Dodaj do ulubionych

Rząd zrywa umowę społeczną

10.01.11, 10:36

Już niedługo zamiast limuzyny podjedzie pod premiera taczka.
Już niedługo...
Obserwuj wątek
    • mada.kinhcim Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Hausner 10.01.11, 10:56
      i Lewicka wyjasnia co maja znaczyc pnizsze cytaty.
      "To zróżnicowanie metod zwiększa bezpieczeństwo środków w systemie emerytalnym i dlatego go bronimy."
      Jakie to zroznicowanie, skoro 52% aktywów OFE to obligacje Skarbu Panstwa, ktorych splacalnosc zalezy do tych samych czynnikow co wyplata emerytury z ZUS, bo w koncu emerytury placi sie z biezacych skladek i podatkow (a czasem z nowego dlugu zaciaganego w postaci obligacji), zas obligacje SP bedace w portfelach OFE bedzie splacac sie z .....z podatkow (a czasem z nowego dlugu zaciaganego w posatci obligacji) i biezacych skladek emerytalnych, bowiem emeryci (ci ZUS-owi, to tez podatnicy, a oni sa beneficjentami skladek pracujacych).
      Z tego plynie prosty wniosek, ze obie nogi systemu sa zalezne od sytuacji demograficzno-gospodarczej (tak, tak akcje tez. Szczegolnie, ze akcje w portfelach OFE to akcje firm notowanych na GPW, ktore w 95% wiekszosci zyja z rynku krajowego).
      Czy aby to zroznicowanie to nie jest zroznicowanie dochodow PTE (zarobia mniej w nowym systemie, bo nie beda pobierac myta za przechodzenia pieniedzy emerytow przez ich rachunki Panowie "eksperci".
      I bardzo ladnie prosze, eby nie zuzywac takich trickow jak ten
      "Jeżeli natomiast waloryzacja tych subkont byłaby wyższa od obligacji rządowych, np. taka jak stopa zwrotu w OFE, to oprócz efektów opisanych powyżej powstałaby konieczność płacenia przez rząd większej ceny za dług ukryty niż dług jawny."
      Najlepsze OFE w historii przynioslo raz wyzsza stope zwrotu niz inwestowanie w obligacje (liczac od poczatku funkcjonowania systemu), bylo to w 2007, w pozostalych okresach wynik najlepszego OFE byl zawsze gorszy, wiec skad ten "przyklad", albo czemu ma on sluzyc?
      • mada.kinhcim Re: Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Ha 10.01.11, 11:06
        I bardzo prosze nie rzucac argumentow w stylu, ze:
        "Nie OFE są przyczyną problemów z deficytem, co jednoznacznie pokazuje na przykład stan Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. W porównaniu z 2005 r. łączny roczny deficyt FUS wzrósł o blisko 40 mld zł, z czego jedynie około 10 mld zł stanowił wzrost wartości składek przekazanych do OFE, a 30 mld - wzrost spowodowany innymi czynnikami (takimi jak obniżenie składki rentowej czy wzrost liczby osób przechodzących na wcześniejsze emerytury)."
        Toc przechodzenie na wczesniejsze emerytury to efekt idiotycznej reformy wczesniejszych emerytur, jak tylko zaczal sie rumor o tym, ze beda zmiany ludzie, ktorzy nabyli uprawnienie popedzili do ZUS przejsc na nie, mozna to spraexzic na stronie ZUS. A to wlasnie do tej reformy produkujcacy sie tu "eksperci" nawolywali dwa lata temu.
        A liczyliscie eksperci jakie byly skutki obnizki skladki rentowej, ile z tych pieniedzy wydano i wrocilo w postaci podatkow do budzetu, ile przynioslo efekty mnoznikowe. Ciekawe czy wy to potraficie w ogole policzyc.

Nie jestem przyjacielem PO, njestem wrogioem zlodziejskiej reformy OFE, ktora napycha kieszenie grupie instytucji finansowych. Za 20 mld zgarniete przez OFE od poczatku reformy, mozna by bylo zbudowac kawalek porzadnej drogi i to bylaby najlepsza inwestycja w nasza infrastrukture. Lepsza niz transferowane za granice zyski PTE.
        • janu5 To nie jest gra o 20mld 10.01.11, 11:44
          W OFFe mamy zaoszczedzone około 200mld. Kosztowało to budżet państwa przynajmniej 250mld. Te 50 mld to prowizja OFE + odsetki wyplacane , przez budzęt od obligacji. Ale koszty budzętu naprawde są większe. Przez odprowadzanie naszych pieniędzy ( 40% składki na ZUS) do OFE wzróśł dług o 50% i deficyt o 50%. To spowodowało procentowy wzrost obsługi długu. Śmiało mozna doliczyć nastepne 50 mld. A jakie są straty z tytułu wzrostu zaniechania budowy autostrad i innej infrastruktury. Straty z powodu wzrostu Vat??.
          Obawiam się ,ze straty budzętu czyli nasz wszystkich na tym sie nie kończą. Te 200mld lezy sobie w OFE i jest zamrozone. Za 30 lat w OFE będzie zamrozone okolo 1 bln zł. Wtedy j\mniej więcej OFE powinno zaczac nie tylko brac ale wypłacac emerytury pełną parą. Jak się okaże , a okaże się napewno ,że wpływy biezące do OFE są mniejsze niż wydatki to OFE spokojnie możę zbankrutować ( przegrać wszystko na giełdzie). Tak to jest ustawione. To jest gra o około 1bln dla zachodnich banków.
          • makova_panenka Re: To nie jest gra o 20mld 10.01.11, 11:49
            Godzi się też dodać, że OFE nie jest w żaden sposób zainteresowane stanem konta okradanych.
            W momencie rozpoczęcia wypłat OFE po prostu spienięża działkę znajdującą się na koncie obywatela i serdecznie wali je ile tych pieniędzy będzie. W szczególności OFE mogą wyprzedawać posiadane papiery na ustawianych transakcjach, nikt ich z tego nie rozliczy.
            • astronomkrolewski Ja słucham prof. Balcerowicza 10.01.11, 21:54
              i z tego co mówi ruch z OFE jest zły, wierzę bardziej jemu niż pseudeoekonomistom
              Wolny wybór sam wybierasz gdzie oszczędzasz
          • mada.kinhcim Re: To nie jest gra o 20mld 10.01.11, 11:51
            Zgadzam sie, ze kwoty sa wieksze. Ja napisalem tylko o tym co OFE dostalo na stole, jest jeszcze to co pod stolem (np. zyski instytucji finansowych z operacji robionych pod tranasakcje OFE, na tzw dealach klientowskich). Ja tylko pisalem o tym ile oni (PTE juz ugrali), nasze straty to odrebna sprawa. To troche jak ze zlodziejem, co zniszczy okno, zeby ukrasc butelke wodki, On zyskuje 20 PLN, my tracimy 1000 PLN. Ale PTE interesuje tylko in zysk.
            • dupa2_1 Re: To nie jest gra o 20mld 10.01.11, 12:18
              To jest dyskusja policyjnych ciołków, którzy boją się stracić swoje przywileje.
              Jak byli na początku w OFE, to ich emeryturki były jak nasze skromniutkie.
              Teraz nie płacą składek, ale wypłaty mają już po 15 latach i to 2 razy wyższe niż normalny obywatel w ZUS i OFE.

TUSK przestań finansować pijanych policjantów, wojskowych i żony górników.
              Oddaj moje składki do OFE!!!!! Policzymy się na jesieni!!!
              • janu5 Masz cos oryginalnego do powiedzenia 10.01.11, 12:27
                oprócz nicka?
                • dupa2_1 Re: Masz cos oryginalnego do powiedzenia TAK 10.01.11, 12:53
                  januszku 5 nie wysilaj się na oryginalność.
                  Jesteś pijanym policjantem, wojskowych czy żoną górnika?
          • trollskog "Te 200mld lezy sobie w OFE i jest zamrozone" ??? 10.01.11, 23:33
            Sam nie wiem czy być za czy przeciw OFE, ale jednak jest coś nie tak w tym co piszecie.
            Jeden pisze:
            Jakie to zroznicowanie, skoro 52% aktywów OFE to obligacje Skarbu Panstwa
            A drugi:
            Te 200mld lezy sobie w OFE i jest zamrozone.

Jak te 200 mld jest zamrożone, skoro za połowę z tej kasy OFE kupilo obligacje SP ? Chyba Państwo dostało za to kasę, za którą mogło pobudować autostrady, o których piszecie. Pieniądze, które poszły na giełde też znalazły się w obiegu, więc co właściwie jest zamrożone ?
            Rozumiem, że traci się na prowizjach itp, ale piszcie rzetelnie, a nie propagandowo.

Z tego co rozumiem przeniesienie części wpłat do OFE miało zmobilizować budżet do oszczędności, ale jak widać to nie zadziałało. Chyba jednak wolałbym reformę OFE i ograniczenie wydatków budżetu. ZUS bym raczej nie likwidował, bo jednak państwo jest większym gwarantem ciągłości niż jakakolwiek firma. Ew. można by było zorganizować jakąś konkurencję między ZUS a OFE.
        • wolny_obywatel2 Re: Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Ha 10.01.11, 12:10
          To jest moje ryzyko w jakim OFE trzymam moje pieniądze i wara wszystkim od moich pieniędzy. Jak moje OFE zbankrutuje to będę miał pretensje do siebie że takie OFE wybrałem.

Jeżeli ktoś chce za moje pieniądze zgromadzone w OFE budować autostrady to chętnie zastanowię się czy pożyczyć na ten cel. Absurdalne jest twierdzenie, że gdyby te pieniądze były w ZUSie to wybudowano by coś-tam, coś-tam za nie. Wydano by je na łatanie dziur i przywileje dla silniejszych grup społecznych.

A tak przy okazji to obligacje SP kupowane przez OFE to zupełnie inne gwarancje niż te obiecywane przez ZUS (jak jest na forum jakiś prawnik to niech to wytłumaczy).
          • makova_panenka Re: Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Ha 10.01.11, 12:15
            Zważ, że za ZUS stoi budżet, a za OFE nikt. ZUS może jedną decyzją rządu podnieść wypłaty, OFE nie jest w żaden sposób zainteresowane stanem twojego konta.
            • wolny_obywatel2 Re: Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Ha 10.01.11, 12:25
              ZUS to rząd. Rząd zawsze będzie miał inne priorytety niż mnie dopieszczać.

Niby dlaczego OFE nie jest zainteresowane moim kontem? Ta teza jest nie do udowodnienia.

Równie dobrze można by stwierdzić, że banki nie są zainteresowane wysokością depozytów u nich złożonych. To dlaczego tak zaciekle walczą o to? To dlaczego konkurują wysokością oprocentowania depozytów?
              • makova_panenka Re: Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Ha 10.01.11, 12:30
                Zabrakło precyzji w mojej wypowiedzi.
                OFE owszem jest zainteresowane stanem twojego konta, ale tylko z dwóch powodów: twoich wplat, bo od tego pobierają prowizję i wypracowanego zysku, aby nie dopłacać w przypadku gorszych wyników niż pozostałe OFE. Ale nie ma dla OFE żadnego znaczenia czy wypracuje 1% czy 10% zysku, chyba że brutalnie kradnie zyski kapitałowe wypracowywane przez twój szmal.
              • kotek.filemon Re: Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Ha 10.01.11, 12:32
                wolny_obywatel2 napisał:

> Niby dlaczego OFE nie jest zainteresowane moim kontem? Ta teza jest nie do udow
                > odnienia.
                >
                > Równie dobrze można by stwierdzić, że banki nie są zainteresowane wysokością de
                > pozytów u nich złożonych. To dlaczego tak zaciekle walczą o to? To dlaczego kon
                > kurują wysokością oprocentowania depozytów?

Bo banki grzecznie cię proszą, żebyś do nich zaszedł i przyniósł w zębach pieniądze. A OFE miały idealnego naganiacza w postaci nierządu AWS, który wprowadził reformę z obligatoryjnym uczestnictwem w OFE. Niby konkurują o klienta, ale to tylko gra, żeby ładnie w folderach wyglądało. W perspektywie 30-40 lat to wszystko i tak będzie g*wno warte.
                • wolny_obywatel2 Re: Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Ha 10.01.11, 12:34
                  Bzdura.

Po pierwsze każdy mógł wybrać OFE (czyli konkurencja)
                  Po drugie każdy mógł wybrać drugi filar w ZUSie.

Nie było przymusu.
                  • kotek.filemon Re: Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Ha 10.01.11, 12:42
                    wolny_obywatel2 napisał:

> Bzdura.
                    >
                    > Po pierwsze każdy mógł wybrać OFE (czyli konkurencja)

Z przymusowym uczestnictwem.

> Po drugie każdy mógł wybrać drugi filar w ZUSie.
                    > Nie było przymusu.

"Każdy kto podejmuje pierwszą pracę i urodzony jest po 1 stycznia 1969 roku ma miesiąc czasu na zawarcie umowy z jednym z funduszy emerytalnych. Jeśli po tym czasie nie podejmie takiej decyzji, ZUS wezwie go najpierw do zawarcia umowy, a później przydzieli do losowo wybranego funduszu. "
              • vlad1 Re: Kilka faktów w sprawie Lewickiej, Góry etc. 10.01.11, 14:31
                1."Jak wiesz, jesteśmy zwolennikami zmian podnoszących efektywność OFE."
                Kto? Pani Lewicka z Izby Gospodarczej OFE? Czy OFE same obniżyły prowizje? Nie! Sorry - obniżył jeden. Czy OFE starają się "racjonalnie gospodarować"? Nie - "wyjmują" sobie nawzajem klientów płacąc z wysokich prowizji akwizytorom. Osiągają raczej kiepskie zyski. Dziwne, że zasady OFE z takimi a nie innymi prowizjami były zaproponowane m.in. w czasie działalności Pana Góry i Pani Lewickiej. Zasady czyli wysokie prowizje, konieczność dopłat w wyniku porównania zyskowności OFE a nie np. do wzrostu PKB, tzw. rynku czy czego tam jeszcze. Jak wszyscy mają dżówniane zyski, nikt nie musi dopłacać. Dziś Pani Lewicka zarabia broniąc takich zasad w imię OFE. Pan Góra jest czy też był w radzie nadzorczej jednego z OFE. Więc jak to się ma do tego co wyżej?
                2.Skoro spory udział w portfelu OFE mają polskie obligacje to po kie licho mam im za to płacić prowizję? Pozwólcie mi samemu kupować te obligacje. Bez prowizji dla OFE, akwizytorów i wyżej wymienionych osób.
                3.Gdy ja dobrowolnie przystępowałem do OFE nie było mowy o takich wysokich prowizjach zaś zyski z inwestowania miały pozwolić na emerytury "pod palmami". Tyle o znajomości zasad w momencie rozpoczęcia inwestycji w OFE.
                4.Co do reform. Wielu, w tym i ja swego czasu głosowało na PO bo miały być reformy. Miało być mniej posłów (mamy ich tyle ile osób jest w Izbie Reprezentantów w USA. Tylko tam coś więcej ludzi...Miało być dobre prawo a jest syf w prawie podatkowym, lata postępowania w sądach gospodarczych i spore gabinety polityczne. No i różni koledzy typu Miro i Zbyszko z Żarowa. I skręcona w komisji afera tych panów. Nowa afera z Orlikami itd. i tym podobne. I za to nie będzie Trybunału Stanu. Będzie o wiele gorzej...

• dupa2_1 Re: Niech mi Gora, Rutkowski, Chlon-Dominczak, Ha 10.01.11, 13:01
              Z ZUS to rząd może ci w każdej chwili ukraść pieniądze ile tylko chce.
              Tak jak robi to teraz TUSK. Wystarczy ustawa sejmu.

Z OFE to nie przejdzie, bo to już twoje prywatne fundusze.
              Choć na Węgrzech to z OFE ukradli, ale szntażując obywateli, aby sami przeszli.
              Wprost ukraść to i oni się bali.
              • vlad1 Z OFE to nie przejdzie, bo to już twoje fundusze 10.01.11, 14:47
                Taaa..A obligacje to ci zagwarantuje twoje OFE? Puknij się w mózg! Jak szlag trafi finanse Polski to i obligacje będą "śmieciowe". To raz.
                Dwa - kiedyś była mowa jak to OFE "handlują" akcjami ze swoimi "właścicielami". Jak sobie "pożyczały" akcje. Dziś drogo sprzedam, taniej odkupię i oddam...Jakoś tak to było.
          • janu5 Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 12:25
            Nast.epny naiwniak który uwierzył ,że w OFE leżą jego pieniądze. Jak spróbujesz je wypłacić to zrozumiesz ,że to tylko zapis księgowy ( jednostki uczestnictwa) , a nie żadne twoje pieniądze.
            • wolny_obywatel2 Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 12:32
              janu5 napisał:

> Nast.epny naiwniak który uwierzył ,że w OFE leżą jego pieniądze. Jak spróbujesz
              > je wypłacić to zrozumiesz ,że to tylko zapis księgowy ( jednostki uczestnictwa
              > ) , a nie żadne twoje pieniądze.

Z ZUS ich na pewno nie wypłacę bo tam nie ma nic. W przypadku OFE przynajmniej mam taką szansę jak dożyję emerytury.

Jak ktoś chce być na garnuszku Państwa to niech się przeniesie do Korei Północnej. Tam Państwo gwarantuje wszystko.
              • makova_panenka Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 12:37
                No to ciekawa teza.
                Na jakiej podstawie ZUS miałby ci odmówić wypłaty świadczenia? Nie ma takiego powodu. Jeśli ZUS nie będzie miał pieniędzy, OFE też ich mieć nie będą, gdyż szmal w obu przypadkach zależy od spłaty zobowiązań państwa. O ile można sobie wyobrazić bankructwo państwa polegające na zawieszeniu spłaty obligacji o tyle nie widzę możliwości przerwania wypłat z ZUS. Za bankructwo państwa nikt przed trybunał nie pójdzie. Za zablokowanie ZUS owszem.
                • wolny_obywatel2 Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 12:45
                  Szczerze mówiąc bardziej cenię obligacje SP zakupione przez moje OFE niż obietnicę, że ZUS wypłaci uczciwie zrewaloryzowaną emeryturę.

Jaką masz gwarancję, że ZUS będzie uczciwie rewaloryzował emerytury? A jak znajdzie się jakaś silna grupa społeczna, która będzie chciała więcej to kto za to zapłaci? Jak myślisz?

Bo ja myślę, że zapłacą pozostali.
                  • makova_panenka Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 14:04
                    To jest oczywiście prawda, ZUS podlega patologiom i zapewne będzie im podlegać. Ale to nie znaczy, że OFE są od tego wolne.
                    • mada.kinhcim A co mozesz zrobic jak fundusz zle zarzadza 10.01.11, 14:15
                      Tzw. prywatny fundusz ma portfelu 52% dlugu rzadowego, czyli jest tak samo zalezny od podatkow jak ZUS. Na przestrzeni oststnich 45 lat bylo prawie 400 przypadkow restrukturyzacji rzadowego dlugu, czyli sytuacji, gdy rzad odmowil wyplaty zobowiazan z tytulu kredytow, obligacji. Z obnizeniem wtyplat emerytur mamy do czynienia pierwszy raz w historii w czasie tego kryzysu, panie piewco prywatnych funduszy. Sprawdz teraz ile razy na przestrzeni ostatnich 50 lat prywatne fundusze emerytalne odmowily wyplat. Oatstni przypadek to restrukturyzacja zobowiazan prywatnych funduszy emerytalnych amerykanskich koncernow samochodowych, panie piewco prywanych zobowiazan, hehe
                      • wolny_obywatel2 Re: A co mozesz zrobic jak fundusz zle zarzadza 10.01.11, 14:22
                        mada.kinhcim napisała:

> Tzw. prywatny fundusz ma portfelu 52% dlugu rzadowego, czyli jest tak samo zale
                        > zny od podatkow jak ZUS. Na przestrzeni oststnich 45 lat bylo prawie 400 przypa
                        > dkow restrukturyzacji rzadowego dlugu, czyli sytuacji, gdy rzad odmowil wyplaty
                        > zobowiazan z tytulu kredytow, obligacji. Z obnizeniem wtyplat emerytur mamy do
                        > czynienia pierwszy raz w historii w czasie tego kryzysu, panie piewco prywatny
                        > ch funduszy. Sprawdz teraz ile razy na przestrzeni ostatnich 50 lat prywatne fu
                        > ndusze emerytalne odmowily wyplat. Oatstni przypadek to restrukturyzacja zobowi
                        > azan prywatnych funduszy emerytalnych amerykanskich koncernow samochodowych, pa
                        > nie piewco prywanych zobowiazan, hehe

Biorę to ryzyko pod uwagę. Nic nie jest doskonałe nawet prywatne fundusze. Należy również wziąć pod uwagę ryzyko braku lub niewystarczającą rewaloryzację emerytur przez ZUS. Zawsze jest lepiej dywersyfikować ryzyko. Każdy finansista Ci powie, że lepiej pieniądze trzymać w różnych inwestycjach niż w jednej.
                        • mada.kinhcim Re: A co mozesz zrobic jak fundusz zle zarzadza 10.01.11, 14:29
                          15 lat pracy w dealing roomie nauczylo mnie, ze nie ma pewnych inwestycji. Ale wierz jak chcesz. Ja inwestuje w dzieci i tez nie mam pewnosci, ze to na 100% wyjdzie. Nie zatsanawialo Cie nigdy czemu tylko w jednym rozwinietym kraju sa prwatne obowiazkowe ubezpieczenie emerytalne i oddaja na nie tylko 2% pensji, do tego funduszy jest tam ponad 100 (w Szwecji), a jakos Niemcy, USA, Francja, UK nie pchaja sie by wchodzi w taki system. Oni tylko nas cwala wgazetach za zmiany, ale sami tego nie robia. Czemu? Moze Ci cos podpowie jka sobie zobaczysz liczbe reklam instytucji finansowych w tych chwalacych nas gazetach.
                      • wolny_obywatel2 Re: A co mozesz zrobic jak fundusz zle zarzadza 10.01.11, 14:33
                        ...i jeszcze jedno. To jest olbrzymia różnica miedzy zobowiązaniem Państwa do wykupu obligacji i opłacania zrewaloryzowanych emerytur. W pierwszym przypadku Państwo zobowiązuje się w określonej dacie zapłacić określoną sumę ze ściśle określonymi odsetkami za wyemitowane kiedyś obligacje. W drugim przypadku Państwo zobowiązuje się do wypłacania emerytury - ale jakiej?

Dlatego OFE jest bardziej bezpieczne bo opiera się w 52% na obligacjach ze ściśle zdefiniowanymi parametrami.
                        • mada.kinhcim Re: A co mozesz zrobic jak fundusz zle zarzadza 10.01.11, 14:41
                          wiesz co PRL tez miala sciesle zdefiniowane splaty rat kredytowych, a nie placila ich od 1981-do 1990. Argentyna na poczatku dekady tak samo. Meksyk w latach 80-tych podobnie. Na przestrzeni ostatnich 50 lat prowadzono postepowania restrukturyzacyjne wobec PAnstw prawie 400 razy, a ile razy odmowiono wyplaty emerytur. To ze w TV nie pokazali nie znaczy, ze czegos nie bylo w historii swiata
                          • szefunio1 Re: A co mozesz zrobic jak fundusz zle zarzadza 10.01.11, 17:26
                            > Na przestrzeni ostatnich 50 lat prowadzono postepowania restr
                            > ukturyzacyjne wobec PAnstw prawie 400 razy, a ile razy odmowiono wyplaty emeryt
                            > ur. To ze w TV nie pokazali nie znaczy, ze czegos nie bylo w historii swiata...

Znów robisz to samo za co Cię już raz opieprzyłem: porównujesz ilość przypadków gdy wypłacono niepełną kwotę za obligacje z ilością przypadków, gdzie W OGÓLE nie wypłacono emerytur (a powinieneś porównać z przypadkami gdy emerytury były niższe niż rządy obiecywały).
                            PS: nie odpowiedziałeś na mój ostatni post z naszej poprzedniej dyskusji.
                            • mada.kinhcim strasznie sie przestraszylem 10.01.11, 19:16
                              Rzad nigdy nie obiecuje okreslonego poziomu emerytur, w przeciwnienstwie do emisji papierów dłużnych lub kredytu, gdzie warunki splaty sa sztywno zapisane, wiec co tu porownywac.
                              Ponadto restrukturyzacji dlugu publicznego zaczynaja sie zazwyczj od wstrzymania jego obslugi lub/i splaty kapitalu. Po trzecie restrukturyzacja polega na udzieleniu grace period od 6 do 14 lat (klub paryski), czyli okres w ktorym restrukturyzowany dlu nie placi, ani odsetek, ani kapitalu. Po czwarte, raczej nie zdaza sie, ze kwota umorzenia kapitalu jest ponizej 20%. Zbierz se te wszytskie informacje do kupy (a raczej zapamietaj, bo najwyrazniej zebrac ich nie potrafiles) i policz jakie sa straty potencjalnego wierzyciela i zestaw ze starta w postaci obnizenia stopy waloryzacji emerytur. Pierszy przypadek obnizki emerytur oi II wś, bedzie być moze obecnie, za to o czym pisze zdarza sie co pol roku, rok. Jak nie masz pojecia o tym jak dzialaja postepowania restrukturyzacyjne w przypadku bankructw krajow to lepiej zajmij sie zestawianiem tabelek sprzedazy piornikow czy czego tam we firmie.
                              • szefunio1 Re: strasznie sie przestraszylem 10.01.11, 20:21
                                > Rzad nigdy nie obiecuje okreslonego poziomu emerytur,
                                Obiecuje: w czasie kampanii wyborczych.

> w przeciwnienstwie do emisji papierów dłużnych lub kredytu, gdzie warunki splaty sa
                                > sztywno zapisane, wiec co tu porownywac.
                                Czyli jak rozumiem twierdzisz, że lepiej nie mieć "umowy na piśmie" odnośnie wysokości świadczenia (zwykła emerytura), niż takową "umowę na piśmie" mieć (obligacje)?

> Ponadto restrukturyzacji dlugu publicznego zaczynaja sie zazwyczj od wstrzymani
                                > a jego obslugi lub/i splaty kapitalu. Po trzecie restrukturyzacja polega na udz
                                > ieleniu grace period od 6 do 14 lat (klub paryski), czyli okres w ktorym restru
                                > kturyzowany dlu nie placi, ani odsetek, ani kapitalu.
                                To, że państwo nie płaci przez jakiś czas za swoje obligacje nie oznacza, że posiadacz obligacji nie jest w stanie ich sprzedać. Handel takimi obligacjami nadal się odbywa - skupują je ci którzy są gotowi doczekać do końca okresu niepłacenia.

> Po czwarte, raczej nie zdaza sie, ze kwota umorzenia kapitalu jest ponizej 20%.
                                > Zbierz se te wszytskie informacje do kupy i policz jakie sa straty potencjalnego
                                > wierzyciela i zestaw ze starta w postaci obnizenia stopy waloryzacji emerytur.
                                Jak chcesz to porównywać skoro rząd może teoretycznie ustalić realną stopę waloryzacji emerytury na dowolnie ujemnym poziomie np. -99% (bo np. masowy dodruk pieniądza połączony z brakiem waloryzacji szybko zredukuje realną wartość emerytury do 1%). Powiesz oczywiście, że rząd nie może czegoś takiego zrobić, bo wywołałoby to niepokoje społecznie po których rząd by upadł.
                                A ja odpowiem, że z powodu takich samych niepokojów rząd nie mógłby pozwolić sobie na to by "tak po prostu" z-default'ować obligacje znajdujące się masowo na kontach emerytalnych, mógłby co najwyżej powiedzieć "od dziś za obligacje nie płacimy ale emerytom, którzy w tej formie mają odłożone swoje emerytury zapewnimy je z budżetu".

Podsumowując: posiadając obligacje (czyli "umowę na piśmie") emeryci będą w lepszej sytuacji niż posiadając jedynie obietnice (bez pokrycia w żadnej "umowie").
                                Oczywiście w jeszcze lepszą dla emerytów sytuacją byłoby uczestnictwo w piramidzie finansowej (czyli liczne młode pokolenie "z rzuca się" na nielicznych emerytów), tyle że takie rozwiązanie przy obecnych wskaźnikach demograficznych to absurd.
                  • mada.kinhcim Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 14:38
                    hmmm, a sprawdziles kiedys ile razy w historii swiata od konca II wś dochodzilo do odmowy splaty zobowiazan z tytulu obligacji i akcji, a ile z tytulu emerytur. Taka PRL odmawiala splaty swoich dlugow 0d 1981 do 1990 roku, a mimo to emerytury wyplacala, fakt, ze dziadowskie. Tylko, ze plynnosc tez ma znaczenie. No chyba, ze uwazasz, ze potrafisz przezyc 8 lat z oszczednosci, tylko w czym powinienes je trzymac? Chyba w mące i mrożonym miesie.
                    • wolny_obywatel2 Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 14:48
                      mada.kinhcim napisała:

> hmmm, a sprawdziles kiedys ile razy w historii swiata od konca II wś dochodzilo
                      > do odmowy splaty zobowiazan z tytulu obligacji i akcji, a ile z tytulu emerytu
                      > r. Taka PRL odmawiala splaty swoich dlugow 0d 1981 do 1990 roku, a mimo to emer
                      > ytury wyplacala, fakt, ze dziadowskie. Tylko, ze plynnosc tez ma znaczenie. No
                      > chyba, ze uwazasz, ze potrafisz przezyc 8 lat z oszczednosci, tylko w czym powi
                      > nienes je trzymac? Chyba w mące i mrożonym miesie.

Nie neguję Twoich słów ale to jest nie na temat. Ryzyko istnieje przy każdej inwestycji a taką jest odkładanie na emeryturę. Dlatego trzeba proporcjonalnie inwestować w różne dostępne opcje. Jeżeli Państwo zamknie OFE lub znacząco zredukuje składki na OFE to będziemy skazani tylko na Państwo. Wolę mieć kilka opcji - nawet niedoskonałych - niż być w 100% zależnym od Państwa.

• ww-77 Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 15:28
                    > Jaką masz gwarancję, że ZUS będzie uczciwie rewaloryzował emerytury?

A jaką masz gwarancję, że OFE wyplaci Ci więcej niż ZUS? Pierwsze emerytury z OFE, wypłacone dwa lata temu, były niższe niż z ZUS przy takich samych składkach (były to emerytury ludzi, którzy mieli jeszcze wybór między OFE i ZUS, więc moążna było to porównać).
                    • wolny_obywatel2 Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 15:38
                      > A jaką masz gwarancję, że OFE wyplaci Ci więcej niż ZUS? Pierwsze emerytury z O
                      > FE, wypłacone dwa lata temu, były niższe niż z ZUS przy takich samych składkach
                      > (były to emerytury ludzi, którzy mieli jeszcze wybór między OFE i ZUS, więc mo
                      > ążna było to porównać).

Jak rząd zlikwiduje OFE to wtedy na pewno nie będzie z czym porównywać ZUSu.
                • dupa2_1 Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 13:21
                  makova_panenka napisała:

> No to ciekawa teza.
                  > Na jakiej podstawie ZUS miałby ci odmówić wypłaty świadczenia? Nie ma takiego p
                  > owodu.

Wystarczy jak teraz ustawa w sejmie - dowolny powód, podniesienie wieku emerytalnego, eutanazja przymusowa lub ukryta. Dla rządu to żaden problem napisac ustawę, przepchnąć ja przez sejm i senat oraz prezydenta. A takie ciołki jak ty będą się cieszyć.
                  Ale jesteś pewnie pijanym policjantem, wojskowym lub żoną górnika.
                  Nie płacisz składek, tylko masz prawa nabyte (czytaj przywileje) i tobie nic nie zabiorą, bo nie ma czego. Najwyżej mundurowe i każą chodzić w cywilnych ciuchach, abyś zbytnio nie wyróżniał się w tłumie.
            • vlad1 Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 14:49
              O to chodzi! i Jak akcje popikują w dół a obligacje będą "śmieciowe" to będziesz miał udziały. W cenie 1 grosz za sztukę.
              • wolny_obywatel2 Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 10.01.11, 15:04
                vlad1 napisał:

> O to chodzi! i Jak akcje popikują w dół a obligacje będą "śmieciowe" to będzies
                > z miał udziały. W cenie 1 grosz za sztukę.

Bardzo proszę o rzeczowe argumenty. Zawsze można wymyślić ekstremalny scenariusz np: wybuchnie wojna albo spadnie bomba atomowa. Zakładajmy scenariusze realne tzn wzrosty PKB, demograficzne i inne zgodne z prognozami.
                • letofon Re: Jesli to twoje pieniądze to idź i je wypłać. 11.01.11, 18:01
                  jakimi prognozami,na zamówienie ???czyje ofe, i ich właścicieli.pewien analityk z jednego największych prywatnych banków w polsce, na dwa tygodnie przed załamaniem się kursu w 2008r. wieszczył stały" trynd" wzrostowy złotego w perspektywie 2-3 lat.a potem pierdykło. czyli pierdu pierdu.a naiwniacy rzucali się na denominowane kredyty w "łobcych"walutach bo się dzięki umacnianiu złotego odda mniej jak się pożyczyło.umiesz liczyć,licz na siebie,a napewno nie na obce instytucje finansowe.one są od strzyżenia polskich baranów,a balcerek wmawia że to brat Albert.
          • herr7 jak OFE zbankrutują... 10.01.11, 13:53
            to będziesz drzeć mordę, że rząd do tego dopuścił. Ponadto będziesz się domagał emerytury powołując się na fakt, że płaciłeś podatki itp. Jeżeli jeszcze to Cię nie przekonało i krytykujesz państwo za to co robi to weź swoich rodziców na utrzymanie. W końcu mają oni emerytury z ZUS.
            • wolny_obywatel2 Re: jak OFE zbankrutują... 10.01.11, 14:10
              herr7 napisał:

> to będziesz drzeć mordę, że rząd do tego dopuścił. Ponadto będziesz się domagał
              > emerytury powołując się na fakt, że płaciłeś podatki itp. Jeżeli jeszcze to Ci
              > ę nie przekonało i krytykujesz państwo za to co robi to weź swoich rodziców na
              > utrzymanie. W końcu mają oni emerytury z ZUS.

1. Dlatego są dwa a nawet trzy filary aby dywersyfikować ryzyko. Jeżeli zbankrutuje OFE to jeszcze zostanie ZUS, który w niewielkiej części będzie wypłacał emerytury.
              2. Moi rodzice przeszli na emeryturę przed reformą i zapracowali na emeryturę płaconą w 100% przez ZUS.
              3. Uważam za bardzo niekorzystne dla przyszłych emerytów i dla Państwa rozwiązanie, iż za wszystko odpowiada Państwo. To już przerabialiśmy.
              • panbramkarz Re: jak OFE zbankrutują... 10.01.11, 14:39
                > 3. Uważam za bardzo niekorzystne dla przyszłych emerytów i dla Państwa rozwiąza
                > nie, iż za wszystko odpowiada Państwo. To już przerabialiśmy.

Tia teraz przerabiamy to ze panstwo za nic nie odpowiada....
                • makova_panenka Re: jak OFE zbankrutują... 10.01.11, 16:38
                  A prywaciarzom zwisa, bo państwo nie ujmie się za obywatelami.
    • tenochtitlan3 Rząd glupków i złodziei. 10.01.11, 10:57
      Te artykuły stają się nudne. Codziennie to samo wałkowanie tematu emerytur na różne sposoby a rozwiązania nie ma.
      Mnie interesuje jedno: czy reforma z 1999 roku była dobra czy zła? Jak dobra, to ktoś powinien teraz odpowiedzieć głową. Jak zła, to głową powinien odpowiedzieć twórca tej reformy.
      Czy nie o wiele przyjemniej czyta się, że powieszono złodzieja, który próbował nas okraść ?
      Bo na razie czytam wciąż o różnych sposobach okradania mnie i nic z tego nie wynika.
      Może znajdzie się ktoś odważny kto zastrzeli następnego polityka ? Niech się zaczną bać!
      • mada.kinhcim Przeciez powieszono w Europarlamencie 10.01.11, 11:08
        Jurek Buzek wisi na czele europarlamentu. Byla wina, jest i kara ;-)
        Nie probowale lecz ukradl, i to niemalo, jakies 20 mld - to tyle jawnie, ile pod stolem, nikt nie wie
      • letofon Re: Rząd glupków i złodziei. 10.01.11, 11:14
        oczywiście że dobra,ale dla właścicieli ofe i ich przydupasów na synekurach.wysoki zysk bez ryzyka dla ofe,dla płacących składki ruletka. stąd ten jazgot.czy twórcy ofe mogą być obiektywni ??, nie,bo to oznaczało by przyznanie się do błędu. ba ,może nawet do przekrętu,mega przekrętu.
        • rydzyk_fizyk Re: Rząd glupków i złodziei. 10.01.11, 11:38
          Przede wszystkim OFE powinny pobierać prowizję od zysku a nie od wpłat.
          • sharn1 Re: Rząd glupków i złodziei. 10.01.11, 13:39
            rydzyk_fizyk napisał:

> Przede wszystkim OFE powinny pobierać prowizję od zysku a nie od wpłat.

Dokładnie. I dodatkowo rzad powinien znieść limity inwestycyjne dla OFE wtedy zarzut o tym, iż OFE inwestuja gó...e w obligacje skarbu państwa mozna by było obronić.

Bo na razie to Tusk wali w bęben OFE, gdyż pobierają prowizję na jakie im rząd pozwala i inwestują pieniądze w obligacje do czego ich rząd ZMUSZA ustawą.

Trochę powagi. Zarzucamy OFE że mamy GŁUPI RZĄD?
            • sharn1 Re: Rząd glupków i złodziei. 10.01.11, 13:40
              Miało być głównie a wyszło gó...e. Znamienne

:))
            • letofon Re: Rząd glupków i złodziei. 10.01.11, 19:30
              ty niewiele z tego kumasz,jak chcesz coś więcej wiedzieć komu służą ofe to poczytaj to.www.facebook.com/topic.php?uid=76134197129&topic=13813
              • off-ice Re: populistyczny bełkot 11.01.11, 14:50
                letofon napisał:

> ty niewiele z tego kumasz,jak chcesz coś więcej wiedzieć komu służą ofe to poczytaj to.www.facebook.com/topic.php?uid=76134197129&topic=13813

durnofon - ty kumasz jeszcze mniej, lub nie przeczytałeś tego do czego zachęcasz innych.
                Cecylia z Valparaiso, nauczycielka, 55 lat, ponad 30 lat pracy w oświacie
                Jestem niezadowolona, ponieważ w chwili przejścia na emeryturę otrzymam zaledwie pięćdziesiąt procent mojej pensji. Gdybym pozostała w systemie państwowym, otrzymałabym emeryturę równą pensji.

To kto jej kazał wybrać GORSZY WARIANT?????? Czy ona też tak jak górnik - nie miała wyboru???? Przecież wiadomo, że jak ktoś mało zarabia - to nie może dużo odkładać - czy poziom wiedzy nauczycieli w Chile jest tak niski, czy może jest to nauczycielka WF?????????

Reynaldo z Santiago - ????????????? Anonim, nie wiadomo ile lat pracował ile odłożył, wiemy tylko, że ma pretensje że na emeryturze nie stał sie milionerem.

Julio z Santiago
                Przeklęty pajac (to prawdopodobnie o ministrze pracy)! Przed trzema miesiącami miałem 24 mln pesos (ok.37 tysięcy dolarów), dziś mam 17 milionów.

Następny "inwestor milioner omc", który był święcie przekonany, że giełda to taka maszynka do drukowania kasy. Biedaczek - nikt mu nie powiedział, że na giełdzie jest ruch dwukierunkowy :]]]]]]]]]]]]]]]]

Pedro z Chillan
                Gdzie są eksperci, którzy jeszcze dwa miesiące temu doradzali nam, byśmy nie przenosili się do bezpieczniejszych funduszy (D i E)? Zła informacja lub jej całkowity brak zaważyły na podejmowaniu złych decyzji. Nie mogę pojąć, jaki interes miało AFP w zatrzymywaniu członków w najbardziej niepewnych funduszach. Gdy jedni tracą, drudzy się bogacą. Na pytanie, kto zyskał w tym przypadku, możecie odpowiedzieć sobie sami.

No i następny "zdziwiony inwestor" - jak się jednak okazuje, głupota jest wszechobecna, w Chile również występuje.

Oscar z Santiago
                Nie mogę się nadziwić, że prowizja AFP nie zależy od wypracowanego zysku i pobiera ona zawsze taką samą prowizję.

I następny "zdziwiony inwestor" - że fundusz nie bierze na siebie ryzyka inwestycyjnego klientów???? To tak, jakby producent samochodu wziął na siebie ryzyko szalonej jazdy kierowcy, tylko dlatego, że wyprodukował pojazd, który może jechać z prędkością 200 km/h - to zabawne.

Jose, górnik
                Musiałem przystąpić do funduszu, bo nie miałem wyboru.

A tu Jose górnik kłamczuszek - nie miał wyboru???? Ciekawe - bo w Chile funkcjonuje równolegle system solidarnościowy i kapitałowy, no ale górnik chciał coś ponarzekać i ponarzekał.

Masz jeszcze jakiś sensowny artykuł, w którym wypowiadaliby się jacyś fachowcy ekonomiści -czy tylko populistyczny bełkot "skrzywdzonych"?????
                • letofon Re: populistyczny bełkot 11.01.11, 15:17
                  no to dałeś ciała,wybór to miała ale ale armia chilijska i urzędasy ,a jednak nie wybrali ofe tylko ichniejszy zus.chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.skoro jest tak dobrze to dla czego jest tak źle,i dlaczego niezadowoleni z ofe nie mogą powrócić do ichniejszego zus-u. wiem każdy tekst interpretujesz dowolnie,przecież nikt nie wmówi ci że białe jest białe.....hihihi, leszczu.ofe są tak samo dobre jak sztywny kurs dolara w 90r. podatek eksportowy, schładzanie gospodarki ,wypychanie na wcześniejsze emerytury byle bez protestów sprzedać za grosze polską firmę,i parę innych wynalazków twego guru,hihihi.
                  a linka zapodaj jeszcze raz bo nie działa leszczu.
                  • off-ice Re: populistyczny bełkot 11.01.11, 16:50
                    letofon napisał:

> no to dałeś ciała,wybór to miała ale ale armia chilijska i urzędasy ,a jednak n
                    > ie wybrali ofe tylko ichniejszy zus.

No oczywiście, gdybym był „golasem” też bym tak wybrał, gdyby do garstki emerytów dopłacało całe społeczeństwo - PRZYMUSOWO, a do oszczędności tego społeczeństwa nie dopłacał NIKT.

chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

ależ potrafię i dlatego pytałem cię, czy oprócz narzekań górników potrafisz podać jakieś opracowanie na ten temat zrobione przez jakichś FACHOWCÓW - ale widzę, że masz do dyspozycji jedynie populistyczny bełkot - o czym napisałem.
                    Jeśli jednak się mylę, to zamiast używania określeń pejoratywnych (leszczu) może podałbyś to o co cię proszę. Wtedy dyskusja może być merytoryczna.

> skoro jest tak dobrze to dla czego jest tak źle,i dlaczego niezadowoleni z ofe
                    > nie mogą powrócić do ichniejszego zus-u.

Nie wiem dlaczego nie mogą powrócić - nie tworzyłem reformy w Chile. Ale widzę że ta reforma jest TWOJĄ specjalnością - to napisz - dlaczego nie mogą powrócić.

leszczu.ofe są ta
                    > k samo dobre jak sztywny kurs dolara w 90r.

A możesz podać jakiś związek???????????

podatek eksportowy, schładzanie gos
                    > podarki ,wypychanie na wcześniejsze emerytury

A co masz przeciw przywilejom emerytalnym????

byle bez protestów sprzedać za gr
                    > osze polską firmę,

Jak była za grosze - to dlaczego nie kupiłeś????? Aż taki "golas" jesteś????

i parę innych wynalazków twego guru,hihihi.
                    > a linka zapodaj jeszcze raz bo nie działa leszczu.

Linka do "leszczu" nie zapodawałem - więc nie wiem o czym piszesz.

• letofon Re: populistyczny bełkot 11.01.11, 17:11
                      krytykujesz zus,hihihi.pewnie ci przedwcześni emeryci to najwięksi dostawcy składek do zus.sztywny kurs dolara pewnie podnosił rentowność polskich eksporterów,hihihi.podatek eksportowy też.a dzięki temu i zatrudnienie wzrastało w szalonym tpie,hihihi.
                      rżnij głupa ile chcesz,nie mój problem,janu5 ma racje,może i nie chcesz, ale musisz,współczuje.mylił się tylko co do jednego,że ten wątek to nie twoja działka.przysłali "instrukcje" i już najaktywniejszy,hihihi.a linka zapodałeś do tekstu facebooku,jak nie działał tak nie działa leszczu.
                      • off-ice Re: populistyczny bełkot 11.01.11, 18:18
                        letofon napisał:

> krytykujesz zus,hihihi.pewnie ci przedwcześni emeryci to najwięksi dostawcy skł
                        > adek do zus.

Przecież dostawcą kasy do ZUS jest budżet. To są przecież "naczynia połączone" - już zapomniałeś o swych teoriach??????

sztywny kurs dolara pewnie podnosił rentowność polskich eksporterów
                        > ,hihihi.

Dobrze że dodajesz "hihihi" - bo wiem w którym miejscu mam się z ciebie śmiać. A ileż to polscy EKSPORTERZY eksportowali do strefy dolarowej w 1990 roku????
                        Możesz podać wiarygodne dane i źródło????? Pewnie nie możesz, bo masz wstręt do liczb i źródeł - zwłaszcza wiarygodnych.

podatek eksportowy też.

A to eksporterzy mieli być zwolnieni z dopłacania do ZUSU??? A to niby dlaczego????

a dzięki temu i zatrudnienie wzrastało w szalony
                        > m tpie,hihihi.

Zatrudnienie NIE MOGŁO wzrastać - bo w szalonym tempie zaczęła wzrastać wydajność pracy - skonczyła się epoka "czy się stoi czy się leży". Pisał o tym "jszania" i inni, ale nie uważałeś.

> rżnij głupa ile chcesz,nie mój problem,janu5 ma racje,może i nie chcesz, ale mu
                        > sisz,współczuje.

Współczuć musisz sobie - bo za swoją głupotę TY właśnie będziesz płacił :]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

mylił się tylko co do jednego,że ten wątek to nie twoja działka
                        > .przysłali "instrukcje" i już najaktywniejszy,hihihi.a linka zapodałeś do tekst
                        > u facebooku,jak nie działał tak nie działa leszczu.

Widzę, że jak sobie napiszesz „leszczu” to wyraźnie ci się samopoczucie poprawia – na zdrowie. Cieszysz się tym, jak mały piesek pchełkami :]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

A co do linka, to gdyby oczy ci tłuszczem nie zarosły – to byś pewnie spostrzegł, że link podałeś TY, a ja tylko fragment TWOJEJ wypowiedzi zacytowałem – co robię jeszcze raz – wersja dla mniej rozgarniętych:

- letofon napisał:

> ty niewiele z tego kumasz,jak chcesz coś więcej wiedzieć komu służą ofe to poczytaj to.www.facebook.com/topic.php?uid=76134197129&topic=13813
                        :]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]

Mam nadzieję, że już ustaliłeś położenie Chile w Europie :]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
                        Oj glupofon, glupofon, daj już spokój bo ośmieszasz wszystkie swoje poglądy i siebie przy okazji.
                        • letofon Re: populistyczny bełkot 11.01.11, 20:39
                          no jasne,przecież eksport do strefy dolarowej wymyślił twój guru balcerek a gierkowi to "dulary" dawali za friko ,hihihi,twój guru to nawet złotówki wymyślił, za Grabskiego hihihi,pamiętasz leszczu jak porównywałeś balcerka do Grabskiego jakiś czas temu,hihihi.
                          budżet jest dostawca kasy do zus, a do budżetu ofe,hihihi.
                          wydajność pracy rosła, i co z tego,a od czego był wzrost popytu tak wewnętrznego jak i zewnętrznego i kto był hamulcowym. a komu rzekomo gospodarka się przegrzewała.
                          a dlaczego eksporterzy mieli by płacić podwójne podatki,ci co pchali do nas barachło wręcz dostawali od swoich rządów dopłaty.
                          jak cytujesz wraz z linkiem to link powinien działać,ale to cie przerasta.
                          co do Chile,właśnie w tym problem,lodziarzom pasiło by jak tam, tylko zapomnieli załatwić sobie poparcie jakiegoś Auguścika i junty, mogli by pójść w strzyżeni owiec na całość.
                          nie ma to jak amnezja ,zaraziłeś się od balcerka czy jak.hihihi.
                          • off-ice Re: populistyczny bełkot 11.01.11, 22:56
                            letofon napisał:
                            pamiętasz leszczu jak porównywałeś balcerka do Grabskiego
                            > jakiś czas temu,hihihi.

NIGDY nie porównywałem Balcerka do Grabskiego - twój mózg, to dymiąca pizza. Odpocznij, bo już wszystko ci się pląta.

> jak cytujesz wraz z linkiem to link powinien działać,ale to cie przerasta.

Mnie nie przerasta, bo u mnie link działa. widocznie przerasta ciebie - bo twierdzisz że u ciebie nie działa :]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
                            Żal mi cie glupofon.

> co do Chile,właśnie w tym problem,

W czym znów masz problem????? Znów ci się Chile zagubiło na mapie?????????? :]]]]]]]]]]]]

Idź już spać, bo bredzisz.
                            • letofon Re: populistyczny bełkot 11.01.11, 23:33
                              masz amnezję czy rżniesz głupa,jedno nie wyklucza drugiego.hihihi tow. leszczu.
                              • off-ice Re: populistyczny bełkot 11.01.11, 23:54
                                letofon napisał:

> masz amnezję czy rżniesz głupa,jedno nie wyklucza drugiego.hihihi tow. leszczu
                                > .

Wybierz sobie co chcesz - co podpowiada ci twój intelekt, tak żebyś był zadowolony - bo mądrzejszy raczej już nie będziesz. :]]]]]]]]]]]]]]]]]]]]
            • off-ice Re: jacy wyborcy - taki rząd 11.01.11, 14:27
              sharn1 napisał:

> Bo na razie to Tusk wali w bęben OFE, gdyż pobierają prowizję na jakie im rząd
              > pozwala i inwestują pieniądze w obligacje do czego ich rząd ZMUSZA ustawą.
              >
              > Trochę powagi. Zarzucamy OFE że mamy GŁUPI RZĄD?

A dlaczego nie???? Jeśli od głupiego rządu, są jeszcze głupsi wyborcy, to dlaczegóż nie zrobić z OFE "czarnego luda" dla "ciemnego ludu". Przecież "lud" i tak nie ma zielonego pojęcia co to takiego OFE, skąd biorą się tam pieniądze. Ciemny lud usłyszał że OFE okradają Polskę i tak powtarza bezmyślnie i na dodatek jest z tego dumny. Przecież na tym ciemnym ludzie jadą nie tylko politycy ale również i kościół z ojcem dyrektorem na czele. Zasada jest prosta - jak są barany to trzeba je strzyc, a jak barany jeszcze z tego się cieszą - to już jest pełnia sukcesu.
    • veg3425 Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 11:01
      Finanse publiczne...no tak...jak placa 1500zl po studiach, to nie ma sie co dziwic, ze polowa absolwentow pracuje za granica, a nie w polskim syfie.
      • makova_panenka Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 11:45
        W swoim poście użyłeś karkołomnego założenia, że absolwent pracę dostał.
        Proponuję abyś fantastykę społeczną zostawił Cameronowi i awatarom.
        • nati Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 14:52
          ale się uśmiałam z tej fantastyki społecznej - strzał w dziesiątkę normalnie :)

---
          www.motywujsie.pl
      • off-ice Re: ile chciałbyś zarabiać po studiach????? 11.01.11, 14:53
        veg3425 napisał:

> Finanse publiczne...no tak...jak placa 1500zl po studiach, to nie ma sie co dzi
        > wic, ze polowa absolwentow pracuje za granica, a nie w polskim syfie.
    • jacek_dp Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 11:07
      Argument, że Polska się wyludnia więc nie będzie komu płacić składek na nasze emerytury byłby merytoryczny gdybyśmy żyli w izolacji wobec innych krajów. W momencie kiedy zacznie u nas brakować siły roboczej natychmiast przyjadą chętni z Ukrainy, Białorusi, Rosji czy Chin. Pracując będą płacili podatki i składki na ZUS i OFE, jak wszyscy. Zatem ilość pracujących zostanie zachowana na mniej więcej stałym poziomie.
      • mada.kinhcim Zaptytaj Francuzow, Niemcow i Holendrow o skutki 10.01.11, 11:10
        tego importu i spytaj ich czemu otwieraja sie na import z Europy w miejsce importu z Afryki?

Przypomne Ci plonace samocody na przedmiesciach Paryza
      • czarny_jaro Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 11:11
        Przyjadą pracować za 1000zł netto w kraju gdzie utrzymanie kosztuje min 1500, już widzę te tłumy.
      • mada.kinhcim Najbardziej to z Rosji beda jechac 10.01.11, 11:15
        Jak w Polsce byl kryzys w 2002 - 2003 to Bailorusini jechali pracowac do Moskwy, poki oni maja surowce, a te surowce sa w cenie, to Rosja bedzie podkupowac pracownikow Warszawie, a nie odwrotnie. Za duzo Wyborczej, za malo wiedzy
      • makova_panenka Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 11:52
        Nie sądzę. Emigranci potrafią liczyć i nie od dziś wiadomo, że pobyt w Polsce im się nie opłaci.
        A jak w kraju nie będzie dość rąk do pracy, zaimportuje się co będzie potrzebne lub każdy będzie organizował sobie żywot po swojemu.
        Nie liczyłbym na jakieś przebudzenie ze strony rządzących. Oni boją się banków i mediów, ale w żadnym wypadku ludzi.
      • rockville Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 14:38
        jacek_dp napisał:

> Argument, że Polska się wyludnia więc nie będzie komu płacić składek na nasze e
        > merytury byłby merytoryczny gdybyśmy żyli w izolacji wobec innych krajów. W mom
        > encie kiedy zacznie u nas brakować siły roboczej natychmiast przyjadą chętni z
        > Ukrainy, Białorusi, Rosji czy Chin. Pracując będą płacili podatki i składki na
        > ZUS i OFE, jak wszyscy. Zatem ilość pracujących zostanie zachowana na mniej wię
        > cej stałym poziomie.----------------------------------------------------------------------------------------------------Oni beda zarabiac 800 zlotych miesiecznie, ile z tego pojdzie na skladki ?
    • witaschek Cala prawda o salonie postkomuszym: kasa i tylko 10.01.11, 11:08
      kasa. Bali sie Kaczora, ze im zabierze emerytury ubeckie i moze ukarze za zbrodnie to popierali Tuska. Teraz widza, ze moga straci kase ktora nakradli i upchali w emerytury to beda podkopywac Tuska. Dla tych chien Polska sie nie liczy. Oni chca miec swoje nakradzione ludowi pienaidze. Ta banda mysli, ze bedzie zyc wiecznie.

A to dopiero pocztek. Bo Gross tez czeka, aby osubac Polske i zrobic zlote zniwa.
    • janu5 Gazeta broni cwaniaczków i złodziei. 10.01.11, 11:13
      Taki Góra powinien dawno stanąc przed trybunałem stanu ,a nie być z nabożeństwem cytowany przez gazetę.
      OFFe to był przekręt finansowy - wymy slone perpetum mobile do zasilania banków.
      • witaschek Re: Gazeta broni cwaniaczków i złodziei. 10.01.11, 11:29
        Nie moj test, ale podpisuje sie pod nim i dlatego wklejam, adresuja go Michnikom, Urbanom, Kwasom, Mazowieckim, Geremkom (posmiertnie), Millerom .. . i innym czarodziejom co to POlska rzadzili przes ostatnie 20 lat:
        Stworzyliście bananowa, esbecka republikę gdzie nie liczą się zdolności i praca a układy – to teraz macie efekty. Jaki głupek będzie się uczył, skoro widzi że od tego tylko garba może dostać. Zakłamane media, skorumpowane wszelkie instytucje, nauczyciele gibający za 1500 pln – jaki głupi będzie w takim kraju uczciwie się uczył? Dwaj prezydenci bez wyższego wykształcenia, ministrowie i wojewodowie bez pojęcia o niczym, ale za to swoi. Oligarchowie namaszczeni w latach 80-tych przez SB, WSW i WSI rządzą krajem wg. wskazówek swoich mocodawców. Nawet zwykłej posady w urzędzie gminy nie dostaniesz bez znajomości. Inżynierowie i lekarze, jak uczciwi, szukają pracy za granica – bo tu tylko bryndza i nepotyzm. Jakiego dzieciaka chcecie tu namówić do uczciwej i systematycznej nauki? Nauczyliście ich cwaniakowania to cwaniakują. Krew z krwi, kość z kości.

• tomaszjedrzejewski Re: Gazeta broni cwaniaczków i złodziei. 10.01.11, 11:38
          nauczyciele gibający za 1500 pln – jaki głupi będzie w takim kraju uczciwie się uczył?

Gdzie masz takiego nauczyciela?
          • dupa2_1 Re: Gazeta broni cwaniaczków i złodziei. 10.01.11, 13:27
            Zebranie pijanych policjantów, wojskowych czy żon górników?

Nie płacicie składek, macie prawa nabyte (czytaj przywileje) to wam TUSK nie ma co zabrać.
            Zabrakło mu na wasze wcześniejsze emerytury po 15 latach, to okrada pozostałych obywateliz ich składek do OFE.

Jak się skończyło takie okradanie w PRL?
            Zabrakło na mieszkania i samochody dla swoich towarzyszy.
            Teraz zabraknie głosów na PO w wyborach jesienią!
            Będą na nich głosować pijani policjanci, wojskowi i żony górników.
        • jszania nie strzelaj na oslep 11.01.11, 13:23
          witaschek napisał:

> Nie moj test, ale podpisuje sie pod nim i dlatego wklejam, adresuja go Michniko
          > m, Urbanom,

akurat Urbanowe byly przeciwne OFE. w NIE ich zwalczaniem zajmowal sie osobnik o pseudonimie Anna Fischer.
      • off-ice Re:no to go postaw przed trybunałem 11.01.11, 14:55
        janu5 napisał:

> Taki Góra powinien dawno stanąc przed trybunałem stanu ,a nie być z nabożeństwe
        > m cytowany przez gazetę.
        > OFFe to był przekręt finansowy - wymy slone perpetum mobile do zasilania banków
        > .

Złożyłeś jakieś doniesienie na "przekręt Góry" czy tylko tak ujadasz z za węgła????
    • smiki48 kto z was podpisał umowę społeczną? 10.01.11, 11:23
      Czy znacie w swoim otoczeniu choć jedną osobę, która podpisała się pod "umową społeczną" między rządem a społeczeństwem? Ja takiej umowy nie zawierałem i jak przypuszczam ponad 90% Polaków również takiej umowy nie zawierało. To związki zawodowe uzurpujace sobie występowanie w imieniu społeczeństwa zawierały z rządem pakt, w którym najważniejszą częścia było zapewnienie przywilejów dla ich ludzi.
      • nie_czytaj_tego Bzdurna "debata" 10.01.11, 12:04
        Co to za różnica czy okrada mnie ZUS, czy OFE? Chyba ważne, że jestem w ogóle okradany tj. zabiera się moje pieniądze bez mojej zgody i nie mam do nich żadnego dostępu i gwarancji że zobaczę je znowu. Porozmawiajmy o tym jak zmienić system który okrada ludzi, a nie jak zmienić złodziei.

Ktoś kto okrada drugą osobę jest PRZESTĘPCĄ i nie życzę sobie mieszania mnie w porachunki przestępców. Niech to załatwią między sobą, najlepiej w sposób w jaki załatwiają to wszystkie grupy przestępcze tj. bronią palną
        • krzych.korab Kłamstwo! Nie dobrowolnie a pod przymusem wstępowa 10.01.11, 15:03
          -no do OFE, zwolnione i wybierać mogły tylko niektóre roczniki. Podobnie jak dziś, nie wybierzesz to cię przydzielą i to się nazywa dobrowolne.
          • acid.jazz Re: Kłamstwo! Nie dobrowolnie a pod przymusem wst 10.01.11, 16:18
            "mówienie, że obywatele w sprawie OFE zostali oszukani jest nadużyciem" - dalej nie czytałem, bo szlag mnie trafił.
            • cwdj Re: Kłamstwo! Nie dobrowolnie a pod przymusem wst 10.01.11, 16:30
              Młodego wykształconego i zapewne z wielkiego miasta leminga trafił szlag? Rząd uderzył w takiego leminga coś podobnego, aż się wierzyć nie chce? Taki leming to nawet takiego uderzenia nie zauważy, dalej będzie pieprzył jak potłuczony, aż go w końcu rzeczywiście szlag trafi
      • dupa2_1 Re: kto z was podpisał umowę społeczną? Ja!!!! 10.01.11, 12:07
        TUSK oddaj moje składki do OFE!!!
        Przestań finansować pijanych policjantów, wojskowych i żony górników!!!
        Oni nie płacą składek na emerytury!!!!!!

Pogadamy na wyborach jesienią!!!!
        Nie dostaniesz mojego głosu i mojej rodziny.
        Zagłosujemy przeciw złodziejom naszych emerytur!!!
        Na SLD czy PIS, wszystko jedno. To oni zmniejszali nam podatki.
        Rządy Suchockiej, Bieleckiego i teraz Tuska tylko zwiększają podatki.
        A mieli to być "liberałowie". To są demagodzy, kryptokomuna i złodzieje naszych pieniędzy.
      • ww-77 Re: kto z was podpisał umowę społeczną? 10.01.11, 15:13
        smiki48 napisał:

> Czy znacie w swoim otoczeniu choć jedną osobę, która podpisała się pod "umową s
        > połeczną" między rządem a społeczeństwem?

To była umowa między szefami instytucji ubezpieczeniowych i sprostytuowanym rządem.
    • makova_panenka Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 11:41
      Po autorów przekrętu stulecia powinna podjechać suka więzienna.
      • kotek.filemon Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 12:33
        makova_panenka napisała:

> Po autorów przekrętu stulecia powinna podjechać suka więzienna.

E tam, firmujący to wszystko swoim nazwiskiem neptek robi teraz za męża stanu w poważanej instytucji europejskiej...
        • w.i.l Nie robiłby za męża stanu gdyby nie rekomendacja 10.01.11, 14:30
          Tuska - byłego koalicjanta z AWS-UW.
          Oszust rekomendował kanciarza i szafa gra!
      • off-ice Re: Tylko po co???????? 11.01.11, 14:56
        makova_panenka napisała:

> Po autorów przekrętu stulecia powinna podjechać suka więzienna.

• kompletnieniezalezny Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 11:45
      Popieram w 100%!
    • an1005 Przepisy wstecz 10.01.11, 11:48
      propozycja ruszenia OFE ruszylo wszystkich a czemu takie wrzasku nie ma na nowelizacje ustawy emerytalnej odbierajaca prawo pracy emerytom. Zrozumiale dla mnie by bylo gdyby dotyczylo emerytow 'wczesniejszych' (z jakiegokolwiek powodu w tym mundurowych, gorniczych) ale nie tym sie chce sie dobrac do kieszeni a tym ktorzy wypracowali swoje lata i czuja sie na tyle sprawni ze checiliby by te swoje groszowe emerytury zasilac pracujac(I PLACAC podatki ) dalej.
      To tez jest zerwanie umowy spolecznej. To tez pachnie 'prawem wstecz' i tez doczeka sie zaskarzenia. Nie myslecie ze emeryt to oznacza stetryczaly skleroty. Oni tez potrafia sie skrzyknac.
    • mppmpp Uważam, że żadna młoda osoba nie powinna... 10.01.11, 11:54
      Uważam, że żadna młoda osoba nie powinna głosować na kogokolwiek z PO, PiS, SLD, PSL.
      Oni wasz okradali, okradają i będą okradać. Powiem więcej, oni okradają nasze dzieci!
      Polska jest krajem nieuczciwym i nie przyjaznym młodym ludziom. Dba tylko i emerytów, nomen omen, najmłodszych w europie!
      Uciekajcie lub róbcie rewolucję, bo wasz dzieci będą płakać i płacić na górników, hutników, mundurowych, rolników i cholera wie kogo jeszcze.
      • makova_panenka Re: Uważam, że żadna młoda osoba nie powinna... 10.01.11, 11:57
        To niewątpliwie, ale w każdej rewolucji znajdzie się ktoś kto postara się o wykorzystanie jej do własnych celów. A w sumie wystarczyłoby przypomnieć tzw. politykom, że bycie u władzy nie polega na przymilaniu się bankom i mediom, ale także i przede wszystkim na rozwiązywaniu problemów.
      • kotek.filemon Re: Uważam, że żadna młoda osoba nie powinna... 10.01.11, 12:36
        > Dba tylko i emerytów, nomen omen, najmłodszych w europie!

Bo to był fantastyczny plan polskich nierządów na walkę z bezrobociem: wypchnąć na fikcyjne wcześniejsze emerytury, to ze statystyk znikną. Zresztą gdyby nie to, to większość tych ludzi i tak by głodowała bez żadnych dochodów, bo łatwiej znaleźć pracę kulawemu ślepcowi w Iraku niż 55-latkowi w polaczkowie. Teza, że rząd dba o emerytów też karkołomna: owszem, dba - o górniczych, resortowych i kieckowych. Reszta emerytów tylko im niepotrzebnie żyje zamiast pokornie zdychać pod płotem.
    • mariuszdd 3x15 ? To wszystko przez PiS 10.01.11, 11:57
      Niedobre PiS ;)
      • w.i.l PiS jako ekonomistkę zatrudnił Zytę Gilowską - 10.01.11, 14:32
        rodem z PO....
        Wszystko w rodzinie.
    • nieprawomyslny Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 12:01
      Ani premier ani żaden z jego genialnych strategów nie będzie polemizował z bandą "pseudoekonomistów" trąbiących o jakiejś rzekomej zapaści. Niech se Balcerowicz "wygra wybory i reformuje po swojemu", a ten rząd nie jest od tego aby "kogokolwiek cokolwiek bolało". Liczy się "tu i teraz" - obecni emeryci, rolnicy, mundurowi i reszta którzy sobie zasłużyli na to co mają, a nie jacyś tam przyszli emeryci i ich emerytury - ci będą mieli swoje do powiedzenia za 30 lat, a dzisiaj niech siedzą sobie cicho, bo i tak ZUS zabezpieczy dla nich lepsze środki niż jakikolwiek tam fundusz, choćby miał same obligacje. I to jest fakt, szczera prawda, bo tak powiedział premier, a ja mu wierzę.
    • aerman Rząd to wielkie dno 10.01.11, 12:06
      odnośnie Emerytur ,jest to skomplikowane bardzie jka by się zdawało ponieważ są 3 podziały ludzi .Mundurowi z przywilejami .Emeryci co mają wypracowane lata za PRL .I ci emeryci jak teraz robiący za najpodlejszą emeryture .Ale nasz zboczony rząd tego nie widzi .jesli sie ma w rzadzie ludzi po podstawówce lub zawodówce niema się czemu dziwić . więc nie zajmować sie pierdołami i dziwactwami tylko regulowac prawo .Odnośnie zwiazków zawodowych Polskich .Teraz to taki twór stworzony z ludzi bez autorytetu i wrecz oszklaowaną . Poprostu Polska to Państwo w państwie .jeden kradnie miliardy i nieidzie siedzieć drugi za 600 zł dostnie 3 lata więzienia .Oto taki zasrany kraj
    • spitzenreiter Panie Premierze 100% mojego poparcia w sprawie ofe 10.01.11, 12:19
      koniec ze sponsorowaniem prywatnego sektora ubezpieczeniowego z naszych przyszłych emerytur!!!
    • easy.teraz Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy od... 10.01.11, 12:29
      Nieuczciwość lub nieświadomość premiera polega na odkładaniu, a nie rozwiązywaniu problemów społecznych. Rząd nie rozwija wcześniej zawartych umów społecznych ale łatając dziury w finansach państwa praktycznie zrywa te umowy. Opinia Niesiołowskiego dotycząca krytyki Balcerowicza potwierdza te obawy. Główną troską rządu są potencjalne niepokoje społeczne. Wygląda na to że ten rząd to także stracony czas dla Polaków.

Polacy powinni zrozumieć, że odpowiedzialnie polityką państwa mogą kierować tylko ludzie rozumiejący ekonomię i stosunki społeczne, ludzie którzy posiadają głęboką wiedzę w tym zakresie, ludzie którzy mają odwagę powiedzieć społeczeństwu prawdę o stanie państwa, przekonać o niezbędności reform i o ich kosztach. Ci ludzie niestety mają istotną "wadę" - nie umieją łudzić społeczeństwo grą pozorów bo tak jak w życiu bywa wiedzą, że droga do każdego wartościowego celu nie jest łatwa. Oni ciągle w polskiej polityce przegrywają. Może warto lepiej im się przyjrzeć!!!
      • makova_panenka Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 12:33
        easy. W Polsce nie ma ludzi którym zależy na państwie. Mimo wszelkich wygłaszanych gładkich frazesów wcześniej czy później górę weźmie chęć napchania sobie michy, kieszeni, konta czy też ustawienia się na przyszłość.
      • kotek.filemon Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 12:39
        easy.teraz napisał:

> Główną troską rządu są potencjalne niepokoje społeczne.

Pokemonom udało się spacyfikować Polaków (zwłaszcza tych "młodych, wykształconych, z wielkich miast") tak bardzo, że nie robią tego, co powinni, czyli zadym połączonych z wieszaniem kogo trzeba na latarniach. Za PRL-u przy takim tempie wzrostu kosztów utrzymania jak obecnie wadza ludowa już dawno miałaby "siły reakcyjne" na ulicach...
        • makova_panenka Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 16:40
          Godzi się zauważyć, że tak różnorodnego silnego, bezkarnego i bezczelnego aparatu represji PRL nie miało.
          III RP dysponuje nieprawdopodobną armią uzbrojonych w broń, podsłuchy i prowokacje broniącą zaciekle rządzącego aktualnie układu. Dawniej była milicja i SB. Teraz od wymienienia trzyliterowych formacji zamordystycznych III RP rozbolałyby mnie palce.
    • jot-ta Re: Rząd NIE zrywa umowę społeczną 10.01.11, 12:46
      bo komisja trójstronna to jeszcze nie SPOŁECZEŃSTWO!
      proponuję powrót do reformy ZUS poczynając od likwidacji KRUS i wszelakich branżowych przywilejów emerytalnych,w tym szokujacych społeczeństwo emerytur mundurowych oraz górniczych.A wtedy wróćmy do rozmowy 'jak długo młodzi ludzie' mają pracować i ponosić koszty za błędy i zaniechania rządzących.
    • panbramkarz Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy od... 10.01.11, 13:00
      A mnie smiesza te rozwazania co bedzie za 20-30 lat, jakos namawiajac ludzi na 20-30 letnie kredyty hipoteczne nikt sie nad tym nie zastanawia a tu taka troska. A najsmieszniejsze jest to ze w tym kraju nie ma gwarancji co bedzie jutro............. po zapewnieniach premiera ze podwyzek podatkow nie bedzie budzimy sie pewnego ranka i co slyszymy? wzrost VAT po zapewnieniach ze nie wplynie to znaczaco na ceny zywnosci .......... slyszymy i widzimy ......... ceny zywnosci w gore.........
      No nie wspomne o poziomie sluzby zdrowia dzieki ktorej rzad stara sie uniknac wyplaty emerytur stosujac hmm chyba trzeba to nazwac ludobujstwem bo jak nazwac brak pelnego dostepu do sluzby zdrowia jak nazwac kalkulacje ze kuracja pacjenta jest nieoplacalna bo za krotko po niej pozyje a kase wydac trzeba jak nazwac bandyckie ceny lekow?
      I ja mam sie w tym kraju martwic co bedzie za 30 lat?
      • dupa2_1 Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 13:12
        To wszytko wina PIS.
        Wmówili nam, że PO to "liberałowie".
        A tu okazuje się, że to taka sama chołota demagogów jak w PISie i SLD.
        Tylko, że tamci (patrz Miller) i (patrz Gilowska) obniżyli podatki.
        Miller to nawet wprowadził podatek liniowy dla samozatrudniających się.

A tu Suchocka, Bielecki i Tusk wprowadzają podwyżki podatków.
        He, he, ale nas nabrali. Do jesieni tylko.
        • panbramkarz Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 13:18
          Tia a co bedzie jesienia? masz na mysli wybory? przeciez qrwa nie ma kogo wybierac wsrod tych debili w Polsce wybory przypominaja cos w rodzaju wyboru sposobu smierci........ czy lepiej byc powieszonym czy utopionym.
          • dupa2_1 Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 13:33
            Jesienią PO dostanie w dupę kopa.
            Ja zagłosuję na SLD, bo przynajmniej Miller zmniejszył podatki sobie i nam.
            W PIS są faszyści.
            Choć oni też zmniejszyli podatki, ale to była Gilowska, bo Jarczek nie zna się na ekonomii.
            Prawnicy myslą, że wystarczy uchwalic prawo, a wszyscy będa je stosować. Naiwniaki!
            • panbramkarz Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 13:40
              Podziwiam twoj optymizm ............ myslisz ze w obecnej sytuacji Miler moze cos zdzialac? pomijam ze w grze sa tylko dwie partie i co smieszniejsze nawet wyborcy tych parti ich nie akceptuja ale glosuja na nich ze strachu przed druga opcja.
              Osobiscie uwazam ze spoleczenstwo powinno pokazac ze ma dosc ich wszystkich i zbojkotowac wybory zeby potem zaden zlodziej nie mowil ze zostal demokratycznie wybrany.
              • dupa2_1 Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 14:04
                To nie optymizm.
                To akt rozpaczy, że PO okazała się bandą gnojków.
                oskarżenia o lenistwo umysłowe okazały się prawdą!
                oskarżenia o populizmi i zaniechanie reform okazały sie prawdą!
                oskarżenia o liberalizm okazały się kompletną NIEPRAWDĄ!!!!

To nalezy ukarać, a nie ma większej kary dla nich niż głosowanie na komunę.
                • jot-ta Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 15:19
                  dupa2_1 napisała:

> oskarżenia o liberalizm okazały się kompletną NIEPRAWDĄ!!!!

dziedziczenie składek emerytalnych to nie liberalizm właśnie?
                  a wczesniej ustalanie takiego prawa,zeby te wirtualne składki były jak największe
            • jot-ta Re: Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy 10.01.11, 15:15
              dupa2_1 napisała:

> Prawnicy myslą, że wystarczy uchwalic prawo, a wszyscy będa je stosować. Naiwni
              > aki!

prawnicy myslą...ale bardziej o tym jak wyprodukowac uchwałę z lukami prawnymi,zeby potem na tych lukach zrobić złoty interes oraz dodatkowo...zabezpieczyć sobie i najblizszym wysokie emerytury.
              i ten pomysł z dziedziczeniem składek emerytalnych...
    • dupa2_1 Re: Rząd zrywa umowę społeczną 10.01.11, 13:07
      Wyjechać z kraju złodzieji.
    • kostek_2004 Rząd zrywa umowę społeczną - autorzy reformy od... 10.01.11, 13:07
      List byłby bardziej wiarygodny gdyby oprócz podpisów Szanowni Autorzy napisali w jakich instytucjach związanych z OFE pracują lub pracowali i ile na tym zarobili.
      Nie wiem czy propozycja rządu wyjdzie nam na zdrowie. Na pewno spadnie (urealni się) giełda. Publiczne, krajowe i zagraniczne opinie ww Autorów i innych Geniuszy jak P. Balcerowicz pogorszą postrzeganie Polski a więc podniosą nieco oprocentowanie obligacji.
      To duża cena. Czy powinniśmy ją podjąć do walki ze świadomym, przestępczym wprowadzeniem OFE parę lat temu - to sprawa do zważenia.
    • 3miastowy umowę społeczna zerwaly OFE dawno temu... 10.01.11, 13:11
      gdzie sie podzialy obiecywane:
      1. mozliwosc wyplaty CALOSCI zgromadzonego w OFE kapitalu po przejsciu na emeryture?
      2. dziedziczenie swiadczen
      3. emerytury malzenskie?
      4. dlaczego wysokosc emerytury dla mezczyzny ma byc uzalezniona od dlugosci zycia kobiet?
      to kilka z brzegu pytan na temat tej rzekomej 'umowy spolecznej' - lewicka, gora i inni cwaniaczkowie zyjacy sobie dobrze z cudzych zabieranych pod przymusem pieniedzy glosno krzycza o szkodzie, gdy na proponowanych zmianach traca .... jakos tak cicho siedzieli, gdy wczesniej zrywano 'umowe spoleczna' - no ale wtedy ich mocodawcy na zrywaniu zyskiwali - teraz traca to od razu 'niezalezni' eksperci daja glos....
      apropos zrywania umowy spolecznej - warto rowniez przypomniec propozycje jakie lobby OFE z pomoca rzadu przemycily do ustawy o wyplatach emerytur kapitalowych.....- ano zaklad emerytalny po skasowaniu na dzien dobry sowitej prowizji od calego kapitalu emerytalnego nie bedzie w zaden sposob waloryzowal wyplacanego swiadczenia ( krotko mowiac wszelkie zyski z odsetek od kapitalu emerytalnego, z ktorego zaklad mial wyplacac emerytury mialy trafiac tylko i wylacznie do zakladu - emeryt rzekomy wlasciciel tych pieniedzy nic z tego nie bedzie mial ).... dzieki Bogu ta zlodziejska propozycja zostala zawetowana przez Prezydenta Kaczynskiego.
      Nie mam za grosz zaufania dla pozostajacych na garnuszku OFE cwaniakow takich jak Góra czy Lewicka.... gromada oszustow.
      Skoro OFE sa takie dobre to dlaczego sa przymusowe? Im predzej rzad rozpedzi to zlodziejstwo tym lepiej
    • jazmig Partacze bronią swoje partactwo 10.01.11, 13:16
      Reforma emerytalna Buzka/Góry/Lisowskiej okazała cię być jednym wielkim bezczelnym oszustwem. Pieniądze przyszłych emerytów idą na opłacanie sutych pensji właścicieli i pracowników OFE, a przyszłym emerytom zostają nędzne resztki.

Składka emerytalna wzrasta poniżej wskaźnika inflacji, co oznacza, że realnie przyszły emeryt traci swoje pieniądze w OFE.

Tej forsy, kradzionej emerytom, bronią dla siebie "twórcy" reformy.

Należy natychmiast zlikwidować przymus płacenia do OFE, wpłaty powinny być wyłącznie dobrowolne i w dowolnym momencie płatnik powinien móc przenieść swoje pieniądze do innego funduszu lub do ZUS.
    • mccudden odpowiadam mada.kinhcim 10.01.11, 13:36
      Jakie to zroznicowanie, skoro 52% aktywów OFE to obligacje Skarbu Panstwa, ktorych splacalnosc zalezy do tych samych czynnikow co wyplata emerytury z ZUS, bo w koncu emerytury placi sie z biezacych skladek i podatkow (a czasem z nowego dlugu zaciaganego w postaci obligacji), zas obligacje SP bedace w portfelach OFE bedzie splacac sie z .....z podatkow (a czasem z nowego dlugu zaciaganego w posatci obligacji) i biezacych skladek emerytalnych, bowiem emeryci (ci ZUS-owi, to tez podatnicy, a oni sa beneficjentami skladek pracujacych).

Na początek powiem, że łatwiej czytałoby się Twoje wypowiedzi, gdybyś zadała (zadał) sobie trud pisania po polsku, a nie w języku klawiaturowym.
      Zakupy obligacji państwowych w takim procencie wymusił rząd. Chcieli mieć po prostu zbyt na kiepskie wówczas papiery. Mimo wszystko 38% to jednak akcje (tu też jest ograniczenie, że to głównie mają być akcje polskich firm) i tu można temu przyklasnąć, bo są akcje tzw. pewniaków, które w dłuższej perspektywie są w stanie zarobić przyzwoite pieniądze. Pieniądze zabrane nam jednym podpisem będą natychmiast wypłacane obecnym emerytom. Na koncie ZUS będzie zapisywana ich wartość - za 30 lat wg rządu powinienem dostać je z powrotem w formie emerytury razem z nadwyżką. Pytam z czego rząd chce mi je wypłaci? W ciągu 20 lat nigdy nie było w tym kraju nadwyżki budżetowej, a ilość emerytów będzie się zwiększać. Jednocześnie zmniejszać się będzie liczba pracujących, co za tym idzie będzie malał dochód budżetu. W liście który komentujemy był zapis o tym, że to co prywatyzujemy ma być zwrócone narodowi w formie emerytur - tak się stało, ale lwia część z tego dochodu poszła się walić...w KRUS, w górnictwo, w administrację. Generalnie mówiąc - ukradziono nam pieniądze, dając w zamian Inflanty. Za 30 lat Tusk, Fedak, Rostowski będą albo na specjalnej emeryturze, albo będą gryźli ziemię. I będą i Ciebie i mnie mieli w d...ie. A ty dostaniesz 600 zł emerytury. Z ZUS.
      • mada.kinhcim Re: odpowiadam mada.kinhcim 10.01.11, 14:24
        Zobacz co jest w funduszach OFE w portfelu akcyjnym, 95% przychodow tych firm to przychody z rynka krajowego. Jak beda wygladac wyniki tych pewniakow w kraju, w ktorym pogorszy sie proporacja pracujacych do emerytow. Pewniaki to one sa teraz jak pokolenie boomu demograficznego wchodzi na rynek i kupuje, kupuje i kupuje, i placi skladki, skladki, skladki, za ktore OFE te pewniaki kupuja. Jak to pokolenie bedzie przechodzic na emeryture, to przestanie tak kupowac, bo starym ludziom nie rosnie tak poziom konsumpcji. Jak to pokolenie bedzie przechodzic na emeryture, a w ich miejsce nie wejda mlodzi, to relacje kupujacych ma gieldzie do sprzedajacych pogorszy sie na rzecz tych ostatnich. Jaki z teo wniosek? otoz akcje pewniakow beda spadac. OFE beda w tedy sprzedawac, a nie kupowac. Zagranica tez nie bedzie kupowac akcji firm (polskich, skoncentrowanych na polskim rynku), ktorym grupa klientow kurczy sie. Do tego dodaj sobie jeszcze jeden element, spadek relacji pracujacych do emerytow w sytuacji, gdy Ci ostatni z wiekiem kupuja coraz wiecej pracy (opieka nd starymi ludzmi) oznacza wzrost kosztow tej pracy (czyli spadek wartosci Twoich zainwestowanych w kapital, pieniedzy). Z demografia nie wygrasz. Za to z Toba PTE juz wygraly, bo oni kase biora juz dzis, a obiecuja Ci "lepsze jutro" w zamian.
    • killgrill Referendum-referendum-referendum 10.01.11, 13:36
      Dlaczego kolejne rządy ni echca spytac Polaków czego chcą??
      A mozna chyba w referendum zapytac czy chcecmy reformy emerytalnej a'la Tusk czy rzeczywistej z KRUSami i mundurówka? Wtedy byłoby jasne czego chce naród i realizowac to
      • akiraxx Re: Referendum-referendum-referendum 10.01.11, 16:59
        killgrill napisała:

> Dlaczego kolejne rządy ni echca spytac Polaków czego chcą??
        > A mozna chyba w referendum zapytac czy chcecmy reformy emerytalnej a'la Tusk cz
        > y rzeczywistej z KRUSami i mundurówka? Wtedy byłoby jasne czego chce naród i re
        > alizowac to

Takie referendum było 3 lata temu, tyle że PO po swojemu zinterpretowała wyniki. Następnym razem trzeba się upewnić, żeby wyników nie interpretował nikt z PO/PSL/PiS/SLD i innych odpadów po powyższych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka