.10, 09:40 > Takich beznadziejnych komentarzy jeszcze nie czytałam. Wstyd mi że jestem Polką Pociesz się. Nie jesteś Polką. Jesteś Debilką. Odpowiedz Link Zgłoś
podpisanym nie noszę turbanu ale przez akcje tych co je noszą 28.09.10, 18:40 na każdym lotnisku muszę zdejmować buty. Odpowiedz Link Zgłoś
josif47 Re: nie noszę turbanu ale przez akcje tych co je 28.09.10, 19:09 smrod nog przyspiesza odprawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: nie noszę turbanu ale przez akcje tych co je 28.09.10, 19:31 josek, myj te swoje śmierdzace giczoły. ja mogę poczekać na odprawę dłużej. osyf47 napisał: > smrod nog przyspiesza odprawe Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:40 Zostalo mu zaproponowane przejscie do osobnegp pomieszczenia, wiec nie musial sciagac publicznie. Co ten facio tu opowiada ? Odpowiedz Link Zgłoś
marko_uk Re: Polak Polakowi wilkiem... 28.09.10, 18:41 Zgadzam sie w 100%. Rowniez tylko w burakolandii trzeba wyciagac ze spodni pasek, a spodnie podtrzymywac sobie reka. Jaki kraj takie kontrole... Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania trzeba wyciagac ze spodni pasek 28.09.10, 19:26 marko_uk mija sie z prawda. W USA zarowno na liniach krajowych jak i przy lotach za granice kazdy normalnie myslacy pasazer ZDEJMIE PASEK Z METALOWA KLAMERKA CZY INNYMI METALOWYMI ELEMENTAMI w antycypacji uruchomienia alarmu bramki. Myslacy ludzie chcac przyspieszyc kontrole i uniknac pikania bramki zdejmuja WSZYSTKIE METALOWE ELEMENTY STROJU i umieszczaja w plastykowych pojemnikach, poddawanych przeswietleniu w specjalnej komorze. Oczywiscie wszystkie te kontrole sa moim zdaniem idiotyczne ale jezeli Polska wedlug marko_uk jest "takim krajem" to i Imperium Dobra tez nim jest. Odpowiedz Link Zgłoś
yamato.1 Re: Polak Polakowi wilkiem... 28.09.10, 19:53 BREDZISZ- widac że nigdy nie latasz. Dla przykładu w tym roku byłem na lotniskach (jako pasażer) w Londynie, Amsterdamie i Berlinie. Znam też lotniska w Paryżu oraz Madrycie. WSZĘDZIE zdjęcie paska - zazwyczaj także i butów - jest normą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maciejkozlowski Wymogi bezpieczeństwa są ważniejsze niż zwyczaje 28.09.10, 18:41 Mam wielki szacunek do Sikhów. Nie mniej powinni zrezygnowac z ortodoksji na rzecz bezpieczeństwa. A co jakby jakiś islamo-oszołom wsadził w turban pół kilo C4 i skompromitował tym samym Sikhów ? Nikt tego nie chce ! Drodzy sikhowie, bądzcie poważni - to nie atak na Waszą godnośc, ale raczej obrona Was . Tak traktujcie wymogi bezpieczeństwa w samolotach ! Odpowiedz Link Zgłoś
pawgica Re: Wymogi bezpieczeństwa są ważniejsze niż zwycz 28.09.10, 20:11 Ale jak można wszędzie na świecie robić to bez inwazyjnie, to dlaczego nie u nas? Tu przecież nie chodzi o całkowite zwolnienie z kontroli tylko jej formę.Skoro kontrola nie może u nas naruszać nietykalności cielesnej, to dlaczego ma naruszać coś co stanowi dla tych ludzi jeszcze coś ważniejszego niż cielesność? Wszędzie to jakoś umieją załatwić bezproblemowo a u nas nie? Dlaczego? Bo jesteśmy narodem wybranym? Czy nasza religia krzyża jest lepsza? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_srodmiescia Gość pisze bzdury 28.09.10, 18:41 Człowieku o czym ty piszesz , nie potrafisz rozróżnić narodowości. To nie jest żaden arab tylko sikh ale tobie to nie robi różnicy bo najpewniej nie kumasz kto to taki ten sikh. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Gość pisze bzdury 28.09.10, 19:44 No i co z tego! Arab nie może udawać Sikha? Nie dotykałam nigdy turbanu, ale ludzie, latam z coreczką i zawsze ja muszę wyjmowac z chusty kiedy przechodzę przez bramkę, mimo, że to cholernie niewygodne, zwlaszcza gdy mala śpi i z wrzaskiem sie wybudza, potem zawiązywanie też trochę zajmuje i nie jest latwe w takich warunkach. Ale nigdy, nigdy nie przyszłoby mi do głowy aby się temu sprzeciwić! W takiej 4-metrowej chuście bez problemu można cos schowac, to w turbanie również. Odpowiedz Link Zgłoś
m_234 Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:42 Każą zdejmować, bo takie są przepisy. Uszanuj je, tak jak ja szanuję święte krowy w Indiach. To, co ci się nie podoba, jest w tym przypadku nieistotne. Mnie się nie podoba czczenie bydła rogatego, ale nie robię z tego problemu. Ty natomiast robisz. Może przestań? Może na lotnisku też potrafią odróżnić fana od fanatyka? Odpowiedz Link Zgłoś
sarton faktycznie .. jeśli przepisy taki są ... i nie da 28.09.10, 18:44 się zrobić tego inaczej... z tym że podobno da się prześwietlić taki turban tak jak kontrolowane są nasze ubrania bez rozbierania się do naga ... Odpowiedz Link Zgłoś
bambambama Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:44 lotniska to świątynie globalizacji i konsumpcji, nie można tu wyznawać swojej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:44 mamy do czynienia z głupcem albo pieniaczem... albo nie rozumie problemu i czuje się faktycznie obrażony albo rozumie i celowo wywołuje konflikt (może by osłabić kontrole na polskich lotniskach???) ja jestem jednak daleki od tego by ustępować religijnym zabobonom czy bezkrytycznemu hołdowaniu tradycji... niezależnie od motywów działania... wielu krajach ten człowiek nie mógł by liczyć na taka tolerancję z jaką się u nas spotkał... (np. pamiętamy jak w kanadzie potraktowali awanturującego się polaka, krajach bliskiego i dalekiego wschodu za wiele rzeczy które u nas nikt nie pomyślał że są nawet złamaniem zasad savoir-vivre'u można ponieść dotkliwe kary... ) pewnie to tylko ichniejszy rokita... a GW tego faceta traktuje poważnie... Odpowiedz Link Zgłoś
alawinx a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 18:45 np w emiratach arabskich muszę zakładać "abaję" - jak nie założę zamkną mnie do więzienia. W Polsce każą ściągać turban to ma ściągnąć. A skąd wiadomo że nie ma w nim bomby? Przyjeżdża do Polski to powinien szanować tutejsze zwyczaje. Koniec kropka. Araby do arabowa jak im nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
monkeysoundsystem Re: a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 18:51 a co to panstwo policyjne?? to jego prywatna sprawa. gdyby byl polakiem i nosilby turban, to co bys mu powiedzial? ze ma spieprzac do arabowa? gdyby jakiemus biskupowi czy innemu pedofilowi ratzingerowi kazali na lotnisku sciagac czapke, to bylby skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
kolombo7 Re: a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 18:56 to nie jest jego prywatna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 19:06 > gdyby byl polakiem i nosilby turban, Powiedzialbym: sciagaj pan turban (tyle ze po polsku, a nie po angielsku). Odpowiedz Link Zgłoś
tow_beton Re: a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 18:52 akurat ty wyjeżdżasz do Arabów :)) siedziesz w swoim blokowisku, zakompleksiony ofermo Odpowiedz Link Zgłoś
samira33 Re: a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 19:06 tow_beton napisała: > akurat ty wyjeżdżasz do Arabów :)) siedziesz w swoim blokowisku, zakompleksiony > ofermo Abaję noszą kobiety. Więc jeżeli już tak się zwracasz do kogoś, to powinieneś napisać "zakompleksiona ofermo". Odpowiedz Link Zgłoś
samira33 Re: a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 19:09 to znaczy miałam na myśli, że kobiety europejki są zmuszone zakładać abaję, bo oczywiście arabowie mężczyźni też noszą to okrycie. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek.epoki Re: a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 19:49 samira33 napisała: > to znaczy miałam na myśli, że kobiety europejki są zmuszone zakładać abaję, bo > oczywiście arabowie mężczyźni też noszą to okrycie. gdzie dokladnie musialas zakladac to okrycie, na wycieczce do Tunezji? i mezczyzni tez tak chodzili? nie pal wiecej tego swinstwa, bo do reszty zglupiejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
audrey_horne Re: a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 18:57 1. Ten pan nie jest Arabem. Przeczytales artykul? 2. A skad wiadomo, ze ty nie masz bomby w gaciach? Jak kaza ci sie rozebrac na lotnisku, to tez to zrobisz, bo taka procedura? Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: a dlaczego ja u Arabów 28.09.10, 21:07 Aha, zdejmowanie turbanu prastarym polskim obyczajem... Odpowiedz Link Zgłoś
jermaczek co za ludzie siedzą na tym forum 28.09.10, 18:45 A jakby wam kazali ściągać np. majtki na lotnisku, tylko dlatego że panom strażnikom się uwidziało, że np. ludzie w okularach na pewno noszą bomby w gaciach? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_do_pyskowania jakby wam kazali ściągać np. majtki 28.09.10, 20:04 Jermaczek, dziecko drogie, leciales ty kiedy samolotem? W Amsterdamie (lot z Wa-wy do USA) miejscowy pograniczny buc zadal mi nastepujace pytania: 1) Kto kupil moj bilet? 2) Numer karty kredytowej? 3) Adres zamieszkania podczas pobytu w Polsce? 4) Dlugosc pobytu w Polsce? 5) Pokrewienstwo z osobami, z ktorymi spotkalem sie w Polsce? 6) Skad mialem srodki na mieszkanie w Polsce? 7) Skad mialem srodki na zakup biletu? 9) Adres w USA? 10) Miejsce pracy w USA? 11) Telefon do mojego szefa w miejscu pracy w USA? 10) itd., itp. Chodzilo oczywiscie o sprawdzenie na mnie typowej i bardzo efektywnej izraelskiej metody "na zdenerwowanie klienta" i odsianie potencjalnego terrorysty (naturalnie juz pobudzonego) od zwyklego pasazera. Po moich pierwszych protestach zaproszono mnie do osobnego pokoiku z kilkoma oficerami i zagrozono, ze polece spowrotem do Wa-wy jak moj szef w firmie w USA nie potwierdzi mojej historii. Do czego prowadzi klocenie sie na lotnisku z bucami...ale tobie, jermaczek zycze sprawdzenia tego na sobie, co sie masz uczyc na cudzych bledach. Odpowiedz Link Zgłoś
marter7 Re: jakby wam kazali ściągać np. majtki 28.09.10, 20:11 Takie pytania to chyba zadaje nie miejscowy, tylko ten z "kraju wolności"... Odpowiedz Link Zgłoś
tabloid78 Dlaczego każą mi zdejmować turban 28.09.10, 18:45 Pisałem, ale powtórzę: kiedy ściągam buty na życzenie służb po kilkunastogodzinnej podróży z innego kontynentu i zostawiam mokre ślady śmierdzących gir, to też czuję się niekomfortowo (wiem, wiem, to nie religia, ale też jestem wściekły i upokorzony). Ale ściągam te buciory, bo takie są przepisy, bo wiedziałem, jadąc na lotnisko, że można ode mnie tego wymagać. Więc niech gość nie grymasi, bo go nikt nie obnaża, ściągnąłby go w przeznaczonym do tego miejscu i byłoby po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś