egona83 Re: Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszko 13.12.10, 11:31 Jak to można ubezpieczyć statek wart 4,5 miliona dolarów na 300 000 dolarów i żądać odszkodowania w wysokości 900 000 dolarów??!! Płacili niższą stawkę i myślą, że wszystko można z tego zrobić!! UBEZPIECZENIA TO NIE LOKATA, że się wpłaca pieniądze a później z procętem odbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
antypis-pl Oszust nadzial sie na oszustow 13.12.10, 11:33 I TAK TO SIE SKONCZYLO... Odpowiedz Link Zgłoś
maladanka Re: Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszko 13.12.10, 11:35 No i piękny akcent na zakończenie Roku Chopinowskiego. Wstydu i zwykłej przyzwoitości w PZU nie macie! Odpowiedz Link Zgłoś
koles_ziom Re: Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszko 13.12.10, 12:07 Ależ mają, to armator robi wicher i chce wyciągnąć kasę za tzw "frajer". Na miejscu PZU też bym na piękne oczy nie wypłacał takiej kasy, choćby z tego powodu, że zaniżono wartość jednostki przy obliczaniu składki. A co do różnych spraw z tym armatorem, to proponuję popytać się w miejscach gdzie były robione przeglądy tej jednostki ( szczególnie wśród firm szczecińskich popytaj, może udzielą Ci innej odpowiedzi, ale wątpię, bo gdzie nie rozmawiałem to psy wieszano na "szkółce biednej jak mysz kościelna") jak to było min. z wypłacalnością. Najchętniej chcieliby wszystko gratis i na przedwczoraj. I tak samo jest z tym ubezpieczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
marych ja się u złodziei nie ubezpieczam! 13.12.10, 11:36 PZU jest firmą z której wyparowały setki milionów złotych - wystarczy popatrzeć na największe afery ostatniego XX lecia - złotówki naciągaczom bym nie dał. Gdyby zarząd był mądry odpuścił by sobie te kilkaset tysięcy żeby nie psuć i tak nadszarpniętego wizerunku firmy - tyle co te odszkodowanie kosztuje kilka spotów reklamowych w tv, a tak naraża się na (słuszne z resztą) mało przyjemne uwagi internautów. Świadczy to o klasie tej firmy, i o tym, że decydenci w tej firmie nastawieni są na WŁASNY zysk a nie zysk przedsiębiorstwa. Dalsza odmowa wypłaty będzie się wiązała z procesem sądowym, a wtedy PZU będzie na pierwszej stronie każdej gazety (właściwie to już jest), a chyba nie o taka reklamę im chodziło... Odpowiedz Link Zgłoś
next7 Strzał w stopę 13.12.10, 11:41 Dla mnie postępowanie PZU, to przysłowiowy strzał w stopę.Wielu ludzi jest związanych z żeglarstwem,drugie tyle to sympatycy.Znakomita większość posiada tak,jachty jak i samochody.Ubezpieczenie jest obowiązkowe,ale nie w PZU.Stanowimy na tyle dużą grupę klientów, że nasze zdanie ma odpowiednią siłę.Proponuję poczekać do czasu wniesienia sprawy do sądu i wówczas rozpocząć organizowanie się kontra PZU. z żeglarskim pozdrowieniem - next7 Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 11:44 No to PZU zafundowało sobie "kampanię marketingową"...Powodzenia w łowieniu frajerów... Odpowiedz Link Zgłoś
paoloman Koniec z PZU - radzę zmienić ubezpieczyciela 13.12.10, 11:44 Do tego roku byłem stałym klientem PZU. Od kilkunastu lat. Ubezpieczone mam u nich 2 samochody, mieszkanie i każdy mój wyjazd zagraniczny. Ale to koniec. Cały czas byłem bombardowany reklamami innych TU. Jednak jak porównywałem ofertę to PZU zawsze wychodziło taniej i wybierałem PZU. Teraz, gdy miałem szkodę zrozumiałem dlaczego PZU jest tańcze. Mianowicie zapomnij o pełnym odszkodowaniu. PZU robi sobie wycenę praktycznie wyssaną z palca, która w moim przypadku stanowiła 30% faktycznych kosztów szkody. I na nic odwoływania się, reklamację itd. W każdym bądź razie oddaję sprawę do sądu. A PZU może się pożegnać z stałym klientem, który kilkanaście lat płacił składki, a gdy zdażyło mu sie nieszczęście to zrozumiał, że przez kilkanaście lat był frajerem. By, by PZU - i innym radzę zrobić to samo. Jeżeli czyta to jakiś manager PZU to podaje nazwisko gościa, dzięki któremu PZU traci klienta i będzie miało sprawę w sądzie - Piotr Kot Odpowiedz Link Zgłoś
jml13060 Re: Koniec z PZU - radzę zmienić ubezpieczyciela 13.12.10, 11:54 To nie jest takie proste - zrezygnowac z PZU. W jakiej innej lepszej firmie mozesz siebie i swoje mienie ubezpieczyc ? Wszystkie firmy ubezpieczeniowe dzialajace na polskim rynku w jednaki sposob postepuja ze swoimi klientami. Nie mamy wyboru. Moje negatywne dosiadczenia wynioslem po STU Ergo Hestia S.A. Zrezygnowalem z tej firmy w glebokim poczuciu bycia oszukanym. Jak by sie przyjrzec warunkom ubezpieczenia, to wszystkie firmy ubezpieczeniowe jednakowo traktuja klientow. Ich oferty niczym istotnym sie nie roznia. Klienci nie maja realnego wyboru. Dopiero po szkodzie okazuje sie co naprawde warta jest ich polisa. Przed szkoda wszyscy ubezpieczyciele przescigaja sie w obiecywaniu "zlotych gor" , a my frajerzy kupujemy ... ZŁUDZENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
inder Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 11:46 Że PZU zachowuje się jak mafia - to jedno. A to że są w tym kraju poważniejsze problemy niż ten, że paru małolatów nie popłynęło sobie na Karaiby - to drugie. Tak więc jeśli będzie ogłoszona zrzutka społeczna na ten cel (a coś czuję, że będzie), to ja nie dam ani złotówki. Wolę dać na obiad głodnemu dziecku niż komuś tam na wycieczkę, której odbycie absolutnie nie jest żadną kwestią życia i śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
ice_ice Re: Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszko 13.12.10, 15:17 Tak? a kiedy na przykład ostatnio dałeś jakiemuś biednemu dziecku na obiad? i jak to wyglądało? Odpowiedz Link Zgłoś
gieerjot Skoro był ubezpieczony tylko na 300 tys.... 13.12.10, 11:48 to PZU mogło zrobić sobie dobrą reklame mowiąc: "oczywiscie wypłacamy 100% pieniedzy na jaka zostal statek ubezpieczony" Dziwne ze uznali ze chca to rozegrac inaczej.... :| Odpowiedz Link Zgłoś
starystormy Re: Skoro był ubezpieczony tylko na 300 tys.... 13.12.10, 12:20 gieerjot napisał: > to PZU mogło zrobić sobie dobrą reklame mowiąc: "oczywiscie wypłacamy 100% pien > iedzy na jaka zostal statek ubezpieczony" Dziwne ze uznali ze chca to rozegrac > inaczej.... :| dopiero wtedy podniosl by sie lament ze baranowsiego okradaja.! ale pelna racja - szkoda calkowita, wyplata 300tys $ i zaglowiec przechodzi na wlasnosc pzu. skoro tak malo byl wart dla armatora to juz problem armatora. a pozostalosc sprzedac na aukcji komus kto wie jak zarzadzac zaglowcem i utrzymywac go w dobrym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Skoro był ubezpieczony tylko na 300 tys.... 13.12.10, 12:59 Uznanie szkody całkowitej nie skutkuje zmianą właściciela obiektu ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 11:54 No i wyszło na moje, nie udowodnią, że mogło wiać więcej, ale też nie udowodnią, że mogło wiać mniej! Porywy wiatru to takie coś, co ciężko namierzyć/zmierzyć! Znaczy PZU kłamie jak bura suka! Albo zależy im na sprzedaniu PZU po bankructwie. Co może szybko i sprawnie doprowadzić do załamania firmy? - czarny PR! Ja bym poczytał maile prezesa i jego konta przetrzepał! Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 W ubezpieczeniach trzeba uważać na atrapy 13.12.10, 11:54 www.youtube.com/watch?v=c3tQ_6MdC0k A ja wiem jaką logiką kierowało się PZU. Nie zapominajmy, że PZU to korporacja polityczna. Pan Klesyk musi się zabezpieczyć na przyłość. Najprawdopodobniej były przesłanki formalne aby nie wypłacić odszkodowania. I z obawy, że ktoś w przyszłości mógłby mu to wyciągnąć, i oskarżyć o niegospodarność, wolał podjąć taką decyzję narażająć firmę na utratę dobrego wizerunku niż wypłacić odszkodowanie. Korporacje niestety działają nielogicznie. Bo taka decyzja to oczywiste straty wielomilionowe - ale nikt tego nie udowodni. Natomiast wydany milion (wbrew postanowieniom umowy), jest milionem na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
stpaul Re: Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszko 13.12.10, 11:57 Pomijając mądralistyczne dywagacje na temat szczegółowych klauzul umowy ubezpieczeniowej, odmowa wypłaty będzie prawdopodobnie kosztować PZU znacznie więcej niż pokrycie kosztów remontu "Chopina". Jak już to policzą, to mam nadzieję, że rozliczą również baranów odpowiedzialnych za taką decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
el_bigos nie do końca rozumiem 13.12.10, 11:59 jak mogła być podpisana umowa, która nie obejmowałaby połamanie masztów podczas sztormu, kto tą umowę podpisywał i jak to możliwe,że tak oczywiste uszkodzenie nie zostało uwzględnione w umowie ubezpieczeniowej, dla mnie to jakaś abstrakcja Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 12:02 Mili państwo, pan Czajka (strona w tej sprawie) to także niezły filut. Z doniesień o nim wynika jasno, że właściwym dlań miejscem jest raczej cela w więzieniu, niż gabinet kanclerski. Trafił swój na swego. Żadna ze stron nie zasługuje na to, żeby jej kibicować. Odpowiedz Link Zgłoś
poleposition Re: Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszko 13.12.10, 12:36 Dokładnie, obydwie strony coś przekombinowały :) Nie wiem czy to wina pismaka, czy pana Baranowskiego, ale sztorm to jest uznawany od 8B, a nie 7B. Poza tym fok i grot to żagle. Tłumaczenie przez kogoś tam wyżej, że można się domyślić o co chodzi jest bzdurą i usprawiedliwianiem niekompetencji pismaka. Jeśli już zdecydował się napisać artykuł to ma być on napisany poprawną polszczyzną i nie zawierać błędów merytorycznych. I to byłoby na tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
msp1 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 12:05 Czy czasami pan Baranowski, pamiętam go jako pieszczoszka PRL i ulubieńca Trybuny Ludu, nie pszeszarżował? W czasie sztormu refuje się żagle, szczególnie kiedy ma się niedoświadczoną załogę. Odpowiedz Link Zgłoś
cyryl189 Re: Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszko 13.12.10, 13:40 Spotkałem Baranowskiego w Stanley (Falklandy), który dowodząc "Pogorią" realizował "program" PAN wymiany naukowców ze Stacji Arctowskiego metodą "pod żaglami" (przecież taniej niż samolotem). Nie ma tu miejsca na komentarz ale "żagle szyte grubymi nićmi". Już w Stanley afera śmierdziała a przecież przed nimi Równik..."dobry Kuba" ten Baranowski. Tutaj też coś mi śmierdzi, "sam umowę z nimi kombinował" ...i nie przeczytał tego "co drobnym maczkiem" na końcu umowy? a pózniej "aj waj giewałt"...do do nich nie podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
adamowski1 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 12:06 W jakimś sensie PZU strzeliło sobie samobója,sprawa jest zbyt medialna i wiele osób które były skłonne wykupić u nich polisę zapewne zrezygnuje.Pewnie utracone składki i zaufanie potencjalnych klientów będzie PZU kosztować kilkakrotnie więcej niż ewentualny koszt naprawy tych masztów. A tak swoją drogą to w naszym zacofanym kraju jak nie wytoczysz sprawy ubezpieczycielowi to zaniży odszkodowanie nawet o 30-40%. Odpowiedz Link Zgłoś
zmuleksy Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 12:07 Wcale mnie to nie dziwi, a wręcz uważąm to za typowe zachowanie PZU. To jest postkomunistyczny moloch, który będąc teraz de facto w rękach prywatnych zrobi wszystko aby ubezpieczenia tego statku nie wypłacić. To są pokrętne i wykrętne tumaczenia. Ubezpieczać nalezy się w firmach ubezpieczeniowych o dobrej reputacji. W przypadki statku najlepszy jest LLoyd's Odpowiedz Link Zgłoś
mm-18 Re: Burza pod żaglami. Tylko o co? 13.12.10, 12:09 Stwierdzenie Baranowskiego o tym, że po 20 latach składek, chyba uzbierało się na nowe maszty, jest ciekawe. Sugeruje, że maszty przez ten czas nie były poważnie remontowane, a stal się męczy. Z kolei stwierdzenie PZU, że doświadczony kapitan powinien wiedzieć czego spodziewać się na tym akwenie o tej porze roku, jest całkiem rozsądne. Nierozsądne jest moim zdaniem to, że z podanej ilości wszystkich osób na pokładzie wynika, że zawodowej załogi praktycznie nie było. Z tej liczby stałej załogi, poza dziećmi trzeba odjąć nauczycieli, kapitana, kucharza i okazuje się, że prawdziwego chłopa do ciężkiej roboty, "w razie czego", było za mało na każdej wachcie. Praktycznie, to nie było, tylko dzieci. I taki to "zespół" pchał się z dziećmi na Płn. Atlantyk w sezonie największych sztormów. Czy to jest odpowiedzialne zachowanie? PZU zachowuje się praktycznie, a organizatorzy jak? Może rodzice zaczną w końcu myśleć, gdzie pchali swoje dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Burza pod żaglami. Tylko o co? 13.12.10, 12:15 Rozumiem, że ty wyjeżdżając na drogę spodziewasz się cisu w "rufę" i wtedy zawijasz do portu :) - na parking! Reszta to jakaś ściema. przez 20 lat płacili i żyli - teraz czas na mały rewanż, to nie ma chętnych! To tak jak z zatopionymi chatami! Przez 20 lat nie zalewało, jak raz zalało, to ubezpieczyciel płacze, żę mogli to przewidzieć! Fuck! Odpowiedz Link Zgłoś
retroladyinblack pzu i filantropia 13.12.10, 12:09 cyt. "Sekretarz generalny Polskiego Związku Żeglarskiego Zbigniew Stosio informuje, że wymawia PZU (ubezpieczał żeglarzy) dotychczasowe polisy i przenosi je do konkurencji. (...) - Nie rozumiem tej decyzji. Zamiast na tych umowach zarabiać, jeszcze do nich dokładaliśmy, bo traktowaliśmy je jako pomoc dla związku - mówi osoba z kierownictwa ubezpieczyciela." No to się wzruszyłam, to i filantropią się zajmują. Tyle lat dokładali im do składek a ci bezczelnie domagają się jeszcze wypłaty odszkodowania! Brawo PZU, tak trzymać. Bierzcie przykład z ZUSu, składki pobierajcie i nic nikomu nie wypłacajcie (rymy niezamierzone;) To i na premie świąteczne dla zarządu się uzbiera:) Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 12:09 jeżeli dobrze zrozumiałem z pobieżnego przeglądu zrozumiałem że PZU pokryje koszty ale nie z ubezpieczenia tylko ewentualnie z umowy sponsorskiej ? dlaczego nie chcą aby jacht był sponsorowany przez PZU - różnica drobna - zamiast ubezpieczenia a może oprócz ubezpieczeniach na żaglu napis PZU Odpowiedz Link Zgłoś
knock.out.4 fajna agitka. Tylko gdzie te konkrety, PZU? 13.12.10, 12:11 Baranowski ze składek prawodopodobnie już dawno by wyremontował. Odpowiedz Link Zgłoś
sosiu-1 Do jaśnie wielmorznych p. dziennikarzy! 13.12.10, 12:11 Panowie dziennikarze i dziennikarki! Zadajcie sobie trochę trudu i zasięgnijcie trochę wiedzy merytorycznej przed napisaniem jakiegokolwiek artykułu! Fok i Grot to nie maszty!!! To żagle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Do jaśnie wielmorznych p. dziennikarzy! 13.12.10, 13:06 Zadaj sobie trochę trudu i zasięgnij trochę wiedzy ortograficznej przed napisaniem jakiegokolwiek posta. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejto1 Może zabieg marketnigowy?? 13.12.10, 21:55 zbig1113 napisał: > Zadaj sobie trochę trudu i zasięgnij trochę wiedzy ortograficznej przed napisan > iem jakiegokolwiek posta. Nie słyszałeś o czymś takim?? w ten sposób zwraca uwagę, co do merytoryczności wypowiedzi to wykazał ignorancję dziennikarza piszącego artykuł. I to wątpliwości nie ulega... Odpowiedz Link Zgłoś
msp1 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 12:12 Były dziennikarz Trybuny Ludu i pieszczoszek PRL pewnie pszeszarżował. W czasie sztormu refuje się żagle, szczególnie z tak niedoświadczoną załogą. Nie ma tu nic do rzeczy charakter zakładów ubezpieczeniowych, które jakie są, każdy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
hen.533 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 12:13 Fac PZU,to jest typowe dla tego ubezpieczyciela,brać to z chęcią,płacić przenigdy. Orzecznicy PZU tak manipulują i zaniżają % uszczerbku,że to się w pale nie mieści. Przeszedłem na emeryture i miałem wypadek (przewróciłem się i z jednego kolana zrobiły mi się dwa)po operacji rzecznik stwierdza,że to zmiany chorobowe i olali mnie,odwołałem się też mnie olali.Do sądu iść, za biedny człowiek żeby z nimi walczyć.Zrezygnowałem z ich usług. Wszyscy powinni odejść od tych oszustów,przeważnie armatorzy statków już nigdy nie powinni w PZU ubezpieczać. Odpowiedz Link Zgłoś
falco2009 Burza pod żaglami. PZU odmawia wypłaty odszkodo... 13.12.10, 12:14 "Uczelnia ubezpieczyła żaglowiec jedynie na niewiele ponad 300 tys. dol. (choć jeszcze niedawno wyceniała go nawet na 4,5 mln dol.). Roczna składka przy takiej sumie ubezpieczeniowej to nieco ponad 3 tys. dol., czyli niespełna 10 tys. zł." Widać ,że uczelnia też próbowała kantować przy ubezpieczaniu , więc wart Pac pałaca . A może ktoś wyjaśniłby czemu maszty padły przy takiej pogodzie ,choć wydaję sie,ze nie były to ekstremalne warunki ? Bo może to też wynik oszczędności ? A co do pocięcia na żyletki :rejsy są dla bogatych dzieciaków ,wiec niech rodzice się zrzucą na "zabawkę" dla pociech. Odpowiedz Link Zgłoś