piotr7777 05.04.11, 21:17 Czy jeśli wiele osób czuje się góralami oznacza, że jest naród góralski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciejso Złotousty Kalisz też mówił o piętrowej narodowości 05.04.11, 21:34 Powiedział, że jest naród śląski, polski, europejski. Kpi, czy o drogę pyta? Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa jestem 05.04.11, 21:35 Jestem z Bieszczad. Wpiszę w ankietę narodowość bieszczadzka. A w ogóle, to po co komu Polska. Chyba już tylko po to, aby się od niej odżegnywać, macochy wrednej. Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Droga gazeto pomóż !!! 05.04.11, 22:47 Mój dziadek był Niemcem a babcia Czeszką, ojciec został Szwedem to co ja mam zrobić ? A może ja już z nowego narodu wybranego - narodu europejskiego ? Pomóżcie już dłużej tak nie da się żyć w tej niepewności :((( Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Droga gazeto pomóż !!! 06.04.11, 06:40 Po pierwsze jesteś głupi lub głupiego zgrywasz. Wyjaśnienie dalej. Po drugie GW od dłuższego czasu próbuje tłumaczyć, że to kim jesteś narodowościowo zależy TYLKO od tego kim się wewnętyrznie czujesz. Tak naprawdę, a nie dla jaj. Narodowość to tak rozmyte pojęcie, że wbrew próbom różnych sądów tego się nie da zadekretować. Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Re: Droga gazeto pomóż !!! 06.04.11, 12:47 Ja na poważnie a ty nie rozumiesz. Trudno to sobie wyobrazić ale tak właśnie to wygląda w mojej rodzinie. W myśl twojej logiki jestem amerykaninem albo żydem jeżeli tak sie czuję. Taki Zelig tak? Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Droga gazeto pomóż !!! 06.04.11, 13:19 Coś w tym stylu. Sam zreszta napisałeś, że mimo, że dziadkowie byli niemiecko-czescy, to "ojciec został Szwedem". Został Szwedem w momencie urodzenia czy później (wyemigrował i wtedy został Szwedem?) A ty? Ojciec jest Szwedem, więc kim ty się czujesz? Sprawa narodowości istotnie jest mocno niejasna. Na przykład: Benjamin Franklin, ojciec niepodległych Stanów Zjednoczonych. Umarł jako Amerykanin. Kim (z narodowości) był kiedy się urodził? Ja nie umiałbym na takie pytanie odpowiedzieć. Fryderyk Chopin był synem Francuza, ale uważanany jest za Polaka. Raczej nikt z tym nie polemizuje. Karol Olbracht Habsburg-Lotaryński (z tych najprawdziwszych Habsburgów) również uważał się za Polaka, za co był prześladowany przez Niemców w czasie II wojny. Wiceadmirał polskiej marynarki wojennej Józef Unrug również "został Polakiem" kiedy powstała II RP, choć wcześniej był niemieckim oficerem Kriegsmarine. W czasie internowania odmawiał rozmawiania z Niemcami po niemiecku twierdząc, że zapomniał tego języka 1 września 1939. Żądał tłumacza! Nazwij ich wszystkich Zeligami jeśli chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Źle postawione pytanie 06.04.11, 14:04 twiej napisał: > kim ty się czujesz? Ustawa o mniejszościach etnicznych i narodowych mówi o "utożsamianiu" i chyba słusznie - w związku z tym należałoby raczej postawić pytanie : "z jakim narodem się utożsamiasz". Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Narodowość - współczesna definicja 06.04.11, 14:21 dokumenty.e-prawnik.pl/akty-prawne/ustawy/ustawa-o-mniejszosciach-narodowych-i-etnicznych-oraz-o-jezyku-regionalnym.html Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Narodowość - współczesna definicja 06.04.11, 14:43 Ale w którym artykule można znaleźć definicję narodowości? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Narodowość - współczesna definicja 06.04.11, 14:53 Masz wyżej - przeczytaj artykuł o mniejszościach narodowych ; oprócz tego określając z którym narodem się utożsamiasz sam ją definiujesz. A jeśli to nie jest wystarczające, to tak jak napisałem wcześniej - reaktywujmy weryfikacyjne komisje narodowościowe, które to zbadają i ocenią, według określonych, przyjętych kryteriów. Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Narodowość - współczesna definicja 06.04.11, 15:11 Albo definicji narodowości nie widzę, albo jej tam nie ma. Widzę tylko definicję mniejszości narodowej i mniejszości etnicznej. W rozumieniu tej ustawy oczywiście. W którym konkretnie artykule jest definicja narodowości? Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Narodowość - współczesna definicja 06.04.11, 15:31 Myślę, że najlepiej będzie najpierw poszukać w słowniku termin "per analogiam". Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 GUS 06.04.11, 15:35 Narodowość jest deklaratywną (opartą na subiektywnym odczuciu) cechą indywidualną każdego człowieka, wyrażającą jego związek emocjonalny (uczuciowy), kulturowy lub genealogiczny (ze względu na pochodzenie rodziców) z określonym narodem. Sformułowane pytanie oraz przyjęta definicja narodowości, są na tyle otwarte, iż zezwalają osobie spisywanej na indywidualne, własne rozumienie pojęcia narodowości. Rachmistrze spisowi byli zobowiązani do odnotowywania każdej udzielonej przez osoby spisywane odpowiedzi, która pozostawała w związku z tematem narodowości. www.stat.gov.pl/warsz/69_175_PLK_HTML.htm Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: GUS 06.04.11, 19:55 Co tam jakiś tam tekst ze strony GUS, niektórzy twierdzą, że taka definicja narodowości to bezprawie, przecież sąd stwierdził, że Ślązacy nie istnieją. Patrz tu: USTAWA z dnia 4 marca 2010 r. o narodowym spisie powszechnym ludności i mieszkań w 2011 r. Artykuł 2, pkt. 6: "narodowości – przynależności narodowej lub etnicznej – rozumie się przez to deklaratywną, opartą na subiektywnym odczuciu, indywidualną cechę każdego człowieka, wyrażającą jego związek emocjonalny, kulturowy lub związany z pochodzeniem rodziców, określonym narodem lub wspólnotą etniczną" orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/ustawy/2683_u.htm Ciekawe, któż przegłosował taką (skandaliczną w opinii PiS-u) definicję narodowości? Odpowiedź jest tu: orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/glosowania?OpenAgent&6&62&3 Nikt nie był przeciw, tylko 2 się wstrzymało, czyli prawie jednogłośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: GUS 06.04.11, 20:50 Nie - Sąd Najwyższy nie stwierdził, że " Ślązacy nie istnieją". Przeczytaj zalinkowany tekst i treść orzeczenie, a jak już mniej więcej złapiesz o co biega to możesz się zgłosić na rozmowę - nikt tu ci nie będzie udzielał korepetycji. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: GUS 06.04.11, 21:01 Ponieważ coś czuję, że czeka mnie następne genialne pytanie, żeby zaoszczędzić czasu od razu wyjaśniam - w świetle obowiązującego prawa Ślązacy tak sami jak Kaszubi czy Łemkowie są mniejszością etniczną ( bezpaństwową), w żadnym razie nie narodową ( państwową ). Różnice wyszczególnia podana przeze mnie wcześniej ustawa o mniejszościach narodowych i etnicznych. I tyle na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: GUS 06.04.11, 23:39 Ja ciebie o nic nie pytam. Ja stwierdzam. 1. Stwierdzam, że jestes w mylnym błędzie. Ślązacy ani Kaszubi nie znajdują się na liście mniejszości etnicznych w Polsce (w rozumieniu ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym). Na tej liście (zakniętej) znajdują się 4 (słownie cztery) mniejszosci i sa to: Karaimi, Łemkowie, Romowie i Tatarzy (atrykuł 2.4 rzeczonej ustawy). Gdyby na tej liście byli Ślązacy to PiSowszczycy nie mieliby podstaw do tych wrzasków, które słychać od paru dni. 2. Stwierdzam, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, bo treść tej ustawy sam tu przytoczyłeś i nawet próbowałeś się na nią powoływać. I wyczytałeś w niej rzeczy, których w niej nie ma: Ślązacy i Kaszubi na liście mniejszości etnicznych oraz definicję narodowości. 3. Stwierdzam, że na pyskówki z toba nie mam ochoty. Wolę rozmawiać z ludźmi, którzy rozumieją co czytają i o czym piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: GUS 06.04.11, 23:50 twiej napisał: > Ja ciebie o nic nie pytam. Ja stwierdzam. Chłopie - ja natomiast stwierdzam, że jesteś nieźle kontuzjowany umysłowo. Powtarzam po raz kolejny - korepetycji szukaj sobie gdzie indziej. pl.wikipedia.org/wiki/Mniejszości_narodowe_i_etniczne_w_Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: GUS 07.04.11, 00:15 www.etnologia.pl/polska/index.php Część Kaszubów zachowała własną kulturę i język. Współcześnie w socjologii i historii dominuje pogląd, że Kaszubi stanowią grupę etniczną narodu polskiego. Zdecydowana większość Kaszubów posiada podwójną identyfikację – narodową polską i etniczną kaszubską. Wielu polskich działaczy narodowych na Pomorzu w okresie zaborów oraz członków podziemia niepodległościowego w czasie okupacji było pochodzenia kaszubskiego. W spisie powszechnym z 2002 r. 5062 obywateli polskich zadeklarowało narodowość kaszubską. Jest to ok. 1% całej społeczności kaszubskiej. Rzeczpospolita Polska nie uznaje tych deklaracji za wiążące (podobnie w przypadku Ślązaków), stąd Kaszubi nie znaleźli się na oficjalnej liście mniejszości narodowych sporządzonej przez MSWiA. pl.wikipedia.org/wiki/Kaszubi Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Narodowość - współczesna definicja 06.04.11, 20:02 Nie da się z tego wyskrobać żadnej analogii. Mowa jest o mnieszościach narodowych i etnicznych. W rozumieniu tej konkretnej ustawy lista tych mniejszości jest skończona i ściśle okreslona. Nie mozna do niej (nawet przez żadną analogię) dopisać żadnej innej narodowości (ani hiszpańskiej, ani szwedzkiej, ani irlandzkiej). W rozumieniu tej ustawy o narodowości nie można mówic nawet o narodowości polskiej. Nie można, bo ta ustawa jej zwyczajnie nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Narodowość - współczesna definicja 06.04.11, 20:34 twiej napisał: > Nie da się z tego wyskrobać żadnej analogii. Człowieku - powiedz mi, ile ty masz IQ? Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Droga gazeto pomóż !!! 07.04.11, 09:10 > W myśl twojej logiki jestem amerykaninem albo żydem jeżeli tak sie czuję. Taki > Zelig tak? Ano tak. W kontekście narodowości najbardziej merytoryczne jest PRAWDZIWE (bo wiele osób lubi sobie robić z tego jaja) oświadczenie kim się czujesz. Twoja wewnętrzna samoświadomość z jaką grupą najbardziej się utożsamiasz. GW cały czas o tym pisze stąd twoje pytanie uznałem jako głupie. Ktoś oczywiście może ciebie odbierać jako zbliżonego pod względem "narodowości" do zupełnie innej grupy. Jednak to zawsze będzie tylko jego zdanie i nie można z tego wyciągać jakichkolwiek "prawnych" konsekwencji. Także Jarosław Kaczyński "prywatnie" "u cioci na imieninach" może uważa, że ludzie uważający się za Ślązaków to V kolumna Niemiec. i MA do tego prawo! Jednak tylko i wyłącznie tak "prywatnie". Polityk, szef największej partii opozycyjnej wyrażający takie poglądy oficjalnie w wywiadzie i w dokumentach partyjnych ociera się już o deklaracje prawne. To oczywiście NIE są decyzje prawne, ale jeśli oficjalnie to mówi, to jesli uzyska większość parlamentarną może zrobić z tego prawo. Stąd i protesty - parwnie bowiem nie moze Kaczyński nikogo "autorytarnie" przypisywać do jakiejś nardowości bo zaczyna to śmierdzieć .... III Rzeszą, która z powodu "złych przodków" robiła nawet z największych niemieckich patriotów (patrz Fritz Haber - twórca gazów bojowych i "żyd") "wrogów narodu". Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Ślązakiem się czuje. Tego się nie da zabronić 05.04.11, 21:59 Pytanie postawione zupełnie bez sensu. Zapytaj górali czy czują sie osobnym narodem. Odpowiedz Link Zgłoś
lzeelitytozwyklebydlonieelity AntyPOlakiem się czujesz. Tego się nie da zabronić 05.04.11, 22:00 O wy, oszuści i blagierzy, Wypierdy bez polskiego ducha Myślicie, że wam naród wierzy - usunie Was stąd zawierucha. Karne pętaki i szturmowcy, co grać gotowi nawet trupem I rekordziści, i sportowcy, Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejso Re: AntyPOlakiem się czujesz. Tego się nie da zab 05.04.11, 22:06 lzeelitytozwyklebydlonieelity napisała: > O wy, oszuści i blagierzy, > Wypierdy bez polskiego ducha > Myślicie, że wam naród wierzy > - usunie Was stąd zawierucha. > Karne pętaki i szturmowcy, > co grać gotowi nawet trupem > I rekordziści, i sportowcy, > Całujcie wy mnie wszyscy w dupę. Też jestem wielbicielem Tuwima, gdy jednak kogoś cytujemy, to wskazujemy autora. Odpowiedz Link Zgłoś
lzeelitytozwyklebydlonieelity Re: AntyPOlakiem się czujesz. Tego się nie da zab 05.04.11, 22:19 "Stalin miał usta słodsze od malin" - Wisława Szymborska. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Re: AntyPOlakiem się czujesz. Tego się nie da zab 05.04.11, 22:50 "Trza figur kłaść na figur" - Święty Igór Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek dobre intencje 05.04.11, 22:24 błębne rozumowanie: "Zastanawia się też, co by się stało, gdyby np. na Litwie ktoś twierdził, że wileńscy Polacy to tylko spolonizowani Litwini." Musielibyśmy mieć również jakies ościenne panstwo Śląsk ... POza tym, co to jest spis powszechny? Coś w rodzaju manify? _____________________________ wkrótce rocznica "dni cipki" Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Pójdźmy w ślady Kennediego 05.04.11, 23:10 Niegdyś w zablokowanym przez NRD-owców i Rosjan Berlinie Zachodnim prezydent USA J.F.Kennedy powiedział dla podtrzymania ducha jego mieszkańców: "jestem Berlińczykiem". Może dla ucięcia tej niemądrej dyskusji należałoby abyśmy wszyscy w spisie podali, że jesteśmy Polakami, którzy czują się Slązakami? Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk_wj Re: Pójdźmy w ślady Kennediego 06.04.11, 10:08 Dlaczego zaraz pała z historii? Berlin Zachodni faktycznie był, w szeroko rozumianym sensie, zablokowany aż do upadku muru. Ponadto, Kennedy wypowiedzaił zacytowane zdanie w roku 1963, w czasie pierwszej wizyty prezydenta USA w Berlinie od czasu blokady (już w najbardziej dosłownym sensie w 1948 roku), krótko po postawieniu słynnego muru. A pomysł jest doskonały. Jestem zwojennikiem jak najszerszego solidaryzowania się z grupami, które ktoś próbuje deprecjonować czy wykluczać. Konfrontowanie, napuszczanie na siebie ludzi jest podłe. Nie można zgodzić się, aby jakaś grupa ludzi, np. Ślązaków, była oskarżana o cokolwiek z powodu swojego poczucia tożsamości etnicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.b09 Re: Ślązakiem się czuje. Tego się nie da zabronić 05.04.11, 23:13 Nie, ale był Goralenfolk Hans Frank był Naczelnym bacą. Odpowiedz Link Zgłoś
askold Ślązakiem się czuje. Tego się nie da zabronić 05.04.11, 23:23 Polakiem się czuję. Tego takze nie da się zabronić Choć w dzisiejszych czasach ta deklaracja może okazać się dyskomfortowa - jeśli od razu nie zostanę zaklasyfikowany jako antysemicka hiena grobowa (J.T. Gross) to z pewnością zostanę określony jako endecki nacjonalista (P. Wroński). Pan Gorzelik, który twierdzi, że nie jest Polakiem (jego zresztą dobre prawo) i uważa, że jako obywatel Polski nie musi być wobec państwa lojalny - oczywiście nacjonalistą nie jest. Nie jest nim także wtedy gdy łaskawie obdarza Polaków stekiem epitetów pochodzących z arsenału polonofobów tyle tylko, ze czyni to w nienagannej polszczyźnie. Aby ustrzelić wrednego Kaczora GW gotowa jest na wszystko i dlatego jej dziennikarze radośnie pląsają krzesanego wokól beczki z prochem. Uwijając się w radosnym transie nie usłyszeli, iż nawet takie kaczofoby jak prezydent Komorowski i profesor Nałęcz (dziś w Trójce) wyrażają zaniepokojenie RASiem pana Gorzelika. Mam rozwiązanie tego problemu. Owóż ogłaszamy na fejsie, twicie i co tam jest jeszcze akcję : WSZYSCY JESTEŚMY ŚLĄZAKAMI ! Wpisujemy w spisie powszechnym narodowść śląską i po sprawie ! Koniec problemów z RASiem. Jestem gotów nawet przystać na to aby Polska zmieniła nazwę na Śląsk. Istnieje oczywiście ewentualność tego typu, iż wtedy Pan Gorzelik ogłosi się Polakiem i założy RAP (przynajmniej brzmi muzycznie). Ale i nato jest sposób. Przy kolejnym spisie powszechnym robiąc na złość Kaczorowi ogłaszamy akcję : WSZYSCY JESTEŚMY POLAKAMI i po sprawie ! Koniec problemów z RAPem. Istnieje oczywiscie ewentualność, iż wtedy Pan Gorzelik...i tak da capo. Ma to przynajmniej tę zaletę, iż z pewnością nie będziemy się nudzili. A ile rozrywki dostarczymy znudzonej Europie ! Na koniec uświadamiam Panu redaktorowi, iż zgodnie z literą prawa narodowość śląska nie jest wpisana do rejestrów nie tylko w Polsce lecz również w Czechach i...w Niemczech. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Tak piotr7777, w myśl ustawy TAK. 06.04.11, 00:56 piotr7777 napisał: Czy jeśli wiele osób czuje się góralami oznacza, że jest naród góralski? Tytuł: Ustawa z dnia 4 marca 2010 r. o narodowym spisie powszechnym ludności i mieszkańców w 2011 r. Organ wydający: Sejm Status aktu prawnego: Obowiązujący Data ogłoszenia: 2010-03-26 Data wydania: 2010-03-04 Data wejscia w życie: 2010-04-03 Data obowiązywania: 2010-04-03 Treść dokumentu: www.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2010/47/DU20100470277.pdf 6 - Narodowości - przynależności narodowej lub etnicznej - rozumie przez to deklaratywną, opartą na subiektywnym odczuciu, indywidualną cechę każdego człowieka, wyrażającą jego związek emocjonalny, kulturowy lub związany z pochodzeniem rodziców, określanym narodem lub wspólnotą etniczną Odpowiedz Link Zgłoś
chimek Nie chodzi o slaskosc, chodzi o RAS 06.04.11, 00:58 i Gorzelika, chodzi o ten typ szowinizmu, ktory zapowiada czystki etniczne. RAS i Gorzelik stygmayzuja Polakow na Slasku i nie spotyka ich zadna kara. Wprost przeciwnie Tusk ich wynagrada. Dowod na to, ze RAS to faszysci: www.youtube.com/watch?v=tdif5UZtKbg&feature=related Gorzelik wola: 'Kto nie skacze ten jest gorol' Ladnie uczy male dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
prosatis Ślązakiem się czuje. Tego się nie da zabronić 06.04.11, 01:39 J.Krzyk - sorry, ale popełnił Pan w tej sprawie kolejny artykuł propagandowy. Co ma do tego Renan ? Rację ma niestety chimek. Chodzi nie o Ślązaków /to jest ta manipulacja/ a o RAŚ. Kaczyński nikogo nie obraził, odniósł się do działalności i wypowiedzi aktywistów RAŚ, na przykład Gorzelika. Większość mieszkańców np Warszawy czuje się Warszawiakami. Czy jeżeli jakiś działacz lokalny rzuci hasło - istnieje naród warszawski, albo mazowiecki ze stolicą w Płocku, zdobędzie 100.ooo podpisów to taki naród powstanie ? Gorzelik buduje całą koncepcję narodu Śląskiego w wyraźnej opozycji do polskości. twierdzi, że nie jest Polakiem i nic go z Polską nie łączy. A PO ten ruch popiera, więc stąd ta cała heca z przekręcaniem sensu wypowiedzi Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zew_atlantyku Re: Ślązakiem się czuje. Tego się nie da zabronić 06.04.11, 06:09 I o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zew_atlantyku Ile razy matole mam ci przypominac 06.04.11, 06:05 byś tak kategorycznie się nie wymądrzał? Juz pisałem, ze jestem rodowitym Slazakiem. Miejsce urodzenia - Katowice, kiedyś Stalinogrod za czasów najjaśniejszego Stalina. Miejsce zamieszkania - Wielka Brytania Narodowość - polska; i taka podana w brytyjskim spisie powszechnym, po spisy są w całej Europie Spadaj wiec panie i nie zawracaj dupy Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ile razy matole mam ci przypominac 06.04.11, 06:37 Jesteś Ślązakiem czyli kim? To nie narodowość więc co? Miejsce urodzenia i już? Rodząc się w oborze byłbyś krową? PS. Nazwę Stalinogród Katowice nosiły PO śmierci Stalina, a nie w trakcie jego nędznego żywota. Nawet tego nie wiesz o swoim? No właśnie czym? Odpowiedz Link Zgłoś
zew_atlantyku Re: Ile razy matole mam ci przypominac 06.04.11, 18:54 czyli przede wsszystkim jestem Polakiem, bo to moj jezyk na przyklad. A z ta krowa, to w zasadzie zjadasz swoj ogon. Rzeczywiscie, urodzony w Warszawie, to Warszawiak, jak sie patrzy, urodzony w Krakowie to Krakus, urodzony w Katowicach, to Slazak. No pasuje jak ulal. Duzo nie wiem kolego, bo nie musze. A akurat tego o Stalinie, tym bardziej. Najwazniejszym w tym jest to, ze byla taka nazwa Katowic i tyle. Twoja metoda argumentacjji, to argumentacja tej gazety. Polecam inne. Jezyk wzbogacisz i argumentacje tudziez. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Zerknij na tę tabelkę 06.04.11, 10:12 z wynikami spisu z 2002 r. - prawie 200 000 osób określiło się jako " narodowość śląska", i jak to skomentować? pl.wikipedia.org/wiki/Mniejszości_narodowe_i_etniczne_w_Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
zew_atlantyku Re: Zerknij na tę tabelkę 06.04.11, 18:58 Jak, po prostu cieszmy sie, ze w Polsce jest wiecej kultury. To wzbogaca. Oczywiscie poza Kutzem Kazimierzem Odpowiedz Link Zgłoś
m1r4640 Ślązakiem się czuje. Tego się nie da zabronić 06.04.11, 06:17 a ja czuje sie Ajnem i co mi zrobicie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Ślązakiem się czuje. Tego się nie da zabronić 06.04.11, 08:27 Mozna powiedziec, ze Jaroslaw Kaczynski takze jest tylko spolonizowanym Polakiem, korzenie ma ruskie po obojgu rodzicach. Niech wiec nie odbiera ludziom bardziej swiadomym, nie wypierajacych sie jak on swych korzeni, swiadomosci slaskiej czy innej. Polacy byli na nadal sa wielonarodowym tworem. Od przeszlo tysiaca juz lat. A moze tak prezio pouczyl by sie prawdziwej, nie IPN-owskiej historii? Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Ślązakiem się czuje. Tego się nie da zabronić 06.04.11, 09:19 ....czy ja jestem narodowosci Kociewiak,???Slazacy podnosza wysoko glowe i dobrze ale na takiej wysokosci nie widac Polski o ktora walczyli z zaborem niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Sami górale określają się jako grupa etniczna 06.04.11, 09:58 i twierdzą, że czują się Polakami - i przy tym bym pozostał, jeśli chodzi o wszelkie polskie mniejszości etniczne. www.gazetakrakowska.pl/podhale/361312,goral-to-narodowosc-przeczytaj-co-sadza-znani-podhalanie,id,t.html www.polskatimes.pl/fakty/361280,goral-czy-polak-narodowosc-wybiora-w-czasie-spisu-dysktuj,id,t.html A co do narodowości - skoro są takie kontrowersje, to może reaktywujmy weryfikacyjne komisje narodowościowe? Za osobę polskiego pochodzenia, w rozumieniu niniejszej ustawy, uznaje się osobę deklarującą narodowość polską i spełniającą łącznie następujące warunki: co najmniej jedno z jej rodziców lub dziadków albo dwoje pradziadków było narodowości polskiej; wykaże ona swój związek z polskością, w szczególności przez pielęgnowanie polskiej mowy, polskich tradycji i zwyczajów. Za osobę polskiego pochodzenia uznaje się również osobę deklarującą narodowość polską, która posiadała w przeszłości obywatelstwo polskie lub co najmniej jedno z jej rodziców lub dziadków albo dwoje pradziadków posiadało obywatelstwo polskie oraz wykaże ona swój związek z polskością, w szczególności przez pielęgnowanie polskiej mowy, polskich tradycji i zwyczajów. Warunek, iż co najmniej jedno z jej rodziców lub dziadków albo dwoje pradziadków było narodowości polskiej uważa się za spełniony, jeżeli co najmniej jedno z rodziców lub dziadków albo dwoje pradziadków wnioskodawcy potwierdziło swoją przynależność do Narodu Polskiego przez, w szczególności, pielęgnowanie polskich tradycji i zwyczajów. obywatelstwo.eu/emigranci.html Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Mniejszości narodowe i etniczne - ustawa 06.04.11, 10:05 Mniejszości narodowe i etniczne w Polsce według ustawy Art. 2 ust. 2 ustawy wskazuje, które z mniejszości uważa się za mniejszości narodowe w rozumieniu tej ustawy. Ustawa wymienia w tym zakresie (w kolejności alfabetycznej) mniejszości: białoruską, czeską, litewską, niemiecką, ormiańską, rosyjską, słowacką, ukraińską i żydowską. Ponadto w art. 2 ust. 4 ustawy wymienia się mniejszości, uznane za mniejszości etniczne w rozumieniu ustawy: karaimską, łemkowską, romską i tatarską. Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Mniejszości narodowe i etniczne - ustawa 06.04.11, 10:15 Ustawa ta wyklucza istnienie w Polsce mnieszości greckiej (w tym spora grupa imigrantów po wojnie), wietnamskiej, włoskiej czy francuskiej. Wszystkie te narodowosci są dość licznie reprezentowane w Polsce. Znacznie liczniej niż oficjalnie uznane w ustawie czeska, tatarska czy karaimska. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Mniejszości narodowe i etniczne - ustawa 06.04.11, 10:22 Nie tylko te pomija - spójrzcie na tę tabelkę deklarowanych mniejszości narodowych i etnicznych ze spisu w 2002 roku pl.wikipedia.org/wiki/Mniejszości_narodowe_i_etniczne_w_Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Sąd Najwyższy : nie istnieje narodowość śląska. 06.04.11, 16:02 i tym orzeczeniem sprawa definitywnie powinna być zakończona. prawo.money.pl/orzecznictwo/sad-najwyzszy/postanowienie;sn;izba;pracy;ubezpieczen;spolecznych;i;spraw;publicznych,ia,iii,sk,20,06,8195,orzeczenie.html Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Sąd Najwyższy : nie istnieje narodowość śląsk 06.04.11, 19:46 Oczwiście - urzędnik nie zatwierdził, więc to nie istnieje. Ale Sąd nie stwierdził, że nie istnieje narodowość kaszubska, a sporo osób w poprzednim spisie deklarowało takąż. Rozumiem więc, że nie masz nic przeciwko temu, by i w tym można było deklarować narodowość kaszubską. Dobrze kombinuję? Odpowiedz Link Zgłoś
twiej Re: Czego jeszcze nie rozumiesz? 06.04.11, 20:48 Nie rozumiem dlaczego napisałeś "bez odbioru", by 2 minuty później zapytać "czego nie rozumiem". Poza tym rozumiem tyle ile trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Czego jeszcze nie rozumiesz? 06.04.11, 20:51 Od oceny twoich możliwości są inni - czy coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś