art.usa Adam Michnik z Orderem Orła Białego,na który zasłużył. 10.11.10, 16:33 Kościół w niełasce. Czyżby choroba biskupa tylko chorobą dyplomatyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
b_r_u_j_e_r_i_a Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 10.11.10, 16:47 Cóż za piękny dzień. Widzieć Adama Michnika udekorowanego Orderem Orła Białego i jednocześnie wijących się w bólu i rwących włosy z głów "prawdziwych patriotów". Płaczcie i złorzeczcie kacze syny, tylko to wam pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 10.11.10, 17:10 Dlaczego cieszysz się, że taki szmaciarz dostał order Orła Białego? To tylko wstyd dla Polski. Pewne jest to, że ani jemu, ani tobie taki order się nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
helguera -choć Michnik poparł przyznanie Gwieżdzie orderu- 10.11.10, 17:53 ot cala gazeta.Kolesiostwo i oddawanie przysługi nawet w temacie odznaczenia.Michnik poparł przyznanie Gweieżdzie orderu to bardzo dobrze,order nalezał musię jak najbardziej.I nic to nie ma do rzeczy co teraz zrobil Gwiazda w związku zp[rzyznaniem orderu Michnikowi.On zachowal sie prawidlowo,uwaza tak jak uważają tysiace,że ten order to hanhba dla prezydenta i tyle.A niby co że Michnik go poparl to on w zamian też....nie zygać się chce.Tej gazecie naprawde nie jest wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
oghana7 Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 10.11.10, 17:53 gratuluje panu michnikowi rowniez tego ,ze jest tak wspanialomyslny dla roznych zlosliwych krzykaczy .mysle tez ze smutkiem ,ze L.K.byl nie tylko zlym prezydentem ,ale malostkowym ,momentami podlym czlowiekiem niszczac rzad ,premiera tuska i nie przyznajac naleznych odznaczen michnikowi i innym ,ktorzy mu sie nie podobali ,ale nawet francuskiego medalu hannie gronkiewicz waltz i dwom innym osobom -zawisc to cecha rodzinna panow K. Odpowiedz Link Zgłoś
h-mol Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 10.11.10, 18:12 Panu Adamowi Michnikowi przesyłam serdeczne gratulacje, natomiast przyznanie premierowi Bieleckiemu Orderu Orła Białego uważam za znaczną przesadę! Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 10.11.10, 18:59 Słuchaj g...mol!!! Tym razem przegrzałeś. Michnik to cham i szmaciarz, a Bielecki coś dobrego zrobił. Co zrobił Michnik poza pluciem na Polskę? Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 10.11.10, 21:13 O, amnezja, niewiedza czy ignorancja? To tak jak pytać co zrobił Kopernik, co napisał Kartezjusz. Problem w tym, że czytelnicy GW ( która, przy swym nakładzie, nie zalega półek tak jak inne brukowce) wiedzą, co takiego zrobił Michnik, pamiętają, zwłaszcza ci, którzy sami siedzieli. Nie pchają się też na fora szmatławców. Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 11.11.10, 00:04 Czekaj, czekaj bo nie nadążam.Michnik był astronomem? A to ciekawe.Nigdzie o tym nie pisali. Pisali za to,że bronił komunistów bardziej niż same komuchy.I za to należy się order Orła Białego? Nie wywinęłaś czasami orła?Dziewczyno droga! Gdzieś jest granica przyzwoitości.Michnik na pewno ją przekroczył.Był też kiedyś taki facio Frasyniuk.Ukrywał się po kościołach i na plebaniach, a potem oświadczył, że nie będzie uczestniczył we mszy świętej, bo nie lubi zebrań partyjnych, na których nie ma głosu.Kumasz? takim samym człowiekiem jest dzisiaj Michnik.A gó...ana walczy o utrwalenie komuny w Polsce.Rozumiesz teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
h-mol Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 10.11.10, 23:04 Odpowiem używając twojego prostaku języka! Jeżeli nie wiesz chamie zbuntowany, kaczy lizodupie, baranie bez mózgu, kastracie umysłowy, krowi placku i na dodatek rydzykowy pomiocie co zrobił dla Polski Pan Redaktor Adam Michnik to zajrzyj do Wikipedii o ile umiesz czytać i jeżeli coś z tego zrozumiesz. Odemnie zaś sie pisobolszewiku odjeb ale już! Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 11.11.10, 00:28 H-molu! ( powinno być Chamolu ) Nie jestem prostakiem ani baranem bez mózgu. Jestem spokojnym, normalnym Polakiem. W Wikipedii nie piszą wszystkiego, co Michnik zrobił.dzisiaj nie jest godzien Orła Białego.Może kiedyś tak.Boję się, że za kilka miesięcy bronek przyzna ten sam order Putinowi za "aktywne" uczestnictwo w wyjaśnianiu katastrofy smoleńskiej.Taka postawa mnie po prostu bardzo martwi.Jeśli ciebie nie, to faktycznie jesteśmy bardzo daleko.To kim ty jesteś, jeśli ja jestem Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
h-mol Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 11.11.10, 01:55 Przeczytaj co napisałeś durniu o Radaktorze Michniku, a swoje kretyńskie wypociny zamieszczaj w "Naszym Dzienniku". Jesteś baranem bez mózgu bo zamiast tego organu masz czaszkę pełną kaczego pierza, a co cię pisobolszewiku martwi to nie moja sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
oghana7 Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 10.11.10, 18:18 czytajac te haniebne komentarze o adamie michniku ,ktory uczyl nas walki o niepodleglosc Polski mysle o slowach czeslawa milosza ,ze jest to narod ,ktory nienawidzi siebie bardziej niz innych narodow i jakos ta nienawisc dziwnie wzrosla po wybraniupolskiego papieza .nie rozumiem dlaczego -z powodu megalomanii Polakow ,ze jestesmy tacy wspaniali ,bo mamy papieza? michnik sie cieszy ,ze moglo byc gorzej ,a ja mysle ,ze Polacy powinni byc lepsi .pewnie sie nie doczekam -niestety . Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek kawalerowie orderu 10.11.10, 18:19 OOB ma długą historię, na liście kawalerów OOB znajduje się wiele nazwisk ... pora dopisać kolejne! ps. dzięki wszystkim za miłe słowa, ale - "Głos Michnika" nie jest Adamem Michnikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
wieza_babel1 "Choćby przed tobą wszyscy się skłonili 10.11.10, 19:22 Cnotę i mądrość tobie przypisując, Złote medale na twoją cześć kując, Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli, Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta Możesz go zabić - narodzi się nowy. Spisane będą czyny i rozmowy." Miłosz napisał te strofy w 1950 roku, a po 60 latach wciąż aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
verity89 Michnik z Orłem Białym to skandal ! 10.11.10, 19:29 Dla Michnika Order Orła Białego to profanacja tego Orderu ! Michnik zawsze trzyma z komunistami, także w jakoby wolnej Polsce czyli sytuacji pookrągłostołowej. Przez całe dwudziestolecie III RP "Gazeta Wyborcza" pełni dwuznaczną rolę - szkodliwą, bo służącą utrwalaniu konkretnego sposobu myślenia, ściśle związanego z ideologią komunistyczną bądź rehabilitacją systemu komunistycznego i stanu wojennego w Polsce wprowadzonego przez Wojciecha Jaruzelskiego ! Adam Michnik nieraz zaprzeczał temu, że Polska znajdowała się pod okupacją komunistyczną. Jest to bardzo znamienne dla tego wroga wszystkiego co ma polskie korzenie m.in.: tradycja i historia Polski ! "Gazeta Wyborcza" stała się we współczesnej Polsce nośnikiem bardzo szkodliwych treści, poglądów i idei, które stanowią zaprzeczenie tego, co prawdziwie wiąże się z tradycją i tożsamością narodową.Ja już nawet od początku lat 90 mam wobec działalności Michnika ogromne zastrzeżenia ! Określiłem wtedy jego postawę jako posttotalitarną, bo inaczej jej nazwać nie można. Napisał on kiedyś, że nie uważa, aby Polska po 1945 roku była jakoś specjalnie bohaterska. W sposób cyniczny zlekceważył on podle całą rzeszę ludzi walczących z systemem totalitarnym o wolną Polskę, m.in. AK-owców. To jest tożsame z nomenklaturą, od której wychodzili postkomuniści. Ojciec Michnika był sądzony przed wojną za zdradę narodową. Nie chodzi o to, że istnieje konieczność ponoszenia odpowiedzialności za winy rodzinne, ale Michnik zamiast wyrażać wstyd i jawnie krytykować zbrodnie swoich krewnych, usprawiedliwiał ich. Zachodzi tu jakaś daleko idąca konsekwencja w wypowiedziach Michnika. Był zawsze chętny bronić najgorszego status quo, który by przedłużał jakoś funkcjonowanie systemu komunistycznego, jego wpływów tak w sensie personalnym, jak i instytucjonalnym. Swego czasu o Czesławie Kiszczaku i Wojciechu Jaruzelskim mówił jak o ludziach honoru - to była potwarz przeciwko tym, którzy walczyli z komunizmem. Dla mnie taka postawa Adama Michnika vel Arona Szechtera to postawa wybitnie antypolska ! Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Re: Michnik z Orłem Białym to skandal ! 10.11.10, 20:57 Ciekawe ile dni spedziles w wiezieniach PRLu? Pewnie ani jednego bo albo jestes za mlody albo wlaziles w ten syf bez wazeliny. Ciekawe tez ile razy wystepowales publicznie pod wlasnym nazwiskiem na rzecz wolnosci i demokracji, ryzykujac swoim mieszkaniem, praca, przyszloscia czy chocby wlasnymi zebami (przesluchania ubeckie nie zawsze prowadzone byly w bialych rekawiczkach)? Mozna wiele zarzucic Michnikowi, w tym (w moim pojeciu) zaprzyjaznienie sie z ubekiem Jaruzelskim (w przeciwienstwie do podania reki w publicznym gescie przebaczenia bo to inna rzecz) ale trzeba uznac, ze jak malo kto, od czasow nauki w szkole sredniej az do obalenia komuny, konsekwentnie dzialal w celu przywrocenia w Polsce wolnosci i demokracji. I jeszcze jedno.... Michnik jakby wiedzial, ze zawodowa polityka moze i jest niezbedna ale zawsze smierdzi i nigdy nie skusil sie na kariere "prezydenta", "ministra", "posla", "ambasadora", "przewodniczacego", "doradcy" etc.etc. jak wielu jego przyjaciol, znajomych czy tylko owczesnych sojusznikow, jak chocby pan prezez Klamczynski... Nic dziwnego, ze tkz. prawica "na garnuszku", popularnie zwana "k. teraz my" tak strasznie go nienawidzi... Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Re: Michnik z Orłem Białym to skandal ! 10.11.10, 21:19 Dzięki za wypowiedź o Michniku, jak czytam wypowiedzi tej wściekłej sfory to mi się robi niedobrze. To nie jest nawet żadna prawica. Prawica ma argumenty, nie obrażające nikogo personalnie, nie w taki sposób jak robią tu niedouczeni i niedoinformowani frustraci różnej maści. I nawet się tej niewiedzy nie wstydzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mcjarell Re: Michnik z Orłem Białym to skandal ! 10.11.10, 23:41 Widzisz, sama przyznajesz, jaka jesteś niedouczona. Jak piszę o Michniku,że to zdrajca Polaków, to nie wierzysz a teraz sama zrozumiałaś. Wyzywasz ludzi od durni a może nawet wykształcenia nie masz.Nie głupio ci ? Ludzie wykształceni tak nie piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Re: Michnik z Orłem Białym to skandal ! 10.11.10, 21:08 Verità to prawda, po włosku, z łaciny. W wielu innych językach także. Dlaczego więc kłamiąc wrednie używasz tego słowa. Jeśli tobie "Gazeta" szkodzi to co tu robisz, na wolnym forum w wolnej Polsce. Do Rzepy, ND czyli księstwa Rydzyka. Po za tym łajdactwem jest czepianie się ludzi za ich rodziców. o nie można się czepić za nic innego. Kacza mentalność. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard46 Michnik, Hall i Bielecki ...gratulacje! 10.11.10, 20:37 "za odwage do madrej zmiany", te slowa Prezydenta RP wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
czareczek2 Sami Żydzi! 10.11.10, 21:12 Ja wysiadam. Bronka pogięło, nie mógł z jednego goja znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
17janek Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 10.11.10, 22:19 Swoi dają swoim. Kto będzie nastepnym....... Putin? za zasługi, stworzenie komisji do badania tragedi w Smoleńsku. Odpowiedz Link Zgłoś
cmochall Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 10.11.10, 22:41 Pan Michnik zaslużył na odznaczenie ale forma odbioru odznaczenia wskazuje na pogardę Jego dla tego odznaczenia .Ten luz, nie zapięta marynarka ,brak krawata lub muszki wskazuje na jego pogarde do tego oznaczenia a On bardzo dobrze wie jak należy zachowac się w takich sytuacjach.Nie dziwmy sie więc ,że doradca ministra S.Zagr. zakłada na hełm stringi i robi sobie jaja z zolnierzy walczących w Afganistanie a minister mowi Ok nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
danz68 WSI wdziecznie nagradza... 10.11.10, 23:34 Komorowski pseudo patriota w roli sowieckiego emisariusza... Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 11.11.10, 00:13 Adam Michnik stał się wrogiem nr 1. już w roku 1968. Pamiętam dokładmie jak niejaki Władysław Gomułka* zapluwał się na jego temat ( a pamięć moją wspomagają ślady na plecach jakie miałem po ORMO-wskiej pałce) - no i późniejszy proces, więzienie, relegowanie ze studiów. ("Patriotycznym" Polakom-katolikom przypominam że protest studentów w roku '68. rozpoczął się po zdjęciu z afisza "Dziadów" niejakiego Adama Mickiewicza , nota bene też zresztą mającego częściowo żydowskie pochodzenie /matka była Żydówką/). W latach '70. Adam MIchnik miał spokój. Nikt go nie opluwał w gazetach czy w telewizji - bo po prostu w oficjalnej propagandzie opozycja nie istniała. Co najwyżej od czasu do czasu na trochę go przymknęli, czasem jakcyś nieznani sprawcy spuścili łomot - jednym słowem sielanka. Zaczęło się znowu po roku '80. , kiedy to duetem szatanów Michnik-Kuroń oficjalna propaganda PRL-u straszyła naród przypisując im wszytkie plagi jakie nas dotknęły - brak mięsa, benzyny, papieru toaletowego oraz nazywając ich zdrajcami, szpiegami i "obalaczami ustroju siłą", a także "godzącymi w sojusze" i "pełzającą konrrewolucją". Przypisywano im również manipulację, oszczerstwa wobec władzy ludowej i współpracę z CIA oraz wrogimi ośrodkami takimi jak "Wolna Europa" ( to ostatnie zresztą było prawdą). W końcu, dla świętego spokoju, zamknięto ich na lat parę. Adama Michnika prześladował i zamykał autorytarny reżim, a posłuszni "publicyści" opluwali go regularnie. Istnieje dziwna i dająca do myślenia zgodność między ówczesnymi i dzisiejszymi inwektywami oraz osobnikami wyrażającymi owe "gorące" uczucia. Czyżby był to ten sam gatunek padalca ? *Następna ciekawa zbieżność - Jarosław Kaczyński TEŻ nienawidzi Adama MIchnika, czemu niejednokrotnie dał wyraz. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 11.11.10, 01:43 erte2 napisał: > Adama Michnika prześladował i zamykał autorytarny reżim, a posłuszni "publicyści" > opluwali go regularnie. Istnieje dziwna i dająca do myślenia zgodność między > ówczesnymi i dzisiejszymi inwektywami oraz osobnikami wyrażającymi owe "gorące" > uczucia. Czyżby był to ten sam gatunek padalca ? Dokładnie ten sam gatunek, a i nierzadko osobniki te same co wówczas. Tyle, że obecnie przefarbowani z komuchów na endeków. ------------------------------------------- > *Następna ciekawa zbieżność - Jarosław Kaczyński TEŻ nienawidzi Adama Michnika... Ten akurat nienawidzi wszystkich - efekt traumy spowodowanej tym, że pan prezes był straszliwie prześladowany za komuny. Podczas gdy płotki podziemia antykomunistycznego były w zasadzie karane symbolicznie - banalnym wywaleniem z uczelni, porachowaniem gnatów, etc. nasz gieroj opozycji przeszedł prawdziwe piekło, kiedy czerwony reżim wręcz niewyobrażalnie upokorzył go doktoratem na UW... Odpowiedz Link Zgłoś
kakanek81 Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 11.11.10, 06:16 Witam... Ja to się tylko trochę znam na .....ale Swoje powiem. Wracają stare dobre czasy,które pomimo postępującej demencji doskonale pamiętam. RĄSIA,KLAPA,BUZIA..... A to wszystko w zamknietym kregu SWOICH tzn.postkomuna wespół w zespół ze styropianem.Pozwolę sobie napisać parę zdań o każdym z Kawalerów. Adam Michnik. W młodosci w opozycji,kiedy to za nieodpowiednie słowa trafiało się do pierdla.On uważał,że wolność słowa jest niezbywalnym warunkiem demokracji.Wtedy piłka była krótka "zamknij mordę" ,nie wychylaj się,to jako tako będziesz żył.Temu Panu to się nie podobało i walczył tak jak umiał.Przesiedział sporo lat w więzieniu i stał sie cud,którego On sam się nie spodziewał w najśmielszych snach.Udało mu się stworzyć mocno kontrowersyjną chociaz moim zdaniem najbardziej profesjonalną gazetę w RP.Udało mu się dożyć czasów kiedy obowiązuje zasada "pleć co ci tylko ślina na język przyniesie" byleby tylko ktoś chciał to wydrukować,pokazać w TV czy puścić w radio bez ingerencji w stworzony przez Ciebie materiał.TO NIESTETY JEST BARDZO RZADKIE.Gadają wciaż te same głowy i używają na okragło tych samych słów.Ja już tego nie mogę zdzierżyć i wyłączam TV,radio oraz przestałem czytać prasę. A Pan Adam oprócz pieniędzy,splendorów właśnie decyduje kogo wydrukować,a kogo nie i jaką zawartość MA MIEĆ jego gazeta i radio.NIE DOŚĆ MU TEGO??!! Czyżby Order byłby mu potrzebny tak jak to było z tow.Lonią Breżniewem. Powinien pamiętać stary dowcip: Co zrobi krokodyl jak zeżre Breżniewa? Odpowiedź:Przez tydzień będzie srał orderami!!! J.K.Bielecki To moim zdaniem przedostatni człowiek w Polsce,który powinien dostać order Orła Białego.Ostatniemu już ten order przyznali,a jest to prof.L.Balcerowicz. Są to wyjątkowo szkodliwi ludzie ,którzy doprowadzili do śmierci polskiej gospodarki i wyprzedaży za bezcen polskiego majątku.Przyznanie tym ludziom Orderu OB to horrendalna kpina ze zwykłych ludzi i piramidalna bezczelność.Mało tym Panom szmalu,który zgarnęli jako posłuszne fagasy BANKSTERÓW???.A przy tym zero własnego pomyślunku,tylko ścisłe wykonywanie poleceń i nadgorliwość w tejże kwestii.OHYDA. Aleksander Hall Być może jedyny kandytat,kóry powinien dostać to odznaczenie.Skromny,pracowity,mający własną wizję Polski. Biskup Orszulik. Ja z przyczym formalnych nie przyznawałbym Orderów państwowych dostojnikom kościoła.W świeckim pańswie jakim podobno jest RP powinno przyznawać się państwowe odznaczenia za zasługi dla państwa.Dostojnicy Kościoła reprezentują przede wszystkim Watykan i jego interesy.W IIIRP KrK za swoje zasługi w walce z komuną stał się najważniejszym graczem w narodowym teatrze.W tym kraju nic się nie uda zrobić wbrew woli hierarchów.Oni za to mogą zrobić prawie wszystko co ich dusza zapragnie.Za tę nieskromność,pazerność,tupet przyznawanie orderu OB widzi mi się grubym nieporozumieniem. I to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej508 Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 11.11.10, 06:36 Gratulacje Panie Adamie!Naprawdę należy się to Panu wyrużnienie jak nikomu innemu!Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
4dagome1 Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 11.11.10, 08:13 Może i bym tolerował strażnika żyrandola ,ale po tym co zrobił przyznając order michnikowi ,to nigdy nie będzie on moim prezydentem .Zauważcie ze jeden z cebularzy tu na forum pisze obrzydliwie na innych ,a cytuje niby wpis na forum koscielnym ,może to jakis nowy holub pod pseudonimem . Odpowiedz Link Zgłoś
krzychoh Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 11.11.10, 08:51 A tu znowu jadem kapie... A ja chciałem wszystkim odznaczonym serdecznie pogratulować! Należało się! Kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 11.11.10, 08:59 Jedynie Michnikowi się należał ten order. Przecież on jako jeden z pierwszych by w opozycji do rządzących Polska w sposób niedemokratyczny. A małostkowym jest wypominanie mu błędów młodości i pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 11.11.10, 09:10 Gratulacje dla Adama Michnika!!!!!! Dobrze, że w końcu nastały czasy nagradzania Polaków za ich czyny, za ich pracę, ryzyko i poświęcenie dla kraju. A.Michnik siedział w więzieniach, ryzykował życie w czasach kiedy nikomu nie śniło się przystąpienie Polski do NATO czy UE, walczył o wolność i niepodległość Polski ryzykując życie min. po to żeby z tej wolności korzystali wszyscy Polacy, również ci wszyscy niegodziwcy, frustraci i tchórze którzy w tamtych czasach nie kiwnęli palcem dla Polski a obecnie opluwają A.Michnika! Brawo Panie Adamie! Zasłużył Pan na to odznaczenie jak nikt inny w Polsce!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Michnik i człowieki honoru 11.11.10, 09:26 "Żona zmarłego [M. Falzmanna] opublikowała wstrząsający tekst pt. „Dlaczego mój mąż musiał umrzeć"(1992). Jest tam m.in. taki wspominek: „Pamiętam, że kiedyś powiedział, iż dojście do władzy grupy Michnika będzie następną tragedią Polski, ponieważ jest to elita promoskiewska. Wybuchła kolejna afera towarzyska. Michał argumentował, że środowisko to najlepiej będzie chroniło interesy Moskwy w Polsce. Wskazywał na liczne absurdy sytuacyjne — w jaki sposób represjonowany opozycjonista może w więzieniu pisać książki, mieć dostęp do tekstów źródłowych i jeszcze wydawać je...". Tym opozycjonistą, o którym mówił antysemita Falzmann, był A. Michnik, zaś sprawa jego szokująco ekskluzywnych (nie jest znany drugi taki przypadek) warunków więziennych — to jedna z kilku przesłanek, jakie każą antysemitom wnioskować, że był konfidentem. Gdy w Czechach i w Niemczech ujawniono tamtejszych współpracowników bezpieki, okazało się, że rutynową metodą stosowaną przez czerwone służby dla uwiarygodniania szpicli pośród dysydentów-opozycjonistów było ciągłe represjonowanie takiego gościa, i pakowanie go do celi na niezbyt długi czas. W NRD uwiarygodniono tą metodą czołówkę „opozycjonistów" — Böhme'ego, Andersena i innych piesków Stasi, czyniąc z nich antykomunistycznych bohaterów. Metodę wypracowało KGB i nauczyło „służby" wszystkich satelickich państw. W początkach lat 90-ych oficer SB kierujący siatką TW opowiedział dziennikarce o wsadzaniu do więzienia tych, z których MSW robiło herosów: „— Nagłaśnianie nazwisk odbywało się pod nasze dyktando i według schematu: represja, informacja o represji, nagłośnienie (...) To takie dziecinnie łatwe sposoby uwiarygodniania". Antysemici mówią: więc w Polsce działano identycznie jak wszędzie! I wskazują zamienioną na pisarskie studio celę Michnika. Te spekulacje były często poprzedzone zdziwieniem tzw. bezbrzeżnym. Antysemita L. Antonowicz: „Nie mogłem zrozumieć jak znienawidzony i więziony przez «Czerwonego» działacz jest w stanie pisać wewnątrz celi skierowane przeciw temuż «Czerwonemu» obszerne teksty z licznymi, bardzo długimi i trafnymi cytatami, do których wyboru potrzebna jest cała biblioteka? Jak to się odbywa? Zanim klawisz zerknie w judasz, to sprytny więzień zręcznym ruchem chowa rękopis i bibliotekę pod siennik? A jeśli robią kipisz, to co? Łyka to szystko na czas rewizji? Posiada skrytkę w ścianie? Miałem wątpliwości, i chodziły mi po głowie różne dziwne myśli...". Antysemita W. Łysiak: „Michnikowi zezwalano pisać w pierdlu książki, dostarczano ryzy papieru i biblioteczny «aparat naukowy», choć innym politycznym zabierano skrawek ołówka i gazety, by nie napisali kilku zdań. Owe teksty wędrowały z celi do druku". Antysemita S. Murzański ujął to celniej i krócej: „Jedni, jak Adam Michnik, pisali w więzieniu książki, drudzy zbierali na posadzce zęby". Michnik uznał, że takie sugestie — takie antysemickie „dawanie do zrozumienia" — godne jest tylko wyniosłej ciszy ze strony szkalowanego, nie będzie się zniżał, żadnych ripost. Antysemita A. Zybertowicz: „Nigdy nie spotkałem się z wyjaśnieniem przez samego Michnika fenomenu jego więziennej twórczości. I choć rzeczywiście poszlaki nie są dowodami, to dobrze byłoby wątpliwości wyjaśniać". Podobno jednak raz komuś Michnik wyjaśnił — wyjaśnił swą przemyślnością więzienną. Antysemita J. R. Nowak: „O dziwo, z jego celi swobodnie wychodzą na świat kolejne listy, artykuły i książki, podczas gdy inni współwięźniowie nie mogą się doprosić nawet ołówka. Czy wszystko to dzieje się rzeczywiście przypadkowo — dzięki wyjątkowej zręczności Michnika, której nie umiał przeciwdziałać cały personel MSW, jak to przedstawiał sam Michnik ? A może było tak dlatego, ze o wyjątkowym uprzywilejowaniu Michnika w więzieniu decydowały pewne wpływowe kręgi partyjne, te same, które tak zabiegały o poparcie Żydów dla Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego (żydowski publicysta, Abel Kainer, pisał w 15 numerze podziemnej «Krytyki» z 1983 roku, że «WRON grała rolę wielkiej opiekunki Żydów»)". W roku 1992 dziennikarka M. Olejnik spytała Michnika o to (wywiad dla „Wprost"): „— Waldemar Łysiak w swojej książce zasugerował, że był pan agentem. Miał pan lepsze warunki pobytu od innych więźniów. Mógł pan pisać książki, gdy tymczasem innym odbierano najmniejszy strzęp gazety. Czy poda pan Łysiaka do sądu?". Michnik odrzekł: „— Nie, nie podam go do sądu. Dlatego, że byłoby to zrobienie mu niesłychanej reklamy. Nagle z trzeciorzędnego grafomana,insynuatora, stałby się ważną postacią. Jak chce, niech się stanie, ja mu w tym nie będę pomagał. A co do moich luksusowych warunków w więzieniu — nigdy nie opowiadałem o swojej martyrologii, nie lubię tego, nigdy też nie napisałem żadnych wspomnień z więzienia ani z ośrodka dla internowanych. Nie udzielam też na ten temat wywiadów, chociaż się o to do mnie zwracano. Ale oczywiście można powiedzieć, że miałem lepsze warunki niż Łysiak. Żeby się o tym przekonać, starczy przeczytać jego książki i moje. I porównać". Myślący spekulatywnie antysemici wymieniają jako drugą więzienną przesłankę dla swoich podejrzeń pewne dzieło filmowe, które ukazuje najbardziej dramatyczny moment „martyrologii" A. Michnika. Chociaż on sam nie chciał i nie chce puścić pary z gęby na temat „swojej martyrologii", ale od czego są przyjaciele? — zrobił to za niego bliski przyjaciel, generał Cz. Kiszczak. Tak, ten sam,który „Adasia" uwięził. Wystąpili razem (1993) w programie telewizyjnym „Portret". Chodziło o zbiorowy portret dwóch serdecznych kolegów, lecz głównie o portret bohatera walki narodowowyzwoleńczej. W trakcie programu puszczono film „dokumentalny", ukazujący wstrząsającą scenę więzienną: jakiś ciemny loch (aczkolwiek rozświetlony reflektorami na stojakach, bo inaczej nie można byłoby kręcić filmu), kilku oprawców szamocze się z wściekle walczącym Michnikiem, próbują wykręcić mu ręce i powalić, ten się miota niczym dzik opadnięty przez sforę zajadłych psów, mordercza walka, bitewny kłąb, trzeszczą kości, duuuże wrażenie! Film przekazał telewizji generał Kiszczak — jako dowód, że jego katowany w lochu przyjaciel (którego on sam wpakował do tiurmy) był prawdziwym bohaterem lochu, znaczy podziemia. Antysemitami ten film nie wstrząsnął, albowiem uznali, że nastąpiła tu pomyłka w rozróżnianiu filmowych gatunków — mylenie farsy z „thrillerem". I zaczęli stawiać nieeleganckie (niesalonowe) pytania o twórców (o reżysera tudzież o autora scenariusza), dzięki którym bohater filmu wypada jak prawdziwy bohater. Anonimowy antysemita M. W. pisał wówczas w „Nowym Świecie" (tytuł: „Z życia... bohaterów"): „16 stycznia telewizja nadała program z panem Adamem Michnikiem, program ilustrowany migawką filmową ze sceną turbowania go przez służbę więzienną (...) To robi wrażenie. Ale kiedy się już ochłonie, nasuwają się pytania: skąd ten film? Czy był w więzieniach zwyczaj filmowania scen maltretowania więźniów? Czy były to praktyki rutynowe, czy wyjątkowe? Kiedy je stosowano i dlaczego? Sprawa o tyle istotna, że może moglibyśmy zobaczyć więcej takich filmów(...) Jeszcze jedno pytanie: dlaczego tamto kierownictwo MSW, tak skrupulatnie niszczące różne trefne dokumenty ze swej działalności — oszczędziło właśnie ten film? Może na to pytanie mógłby udzielić odpowiedzi gość programu, gen. Kiszczak, który tak wzruszająco mówił o bohaterze programu?". Rzeczywiście, mówił wzruszająco. Antysemitka Z. Jaszcza: „Kiszczak w nadanym ostatnio przez TVP programie tak mu [Michnikowi — W. Ł.] kadzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Michnik i człowieki honoru - cd. 11.11.10, 09:35 Antysemitka Z. Jaszcza: „Kiszczak w nadanym ostatnio przez TVP programie tak mu [Michnikowi — W. Ł.] kadził, tak kadził, że ciarki szły po plecach...". Jeszcze większe ciarki szły antysemitom po plecach, gdy równocześnie Michnik kadził Kiszczakowi jako wspaniałemu facetowi, „człowiekowi honoru", itp. Antysemita K. Brodacki skomentował te filmowe wzruszenia, to picie sobie przed kamerami z dzióbków, oraz tę bratnią zażyłość „kata i ofiary", parafrazując Majakowskiego: „Mówimy «Michnik», a w domyśle — «Kiszczak», mówimy «Kiszczak», a w domyśle — «Michnik». Tego samego roku antysemitka E. Barańska-Jamrozik wyłożyła to samo okładkowym projektem graficznym dla zbioru felietonów R. Legutki „Nie lubię tolerancji": z lewej Kiszczak dźwiga na plecach Michnika (faza PRL-u), z prawej Michnik dźwiga na plecach Kiszczaka (faza III RP). Siedem lat później (2001) „Gazeta Wyborcza" opublikowała wielokolumnowy dialog między Michnikiem a Kiszczakiem, reinterpretujący najnowszą historię Polski. Czytelnicy dowiedzieli się, że zerwanie półwiecznych pęt komunizmu zawdzięczają dwóm spiskowcom, duetowi K.—M. Resort Kiszczaka mordował patriotów, księży nie oszczędzając, ale wszechwładny szef resortu parł do wyzwolenia narodu spod pięści resortu, zaś Michnik to rozumiał i doceniał. Dlatego szef „GW" będzie bronił generała „jak niepodległości" (sic!), bo to przyzwoity człowiek. Kiszczak zaś dał dowód, że jest przyzwoitym człowiekiem, mówiąc, iż kazał wstawiać więźniom politycznym telewizory do cel, ale „klawisze" sabotowali ten rozkaz. Pewna prawicowa gazeta skomentowała to chęcią przeczytania teraz wywiadu z Himmlerem, który się skarży, iż kazał wstawiać telewizory do baraków Auschwitzu, jednak nieposłuszni „kapo" zignorowali rozkaz i nie wstawili. Lecz odbiegliśmy od wątku filmowego, wróćmy więc tam: Michnik, swoim zwyczajem, znowu nie odpowiedział na antysemickie sugestie tyczące filmu, a zwłaszcza na pytanie: dlaczego bezpieka nikomu innemu spośród tylu więźniów nie wykonała podobnego filmu? Lub: jeśli wykonała, to czemu żaden inny tego rodzaju „thriller" nigdy nie został wyemitowany? Udzielając wtedy wywiadu czerwonej „Trybunie" (1993) Michnik rzekł, iż należy do osobników, którzy „przebierają się w różne stroje", ale o stroju filmowym nie wspomniał. Antysemici, sugerując po antysemicku, że Michnik przebrał się w strój cichego kolaboranta bezpieki, nie tworzyli formacji solidarnej. Wyłamał się antysemita R. A. Ziemkiewicz, pisząc (1994): „Każdy, kto udeckiego guru nazywa agentem, niepotrzebnie i niezasłużenie go dowartościowuje. Michnik był tylko, jak to zwał Lenin, «pożytecznym idiotą», miotanym jakimiś zapiekłymi kompleksami i urazami, urabiającym milionową rzeszę udeckich potakiwaczy podług swych neurotycznych odlotów. Jeśli go czymś kupiono, to daniem mu możliwości nadymania się do woli, daniem mu mesjanistycznego poczucia, że prowadzi masy ku rajowi tolerancji. Zdaje się, że to wystarczyło, by się pan Michnik swym mesjanizmem upił do nieprzytomności, tak, że nawet nie zauważył, iż mu ktoś włożył kijek w d... i kręci nim jak kukiełką. To by miał być agent? Kpiny. To pajac. Szmaciany pajacyk na patyku, nic więcej. Kto by na jego werbowanie marnował pieniądze? ". „Jeśli go czymś kupiono" — rzekł Ziemkiewicz. Abstrahując od tego czym — przekonanie, że jednak czymś „kupiono", wyrazili roku 1995 również antysemici proletariaccy. Michnik przyjechał wówczas na Śląsk, by zeznawać jako świadek w procesie Kiszczaka oskarżonego o współsprawstwo mordu, którego ZOMO dokonało na dziewięciu górnikach kopalni „Wujek". Widząc jak czule ci dwaj się witają, górnicy nie wstrzymali gniewu, powiedzieli Michnikowi wprost: „ — Mamy prawo sądzić, iż jest pan kupiony!". A że wcześniej już pewien major SB, charakteryzowany przez swe ofiary jako szczególnie bestialski oprawca, publicznie się wyraził o Michniku: „ — Cóż za wspaniały, mądry człowiek!" — komitety strajkowe Związku „Solidarność" zaczęły wywieszać transparenty brzmiące tak: „«Psom» [czyli esbekom — W. Ł.] ; i dziennikarzom «Gazety Wyborczej» wstęp wzbroniony!". Notabene: przyszłych historyków-antysemitów winna zainteresować ciekawostka, o której się dziś w Polsce milczy — „dziwna" prawidłowość „klasowa" tycząca tortur. SB torturowała nie gorzej niż Gestapo i NKWD — strasznie! Jeden z katów esbeckich, Z. Kmietko (później, za III Rzeczypospolitej, szanowany biznesmen), opowiedział dziennikarzowi jak w latach 80-ych, w katowniach SB, bito prawdziwych opozycjonistów. Bito tak, że słychać było „już nie krzyk człowieka, ale wycie zarzynanego zwierzęcia". I spytał retorycznie: „ — Widział pan kiedyś osobę bitą po stopach?...". Ciekawostka, o której wspomniałem, to fakt, że katowano tak (i zabijano) wyłącznie plebs miejski i wiejski, proletariuszy, czyli należących do opozycji robotników bądź chłopów — nigdy inteligentów (nie licząc zabitych antykomunistycznych księży — to była osobna kategoria do odstrzału). Nie jest znany ani jeden przypadek maltretowania dysydenta-inteligenta, członka „Salonu" różowego! Kolejna poszlakowa przesłanka, która prowokuje wymierzone w Michnika spekulacje antysemitów, to jego ekstremalna wrogość wobec czegoś, czego dokonały, gwoli oczyszczenia życia publicznego, wszystkie (za wyjątkiem Polski) dawne KDL-e — wobec tzw. lustracji, czyli demaskacji prominentnych agentów bezpieki komunistycznej. „Gazeta Wyborcza" piętnaście lat temu rozpętała wściekłą propagandę kontrlustracyjną i trzyma ten kurs do dzisiaj, nie dając się wyprzedzić nikomu między Bałtykiem a Tatrami w dezawuowaniu „polowań na czarownice". Wszyscy zwolennicy lustracji zwani są więc przez różowy „Salon" nikczemnikami, inkwizytorami, jaskiniowcami, oszołomami, etc. Tymczasem antysemici przypominają, że pierwszej „lustracji" dokonała osławiona, działająca zupełnie bezprawnie, tzw. „Komisja Michnika" (1990). Michnik i trzej jego salonowi „podwładni" weszli sobie, tak po prostu, do archiwów MSW, i buszowali tam przez dwa i pół miesiąca bez żadnej kontroli! Kto ich wpuścił? Delegat „Salonu", K. Kozłowski, minister MSW za rządów innego salonowego kumpla, premiera T. Mazowieckiego. Po co? Żeby sobie „Adaś" poszperał w „teczkach" według woli własnej. Oddaję głos fachowcowi, byłemu pracownikowi UOP-u, antysemicie M. Greckiemu, autorowi pracy „Konfidenci są wśród nas...": „ Tak zwana «Komisja Michnika» działała na terenie MSW mając dostęp do najtajniejszych materiałów w okresie od 12 kwietnia do 27 czerwca 1990 roku (...) W jej skład weszli: Andrzej Ajnenkiel, Jerzy Holzer, Adam Michnik i Bogdan Kroll. Jeden z nich figurował w kartotekach jako TW. Jedynym materiałem, który po sobie pozostawiła «Komisja», jest liczące dwie strony sprawozdanie wraz z enigmatycznym spisem materiałów archiwalnych i wnioskiem o przekwalifikowanie kategorii dokumentów z tej wyrywkowej listy. Nie wiadomo do jakich dokumentów członkowie «Komisji» mieli dostęp. Nie wiadomo, czy z tych materiałów nie zostały sporządzone kopie bądź odpisy, nie wiadomo wreszcie, gdzie takowe — jeśli istnieją — są przechowywane. Wiadomo, że jej członkowie mieli dostęp do akt współpracowników UB i SB. Nie wiadomo w jaki sposób pracowała «Komisja», nie istnieją żadne dokumenty, które mogłyby wskazać, z jakich obszarów archiwum MSW korzystali jej członkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
landaverde Re: Michnik i człowieki honoru - cd. 11.11.10, 09:46 Nie wiadomo w jaki sposób pracowała «Komisja», nie istnieją żadne dokumenty, które mogłyby wskazać, z jakich bszarów archiwum MSW korzystali jej członkowie. «Komisja» miała zapewne wgląd do wszystkich dokumentów, o jakie jej członkowie prosili — mówili pracownicy Biura Ewidencji i Archiwum UOP. Na pewno mieli też dostęp do materiałów operacyjnych, wszystkich opatrzonych klauzulą «tajne specjalnego znaczenia». Nie ma jednak żadnej podstawy prawnej działania «Komisji». Korzystanie z dokumentów odbywało się poza wszelkimi procedurami obowiązującymi w MSW". Owo kilkumiesięczne „korzystanie z dokumentów" przez Michnika uskrzydla spekulatywność poszlakową antysemitów trójtorowo. Primo: czy piewca tolerancji był tolerancyjny dla dokumentów z „teczki" własnej? Secundo: czy w ogóle zaglądał do własnej, którą jego przyjaciel, Kiszczak, mógł po przyjacielsku już wcześniej wyczyścić? Tertio: ile „haków" na przeciwników znalazł w cudzych „teczkach”? Ja bym dołożył jeszcze quarto: ile rozczarowań przeżył samowolny „lustrator" wertując „teczkę" śmiertelnego wroga swojego i esbecji nie zawierającą „haków”? Taka absencja kijów rodzi bezradność „lustratora" — można wroga opluwać epitetami rodzaju literackiego (grafoman bądź plagiator), ale nie można trzymać go za jaja, wymuszając prosalonową kolaborację bądź milczącą uległość. Kłopot, psiakrew! Największy lustracyjny kłopot Michnika to pewna lista „tajnych współpracowników" bezpieki. Były wiceprzewodniczący NSZZ „Solidarność", antysemita A. Gwiazda, opowiedział o niej w 2002 roku australijskiemu „Tygodnikowi Polskiemu". Wywiad ten (wieloodcinkowy) zawiera mnóstwo negliżujących świętego guru smaczków, choćby relacjonowane przez Gwiazdę wyznania robotników o tym, jak „Michnik namawiał ich w zakładzie do porozumiewania się z Sowietami ponad głową PZPR". I tu Gwiazda kontynuuje: „ — No, ale było to już wtedy, kiedy nie mieliśmy wątpliwości, że Michnik przeszedł na stronę wroga (...) Jak wiemy z analiz dokonanych przez byłego ministra Spraw Wewnętrznych, Antoniego Macierewicza, Michnik był współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa od 1968 roku (...) Na pierwszym Zjeździe Neo-«Solidarności» krążyła wśród uczestników lista agentów SB z byłego KOR-u, na której był Michnik, obok zresztą wielu innych prominentnych nazwisk. Podobną listę opublikowało pismo «Poza Układem »". Widziałem tę listę. Przy nazwisku Michnika figuruje tam dopisek: „Kolaboracja z SB od 1968 r. «Nie za ostro, dostaniesz czasem w mordę, ale wam się to opłaci» — cytat z archiwizowanej rozmowy werbunkowej". Lista owa może być, rzecz jasna, antysemicką fałszywką. Ale nawet gdyby nią nie była — „gdyby okazało się, że słuszne są nawet najbardziej ponure podejrzenia wobec Adama Michnika" (A. Zybertowicz, „W uścisku tajnych stużb") — to i tak trudno byłoby zaprzeczyć, że antysemityzm jest dużo gorszy od antylustracjonizmu i od życia salonowego." Źródło: Rzeczpospolita Kłamców. SALON Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Michnik i człowieki honoru 11.11.10, 10:08 Odpuść sobie te bzdury. Szkoda czasu. Zawsze można powiedzieć, że tak naprawdę Jan Paweł II był agentem KGB, nawet znajdą się świadkowie i pewnie dowody. Ciekawe tylko, skąd bierze się ta nienawiść do A.Michnika? Czy to tylko ta nasza beznadziejna zawiść czy może celowe działanie obcych służb w dezawuowaniu naszych prawdziwych bohaterów????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Re: Michnik i człowieki honoru 11.11.10, 14:21 ,,,Ciekawe tylko, skąd bierze się ta nienawiść do A.Michnika? Czy to tylko ta nasza beznadziejna zawiść czy może celowe działanie obcych służb w dezawuowaniu naszych prawdziwych bohaterów????????????? No właśnie, pochyl się nad tym problemem, to niekoniecznie wynik głupoty narodowej, jakieś racjonalne przesłanki w tym są. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszanka.wiejska Re: Michnik i człowieki honoru 11.11.10, 22:30 Dżej Pi Tu był agentem CIA. To chyba oczywiste. To nie Duch Święty, a pieniądze i szantaże CIA zrobiły z niego papieża... Odpowiedz Link Zgłoś
skok Re: Michnik i człowieki honoru 12.11.10, 16:16 naszych bohaterow to Stefcio Michnik osadzal. Adam chocby zapil sie na smierc z Urbanem bohaterem nie bedzie nigdy, Chyba, ze dla gnidy. Odpowiedz Link Zgłoś
krawat.ok dlaczego nie abp Józef Michalik z Orłem Białym ? 11.11.10, 10:18 dlaczego nie abp Józef Michalik ? on jest prawdziwym patriotą,widzi jakie stoją zagrożenia przed naszym krajem. Dlaczego zapominamy daną nam wskazówkę przewodniczącego Konferencji Episkopatu abp Józefa Michalika : "...nie Polak głosuje na Polaka,Zyd na Zyda..". dlaczego nie słuchamy naszych pasterzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
mestizo Re: Adam Michnik z Orderem Orła Białego 11.11.10, 10:37 Można powiedzieć nareszcie! Adam Michnik jak najbardziej zasłużył na ten order. Odpowiedz Link Zgłoś
skok Re: Adam Michnik z Orderem Orła Białego 12.11.10, 16:17 a czym, jesli wolno spytac? Bo w wiezieniu to i Gomulka siedzial, a jakos Orderu nie dostal. Odpowiedz Link Zgłoś
hen-live Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 11.11.10, 11:15 Mozna z A.Michnikiem zgadzac sie lub nie ale nikt mu nie odbierze odwagi ktora mial wtedy gdy inni sie chowali a dzisiaj robia sie bohaterami. Odpowiedz Link Zgłoś