Dodaj do ulubionych

Menu tylko dla Polaków

• goooral Czegoś więcej potrzeba ? 27.01.11, 12:58
      "Skąd ta wrogość wobec Romów?

- Ze strachu - mówi Anna Markowska. - Ludzie boją się nieznanego. A nasza kultura i zwyczaje są Polakom obce. Rom wykłóca się o ceny, bo negocjacje są cygańskim zwyczajem.

Marek Miller: - Niektórzy zarzucają mi, że jestem głośny, że macham rękami. No po coś mamy tę mowę, te gesty... A zresztą czy Polacy są zawsze spokojni? Nigdy nie zrobili awantury w restauracji?

Anna Markowska: - Polacy myślą, że jak Romowie w restauracji mówią po swojemu, to albo ich obgadują, albo coś kombinują. A my podczas obiadu omawiamy wszystkie rodzinne sprawy. Mówimy głośno, żeby dziadek też usłyszał.

Miller: - Kiedy słyszę, od Polaków, że Cyganie są ordynarni, bo głośno się śmieją, odpowiadam: Pan Bóg nas takimi stworzył i chyba tacy mu się podobamy.

Więcej... wyborcza.pl/1,82709,9010971,Kolorowe_spodnice_zostawiamy_w_domu__zeby_was_nie.html?as=2&startsz=x#ixzz1CEh6cGza
    • antidotumm Jestem z Poznania 27.01.11, 13:02
      - w popularnych restauracjach i barach widze bardzo duzo cyganskich rodzin, zachowuja sie moze ciut glosniej niz inni goscie, ale bez przesady.... a ze chodza ogrooooomnymi grupami, to restauratorzy maja zarobek. Nikomu na pewno nie przeszkadzaja.
      Moze rozrabiaja mlodzi romscy mężczyźni, samotnie przychodzacy do barow? - tak by wynikalo...
    • restauratorpoznan Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 13:04
      Jeżeli to jest dyskryminacja, to taka sama jak w przypadku osób nietrzeźwych, odurzonych lub niechlujnych. Każdy kto prowadzi jakąś gastronomię doskonale wie , że w 90% Cyganie wchodzą do lokalu z zamiarem okradzenia lokalu lub obsługi. Podstawowy ich numer to dwie lub więcej kobiet z dziećmi zamawiajace najtańszy artykuł, przeważnie tani napój. Kładą na ladzie banknot 200zł, a kiedy kelnerka przynosi napój i chowając banknot wydaje resztę - wybucha awantura!!! Kobiety krzyczą, że drożyzna, a dzieci jak na zawołanie zaczynają płakać, oczywiście bardzo głośno . Domagają się zwrotu swoich pieniędzy, ale wtedy zawsze okazuje się, że z reszty wydanej przez kelnerkę zniknął jeden banknot!!! Przeważnie największy. No i awantura na całego! Kelnerka nie wzięła, one oczywiście też nie. Kiedy jednak w takim przypadku zamknąłem lokal i zagroziłem wezwaniem Policji, zaginiona stówka cudownie znalazła się na podłodze. To jest często praktykowany numer, Przestrzegam wszystkich, zwłaszcza niedoświadczone kelnerki!!!
      Jeżeli juz korzystają z usług lokalu, to w 99% jest kłopot z uregulowaniem rachunku. Lepiej poprostu ich nie wpuszczać. Bezdomnych i pijanych nie wpuszczamy i nikt nie robi z tego problemu.
      Restaurator z Poznania.
      • drmuras Restaurator tylko dla Polaków 27.01.11, 17:40
        Dyskryminacja rasowa zespół poglądów głoszących tezę o nierówności ludzi, a wynikająca z nich ideologia przyjmuje wyższość jednych ras nad innymi. Rasizm nigdy nie był ideologią jednolitą, zmieniał się i ewoluował, toteż nie istnieje modelowy wzór rasizmu – jego istotę można badać wyłącznie poprzez historię.

Kup sobie brunatną koszulę koleś
    • velandil Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 13:12
      Różnica między Romami, a Żydami jest taka, że Romowie sami sobie zapracowali na obecną sytuację. Większość z nich nie pracuje, tylko żyje z zasiłków wypłacanych z NASZYCH pieniędzy. My pracujemy i płacimy podatki, żeby te nieroby mogły nas potem okradać. Nawet czytać i pisać często nie potrafią. Nie wspomnę już, że nawet nie raczą przestrzegać polskiego prawa domagając się uznania ich "tradycji" i obyczajów, jak choćby małżeństwa i uprawianie seksu z nieletnimi. Skoro żyją w Polsce, to powinni przestrzegać POLSKIEGO prawa, a jak im to nie pasuje to niech wyp!eprzają do siebie, nikt im nie każe żyć w Polsce. Niech wyślą dzieci do szkoły, przestaną kraść i żerować na zasiłkach, niech idą do normalnej roboty i sobie sami zarobią na siebie.
    • ajent.007 Polska dla Polaków 27.01.11, 13:16
      I slusznie. Zacznijmy wreszcie szanowac siebie samych. Ja osobiscie mam dosyc obecnosci cyganow w Polsce i ogolnie w Europie. Europa jest dla Europejczykow a nie dla cyganow! Czasy tzw. politycznej poprawnosci sie skonczyly, a eksperyment z wielokulturowoscia nie sprawdzil sie nigdzie: ani w Europie, ani w Ameryce Pln., ani tez w Australii.
      lech.keller@gmail.com
      • posh_emka Teraz pytanie 27.01.11, 13:19
        Co zrobić z takimi idiotami jak ty- gdzie ich wysyłać skoro Polska tylko dla Polaków- fajnie- to ja dodam- dla inteligentnych- nie dla idiotów jak ty..............
        • szela81 Re: Teraz pytanie 27.01.11, 15:47
          jak kochasz ciapatych to sobie w domu urządź tolerancyjny azyl dla wszelkiego tałtajstwa
          ja i kolega powyżej JESTEŚMY U SIEBIE
          jak nie jestem u siebie to szanuje obyczaje gospodarza u siebie wymagam tego samego
          jakbyś naiwna istotko popracowała w handlu to byś miała inne zdanie
          moi pracownicy stracili jakieś 10 000 na rzecz wsparcia społeczności romskiej w centrach handlowych, jeden stracił zęby bo nie dął się okraść - dostał po pracy za sklepem

naród złodziei i wyzyskiwaczy, każdy raban który robią robią po to żeby odwrócić uwagę od kradzieży obok
      • drmuras Re: Polska dla Polaków 27.01.11, 17:45
        Będziesz strzelać ? Czy zagazujesz ?
        Wymienieć Ci kilku Cyganów ? Bob Hoskins, Rita Hayworth, Charlie Chaplin to z tych któryck każdy zna ale ty raczej znasz Adolfa , Hermana i Henricha co ?
      • cehaem Re: Polska dla Polaków 27.01.11, 19:32
        > I slusznie. Zacznijmy wreszcie szanowac siebie samych. Ja osobiscie mam
        > dosyc obecnosci cyganow w Polsce i ogolnie w Europie. Europa jest dla Europe
        > jczyko
        w a nie dla cyganow! Czasy tzw. politycznej poprawnosci sie skoncz
        > yly, a eksperyment z wielokulturowoscia nie sprawdzil sie nigdzie:
        ani w Eu
        > ropie, ani w Ameryce Pln., ani tez w Australii.
        > lech.keller@gmail.com

Rasizmu tez sie w Monash nauczyles, pie...?
    • nwowatch Przodujący kraj świata, Izrael, stosuje 27.01.11, 13:26
      odpowiedzialność zbiorową zatem nie ma co się szczypać.
    • rincewind07 Do obrońców Romów! 27.01.11, 13:43
      Z całego artykułu jasno wynika, że nie chodzi o dyskryminację tylko o kasę.
      Tak jak Rom ma prawo do korzystania z wszelkich praw, tak samo właściciel ma prawo chronić swoja własność przed zniszczeniem lub ochraniać swoje dochody jeśli je traci przez wizyty hałaśliwych gości.
      • drmuras Re: Do obrońców Romów! 27.01.11, 17:47
        Przeciez chodzi o dyskryminację ze wzglądu na narodowość = RASIZM . Czy te tego nie pojmujesz ? WSZYSTKIM ROMOM wstęp wzbroniony.
    • goljad nie chodzi o narodowość 27.01.11, 13:46
      tylko o zachowanie burackie, to wrzaskliwe i natrętne brudasy
      • griswold79 Re: nie chodzi o narodowość 27.01.11, 14:07
        A teraz ostrzeżenie dla Polaków, których Polscy cyganie ściągają do UK i ogólnie taka ich praktyka w Anglii.
        Cygan ściąga Polaka, obiecując pracę, bierze do siebie i jest tzw. sponsorem. Kupuje Polakowi jedzonko i załatwia formalnosci biorąc papiery. Wszystko sobie kopiuje, otwiera konto niczemu nie podejrzewającemu Polakowi, bez znajomosci języka zazwyczaj. Potem mówi żeby Polak wracał na 2 tygodnie do PL bo będzie praca i w tym czasie wyrobi mu papiery.
        W międzyczasie na koncie rośnie debet, cygan bierze kredyty, telefony na abonament, sprzęt RTV. A Polak dostaje list z wysokim debetem na koncie i z ręką w nocniku.
        Spotykałem się juz z takimi przypadkami.
    • slonina62 Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 14:06
      Nie przepadam za Romami ale gorszy od Romów jest rasizm, szczególnie w wydaniu wschodnioeuropejskim - w Rosji, Serbii i w Polsce. O ile 2 pierwsze kraje nie zaliczają się do wspólnoty europejskiej to Polska niestety tak. Narzuca to pewne zobowiązania w zamian za szeroki strumień dewiz. Jesli się nie wypełnia tych zobowiązań to powinno się być usuniętym ze wspólnoty. Po wpadce w więzieniami CIA było juz blisko, mam nadzieję że znajdzie się w Unii jakaś partia która się zainteresuje tym, że w pewnych krajach współnoty łamane sa podstawowe prawa. Jeśli już nei wykluczenie to przynajmniej jakieś sankcje gospodarcze powinny być nałożone na Polskę
    • supermacho Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 14:17
      www.youtube.com/watch?v=cFt4k2OiR9Q
    • dulok_wita_was Cenzura GW 27.01.11, 14:21
      Na lokalnych stronach GW, pod tym artykułem usunięto już możliwość komentowania - chyba się komentarze redaktorstwu nie spodobały.

jak ktoś chce

forum.gazeta.pl/forum/w,67,121420187,,Poznanscy_restauratorzy_Romow_nie_wpuszczamy.html?s=0
    • kiedys_obiektywny Właścicele są Kubańczykami wieć skończcie już z tą 27.01.11, 14:22
      KSENOFOBIĄ i RASIZMEM tylko wśród Polaków...
      • rozenek_taki Viva Cuba Libre! 27.01.11, 19:46
        Nawet nie wiesz jaki rasizm jest na Kubie ... znajomy z Londynu nie mógł wejść do hotelu, w którym miał rezerwację bo jest murzynem!

• tomekjeden Skrajny rasizm popierany przez państwo polskie. 27.01.11, 14:43
      Skrajny rasizm popierany przez instytucje państwa polskiego. Horrendum.
    • szampans Re: Asymilacja 27.01.11, 14:49
      Łyżka dziegciu psuje beczkę miodu.
      Bruksela, upalne południe. Przed barem siedzą dwie piękne panienki-aniłeczki-blondyneczki, Są roznegliżowane (co nie dziwi z racji temperatury), piją wódkę i palą. Zachowują się bardzo głośno. Klną straszliwie, a ja siedzę tuż obok i ogarnia mnie przerażenie. Z ich rozmowy wynika, że to prostytutki. Opowiadają sobie jak okradać klientów i jak kraść w sklepach.
      Ktoś obok mówi: " ...il faudrait se debarasser de ces sales putes polonaises..." (...należałoby się pozbyć tych polskich ku...szonów...). Z pewnością niewiele rozumie z ich rozmowy, ale słowiańskie wulgaryzmy są znane w całej Europie. Profesja i poziom kulturalny tych panienek są niemożliwe do ukrycia.
      Większość Polaków żyjących za granicą, to spokojni, uczciwi ludzie. Złą opinię urabiają nam, niestety, ci, których słychać z daleka. K...., ch.., p......, zdradzają pochodzenie naszych rodaków, bo ci wykrzykują je na cały głos. Bywają brudni i chamscy. Kradną gdzie i co się da.
      Romowie w krajach zachodnich (i w Polsce) zachowują się podobnie. Mają ich wszędzie dosyć - podobnie, jak Arabów. My przynajmniej nie wyróżniamy się w tłumie kolorem skóry. Oni tak.
      Nie nazwałbym tego rasizmem, bo przecież i nas to dotyczy. Jeśli Cię już poznają, to nie będziesz mieć żadnych kłopotów. Mało tego: będą Cię cenić bardziej, niż rodaków. Trudno jednak znaleźć sposób na zmianę czyjegoś zachowania. Gdy się komuś zwróci uwagę, to ten niczego nie pojmuje: "przecież to normalka".
      W warszawskich autobusach słyszę rozmowy młodych ludzi i zadaję sobie pytanie: dlaczego polskie społeczeństwo stoczyło się tak szybko na samo dno?
      • tomekjeden Re: Asymilacja 27.01.11, 15:45
        Bardzo dobry przykład na rasizm. Do klubu chce wejść pan, który mówi, że jest przedstawicielem Romów w Wielkopolsce. Jest on ubrany elegancko i bardzo spokojny. Nie pasuje on on do żadnego ze stereotypów o Romach. Jeżeli kolega "szampans" uważa, że hałaśliwe polskie prostytutki stereotypizują Polaków, to kolega "szampans" ma problem.

Można wnioskować, że problem dotyczy osób hałaśliwych, czyli skrajnych chamów. Z takimi skrajnymi i hałaśliwymi chamami mamy do czynienia na co dzień. Czy to w autobusie w drodze do pracy, czy w samej pracy, itd.. Kolor skóry, czy etniczność, są tu nieważne. Uogólnienia są, więc, pozbawione wszelkich racji. Hałaśliwy cham jest chamem, bez względu na przynależność etniczną. Dyskryminacja Romów w tym klubie spełnia kryteria skrajnego rasizmu. Fakt, że ten rasizm jest popierany przez instytucje państwowe w Poznaniu jest skandaliczny.

• rozenek_taki Graj piękny Cyganie :) 27.01.11, 19:51
        @ szympans: W warszawskich autobusach słyszę rozmowy młodych ludzi i zadaję sobie pytanie: dlaczego polskie społeczeństwo stoczyło się tak szybko na samo dno?

Autobusami w Stolicy zazwyczaj jeżdżą przyjezdni ...
        Wyszedł już ten Cygan co dźgnął Polaka na dworcu kolejowym w Brukseli? Chciał mu ukraść odtwarzacz MP-3, a Polak nie chciał go oddać i zapłacił życiem ...

Graj piękny Cyganie :)

• giles Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 15:22
      to podlosc. mam nadzieje, ze ktos zabierze sie w koncu policji do dupy. no i namawiam wszystkich na bojkot takich lokali. a cyganow do poszukania sobie dobrego prawnika i nieodpuszczania. zaskarzcie tych skurw...synow. niech pojda z torbami...
      • rozenek_taki Menu tylko dla Polaków: frijoles con aroz? 27.01.11, 19:53
        Jakie jest menu w tej restauracji ... frijoles con aroz?

• drmuras Witamy w świecie hipokrytów 27.01.11, 17:29
      CZy kilkadziesiąt procent czytelników GW to rasiści ? Z postów wynika że tak. Gdyby ktokolwiek z nich został wyproszony w jakiegos lokalu lub sklepu w Europie dlatego że jest Polakiem byłby krzyk i raban. Tu w kraju własne postawy RASISTOWSKIE relatywizuja się bo Rom to albo Rom tamto. Obłuda i hipokryzja wylewa się uszami, ja poroponuje na restauracjach umieścic naklejeki TYLKO DLA POLAKÓW CZYSTEJ KRWI. W kilku językach żeby np taki węgierski wirtuoz skrzpiec Rom z pochodzenia Robi Lakatosz, który koncertował z orkiestrą symfoniczną czasami nie próbował wejść do RASISTOWSKICH stołówek !!!
      Porażka do kwadratu jest to że TO WRAŻLIWI czytelnicy GW są mega RASISTAMI
      • bezpocztyonline Re: Witamy w świecie hipokrytów 27.01.11, 17:42
        drmuras napisał:

> CZy kilkadziesiąt procent czytelników GW to rasiści ?

Nie.

> Z postów wynika że tak.

Bo "GW" już kila razy "czyściło" ten artykuł ze wszystkich nierasistowskich postów.
        Zostawiało tylko te rasistowskie. Taka forma moderacji.
      • minstrel515 Re: Witamy w świecie hipokrytów 27.01.11, 22:53
        drmuras napisał:

> CZy kilkadziesiąt procent czytelników GW to rasiści ? Z postów wynika że tak.
        > Gdyby ktokolwiek z nich został wyproszony w jakiegos lokalu lub sklepu w Europ
        > ie dlatego że jest Polakiem byłby krzyk i raban. Tu w kraju własne postawy RAS
        > ISTOWSKIE relatywizuja się bo Rom to albo Rom tamto. Obłuda i hipokryzja wylewa
        > się uszami, ja poroponuje na restauracjach umieścic naklejeki TYLKO DLA POLAKÓ
        > W CZYSTEJ KRWI. W kilku językach żeby np taki węgierski wirtuoz skrzpiec Rom z
        > pochodzenia Robi Lakatosz, który koncertował z orkiestrą symfoniczną czasami ni
        > e próbował wejść do RASISTOWSKICH stołówek !!!
        > Porażka do kwadratu jest to że TO WRAŻLIWI czytelnicy GW są mega RASISTAMI

Idąc dalej: pod naklejką Tylko dla Polaków czystej krwi, umieścić drugą: Głupole nie płacą. Ciekawe kto by wchodził.
    • m1r4640 Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 20:17
      widocznie cos jednak jest na rzeczy!!!
    • politol59 Re: Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 20:40
      Mają rację ,prawie dzisiaj przypada kolejna rocznica wyzwolenia KLA-B, a ponoć historia nie ko-
      łem się toczy.
    • aw34 Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 22:47
      Mam mieszane uczucia. I wcale nie przez rasizm bo nie o rasizm tu chodzi. Nikt nie mówi, ze cygan jest be bo jest cyganem. Raczej z powodu odpowiedzialności zbiorowej czego nie lubię. I pewnie bym na tym skończyła gdybym nie była swiadkiem wizyty grupy cygańskiej na obiedzie w Bristolu. Nobliwa restauracja, goście hotelowi z całego świata a tu wchodzi ta banda. Poprawność polityczna nie pozwoliła ich nie wpuścić. Siedzą, wrzeszczą, zamawiaja nieprawdopodobne ilości jedzenia i alkoholu. Dzieci ganiają po restauracji i niszczą co w ręce wpadnie. Potłukły jakiś zabytkowy parawan. Rodzice zero reakcji, kelnerzy nie daja rady bo dzieci sie nie słuchaja. Na stole chlew jakich mało. Przyszło do płacenia - awantura że za drogo, faceci nagle zniknęli zanim ochrona sie zreflektowała, zostały baby z dziecmi i mówia, ze nie mają pieniędzy ani dokumentów. Wezwano policję ale już nie wiem jak się to skonczyło bo wyszłam. Goście restauracyjni mieli wyraźnie dość. I w tym momencie mimo niezgody na odpowiedzialnosc zbiorową restauratorom się nie dziwię.
      • droch Re: Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 23:36
        No i bardzo piątka, ale co to ma wspólnego z historią z artykułu? Czy człowiek wybiera sobie, jakiej narodowości urodzi się? Czy pan w Poznaniu może w jakiś sposób odpowiadać za to, że ludzie z którymi łączy go wyłącznie szeroko pojęte pochodzenie zrobili chlew w Bristolu? Co człowiek ma zrobić? Zmienić kolor skóry, chodzić w kasku motocyklowym, nie wychodzić z domu itp.?
    • klara2010 Menu tylko dla Polaków 27.01.11, 23:14
      Ogromnie mnie przygnebil ten filmik z ukrytej kamery. To straszna DYSKRYMINACJA. Zadne cywilizowane spoleczenstwo nie moze tolerowac takich skandalicznych zachowan (restauratorow). Jezeli ktos sie zle zachowuje, to mozna go wyprosic i zakazac ponownego wstepu, zawolac sluzby porzadkowe, policje, ale zeby wszyscy odpowiadali za jednego prostaka, rozrabiacza???? to jest NIEDOPUSZCZALNE!!!!!!.
      Odpowiedzialnosc zbiorowa istniala i istnieje tylko w totalitaryzmie i w sub-kulturach szowinistycznych. Robienie krzywdy niewinnym ludziom..... jest nie do obrony, zwlaszcza w kraju katolickim. Opowiem swoja mala przygode w Berlinie zachodnim. Byl rok 1989 (od dawna mieszkalam w Kanadzie), Przyjechalam do Polski z wizyta i nie moglam kupic butow, pojechalam ze znajoma do Berlina. Tam w duzym, eleganckim sklepie zaczelysmy ogladac towar. Znajoma zagadala do mnie po polsku. Od tego momentu mialysmy "stroza" dmuchajacego nam w szyje. Nie odstepowal nas o krok. Robil to w bardzo bezczelny sposob. Zapytalam: "o co chodzi"? Odpowiedzial: Jestescie Polki i pilnuje zeby nic nie zostalo skradzione. Rzucilam buty, ktore chcialam kupic i wyszlam gwaltownie ze sklepu. Zreszta od razu wyjechalam z Niemiec. Natychmiast. Musialo uplynac 18 lat, zebym sie przemogla i pojechala po Niemiec jeszcze raz. Wielkim lukiem omijalam ten Kraj. Niesmak pozostal. Ja nie jestem, ani nigdy nie bylam zlodziejem. Brzydze sie tym. A jednak ktos sobie pozwolil na generalizacje i ogromnie mnie obrazil i ponizyl. Bardzo wspolczuje przyzwoitym Romom, ktorzy znajduja sie w takiej okropnej sytuacji. Jak i ja nie mialam i nie mam wplywu na zachowanie milionow Polakow, tak i Oni nie maja wplywu na zachowanie swoich wspolziomkow. Wiem jedno JEST MI WSTYD za prawa polskie, ktore to toleruja!!!!!!
      W Kanadzie taka sytuacja jest NIE DO POMYSLENIA. Mozna karac winnych, a nie jakas szowinistyczna metoda karania zbiorowego.
      Pozdrawiam
      • rozenek_taki Re: Menu tylko dla Polaków 28.01.11, 00:09
        I o czym tu właściwie wypisujesz te dyrdymały? Buty kupowałaś w Berlinie bo w Polsce nie było ... hehe, a w Kanadzie były czy też nie było? Z tego co wiem, to przyjmowali trochę Cyganów ze Slowacji, Czech i Polski na emigrację do Was. Już nie przyjmują - rasizm? A może się okazało, że ci fetniacy w imigracyjnym się skapowali zbyt późno, że uczciwa praca dla Cygana to hańba, a pobieranie zasiłków to ich specjalność. Mało kto z nich chodzi do szkoły, więc ciekaw jestem jak im idzie szukanie pracy. Kolejna ciekawostka: mało który umie pisać, ale nawet dzieci potrafią liczyć pieniądze. Weźcie ich sobie wszystkich do Kanady - wszystkich 8 mln z Europy!

• art.usa Prawda; każdy ma takie same prawa bez względu na narodowość 28.01.11, 07:50
      Oczywiście każdemu wolno wejść do każdej Dyskoteki, Restauracji czy Klubu,
      jeżeli jest odpowiednio ubrany, nie naćpany albo nie na narkotykach.

Powiedzieć komuś tobie wejść nie wolno bo nie jesteś
      czysto krwistym Polskim ogierem, jest może łagodnie powjedziawszy błędzikem.
      Powjedziawszy otwarcie to jest świństwo.

Chciałem wczoraj rozwiązać dyskusję też z inaczej myślącymi.
      A że ich początkowo brakowało, musiałem być jednym z nich.

Jak zauważyliście każda prawda, jest sprawą wyłożenia przypadku.

Swego czasu widziałem reportaż (zdaje się Mucha) o Cyganach w Słowacji.
      Jak ci biedni ludzie są skazani na to by jeść własne psy.
      Pies jest dla mnie przyjacielem na równi do człowieka, może nawet lepszy,
      Gdy to zwierze zachoruje, człowiek cierpi jak przy chorobie najbliższego,
      i go zabić i jeść to jest coś okropnego.
      Cygańska dziewczyna skończyła zawodówkę, z dobrymi stopniami.
      Wszędzie szukała pracy, nikt nigdzie jej nie przyjął.
      Jest zrozumiałe kto pójdzie do takiego sklepiku gdzie sprzedaje Cyganka?
      Przecież ona cię okradnie albo oszuka.
      Co siedzi w naszych głowach, uprzedzenie, nacjonalizm, wiara w wyższość rasy?

Czy coś się zmieniło od czasów wojny, okupacji, ludzi drugiej i trzeciej klasy?
      Jest 66 lat od tego czasu, do dziś się nic nie zmieniło.

Smutne, ale jakże prawdziwe.
      • rozenek_taki Re: Prawda; każdy ma takie same prawa bez względu 28.01.11, 13:43
        Artie, jesteś groźnym lewakiem: Cygańska dziewczyna skończyła zawodówkę, z dobrymi stopniami i szukała pracy w sklepie.

Trudno o coś bardziej błędnego:
        1. Cyganie nie chodzą do szkoły, bo o tego się głupieje.
        2. Dziewczyny cygańskie nie są posyłane do szkoły bo może być porwana przez Cygana-chłopaka, a przecież można ją sprzedać (dostać posag od rodziny pana młodego).
        3. Po co cały dzień się użerać z klientami w sklepie jeśli zasiłek z MOPS-u jest całkiem w porzo?

Cyganki w sklepie: www.youtube.com/watch?v=FMlAZNX62to

• minstrel515 Re: Prawda; każdy ma takie same prawa bez względu 28.01.11, 15:46
        Nie udało się ludziom, to trudno. Dajmy szansę delfinom. Albo szczurom i karaluchom, zależy, w którą stronę to pójdzie.
    • aw34 Menu tylko dla Polaków 28.01.11, 09:57
      Co w ludziach siedzi? Ano wieloletnie doświadczenie wskazujące na to, że ta grupa etniczna słabo się zmienia i nie dostosowuje się do dzisiejszego świata. Stawiają tylko żądania, jeśli jakiś program społeczny stawia im jakieś wymagania to omijają go szerokim łukiem, uważają resztę społeczeństwa za debili zdatnych do orżnięcia a nikt nie lubi być w takim położeniu. To fajnie ocenia się, prawi moralniaki jeśli romów widzi się raz na rok i to z daleka. Gorzej jeśli się mieszka obok nich, kiedy codziennie stykasz się zbrudem, złodziejstwem, pijaństwem i lenistwem. Kiedy widzisz marnotrastwo pieniędzy z programów społecznych. Kiedy twoje dzieci w szkole nie mogą się normalnie uczyć bo dzieci cygańskie nie po to do szkoły przychodzą. Tak wiem, że Polacy też tacy bywają ale reszta społeczenstwa tego nie akceptuje. W społeczności Romskiej nie ma potępienia lenistwa, złodziejstwa, unikania nauki, wydawania dziewczynek za mąż. To dla nich norma i to nie jest dla nas do zaakceptowania. W swojej pracy mam do czynienia z Wietnamczykami. W tej grupie też są rózni ludzie ale generalnie starają się dopasować do obyczajów panujących w naszym kraju i ciężko pracują. Dbają o wychowywanie i naukę swoich dzieci. Jeden raz spotkałam się z nieprzyjaznym zachowaniem Wietnamczyka co przez obecnych w pobliżu jego pobratymców zostało bardzo źle odebrane i został szybko skarcony. Nic do nich nie mam. Romów omijam dużym łukiem.
      • art.usa Re: Menu tylko dla Polaków 28.01.11, 11:13
        aw34 napisała.

Piszesz o Wietnamczykach.
        Są w Czechach nie więcej lubiani niżeli Cyganie.
        żyją tylko z przekrętów i handlu.
        Może miałaś na myśli Chińczyków ci to są wariaci w nauce, czy pracy.

Mieć sąsiada Cygana jest może nie łatwo,
        i z pewnością ciężko odbudować uprzedzenia przeciw temu narodowi.
        Ale jeżeli tylko jeden ze 100 jest inny, trzeba mu dać tą możliwość być innym.
        Może będzie wzorem dla innych i z czasem będzie takich więcej.

Się odgraniczać płotem jak to było w Czechach czy Słowacji,
        albo jak jest w Polsce w Łodzi w dzielnicach bogatych,
        nie jest żółtkiem z jajka mądrości.

Mówi się że gdzie Cygan mieszka tam nie kradnie.
        Osobiście miałem dobre doświadczenie z Cyganami.
        Ale czy muszą być wszyscy ludzie równi i perfekcjoniści?
        Czy nie mogą być i inni, dla których dzień jest piękny tylko dla tego
        że dziś na rynku nie padało.
        Dzieci którzy się cieszą drobnostką,
        nie jak "inne" dla których jest drogi Laptop niczym.
        Czy my może czasem, nie żądamy za dużo z naszego i tak pięknego
        nam przez boga danego życia?.
        • rozenek_taki Re: Menu tylko dla Polaków 28.01.11, 13:50
          Artie, a Ty znowu swoje: Mówi się że gdzie Cygan mieszka tam nie kradnie.

A to się mylisz: www.youtube.com/watch?v=5iLbUnKCY2c

PS. Cyganie to nie naród ...

• art.usa Re: Menu tylko dla Polaków, Kubańskiego pochodzenia 28.01.11, 16:06
            rozenek_taki napisała:

> Artie, a Ty znowu swoje: [i]Mówi się że gdzie Cygan mieszka tam nie kradnie. [/
            > i]
            > A to się mylisz:

Kotuś słodziutki,
            ten film z tą przemęczoną dziewczyną co ma problemy z krążeniem,
            i woła świńska ku..., to może nie powinnaś.
            Bo inni to mogą źle zrozumieć.
            Ludzie powiedzą, masz dowód cyganki piją, co w zasadzie nie jest prawdą.
            Ja jeszcze nigdy nie widziałem pijanej Cyganki.
            Ani pijanego Cygana. Może koń trochę krzywo chodził, ale nigdy Cygan.
            że Cyganie piją, jest naprawdę nieprawdą.

Polak wypije nie powiem, i ten czy ów ma twarz jak Japoński makaki z Nagano.

Znasz tego:

Po libacji.
            Założył się Cygan z Polskimi robotnikami budowlanymi,
            że wiadro wódki poniesie na kutasie na drugie piętro.
            Na pierwszym piętrze zaczął mu się kutas lekko gąć,
            Niema sprawy woła Cygan, niema sprawy.
            Cyganka zadarła kiecę, Cygan hebel, hebel lekki,
            i kita znów stoi ja Patrioty w Morągu.
            Za wluk wódkę do góry, wszyscy zadowoleni z kubkami chcą do wiadra z gorzałą,
            Nie, na to Cygan, nie, niech najpierw pije kto zarobił,
            i zamieszał kutasem w wiadrze wódki.
            To było "Po libacji"
    • rozenek_taki Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci :) 28.01.11, 22:00
      Podobno mają się do nich przyłączyć Cyganie z hut i stoczni ... to może się w konsekwencji odbić negatywnie na eksporcie patelni z Polski :)

• art.usa Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci :) 29.01.11, 15:06
        rozenek_taki napisała:

> Podobno mają się do nich przyłączyć Cyganie z hut i stoczni ... to może się w k
        > onsekwencji odbić negatywnie na eksporcie patelni z Polski :)

Ty jesteś nie możliwa,
        ale i wesoła.

Ha, ha Eksport patelni z Polski.
        • rozenek_taki Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci :) 29.01.11, 18:27
          W wolnej Polsce zamykano zakłady pracy, huty, stocznie i kopalnie i dlatego wśród nich jest takie bezrobocie i to jest rzeczywisty problem Cyganów. Dlatego głosują masowo na PiS:

www.youtube.com/watch?v=YDoyb3zMKSk
          • art.usa Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci :) 30.01.11, 10:40
            Rezonek diablico, jak przychodzisz do takich fajnych filmów, nie chcę wiedzieć.

Szkoda że ten chłopiec ma dopiero 13 lat, czyli nigdy nie będzie głosował na PIS,
            bo dziś już podobnie nikt nie głosuje na Samoobronę Leppera.
            A za pięć lat po PICie Jarusia nie będzie znaku.
            • rozenek_taki Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci :) 30.01.11, 15:55
              Może mieć 13 lat, ale tego nigdy na pewno nie wiadomo. Cyganie są za cwani, żeby mieć dokumenty czy płacić podatki, to skąd wiadomo ile który ma lat?
              Sporo z nich ma wypasione fury, więc zakładam, że mają prawa jazdy czego nie można powiedzieć o szefie PiS-u ... tak, Cyganie to twardy elektorat :)

• art.usa Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci :) 30.01.11, 16:58
                rozenek_taki napisała:

> Może mieć 13 lat, ale tego nigdy na pewno nie wiadomo. Cyganie są za cwani, żeb
                > y mieć dokumenty czy płacić podatki, to skąd wiadomo ile który ma lat?
                > Sporo z nich ma wypasione fury, więc zakładam, że mają prawa jazdy czego nie mo
                > żna powiedzieć o szefie PiS-u ... tak, Cyganie to twardy elektorat :)

Powoli mnie przekonujesz, żeby nie cyganie typu Ziobro czy Fotyga
                Byłaby PICa Jarusia niczym więcej, niżeli wiejską studnią cembrowaną.

Jesteś "cwana" jak rzadko kto tu na forum,
                to i wiesz o żebraczych akcjach Fotygi w Stanach.
                Niby na bilet powrotny do ojczyzny.
                Zatrudnić jej nikt nie chciał, w pracy gdzie się nie kurzy,
                i człowiek musi tylko cały dzień w łożu leżeć
                .
                • rozenek_taki Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci :) 30.01.11, 19:00
                  Foryga? Nie sądziłem, że ona też ... pewna jesteś, że to nie chodzi o tą panią?

www.youtube.com/watch?v=lj2LqBmLqwk&feature=related
                  • art.usa Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci czyżby wygląd czy chara 31.01.11, 09:14
                    Pewno słyszałaś jak się na śląsku zwiększa wydobycie węgla?
                    Mówi się że Cyganiaki ukradli.

rozenek_taki napisała:

> Foryga? Nie sądziłem, że ona też ... pewna jesteś, że to nie chodzi o tą panią?
                    >

Rezonek ty coś kręcisz,
                    było nie było
                    coś ci mądralo zaszkodziło.

Czyżby "so sik" Cygański na frytkach był za ostry?.

Przyznaj, Cyganie nie chodzą do szkoły nie pracują a jeżdżą "Mercedesami"
                    Są co prawda trochę przy tuszy, znaczy długie życie nie jest przed nimi.

Przy każdej "karcie Menu" stoi jakaś strawa z przy tytułkiem po "Cygańsku"
                    Jeździsz po świecie bo jesteś inteligenta.
                    Ile potraw za granicą spotkałaś gdzie pisało po "Polsku"?
                    wykluczywszy oczywiście alkohole jak "żubrówka, wyborowa itd".

Ciekawe co na to powiesz,
                    mądra-lino.
                    • rozenek_taki Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci cz 31.01.11, 13:44
                      Zawsze mnie dziwiło dlaczego większość ludzi myśli, że Cygany to nic nie robią tylko kradną, a to szkodliwy stereotyp - kradną tylko młodzi wałkonie. Natomiast reszta tej "społeczności" też pomaga jak umie, np. kobiety zajmują się żebraniem używając do tego dzieci (często kupionych w Rumunii specjalnie do tego celu), starszyzna w przerwach między grą w karty zajmuje się stręczeniem nieletnich prostytutek i ogólnym krzewieniem tzw. "kultury cygańskiej" oraz przekazywaniem "tradycji" młodym pokoleniom (czyt. nauką kradzieży i robieniem różnych wałków) ... i czemu ludzie mówią, że dziś prawdziwych Cyganów już nie ma?

www.youtube.com/watch?v=l5V1VkBqeIs&feature=related
                      • art.usa Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci cz 31.01.11, 17:08
                        Rozenek.

Piękne pieśni do których tu gdzie teraz jestem,
                        nie mam dojścia.

Tylko koni, tylko koni mi żal.
                        Otwarcie powjedziawszy, młodych ślicznych Cyganek też.
                        Spotkasz tylko staruchy w lichych szatach, albo zapasionych Cyganów,
                        temu w Polsce uprzedzenie do tego narodu,
                        nieprawdaż?
                      • art.usa Re: Cyganie z kopalni Śląskich popierają braci cz 31.01.11, 17:27
                        Rozenek ty mnie zamęczysz, chcę to kopiować i jakoś nie idzie.
                        jeżeli już chcesz mnie zniszczyć to nie w taki dziki sposób.

Powiedz po cichu jak to idzie.
    • magnetyzer128 Menu tylko dla Polaków 28.01.11, 22:41
      witam,
      NIestety własciciele restauracji i klubów przechodzą sami siebie, Ja rozumiem, że mozna być nie zadowolonym z zachowania sie niektórych gości, ale od czego jest tam ochrona??? W razie nieodpowiedniego zachowania powinni reagowac a nie w drzwiach dawac kopa w dupe tylko dlatego ze ktos jest Romem. Jeszcze do tego należy dodac , że włascicielka Cuba Libre jest pół kubanką, więc może tez powinna sobie narzucic zakaz wejscia? może inni goscie nie zyczą sobie jej w klubie??? co za hipokryzja!!!
      BYwałem tam kilka razy, z jednej strony niby klub dla wszystkich ludzi( kto bywał ten wie) , z drugiej jednak okazuje sie , że tylko tak ładnie to wygląda z zewnatrz, bo jest zupełnie inaczej.
      Zawsze sie zastanawiałem po co jest tam ten ochroniarz, najczesciej taki w okularach, najczesciej jest arogancki i po prostu nie ma zadnej klasy. na poczatku stycznia kilka osob palilo papierosy w małej sali od wejscia na lewo, po zwroceniu mu uwagi odpowiedział, że jak menedzer ich zobaczy to będa mieć klopoty. Nasuwa sie pytanie od czego on tam jest??? To on powinien dbac o porzadek i przestrzeganie reguł. Na miejscu menedzera takiego pracownika wywalil bym na zbity pysk. Nastepna sprawa, po cholere mi Pani menedzer z którą nie mozna dogadac sie po polsku??? Przeciez nie wszyscy musza potrafic po angielsku!!! Myslalem , że jestesmy coraz bardziej europejscy, tolerancyjni własnie dzieki takim klubom jak Cuba Libre, ale pomyliłem się. Jest wręcz przeciwnie.
      Mam nadzieje,że włascicielka pojdzie po rozum do głowy i zrezygnuje z ignorancji pewnych mankamentów w swoim interesie a nie bedzie udowadniać , że nie zasługuje na to zeby mieć do niej jakikolwiek szacunek.
      • rozenek_taki Viva Revolucion Cubana! 28.01.11, 22:51
        > To on powinien dbac o porzadek i przestrzeganie reguł.

Reguły w Wolsce (zresztą jeszcze bardziej na Kubie) są po to, żeby je łamać :)

Co to znaczy, że seńora Lopez jest "pół kubanką"?
        Widzę, że nie masz przy tym żadnego pojęcia jak prowadzić klub czy dbać w nim o porządek ...

• magnetyzer128 Re: Viva Revolucion Cubana! 28.01.11, 23:03
          jak umiesz to wez miotełkę i posprzataj. Pozdrawiam i chyle czoła przed takim intelygentnym czlowiekiem, Ciao!!
        • art.usa Re: Viva Revolucion Cubana! 29.01.11, 15:10
          rozenek_taki napisała:

> > To on powinien dbac o porzadek i przestrzeganie reguł.
          >
          > Reguły w Wolsce (zresztą jeszcze bardziej na Kubie) są po to, żeby je łamać :)
          >
          > Co to znaczy, że seńora Lopez jest "pół kubanką"?
          > Widzę, że nie masz przy tym żadnego pojęcia jak prowadzić klub czy dbać w nim o
          > porządek ...
          >
          Ty masz doświadczenie kotuś,
          i na pewno fajny klub.
          Chcę do niego należeć,
          gdzie mam podpisać?
    • a.lojewska Menu tylko dla Polaków 30.01.11, 20:48
      forum.gazeta.pl/forum/w,67,121466021,121558904,Re_Romowie_Ich_innosc_nie_jest_niebezpieczna.html
      Jednak, konstatuję- GW chciała poprawic sobie statystykę "wejśc" na stronę. Temat, bardzo poważny, bardzo na czasie, źle, niechlujnie, nieuczciwie napisany wywołał agresję i lęk przed Romami. Zasłużony z powodu nieprzestrzegania przez nich prawa, roszczeniowości i nieuczciwości liderów tej społeczności. (to o romskich liderach z Poznania, bo ich znam)Szkoda, GW, manipulujecie. Swoją niekompetencją wywołacie burdy w mieście- niech tylko Rom wda się w niewinną bójkę, awanturę- będziecie współwinni wzmożonej agresji, która wywiąże się po tym. Ci "państwo" z "Domu Romskiego" na Ogrodach może obronią się, a i napewno zdążą policję i pogotowie wezwac, a biedota mieszkajaca w barakach socjalnych, lkokowiskach? Clou artykułu winno byc: "In Roma do as Romen do".U góry jest link do forum stron poznańskich.
      • rozenek_taki Re: Menu tylko dla Polaków 30.01.11, 21:40
        Czyli może być również tak jak za południowa granicą?

www.youtube.com/watch?v=S_bjQl6VKdg&NR=1
        • art.usa Re: Menu tylko dla Polaków 31.01.11, 09:20
          rozenek_taki napisała:

> Czyli może być również tak jak za południowa granicą?

Widzisz Czeska policja ma zawsze z sobą Niemieckiego pomocnika,
          z starych dobrych i sprawiedliwych czasów,
          tu owczarek "Niemiecki"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka