kufa-62 22.12.10, 18:56 No,tak.W tej krainie miodem i mlekiem płynącej .To ,zasadniczy problem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozsadek.ltd SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 18:58 Czemu komuchy chcą wolnego dnia w którekolwiek z tych świąt? Święta wyrosłe z tradycji chrześcijańskiej, więc o co im chodzi? Ateiści niech zasuwają. Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig Można pogodzić obie strony 22.12.10, 20:14 wolna Wigilia zamiast wolnego 1 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Można pogodzić obie strony 22.12.10, 22:01 jazmig napisał: > wolna Wigilia zamiast wolnego 1 maja. ### jazmig, 1 maja to święto nie wymyślone przez "komunę" tylko przez Amerykanów na cześć rzezi robotnikow w Chicago! Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 21:58 rozsadek.ltd napisał: > Czemu komuchy chcą wolnego dnia w którekolwiek z tych świąt? > Święta wyrosłe z tradycji chrześcijańskiej, więc o co im chodzi? Ateiści niech > zasuwają. ### Tu nie chodzi o święto. Tu chodzi o podtrzymywanie więzi rodzinnych. Sam za "komuny" pracowalem w czterobrygadówce. Tak, Wigilia była dniem pracy ale dniem pracy skróconym tak, że można było być na kolacji WIECZORNEJ, a nie NOCNEJ w domu z rodziną. Odpowiedz Link Zgłoś
nabrok Typowa mentalność "prawdziwego" katolika ! 23.12.10, 12:56 My, "chrystusowy naród wybrany" będziemy świętować, a innowiercy, ateiści, agnostycy itp. niech za nas pracują ! To się nazywa pasożytnictwo, podlane sosem faryzejskiego katolicyzmu, mające wielowiekowe tradycje ! Odpowiedz Link Zgłoś
mirela5505 Re: SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 21:26 Ty nadal myślisz stalinowskimi standardami... Biedny PiS-iorek Odpowiedz Link Zgłoś
marian1950k wolna Wigilia, jak najbardziej .... 22.12.10, 19:04 wolna Wigilia jak najbardziej. Trzej Królów nigdy nie było, to zupełnie irracjonalne święto.... Odpowiedz Link Zgłoś
krawat.bp a ja lubię karpia w galarecie..... 22.12.10, 19:15 marian1950k napisał: > wolna Wigilia jak najbardziej. Trzej Królów nigdy nie było, to zupełnie irracjo > nalne święto.... """"""""""""""""""""""""""""""""""" święto Trzech Króli ? takie trochę dziwne..kto,co i gdzie ? a Wigilia jest super !!! karp w galarecie,opłatek,choinka i upominki dla dzieciaków, i koniecznie barszcz !!!!!! wyższość Bożego Narodzenia nad świętami Trzech Króli !!! wszystkiego najlepszego Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig Trech Króli był wolny do lat 60. 22.12.10, 20:16 Gomuła zniósł wolne w ten dzień i tak nic mu to nie dało, doprowadził PRL na skraj bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Trech Króli był wolny do lat 60. 22.12.10, 22:03 jazmig napisał: > Gomuła zniósł wolne w ten dzień i tak nic mu to nie dało, doprowadził PRL na sk > raj bankructwa. ???????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Trech Króli był wolny do lat 60. 23.12.10, 08:55 Dokładnie do 1960 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
snellville SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:15 Co sie tu piorkac trzech kroli i wigilie i koniecznie nie zapomniec o sw,Walentynie.....a jak ! O bylbym zapomnial urodziny i dzien smierci papierza oczywiscie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
mirela5505 Re: SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 21:32 dodałabym jeszcze 10 kwietnia i rocznicę urodzin byłego prezydenta i jego małżonki i jego matki i jego córki i przede wszystkim jego brata - oczywiście urodziny, imieniny, datę objęcia fotela premiera, datę rozpoznania zwłok brata i datę zapomnienia o tym rozpoznaniu i jeszcze kilka innych mniej ważnych dat, a wtedy trzeba będzie ustalać w Sejmie w które dni polski obywatel może pracować i czy przypadkiem nie powinien wtedy pracować za podwójną stawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:41 niech każdy pracownik ma pulę wolnych dni do wykorzystania(do teraz będacych świętami tzw. religijnymi - oczywiście w najjaśniejszej katolskimi) i niech sobie wybierze kiedy chce mieć wolne, czy 3 króli czy urodziny jakiegoś psychicznego nawiedzonego bękarta 2000 lat temu czy jakieś inne Odpowiedz Link Zgłoś
ibnalqq Re: SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 00:23 Nie wiem kto ciebie skrzywdził, ale to musiało boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:43 tak bedzie najlepiej, ale to oczywiście nie przejdzie, bo okaze się że ze 40% Polaków ma w doopie wigilie, święta, króli i woli zrobić sobie wolne w innym terminie co przełoży się na to, że nei polazą do kościoła i panowie w sukienkach będą niepocieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:47 eee, wenderlich, lepszym pomysłem będzie, zeby ludzie mieli chociaż do wyboru trzech króli czy jednego wariata (który chciał pozarzynać tych którzy nie kochali jego tatusia - pana bozi), ja będę swiętować jednego roku jedno a następnego drugie i będzie super :) Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:53 to dyskryminacja osób nie będących wyznawcami katolstwa, katol ma wolne w święto swojej bozi, a ja nie mam wolnego w święto mojej bozi :( właściwie do diabła, jakim prawem? jestem obywatelem drugiej kategorii? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 20:30 nie jestem katolem, więc jestem w państwie okupowanym przez watykan obywatelem drugiej, gorszej kategorii wenderlich moja bozia ma urodziny 1 kwietnia! weź to z łaski swojej pod uwagę, że nie wszyscy to katole! Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 22:17 pani_bozia napisała: > weź to z łaski swojej pod uwagę, że nie wszyscy to katole! Przypuszczam, że aktywiście SLD tego akurat tłumaczyć nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej-bce SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 21:17 Mam już 37 lat pracy i wiem że jak co roku do pracy przychodzi się tylko po to aby podzielić się opłatkiem, złożyć życzenia świąteczne i to jest cała praca.więc po co ta ściema z dniem pracującym.SLD ma rację że wyszło z taką propozycją. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 22:09 andrzej-bce napisał: > Mam już 37 lat pracy i wiem że jak co roku do pracy przychodzi się tylko po > to aby podzielić się opłatkiem, złożyć życzenia świąteczne i to jest cała prac > a.więc po co ta ściema z dniem pracującym.SLD ma rację że wyszło z taką propozy > cją. ### RACJA bo wigilia to Święto rodzinne, a Trzech Króli to tylko tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
pzgr SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 21:41 A ja mam takie marzenie, malutkie marzątko, żeby żyć w neutralnym światopoglądowo państwie. W którym partie polityczne zajmują się wszystkim, byle nie świętami religijnymi. A wystarczy przecież do normalnego urlopu dodać się pulę kilku dni, które można zrealizować w celach wyznaniowych (lub innych). Takie proste rozwiązanie załatwi sprawę świąt raz na zawsze. I to jest coś co chciałbym z ust lewicowego polityka usłyszeć. Ale może kontakty z ojczulkiem dyrektorem wywarły zbyt silne piętno na wenderliszym umyśle. Odpowiedz Link Zgłoś
kris1.a SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 21:58 popieram pomysł, chociaż wolałbym jakiegoś świętego lub nie, ale w lecie Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley We Wigilię i tak praktycznie nikt nie pracuje 22.12.10, 22:05 wystarczy się przejechać po mieście w porze popołudniowego szczytu, żeby się o tym przekonać, Czyli spoko można dać wolną Wigilię i nic się od tego w gospodarce nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: We Wigilię i tak praktycznie nikt nie pracuje 22.12.10, 22:11 a_weasley napisał: > wystarczy się przejechać po mieście w porze popołudniowego szczytu, żeby się o > tym przekonać, Czyli spoko można dać wolną Wigilię i nic się od tego w gospodar > ce nie zmieni. > ### OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
franciszek18 jestem za !!!!!!!!! 23.12.10, 00:12 ksieża walczyli o trzech krółi bo licza na tace!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cmochall SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 02:11 Panie Marszałku lepiej niech pan w tej sprawie milczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mawt niech się posłowie SLD pomodlą w tej intencji 23.12.10, 03:44 na Jasnej Górze, wzorem Oleksego, patrona duchowego polskiej katolickiej lewicy postkomunistycznej, do niedawna namaszczonej przez Jarosława Kaczyńskiego na zwyczajnie lewicową xD Odpowiedz Link Zgłoś
terleo Re: niech się posłowie SLD pomodlą w tej intencji 23.12.10, 06:18 mawt napisał: > na Jasnej Górze, wzorem Oleksego, patrona duchowego polskiej katolickiej lewicy > postkomunistycznej, do niedawna namaszczonej przez Jarosława Kaczyńskiego na z > wyczajnie lewicową xD > @mawt słusznie prawi. Odpowiedz Link Zgłoś
buszel Sld chce wolnej wigilii zamiast wililii 23.12.10, 08:33 I bardzo dobrze. Zamiast 3 króli, zamiast a nie dodatkowe święto. Popieram. Trzech króli paraliżuje prawie miesiąc pracy, bo ludzie powszechnie wykorzystują urlop przedłużając święta i nie ma w tym nic złego oprócz tego że się pracować nie da, bo nie ma z kim! To już jest mała katastrofa. U nas szef jest tak miły że daje wigilię wolną, ale co mają powiedzieć Ci wszyscy szeregowi pracownicy supermarketów? Oni siedzą do 17. Jak mają się w ogóle do tego święta przygotować? Ja właściwie popieram coś co jest przeciwko mojej wygodzie-bo ja wigilię tak czy siak mam wolną, a potem jak się uprę to sobie zrobię 3 tygodnie wolnego. Tylko że to jest paranoja. Szkoda mi strat w gospodarce i tych ludzi którzy muszą pracować w wigilię. To jest właśnie polityka PIS -polityka obłudy. Trzech króli to święto kościelne, wigilia jest świętem rodzinnym. Widać od razu jakie są priorytety PIS i PO, wiszą im ludzie, rodzina, wisi im gospodarka, ekonomia, kościół jest ustawodawcą w tym kraju. WIGILIA ZAMIAST 3 KRÓLI-POPIERAM! Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrwrrr Ale się obudzili.. 23.12.10, 08:34 Napie...kiemu budzik zadzwonił o rok za późno. Od początku wielu "zwykłych ludzi" pukało się w głowę "dlaczego 3 Króli a nie Wigilia". Ale Grzesiu nie chciał podpadać biskupom. Drze mordę, jak już wie, że to tylko puste darcie mordy i efektu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
leuciscus SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 08:59 I tak, oto, w pokracznej formie wraca przecudna myśl nieodżałowanej pamięci Jana Tadeusza Stanisławskiego "o wyższość jednych świat nad drugimi". U Mistrza była okrasą wspaniałych felietonów, SLD mogłoby zająć się czymś pożytecznym. Wreszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
erte2 SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 09:32 Przebrał się diabeł w ornat i ogonem na mszę dzwoni.... Odpowiedz Link Zgłoś
kociamber1onet SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 10:55 UWAŻAM ŻE BARDZIEJ LOGICZNE JEST ABY DNIEM WOLNYM BYŁA WIGILIA, NIŻ TRZECH KRÓLI.TO BYŁOBY Z KORZYSCIĄ DLA RODZIN. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Niech sobie będzie tych 3 Króli 23.12.10, 11:04 K + A + C = ileś tam ;) i wigilia wolne, co jedno drugiemu szkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow III RP to kraj wyznaniowy bo święta religijne są 23.12.10, 11:22 świętami ... PAŃSTWOWYMI - i tego chcą ... lewiczki !!! KONIEC ŚWIATA JUŻ BLISKI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany Zrobić wolny KAŻDY piątek bo w piątki to już nikt 23.12.10, 11:24 nie pracuje WYDAJNIE, mając na oku weekend !!! Odpowiedz Link Zgłoś