Dodaj do ulubionych

Wtyk amerykanski

21.04.25, 22:22
Obrzydliwe robactwo, pojawiło się w zeszłym roku znikąd w hurtowych ilościach jakby Amerykanie zrzucili jak stonkę 🤬

Jak to wytępić drogie bravo? Czym odstraszyć? Jakieś niedobitki przetrwały całą zimę na działce i wyłażą zewsząd, nie nadążam łapać. nie wiem co począć, Spray na prusaki? Na osy? Muchozol? Pomocy… 😩
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Wtyk amerykanski 22.04.25, 08:28
      Koncentrat Effect Ultimum.
    • beata985 Re: Wtyk amerykanski 22.04.25, 09:17
      Obrzydliwe, nie wiem jak z tym walczyć, poza zdeptaniem... fuj... prsed wyjazdemna święta, wleciał mi do domu i usiadł w jakimś kącie... Nie wiem kiedy i gdzie wyjdzie 🤮
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wtyk amerykanski 22.04.25, 09:38
      A czemu ci on na tej działce przeszkadza?
      Po co go łapiesz?
      Nie możesz go zostawić w spokoju?
      • hrasier_2 Re: Wtyk amerykanski 22.04.25, 09:47
        Zje jej iglaki.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Wtyk amerykanski 22.04.25, 10:09
          Nie zje.
          One się żywią głównie sokiem z młodych szyszek.
          Żeby zniszczyły iglaki, to by ich musiały być tysiące, a to jest w naszym klimacie raczej niemożliwe, bo one w zimie giną z powodu mrozu. Tylko nielicznym się udaje przetrwać zimę, jak się gdzieś w cieple schowają.
        • koronka2012 Re: Wtyk amerykanski 22.04.25, 12:58
          Żeby iglaki… domek mi zeżre!!! Czym się bydlę żywiło przez całą zimę… 😡
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Wtyk amerykanski 22.04.25, 13:02
            Taaa, i ciebie połknie.
            W zimie nie żre, tylko śpi.
            • hrasier_2 Re: Wtyk amerykanski 23.04.25, 00:21
              Wtyki amerykańskie mogą podziurawić instalacje wodne oraz prowadzić do wysuszenia i obumarcia drzew iglastych. U niej pojawiły się na wiosnę. Widać że dla ciebie to przyjemny owad. To u góry wyczytałem z neta.
    • swiecaca Re: Wtyk amerykanski 22.04.25, 11:06
      u mnie na działce też pełno tego. dość obrzydliwe (zwłaszcza dźwięk który wydają latając) ale nieszkodliwe. wyrzucam za drzwi a martwe wciągam odkurzaczem
      • koronka2012 Re: Wtyk amerykanski 22.04.25, 13:02
        Wlazł mi ostatnio za piżamę 😡,w nocy 🤮. Nie będę tolerować czegoś takiego 😤
        to nie jest kilka sztuk, na stryszku znalazłam ich 10, za godzinę złapałam kolejnych 10..

O my spokojnie I w dużych ilościach przetrwały zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu z temperaturą około zera i teoretycznie -brakiem czegokolwiek do jedzenia.
        • asia.sthm Re: Wtyk amerykanski 23.04.25, 01:31
          I tak lepsze to niż kleszcze.

. "Nie gryzie, nie przenosi chorób, nie jest szkodnikiem, ale niemiłosiernie cuchnie, gdy poczuje zagrożenie"

Zawsze to jakieś pocieszenie.
    • eva_evka Re: Wtyk amerykanski 23.04.25, 00:03
      Chyba nie ma siły na nie, jeśli masz iglaki w kolo domu. Moskitiery, żeby do domu nie właziły.
      U mnie wtyków na razie nie ma, ale za to mam kleszcze sad zwierzaki po każdym buszowaniu w ogrodzie przynoszą na sobie. Nigdy z naszej d ialki kleszczy nie przynosiły, raczej po jakiś spacerach w trawach, a w tym roku dramat. W czwartek zrobimy oprysk i zobaczymy co dalej.
      • hrasier_2 Re: Wtyk amerykanski 23.04.25, 00:22
        Chyba są środki na to do oprysku.
    • engine8t Re: Wtyk amerykanski 23.04.25, 00:41
      Kazdy ma czipa w sobie i jak nazwa sugeruje to szpieguje.
    • jeepster Re: Wtyk amerykanski 23.04.25, 01:07
      U mnie w okolicach Toronto pojawiają się podobne robaki (boxelder bugs). Bardzo dobrze na nie działa roztwór wody i płynu do mycia naczyń (Dawn w moim przypadku). Wlewam do rozpylacza i pryskam na robactwo. Ginie bardzo szybko. Ze względu na psy, nie chcę używać żadnych chemikali.
    • rapsodia2007 Re: Wtyk amerykanski 23.04.25, 08:14
      A czy jest możliwe, że wtyk doprowadzil do uschniecia dwóch cyprysikow, stojących na parapecie okna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka