freeskawiniak 29.09.10, 07:08 To nie jest "czeski film" tylko nasz rodzimy a jakże nikt nic nie wie i nie wiem czy śmiać się czy płakać.Strach pomyśleć jak to państwo funkcjonuje ?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e150 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 07:32 Kościół liczy grunty - znaczy się, że na złodzieju czapka gore Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Cud na ziemi 29.09.10, 07:51 e150 napisał: > Kościół liczy grunty - znaczy się, że na złodzieju czapka gore Kiedyś mówiono , czapka karakułowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lazar1wa Re: Cud na ziemi 29.09.10, 08:22 przecież kościół to samo dobro jesteśmy świadkami nieustających cudów nie tylko Tuskowych. przecież kościół to taka dobra firma. wystarczy obejrzeć Plebanię Odpowiedz Link Zgłoś
abalysii film plebania to dla zmurszałych idiotów 29.09.10, 11:14 fakt jest taki że wszystko co wywodzi się ze styropianu spłaca dług jaki zaciągnęli kryjąc się w piwnicach, spłaca dług kosztem Polski i jej mieszkańców. Przed upadkiem komuny dług wynosił nieco ponad 40 mld dolców i to wystarczy żeby zobaczyć jak postsolidaruchy rządzą krajem, to solidarność sprzedała Polskę w obce łapska Odpowiedz Link Zgłoś
cat_1 oczekuję działania prokuratorów ! 29.09.10, 13:19 że weźmie się nie tylko za cywilnych ale też oszustów w habitach !!! do roboty prokuratorzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
lazar1wa Re: Cud na ziemi 29.09.10, 08:23 a u nas w Alzacji mowi się ,,na złodzieju czapka z lisa" Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 09:16 e150 napisał: > Kościół liczy grunty - znaczy się, że na złodzieju czapka gore Akurat! Ten złodziej wie doskonale kto tu rządzi i zdaje sobie sprawę, że nikt mu nie podskoczy; przynajmniej - nie prędko podskoczy. A "liczy grunty", bo , cyt. z artykułu: "chce się dowiedzieć, jaka część zabranych dóbr wciąż czeka na zadośćuczynienie" (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
nastra Re: Cud na ziemi 29.09.10, 15:16 Jeśli Kościołowi uda się policzyć ile mu zabrano, a ile naprawdę dostał, to należałoby zrobić kolejny krok i dokładnie policzyć, za ile wszystkie nieruchomości uzyskał po lukratywnych sprzedażach. Jestem pewna, że już niczego nie powinien dostać, bo zyski zdecydowanie przewyższyły prawdziwe i urojone straty. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_k.prawy Klerykały-aferały 29.09.10, 07:34 Już na zawsze kościół będzie mi się kojarzył z aferami, oszukiwaniem państwa i kłamstwami. Odpowiedz Link Zgłoś
m.bohdanowicz Re: Klerykały-aferały 29.09.10, 07:46 nie dla wszystkich. młode pokolenie, te, co teraz w szkołach przechodzi niesamowite pranie mózgu, znowu będzie chodziło na pielgrzymki i oddawało część stypednium na tacę. Mi się chce płakać. Z bezsilności. Przecież to rozgrabianie wspólnego majątku. To tak jakby Niemiec przyszedł, wyciął sobie kawał pola i przyłączył do Rzeszy. To chyba oznacza wojnę, co? Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Klerykały-aferały 29.09.10, 10:37 Kto jak kto. Dużo jeszcze zależy od rodziców i podwórka. Wiesz jak młodzież nazywa sakrament bierzmowania? Sakramentem ostatniego pożegnania. Więc nie bój się nic. Nie będzie aż tak źle. Oczywiście, jeszcze trochę wody upłynie, nim taki poziom sklerykalizowania i wiary w bajki będzie mniejszy. Wierz w młodych. Ja mam już trochę lat i patrzę na te młode roczniki - może głośne, wyszczekane, ma swoje słabości - ale nie jest głupie! Ja zawsze z szacunkiem podchodzę do młodych, oni do mnie też. Ale do czego zmierzam - młodzież jest taka jak starsi ją wychowują. Proste I jeszcze taki przykład mojego siostrzeńca, którego kiedyś odwiedziłem. Było to na krótki przed bierzmowaniem. Pokazuje mi karteczki za spowiedź, za msze. Muszę tu i tu wkleić. Tu byłem na inną godzinę gdzie kartek nie było, tu byłem chory - i jest podpis mojej mamy z usprawiedliwieniem. Włosy mi dęba stanęły. On do mnie ściszając głos - ja to sobie odbiję z nadwiązką, niech tylko skończy się bierzmowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bumerang-3 Re: Klerykały-aferały 29.09.10, 07:47 A Palikota chcieli rozszarpać bo zapomniał o "małym samolocie"... Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Klerykały-aferały 29.09.10, 07:52 bumerang-3 napisał: > A Palikota chcieli rozszarpać bo zapomniał o "małym samolocie"... Nie tak do końca zapomniał ,tylko poprawił oświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
elgregorius Cud na ziemi 29.09.10, 07:43 Nie wymagajcie od instytucji ludzkiej by działała jak anielska. Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat Re: Cud na ziemi 29.09.10, 07:45 Nikt nie wie jak GW funkcjonuje !!! Przypominam ,że chodzi o reprywatyzację (tzn ZWROT mienia które zostało po wojnie Kościołowi zabrane). Goście z GW stawiają na dezinformację i o tym nie mówią (gdyby Zapatero o tym wiedział to pewnie by ich za to pokochał). Na mocy tej samej ustawy (tzn w ten sam sposób) zwrócono majątki innym wspólnotom wyznaniowym. O zwrot mogły się starać miedzy innymi wspólnoty protestanckie , prawosławne i gminy żydowskie. Moim zdaniem ewentualne kontrole są OK (państwo ma prawo kontrolować jak wykonywane jest prawo) ale powinny w takim samym stopniu dotyczyć wszystkich wspólnot wyznaniowych (tzn jeżeli będziemy kontrolować tylko KK a innych nie to będziemy mieli do czynienia z dyskryminacją) Pozdrawiam (zwłaszcza zapaterystów i neomarksistów z GW) V Odpowiedz Link Zgłoś
okefenoke Re: Cud na ziemi 29.09.10, 07:51 dodaj proszę jeszcze, że KK bardzo potrzebuje tych tysięcy hektarów ziemi, gdyż w najbliższej przyszłości zamierza postawić na wyspecjalizowaną hodowlę drobiu ozdobnego... a w ogóle, to będzie uprawiał pszenicę i ziemniaki, by potem karmić biednych... To - że ma się do czegoś (rzekome) prawo - nie oznacza, że koniecznie trzeba z niego korzystać. KK po prostu jest, był i będzie - ZACHŁANNY! Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat Re: Cud na ziemi 29.09.10, 09:27 Widzisz przez setki lat miliony polskich katolików składały na rzecz KK różne darowizny. Kto dał Ci prawo ,żeby kwestionować ich decyzje. Jeżeli Ci się nie podoba KK to go olej i na niego nie płać. Masz do tego prawo którego będę bronił. A ja mam prawo płacić i Ty masz obowiązek bronić mojego prawa, V Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Cud na ziemi 29.09.10, 10:31 Skoro "przez setki lat miliony polskich katolików składały na rzecz KK różne darowizny", to dlaczego KK chce coś "odzyskiwać" na ziemiach, które przed wojną nie należały do Polski? Czy polscy katolicy przed II WŚ ofiarowali coś kościołowi w dzisiejszych województwach: dolnośląskim, lubuskim, zachodniopomorskim, warmińsko-mazurskim, części pomorskiego i wielkopolskiego? Jest jeszcze jeden argument, który uzasadnia śledztwo i kontrole pracy Komisji Majątkowej - podejrzenie wręczania łapówek za przyjęcie zaniżonych wycen gruntów i nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 10:50 W porządku. I o to chodzi. Nie chcę płacić aby moje podatki szły na KK. Mogę olać, ale nie mam prawa nie płacić na niego z podatków choćby na katechetów jednego słusznego Kościoła Rzymskokatolickiego opłacanych za publiczne pieniądze. Powiedz mi jak olać. Jak jesteś tak za tym to rozumiem, że jesteś za podatkiem kościelnym takim jak w Niemczech? Albo choćby ten skandal -Ryszard Kalisz powiedział, że zgodnie z konkordatem Państwo będzie dofinansowywać 3 wyższe katolickie uczelnie! Nie dość że mi się nie podoba opłacania z moich podatków tych uczelni to ponadto konkordat został złamany, bo opłacanych jest teraz 6 uczelni. A podobno mamy dziurę budżetową. Mamy dziurę, ale w głowach polityków bojących się kiecki klechy. A propo ziem, darowizn. Daj Kościołowi Rzymskokatolickiemu palec a pociągnie za rękę. Wystarczy wspomnieć o sfałszowanej Donacji Konstantyna, w której Konstantyn Wielki darował Kościołowi ziemie lateranu (tak, tak to stąd) zaanektowane od rodziny znienawidzonego Nerona. A wiesz co zrobiono. Po śmierci Konstantyna sfałszowano ją - na jej podstawie Kościół Rzymskokatolicki nabył prawa do ziem nie tylko lateranu ale i terenów ok. całych obecnych Włoch. I tak na koniec słowa legata papieskiego do generała "Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna" Odpowiedz Link Zgłoś
11krzych Re: Cud na ziemi 29.09.10, 07:58 Oczywiście, że należy oddać prywatne mienie skonfiskowane przez PRL, ale nie może to wyglądać np. tak: 1.RP jest winna parafii ziemię za miliom 2.Wycenia się ziemię rolną wartą dwa miliony na milion i odddaje parafii 3.Parafianie z władz lokalnych przekształcają rolną w budowlaną 4.KK sprzedaje za 40 milionów Wszyscy mają zysk, tylko RP jest wydy..ana w tyłek. A ja się czuję polakiem i nie zgadzam się na okradanie mojego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Zamach na Świętą Instytucję!!! 29.09.10, 09:25 11krzych napisał: > Wszyscy mają zysk, tylko RP jest wydy..ana w tyłek. A ja się czuję polakiem i > nie zgadzam się na okradanie mojego państwa. Ty to się, lepiej, pomódl, posyp głowę popiołem i wyspowiadaj! O! Bo inaczej - piekło czeka... Odpowiedz Link Zgłoś
vigilansx Re: Cud na ziemi 29.09.10, 08:14 viptocat napisał: > Nikt nie wie jak GW funkcjonuje !!! > Przypominam ,że chodzi o reprywatyzację (tzn ZWROT mienia które zostało po w > ojnie Kościołowi zabrane). Goście z GW stawiają na dezinformację i o tym nie m > ówią (gdyby Zapatero o tym wiedział to pewnie by ich za to pokochał). > Na mocy tej samej ustawy (tzn w ten sam sposób) zwrócono majątki innym wspól > notom wyznaniowym. O zwrot mogły się starać miedzy innymi wspólnoty protestanck > ie , prawosławne i gminy żydowskie. > Moim zdaniem ewentualne kontrole są OK (państwo ma prawo kontrolować jak wy > konywane jest prawo) ale powinny w takim samym stopniu dotyczyć wszystkich wspó > lnot wyznaniowych (tzn jeżeli będziemy kontrolować tylko KK a innych nie to bę > dziemy mieli do czynienia z dyskryminacją) > > > Pozdrawiam (zwłaszcza zapaterystów i neomarksistów z GW) > V won stąd watykański propagandzisto :) Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat Re: Cud na ziemi 29.09.10, 09:20 > won stąd watykański propagandzisto :) Ja nikogo od zapaterystycznych świnek (albo prosiaczków) nie wyzywam. A poza tym uważam ,że w polsce zapateryści przypominają nazistów. Bo podobnie jak oni zamiast rozwiązać problem szukają kozłów ofianych. KK nie jest winien temu ,że mamy zły rząd (i mamy długi i pewnie będziemy mieli kryzys). Ale niektórzy ludzie atakując kozła ofiarnego poprawiają sobie samopoczucie (tak robili np. naziści atakując Żydów) Ps. Może wreszcie ktoś powinien policzyć ile nas kosztowały ostatnie rządy SLD V Odpowiedz Link Zgłoś
jean_zatapathique Re: Cud na ziemi 29.09.10, 10:41 "KK nie jest winien temu ,że mamy zły rząd" Jasne! Złodziej nie jest winny, że kradł jak właściciel nie widział. Dlaczego odwracasz kota ogonem? Tutaj rozmawiamy o wyłudzeniach ziem przez KK. O kryzysie i rządach SLD również porozmawiamy ale są to oddzielne tematy i nie będziemy ich włączać do bieżącej dyskusji. Jeśli naraz będziemy chcieli rozwiązać wszystkie problemy świata, to nic nam z tego nie wyjdzie. Trzeba systematycznej pracy nad pojedynczymi sprawami. Pisz zatem na temat albo nie wtrącaj się do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
pissonpis Re: Cud na ziemi 29.09.10, 10:50 od ponad 2000 lat kościół wyłudzał, grabił, kradł i mordował w imię wiary i krzyża ....to równierz pederađci, pedofile i gwalciciele viptocat napisał: > > won stąd watykański propagandzisto :) > > Ja nikogo od zapaterystycznych świnek (albo prosiaczków) nie wyzywam. > > A poza tym uważam ,że w polsce zapateryści przypominają nazistów. Bo podobnie > jak oni zamiast rozwiązać problem szukają kozłów ofianych. > > KK nie jest winien temu ,że mamy zły rząd (i mamy długi i pewnie będziemy mieli > kryzys). Ale niektórzy ludzie atakując kozła ofiarnego poprawiają sobie samop > oczucie (tak robili np. naziści atakując Żydów) > > Ps. Może wreszcie ktoś powinien policzyć ile nas kosztowały ostatnie rządy SLD > > V Odpowiedz Link Zgłoś
ducks_arse Re: Cud na ziemi 29.09.10, 15:53 pissonpis napisała: > od ponad 2000 lat kościół wyłudzał, grabił, kradł i mordował w imię wiary i > krzyża ....to równierz pederađci, pedofile i gwalciciele > > viptocat napisał: > > > Ble, ble, ble..... Być może masz rację, ale tylko półanalfabeta pisze "również" przez "rz". Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 10:53 A to jest inna spawa. I tu masz rację. Tylko wiesz. Jak można nazwać przykrywanie jednych nieprawidłowości i niegodziwości innymi większymi? Bo inni większe wały robią? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 09:38 vigilansx napisał: > viptocat napisał: > > > Nikt nie wie jak GW funkcjonuje !!! Wie, wie: np. Giełda (spółka Agora jest na niej notowana) - sam możesz tam sprawdzić; Urząd Skarbowy, sprawdzający poprawność opłacania podatków. Mało? > > Przypominam ,że chodzi o reprywatyzację (tzn ZWROT mienia które > > zostało po wojnie Kościołowi zabrane). I już zwrócone w ilości parokrotnie większej, niż zabrano. A zachłannym chciwcom wszystkiego mało. > Goście z GW stawiają na dezinformację i o tym > nie mówią Niby, o czym nie mówią? Na czym polega ta "dezinformacja"? Odpowiedz Link Zgłoś
japolak ziemia do oddania... 29.09.10, 09:18 "Przypominam ,że chodzi o reprywatyzację (tzn ZWROT mienia które zostało po wojnie Kościołowi zabrane). " No to mam naiwne pytania, uwagi: Wnioski o reprywatyzację składa tysiące obywateli polskich - za zabraną ziemię, kamienice, warsztaty, fabryki. Zwykle dalej czekają - a jeden podmiot jest maksymalnie uprzywilejowany. Spadkobierca kamienicy też by tak chciał, że spotyka się z urzędnikiem i "uchwalają", że skoro tamtej kamienicy nie da się oddać, to on sobie wybierze, wyceni i weźmie cztery inne. Jednocześnie z powojennym zabraniem ziemi powołano Fundusz Kościelny, z którego opłacane były pensje "mundurowych" kościoła czyli ksieży, zakonników - i wiele innych wydatków. Chyba tak źle nie było - pamiętam sprzed 1989 roku mojego proboszcza: to nie ja, ale on cierpiał na solidną nadwagę, ledwie do limuzyny się mieścił. Czy czasem ten Fundusz dalej nie płaci na kościół? Nie jestem pewien. Na pewno nie zlikwidowano go gdy zwrot ziemi się zaczynał. Skoro 60 a może 100 tysięcy hektarów, liczne budynki kościół dostał - czemu wymusza na państwie opłacanie kilkudziesięciu tysięcy kapelanów i katechetów, w niektórych województwach przechwytuje ponad 50 % środków na rewitalizację zabytków, na kulturę, na sport i turystykę, na niepełnosprawnych, sieroty etc? Pod hasłem reprywatyzacji kościół odzyskuje majątki w XIX wieku utracone gdy w całym cesarstwie austro-węgierskim przeprowadzono sekularyzację. Nawet z Klasztorem na Świętym Krzyżu tak jest - przed II wojną światową było tam polskie więzienie, przed I wojną światową więzienie austriackie. W ostatnich latach braciszkowie przechwytują ile się da gruntów i budynków w bliższym i dalszym sąsiedztwie. Tak Państwo polskie, czyli z Twoich, moich pieniędzy rekomensuje co 150 lat temu jakiś cesarz zrobił. Na pewno nie były naiwne siostrzyczki, które narzuciły wycenę kilkudziesięciu hektarów pod Warszawą jako grunty orne, zamiast tereny inwestycyjne (plan przestrzenny już tam przewidywał domy, szkoły, obiekty sportowe etc), wyceniły więc na jakieś 30 milionów, natychmiast sprzedając za ponad dwieście. Obawiam się, że niemal każda wycena, zlecana tylko przez jedną, kościelną stronę, była mniej lub bardziej zaniżona. Mam też dziwne podejrzenia, iż inne związki wyznaniowe, zarówno protestanckie, jak i najmniej lubiany, mojżeszowy, dość łatwo mogą złożyć sprawozdanie ze skromnego majątku im przekazanego... Odpowiedz Link Zgłoś
bluter Re: Cud na ziemi 29.09.10, 09:43 >Goście z GW stawiają na dezinformację i o tym nie mówią Nikt nie kwestionuje zwrotu ziemi tylko sposobu jej oddawania. Jeżeli cena jest zaniżana, grunt trafia do jakiejś instytucji kościelnej a w parę dni czy miesięcy potem jest sprzedawany po ceni parę razy wyższej to jest coś nie tak. Podawali przykłady- cena 3 miliony a oferty dla gminy od innych chętnych 9 milionów to chyba coś tu śmierdzi na kilometr. I jeszcze brak jakiego kolwiekodwołania od decyzji- to uważasz za normalne. Kościól w polsce mie może być świętą krową. Na razie zrobiło się głośno o kk, być może inne wyznania nie są tak pazerne i skorumpowane jak kk więc tam odbywało się wszystko zgodnie z prawem i przyzwoitością. Odpowiedz Link Zgłoś
smarek12 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 10:51 Ja kwestionuje. Jaki zwrot, przeciez ci bandyci wszystkie te dobra ukradli, wyludzili. Moje slowa potwierdza afera z komisja majatkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
11krzych Cud na ziemi 29.09.10, 07:47 >rzucanych na Kościół oszczerstw o zachłanność i nieuczciwość Mówiąc przysłowiem "nóż się w kieszeni otwiera". Aż rozbolała mnie głowa od poczucia bezsilności. Kto w końcu odważy się roz..ić to towarzystwo? Ustawa o nacjonalizacji majątków KK jest niezbędna. I q...a ja liberał i zwolennik np. odebrania przywilejów emerytalnych i likwidacji związków zawodowych (w obecnej postaci) jestem za nacjonalizacją. Jak bolszewik. Do czego te gnoje doprowadziły. Narodzie polski powstań z klęczek. Jedź do Castoramy i kupuj taczki. Odpowiedz Link Zgłoś
aazz91060 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 07:54 A te sku...syny podnosza nam podatki.! No ku... mac.!!! Brak slow. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: Cud na ziemi 29.09.10, 09:49 A co mają robić jak ten głupi naród uwielbia czapkować Kościołowi i kupuje sobie odpusty za państwowe pieniądze - ja nie wiem kiedy Polacy wyjdą mentalnie ze średniowiecza. Jakoś tak sie dziwnie składa że prawowitym właścicielom (wpisanym do ksiąg wieczystych) którzy wyjachali do niemiec w latach 70 nikt nie chce oddać ziemi mówiąc że Niemcy nas zalewają i Jarosław Kaczyński grzmi natomiast z podkulonym ogonem na tacy niesie innemu wrogiemu państwu - Watykan Odpowiedz Link Zgłoś
mppmpp Czy chodzi tutaj o Kościół Katolicki? 29.09.10, 07:49 Czy chodzi tutaj o Kościół Katolicki, który uważa się za depozytariusza prawd głoszonych przez biednego, ukrzyżowanego i zmartwychwstałego Cieślę z Nazaretu? Czy może chodzi o inną jakąś organizację, która koncentruje się do zdobywaniu władzy i bogactw?!? Odpowiedz Link Zgłoś
tylko1wpis Re: ani chybi musi chodzić o cos innego... 29.09.10, 08:35 przecież to niemożliwe by posłańcy tego cieśli byli zbiorowiskiem sqrwieli, złodziei, zboków i obiboków, tudzież aferałów którzy za nic mają głoszone przez siebie prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_dolar Re: ani chybi musi chodzić o cos innego... 29.09.10, 11:46 prawdy przez siebie głoszone szanują bardzo, gorzej z tym co głosił ( abstrahując od tego czy był prorokiem, synem bożym czy zwykłym cieślą ) po sobie Jeszua. A głosił same mądre rzeczy, zostawiając tylko jedno najważniejsze, prawdziwe i proste przykazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vigilansx Cud na ziemi 29.09.10, 07:50 czarnych należy wytłuc co do jednego, a majątek przejąć na rzecz Skarb Państwa Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 09:48 vigilansx napisał: > czarnych należy wytłuc co do jednego, a majątek przejąć na rzecz Skarb Państwa Bez przesady - nikogo nie należy "tłuc"; wystarczy sekularyzacja dóbr. Tylko kto się ośmieli? - Chyba nieprędko... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Cud na ziemi 29.09.10, 13:34 > Bez przesady - nikogo nie należy "tłuc"; wystarczy sekularyzacja dóbr. Jakby paru skur.wysynów klechów powiesić dla zasady to by znacznie oczyściło atmosferę. Tak zrobiono podczas Rewolucji Francuskiej i dzięki czemu czarna pedofilska mafia z Watykanu do dziś trzyma nad Sekwaną ryj na kłódkę. Odpowiedz Link Zgłoś
arpk Cud na ziemi 29.09.10, 07:51 "Ks. Kabziński jest rozgoryczony: - Do tej pory nie trzeba było takiej archiwalnej kwerendy, ale w obliczu rzucanych na Kościół oszczerstw o zachłanność i nieuczciwość chcemy znać szczegóły odzyskiwania mienia" Oszczerstwo, potwarz, przestępstwo polegające na podnoszeniu lub rozgłaszaniu nieprawdziwych zarzutów o postępowaniu lub właściwości innej osoby, grupy osób lub instytucji w celu poniżenia ich w opinii publicznej lub narażenia na utratę zaufania potrzebnego na danym stanowisku, w danym zawodzie lub rodzaju działalności. Przecież to co ludzie mówią (czy prywatnie czy tutaj na forum), to nie są oszczerstwa, to czysta prawda. Kościół jest organizacją zachłanną i nieuczciwą. Zachłanna bo nie zna umiaru, najchętniej zabrałby wszystko co mu dają lub nie dają. Nieuczciwą bo wartość odzyskanych gruntów wielokrotnie przekracza utracone, a jak widać te grunty zostały odzyskane w nieuczciwy sposób (łapówki pieniężne, łapówki polityczne - handel głosami wiernych). Podsumowując KK można nazwać mafią. mafia (wł. dialekt sycylijski – mafia (maffia) ‘duma, przechwałki’) 1. międzynarodowa organizacja przestępcza, działająca na zasadzie przemocy, szantażu itp., o dużych wpływach, powiązaniach z osobami na różnych szczeblach władzy, policją, biznesem, skupiająca zazwyczaj osoby jednej narodowości lub o wspólnym pochodzeniu, np. m. włoska (sycylijska), rosyjska. 2. pot. grupa działająca potajemnie, na zasadzie przemocy, bezlitosnego wymuszenia; klika. Pasuje jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 11:00 A jeszcze do tego doda się że papież nie chciał spotkać się z Dalajlamą, bo co Chin boją się. Gdzie odwaga apostołów? A za to trzyma mocno się na Kubie. Nawet była msza za zdrowie Fidela Castro, który sam stał się jak człowiek którego zwalczał, jak Batista. Odpowiedz Link Zgłoś
niko8472 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 15:03 Ma tez wiele cech sekty: Za PWN: "sekta [łac.], grupa rel. wyodrębniona z religii macierzystej lub powstała na styku różnych tradycji rel. i kulturowych; współcześnie jako sektę określa się najczęściej nieformalną grupę rel. lub pararel. o charakterze synkretycznym; charakteryzuje ją zespół cech, często uznawanych za negatywne przez oficjalne instytucje rel. i państw., takich jak: - autorytarne sprawowanie władzy w sekcie przez jej przywódcę, - instrumentalne traktowanie członków sekty przez jej kierownictwo, - sprzęgnięcie celów polit. i ekon. z celami ściśle rel. lub pararel., - brak samokrytycyzmu, - dążność do całkowitej niezależności od uznanych w społeczeństwie czynników kontroli." Taka sekto-mafia rodem z Wloch. Ciekawe ze w historii cywilazacji co chwile jakies panstwa/narody mialy problemy z przechwytywaniem wplywow w panstwie przez kaplanow. Tak bylo w Egipcie np. Chrzescijanstwo stalo sie oficjalna religia w Rzymie tez w ramach rozgrywek owczesnie panujacego z kaplanstwem. Niech mi zaden sukienkowy nie opowiada ze nic nie wie o zanizonych wycenach gruntow. Do tych ziem z komisji majatkowej, Lasow Panstwowych, Agencji rolnej trzeba jeszcze doliczyc objekty sprzedane z 99% znizka jak np. szpital miejski w Szczecinie wart ok. 20 mln (z gruntem) ktory diecezja kupila za 20 tys. PLN. Juz pomijam zwolnienia z podatkow, cla, oplacane przez panstwo skladki ZUS, poslugi w szpitalach (co uwazam za wyjatkowo cyniczne), srodki na remonty zabytkow. Jak te wszystkie pozycjie podliczyc to juz chyba nie rozmawiamy o 60-75 mld. zlotych ktore sobie KK przywlaszczyl w ostatnich 20 latach lecz jakis 150-200..., ach, doliczmy brak wplywow za koncesje dla "spolecznych" rozglosni radiowych... Grrrrrrrrrrrrrrrrr, francuzi mieli racje. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Cud na ziemi 29.09.10, 07:51 Powierzchnia Watykanu to 44 ha. Ile Watykanow utrzymujemy w Polsce? Czy jest takie drugie panstwo na swiecie, ktore az tak pozwala sie okradac i obywateli. To dlatego od dziesiątkow lat mamy permanentny kryzys, a oni plawią sie w kasie i luksusach i maja raj na Ziemi. DOSC TEGO!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Cud na ziemi 29.09.10, 07:53 Sprawa przyschnie albo zapłacimy z naszej kieszeni (tzn. skarb państwa) ograbionym gminom. A kościół dalej będzie moralizował... Odpowiedz Link Zgłoś
aarvedui nieźle się czarne pijawy tuczą na Polsce 29.09.10, 07:56 w tej sytuacji patriotyzm rozmija się całkowicie z katolicyzmem, ciekawe co na to tzw srodowiska patriotyczne? a tak poza tym - o wałkach komisji majątkowej pisało już NIE 10 lat temu, ale wg pismaków z dzienników - tygodnik z którego czerpią tematy i źródła nie istnieje. ot, wspólny mianownik kleru i pismaków - obłuda i sprzedajność. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: nieźle się czarne pijawy tuczą na Polsce 29.09.10, 13:35 > w tej sytuacji patriotyzm rozmija się całkowicie z katolicyzmem, ciekawe co na > to tzw srodowiska patriotyczne? Patriotyzm ZAWSZE wyklucza się z katolicyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
gupek-wioskowy Cud na ziemi 29.09.10, 07:57 czy nieruchomości kościoła należą do Polski, czy do Watykanu? Bo Jana Matejki "Sobieski pod Wiedniem" teoretycznie wisi w Krakowskim Muzeum Narodowym, ale praktycznie w Muzeum w Watykanie..... więc jak to jest naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
stek22 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 11:07 Konkordat jest na mocy prawa międzynarodowego. Nuncjusz apostolski to ambasador. Głowa Kościoła Rzymskokatolickiego to papież rezydujący w państwie Watykan.Księża podlegają proboszczom, potem są biskupi a oni spośród siebie wybierają papieża, który z dworem mieszka w swoim państwie Watykan. Pytanie - komu do ucha się spowiadamy, funkcjonariuszowi innego państwa? Jak należy rozumieć patriotyzm księży, proboszczów, biskupów? Kim oni są. Polakami? Odpowiedz Link Zgłoś
1234qwerty Cud na ziemi 29.09.10, 07:59 Kiedy poznamy nazwiska tych sku...synów z komisji i biegłych przebiegłych. Czemu biegli nie siedzą w areszcie do których wsadza się ludzi za byle pierdoły a tu mamy największy przewał w historii. Gdzie to dzielne państwo prawa no gdzie??????Dalej sracie w majty przed czarną mafią???? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 09:53 1234qwerty napisał: > Gdzie to dzielne państwo prawa no gdzie?? > ????Dalej sracie w majty przed czarną mafią???? Niestety... I długo jeszcze "sr..." będą, a "czarna mafia" znakomicie zdaje sobie z tego sprawę... Odpowiedz Link Zgłoś
bad54 Cud na ziemi 29.09.10, 08:00 Komisja Majątkowa , umożliwiła kradzież , a kler ochoczo na to przystał . Złodzieje , pedofile i wstecznicy nauki ,mają wychowywać nasze dzieci na lekcjach religi ??? Czego oni mogą nauczyć ???? Skąd kler miał te majątki ??? Czy kiedyś je kupił?? Nie . Majątki najczęsciej uzyskali na drodze przestępstwa. Członkowie komisji majątkowej ,oraz KK jako paser ,powinni zostać surowo ukarani , a majątki uizyskane drogą przestępstwa, odebrane. Odpowiedz Link Zgłoś
gupek-wioskowy Re: Cud na ziemi 29.09.10, 08:08 zaraz przestępstwa.... choć może wykorzystywanie osób niepoczytalnych, na łożu śmierci, obiecując im Niebo wieczne i szczęście jednak jest przestępstwem..... otrzymywali majątki od możnych, czasem w spadkach, ale głównie żyją z wdowiego grosza, na starość każda prawie kobieta staje się blondynka.... Odpowiedz Link Zgłoś
krawat.ok Co Krk nakradł to Jego,amen 29.09.10, 08:02 Firma Krk co chciała to dostała. Wszystkie życzenia zostały spełnione. Komisja dała co miała i chciała. Członków Komisji Majątkowej można posadzić za kratki. Idźcie,ofiara została spełniona. Ziemi się nie odda - sprzedana. Co FIRMA świadomie nakradła - to ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gupek-wioskowy Cud na ziemi 29.09.10, 08:04 ale tak poważnie, czy 1917 u sąsiadów niczego nie nauczył? Przecież nawet dowcipy o Leonidzie B. opowiadano, że mamusia płakała na Kremlu nad zupą żółwiową, jak sobie pomyślała, że przyjdą ci bolszewicy i mu wszystko zabiorą.... mnie wiarę w takiego jak KK przedstawia Boga zabił kościół, pazerny hipokryta nie jest wiarygodny, a Bóg potrafi sam znaleźć drogę do ludzkich serc (w końcu kto chciałby być posądzany o rzeź niewinnych pierworodnych synów Egipcjan). Nie jestem owieczką, umiem liczyć, umiem myśleć i jak upominanie o własne prawa nie pomaga, to działam siłą. jestem tym :bolszewikiem" z dowcipu o Loni.... Odpowiedz Link Zgłoś
wsiowy Re: Watykański Cud na ziemi 29.09.10, 11:36 Faktycznie wszystkich z Komisji powinno sie posadzic, bowiem oddawana ziemia juz nie jest państwa Polskiego a Watykańskiego. Oznacza to, że jedno z województw należy juz do Watykanu. Faktycznie jest to rozbiór Polski dokonany przez klechów panstwa Watykańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bornholmbornholm Kościół to instytucja bardziej złodziejska od ZUS! 29.09.10, 08:06 A wy latajcie i płaćcie im na tacę bo ksiądz musi marmurem schody przed kościołem wyłożyć... Odpowiedz Link Zgłoś
cyndyndanda Co za pazerne czarne skurw.ysynstwo!!! To w koncu 29.09.10, 08:06 ile te watykanskie agenty ukradly polskiej ziemi?! Pogonic tych czarnych ssynow, padalow i pedofilow. Czas wreszcie zrobic porzadek z ta czarna zapijaczona holota (przyklad - niejaki flacha, ktory pewnie lezy nieprzytomny w zygowinach). Skonczyc z tym pier.dolonym konkordatem - czas, zeby Polska byla niepodlegla, a nie kaczo-watykanskim dominium!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gupek-wioskowy Cud na ziemi 29.09.10, 08:10 ale tak poważnie, czy 1917 u sąsiadów niczego nie nauczył? Przecież nawet dowcipy o Leonidzie B. opowiadano, że mamusia płakała na Kremlu nad zupą żółwiową, jak sobie pomyślała, że przyjdą ci bolszewicy i mu wszystko zabiorą.... mnie wiarę w takiego jak KK przedstawia Boga zabił kościół, pazerny hipokryta nie jest wiarygodny, a Bóg potrafi sam znaleźć drogę do ludzkich serc (w końcu kto chciałby być posądzany o rzeź niewinnych pierworodnych synów Egipcjan). Nie jestem owieczką, umiem liczyć, umiem myśleć i jak upominanie o własne prawa nie pomaga, to działam siłą. jestem tym :bolszewikiem" z dowcipu o Loni.... Odpowiedz Link Zgłoś
ajatuse tak działa mafia polska - oczywiście w majestacie 29.09.10, 08:10 prawa i oczywiście winnych nie będzie. Jeżeli sld pociągnie ostro ten temat - sukces wyborczy gwarantowany !! Odpowiedz Link Zgłoś
zejar47 Re: tak działa mafia polska - oczywiście w majest 29.09.10, 09:05 Tylko SLD z Palikotem ma szansę pociągnąc tę sprawę i nie odpuścic klechom złodziejom Odpowiedz Link Zgłoś
viptocat Re: tak działa mafia polska - oczywiście w majest 29.09.10, 09:28 A kto rozliczy Palikota i SLD ?? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: tak działa mafia polska - oczywiście w majest 29.09.10, 10:23 viptocat napisał: > A kto rozliczy Palikota i SLD ?? Wyborcy. P.S.: Z czego "rozliczy"? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: tak działa mafia polska - oczywiście 29.09.10, 10:22 ajatuse napisał: > w majestacie prawa i oczywiście winnych nie będzie. Jeżeli sld pociągnie ostro ten temat - > sukces wyborczy gwarantowany !! SLD, Palikot czy ktokolwiek inny, zamiast wojować z krzyżykami na ścianie, powinni spokojnie podliczyć wszystko, co się podliczyć da: "zwrócone" - cudzysłów, bo w większości wypadków to były prezenty - majątki, roczne koszty - religii w szkołach, - pensji wszelakich kapelanów: wojskowych, policyjnych, straży granicznej (nawet tam, gdzie już nikt nie stacjonuje, ale "kapelan" pensję bierze), szpitalnych, - ratowania "zabytków" - zwłaszcza tych, a.d. 1980+, które to "zabytkowe" kościółki trzeba pokryć miedzianym dachem... itd., itp. Tę informację należy maksymalnie rozpropagować - gazety, czasopisma, broszury, telewizje, internet, dyskusje w Parlamencie - żeby jak najwięcej osób się dowiedziało konkretów . I - gdzie się da - zestawiać to z proponowanymi przez rząd, a koniecznymi, cięciami tu i ówdzie oraz podwyżkami podatków, np VAT-u. Partia, która się tym zajmie i będzie to robić stale i konsekwentnie - ma zwycięstwo wyborcze "w kieszeni" - jeśli nie w najbliższych wyborach, to w bliskiej perspektywie... Odpowiedz Link Zgłoś
teacher Opłata za sen o wieczności! 29.09.10, 08:11 Cóż, wszystko idzie do Domu Pana (etymologicznie rzecz ujmując). teacher Odpowiedz Link Zgłoś
mirek48.0 Cud na ziemi 29.09.10, 08:11 O przekrętach w komisji majątkowej wiadomo było od dawna. Od lewicy do prawicy wszyscy podlizywali się kościołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
maura4 Re: Cud na ziemi 29.09.10, 10:59 To oczywiscie smutna prawda. Przypadkiem obejrzałam fragment reportażu o nielegalnych działaniach komisji majątkowej, który powstał już z 7 lat temu w TVN. Pies z kulawą nogą się tym materiałem nie zinteresował. Odpowiedz Link Zgłoś
grajag Cud na ziemi 29.09.10, 08:11 NAJWIĘKSZY PRZEKRĘT OSTATNIEGO DWUDZIESTOLECIA! A Ziobro tak mocno walczył z korupcją....:):) Odpowiedz Link Zgłoś