Dodaj do ulubionych

SLD chce wolnej Wigilii

22.12.10, 18:56
No,tak.W tej krainie miodem i mlekiem płynącej .To ,zasadniczy problem!
Obserwuj wątek
    • rozsadek.ltd SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 18:58
      Czemu komuchy chcą wolnego dnia w którekolwiek z tych świąt?
      Święta wyrosłe z tradycji chrześcijańskiej, więc o co im chodzi? Ateiści niech zasuwają.
      • jazmig Można pogodzić obie strony 22.12.10, 20:14
        wolna Wigilia zamiast wolnego 1 maja.
        • ereta Re: Można pogodzić obie strony 22.12.10, 22:01
          jazmig napisał:

> wolna Wigilia zamiast wolnego 1 maja.
          ### jazmig, 1 maja to święto nie wymyślone przez "komunę" tylko przez Amerykanów na cześć rzezi robotnikow w Chicago!
      • ereta Re: SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 21:58
        rozsadek.ltd napisał:

> Czemu komuchy chcą wolnego dnia w którekolwiek z tych świąt?
        > Święta wyrosłe z tradycji chrześcijańskiej, więc o co im chodzi? Ateiści niech
        > zasuwają.
        ### Tu nie chodzi o święto. Tu chodzi o podtrzymywanie więzi rodzinnych. Sam za "komuny" pracowalem w czterobrygadówce. Tak, Wigilia była dniem pracy ale dniem pracy skróconym tak, że można było być na kolacji WIECZORNEJ, a nie NOCNEJ w domu z rodziną.
      • nabrok Typowa mentalność "prawdziwego" katolika ! 23.12.10, 12:56
        My, "chrystusowy naród wybrany" będziemy świętować, a innowiercy, ateiści, agnostycy itp. niech za nas pracują ! To się nazywa pasożytnictwo, podlane sosem faryzejskiego katolicyzmu, mające wielowiekowe tradycje !
      • mirela5505 Re: SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 21:26
        Ty nadal myślisz stalinowskimi standardami... Biedny PiS-iorek
    • marian1950k wolna Wigilia, jak najbardziej .... 22.12.10, 19:04
      wolna Wigilia jak najbardziej. Trzej Królów nigdy nie było, to zupełnie irracjonalne święto....
      • krawat.bp a ja lubię karpia w galarecie..... 22.12.10, 19:15
        marian1950k napisał:

> wolna Wigilia jak najbardziej. Trzej Królów nigdy nie było, to zupełnie irracjo
        > nalne święto....

"""""""""""""""""""""""""""""""""""

święto Trzech Króli ? takie trochę dziwne..kto,co i gdzie ?

a Wigilia jest super !!!

karp w galarecie,opłatek,choinka i upominki dla dzieciaków,
        i koniecznie barszcz !!!!!!

wyższość Bożego Narodzenia nad świętami Trzech Króli !!!

wszystkiego najlepszego
        • jazmig Trech Króli był wolny do lat 60. 22.12.10, 20:16
          Gomuła zniósł wolne w ten dzień i tak nic mu to nie dało, doprowadził PRL na skraj bankructwa.
          • ereta Re: Trech Króli był wolny do lat 60. 22.12.10, 22:03
            jazmig napisał:

> Gomuła zniósł wolne w ten dzień i tak nic mu to nie dało, doprowadził PRL na sk
            > raj bankructwa.
            ????????????????????
            • koloratura1 Re: Trech Króli był wolny do lat 60. 23.12.10, 08:55
              Dokładnie do 1960 roku.
    • snellville SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:15
      Co sie tu piorkac trzech kroli i wigilie i koniecznie nie zapomniec o sw,Walentynie.....a jak !
      O bylbym zapomnial urodziny i dzien smierci papierza oczywiscie tez.
      • mirela5505 Re: SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 21:32
        dodałabym jeszcze 10 kwietnia i rocznicę urodzin byłego prezydenta i jego małżonki i jego matki i jego córki i przede wszystkim jego brata - oczywiście urodziny, imieniny, datę objęcia fotela premiera, datę rozpoznania zwłok brata i datę zapomnienia o tym rozpoznaniu i jeszcze kilka innych mniej ważnych dat, a wtedy trzeba będzie ustalać w Sejmie w które dni polski obywatel może pracować i czy przypadkiem nie powinien wtedy pracować za podwójną stawkę.
    • pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:41
      niech każdy pracownik ma pulę wolnych dni do wykorzystania(do teraz będacych świętami tzw. religijnymi - oczywiście w najjaśniejszej katolskimi) i niech sobie wybierze kiedy chce mieć wolne, czy 3 króli czy urodziny jakiegoś psychicznego nawiedzonego bękarta 2000 lat temu czy jakieś inne
      • ibnalqq Re: SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 00:23
        Nie wiem kto ciebie skrzywdził, ale to musiało boleć.
    • pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:43
      tak bedzie najlepiej, ale to oczywiście nie przejdzie, bo okaze się że ze 40% Polaków ma w doopie wigilie, święta, króli i woli zrobić sobie wolne w innym terminie co przełoży się na to, że nei polazą do kościoła i panowie w sukienkach będą niepocieszeni
    • marian1950k popieram ... 22.12.10, 19:47
      to bardzo dobry pomysł, popieram...
    • pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:47
      eee, wenderlich, lepszym pomysłem będzie, zeby ludzie mieli chociaż do wyboru trzech króli czy jednego wariata (który chciał pozarzynać tych którzy nie kochali jego tatusia - pana bozi), ja będę swiętować jednego roku jedno a następnego drugie i będzie super :)
    • pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 19:53
      to dyskryminacja osób nie będących wyznawcami katolstwa, katol ma wolne w święto swojej bozi, a ja nie mam wolnego w święto mojej bozi :(
      właściwie do diabła, jakim prawem? jestem obywatelem drugiej kategorii?
    • pani_bozia SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 20:30
      nie jestem katolem, więc jestem w państwie okupowanym przez watykan obywatelem drugiej, gorszej kategorii
      wenderlich moja bozia ma urodziny 1 kwietnia!
      weź to z łaski swojej pod uwagę, że nie wszyscy to katole!
      • a_weasley Re: SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 22:17
        pani_bozia napisała:

> weź to z łaski swojej pod uwagę, że nie wszyscy to katole!

Przypuszczam, że aktywiście SLD tego akurat tłumaczyć nie potrzeba.
    • andrzej-bce SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 21:17
      Mam już 37 lat pracy i wiem że jak co roku do pracy przychodzi się tylko po to aby podzielić się opłatkiem, złożyć życzenia świąteczne i to jest cała praca.więc po co ta ściema z dniem pracującym.SLD ma rację że wyszło z taką propozycją.
      • ereta Re: SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 22:09
        andrzej-bce napisał:

> Mam już 37 lat pracy i wiem że jak co roku do pracy przychodzi się tylko po
        > to aby podzielić się opłatkiem, złożyć życzenia świąteczne i to jest cała prac
        > a.więc po co ta ściema z dniem pracującym.SLD ma rację że wyszło z taką propozy
        > cją.
        ### RACJA bo wigilia to Święto rodzinne, a Trzech Króli to tylko tradycja.
    • pzgr SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 21:41
      A ja mam takie marzenie, malutkie marzątko, żeby żyć w neutralnym światopoglądowo państwie. W którym partie polityczne zajmują się wszystkim, byle nie świętami religijnymi. A wystarczy przecież do normalnego urlopu dodać się pulę kilku dni, które można zrealizować w celach wyznaniowych (lub innych). Takie proste rozwiązanie załatwi sprawę świąt raz na zawsze. I to jest coś co chciałbym z ust lewicowego polityka usłyszeć. Ale może kontakty z ojczulkiem dyrektorem wywarły zbyt silne piętno na wenderliszym umyśle.
    • kris1.a SLD chce wolnej Wigilii 22.12.10, 21:58
      popieram pomysł, chociaż wolałbym jakiegoś świętego lub nie, ale w lecie
    • a_weasley We Wigilię i tak praktycznie nikt nie pracuje 22.12.10, 22:05
      wystarczy się przejechać po mieście w porze popołudniowego szczytu, żeby się o tym przekonać, Czyli spoko można dać wolną Wigilię i nic się od tego w gospodarce nie zmieni.
      • ereta Re: We Wigilię i tak praktycznie nikt nie pracuje 22.12.10, 22:11
        a_weasley napisał:

> wystarczy się przejechać po mieście w porze popołudniowego szczytu, żeby się o
        > tym przekonać, Czyli spoko można dać wolną Wigilię i nic się od tego w gospodar
        > ce nie zmieni.
        >
        ### OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ!!!
    • franciszek18 jestem za !!!!!!!!! 23.12.10, 00:12
      ksieża walczyli o trzech krółi bo licza na tace!!!!!!
    • cmochall SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 02:11
      Panie Marszałku lepiej niech pan w tej sprawie milczy.
    • mawt niech się posłowie SLD pomodlą w tej intencji 23.12.10, 03:44
      na Jasnej Górze, wzorem Oleksego, patrona duchowego polskiej katolickiej lewicy postkomunistycznej, do niedawna namaszczonej przez Jarosława Kaczyńskiego na zwyczajnie lewicową xD
      • terleo Re: niech się posłowie SLD pomodlą w tej intencji 23.12.10, 06:18
        mawt napisał:

> na Jasnej Górze, wzorem Oleksego, patrona duchowego polskiej katolickiej lewicy
        > postkomunistycznej, do niedawna namaszczonej przez Jarosława Kaczyńskiego na z
        > wyczajnie lewicową xD
        >
        @mawt słusznie prawi.
    • buszel Sld chce wolnej wigilii zamiast wililii 23.12.10, 08:33
      I bardzo dobrze. Zamiast 3 króli, zamiast a nie dodatkowe święto.
      Popieram.
      Trzech króli paraliżuje prawie miesiąc pracy, bo ludzie powszechnie wykorzystują urlop przedłużając święta i nie ma w tym nic złego oprócz tego że się pracować nie da, bo nie ma z kim! To już jest mała katastrofa.
      U nas szef jest tak miły że daje wigilię wolną, ale co mają powiedzieć Ci wszyscy szeregowi pracownicy supermarketów? Oni siedzą do 17. Jak mają się w ogóle do tego święta przygotować? Ja właściwie popieram coś co jest przeciwko mojej wygodzie-bo ja wigilię tak czy siak mam wolną, a potem jak się uprę to sobie zrobię 3 tygodnie wolnego. Tylko że to jest paranoja. Szkoda mi strat w gospodarce i tych ludzi którzy muszą pracować w wigilię.

To jest właśnie polityka PIS -polityka obłudy.
      Trzech króli to święto kościelne, wigilia jest świętem rodzinnym. Widać od razu jakie są priorytety PIS i PO, wiszą im ludzie, rodzina, wisi im gospodarka, ekonomia, kościół jest ustawodawcą w tym kraju.

WIGILIA ZAMIAST 3 KRÓLI-POPIERAM!
    • mrrrwrrr Ale się obudzili.. 23.12.10, 08:34
      Napie...kiemu budzik zadzwonił o rok za późno. Od początku wielu "zwykłych ludzi" pukało się w głowę "dlaczego 3 Króli a nie Wigilia".
      Ale Grzesiu nie chciał podpadać biskupom.
      Drze mordę, jak już wie, że to tylko puste darcie mordy i efektu nie będzie.
    • leuciscus SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 08:59
      I tak, oto, w pokracznej formie wraca przecudna myśl nieodżałowanej pamięci Jana Tadeusza Stanisławskiego "o wyższość jednych świat nad drugimi". U Mistrza była okrasą wspaniałych felietonów, SLD mogłoby zająć się czymś pożytecznym. Wreszcie!
    • erte2 SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 09:32
      Przebrał się diabeł w ornat i ogonem na mszę dzwoni....
    • kociamber1onet SLD chce wolnej Wigilii 23.12.10, 10:55
      UWAŻAM ŻE BARDZIEJ LOGICZNE JEST ABY DNIEM WOLNYM BYŁA WIGILIA, NIŻ TRZECH KRÓLI.TO BYŁOBY Z KORZYSCIĄ DLA RODZIN.
    • tornson Niech sobie będzie tych 3 Króli 23.12.10, 11:04
      K + A + C = ileś tam ;)
      i wigilia wolne, co jedno drugiemu szkodzi?
    • mieszkaniec_wszechswiatow III RP to kraj wyznaniowy bo święta religijne są 23.12.10, 11:22
      świętami ... PAŃSTWOWYMI - i tego chcą ... lewiczki !!!

KONIEC ŚWIATA JUŻ BLISKI !!!
    • prawdziwy_dobrze_poinformowany Zrobić wolny KAŻDY piątek bo w piątki to już nikt 23.12.10, 11:24
      nie pracuje WYDAJNIE, mając na oku weekend !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka