Dodaj do ulubionych

Wytępić selekcję

08.03.11, 13:08
GW jak zwykle na siłe szuka rasizmu w Polsce. czy juz naprawde nie macie czego się czepiać?
Moze byście tak wytepili łaskawe selekcję kandydatów do pracy co?
Obserwuj wątek
    • strangeday Re: Wytępić selekcję 08.03.11, 13:37
      W sumie to jest zabawne - bo dyskusje o selekcji trwały od dawna i od dawna przecież setki osób (tyle że białych) było w ten sposób 'dyskryminowanych'.

Paradoksalnie, wielkie halo podnosi się z powodu bardziej marginalnego (bo jednak osoby czarnoskóre w Polsce to margines). Tego nie rozumiem.
      • prof.lech.keller Re: Wytępić selekcję 08.03.11, 16:56
        W wielu miejscach pracy w Wolsce jest selekcja w/g klucza partyjnego i nikogo to nie boli?

• strikemaster Re: Wytępić selekcję 08.03.11, 13:54
      GW nie musi go szukać, rasizm tu jest, czego dobitnym dowodem jest nadaktywność rasistów pod poprzednim artykułem z tego cyklu.

> Moze byście tak wytepili łaskawe selekcję kandydatów do pracy co?

Do pracy jakaś selekcja być powinna, ale wyłącznie przy stosowaniu kryteriów merytorycznych (wiem, ze to utopia, ale też dobry cel, do ktorego należy dążyć). No i my, mężczyźni jesteśmy dyskryminowani, zmusza się nas w pracy do noszenia spodni, a to strój szkodzący naszemu zdrowiu i nawet nikt nie ma zamiaru uznać nieformalnie obowiązującego zakazu noszenia kiltów za szkodliwe warunki.
    • ikery.pl Wytępić selekcję 08.03.11, 14:23
      „margines” pisze strangeday, „małe” zło, o którym pisze autorka biorąc słusznie słowo małe w cudzysłów – jeśli nie raegujemy na naganne „marginalne” zachowania, to pozwalamy im istnieć w przestrzeni społecznej i ją zatruwać, pozwalamy im rosnąć, oswajać się z nimi, uważać je za coś normalnego i w konsekwecji oszolom—z-radia-maryja niech się nie dziwi selekcji kandydatów do pracy
      • strangeday Re: Wytępić selekcję 08.03.11, 14:58
        Nie rozumiesz, chodzi mi o podwójne standardy.

Nie wpuścić białego do klubu - standard, nie wpuścić czarnego - afera.
        • ikery Re: Wytępić selekcję 08.03.11, 16:04
          ok, rozumiem – pisałam szerzej, selekcja jest dla mnie obrzydliwym słowem i czynnością – pzdr
          P.S. niewpuszczania białych (i kolorowych) do klubów nie uważam za standard, tylko za beznadziejny, godny politowania zwyczaj snobów i tych, którym poniżenie kogoś nie przeszkadza w dobrym samopoczuciu i zabawie
    • kalina_krasnaja Re: Wytępić selekcję 08.03.11, 15:01
      czy pani redaktor nie ma wiekszych zmartwien? rzeczywistosc jest pelna najrozniejszych selekcji, ale akurat najwiekszy problem to ta ze kogos nie wpuszczono na imprezke w wawce zeby sie pobawil.
    • yzek Wytępić selekcję 08.03.11, 15:33
      Dopóki selekcja dotyczyła "plastików", "garniturów", "dresiarzy" i "studentów" to było OK:

gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90439,989777.html
      Y.
    • trajkotek dobra i zła selekcja 08.03.11, 16:02
      znalazłem baaaardzo interesujący artykul o selekcji w klubach gejowskich, może dla równowagi, warto przeczytać: Klubowa dyskryminacja na wejściu

(...)
      Przykładem tego absurdalnym jest wulgarna odmiana door selection, jaka zapanowała w niektórych klubach lesbijskich i gejowskich w naszym kraju. Chłopcom (zwykle) stojącym w drzwiach już dawno nie chodzi - z nakazu szefostwa - o to, by do klubów nie dostawały się osoby niepożądane: dealerzy narkotyków, rozrabiacy, osoby bardzo pijane itp. Celem door selection jest budowanie "elitarnych", "snobistycznych" miejsc, gdzie bawi się, pożal się Boże, "elitka". Oczywiście wszyscy wiemy, że na zachodzie tego rodzaju praktyka także ma miejsce, ale chciałbym publicznie postawić dwa pytania: czy rzeczywiście wszystko, co na zachodzie Europy lub w Stanach "wynaleziono" musi być koniecznie kopiowane oraz czy rzeczywiście Polska jest miejscem, gdzie możemy pozwolić sobie na ordynarne wykluczenia wewnątrz społeczności queer?
      (...)
      • rozenek_taki Re: dobra i zła selekcja 08.03.11, 23:15
        door selection, queer ... i to ma być głos poddający wątpliwości zapędy kopiowania Zachodu?

• trajkotek łi ar de łord 08.03.11, 23:41

• yostt Wytępić selekcję w Agorze 08.03.11, 16:52
      Sądzę, że każdy, który chce tam pracować powinien być z miejsca przyjmowany. Sądzę też, że obecnie kierują się oni rasistowskimi uprzedzeniami, bo jeszcze ani jednego Afropolaka u nich nie widziałem.
      • piotr7777 "obywatele wzięli sprawy w swoje ręce" 08.03.11, 18:12
        ...dość aktywnie, na przykład bijąc narodowca w pociągu do Warszawy. Ot, nie ma to jak prewencja.

Czy jak teraz klub zostanie zdemolowany przez chuliganów, którzy mają - zdaniem Wybiórczej - takie samo prawo do zabawy, Wybiórcza i ratusz pokryją koszty remontu?
    • alamakotalive Wytępić selekcję 08.03.11, 20:30
      Pani redaktor, o takich artykulach mowilo sie dawniej: "wiosna w prasie bylo glownie o gnijacym w sloncu gownie". Prosze wziasc pod uwage zasadnicza roznice miedzy kolorowymi w obywatelami USA i obcokrajowcami przebywajacymi w Polsce. Pojecie dyskryminacji odnosi sie do obywateli. Niecheci do obcokrajowcow, czesto uzasadnionej, nie nalezy przedstawiac jako dyskryminacji czy rasizmu. Ludzie , ktorzy byli wiezieni, przesluchiwani i torturowani przez funkcjonarjuszy Bezpieki pochodzenia zydowskiego moga nielubic zydow i maja do tego takie samo prawo jak zydzi, ktorzy nie lubia niemcow z tego samego powodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka