Dodaj do ulubionych

ABW nadal inwigiluje dziennikarzy

08.01.11, 16:29
No to pięknie.
Zapewne nie tylko dziennikarzy....Warto się zastanowić, co się pisze na tym portalu w komentarzach, na temat państwa, polityków, policji, kościoła.....
Obserwuj wątek
    • trajkotek PiS rządzi - nieoficjalnie i ... wszystko słyszy 08.01.11, 17:05
      spójrzmy na to spokojnie - wniosek jest jeden - PiS nadal rządzi - premierem jest Kaczyński, prezydentem Kaczyński i tak od wielu, wielu lat ...
      ja też mam wrażenie, że mnie ciągle ktoś podsłuchuje ale kto - pod - słu - c h u j e ???

• art.usa Perfektny świat Orbana, to marzenia wszystkich polityków w świecie 08.01.11, 17:05
      żadna krytyka, żadne nowe inspiracje ze strony społeczeństwa,
      tylko stare wypracowane struktury Politów to sprawa przyszłości?.
      Z pewnością nie.
      Co jest dobre dziś, może być już złe i należeć do przeszłości jutro.
      Nawet katastrofa polityczna czy gospodarcza dziś,
      jest początkiem innego i nowego jutra.

Bez wolnej prasy i internetu jest rozwój gospodarczy i polityczny kraju dziś, nie możliwy.
    • shigella ABW nadal inwigiluje dziennikarzy 08.01.11, 17:27
      Obawiam sie, ze niestety jest tak, ze ABW zbiera wszystkie dane o wszystkich i po prostu wyciaga potrzebne informacje o dziennikarzach:
      Prosze, link do opinii GIODO o zbieraniu danych z kopert:
      www.giodo.gov.pl/491/id_art/2459/j/pl/
      A tu ustawa o ABW:
      www.biblioteka.pluru.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=52:ustawa-o-abw&catid=37:ustawy&Itemid=69
      Ustawa daje ABW prawo de facto do dowolnych danych i to na koszt operatorow.
    • trajkotek ABW nadal inwigiluje 08.01.11, 17:32
      - zupełnie serio, po godzinie od zrobienia ostatniego wpisu miałem telefon.
      Podniosłem słuchawkę. Nikt się nie odezwał.
      A przecież całymi tygodniami nikt do mnie nie dzwoni.
      Przipadek to? Nie sziwota, że wielu dziennikarzy wpada w depresje i nerwice, manie prześladowcze ...
      Czułem się przez tę chwilę jak prawdziwy dziennikarz!

Może mi to zostanie na dłużej ???
    • gunga.din Jeśli Redaktor liczy nato, że: 08.01.11, 18:53

"Problem nadużywania uprawnień służb wobec dziennikarzy dostrzegł niedawno prokurator generalny Andrzej Seremet"...
      - to czeka go, jak i Jego kolegów, rozczarowenie... Czy nie w ciemię przecie bitym żurnalistom coś mówi, czy nie mówi, że pan SEREMET:
      1.Dostrzegł znacznie później niż Minister Sprawiedliwości...
      2. Co mnie każe generalnie wątpić w jego bystrość, poczucie praworządności i dobrą wolę.
      3. Ale może gdyby miał te przymioty Jego Eminencja Prezydent IV RP nie zatwierdziłby go na Prokuratora Generalnego.
      4. A na pewno nie byłoby tak, że różne typki Święczkowsko podobne brałyby odprawy - jako byli prokuratorzy - dziesięciokrotnie wyższe od średniej emerytury uczciwych ludzi.
      Jeśli sobie sami żurnaliści nie pomożecie, nikt prócz Was nie oczyści tej stajni Augiasza, w jakie pozamieniały się służby specjalne i wiele z prokuratur
    • alakyr Zaraz, to trochę nie tak 08.01.11, 20:05
      Czy ktoś zobowiązany do zachowania tajemnicy, poufnośći świadomie łamie te zasady nie jest przestępcą? Obojętnie komu będzie je przekazywał?
      • sharn1 Re: Zaraz, to trochę nie tak 08.01.11, 21:34
        Oczywiście, że jest. I jeśli ma założony podsłuch a zadzwoni do niego red. Czuchnowski wtedy agent powinien go wyłączyć żeby nie iwigilować red. Czuchnowskiego.
        • our2 Re: Zaraz, to trochę nie tak 12.01.11, 08:01
          A jak na podsłuchu jest telefon podejrzanego o popełnienie przestępstwa (a, jak piszesz Czuchnowski chce takim zapewnić bezkarność) Sumlińskiego i dzwoni z niego cyngiel Gmyz, to agent powinien wyłączać nagrywanie?
    • pasjonatx Dziwne telefony 08.01.11, 20:06
      Złożyłem dokuementy ws.pracy w...ABW i za czas jakiś otrzymywałem dziwne telefony.
      Czy to jest dziwne?
      O trzaskach w słuchawce już nie mówię.
      Ilu tak było sprawdzanych....Pytanie retoryczne.
      • zenutek Re: Dziwne telefony 08.01.11, 22:20
        Postaw się w roli szefa Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego (specjalnie napisana nazwa instytucji, byś mógł wczytać się w jej strukturę i zakres odpowiedzialności), w której chciałeś się zatrudnić i odpowiedz sobie na pytanie: co byś Ty zrobił, gdyby zatrudnienia w tej służbie szukał człowiek Tobie nieznany... Powinneś w ten sposób sam sobie odpowiedzieć swoje pytanie..
    • sharn1 Czuchnowski chciałby być po za prawem 08.01.11, 21:32
      Ostatnio ujawnił, że oficer BOR ujawnił mu ściśle tajne materiały ze Smoleńska. Osobiście chciałbym żeby ta kanalia trafiła do pudła, nawet kosztem ograniczenia wolności dziennikarskiej Czuchnowskiemu.

Właśnie tego chcę.

Inna sprawa, to co z dziennikarzami podejrzanymi o przestępstwa? Czuchnowski chce zapewnić im nietykalność?
      • our2 Re: Czuchnowski chciałby być po za prawem 12.01.11, 07:58
        No właśnie. Co wtedy z np. cynglem Gmyzem z Rzepy, któremu Mariusz Kamiński udostępnił tajne stenogramy podsłuchów w stworzonej przez Kamińśkiego aferze hazardowej?
    • zenutek Czy dziennikarz to lepszy obywatel??? 08.01.11, 22:06
      Czy dziennikarz to inny, lepszy obywatel niż każdy inny mieszkaniec kraju? Jeśli tak, to stwórzcie sobie wewnętrzne struktury państwowe i nie próbujcie wyciskać z czytelników ostatnich ciężko zapracowanych groszych swoimi insynuacjami i manipulacjami. Nie chcę bronić służb, ale wystarczyłoby wsłuchać się w to, co miał do powiedzenia rzecznik ABW, by zrozumieć, iż to nie inwigilacja dziennikarzy, a sposób zabezpieczenia tajnego dokumentu (charakterystyczne zabezpieczenia dla każdej kopii) doprowadziła do oskarżenia szefa kancelarii prezydenta jako odpowiedzialnego za odbieranie, przechowywanie i udzielanie odpowiednim osobom dostępu do tajnych dokumentów. Wystarczyło sprawdzić jaka kopia dokumentu jest w rękach dziennikarzy - zdjęcie dokumentu zamieścili na łamach gazety - i już było wiadomo skąd dokument wyciekł. Następnie sprawdzić bilingi pracowników kancelarii prezydenta, który z nich najczęściej porozumiewał się z dziennikarzem danej gazety i już nie potrzeba niczego więcej by dojść do sedna sprawy. Ale panowie dziennikarze wyjątkowo są wyczuleni na sprawy inwigilacji własnej postaci nie zastanawiając się jaką krzywdę mogą robić innym ludziom swoją podejrzliwością i nahalnością w deptaniu im po piętach życia osobistego. W demokracji nie ma świętych krów, wszyscy są równi bez względu na wykonywany zawód. Nikt nie ma przywileju na robienie innym ludziom krzywdy samemu stawiając się ponad...
      • jwasz1952 Re: Czy dziennikarz to lepszy obywatel??? 09.01.11, 08:47
        Proponuję dziennikarzom przejść do podziemia.
        • art.usa Re: Czy dziennikarz to lepszy obywatel? Nie ale ważniejszy 09.01.11, 11:03
          Nie, ale jeżeli będzie musiał tylko smarować pyszczki politów miodem,
          to jaka jest różnica między prawdą a oszustwem.

jwasz1952 napisał:
          > Proponuję dziennikarzom przejść do podziemia.

I tego właśnie nie powinieneś proponować.
          Dziennikarz musi być wolny i nietykalny i nie tylko w przenośni,
          bo właśnie ci ludzie z piórem w ręku są walczącymi dla reszty społeczeństwa.

A to tak, jak kiedyś stare baby plotuchy, łaziły i truły ludziom historie prawdziwe i wymyślone
          a co prawda nikt nie wiedział, tak jak dziś.
          A po drugie nie byłoby kogo opieprzyć za krzywe ploty, przepraszam:- pisanie.
      • goodmood Kadrom nakazano zabrać głos na forum? 09.01.11, 11:01
        Co z Was za jełopy to widać po kilku głosach bezpieczniaków z ABW powyżej, chyba, że wszystkim Wam to pisał jakiś dyżurny jełop, to sorry!
        Śmieszna jest np. ta gadka o sprawdzaniu przyjmowanych do pracy. Wystarczy pogadać z chłopakami, którzy kończą w tym celu, by pracować w ABW, wyższe studia na UW (ja gadałem...). Szans na robotę dla zewnętrznych zero, bo każdy zatrudniony w ABW ma obowiązek zgłosić kogoś najwyżej zaufanego - spośród znanych mu blisko osób - która by się wg wnioskodawcy nadawała dotej roboty. Jak ujawniły niedawne badania statystyczny Polak wierzy conajwyżej trzem osobom z najbliższej rodziny (jeśli żonce, toteż się myli).W ten sposób z ABW powstała struktura rodzinno-mafijna, której najlepszą ilustrację stanowiły ostatnie odmowy udzielenia infromacji organom sprawiedliwości, które badały podsłuchy dziennikarzy, rolę Święczkowskiego w śmierci Blidy, nie mówiąc o zmowie milczenia całej ekipy wobec prokuratorów badających, jak doszło do jej śmierci.
        Moim zdaniem powinno się ich WSZYSTKICH WYWALIĆ ZE SŁUŻBY z dożywotnim zakazem powrotu do organów ściganie. Ale może jest tak, że prokuratorzy mówili: "My będziemy udawać, że Was naciskamy, a Wy niepuszczjciepary z gęby jak to było"
        Ale jest tak, jak przewidywał kiedyś Pan Macierewicz, że TYCH LUDZI NIE MOŻNA SIĘ POZBYĆ BO PRZYSTANĄ DO GANGÓW.
        Jedynym, który zdradził, jak powstają tajni agenci ABW, był człowiek honoru (?) ANDRZEJ BARCIKOWSKI, który opisał, jak zadzwonił doń minister Cimoszewicz i poprosił oprzyjęcie do ABW mężulka swej sekretarki (która potem okazała się aferzystką na usługach Brochwicza i Miodowicza z PO, którego służby zawdzięczaj jak innych - niestety - "Gliniarzowi z Tygodnika")
        I odpowiem na pytanie: "A kim są dziennikarze, żeby ich nie można było podsłuchiwać."
        Dziennikarze w odróżnieniu od - jak to teraz widać - rodzinno-mafijnych kręgów kadr ABW, mają etykę zawodową, której jednym z podstawowych kryteriów jest chronienie źródeł informacji. To po pierwsze. A po drugie: dziennikarze (zwani czwartą władzą) mają m.in. za zadanie w wolnej Polsce - W IMIENIU SPOŁECZEŃSTWA CZUWAĆ - ażeby żadna ferajna, obojętnie z jakich służb nie miała ciągot do machloj, przekrętów i chachmęcenia. Jak ma ją obecnie wyraźnie krętacka bezpieka z ABW.
        I jak obserwuję rozwój dziennikarzy - nie macie z nimi żadnych szans. Każde narobione przez Was gó... zostanie wyciągnięte na widok publiczny i będzie powiedziane, na czyj rozkaz to nasrano
    • 6.smiech ABW nadal inwigiluje dziennikarzy 09.01.11, 13:14
      Raz UB zawsze UB. Dziekujemy pieknie za to klamczynskim, ziobrom, macacewiczom i ich kumplom.
    • one.emeryt12 ABW nadal inwigiluje 09.01.11, 13:16
      To juz tez pewno wiedza gdzie jarek bedzie mial swoja miesiaczkowa cieczke.
      Na krakowskim czy moze pod Belwederem ?
    • voluntariusz ABW nadal inwigiluje dziennikarzy 09.01.11, 16:55
      ... ... w epoce, kiedy najcięższą bronią jest informacja, a najgroźniejszym sabotażem jest dezinformacja, to kogoś dziwi?
      Kogo więc ci od bezpieczeństwa mają prześwietlać? Sprzedawców bananów?
      Z pewnością najpoprawniej by było, gdyby prawo do wkładania cichcem sprzętu nagrywającego mieli właśnie tylko dziennikarze.
      Np. nadredaktor.
      • gunga.din Re: ABW nadal inwigiluje dziennikarzy 12.01.11, 07:38
        To teraz pospolity w dawnych czasach kapuś - przez esbecje zwany TW - NAZYWA SIĘ W NOMENKLATURZE SŁUŻB V O L O N T A R I U S Z E M ? I każdy może się na taką dodatkową kasę załapać, czy tylko kolesie pracowników ABW ?
        • voluntariusz Re: ABW nadal inwigiluje dziennikarzy 22.01.11, 15:55
          Oj głupiś i GWno zrozumiałeś. To hipokryta nadredaktor GWianej chronił maleszkę...

a pozostali GWiani fani wiedzieli o maleszce wcale mnie mniej niż nadredaktor, a mimo to teraz takie pierdy piszą jak ty. Najpewniej robili podobne nagrania jak maleszka...
          GWiana hipokryzja.
    • art.usa ABW nadal inwigiluje, dzięki 11.11.01 wolność słowa nie istnieje 09.01.11, 18:21
      Przed, walczono o wolność i nie tykalność osoby.
      Dziś, są podsłuchy, ograniczenia w wypowiedziach,
      czyli ograniczenia zwykłych praw człowieka, legitymowane walką z terroryzmem.
      Czasy dyktatur komunistycznych, czyli ucisku społeczeństwa, zakaz wolnej wypowiedzi,
      są dziś normalnością. I co gorsze, większość ludzi wieży że tak jest dobrze,
      i tak powinno być dalej, albo zaostrzenie jest koniecznością.
      O co walczyli ojcowie, albo dziadowie? by ich wnuki albo synowie
      bojeli się gębę otworzyć, czyli coś powiedzieć?.

Dziś jest 92 rocznica śmierci Róży Luksemburg, która powiedziała;-
      "wolność słowa jednostki, jest wolnością całego narodu",
      jest prawie 100 lat później, ale wypowiedź jest aktualna jak przedtem.
      Zauważcie tylko tu na forum, co drugi ma jakieś dygoty strachu że go podsłuchują,
      i jutro ktoś stoi przed jego drzwiami, albo odprowadzą go gdzieś z lotniska.

Przyznaję że i ja czasem tak myślę, choć naprawdę nie cierpię na szowinizm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka