fuzzybear Bezczelny Klecha !!! 16.10.10, 10:28 Temu gościowi coś się pomyliło - zresztą nie tylko jemu ! To nie on (czytaj KK) ma ustanawiać prawo w Polsce - on ma je przestrzegać ! Polska nie jest państwem wyznaniowym ! Niech pracują nad sumieniem katolików - a nagroda - czy też kara - będzie na tamtym świecie - tu rządzą inne prawa ! I wara wam (KK) od nich !!! Bezczelność KK nie ma granic ! Odpowiedz Link Zgłoś
lechoo Mała poprawka 16.10.10, 11:17 Mała poprawka: nie "Polska nie jest państwem wyznaniowym !" tylko "Polska jest państwem wyznaniowym, choć nie powinna!" Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 refundacja in-vitro Nigdy. 16.10.10, 10:33 Jezeli zaczna refundacje in-vitro to umrze iles tam niedoleczonych dzieci chorych na raka. Wychowanie jednego dziecka to wydatek rzędu 300-600 tys. zł. Jezeli rodziców ( bezpłodnych ) nie satac na wyłozenie 20 tys na wstepie to są nieudacznikami. Czy mamy rozmnażać bezpłodnych nieudaczników? Dlaczego politycy nagle rzucili się na in -vitro i koniecznie chcą coś zmieniac ?. Wydaje misię ,że obecny stanprawny jest dobry. Przede wszystkim nie wolno refundowac in-vitro z publicznych pienięzy NFZ. Za tym pewnie stoi jakies lobby cwaniaków chętnych do pracy za budżetowe pieniądze. Pracy niepotrzebnej społeczenstwu, bo dzieci z in -vitro częśćiej choruja np na raka. Tyl e,że na sztuczne spłodzenie to pieniądz będą ,a na leczenie późniejsze to już zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Re: refundacja in-vitro Nigdy w ciemnogrodzie? 16.10.10, 10:45 We Francji in vitro jest za darmo i kontrola ciąży i urodzin też. Można wyskrobać jesli rozpozna się downa lub inne powikłanie. Leczy się dzieci z rakami jak każde inne. I co? Najwyższy przyrost naturalny w UE ! To jest kapitalizm dla ludzi i był "socjalizm" dla ludzi gdyż reformy były też za Mitteranda. I kościół nie ma nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Jak wysoka chcesz placic składkę na NFZ? 16.10.10, 10:55 We Francji na emeryture odchodzi sie po ukończeniu 60 lat. właśnie okazało się ,ze ich na tro nie stać. Za chwile okaże się ,że na refundacje in vitro też. Ja nie zgadzam się ,żeby za moje pieniądze rozmnażać bezpłodnych nieudaczników. Ty z Napieralskim i Palikotem ,możecie załozyc fundacje i refundowac wszystkim chętnym albo np tylko pedałom in-vitro. Wasze pieniądze wasza sprawa. Od moich pieniędzy wara. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Jak wysoka chcesz placic składkę na NFZ? 16.10.10, 11:12 Starczy na wszystko jak kler zacznie płacić podatki jak każdy obywatel Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Kolejne kaprysy kolejnych mniejszości. 16.10.10, 11:28 Jestem przeciwnikiem wprowadzania ulg. Wszyscy powinni płacić podatki . Myslę ,że kler tez płaci podatki zwolnione jedynie są darowizny na cele kultu religijnego. Natomiast bzdura jest opowiadanie ,że budżetowych pieniędzy ma wystarczyć na wsystko. Nie nalezy powiększać listy wydatków budżetowych. mamy dziurę . trzeba ciąć ,a nie dopisywać kolejne kaprysy kolejnych mniejszości społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany A ty ile chcesz płacić składki emerytalnej? 16.10.10, 11:44 Co za głupie rozumowanie ! Równie dobrze moge powiedzieć że ja nie zgadzam się żeby z moich pieniędzy były wypłacane emerytury dla jakiś cześków. Liczba urodzin spada i kto będzie pracował na twoja emeryture ? Albo dostaniesz grosze i źle będzie albo trzeba będzie płacić astronomiczną składkę. Pomyśl zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Mieszasz problemy 16.10.10, 12:17 To ,ze obecny system emerytalny jest zły , to żaden powód ,zeby marnować budzetowe pieniądze na in -vitro. Sytem emerytalny nalezy bezwzględnie i to szybko porawic,. Nie mozna w nieskończonoc porawiac demografi w imię jedynie słusznego systemu emerytalnego. System ma by cdostosowany do demografiii a nie na odwrot ale to nie ten temat.Pomysl zanim coś równie glupiego napiszesz. Ilość ludzi na świecie wcale nie maleje ,ale rosnie i to niepkojąco rosnie. Nie ma powodu ,żeby sponsorowac in - vitro. Powiedz Chińczykom ( druga gospodarka świata) ,ze mają sponsorowac in - vitro to cię wysmieją. Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany Nie masz pojęcia o czym mówisz... 16.10.10, 13:15 Dopóki będą żyli ludzie, którzy weszli w ten system dopóty nie ma mowy o jego radykalnej zmianie. Podejrzewam że i tak tego nie zrozumiesz, więc dalszą dyskujsę uważam za bezcelową. Odpowiedz Link Zgłoś
imw popierasz emerytalną piramidę finansową? 16.10.10, 13:27 im bardziej odwleka się likwidację tej paranoi tym skutki dla zwykłych ludzi będą boleśniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Co za buta 16.10.10, 13:34 Zawsze buta przykrywasz brak argumentów? Rzeczywiście dyskusja na temat emerytur w tym miejscu jest nie na miejscu. Czyzbys w sprawie irefundacji in vitro wyczerpał skromne argumenty? Co do reformy ZUS mam swoje zdanie i pewnie możesz je znalżć w gazeta.pl forum klikając w Google. W cale nie trzeba odbierac praw nabytych obecnym członkom ZUSu ,żeby zreformowac system, ale niektóym to się nie mieści w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Re: Jak wysoka chcesz placic składkę na NFZ? 17.10.10, 10:09 Mnie będzie wara o twojego raka jeśli cię dopadnie... In vitro to nie jest swiadczenie dla nieudaczników ! Skąd takie skojarzenie ? Jest to cywilizacyjna choroba i najczęściej ofiarami są osoby z wielkich aglomeracji - co oznacza , dobrze sytuowane, wykształcone ale żyjące w stresie. Czy nie lepiej im pomóc w macierzyństwie a nie pozwalać na prymitywną propagandę Kościoła ? Gdzie się rodzą patologie? Czy nie w biedzie po PGRach gdzie często i po 8 dzieciaków się rodzi? Czy to tam nie wyciekaja te twoje ukochane pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
iruuu Re: refundacja in-vitro Nigdy. 16.10.10, 13:37 Każdy ma swoje zdanie. Szanuję także i Twoje. Nie rozumiem tylko, jak możesz nazywać bezpłodnych ludzi nieudacznikami?? Piszę z perspektywy kobiety. Wystarczy jedna niezaleczona infekcja, żeby kobieta stała się bezpłodna. Nazwiesz ją nieudacznikiem? Niemożność zajścia w ciążę to ogromne nieszczęście. Uszanuj ludzi, którzy się z tym nieszczęściem zmagają. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzinka Re: refundacja in-vitro Nigdy. 16.10.10, 14:01 Zapalenie wyrostka robaczkowego, jak miałam 11 lat. Taka jest przyczyna, że nie mogę mieć dzieci. Panna nieudacznica Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 A chorzy na raka? 16.10.10, 14:53 Zrozum masz do wyboru budujesz klinikę in-vitro albo klinikę onkologiczna , bo nie masz kasy na obie inwestycje. Co wybierasz? Jak nie zbudujesz kliniki onkologicznej umrą dzieci. Co wybierasz?. A z drugiej strony wspólczuję Ci z powodu sytuacji w jakiej jesteś.. Nie trac nadziei. Żona Abrahama zaszła w ciąże po 60 jeżeli wierzyć Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Małe sprostowanie 16.10.10, 14:18 Nieudacznikami nazywam jedynie tych ,którzy są bezpłodni i nie stać ich na oplacenie zabiegu z własnych środków. Wychowanie dziecka kosztuje od 300 do 600 tys. zł to jak tacy rodzice którzy nie moga uzbierać 20 tys. na zabieg zamierzają wychowac dzieciaka. Dalej będą wyciągac rekę do pąństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
je2bny Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 10:40 Oczywiście, że wykluczyć EPISKOPAT z życia publicznego. Ich miejsce jest w Watykanie i tam niech sobie rządzą. =========================== >>>Zapłodnienie ma być dziełem rodziców, a nie techników - powiedział wczoraj abp Henryk Hoser<<< -------------------------------- Ciekawe, jakim jesteś rodzicem, że wypowiadasz się w temacie ??? ====================================== Charles Caleb Colton · Dla religii ludzie zrobią wszystko: będą się kłócić, pisać, walczyć, umierać, zabijać, tylko nie będą zgodnie z nią żyć Odpowiedz Link Zgłoś
flat-ower Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 10:40 Wyskrobać to owszem i można, sukienkowi to znają, ale in vitro ich przerasta. Niech zabronią w Watykanie, do tego mają prawo. W Polsce jednak mam nadzieję, że nie są ponad Sejmem. Mam ciągle nadzieję .... Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 10:42 Taki ich światopogląd, ot wszystko! Biskupi tylu sprawom ważnym dla ludzkości byli przeciwni a teraz sami korzystają z dobrodziejstw tych badań , odkryś metod i zmiam w sposobie widzenia rzeczywistości. Dużo z tego co kiedyś było dla KK złem dziś on sankconuje gdyż z tego korzysta. Ludzkość jest coraz lepsza. Ludzie są dla siebie coraz lepsi. To wszystko nastąpiło wbrew religiom. Bo ludzie nie modlili się tylko odpowiedzialnie sprawy brali swoje ręce. KK nie jest wiarygodną instytucjś. Odpowiedz Link Zgłoś
an_luk Re: Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 10:58 Czyż zapłodnienie Maryji, to nie pierwsze in vitro? Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 11:09 A do tego jakiż zawiły przypadek logiczny! Jeśli Bóg, jego syn (Jezus) i Duch Święty to jedna osoba to któż zapładniał Maryję! Jezusa ojciec czy też on sam? Odpowiedz Link Zgłoś
wiszowaty Precz klechy 16.10.10, 10:54 Rechot. Faceci w sukienkach z założenia nie posiadający dzieci, zrzeszenie których dymało latami małoletnie, małoletnich, siebie nawzajem, zabrania posiadania. Jesteście towarzyszami nowej epoki która - mam nadzieję nie nastanie. Jesteście technikami dusz, w waszej partii jest dość mało światłych ludzi, żrecie za nasze... ale ku... mało. Mieliście szczęście że wam się trafił taki jp2. Przedłużył o 50 lat długość waszego koryta, niemoralne dziady. (kto ma k..... w rodzinie ten nie zginie) Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Prośba do przeciwników in vitro 16.10.10, 11:08 Proszę o wskazanie jednego fragmentu pisma św. który zajmuje się plemnikami i macicą kobiety? Przecież biskupi sami zaczynają głosić nową ewangelię...tworzą nowe pismo święte. Odpowiedz Link Zgłoś
epupecki Re: Prośba do przeciwników in vitro 16.10.10, 11:16 Wiesz to nie takie proste. Wystarczy przykazanie "Nie zabijaj.". Jeśli dla kogoś to prawo boskie, od boga w którego wierzy to każde życie jest święte. Ja nie neguję ich prawa do odrzucania aborcji lub in vitro. Ja tylko uważam, że ich prawa boskie także tylko ludzie stworzyli. My teraz tworzymy sobie nowe, lepsze proaw. Tak, życie, istnienie człowieka zaczyna się od zygoty ale zygotas nie koniecznie musi być podmiotem prawnyn czy mieć przypisaną godność ludzką. To nie takie proste. Społeczeństwo tworzy sobie prawo. Może skorzystać z religinej inspiracji lub nie. Ja jestem za tym aby prawo z żadną religią nic wspólnego nie miało. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Prośba do przeciwników in vitro 16.10.10, 11:19 Dzięki...wiem, ze jest trudny temat. Ale przykazanie "nie zabijaj" nie odnosi się do plemników i macicy kobiety! Odpowiedz Link Zgłoś
pumpernik Wykluczyć Episkopat ! 16.10.10, 11:01 Wykluczyć biskupów z poważnej dyskusji ! Głos tych czarnych pajaców nie może być brany pod uwagę, bo to nie ich interes. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Wykluczyć Episkopat ! 16.10.10, 11:17 Najwyższa pora aby episkopat zajął się krzewieniem wiary a nie seksem! Zajmowanie się seksem prowadzi do patologi czego wymiarem jest skandal pedofilski w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Wykluczyć episkopat! 16.10.10, 11:02 Biskupi, zamknijcie się wreszcie i zajmijcie pomocą dzieciom już urodzonym. Nawiasem mówiąc, nie jestem za pełną refundacją in vitro z budżetu, raczej za rozwojem pomocy pozarządowej, ale jak słyszę to ujadanie kleru o "nieludzkości" sztucznych metod zapłodnienia, to nóż mi się w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Wykluczyć episkopat! 16.10.10, 11:10 Wystarczy, że zaczną płacić podatki jak przeciętny obywatel a wszelkiego typu androny zostana im wybite z głowy. Zamiast krzewić wiarę, zajmują się plemnikami i macicą. Czyżby narzekali na brak zajęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Wykluczyć episkopat! 16.10.10, 12:30 czyzyk331 napisał: > Wystarczy, że zaczną płacić podatki jak przeciętny obywatel... ----------------- Już widzę, jak pójdzie w górę "cołaska"", jeśli do tego dojdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
martagawryluk Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 11:07 Księża - pedofile również są dla mnie nie do zaakceptowania. Co Kościół z tym zrobi i jakie zajmie stanowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
sher-rif Re: Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 11:35 Ludzka podmiotowośc nie przeszkadzała tej organizacji w pedofili,kłamstwach i średniowiecznym terrorze.Teraz" baaaardzo" im "przeszkadza". Odpowiedz Link Zgłoś
judo Do 78 mądrych 16.10.10, 11:09 Kto według Was powinien wypowiadać się tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: Do 78 mądrych 16.10.10, 11:14 Episkopat winien ponownie dokonać analizy pisma świętego i wskazać słowa Jezusa mówiące o zajmowaniu się plemnikami, komórkami i macicą kobiety. Czytam, czytam i takich fragmentów pisma św. nie mogę znaleść! Odpowiedz Link Zgłoś
dr_herpes Re: Do 78 mądrych 16.10.10, 13:35 przede wszystkim sami zainteresowani, czyli potencjalni rodzice. poza tym lekarze i ewentualnie etycy. Oczywiście nikt nie zabrania agenturze watykańskiej zabierania głosu w sprawie, to byłoby zwyczajnie małostkowe, a poza tym niekonieczne. niech tylko swoje dyrdymały opowiadają w kościołach, również tych zagarniętych innowiercom, a nie w parlamencie czy siedzibie rady ministrów. Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Do 78 mądrych 16.10.10, 13:37 judo napisał: > Kto według Was powinien > wypowiadać się tej sprawie? Kościół możne się wypowiadać, ale on szantażuje. Tu jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
ddb2 Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 11:10 Jak dla mnie to kosciol za bardzo skupia sie na sprawach d... Czy oni naprawde nie maja innych problemow tylko polityka i lozko? Odpowiedz Link Zgłoś
olga.dobroslawa Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 11:13 Wykluczyć episkopat. Odpowiedz Link Zgłoś
jezn Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 11:22 Będę źle wychowana: zamiast in Vitro ,powinni księża zająć się własnymi dziećmi , których jest dużo.Bardzo dużo zważywszy na fakt ,że ich nie powinno być. Ale lepszy jest seks z panienkami niż pedofilia. Okrutna rzeczywistość dla nas , społeczeństwa, bo sami księża tym się nie przejmują. Odpowiedz Link Zgłoś
gupek-wioskowy Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 11:22 no to się będą musieli sami ekskomunikować, za degradację człowieka do roli owieczki. A współczesność do średniowiecza..... Odpowiedz Link Zgłoś
zbirone Bracia i siostry troche pokory! 16.10.10, 11:27 Przecież gdyby nie polski kościół nie było by dziś wolnej Polski. Nie było by też nowoczesności, bo jak stwierdził czcigodny Jan Paweł II idee oświecenia są tylko powtórzeniem tego co już znamy z Ewangelii. Więc - moi bracia i siostry - trocha pokory! I nie plujcie jadem w pasterzy, bo kto podnosi rękę na pasterza temu ręka ta uschnie i od ciała odjęta będzie. Kościół to ostatni bastion, ostatnia twierdza stawiająca opór cywilizacji śmierci - pamiętajcie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
ronin-teraz-zarejestrowany hahaha nowoczesności by nie było fakt;) 16.10.10, 12:02 Byłoby słońce krążące wokół ziemi, a kobiety byłyby postrzegane jako błąd natury powstającym z uszkodzonego nasienia ;) ciekawe co o tej walce z cywilizacją śmierci sądzili ludzie paleni żywce, topieni, okaleczani oraz zarzynani jak świnie... Odpowiedz Link Zgłoś
jqu Re: Bracia i siostry troche pokory! 16.10.10, 13:14 zbirone napisał: > Przecież gdyby nie polski kościół nie było by dziś wolnej Polski. Bzdura. To samo możesz powiedzieć o Reaganie i Gorbaczowie. > Nie było by też nowoczesności, bo jak stwierdził czcigodny Jan Paweł II idee oświecenia są > tylko powtórzeniem tego co już znamy z Ewangelii. Nawet jeśli, to co z tego? Co ma wspólnego z Ewangelią np. ukrywanie przestępstw seksualnych kleru (o którym zresztą wiedział nasz wspaniały Santo Subito). >Więc - moi bracia i siostry - trocha pokory! Pokory to by się trochę Ich Fluorescencjom przydało, bo tak z codziennych oględzin wychodzi, że pycha ich rozpiera. > I nie plujcie jadem w pasterzy, bo kto podnosi rękę na pasterza temu ręka ta uschnie > i od ciała odjęta będzie. Tiaaa.... i robaki stoczą go żywcem, amen. > Kościół to ostatni bastion, ostatnia twierdza stawiająca opór cywilizacji śmierci - pamiętajcie o tym. Aparat kościelny od papieża do biskupów to jedna banda hipokrytów, którzy mają jeden cel: utrzymać, a jak się da - pomnożyć władzę, wpływy i majątek. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard-2 Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 11:31 Zamiast wymyślać biskupom ( poniekąd słusznie ) należy zwrócić uwagę na naszych uświęconych posłów i senatorów.To oni będą stanowić prawo w sprawie in Vitro. Wypowiedzi biskupów to zapowiedź wywierania moralnego nacisku na parlamentarzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Ciekaw jestem... 16.10.10, 11:33 ...jak bedzie jego nieoficjalna odpowiedź na temat in vitro. Abp Hosel zapewne ma najbliższą rodzinę np brata, siostrę, dzieci brata lub siostry itd. Chcę widzieć jego minę i usłyszeć co powie najbliższym gdy okaże się, że nie mogą mieć własnych dzieci. Może okazać się, że rodzinka oleje abp-a i nic mu nie powie lub będzie wiedział ale punkt widzenia będzie zależny od punktu siedzenia. Przypomnę klerowi, że każdy czlowiek ma prawo do szczęścia, a jednym z nich jest prawo do posiadania własnych dzieci. Nauka udowodniła już, że bywa tak iż jest ciąża wielodzietna. Jednak do końca nie wiadomo dlaczego czasem bywa tak, że jeden płód jest hm...zniszczony przez matkę naturę. Płód, embrion obumiera . Czy w związku z tym kler potępi matkę naturę? Odpowiedz Link Zgłoś
lechoo Re: Ciekaw jestem... 16.10.10, 11:43 Zawód arcyszamana katolickiego należy do dobrze płatnych. Istnieje więc szansa, że w takiej sytuacji arcybiskup wspomoże finansowo krewnych i ci dokonają zapłodnienia w klinice poza granicami Polski a więc bez grzechu. Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Re: Ciekaw jestem... 16.10.10, 12:07 Widzę, że zrozumiałeś moją aluzję do abp Hosera. Martwi mnie to, że jest duże prawdopodobieństwo iż w swojej obłudzieabp Hoser zachowa się jak bufon i nie zrozumie aluzji. Odpowiedz Link Zgłoś
hexon Obłuda 16.10.10, 11:37 Mam nadzieję że z równą stanowczością zabronią używania przez katolików respiratorów, rozruszników serca itd. A co katolicy myślą o ich cudownych pomysłach,nakazach i dogmatach to wszyscy wiemy... Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykmin A... 16.10.10, 11:44 gdyby potem np. wychowanie i przygotowanie do życia było li tylko i wyłącznie sprawą rodziców, społeczeństwo wróciłoby do szczepowo-plemiennego organizowania się. Nie zapłodnienie jest pierwszoplanową sprawą w in vitro, ale chęć realizacji potrzeb macieżyńsko-tacieżyńskich. Jeśli ktoś ma chęć realizacji potrzeb zbawiania dzusz ludzkich, ktoś inny równie dobrze może przecież mieć chęć realizacji potrzeby wydania na świat swojego własnego dziecka. W jednym i drugim nie ma zazwyczaj nic niezgodnego z prawem (nawet natury). Odpowiedz Link Zgłoś
aetj Episkopat: Jeśli dzieci nie może mieć mężczyzna 16.10.10, 11:50 z kobietą kopuluje pleban. Rodzina dostaje wtedy dofinansowanie z funduszu kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
maria20 Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 11:53 A może by się kościół odpiepszył od spraw co ich nie dotyczą bo nie powinni mieć rodzin a mają więc niech się zajmą swoimi ch... aby nie robiły dzieci:) Technik to też można powiedzieć lekarz -chirurg co np. wymienia komuś chore serce:) Odpowiedz Link Zgłoś
w.zboralski Zakazać watykańskim szpiclom wtykania łap w... 16.10.10, 12:02 polskie sprawy wewnętrzne, szczególnie tak "wewnętrzne" jak macice polskich kobiet! Watykańskie łapy precz od polskich macic! Nie wasz interes, watykańscy agenci z polskimi paszportami, kto jak w Polsce żyje! Zajmijcie się swoimi pedofilami w Watykanie! Odpowiedz Link Zgłoś
koala35 Wykluczyc episkopat z polityki! 16.10.10, 12:05 Polska ma byc krajem dla wszystkich obywateli, nie prywatnym ranczo Watykanu. Katolicy moga swoich biskupow posluchac, ale panowie biskupi od narzucania innym wlasnych pomyslow - wara! Odpowiedz Link Zgłoś
jqu Re: Wykluczyc episkopat z polityki! 16.10.10, 12:53 Tak jest! Jeden biskup = jeden ZWYKŁY głos i NIC WIĘCEJ. A dlaczego? Bo ZERO autorytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
kulszowa Re: Episkopat: Wykluczyć episkopat 16.10.10, 12:07 Katoliccy panowie w sutannach nie zajeli do dzisiaj stanowiska w sprawie w swoich olbrzymich masowych zbrodni mających miejsce w czasie inkwizycji,wypraw krzyżowych w czasie zmuszania za pomocącą tortur i morderstw do przyjmowania wiary katolickiej w Ameryce poludniowej gdzie w tych czasach i nie tylko w tychczasach zdobywali majątki .Teraz mienią się obrońcami życia .Skoro się nie rozliczyli z tego co wyprawiali dawniej to nie mają do tego moralnego prawa !!!! Tylko na świecie w Polsce rząd jest pod takim wplywem kleryków i pozwala sobą tak manipulowac przez instytucję jakią jest kościoł katolicki- wstyd .Lepiej z kożyścią dla społeczenstwa by było odebranie tego co nakradli i wyłudzili przez wieki i dalej wyludzają za pomocą jakiegoś dziwacznego Tworu pod szumną nazwą Komisji majątkowej !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mok999 Episkopat: Wykluczyć in vitro 16.10.10, 12:16 Bo nasza jest racja i to święta racja A tak w ogóle to módlmy się za dzieci wsiąknięte w prześcieradła Odpowiedz Link Zgłoś