Dodaj do ulubionych

Wigry dla Kościoła

29.12.10, 02:51
To wielka strata. Jeździłem tam od lat 70-tych. To było dla mnie miejsce -pomnik. Dobrej współpracy państwa (socjalistycznego!!!) z kosciołem, aktywizującej roli zabytków w rozowju regionu zapóźnionego (wieś z zabitej deskami zamieniła się w kurort - Balcerowicz powinien pokazywać Wigry jako dowód na znakomite działanie rynku!), także wspomnień po wizycie JP II. Szkoda, że urzędnicy koscielni i państwowi nie potrafią się wznieść ponad doraźne interesy. To kolejny dwód na kryzys państwa i koscioła. Dobro społeczne jest niczym dla obu stron. Wielki żal.
Obserwuj wątek
    • polski_zapatero IV Rozbiór Polski trwa nadal !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.12.10, 03:12
      b/k
      • apdx Re: IV Rozbiór Polski trwa nadal !!!!!!!!!!!!!!!! 29.12.10, 07:59
        Jeśli już - to V. Piąty rozbiór. Zapomniałeś o 17 Września!
        • kazik.k Re: IV Rozbiór Polski trwa nadal !!!!!!!!!!!!!!!! 29.12.10, 16:20
          apdx odwracasz kota ogonem pajacu!co ma do rzeczy 17 wrzesnia!caly czas chodzi o pieniadze!ten osrodek i caly ten klasztor byl wybudowany za panstwowe pieniadze!!klechy nie daly ani grosza na odbudowe!teraz upomnialy sie " o swoje?"jak zwqykle kupa czarnego gowna roluje panstwo!!panstwo endekow i spolegliwych pieprzonych bigotow!te czarne scierwa zabraly juz polowe tego kraju!chamskie zawlaszczanie idzie dalej!!!
    • tow_rydzyk Polska kultura na lasce kościelnych obszarnikow 29.12.10, 04:04
      KK rozpycza sie lokciami na polskiej scenie polityczna, wywiera nacisk na szkolnictwo i media..teraz przyszedl czas na niezalezna kulture...
      Kiedy wreszcie ta feudalno-obszarnicza instytucja przestanie byc nietykalna, ponad wszelką krytyką? Czy immunitet tych obłudnych, skorumpowanych hedonistów dobiegnie końca? Watpię. Nie zmienią tego ani kościelne sex-afery ani jego komercjalizacja, protesty społeczeństwa przeciw nachalnej katolicyzacji przestrzeni publicznej. Bezkarność tzw. “pasterzy”, wykorzystujących swoje “stado baranów” do celów politycznych, materialnych i seksualnych jest tylko jedna strona medalu. Menadżerowie Kościoła Katolickiego Pty Ltd (towarzystwo starszych panów z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczoną odpowiedzialnością) niczym mafia są dobrze powiązani ze strukturami władzy. Atakowani–panowie w sutannach uciekają się do tzw.“obrony uczuć religijnych” a zapędzeni w róg zasłaniają się portretami Wiecznej Dziewicy Maryji albo chowają się za spódnicami zdewociałych staruszek. Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem tymczasem kler również za komuny żył jak u pana Boga za piecem. Tak jak i teraz nasza hierarchia kościelna mieszkała w pałacach, rozbijała się zachodnimi wozami i miała dostęp do wyjazdów zagranicznych. Tempo budownictwa kościelnego na łeb i szyje biło tempo budownictwa mieszkaniowego. Liczni księża i luminarze opozycji z bardzo religijnym Wałęsą na czele przez lata żyli w perwersyjnej symbiozie z SB a póżniej-jak tow.Wielgus-lali krokodyle łzy na pogrzebach górników z “Wujka” czy męczennika mimo woli- ks. Popiełuszki. Odnoszę wrażenie, że po Watykanie jesteśmy jedynym państwem teokratycznym w Europie. Kościół musi w końcu uznać swoją odrębność od zsekularyzowanego, demokratycznego i tolerancyjnego państwa. Te święte krowy w sutannach, które w KAŻDYM SYSTEMIE POLITYCZNYM zawsze spadają na cztery kopyta postawiły się w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniałe i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymują kroku wymogom współczesnego, nowoczesnego społeczenstwa. Zacofanie religii wobec postępu naukowego i cywilizacyjnego symbolizują losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno. Pojęcie oświecenia czy oświaty w wydaniu kościelnym sprowadza się do zniewalania umysłu i to od najmłodszych lat co w rezultacie pogłębia cywilizacyjną infantylizację i zaściankowość naszego społeczeństwa. W rzeczywistości nie rózni się to od totalitarnej indoktrynacji Talibów, ortodoksyjnych żydów czy krypto-komunistów z Północnej Korei. Czyżbyśmy w 1989 zamienili jedna formę autorytaryzmu na kolejną? Doktryny KK posiadaja wszelkie atrybuty totalitarnej utopii. Propagandziści KK stosują stare metody socjo-techniczne oparte na: identifikowaniu ludzkich kompleksow i obaw, “empatii”, iluzorycznych obietnicach, podporządkowaniu, manipulowaniu i wykorzystywaniu ludzi nie chcących albo nie zdolnych do racjonalnego i niezależnego myślenia. Nie chcę aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bóg to nic innego jak Swięty Mikołaj w wydaniu dla dorosłych. Nie chcę aby Polska była dla świata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej siły roboczej oraz pijaczkow, złodziei samochodów, religijnych świrów i księży pederastów. Nie chcę abyśmy na zawsze pozostali przedmiotem niewybrednych dowcipów, w kraju słynącym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wielkim Bracie”- USA. O ile modły o deszcz podczas obrad sejmu RP wywołały w Zachodnich mediach lekkie drwiny o tyle ogłoszenie Jesusa Chrystusa Królem Polski pobiło wszelkie rekordy absurdu. www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE www.youtube.com/watch?v=HDWsUHAjTkw W Polsce natomiast o kościele i klerze pisze się dobrze albo się milczy. Z reakcji propagandy KK w Polsce i zwłaszcza tej w Watykanie zauważam, że nastroje społeczne i opinie zsekularyzowanych mediów, nie mówiąc o lawinie pozwów sądowych o molestowanie seksualne, powoli zaczynają odnosić skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prośby o przebaczenie ze strony Kościoła nie są wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym? Czyżby na smyczy Watykanu pozostały jedynie Afryka, Ameryka Lacińska i południowo-wschodnia Polska? Jak długo jeszcze będziemy tolerować w Polsce tych nadętych “nabożnościa” bufonów i sybarytów, którzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasożyty wykorzystują ludzką biedę, bezradność, łatwowierność, zacofanie i przede wszystkim brak wykształcenia? Kiedy skończy się to zastraszanie, ogłupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE dobrych ale naiwnych ludzi, którzy cieżką pracą oszczedzają każdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiać ponad prawem tą watykanską agenturę, której płacimy konkordatowy haracz? Czyżby KK w Polsce był niczym innym jeno państwem w państwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to ślepe przekonanie o swojej moralnej i intelektrualnej wyższości wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylności i mesjanizmiu, manifestowanie fałszywej skromności, pokory, ubóstwa połączone z demonstracyjną pogardą dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarności budzą we mnie uczucia największego obrzydzenia.
      Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami utrzymujemy przy życiu tą wirtualną organizację a raczej fikcyjną firmę, której sprzedaż złudzeń przynosi pokazne -bynajmniej nie wirtaulne- dochody. Przywiązanie KK do dóbr i przyjemności na tym ziemskim padole przy jednoczesnej umiejętności przekonywania milionów prostych ludzi, że prawdziwe życie zaczyna się dopiero w niebie, po naszej śmierci jest wyczynem godnym Nikodema Dyzmy. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych brudnych i pazernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie i realizujce w średniowiecznych skansenach swoj pomysl na “zycie” i dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologicznej fascynacji ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?) i nawet wasz religijny nekro-fetyszyzm. Jestem gotów przymknać oczy na wasz “zgodny z boża natura/wola celibat” pod warunkiem, że przestaniecie grzebać w organach rozrodczych kobiet.
      Zatrzymajcie te wasze wafelki i przepustki do nieba dla siebie. Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Uznaję wartości literackie Biblii (czy Koranu) ale mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perrault’a, La Fontaine’a, Saint-Exupery, Brzechwy czy Porazinskiej pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujący młode umysły pretensjonalny, do znudzenia powtarzany schizifreniczny bełkot pogłebiający poczucie winy i niedowartościowania. Jak można poważnie traktować niby dorosłych ludzi, ktorzy sprzedają nonsensowny religijny folklor o duchach, diabłach, piekle i gadąjących wężach za fasada bezpodmiotowej pseudo-nauki pretensjonalnie nazwanej “teologią”. Skoro boicie sie o utratę swoich synekurek ośmieszajcie się na swój własny rachunek. Pozwólcie uczciwym i rozsądnym Polakom swobodnie i krytycznie myśleć i cieszyć się życiem tu i teraz w światłym i nowoczesnym europejskim państwie.
      • ajakzupa Re: Polska kultura na lasce kościelnych obszarnik 29.12.10, 11:02
        Co tam kler, najważniejsze, że wy, towarzyszu, i że towarzysz Michnik wspieracie tych, którzy was wyśmiewają, krytykują. Wy byście swą własność takim szydercom z was dali za darmo, to przecież oczywiste i zrozumiałe samo przez się.

A jak ktoś, nieważne kto, ma swoją własność, to wam, towarzyszu, g... do tego, co on sobie z tą własnością robi.
        • pis_busters Re: Może by nam było g..no do tego, gdyby to nie b 29.12.10, 14:20
          ajakzupa napisał:

> A jak ktoś, nieważne kto, ma swoją własność, to wam, towarzyszu, g... do tego, co on sobie z tą własnością robi.

Może by nam było g..no do tego, gdyby to nie było nasze wspólne. Katolicki znaczy powszechny. Jakoś tak się dziwnie porobiło na przestrzeni wieków, że współne mają być poglądy pod groźbą ekskomuniki a majątek zgromadzony wspólnie jest własnością części członków Kościoła katolickiego. Tych w sukienkach... Teraz jeszcze niektórzy mówią nam, że nam wszystkim g..no do tego wspólnego majątku.
          • koloratura1 Re: Może by nam było g..no do tego, gdyby to nie 29.12.10, 16:09
            pis_busters napisała:

> majątek zgromadzony wspólnie jest wł
            > asnością części członków Kościoła katolickiego. Tych w sukienkach... Teraz jesz
            > cze niektórzy mówią nam, że nam wszystkim g..no do tego wspólnego majątku.

Zgodnie z zasadą, przez wieki wyznawaną przez kk: co twoje to moje, a co mego to tobie nic do tego.
            • ajakzupa Re: Może by nam było g..no do tego, gdyby to nie 29.12.10, 21:30
              Ty uważasz, że do twojego każdy może nos wtykać?
              • koloratura1 Re: Może by nam było g..no do tego, gdyby to nie 30.12.10, 06:39
                ajakzupa napisał:

> Ty uważasz, że do twojego każdy może nos wtykać?

Daruj, ale poproś no Ty kogoś, żeby Ci wytłumaczył co napisałam (albo, może - przetłumaczył z polskiego, np., na wolskie).
                • ajakzupa Re: Może by nam było g..no do tego, gdyby to nie 30.12.10, 09:11
                  Daruję, powinienem napisać słowo w słowo to, co ty napisałeś. Dopiero wtedy rozmowa miałaby sens.
          • antropoid Re: Może by nam było g..no do tego, gdyby to nie 29.12.10, 20:10
            pis_busters napisała:

> Może by nam było g..no do tego, gdyby to nie było nasze wspólne. Katolicki znac
            > zy powszechny. Jakoś tak się dziwnie porobiło na przestrzeni wieków, że współne
            > mają być poglądy pod groźbą ekskomuniki a majątek zgromadzony wspólnie jest wł
            > asnością części członków Kościoła katolickiego. Tych w sukienkach... Teraz jesz
            > cze niektórzy mówią nam, że nam wszystkim g..no do tego wspólnego majątku.
            --------------------------------
            Nie przejmuj się wypocinami swego przedmówcy, bo on sam nie wierzy w to co wypisuje. To taka wielce radosna twórczość pro forma.
          • ajakzupa Re: Może by nam było g..no do tego, gdyby to nie 29.12.10, 20:25
            Żyjesz w głębokim PRL-u, to sobie żyj, twoja wola. A tu jest kapitalizm i własność jest święta, g... komu do tego, co i kto z nią sobie robi.

Udowodnij, że ci z Wigier nie mają prawa własności, a nie pieprz albo sobie i pieprz, masz prawo do pieprzenia.
            • pis_busters Re: Żyję myślami w Cesarstwie Rzymskim 29.12.10, 20:37
              Mało tego! Żyję myślami w Cesarstwie Rzymskim, kiedy Kościół powstawał a także w Średniowieczu, gdy wbrew zaleceniom Chrystusa obrastał we wszelakie dobra ziemskie i w okresie Reformacji, gdy mu te dobra odbierano...
              • ajakzupa Re: Żyję myślami w Cesarstwie Rzymskim 29.12.10, 21:00
                A to sobie żyj, masz prawo, twoja wola.

Natomiast powiedz, jak czyjąś własność można komuś zabrać w państwie prawa? Tak, jak to robili komuniści? Bardzo bym się ucieszył, widząc Tuska komunistą.

Ps. Jeśli Tusk-komunista by zabrał jednemu jego własność, to jaka masz gwarancję, że Tusk-komunista by nie dobrał się i do twojej własności?
                • pis_busters Re: Próbowałem delikatniej ale widać nie dociera d 29.12.10, 22:57
                  Próbowałem delikatniej ale widać nie dociera do niektórych pustych głów. Nie jak "komuś zabrać" tylko odebrać swoje, zagarnięte przez chciwych urzędników Kościoła. To jest zasadnicza różnica. Kościół "sprywatyzował" Pana Boga sprzeniewierzając się idei głoszonej przez Chrustusa. Z religii zrobił business dorabiając się olbrzymiego majątku drogą oszustwa i szantażu "wiecznym potępieniem". Choćby z tej racji nie ma prawa do majątku zdobytego w nieuczciwy sposób. Czy wielokrotne w historii kasaty dóbr kościelnych uznajesz za bezprawne? Stosunkowo najmniej kasat odbyło się w czasach komunistycznych (z wyjątkiem ZSRR). Kasaty te wprowadzali nie tylko jednoosobowo władcy ale również parlamenty.
                  • ajakzupa Re: Próbowałem delikatniej ale widać nie dociera 30.12.10, 09:15
                    Dobrze, że ty masz pełną głowę.

Nie obchodzi mnie to, co kler zrobił z Bogiem. Jego (kleru) religia, jego wolność, guzik mi do niej.

Interesuje mnie prawo. Ma kler własność? Ma. No, to niech sobie ma i g... komu do tego. Tu jest kapitalizm, a jak ty żyjesz w głębokim PRL-u, twoja rzecz.

W państwie prawa nikt nikomu nie ma prawa zabierać jego własności. O tym piszę, pełna głowo.
                    • pis_busters Re: Nieważne, że ukradł. Ważne, że ma. 30.12.10, 09:25
                      Nieważne, że ukradł. Ważne, że ma. Jeśli odbierzesz złodziejowi to nazwę ciebie złodziejem. Swoista doktryna prawna...
                      • ajakzupa Re: Nieważne, że ukradł. Ważne, że ma. 30.12.10, 16:41
                        Udowodniłeś, że ukradł? Masz te dowody? Jeśli masz, to czemu nie idziesz do prokuratora? Czemu nie zaniesiesz ich choćby Gazecie, na pewno by się ucieszyła.

Pozwolę sobie przypomnieć ci, że jeśli kto ma dowody czyjegoś przestępstwa i nie idzie z nimi na policję lub do prokuratora, to jest tak samo winny jak przestępca.

No, proszę, idź na policję ze swoimi dowodami. Ja nie mam dowodów na to, że kler okradł ludzi np. z Kościoła Mariackiego, co więcej, nikt z polskich władz nie stawia kleru przed sądem za to, że tenże kościół kler ukradł, więc dlatego mówię, że to własność kleru.

A ty? Masz dowód na to, że kler ukradł Kościół Mariacki? Masz? To czemu nie mkniesz na policję? Taka gratka: kradzież Kościoła Mariackiego, a ty milczysz?
                        • pis_busters Re: referendum za zerwaniem konkordatu i ustawa o 30.12.10, 20:21
                          Pozostaje zatem referendum za zerwaniem konkordatu i ustawa o sekularyzacji dóbr kościelnych. Wtedy wszystko zupko będzie zgodnie z prawem ! Walczmy zatem o to !!!
                          • ajakzupa Re: referendum za zerwaniem konkordatu i ustawa o 30.12.10, 21:16
                            Ughm, proponujesz dobry krok.

Czy liczysz się z tym, że ktoś inny zaproponuje równie dobry krok: referendum w sprawie nacjonalizacji banków, prywatnych firm i sklepów itd.?

No, skoro uda się zgodnie z prawem odebrać klerowi, to czemu by się nie udało zgodnie z prawem odebrać bankom?

A np. Pan Tusk nie musiał odwoływać się do referendum i na granicy prawa kazał zamknąć 1000 sklepów, a teraz - nie wiem, jakim prawem - kazał zabrać ludziom część ich wpłat na OFE...

Bardzo, bardzo mi się podobają działania zgodne z prawem bądź na granicy prawa, działania mające na celu coś komuś zabrać. Bardzo mi się podobają.

Tak więc będę walczyć z tobą ramię w ramię. Przecież mnie obronisz, gdy inni zechcą mi odebrać zgodnie z prawem lub na granicy prawa to, co uważam, że jest moje...
                            • nerwus0 Re: referendum za zerwaniem konkordatu i ustawa o 30.12.10, 22:18
                              Nie potrafisz powiedzeć Premier Tusk?
                              Na kilometr widać szkołę Maciorowicza, on też nie potrafi.
                              Ale do jego poje....ba ...ści Kaczora gadałbyś
                              Moj Premierunio. Tfu...
                              • ajakzupa Re: referendum za zerwaniem konkordatu i ustawa o 30.12.10, 22:20
                                Miło mi powiedzieć, że się mylisz: Premier Tusk.

A na Kaczyńskiego gadam wariat Kaczyński. No, ale ty lepiej ode mnie wiesz, z jakiej jestem szkoły.
                            • pis_busters Re: sekularyzacja 31.12.10, 11:08
                              pl.wikipedia.org/wiki/Sekularyzacja
                              • ajakzupa Re: sekularyzacja 31.12.10, 11:54
                                A, no tak, w sekularyzacji nie chodzi o przejęcie majątku kościelnego przez państwo. Przejęcie majątku, czyli kradzież.

Chodzi natomiast o sprezentowanie majątku państwowego klerowi. Wybacz, pomyliły mi się terminy.
                                • pis_busters Re: sekularyzacja 31.12.10, 13:16
                                  Teraz my krzyczymy a Kościół nie słucha tylko grabi ile się da. Po sekularyzacji Kościół (tzn. sukienkowi w Kościele) trochę pokrzyczy i przestanie. A my odzyskamy nasz majątek. Trzeba przyjąć te same zasady co hierarchowie: liczą się fakty dokonane !
                                  • ajakzupa Re: sekularyzacja 31.12.10, 14:32
                                    Kler grabi, ile się da. Proszę o fakty, dowody i proszę iść z tymi faktami, dowodami, ale gdzie... No, to rzeczywiście problem.

Problem, no, bo przecież jest rząd, ma tyle tajnej policji (CBA, CBŚ itd.), ma jawną policję, ma prokuraturę i co, i nic. Przymyka oko na grabież, jakiej dokonuje kler?

Może Michnik cię przyjmie i opisze dowody grabieży, jakimi, w co nie wątpię, dysponujesz, bo przecież nie pisałbyś po próżnicy o niebywałej grabieży dokonywanej we współczesnej Polsce?

Musi być jakaś deska ratunku. Komu mógłbyś przedstawić te dowody grabieży, o której piszesz, doprawdy, nie wiem. Pat. Kler będzie nadal grabić, ile się da, bo nawet Michnik cię nie wysłucha....
        • koloratura1 Re: Polska kultura na lasce kościelnych obszarnik 29.12.10, 16:06
          ajakzupa napisał:

> A jak ktoś, nieważne kto, ma swoją własność, to wam, towarzyszu, g... do tego,
          > co on sobie z tą własnością robi.

A za klasztor, odbudowany przez państwo, czarni zapłacili?
          • ajakzupa Re: Polska kultura na lasce kościelnych obszarnik 29.12.10, 20:27
            Pytaj Tuska, który finansuje proboszczów w zamian za poparcie w wyborach, a nie mnie.
            • koloratura1 Re: Polska kultura na lasce kościelnych obszarnik 30.12.10, 06:41
              ajakzupa napisał:

> Pytaj Tuska, który finansuje proboszczów w zamian za poparcie w wyborach, a nie
              > mnie.

Przepraszam, ale z Twojego postu wnosiłam, że masz na ten temat - istotne! - zdanie...
              • ajakzupa Re: Polska kultura na lasce kościelnych obszarnik 30.12.10, 09:18
                Przeprosiny przyjmuję, tym bardziej, że z twoich wpisów wnioskuję, że ty masz w tej sprawie niesłychanie, niebywale ISTOTNE zdanie. Tak ISTOTNEGO zdania nigdzie nie uświadczysz. To twoje zdanie jest na miarę odkryć Kopernika, Kolumba i Einsteina.
                • nerwus0 Re: Polska kultura na lasce kościelnych obszarnik 30.12.10, 14:38
                  Niedobra zupa.
                  • ajakzupa Re: Polska kultura na lasce kościelnych obszarnik 30.12.10, 16:42
                    Dobrze, że nerwus0 jest dobry.
    • wojtek-gdansk Kościół sam się unicestwi 29.12.10, 04:10
      Kościołowi, ufundowanemu na stajence betlejemskiej i skromnym wieczerniku nie wystarczyło tego co boskie zasmakował więc w tym co cesarskie. Tak bardzo zasmakował, że swoje działania z pogranicza mafijnych uświęca CELEM. Ten cel to podobno dobro ubogich, chorych i potrzebujących. Podobno. Myślę jednak, że niebawem (przez to zgorszenie) nie utrzyma swego stanu posiadania bo po prostu zabraknie mu wiernych. Państwo powinno przestać finansować obiekty i instytucje kościelne, a jeżeli już jakiś obiekt z uwagi na jego wartość historyczną, artystyczną lub kulturową wspomaga to powinno o nim decydować. Klasztor wigierski nie jest obiektem kultu, więc po oddaniu go kościołowi (umowa obowiązuje) nie powinien dostać ani grosza z (naszej) Państwowej kieszeni.
      • 1zorro-bis Kolejny przyklad pazernosci czarnych.... 29.12.10, 07:02
        a do skromnosci i wstrzemiezliwosci swoje owieczki nawoluja.....
    • kociewiak2 Wigry dla Kościoła 29.12.10, 09:16
      ...kto z kosciolem zaczyna interesy to zawsze zbankrutuje....kosciol powinien oddac wszystkie nieruchomosci zabrane nie legalnie po wojnie kosciolowi ewangielickiemu......zlodzieje
      • krawat.bp nie kradnij ? 29.12.10, 09:23
        kociewiak2 napisał:

> ...kto z kosciolem zaczyna interesy to zawsze zbankrutuje....kosciol powinien o
        > ddac wszystkie nieruchomosci zabrane nie legalnie po wojnie kosciolowi ewangiel
        > ickiemu......zlodzieje

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

kościoły innych wyznań były siłą przejmowane przez
        duchownych Kk,

i PRL dało przyzwolenie na łamanie prawa !
    • nerwus0 Wigry dla Kościoła 29.12.10, 10:11
      Najpierw, niech kuriewni zapłacą za remont klasztoru i kościola, za wykonane prace konserwacyjne, podatek gruntowy za te wszystkie lata i bieżące utrzymanie.
      Potem można dopiero zacząć gadać.
      • ajakzupa Re: Wigry dla Kościoła 29.12.10, 20:29
        Powiedz to Tuskowi, który finansuje proboszczów w zamian za poparcie w wyborach.
    • bobasz Wigry dla Kościoła 29.12.10, 10:58
      Po co komu kultura artystyczna psia mać, jak może Pana Boga na niebiańsczym tronie zasiadającego chwalić, przez co swe zbawienie zapewnić
      • koloratura1 Bdzie cudnie! 29.12.10, 16:14
        bobasz napisał:

> Po co komu kultura artystyczna psia mać, jak może Pana Boga na niebiańsczym tro
        > nie zasiadającego chwalić, przez co swe zbawienie zapewnić

Dokładnie!

A nuż - z centrum kultury wykluje się centrum pielgrzymkowe?
    • trajkotek rząd to nie państwo 29.12.10, 12:48

"To błąd, że państwo wycofuje się z odpowiedzialności za kulturę w miejscu, które jej szczególnie potrzebuje."

rząd Donalda Tuska to nie jest państwo!
      • pis_busters Re: rząd to nie państwo 29.12.10, 14:22
        To kto reprezentuje państwo? Rząd Kłamczyńskiego na uchodztwie?
    • grisza14 A widzial to jeden z drugim choc raz? 29.12.10, 12:51
      Bardak sobie zrobili ze swietego miejsca, na jednodniowe porobstwo sobie tam przyjezdzali. Niby artysci a zrobili sobie tam typowy bajzel w stylu wczesnego Gierka.
      Okoliczna mlodziez po stracie kulturalnej pocieszy sie tym, co umie najlepiej; chlac na okolicznych dyskotekach.
      Bardzo dobrze, ze to miejsce wreszcie wroci do Kosciola, tylko trzeba tam dobre egzorcyzmy odprawic.
      • antropoid Re: A osoba sama widziała? 29.12.10, 20:14
        grisza14 napisał:

> Bardzo dobrze, ze to miejsce wreszcie wroci do Kosciola, tylko trzeba tam dobre
        > egzorcyzmy odprawic.

Najlepiej nad tobą, choć to właściwie bezcelowe - na głupotę nawet egzorcyzmy nie pomogą.

• a220 Wigry dla Kościoła 29.12.10, 15:37
      Nie wiem, czy jest tu o co załamywać ręce. Przecież to "tylko" jeden z mniej ważnych obiektów, które miłościwie nam panujący KK zagrabił w ostatnich czasach.
      A jest jeszcze tyle do zagrabienia!!!
      A to taka ciekawostka
      www.youtube.com/watch?v=dAKdqc2AGOE&feature=player_embedded
      • koloratura1 Re: Wigry dla Kościoła 29.12.10, 16:20
        a220 napisał:

> A jest jeszcze tyle do zagrabienia!!!

Chyba się mylisz.
        Gdyby tak było w istocie, to Kościół nigdy by się nie zgodził na likwidację Komisji Majątkowej.
        I ten specjalista od zwrotów, były Esbek, nie poszedłby siedzieć.
      • ajakzupa Re: Wigry dla Kościoła 29.12.10, 20:31
        Ciekawe, czemu nie oskarżasz Tuska, który rządzi? To co, nie ściga złodziei? Taki z niego szeryf? A co robi prokuratura?
    • adam.2x Polska Sarmacja czyli Katolicki Iran 29.12.10, 17:54
      Rosnie mam w siłę Republika Katolickich Ayatollachów. Koncept Sarmacji mocno się trzyma Koscioła, nawet w XXI wieku. Przypomnę że Sarmaci to był wedlug ówczesnych wierzeń szczep wywodzący się z Persji i miał on być początkiem polskich Słowian - przynajmniej szlachty a obecnie kleru.
    • michalzzkrakowa Wigry dla Kościoła za darmo?! 29.12.10, 20:27
      Według KC właściciel ma zwrócić za ulepszenie/postawienie nieruchomości - czy nasz KK powszechny odda państwu/nam pieniądze za przejęte wartości materialne? Bo straty duchowe społeczeństwa są dla KK sprawą obojętną, to już od dawna wiemy.
    • tbarbasz Wyjście... 30.12.10, 16:03
      Należy postąpic tak jak Henryk VIII po prostu wyjść z kręgu papiestwa. Historia uczy, że ci zachłanni na ziemskie dobra goście nie cofną sie przed niczym - nawet przed wymordowaniem gości zaproszonych na wesele.
      Pana Boga można chwalić także na Polanie po Turbaczem - a rolę pośredników (Sług Bożych) ograniczyć do minimum. Modląc się rozmawiamy bezpośrednio z SZEFEM!!!
    • kazik.k Re: Wigry dla Kościoła 02.01.11, 14:32
      iwoszka nie pieprz glupot ze "dobro spoleczne jest niczym dla obu stron"!!to dobro spoleczne jest niczym dla tzw "kosciola"!!pamietam ten klasztor jak byl w kompletnej ruinie i wtedy ten "kosciol" nie kwapil sie do jego odbudowy i utrzymania!tzw "wadza ludowa" odbudowala ten klasztor i byl tam orn\bisowski hotel!tzw "kosciol" nie dal ani grosza na ta odbudowe!jak niejaki wojtyla nawiedzil to miejsce purpuraci zweszyli interes i przypomnieli sobie ze to ich "prawowita wlasnosc"!!rzygac sie chce!!a poniewaz tego purpurowego sku...synstwa obecna "wadza" boi sie jak ognia wiec oddaje tym gnojom co tylko sobie zazycza!!!ot co!!purpurowi zlodzieje powinni oddac za odbudowe tego obiektu wszystko co do grosza!!oddadza? wala!!kto zreszta bedzie smial sie o to upomniec???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka