zzezowaty To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 02.11.10, 19:00 Co to byla za oficjalna wizyta skoro oficjalnej obstawie prezydenta nie zalatwiono by mogla zabrac ze soba bron? Pewnie nawet scyzorykow nie mieli , generalowie mogli sie bronic gwiazdkami z epoletow. Tak caly sztab wojska polskego polegal na obronie woda swiecona w razie koniecznosci. A jak wynika z protokolow to Jaroslaw zyczyl sobie by nie wyciagac z blota ciala Prezydenta R P. Dowiadujemy sie coraz ciekawszych szczegolow Odpowiedz Link Zgłoś
pabian-2 To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 02.11.10, 19:15 ......byly sobie dwa sasiadujace ze soba panstwa. jedno z nich bylo bardzo duze a drugie raczej male, przynajmniej w porownaniu z tym duzym. Oba panstwa byly jednak jednakowo cywilizacyjnie , spolecznie a przedewszystkim organizacyjni zacofane. pomimo to jednak oba panstwa jakos funkcjonowaly. To "jakos" w przypadku panstwa duzego polegalo na fakcie ze duze panstwo naszpikowane bylo surowcami naturalnymi, gaz ropa, uran, metale szlachetne itp. Poza tymi bogactwami duze panstwo bylo kiedys mocarstwem, i choc juz dawno przestalo nim byc, ciagle jakos niewiadomo dlaczego jechalo na opinji silnego i potrosze nieprzewidywalnego. Male panstwo bylo bez tych bogactw i stereotypow, ale obywatele byli niebywale pomyslowi i przedsiebiorczy. I tak jakos wszystko sie krecilo, Do momentu kiedy to prezydent malego panstwa, postanowil odwiedzic zapadla dziure w duzym panstwie. Problem nr 1 ktory zaistnial. polegal na tym ze prezydent malego panstwa, wraz ze swa swita postanowili poleciec samolotem, choc dziura ktora wybral jako cel odwiedzin prezydent malego panstwa nie miala w swej okolicy zadnego przyzwoitego lotniska. To ktore wybrano bylo przestarzale technicznie i wpost proporcjonalne do stanu calego panstwa, mozna je bylo nazwac w najleprzym przypadku ladowiskiem. Problem 2 polegal na tym ze w dniu podrozy, panowala raczej zla pogoda i lot a zwlaszcza ladowanie ktore nawet przy pogodzie najleprzej bylyby mocno ryzykowne, staly sie niezwykle ryzykowne. Problem 3 polegal na tym ze zle funkcjonujaca swita prezydenta malego panstwa zupelnie o tym nie wiedziala i nie uwzglednila rzecz jasna nawet mozliwosci ladowania awaryjnego na innym lepiej wyposarzonym lotnisku. Do tej pory w tych panstwach funkcjonwalo wszystko na zasadzie "jakos tam bedzie" , wiec wszyscy uwazali zarowno w panstwie duzym jaki i tym malym, ze i tym razem jakos sie uda. Uwazali tak rowniez piloci, ktorzy byli zle wyszkoleni i latali na przestarzalym sprzecie, uwazali tez tak koordynatorzy wycieczki. Uwazal tak kazdy obywatel malego panstwa...no moze prawie kazdy. No i tym razem niestety nic nie wyszlo. Na ladowisku duzego panstwa panowal nawet jak na tamtejsze standarty wyjatkowy chaos, piloci samolotu malego panstwa byli tego dnia wyjatkowo zestresowani, mieli sprzeczne informacje zarowno z rodzimych jak i od duzego panstwa zrodel....... No i stalo sie tak jak sie stac wcale nie musialo, ale sie stalo. Jakos nie dolecieli...... Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 02.11.10, 19:30 Tak, gwoli wyjasnienia. Masa startowa Tu-154 to ok. 100 ton. Predkosc przy ladowaniu to 175 wezlow czyli okolo 325 km/h czyli 90 m/sek. Do czego zmierzam. Sila uderzenia to F=m x a gdzie m to masa czyli ciezar, a natomiast to przaspieszenie, w tym wypadku ujemne. Wynika z tego, ze w chwili uderzenia na samolot dzialala sila 9 tys. ton. Przeliczajac to na jednego czlowieka to: 80 kg masy ciala razy 90 m/sek = 7200 kg czyli ok. 7 ton Kto to przezyje? Samolot rozpadl sie na tysiace kawalkow, co dopiero czlowiek. Mozna wtedy strzelac do kogokolwiek? Gdyby nie ta brzoza. Samolot i tak byl za nisko, by go podniesc w gore. Z brzoza czy nie. Do pasa bylo jeszcze za daleko. Skad to wiem? Jestem bylym pilotem. Odpowiedz Link Zgłoś
makar4 Re: To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 02.11.10, 22:18 Coś Was pilotów chyba wcale nie uczą fizyki. Wiadomo, że przeciążenia były niesamowite, ale Twoje wyliczenia są delikatnie mówiąc niedokładne, a tak na prawdę błędne. Odpowiedz Link Zgłoś
makar4 Re: To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 03.11.10, 10:46 Tak sobie jeszcze pomyślałem, czy jeszcze gdzieś w świecie są piloci mylący prędkość i przyspieszenie, masę i ciężar? Może w Afryce? Mam nadzieję, że z Ciebie taki pilot jak ze mnie lekarz. Boże miej nas w opiece, bo na pilotów nie możemy liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 02.11.10, 19:57 Co do braku namiarow na lotnisko zapasowe. Pilot nadaje kurs do komputera. Nadaje kod lotniska, i dostaje od razu informacje o lotniskach zapasowych. Wystarczy na displayu wybrac lotnisko a autopilot wprowadzi go na nowy kurs. Nie wiedzieli gdzio gdzie jest lotnisko zapasowe? Owszem, lotnisko w Smolensku nie mialo ILS ( Instrument Landing System), ale inne mialy!!! Dla mnie to ladowanie bylo jak wjazd do garazu z zaslonietymi oczami. Ja bym w zyciu nie zdecydowal sie na ladowanie w takiej mgle. Dlatego jeszcze zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
nuvolari4 GIŃ DZIADU ! 02.11.10, 20:06 WIELE WSKAZUJE NA TO, ŻE TEN "WYPADEK" NIE MÓGŁ SIĘ NIE ZDARZYĆ. Pytanie - jeśli ktoś dalej trzyma ministra bezpośrednio odpowiedzialnego za bezpieczeństwo Państwa, tym samym za ten "wypadek" (przecież wszyscy POwcy twierdzą, że był to wypadek), o czym to świadczy ? Ano o tym, że dobrze się stało.... Tusku, masz to na sumieniu i nie zakłamiesz tego, nawet z pomocą GW i TVN. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: GIŃ DZIADU ! 02.11.10, 20:27 nuvolari4 napisał: > > WIELE WSKAZUJE NA TO, ŻE TEN "WYPADEK" NIE MÓGŁ SIĘ NIE ZDARZYĆ. Pytanie > - jeśli ktoś dalej trzyma ministra bezpośrednio odpowiedzialnego za bezpieczeń > stwo Państwa, tym samym za ten "wypadek" (przecież wszyscy POwcy twierdzą, że b > ył to wypadek), o czym to świadczy ? Ano o tym, że dobrze się stało.... Tusku, > masz to na sumieniu i nie zakłamiesz tego, nawet z pomocą GW i TVN. A co to bylo? To byl brak kompetencji. Jak moze siadac za sterami ktos inny? Inne przyrzady sa w samolocie wojskowym, inne w cywilnym. Przeciez na fotelu drugiego pilota siedzial kto inny. Tu jest problem. Dlaczego? Kiedy pilot dostaje informacje z wysokosciomierza radiowego od drugiego pilota a wysokoscimierz baryczny pokazuje co innego to co sie stanie? Wysokosciomierz radiowy pokazuje aktualna wysokosc do ziemi a wysokosciomierz baryczny stala, bez wzgledu na uksztaltowanie terenu. Zreszta poczytaj co nadawaly przyrzady: "W gore, w gore" Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Re: GIŃ DZIADU ! 02.11.10, 21:15 Skoro chcecie jazdę słowną na ostro to proponuję portal niezależna pl. Tam wszytko jest jasne ....wyrok został już wydany! Odpowiedz Link Zgłoś
makar4 Re: GIŃ DZIADU ! 03.11.10, 10:56 Masz na myśli, że te bzdury co tam napisano to ostra jazda. Człowiek myslący niezależnie analizuje różne wersje, reorie i warianty. Ale muszą one zawierać znamiona realności. Wariant składania kilku samolotów w miejscu katastrofy żeby zamydlić to taka bzdura, jak i to, że człowiek o zdrowych zmysłach bez noża na gardle będzie pędzić 100tonową maszyną z prędkością pod 300km/h w mgłę jak mleko pod akompaniament wariujacej elektroniki bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Dla Makara 4 04.11.10, 23:18 makar4 napisał: > Masz na myśli, że te bzdury co tam napisano to ostra jazda. > Człowiek myslący niezależnie analizuje różne wersje, reorie i warianty. > Ale muszą one zawierać znamiona realności. > Wariant składania kilku samolotów w miejscu katastrofy żeby zamydlić to taka bz > dura, jak i to, że człowiek o zdrowych zmysłach bez noża na gardle będzie pędzi > ć 100tonową maszyną z prędkością pod 300km/h w mgłę jak mleko pod akompaniament > wariujacej elektroniki bezpieczeństwa. Zarzuciles mi, ze nie znam fizyki? Pozwol, ze bede nazywal pewne dane tak jak sie je slyszy. Zarzuciles mi, ze pomylilem przyspieszenie z przeciazeniem. Nie. Delta V czyli predkosci to Predkosc poczatkowa + Predkosc koncowa dzielona przez 2. Wzor na przyspieszenie delta V dzielone przez delta T =a.Czy spadnie w 2 sek czy 2,23 wszystko jedno. Moze pomylilem sie o kilka ton, ale w tym wypadku to pikus. Wstaw do wzoru. 325 km/h = 290 m/s, czas 3 sek. Masa prawie 90 ton. Zobacz co wyjdzie? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
makar4 Re: Dla Makara 4 05.11.10, 07:23 Zauważ, że ja nie negowałem istnienie niesamowitych przeciążeń przy takiej katastrofie. To że katastrofa (rozpad samolotu) trwa kilka sekund wcale nie znaczy, że tyle czasu trwały przeciążenia. Żeby to było takie proste to firmy by nie traciły kupę forsy na rozbijanie aut z manekinami. Jednak jako człowieka co nieco znającego fizykę irytuje mnie frywolne traktowanie wielkości fizycznych. Już nawet nie chodzi o cyfry. Prędkość wyraża się w m/s, a przyspieszenie w m/s2 (wynika to nawet ze wzoru który przytoczyłeś) i to nie to samo. Kilogram wagi ciała i kilogram masy ciała to też nie to samo i dlatego mnożenie wagi ciała na prędkość z punktu widzenia fizyki to bezsens. Nie myślę, że akurat jest to najlepsze miejsce na takie spory. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: Dla Makara 4 11.11.10, 22:23 "O cyfry" ci nie chodzi powiadasz... No toś bratku fizyk całą gębą! :-D makar4 napisał: > Jednak jako człowieka co nieco znającego fizykę irytuje mnie frywolne traktowan > ie wielkości fizycznych. Już nawet nie chodzi o cyfry. Odpowiedz Link Zgłoś
terleo To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 03.11.10, 10:28 I ta KULA celnie razi - jak pod Tobrukiem, na Westerplatte, Monte Cassino, nad Bzurą ... Padnij, wrogu! Leż i pamiętaj - Polak potrafi . . . razić brylantami...ami... ami...amigo! Ciao!I Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 03.11.10, 17:15 Ja chciałam zauważyć kolejną nieścisłość w sprawie wypadku pod Smoleńskiem. Otóż jeden z pasażerów wcale nie zginął w katastrofie pod Smoleńskiem tylko -Poległ w Katyniu- o czym informuje tabliczka na mogile. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejlowski To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 03.11.10, 20:16 ...W 57 tomach wyników śledztwa jest jeden wyraz ogólnie znany ..".KŁAMSTWO"...czytany inaczej..." MANIPULACJA"..... jeszcze z innej strony... ... SZUMINFORMACYJNYNIEMAJĄCYNICWSPÓLNEGOZPRZYCZYNĄKATASTROFY"... długi wyraz, ale za to jak wymowny... Odpowiedz Link Zgłoś
drzejlowski To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 03.11.10, 20:18 ...OOOOO! moje wczorajsze posty kogoś zdenerwowały i je usunął... jakiś moderator... Za chwilę dostanę anonimowy "ukryty" telefonik w celu "zastraszenia"... ...nie ze mną chłopaki.... nie ze mną....:) Odpowiedz Link Zgłoś
fanpanajurka Re: To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 03.11.10, 22:04 drzejlowski napisał: > Za chwilę dostanę anonimowy "ukryty" telefonik w celu "zastraszenia"... Najważniejsze, żebyś nie dostał sraczki... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia01 Re: To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 03.11.10, 22:21 drzejlowski napisał: > Za chwilę dostanę anonimowy "ukryty" telefonik w celu "zastraszenia"... Tu akurat wykazałeś, że czasem chodziłeś do szkoły. Cudzysłów został użyty prawidłowo. Inne twoje wypowiedzi wskazują jednak nie tylko na poważne braki w edukacji (np. brak umiejętności czytania ze zrozumieniem), ale też na zaburzenia o charakterze socjopatycznym. Współczuję. - Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront prezydent czy premier nie mogą się "spóżnić" 06.11.10, 10:30 to nie jest lot rejsowy tylko lot zarezerwowany przez nich samych i to oni decyzują o godzinie tutaj nie ma sztywnej godziny odlotów - decyduje kiedy dysponent pojawi się na lotnisku to jak z taxi - zamawiasz na konkretną godzinę, ale jak wyjdziesz z domu 10 min później to taxi nadal stoi i grzecznie czeka - różnica taka że taksiarz doliczy postojowe a 36 SPLT ma czekać choćby kilka godzin bo to ich praca spóźnić na samolot to może się któryś z gości w ramach delegacji - prezydent, premier, marszałek sejmu czy senatu (czyli dysponenci lotu) spóźnić się zwyczajnie nie mogą, bo to oni decyzują o godzinie wylotu :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: prezydent czy premier nie mogą się "spóżnić" 07.11.10, 02:39 Pozostaje mi tylko kiwnąć głową w geście zgody z treścią postu. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: prezydent czy premier nie mogą się "spóżnić" 07.11.10, 11:04 michalfront napisał: > to nie jest lot rejsowy tylko lot zarezerwowany przez nich samych i to oni decy > zują o godzinie > > tutaj nie ma sztywnej godziny odlotów - decyduje kiedy dysponent pojawi się na > lotnisku A o planie lotu i korytarzach powietrznych coś słyszałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
wergis To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 11.11.10, 20:18 Piloci byli asami, wpływ gen. Błasika to kłamstwo, samolot rozbił się przez zaniedbanie ze strony rosyjskiej, a może nawet przez celowe spowodowanie katastrofy (zamach) Odpowiedz Link Zgłoś
wergis To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 12.11.10, 11:30 Widzę że w wyborczej panuje cenzura... Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_english To była kula z ludzkich ciał. 320 fragmentów 96... 11.04.11, 14:34 z tym telefonem od posła PSL do żony to lipa. okazało się, że to nie mąż, tylko znajomy do niej dzwonił, i nie ze Smoleńska, tylko z Polski... dokładnie tak, jak z tymi rowerami na Placu Czerwonym! a gazeta koszerna powiela bzdury jak pospolity brukowiec... Odpowiedz Link Zgłoś