kot.kot1 23.10.10, 11:44 na dodatek jest zwolennikiem wzrostu bezrobocia, bo jak wiadomo im wieksza płaca minimalna tym więcej ludzi bez roboty. Albo jest ekonomicznym głupkiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odnowiony_moralnie Re: Zaremba tropi KPP 23.10.10, 12:03 "... i nie każe przydzielić Kaczyńskiemu wyjątkowo nieudolnych BOR-owców. Jak poznać BOR-owca nieudolnego - Warzecha nie wyjaśnia. Nie pisze też, że Kaczyński właśnie odrzucił ofertę szefa BOR przydzielenia stałej ochrony." Proste. W poniedziałek napisze że że Tusk przydzielił nieudolnych, że Kaczyński ich rozpoznał, odrzucił i przyjął własnych prywatnych. I że państwo powinno Kaczyńskimu zwrócić kasę za ochronę. Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Zaremba tropi KPP 23.10.10, 12:07 ..nie slucham Tv Widomosci.nie czytam gazet,nie slucham radia ,boje sie ze znowu uslysze madrosci J.kaczynskiego,Dziwie sie ze jeden czlowiek rozwala demokracje w Polsce ,milczy kosciol katolicki a milczenie to poparcie dla katolika ktory jest zly przykladem wiary katolickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Zaremba tropi KPP 23.10.10, 12:19 Jeżeli Adam Michnik, Helena Łuczywo, Seweryn Blumsztajn i wielu innych miało rodziców - przedwojennych komunistów pochodzenia żydowskiego to chyba jest oczywiste, że ich korzenie są w KPP. Tak samo zresztą jak Wildsteina. Nie znaczy to wcale, że za rodziców odpowiadają, ale nie można udawać, że takie a nie inne pochodzenie nie miało wpływu na ich drogę życiową. Dziwne, że red. Gadomski tego nie widzi. Warto w tym miejscu nadmienić, że Adam Michnik doczekał się wielu oponentów, polemistów czy wręcz wrogów. Bardzo rzadko albo prawie nigdy nie posługiwali się oni argumentem o pochodzeniu Michnika (nie mam tu na myśli internetu, ale i tu nie było to takie powszechne). Jak wiemy u zarania III RP bał się on powrotu retoryki endeckiej. Zapewne nie spodziewał się tego, że wcale nie była ona potrzebna aby go atakować. Jednak kiedy teraz to on porównał PiS do KPP w pewnym sensie sam sprowokował odżycie tematu. Tak samo jak śp. Gosiewski mówiący o wartościach rodzinnych czy choćby Jarkacz ubolewający na ubytek naturalny prowokowali do drwin i żartów. To pewien naturalny proces, który publicystów GW dziwić nie powinien. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemiega Re: Zaremba tropi KPP 23.10.10, 13:38 Nie odpowiadają za swoich ojców ale korzenie mają-kazuistyka zaiste starotestamentowa Czyli jeżeli piotr7777 jako homo sapies sapietis wywodzi się z homo habilis to piotr7777 ma korzenie we wczesnym czwartorzędzie a może nawet i w neogenie:-) Teraz już jasno możemy wskazać kto odpowiada za wyginięcie mamutów-piotr7777, który co prawda subiektywnie jest niewinny ale zgodnie z nieubłaganym prawem dialektyki marksistowsko-leninowsko-stalinowskiej obiektywnie niestety jest. No kurde a już myślałem, że ostani bolszewicy wyginęli... A tu taka siurpriza..:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: Zaremba tropi KPP 23.10.10, 17:25 A ja zawsze uważałem, że tzw. wzorce wynosimy z domu, czyż nie ? A może zawiesimy działanie przysłowia: "Czym skorupka za młodu nasiąknie.....". Pytanie: Czy to był przypadek czy nie, że w pewnym okresie - teraz jest trochę spokoju - GW z zapalczywością godną taliba tropiła antysemitów i antysemityzm w Polsce ? O tym, że wśród wyróżnionych przez Izrael tytułem "Sprawiedliwy wśród narodów świata", za pomoc Żydom podczas wojny, jest najwięcej Polaków dowiedziałem się z pewnością nie z Gazety Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemiega Re: Zaremba tropi KPP 23.10.10, 18:05 Czytanie ze zrozumieniem to taka trudna sztuka? Tekst odnosił się do KPP-więc co ma piernik do wiatraka? Pogląd, że byt kształtuje świadomość i że pochodzenie determinuje los człowieka(jego poglady etc.) to typowe bzdury marksistowskie a w pewnych aspekatch charakterystyczne dla rasizmu(vide nazisci). A czym nasiąkła Twa skorupka to chyba widać-pytanie czy oznacza to, że nie jestes w stanie przełamć, jak sam twierdzisz, uwarunkowania. Jeżeli nie, to jesteś po prostu marinetką-cieszy cię taka wizja? I chwała temu narodowi, że wydał tylu wspaniałaych dzielnych ludzi, którzy potrafili zachować minimum godności w czasach próby. I przypominania o antysemityźmie nigdy dość, czy czyni to GW czy też nawet Radio Maryja. I nie pisz bzdur o "zapalczywości taliba" jeżeli nie masz pojęcia o czym piszesz. Jeżeli zaś chcesz poszukać antysemityzmu w Polsce to szukać nie bedziesz musiał daleko-ot przejrzyj sobie chociażby komentarze pod artykułami w GW. Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: Zaremba tropi KPP 24.10.10, 08:29 Czy zawsze tak pouczasz, oceniasz i stawiasz pod ścianą tych, z którymi usiłujesz "dyskutować" ? Czy wiesz, że to typowe przejawy postawy agresywnej ? Pomijając Twoje pseudonaukowe wywody chciałem po prostu powiedzieć, że wzorce wynosimy z domu. To nie ma nic wspólnego z marksizmem, u nich raczej proces wychowawczy był skolektywizowany, nastawiony na produkcję marionetek, zabijający indywidualizm. Nie możesz wiedzieć, czym nasiąkła moja skorupka, a w zasadzie możesz wiedzieć jedno: nasiąkła normalnym podejściem do dyskusji, którego przejawem - w przeciwieństwie do Ciebie - jest nieposługiwanie się argumentami ad personam. Widzę tu u Ciebie duże rezerwy, jeżeli zechcesz to możesz je zniwelować. Piszę o zapalczywości taliba, bo mam prawo do takiej oceny. Twoja może być inna, nie będę Cię z tego powodu obrażał ale i siebie nie dam obrażać. A żeby jednak wrócić na płaszczyznę faktów chciałbym przytoczyć jeden przykład: kilka lat temu, dyżurnym tematem na łamach GW było Jedwabne. Oczywiście, że to była odrażająca zbrodnia, oczywiście, że nie ma słów usprawiedliwienia dla sprawców. W efekcie tej kampanii medialnej każdy wie, co to było Jedwabne. Jeżeli wejdziesz do archiwum GW i wystukasz hasło "jedwabne", wyszukiwarka zwróci Ci 605 odnośników. Jeżeli wystukasz hasło "Radogoszcz" - otrzymasz 16 linków, w tym ANI JEDNEGO o zdarzeniu, które miało miejsce w nocy z 17 na 18 stycznia 1945 roku. W czasie wojny na Radogoszczu było więzienie. Dla cywili. Dla Polaków. Tej, wzmiankowanej nocy Niemcy, uciekając z Łodzi, podpalili to więzienie. Z ludźmi w celach. Zginęło 2 tysiące ludzi. Kto będzie o nich pamiętał skoro GW ich olewa ? I nie pieprz mi tu o antysemityzmie, lepiej powiedz, co Ty zrobiłeś dla takich Radogoszczy, żeby zachować pamięć o takich wydarzeniach ? Odpowiedz Link Zgłoś
mada.kinhcim Kolegs cie i tak swoje wie 24.10.10, 09:40 Spytajmy kolege cie co to jest antysemityzm, czy mowienie o kims, ze jest Zydem jest antysemityzmem? Jesli tak to stwierdzenie, ze Angela Merkel jest Niemka i corka pastor to przejaw germanofobii o antyklerykalizmu ;-). (czytając wyborczą można odnieśc wrażenie, że jest to antysemityzm). Zdaniem kolegi cie, rodzice nie determinuja tego jacy jestesmy. Trudno jednak dyskiutowac z tym, ze pewien wplyw na nasze zycie maja. Mowiac o GW jako spadkobierach KPP nie mamy na mysli samego Michnika, tu rzeczywiscie taki sad bylby kontrowersyjny. Trzeba jednak zastanowic sie czy to, ze znaczaca grupa wsrod najwazniejszych redaktorow GW ma wsrod swoich rodzicow czlonkow KPP trudno uznac za przypadek. Oczywiscie mozna uznac takze, ze tym co ich laczy jest to, ze wszyscy ich rodzice nosili bawelniane skarpety ;-), co determinuje pewien specyficzny sposob myslenia o relacji elity reszta spoleczenstwa ("my wiemy lepiej, a wy sie podporzadkujcie"). Czekam na odpowiedz Panie cie Odpowiedz Link Zgłoś
ciemiega Re: Kolegs cie i tak swoje wie 24.10.10, 21:43 No i kolejny-a co ma piernik do wiatraka? Gdzie w tekście artukułu jest mowa o Żydach? Nawet jeżeli byli z KPP? Czy z faktu że Feliks Dzierżyński był w KPP wynika jakolwiek wniosek ogólny o Polakach jako o narodzie? Naprawdę? W taki razie miły kolego jesteś komunistą bo jesteś wszak Polakiem a skoro Feliks był Polakiem to zgodnie z Twoja logiką ty jesteś bolszewikiem. Kolejny raz pomijam argument deterministyczny o wpływie otoczenia na dalszą drogę życiową dzieci. Doprawdy myślałem, że dialektyka marksitowska umarła a tu jak się okazuje-żyje. Tak na marginesie- Hitler był przynajmniej nominalnie wychowywany w rodzinie katolickiej. Jakos zdeterminowało to jego los czy nie? Czekam na odpowiedz..... Odpowiedz Link Zgłoś
pal666 Re: Kolegs cie i tak swoje wie 25.10.10, 19:04 napisałem, że wzorce wychowawcze wynosimy z domu. Nie wiem co wyniósł Hitler, zapytaj Hitlera, ja mogę mówić tylko za siebie, wiem jedno: moi rodzice mówili mi w dzieciństwie o AK i o Katyniu. I o naszej historii poczynając od pierwszych Piastów. nie wiem też , co mówili swoim dzieciom aktywiści KPP, zapytaj Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemiega Re: Kolegs cie i tak swoje wie 25.10.10, 19:36 Dlaczego więc nie piszesz o swoich odczuciach a dokonujesz egzegezy uczuć i myśli innych? Jeżeli wiesz co mówili dzieciom aktywiści KPP w domu to podziel się tą wiedzą. Wniesiesz wiele do polskiej historiografi. A jeżeli nie wiesz to... Współczesne Niemcy budowało pokolenie, wychowywane przez rodziców, którzy dorastali w czasach hitleryzmu. Wielu z nich było autentycznymi wielbicielami Adolfa i NSDAP. Zgodnie z Twoja, a jak się okazuje nie tylko, teoria powinno byc to państwo faszystowskie bo jak wiadomo z domu wynieśli zamiłowanie do swastyki i nazistowskiego pozdrowienia... Naprawdę? Coś mi umknęło jak byłem w Niemczech. Aaaa wiem-oni tak sprytnie udają, że są demokracją Angela Merkel to po prostu epigon Hitlera:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ciemiega Re: Kolegs cie i tak swoje wie 25.10.10, 19:49 I tak na zakończenie. Wojciech Jaruzelski pochodzi ze szlacheckiej rodziny o ugruntowanym patriotyźmie(dziadek brał udział w powstaniu styczniowym, ojciec w wojnie z bolszewikami) No to jak sądzisz powinien sie stać tym czym sie stał czy też nie? No przecież "czym skorupka...." Doprawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
ciemiega Re: Zaremba tropi KPP 24.10.10, 21:33 A ja się nadal pytam jak ma sie Twój post o tym jak to GW "z gorliwości ą taliba" zwalcza antysemityzm do tezy piotra7777 jak to wychowywanie się w rodzinie osób związanych kiedyś z KPP ma wpływać ma postawę ich potomstwa? Kto wprowadził wątek, któy w ogóel sie nie pojawił w tekście zarówno artykułu jak i kometrarzy? Bo tak ci do głowy przyszło? Już pomijam argument jak to nie dowiedziałeś się z GW, że wśród "sprawiedliwych wśród narodu" najwięcej jest Polaków. Dowodzi to przecież tylko Twojej niestarannej lektury bo akurat w GW było o tym mnóstwo tekstów Ignorancja to marny argument. A co do Radogoszcy-to może wrzuć sobie to słow w gogle-zdziwisz się jak mało będzie wzmianek o tym wydarzeniu. Gogle też winne? Zginęło 2 tyś(jak twierdzisz ) i nikt w Polsce nie pisze? To czemu ten zarzut kierujesz w strone GW? Coś o tym napisałeś? Utrwaliłeś w pamieci potomnych? Do podrzuć link-niech sie zdziwię jak godnie walczyś o pamięc tego miejsca. Co zaś do skorupki-nie zastanawia cię, że w dyskusji o KPP nagle jedynym argumentem jest teza o tym jak to GW zwalcza antysemityzm? Argument o rzekomym wpływie wzorców jest z gruntu fałszywy-no taki Stalin wychowywany był w rodzinie religijnej, ba był nawet w seminarium. Według ciebie został księdzem? Dbał o cerkiew? Był w minimalnym stopniu religiny? I poczytaj o marksizmie-tam wiele z tego co głosisz próbowano wcielać w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna22290 Zaremba tropi KPP 23.10.10, 12:24 politycy i ich partie sa przydzielone pewnym czasopismom ,jaka partja i polityk taki w wiekszosci artykul ,coz mozna pisac o politykach skoro nic nie maja oprocz swojej osoby do zaoferowania i to jak KACZYNSKI gdzie najleprzy komentarz o nim mozna napisac kto go pilnuje albo o jego naprawde milym zwierzaczku ,o pani ktora byla w polityce ale i obecnie robi karjere gwiazdki to tez ciekawy temat polityczny,tylko trzeba spojrzec na to z innej stony ,ktos mial czy ma pretensjeza nieudolnosc tych ludzi w polityce a jednak tu jest pokazane jacy sa ; zdolni; Kaczynski ; slicznie i zdolnie; DA SIE PILNOWAC ;A PANI WYJAZ DOBRZE ZROBIL NA POPRAWIENIE SYLWETKI, ,no i tak zostaly nakreslone njciekawsze tematy zycia politycznego Polski Odpowiedz Link Zgłoś
ossi-pol Zaremba traperem ?... 23.10.10, 13:41 ...Do tej pory był mi znany jako biograf Wodza, cienkopis "Kacze Pióro" ! Czyżby został oskalpowany ? Odpowiedz Link Zgłoś
samozwaniec1 Zawssze wymiotuje na wypowiedzi Wildsteina 23.10.10, 14:25 Jak takie cos moglo w ogole zostac dziennikarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
bunyanowski podobieństwo 23.10.10, 14:50 Adamie Michniku wszak sam jesteś np genetycznie podobny do KPP Odpowiedz Link Zgłoś
sysmech Jak to historyk z PRL 23.10.10, 15:51 "Zaremba zastanawia się, czy "Gazeta Wyborcza" jest prostą kontynuatorką KPP, czy też jej związki z ideą komunistyczną są bardziej skomplikowane..." ...Ale wszystko, widać. mu jedno, że w "Rzeczpospolitej", gdzie to pisze, brylował i osławiony "krwawy Max" (z informacji wojskowej), i pisują wciąż folksdojcze, p masonach nie mówiąc, a jego koleś Ziemkiewiczius od dawna nazywa nas "Polactwem" - widać Zaremba się dobrze czuje w roli polskiego robactwa. Któremu już na Litwie powiedziano: "Nie podoba się, to won!" Odpowiedz Link Zgłoś
grba Gromowładny rzekł 23.10.10, 16:42 Prawo i Sprawiedliwość przypomina Komunistyczną Partię Polski - mówi w rozmowie z Piotrem Najsztubem we "Wprost" redaktor naczelny "Gazety Wyborczej" Adam Michnik. - To opozycja antysystemowa i antypaństwowa - ocenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wieza_babel1 Panie GADomski, was nie trzeba tropić.... 23.10.10, 17:33 Wystarczy trochę "deszczu" i sami wypełzacie spod kamieni. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Zaremba tropi KPP 23.10.10, 18:56 Każda demokracja musi mieć furtkę za którą zamknie przeciwników ideologicznych i oportunistów z którymi w sposób demokratyczny nie może sobie poradzić. Dlatego też w demokratyczny sposób należy dla nich utworzyć obóz koncentracyjny w którym będzie można sprawować nad tym elementem kontrolę. Jakie to proste i demokratyczne zarazem. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek zwierzenia 23.10.10, 19:16 ja też się Panu z czegoś zwierzę - ja nie wyleguję się długo w soboty - biegnę z rana do kiosku PO gw i czytam, co piszą tabloidy - wychodzi taniej, zaoszczędzone pieniądze wysyłam do torunia na geotermię ... Odpowiedz Link Zgłoś
zzzo Zaremba 23.10.10, 23:24 Pan Premier Tusk nie będzie złośliwy: przydzieli Kwaczyńskiemu ochronę. Obowiązywać będzie kryterium wzrostu: maksymalnie 145 cm. I inteligencji: IQ maksymalnie 96. Wtedy Kwaczyński znajdzie się wreszcie w odpowiednim dla niego towarzystwie i wyzwoli się z gołym okiem widocznych kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
mch-wie Re: Zaremba tropi KPP 24.10.10, 00:49 "...jest ekonomicznym glupkiem" radze powiedziec do lusterka. Wysokosc zasilku dla bezrobotnych nie ma zwiazku z wzrostem bezrobocia. Proponuje najpierw sie doinformowac, a potem pisac - albo zmienic forum. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Michnik tropi KPP......... 24.10.10, 06:50 Szanowny Panie. Tekst Zaremby , jest odpowiedzia na tekst Michnika.Tego samego ktory, znalazl w PiS KPP, a nie znalazl w swojej rodzince. Odpowiedz Link Zgłoś
slawekpl Zaremba tropi KPP 24.10.10, 10:37 jeszcze dodac do tych "jastrzebii (Wilstein, zaremba etc) dziennikarstwa polskiego i polskiej mysli filozoficznej, socjologicznej, psychologicznej, historycznyj, kryminalistyczne i politycznej - oni sa wszystkim a o gejach tez maja swoje zdanie" Krasnodebskiego to juz mamy caly obraz GW i Michnika. A moze by sie jeszcze ta perelka intelektualizmu Pani Fotyga do tego dyskursu dolaczyla. A propos: ciekawe dlaczego Fotyga nie pisuje w rzepie? Tak pasowalaby to dych wszystkich Semkow, jankow, mazurkow, lisickich. lichocki i wyzej wymienionych Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: jeżeli w kierownictwie GW 25.10.10, 20:36 ...znalazło się kilka osób wywodzących się z rodzin przedwojennych komunistów to trudno uznać ten fakt za przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś