anty65
23.12.10, 13:00
Pani Magdo, zgadzam się, ale... właśnie z znów to ale. Dziennikarze alarmują o rażącej niesprawiedliwości wobec ludzi. Chociaż wiem, że dziennikarze czasem działają tak właśnie, żeby wzbudzić litość.
Nie oznacza to, że jestem przeciwny osobom i instytucjom stojącym na straży ludzkiego traktowania zwierząt. Chodzi o to, że kraje takie jak Szwecja, które Pani wymienia uporały się z większością problemów dotyczących ludzi. Dopóki ludziom nie będzie dobrze, nie zastanowią się nad losem "braci mniejszych". Proszę zwrócić uwagę, że nawet w Chinach ludzie kochają zwierzęta jeśli ich na to stać, a przecież obrazki nieludzkiego traktowania zwierząt są tam na porządku dziennym.
Może przemawia przeze mnie cynizm, ale wiem, że najskuteczniejszym sposobem walki o prawa zwierząt jest podnoszeniu poziomu życia ludzi i edukacja.
...i właśnie gdy za oknem mróz -15, a na parkingu przy drodze stoi ciężarowka z transportem zwierząt (widać bo nad paką unoszą się kłęby pary) to ściska mi się serce i na dobrą sprawę nie wiem komu to zgłosić.