q-ku 18.01.11, 13:17 no nareszcie ważny temat, bo oglądanie codziennie rozbitego samolotu i zaciętych mord pseudopolityków, którzy umieją tylko o tym, doprowadza mnie do haftu "orliki kultury" popieram kopanina piłki to hodowla kiboli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agent.orange Czytanie. Reaktywacja? D**pa a nie reaktywacja 18.01.11, 13:19 Ludzi nie stać na książki i prasę więc zaczynają odwiedzać biblioteki. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku nie stać Cię? A jaki masz TV - ile cali? 18.01.11, 15:18 Ci których "nie stać" na książki mają wszyscy LCD lub plazmy 40 cali i więcej niejednokrotnie sprawdziłem na takich osobnikach Odpowiedz Link Zgłoś
wnukstalina Re: nie stać Cię? A jaki masz TV - ile cali? 18.01.11, 15:50 Chociaż buractwa nie cierpię a fakt, że im większe buractwo, tym ekran większy ale proste dzielenie 4000 zł na 4 lata (minimalny okres życia TV) i na 50 zł średniej ceny dobrej książki daje 20 książek na rodzinę przy tym odbiorniku się gromadzącą, przy 4-osobowej po 5 książek na rok na łba. Owszem i to jest dobry wynik ale z biblioteki w tym czasie dobry czytelnik wypożyczy i przeczyta 50 książek, po co więc ma więc ograniczać się do tych 5? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: nie stać Cię? A jaki masz TV - ile cali? 18.01.11, 17:18 :) dla mnie zakupy książek zostały przyhamowane z innego powodu. Nie ma ich już gdzie kłaść. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku aa, widzisz, a ja niedrogo obudowałem półkami 18.01.11, 20:50 ściany od góry do dołu jest PIĘKNIE w domu z książeczkami a jak świetnie w takim wnętrzu brzmi dobra muzyka Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat popieram: nie ma gdzie tego trzymac 27.01.11, 13:44 Niestety dobrze to wyglada we wnetrzu w stylu Ludwika XIV czy na meblach 'gdanskich', nie w nowoczesnym, nieco minimalistycznym domu. Mam ten sam problem, niedawno wywalilismy z piwnicy kilka kartonow ksiazek zbieranych jeszcze przez moich rodzicow za mlodu - nie ma kompletnie gdzie tego trzymac. Nie ma tez po co, bo w zasadzie nie wracam do przeczytanej juz ksiazki (wyjatki to oczywiscie encyklopedie itp). Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: popieram: nie ma gdzie tego trzymac 27.01.11, 14:27 A ja lubię wracać. Niestety książki beletrystyczne, zwłaszcza jak mnie "wessie" akcja potrafię "skonsumować" z szybkościa jednego wieczora. Jak grubsza, a ja nie mam czasu, zostaję przystanki autobusowe i autobusy jak nie ma tłoku, to maks tydzień. No i potem jak "nie ma czego czytać" to trzeba się pocieszac powtórkami wyciągniętymi z półki. A co do półek to jest dokładnie tak jak piszesz. W dużych mieszkaniach przedwojennej inteligencji było gdzie te książki składować. Gdzie dziś je położyć by nie zagracić na twardo mieszkania? Zwłaszcza jak się ma kilkutysięczny księgozbiór? Odpowiedz Link Zgłoś
nople Re: popieram: nie ma gdzie tego trzymac 27.01.11, 15:45 Trzeba poszukać takich miejsc na półki, by nie przytłaczały, a ładnie komponowały się z resztą pomieszczenia. Widziałam w tego typu (nowoczesnych) mieszkaniach np. półki nad drzwiami, pod sufitem. Zawsze to lepsze niż wynoszenie książek do piwnicy (nie pozwoliłabym na coś takiego) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: popieram: nie ma gdzie tego trzymac 28.01.11, 10:27 Jasne, że ich do piwnicy nie wyniosę. Narazie założyłem sobie "bana" (hi hi nie ma to jak nowomowa komputerowa) na zakupy, zastanawiam się nad półkami i czytnikiem e-booków. Odpowiedz Link Zgłoś
best.dezynwoltura Czytanie. Reaktywacja? 18.01.11, 13:44 W mojej bibliotece również zauważyłam wzrost zainteresowania czytelnictwem, frekwencja jest wyraźnie wyższa od czasu, gdy zainstalowano darmowy internet. Trochę mnie to denerwuje, bowiem biblioteka była dla mnie taką oazą ciszy i spokoju, a od kiedy ruch jest większy, straciła niestety tę cechę... Ale przecież jest to biblioteka "publiczna", nie moja własna, więc trudno. A tak poważnie, to cieszy fakt, że coraz większa liczba młodzieży sięga po książki. Bo to nie tak, że czytają książki z biblioteki, gdyż ich nie stać na ich kupno. Jak pokochają czytanie, wówczas będą kupować, bo książki staną się artykułem pierwszej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard Polacy potrafią świetnie czytać 18.01.11, 13:45 Mamy świetnych lektorów, którzy bez zająknięcia potrafią wyklepać na cały regulator całe tłumaczeni filmu aktorskiego! Wielki wkład w kulturę światową. Wspaniałe rozwiązanie - Catherine D'Eneuve pierwsze dwa wyrazy zdania mówi swoim seksi głosem, a całą resztę ryczy barytonem! Odpowiedz Link Zgłoś
2.pradziad Re: Polacy potrafią świetnie czytać 18.01.11, 15:08 No, wreszcie ktoś zauważył lektorskie barbarzyństwo, niweczące bez reszty to coś, co sprawia że film może być SZTUKĄ. Do tej pory tylko głusi i świętej pamięci recenzent Kałużyński dopominali się o emisję filmów z napisami i oryginalnym dźwiękiem - jak na całym świecie się praktykuje. Nie jestem jednak naiwny - te lektorskie, tępe wrzaski stały się już normą, której polscy telewidzowie nie dadzą sobie odebrać. Komu chciałoby się znowu mozolnie odczytywać teksty z ekranu, jak można popierdywać w fotelu z zamkniętymi oczami ! A skutki widzimy w internecie. Co najmniej 90 % wpisów obarczone jest horrendalnymi błędami, nie mówiąc już o bełkotliwej treści. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polacy potrafią świetnie czytać 18.01.11, 15:48 Niestety alternatywą dla lektora nie są napisy ale pełen dubbing. To ja już wolę lektora, bo człowiek przyzyczajony do takiego odbioru filmów potrafi go sobie w głowie "wyciszyć" i słyszęc oryginalne głosy a od lektora brać tylko ich znaczenie. Dokładnie tą samą sztuczkę się robi przy czytaniu napisów. Wprawna osoba po pewnym czasie zapomina nawet, że treść wypowiedzi zna z napisów, a nie z głosu. Pełen dubbing to zabija. Np. wytrwale szukałem oryginalnych - tzn z napisami emisji filmów o Harrym Potterze. Oni mówią taką piękną angielszczyzną. Z drugiej strony raz przypadkiem usłyszałem najnowszą część gwiezdnych wojen z pełnym dubbingiem. Przez pare pierwszych sekund byłem pewien, że chodzi o jakiś pastisz. Jedynie pełen dubbing sprawdza się w filmach rysunkowych (Shrek rządzi!!). Odpowiedz Link Zgłoś
bruno_ja Re: Polacy potrafią świetnie czytać 18.01.11, 15:58 W wielu krajach TV wyświetla się filmy z napisami i twierdzi się, że to dla dobra oglądających. Uczą się dzięki temu języków. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Polacy potrafią świetnie czytać 18.01.11, 17:17 Ależ ja tego nie neguję, że napisy są lepsze niż lektor. Tyle, że dystrybutorzy filmów zamiast lektora propagują pełen dubbing, a nie napisy. Więc walcząc z lektorem defakto otwieracie wolną drogę dla czegoś JESZCZE gorszego od lektora. Tak przynajmniej "coś" z oryginału słychać. Tak nie będzie NIC słychać. No ale mam nadzieje, że po cyfryzacji TV jednak uda się wymusić kilka ścieżek dźwiękowych równolegle oraz napisy. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard Znów te bzdety o "słyszeniu" oryginału 19.01.11, 13:30 maaac napisał: > Ależ ja tego nie neguję, że napisy są lepsze niż lektor. > Tyle, że dystrybutorzy filmów zamiast lektora propagują pełen dubbing, a nie na > pisy. > Więc walcząc z lektorem defakto otwieracie wolną drogę dla czegoś JESZCZE gorsz > ego od lektora. Tak przynajmniej "coś" z oryginału słychać. Tak nie będzie NIC > słychać. > > No ale mam nadzieje, że po cyfryzacji TV jednak uda się wymusić kilka ścieżek d > źwiękowych równolegle oraz napisy. Ten, kto twierdzi, że przy lektorze słyszy oryginał, chyba nigdy filmu w oryginale nie oglądał, ani też nie miał okazji oglądać go w pełnym dubbingu. "Opowieści z Narnii" - obejrzyjcie sobie trzy razy kapitalną polską wersję, a potem angielską - zobaczycie, jaki jest urok polskiego dubibngu - naprawdę jest jednym z najlepszych w Europie, a aktorzy grają bardzo naturalnie i nie wyrzymają się do ruchów ust. Duuużo lepszy niż zblazowany, spruty czeski czy węgierski dubbing z "wyrzymającymi" się głosami. PS: czy ktoś potrafi mi logicznie wyjaśnić, dlaczego nigdy kobieta nie jest lektorem w filmach aktorskich? Bo nie ma basowego głosu i za słabo zagłusza???? Nawet w filmach typu "Pożegnanie z Afryką" albo "Indochiny" - czyli takich gdzie głównym bohaterem jest kobieta? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Znów te bzdety o "słyszeniu" oryginału 27.01.11, 14:59 > Ten, kto twierdzi, że przy lektorze słyszy oryginał, chyba nigdy filmu w orygin > ale nie oglądał, ani też nie miał okazji oglądać go w pełnym dubbingu. "Opowieś > ci z Narnii" A ja uważam, że ty opowiadasz bzdety. Ja słyszę. Pełen dubbing filmów aktorskich mnie wkurza. Zwłaszcza, że nie da się "podrobić" tak charakterystycznego głosu jak np. Whoopi Goldberg. > Opowieś ci z Narnii" - obejrzyjcie sobie trzy razy kapitalną polską wersję, a potem > angielską - zobaczycie, jaki jest urok polskiego dubibngu - naprawdę jest jednym z > najlepszych w Europie, a aktorzy grają bardzo naturalnie i nie wyrzymają się do ruchów ust. > Duuużo lepszy niż zblazowany, spruty czeski czy węgierski dubbing z "wyrzymającymi" się > głosami. No to się zachwycaj. Ja jednak wolę słyszeć oryginalne głosy. Jedyny sens ma dla mnie dubbing filmów rysunkowych. > PS: czy ktoś potrafi mi logicznie wyjaśnić, dlaczego nigdy kobieta nie jest lek > torem w filmach aktorskich? Bo nie ma basowego głosu i za słabo zagłusza???? Nawet > w filmach typu "Pożegnanie z Afryką" albo "Indochiny" - czyli takich gdzie > głównym bohaterem jest kobieta? Dlaczego? To zastanów się co to znaczy "głos radiowy"? Jakie osoby dobiera się na spikerów radiowych. Jakoś tak zwykle są to osoby o dość niskich głosach. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard Ile tego pełnego dubbingu masz? 19.01.11, 13:45 maaac napisał: > Ależ ja tego nie neguję, że napisy są lepsze niż lektor. > Tyle, że dystrybutorzy filmów zamiast lektora propagują pełen dubbing, a nie na > pisy. > Więc walcząc z lektorem defakto otwieracie wolną drogę dla czegoś JESZCZE gorsz > ego od lektora. Tak przynajmniej "coś" z oryginału słychać. Tak nie będzie NIC > słychać. > > No ale mam nadzieje, że po cyfryzacji TV jednak uda się wymusić kilka ścieżek d > źwiękowych równolegle oraz napisy. Puknij sie w głowę! Wszędzie, dosłownie wszędzie lektor, nawet w musicalach. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ile tego pełnego dubbingu masz? 27.01.11, 15:01 > Puknij sie w głowę! Wszędzie, dosłownie wszędzie lektor, nawet w musicalach. No cóż, młode społeczeństwo jest wygodne. Musi mieć pełny dubbing bo inaczej sobie nie daje rady. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard Powołujesz się na Szwecję? 19.01.11, 13:36 bruno_ja napisał: > W wielu krajach TV wyświetla się filmy z napisami i twierdzi się, że to dla dob > ra oglądających. Uczą się dzięki temu języków. > Szwedom jest łatwo nauczyć się angielskiego, no i ta motywacja. A wcale szwedzki nie jest do angielskiego podobny, no może w stopniu takim jak polski do bułgarskiego albo jeszcze mniej... A co z Rumunią czy Jugolandią, gdzie jest takie dziadostwo, że napisy są nawet w programach o zwierzątkach? I gdzie wcale nie lepiej z językami niż w Polsce? O tym już nikt nie mówi. Poza tym 80 procent krajów świata praktykuje dubbing lub wielolektorstwo-aktorstwo (Indie, Rosja). Lektor jest tylko w Polsce i w Wietnamie. Nie wiem czy jeszcze nie w Laosie. Spróbujcie sobie obejrzeć film z ruskim lektorem, nawet jeśli znacie rosyjski, to nie zrozumiecie, kto do kogo mówi - oto zaleta dubbingu - widać dzięki niemu też można się uczyć języków nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard Oryginał słychać? Naprawdę? 19.01.11, 13:37 maaac napisał: > Niestety alternatywą dla lektora nie są napisy ale pełen dubbing. > > To ja już wolę lektora, bo człowiek przyzyczajony do takiego odbioru filmów pot > rafi go sobie w głowie "wyciszyć" i słyszęc oryginalne głosy a od lektora brać > tylko ich znaczenie. > > Dokładnie tą samą sztuczkę się robi przy czytaniu napisów. Wprawna osoba po pew > nym czasie zapomina nawet, że treść wypowiedzi zna z napisów, a nie z głosu. > > Pełen dubbing to zabija. Np. wytrwale szukałem oryginalnych - tzn z napisami em > isji filmów o Harrym Potterze. Oni mówią taką piękną angielszczyzną. Z drugiej > strony raz przypadkiem usłyszałem najnowszą część gwiezdnych wojen z pełnym dub > bingiem. Przez pare pierwszych sekund byłem pewien, że chodzi o jakiś pastisz. > > Jedynie pełen dubbing sprawdza się w filmach rysunkowych (Shrek rządzi!!). Włącz sobie dowolny film na TCM to się zdziwsz, jak "słychać" - no chyba że lubisz się "wsłuchiać" i "wykopywać" resztki spod spodu... Sukcesu! Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard Wytrwale szukałeś Harry Pottera? Naprawdę? 19.01.11, 14:27 A nie wpadłeś na pomysł, żeby pójść do wypożyczalni, wypożyczyć za 5,50 do 8,50 za płytę i miałbyś oryginał i parę innych wersji? Co? 6 złotych to tak dużo? Wiadomo, jak się nauczyło że wszystko bezkarnie można za darmochę ciągnąć z netu? A jak nie ma wypożyczalni - to jest sklep. Inna sprawa, że ostatnio pojawił się wydawca płyt, KinoŚwiat, który wydaje wszystko tylko w polskiej wersji - a to jest prawdziwa plaga! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Wytrwale szukałeś Harry Pottera? Naprawdę? 28.01.11, 10:32 Głupcze. Szukałem w jakim kinie będzie wyświetlany z oryginalną ścieżką dźwiękową, a nie dubbingiem. Jakbyś się naprawdę na filmach znał to byś wiedział, że niektóre filmy jednak trzeba oglądać w kinie, i to najlepiej takim gdzie tacy jak ty profani, nie żrą popcornu i nie siorbią jakiś napojów. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard Skąd to przekonanie? 19.01.11, 13:43 maaac napisał: > Niestety alternatywą dla lektora nie są napisy ale pełen dubbing. > > To ja już wolę lektora, bo człowiek przyzyczajony do takiego odbioru filmów pot > rafi go sobie w głowie "wyciszyć" i słyszęc oryginalne głosy a od lektora brać > tylko ich znaczenie. > > Dokładnie tą samą sztuczkę się robi przy czytaniu napisów. Wprawna osoba po pew > nym czasie zapomina nawet, że treść wypowiedzi zna z napisów, a nie z głosu. > > Pełen dubbing to zabija. Np. wytrwale szukałem oryginalnych - tzn z napisami em > isji filmów o Harrym Potterze. Oni mówią taką piękną angielszczyzną. Z drugiej > strony raz przypadkiem usłyszałem najnowszą część gwiezdnych wojen z pełnym dub > bingiem. Przez pare pierwszych sekund byłem pewien, że chodzi o jakiś pastisz. > > Jedynie pełen dubbing sprawdza się w filmach rysunkowych (Shrek rządzi!!). A skąd to święte przekonanie, że lektor (voice-over) jest w filmach aktorskich mniejszą pomyłką niż dubbing? Bo TV oszczędza i boi się puszczać istniejących superwersji dubbingowych (jak np. E.T.) - żeby widz się za bardzo nie rozwydrzył? Wyboraź sobie, że w krajach gdzie króluje dubbing, jest go mniej niż w Polsce obskurnego lektora, jest duuuuużo więcej filmów w werjsi tylko z napisami, a już na pewno nie ma go w musicalach, tak, jak w Polsce robi się - lektor czyta tłumaczenie piosenek na głos - bo to jest tańsze o 30 procent niż napisy. Zadzwoń do Master-Film i spytaj co droższe - lektor czy napisy a sam się przekonasz. Poza tym we wszystkich krajach, gdzie jest dubbing, możesz sobie wybrać WO + napisy Odpowiedz Link Zgłoś
nople Re: Polacy potrafią świetnie czytać 27.01.11, 15:42 Tylko i jedynie w filmach animowanych, w zwykłych - to zbyt ciężkie do zniesienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bezzebnypirat lektor vs dubbing - wole lektora 27.01.11, 13:48 Choc w wiekszosci przypadkow wole filmy z napisami. Ale czasami mam dosc i wlaczam film jako wypelnienie pustego pokoju. Przy lektorze mozna wyciagnac intonacje z ori glosu, przy dubbingu... tragedia. Wnioski? Kupcie sobie kablowke UPC/dekodery cyfrowe N czy cos podobnego, a bedziecie mogli wybrac sciezke dzwiekowa. Odpowiedz Link Zgłoś
photoreporter podatek wzrósł, książki zdrożały, ludzi nie stać b 18.01.11, 14:01 podatek wzrósł, książki zdrożały, ludzi nie stać by kupić książki...proste. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno_ja Re: podatek wzrósł, książki zdrożały, ludzi nie s 18.01.11, 14:09 photoreporter napisał: > podatek wzrósł, książki zdrożały, ludzi nie stać by kupić książki...proste. Niestety nie dla naszych polityków. Być może wychodzą z założenia, że nieczytającymi rządzi się łatwiej. Albo uważają książki za zbędny luksus, w tym wypadku trzeba się cieszyć, że nie obłożyli książek akcyzą. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Czytanie. Reaktywacja? 18.01.11, 14:18 o Boże! 20 lat pracy by ukształtować "nowe społeczeństwo", nowy wspaniały świat, świat kretynów oglądających papkę telewizyjną miałby trafić szlag?! Cały życie Michnika w p..... Odpowiedz Link Zgłoś
klopsiki7 Czytanie. Reaktywacja? 18.01.11, 14:19 Polecam gorąco filię nr 4 na ul. Lodowej w Poznaniu. Najlepsza biblioteka jaką znam! A jestem już zapisany w wielu... Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Ksiazka i czytanie-najwazniejszy punkt w programie 18.01.11, 14:23 rozwoju kultury narodowej... Nic nie rozwija wyobrazni i kreatywnosci jak czytanie ksiazek... i radio... A wyobrazni i kreatywnosci w doroslym zyciu potrzebuje kazdy.. lekarz i gornik, piekarz i fryzjer.. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Czytanie. Reaktywacja? 18.01.11, 15:00 Owczy pęd za modą ? " Pokolenie " Harry'ego Pottera - zaczyna czytać Stiega Larssona... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pawman przecież to piractwo 18.01.11, 15:03 czyż nie? z tego nie będzie pieniędzy dla biednych wydawców i pośredników....no i autorów. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobiejac Sratytaty 18.01.11, 15:18 Bezsensowny artykuł. Kto czytał ten będzie czytać, ot co. Ja jestem zapisany w mojej bibliotece już 15 rok (mam 33 lata). Co miesiąc wypożyczam 1 książkę, ale do tego raz na miesiąc kupuję książkę na Allegro + myszkuję po pchlich targach, także kolejka moich książek do przeczytania jest imponująca :)) Na moje czytanie nie mają wpływu żadne słupki, ankiety czy pikiety "Szabes Cajtung". Ten artykuł to zwykła pismacza popelina. djamaladdin.blog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
magtic Biblioteka = Pirat !!! 18.01.11, 15:27 Jak wytłumaczycie udostępnianie bez oplaty licencjyjnej?! Osądzić i zamknąć wszystkie biblioteki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
justynatravel Czytanie może być modne 18.01.11, 15:40 Ano tak, czytanie może być modne, bo w pędzie codzienności mamy co raz mniej sensownych tematów do rozmów. Znajomi szukają inspiracji rozmawiając z tymi, którzy są na bieżąco, czyli z pracownikami bibliotek. Poza tym, gdzie jeśli nie w bibliotece znaleźć dobrego (oczytanego) kandydata na męża. Dyskoteki raczej odpadają, chociaż zależy kto, kogo szuka. Coś fajnego dla nastolatka Odpowiedz Link Zgłoś
leon.33 Czytanie. Reaktywacja? 18.01.11, 15:59 Dlaczego jescze antypiraci tu nie dostrzegli pola do dzialania? Przeciez tutaj ludzie czytają za darmo! Wydawnictwa, autorzy no i przede wszystkim ZAIKS nic z tego nie ma! Po prostu skandal :) Trzeba natychmiast zamknac te osrodki dystrybucji darmowych ksiazek. A zarzadzajacym wymierzyc surowe kary ;p Odpowiedz Link Zgłoś
szampans Podręczniki 18.01.11, 20:16 Przez 35 lat byłem wykładowcą na wydziale architektury w Belgii. Około 15 lat temu dyrekcja instytutu zobowiązała wykładowców do podania ich podręczników w całości w Internecie. Korzystanie z nich jest możliwe jedynie dla tych, którzy znają kod dostępu (czyli studentów). Przed zajęciami każdy student może przestudiować część teoretyczną i wydrukować sobie tematy ćwiczeń. Jeśli ktoś nie posiada komputera, to może tego dokonać w sali komputerowej instytutu. Po powrocie do Polski byłem przerażony cenami wszelkich podręczników, także tych dla uczniów szkół podstawowych i średnich. Ekonomia kraju, to także ekonomia w takich dziedzinach, jak szkolnictwo. Tymczasem polscy, niezwykle pazerni wydawcy, sprzedają zeszyty do ćwiczeń wyłącznie z podręcznikami, których przecież można by było używać wielokrotnie. Podobno płacą też nauczycielom, gdy ci zmieniają podręczniki, uniemożliwiając w ten sposób korzystanie z tych z lat poprzednich. Rodzice płaczą i płacą. A przecież mogliby wydać zaoszczędzone pieniądze na chociażby na oprzyrządowanie komputerów ich pociech. Owocowałoby to przez kilka lat i kosztowałoby znacznie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood też często odwiedzam biblioteki 27.01.11, 12:03 ostatnio czytałem Coetzee "Hańba" "Czekając na Barbarzyńców" Lessing "Trawa rośnie", pożyczyłem film na DVD "300" czytam Spiegla i Focusa po niemiecku, wszystko to polecam, koszt 0pln Odpowiedz Link Zgłoś
dpp.maketing Re: Czytanie. Reaktywacja? Bo książki drogie 27.01.11, 13:50 Przy tej cenie książek to nic dziwnego. W necie też wcale nie jest łatwo o darmowe zasoby. W kwestiach naukowych lub popularnonaukowych to można czasami jeszcze coś znaleźć na books.google.pl/, ale jeżeli już chodzi o beletrystykę to jest to bardzo ciężkie, poza tym z dzisiejszych monitorów czyta się wciąż ciężko, no chyba, że krótkie formy takie jak ###_*.dpp ddpppp.blogspot.com/ ___________________________ ###_*.dpp ddpppp.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś