Dodaj do ulubionych

Nobel, czyli tajemnica. Do czwartku

06.10.10, 19:28
Ta polonocentryczność naszych mediów jest naprawdę wkurzająca. Czy co roku polski poeta musi dostawać Nobla? Ile jest krajów na świecie, ilu jest znakomitych poetów, o których nigdy nie słyszeliśmy? I co, jeśli pan Adam tego Nobla jednak nie dostanie? Uważam, że media wyrządzają mu wręcz krzywdę tymi spekulacjami.
Więcej cierpliwości i pokory nam życzę.
A panu Adamowi nagrody, rzecz jasna ;)
Obserwuj wątek
    • matste Husaria, Solidarność i kremówki. 06.10.10, 19:40
      Banda zakompleksionych polaczków wkrótce zaspamuje zagraniczne portale pisząc "Do you know he is Polish?". Główny udział w tym procederze będzie miała Przyszłość Narodu - młodzież czytająca demotywatory i wykop.
    • cookies9 Nobel, czyli tajemnica. Do czwartku 06.10.10, 19:45
      "Czy kochasz słowa tak jak nieśmiały czarodziej kocha chwilę ciszy -"

oby,oby,to najwybitniejszy zyjący polski poeta:-)

• zalobanarodowa Re: Nobel, czyli tajemnica. Do czwartku 06.10.10, 19:46
      Nobla dostanie Bob Dylan.
    • amorvertical Nawet jak dostanie, niechby, zawsze to duża bańka 06.10.10, 19:47
      dolców w Polsce więcej do wydania, ale nie zmieni to smutnego faktu, że nie jest dobry poeta. Niestety. Sam kiedyś na maszynie przepisywałem jego tomik wydany na powielaczu (końcówka lat 70 tych), ale od tego czasu nie napisał nic dobrego. Nudziarz. Jest kilku, nawet w Polsce, choćby Różewicz, którzy piszą lepiej, ciekawiej i piękniej.
    • quad76 koszerny? 06.10.10, 20:03
      czy ten pan jest koszerny? to by wyjaśniało lans, jakim otacza go "niezależna, obiektywna" gie wu. no i zdjęcie z michnikiem na wikipedii. aj waj, coś w tym musi być:)
    • wiesiekwiesiek11 Nobel, czyli tajemnica. Do czwartku 06.10.10, 20:22
      też jestem poetą, wydałem dwa tomiki,ale na tym się skończyło. żadnego zainteresowania :-( Pewno NObla nie dostanę :-(
    • bernard46 Nobel....dla....? 06.10.10, 20:26
      Zagajewski czy Tranströmer? Chyba nie chodzi tu o "polocentrycznosc" mediow polskich.
      Nobla zawsze traktowano jak swoisty plebiscyt na naj..., naj...Ale w rezultacie laureat oglaszany jest jak gwiazda rocka czy filmu. Oczywiscie, polskie media pisza o polskim faworycie, szwedzkie o swoim etc etc. A moze tez byc Amoz Oz, a moze Adonis (poeta arabskojezyczny)?
      Nie wiem czy poecie, jak w przypadku Zagajewskiego, laur noblowski jest konieczny. Ma swoich licznych czytelnikow zarowno w kraju jak i swiecie. Dobrze sie ma. A Nobel, ot, bedzie to bedzie.
    • szmul.bender Never ending story... 06.10.10, 20:39
      Jutro Radwanska zwyciezy w 1/8 finalu.
      Pojutrze Kubica wygra wyscig.
      W przyszlym tygodniu siatkarze zdobeda zloto.
      W grudniu Golota bedzie walczyc o mistrzostwo swiata

i wreszcie - Jutro Zagajewski dostanie Nobla.

• wlomat1 Nobel??? Wykluczone!!! Musiałby coś o Jedwabnem 06.10.10, 20:51
      napisać. Ewentualnie o Kielcach...
    • radomkid Nobel, czyli tajemnica. Do czwartku 06.10.10, 21:03
      Nie ma sie co za bardzo podniecac, list bookmacherskich jest kilka i Zagajewski jest i owszem ale nie w scislej czolowce..
      Ale jesli dostanie nagrode to Polacy powinni postawic pomnik Anersowi Bodegard ktory wprowadzil polska poezje na salony szwedzkie genialnymi przekladami poezji polskiej. Ta z Krakowa, co umie z kamieniami rozmawiac, moze cos o tym powiedziec.....
    • sbonjovi Nobel, czyli tajemnica. Do czwartku 06.10.10, 21:25
      A ja uważam, że Nobla powinien dostac Mario Vargas Llosa. Wiem, że trudno porównac prozaika i poetę, ale Zagajewski to zdecydowanie niższa liga.
    • airpressure Znowu ten najmniej wazny Nobel. 06.10.10, 21:26
      Literacki Nobel to jednak nie to samo co np. Nobel z medycyny lub chemii. Prestiz jest zdecydowanie mniejszy. Oczywiscie dopinguje panu Adamowi, ale czuje lekki zal, ze brak jest w naszym kraju dobrych naukowcow, a sa sami humanisci.
      • kamilakarabasz Re: Znowu ten najmniej wazny Nobel. 06.10.10, 21:54
        Problem w tym, że humanistów (przedstawicieli nauk społecznych) wybitnych też zbyt wielu nie mamy. Jest kilku-kilkunastu niezłych akademików na światowym poziomie, ale brak filozofów czy socjologów tworzących nowe idee. Więc humanistami jesteśmy przeciętnymi.
        Ale rzeczywiście, trochę przykro, że nie mamy osiągnięć w nauce (science). Chociaż przyczyna nie leży raczej po stronie ludzi, a raczej możliwości i pewnej kultury pracy, jaką oferują amerykańskie uniwersytety i laboratoria.
        Jedna Maria Skłodowska, z której podwójnego Nobla Polacy mogą być dumni. Chociaż i ona jest jakby w cieniu Piłsudskiego, Dmowskiego, JP2... Polski, Polski, Polski. Zastanawiam się, czy znajdzie się dla niem miejsce na jakiejś monecie euro.
      • white_lake Re: Znowu ten najmniej wazny Nobel. 07.10.10, 09:06
        airpressure napisał:

> Literacki Nobel to jednak nie to samo co np. Nobel z medycyny lub chemii. Prest
        > iz jest zdecydowanie mniejszy. Oczywiscie dopinguje panu Adamowi, ale czuje lek
        > ki zal, ze brak jest w naszym kraju dobrych naukowcow, a sa sami humanisci.

No popatrz, a dla mnie akurat ten literacki jest najbardziej prestiżowy, wszystko jest kwestią spojrzenia. A z humanistyką w Polsce rzeczywiście też nie jest najlepiej ;)
        "dopinguję pana Adama" - tu akurat nie pasuje
        "kibicuję panu Adamowi" - jak najbardziej.

Wybacz tę belferską nieco uwagę, ale po prostu musiałam ;)
    • kamilakarabasz Nobel, czyli tajemnica. Do czwartku 06.10.10, 21:43
      Zagajewski Nobla? Jeśli już muszą mu dać, to niech jeszcze trochę poczekają. Od dawna czekają tacy, którzy na niego bardziej zasługują, a byłoby szkoda, gdyby nie doczekali. My już mieliśmy dwóch wybitnych pisarzy, którym ta nagroda przepadła - Gombrowicz i Lem. A tak na marginesie, Zagajewski to okropny nudziarz.
    • wojtek-gdansk Życzę panu Adamowi Zagajewskiemu Nobla i ... 06.10.10, 22:07
      ... bardzo, bardzo dziękuję p. Andersowi Bodegardowi za wszystko co mu nasza literatura zawdzięcza. Gdyby Tomas Tranströmer dostał Nobla to bym się cieszył razem ze Szwedami. To świetny poeta. Jak słyszę te nasze polskie wydziwiania na kolejne nagrody Nobla, albo komentarze naszych komentatorów o Polakach w trwającym właśnie Konkursie Chopinowskim, często pełnych nie zasłużonych zachwytów, to mnie krew zalewa.
      Rodacy, więcej dystansu. Nie wyobrażam sobie co by się działo gdyby to Polacy mieli takiego Nobla przyznawać. Czasami myślę, że Pan Bóg dobrze wiedział co robi stwarzając Alfreda Nobla Szwedem a nie Polakiem :)
      Ps. Jakie jest obrzydliwe, kiedy nasz komentator telewizyjny podczas Konkursu Piosenki Eurowizji (skądinąd dobry w swej profesji) z jakiegoś "czarciego podszeptu" jęczy o głosy Polaków z zagranicy na naszą najczęściej beznadziejną reprezentację na tym popowym targu próżności.
    • ma-yazmuda Nobel, czyli tajemnica. Do czwartku 06.10.10, 22:19
      Będę się cieszyć "strasznie", czyli bardzo, bardzo, bardzo!!!! Jeśli pan Adam Zagajewski otrzyma Nobla!!!! Swego czasu spotkałam go z rodziną w punkcie wawelskiego czakramu. "Łapaliśmy" z mężem energię... Poznałam pana Zagajewskiego, ale nie chciałam zakłócać jego prywatności i "zagadywać", czego - mimo wszystko - do dzisiaj żałuję.... "To se ne wrati", "a wsio taka żal"! Życzę mu nagrody z całego serca! My, Polacy, mamy współcześnie, od dłuższego już czasu, wspaniałą poezję! Uniwersalną, piękną!!! Panie Adamie, trzymam kciuki!
    • nord7 Nobel, czyli tajemnica. Do czwartku 07.10.10, 00:05
      Czy aby przypadkiem jeden z cyngli Michnika - Maleszka nie donosił esbecji przez większość peerelu na Adama Zagajewskiego ? Jest taki fragment w filmie Trzech kumpli, gdzie pytają Maleszkę dlaczego donosił na tego wybitnego poetę. Cyngiel Michnika jakoś nie potrafi odpowiedzieć.

A abstrahując od tego. Nobla powinien dostać Mario Vargas Llosa, to zdecydowanie najwybitniejszy pisarz z aktualnie żyjących i tworzących.
    • tow_rydzyk Nobel dla Ojca Dyrektora Rydzyka 07.10.10, 03:08
      Rodacy, prawdziwi Polacy, Wszech-Polacy jaki znowu Zagajewski?
      Modlmy sie do krola Polski Jezusa Chrystusa o przyznanie Nagrody Nobla najwiekszemu myslicielowi i obroncy wartosci Chrzescijanskich w Polsce i Europie - Ojcu Dyrektorowi Rydzykowi w dziedzinie TEOLOGII.
    • prawieemeryt W Polandii znów jak co roku: 07.10.10, 07:30
      Dzielą skórę na niedźwiedziu. Rozdają - między sobą nota bene - to co do nich nie należy. Co za mania?! A może raczej Czarna Mańka.
    • white_lake za chwilę się dowiemy... 07.10.10, 10:28
      Popatrzyłam właśnie na szwedzkie gazety w necie i nikt, dosłownie nikt nie wymienia Zagajewskiego w czołówce. Ani krytycy i wydawcy, ani bukmacherzy. Więc ten optymizm tym bardziej dziwny mi się wydaje.
      I tak spontanicznie pomyślałam, że nagrodę może dostać Adonis, nie czytalam, nic o nim nie wiem, algierski chyba poeta mieszkający we Francji, wymieniany jako kandydat w szwedzkich mediach odkąd sięgnę pamięcią.
      Pasowałby z dwóch względów: jako poeta i jako gest wyciągniętej ręki w stosunku do islamu, tego oświeconego, chyba by się przydało w obecnym nieciekawym klimacie duchowym.
      Hm, zobaczymy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka