Dodaj do ulubionych

Adam Michnik z Orderem Orła Białego

• pal666 Pro memoriam.... 11.11.10, 12:24
      Jest rok 1989. Właśnie zakończyły się rozmowy Okrągłego Stołu, w czerwcu mają odbyć się częściowo wolne wybory. W kraju de facto komunistycznym nie ma rynku mediów. Ukazujące się dzienniki są pod kontrolą PZPR. Gazeta kupiona w Szczecinie jest lustrzanym odbiciem gazety - o innym tytule - kupionej w Białymstoku, Gdańsku czy Łodzi. Gazety te różnią się jedynie informacjami o mało istotnych lokalnych zdarzeniach: że gdzieś nie dowieźli mleka na czas, a gdzieś indziej dozorca nie odśnieżył chodnika. Informacje z kraju i ze świata we wszystkich tych tytułach pochodzą z jednego źródła: serwisu PAP. No i nad wszystkim czuwa ponura instytucja z ulicy Mysiej: cenzura. Jak bardzo społeczeństwo było głodne wolej informacji pokazały lata 80 - 81, kiedy ukazywał się "Tygodnik Solidarność". Znikał z kiosków jak świeże bułki. Po wprowadzeniu stanu wojennego wszystko wróciło do normy. W takiej sytuacji na wiosnę 1989 roku Grupa Trzymająca Władzę (ci, którzy dogadali się w magdalence i przy Okrągłym Stole) oddała Michnikowi ten rynek, czyniąc go monopolistą. Nie trzeba być profesorem ekonomii, żeby dojść do wniosku, że w ówczesnej sytuacji, sytuacji olbrzymiego społecznego zapotrzebowania na niezależną informację, braku konkurencji ze strony zagranicznych koncernów medialnych, był to prezent o wartości kury znoszącej złote jajka. Nie trzeba być profesorem ekonomii, żeby dojść do wniosku, że ten biznes był skazany na sukces i trzeba byłoby nieźle starać się, aby on nie wyszedł. Czy Grupa Trzymająca Władzę w 1989 roku zdawała sobie sprawę z wartości prezentu, jaki zrobiła Adamowi Michnikowi i jego kumplom ? Jeżeli tak, to jaki był (jest) namacalny wymiar tego zobowiązania Michnika wobec GTW ? Czy to było fair wobec społeczeństwa, żeby tak wielki majątek w postaci rynku mediów oddać prywatnej spółce ? Dlaczego przychody ze sprzedaży Gazety, którą faktycznie uważaliśmy wówczas za dobro wspólne nie służyły dobru publicznemu ?
      Należy sobie przypomnieć okoliczności poczęcia Gazety, aby zrozumieć tzw aferę Rywina. Wszak Grupa Trzymająca Władzę w 1989 roku i obecnie to ci sami ludzie (tzw. towarzystwo).
      Przypominając sobie przytoczone wyżej fakty przestaniemy dziwić się, dlaczego prywatne wydawnictwo, jakim jest Agora, występuje w procesie legislacyjnym jako główny konsultant rządu: te gorączkowe telefony, te maile z treścią ustawy w jedną stronę i recenzjami z powrotem, czy to jest normalny tok procesu legislacyjnego w demokratycznym państwie ?
      Ujawnienie tych patologii jest największą korzyścią społeczną wynikającą z tej afery. Na inne konsekwencje nie liczę: wszak kruk krukowi.... .
      • zdrajcaojczyzny Re: Pro memoriam.... 11.11.10, 17:06
        Witaj, Bracie. Ja to pamiętam, wielu nawet nie wie.
        • pal666 Re: Pro memoriam.... 11.11.10, 18:48
          dzięki. Pamięć czasami boli.
          • kaszanka.wiejska Re: Pro memoriam.... 11.11.10, 22:32
            Muitu obrigado!
    • xavmato Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pierws... 11.11.10, 12:40
      Tym samym odznaczono ideę III RP: uwłaszczenie towarzyszy, którzy z cynicznych karierowiczów partyjnych stali się bezideową "elitą" "nowej" Polski, totalną amnezję... Odznaczono smutne pokłosie "przemian" dzięki którym polski absolwent uniwersytetu jedzie za granice pracować na farmie czy w fabryce... Także i nepotyzm, znajomości - cechy odziedziczone po dawnym systemie... Ciekaw jestem, jak dziś czują się ci, na plecach których elity naszej opozycji dochrapały się stanowisk poselskich, senatorskich i innych... ci, których oblewały armatki wodne i biły zomowskie pały... "Ludzie honoru" zapewne mają sie dostatnio i spokojnie. Ciekaw jestem, czy dumni z tych odznaczeń, z niepdleglości sa młodzi ludzie bez perspektyw w kraju...
      • pal666 Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 11.11.10, 15:56
        Brawo, no comments, niestety.
        • kaszanka.wiejska Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. 11.11.10, 22:35
          Odznaczeni za to, że Polska z protektoratu sowieckiego (wł. radzieckiego, gdyż "sowiecki" to rusyzyzm) stała się bantustanem podległym Watykanowi, Brukseli, Berlinowi oraz, last but not least, Waszyngtonowi?
      • antropoid Re: Michnik, Hall i Bielecki z Orłem Białym. Pier 12.11.10, 13:26
        xavmato napisał:

> Tym samym odznaczono ideę III RP: uwłaszczenie towarzyszy...
        --------------
        Pełna zgoda - także tych towarzyszy, którzy uwłaszczyli się na majątku RSW, a potem oderwali się od reszty i zaczęli udawać, że co złego, to nie oni. Tworzenie własnej Grupy Trzymającej Władzę im się nie udało, bo do tego trzeba trochę oleju w głowie...
    • zdrajcaojczyzny Cóż za dekonstrukcja wielkiego odznaczenia:( 11.11.10, 17:02
      czy celem jest samo wybielenie tych ostatnio odznaczonych, czy też może poprzez pauperyzację celem jest zdeprecjonowanie wszelkiej polsko brzmiącej instytucji? czy doczekamy się prawdy w życiu publicznym? Zdecydowanie podkreślam, że nie jestem dzieckiem wybiórczej i okrągłego stołu:-"
    • skok Michnik z Orłem Białym a dla tatusia i braciszka 12.11.10, 15:58
      Order Virtuti Militari! Jak juz, to na calego !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka