Dodaj do ulubionych

Uzależniłem się od krzyża

09.04.11, 22:49
Ja od początku słucham RM (chyba 15 lat) i nigdy nie podejrzewałem P.T. Tuska o udział w zamachu. Być może Pan Krzysztof Środa ogląda za dużo TVN albo GW za dużo czyta, ewentualnie szkodzić może TOK FM. A może takie krwiożercze instynkty przypisane są ludziom o nazwisku utworzonym od dni tygodnia. Trudno jednoznacznie określić ale na pewno nie wynikają ze słuchania ze zrozumieniem Radia Maryja. Pozdrawiam i życzę spokoju ducha Panie Krzysztofie. P.S. Zbliża się Wielkanoc - może spowiedź pomoże...
Obserwuj wątek
    • komunista_trocki Uzależniłem się od krzyża 09.04.11, 22:49
      Niestety prawda jest taka, że ludzie wykluczeni ekonomicznie popierają głównie populistyczną prawicę. Można winić za to kompromitację komunizmu przez PZPR, opętanie umysłów przez Kościół i jeszcze tysiąc innych rzeczy. Ale odcinanie się od tego świata, zamykanie go do getta i obrzucanie wyzwiskami do niczego dobrego nie doprowadzi. Wyrosną potem tylko ekstremiści z nacjonalistyczno-religijnych bojówek. Widać to w USA, gdzie stratyfikacja społeczna jest w porównaniu z Europa gigantyczna. I południowe stany to wylęgarnia różnej maści oszołomów, którzy specjalizują się m.in. w mordowaniu ginekologów przeprowadzających aborcje.

Wykluczonym trzeba pomóc. Inaczej hodujemy nowotwór na społeczeństwie. Edukacja, miejsca pracy, lepsze połączenia małych wsi z miastami, dbanie o przestrzeganie praw pracowniczych i wyższe pensje - to jest realna pomoc zamiast rozdawnictwa zasiłków.
      • piotrs Re: Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 04:44
        chyba za późno

po smoleńsku powstał nowy odmian wiary w (niby tego samego) boga, równie daleki od katolicyzmu jak islam, z własnymi prorokami, własnymi świętymi, własnymi rytułałami

taki pislam ;)

trzeba będzie z tym żyć...
    • antobojar Uzależniłem się od krzyża 09.04.11, 23:03
      fenomenalny wywiad.. i baardzo na czasie...
      Ja też zacząłem się gubić, zadając sobie pytanie... Co mam zrobić ze swoją Polskością, skoro muszę ją dzielić z drugim, innym plemieniem... ?

Odpowiedź nadeszła we właściwym czasie... Pogodzić się z istnieniem drugiego plemienia...

Ale od dnia 11.04.2011, godz. 00.01... być bez litości dla Kaczyńskiego i jego przybocznej hołoty Kurskich, Macierewiczów, Błaszczaków... Rydzyków.... Episkopatu... Nie tylko dlatego że niszczą i ogłupiają nasz kraj, ale również dlatego że tak nieludzko traktują i wykorzystują swoje plemię... co tak przejmująco opisał dr Środa...

Osobiście myślę że najlepiej będzie ich OŚMIESZYĆ...
      • kierann żal tych ludzi 09.04.11, 23:12
        Wywiad pokazuje, że są tu ludzie naprawdę skrzywdzeni i szczerze im współczuję. Nie znaczy to oczywiście, że trzeba ulegać ich histerii. Natomiast PiS perfidnie wykorzystuje tragedie tych ludzi i to jest naprawdę obrzydliwe.

Starym ludziom już się myślenia nie zmieni, ale młodzi. Gdzie jest szkoła? Powinna kształtować światłe, otwarte, obywatelskie postawy. Ludzie tacy jak obrońcy krzyża wynieśli Hitlera do władzy. dlatego sa niebezpieczni, nie dlatego, że modlą się i gadają głupoty.
        • najlepszygeorge Re: żal tych ludzi 10.04.11, 00:26
          Ten cały wywiad to ściema! Fikcja literacka i tyle.
          • inkwizytorstarszy Re: żal tych ludzi 10.04.11, 02:36
            Szkoda że w szkole nie nauczono Cię czytać ze zrozumieniem, ale takich jak Ty jest niestety wielu, około 30% ludności...
      • altavitae Swietny wywiad.. 10.04.11, 00:55
        wspaniale spostrzezenia.....i budujace konkluzje Pana Srody.
        co do tego ponizszego wpisu mam jednak zastrzezenie..

fenomenalny wywiad.. i baardzo na czasie...
        > Ja też zacząłem się gubić, zadając sobie pytanie... Co mam zrobić ze swoją Pols
        > kością, skoro muszę ją dzielić z drugim, innym plemieniem... ?
        >
        > Odpowiedź nadeszła we właściwym czasie... Pogodzić się z istnieniem drugiego pl
        > emienia...
        >
        > Ale od dnia 11.04.2011, godz. 00.01... być bez litości dla Kaczyńskiego i jego
        > przybocznej hołoty Kurskich, Macierewiczów, Błaszczaków... Rydzyków.... Episkop
        > atu... Nie tylko dlatego że niszczą i ogłupiają nasz kraj, ale również dlatego
        > że tak nieludzko traktują i wykorzystują swoje plemię... co tak przejmująco opi
        > sał dr Środa...
        >
        > Osobiście myślę że najlepiej będzie ich OŚMIESZYĆ...

__________________________________________________________________________
        Nie zamierzam dzielic sie z tym innym plemieniem ..poniewaz wstecznictwo , mazgajstwo i dzialania abstrakcyjne oraz antypolskie powinny podlegac karze..a nie glaskaniu po glowce i stwarzac sytuacje gdzie postawa konformistyczna bylaby jedyna moja opcja.
        Nie zgadzam sie rowniez ..i to ABSOLUTNEI..na jedynie wysmianie w/w ludzi i kohort zlodziei i zdrajcow interesu Polski.
        Ci powinni za to odpowiedziec karnie i finansowo !
    • leming_bury Re: Uzależniłem się od krzyża 09.04.11, 23:37
      Mnie również zdarza się od czasu do czasu słuchać RM. Najczęściej słyszę programy religijne i te są OK. Prócz tego wywiady z różnymi przedstawicielami właściwie jednej tylko opcji, już nie politycznej a raczej "frontu walki ideologicznej", ale nawet to można jeszcze zaakceptować, od polityków nie będziemy wymagać zbyt wiele. Ale te "Rozmowy niedokończone" to już często sprawa dla psychiatry. A to, że prowadzący audycję nie reagują na chore brednie niektórych słuchaczy to zwykłem dotychczas tłumaczyć złą wolą (przepraszam).

Teraz jednak nabrałem wątpliwości. Bo być może długoletnie słuchanie RM w dużych dawkach ma destrukcyjny wpływ na słuchanie ze zrozumieniem, i to by tłumaczyło zarówno to, że Pan Adam nie zauważył, iż na falach tej dzielnej rozgłośni udział P.T. Tuska w Katastrofie Smoleńskiej wałkowany był po wielokroć, jak i to, iż na wysłuchiwane brednie najczęściej nie reagują Ojcowie Prowadzący, a w końcu oni narażeni są na największe dawki.

Był Pan również łaskaw odnieść się do nazwisk "tworzonych od dni tygodnia". Z czystej ciekawości kliknąłem na Pański profil i czytam co następuje:

adamnofel1, KOBIETA 25 LAT, KAMIONKA

A więc Panie/Pani Adamie/Adamo (?), jak się w wieku 10 lat zaczyna słuchać RM, to być może demonstrowane na falach RM, nazwijmy to "rozdygotanie poznawczo-logiczne", przyjęte w zbyt dużej dawce, zaszkodziło nie tylko Pani/Pańskiemu słuchaniu ze zrozumieniem ale również pewnemu aspektowi osobowości? I czy na to pomóc może jeszcze opieka duszpasterska, czy raczej należałoby się udać do specjalisty?
      • grek.grek Re: Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 12:31
        "programy religijne są OK" - ta, akurat. programy te polegają głównie na klepaniu mantr, litanii, różańców etc. to ma być "religijność" ? nie uczą żadnego świadomego i głębokiego podejście do swojej wiary, zadawania sobie pytań, rozmyślania o jej przedmiocie, mierzenia się z własnymi wątpliwościami, nie uczą tolerancji dla świata wokół. są infantylne, głupawe i wyjałowione z jakiejkolwiek wartościowej treści, a nie "OK". przez taką 'wiarę" ci ludzie nie są w stanie później zrozumieć tego, co plotą, są idealnym obiektem do manipulacji dla cwanych ideologów. wystarczy pokazać im krzyżyk, obrazek maryjny i już łykają każdą ściemę.
      • adamnofel1 Panie lemingu_bury 19.04.11, 00:46
        wykazał się Pan gorliwością kaprala SB z drugiej połowy lat 80' - niejakiego Jerzego P. Na szczęście jest Pan równie łatwowierny jak on i wierzy Pan we wszystko co pisane (np. na moim profilu) i już to dezawuuje Pana jako słuchającego ze zrozumieniem radia innego niż ToKFM ( Cezary Łasiczka to jest gość, no nie ? ). Zapewniam Pana, że nikt nie formułuje zarzutu o "spisku Tuska". Na dzisiaj prosimy tylko o: 1) zwrot oryginałów czarnych skrzynek (tylko oryginały są dowodem) 2) zwrot wraku Tupolewa 3) wyjaśnienie dlaczego 10 kwietnia na miejscu w Smoleńsku były inne przyrządy nawigacyjne niż 7 kwietnia i jak wpłynęło to na bezpieczeństwo.
        Pozdrawiam, i więcej optymizmu. Bardzo lubiłem Jurka, nawet gdy powiesił się w wigilię 1991 po roku picia na umór.
    • bemadal WIARA 09.04.11, 23:46
      jest łaską! Warto się o nią modlić - zawsze masz szansę, że nie zostaniesz Środą!
      • twojajestkrew.ichjestnafta Re: WIARA 10.04.11, 00:19
        bemadal napisała:

> jest łaską! Warto się o nią modlić - zawsze masz szansę, że nie zostaniesz Śro
        > dą!

Brak tu logiki (co częste u wierzących). Aby sie modlić o wiarę juz potrzebujesz łaski chęci posiadania wiary. A jak nie dostąpisz tej łaski?
        Ponadto z jakiego powodu warto mieć wiarę? Katolicy zabijający Indian, Żydów, kolonizujący Afrykę (katolicki król Leopold podczas masowych mordów w XIX wieku w Kongo - setki tysięcy ludzi zabitych i okaleczonych), inkwizycja, wojny religijne, papierze i antypapierze vide Borgia (dziwnym trafem Duch Św do niedawna wybierał w większości papierzy pochodzących z patrycjatu rzymskiego), pedofile z legionu Chrystusa, afera z mafijną kasą banku Ambrosiano (zdrowaśkami nie da się prowadzić kościoła - kto to powiedział?), przerzucanie hitlerowców do katolickiej ameryki płd po wojnie, pochowanie ks. Twardowskiego wbrew jego woli w tzw światyni opatrznosci bożej (takie pseudo wotum narodu - naród nie chce sie zrzucać więc KRK bez żenady bierze kasę z budżetu państwa). Ponadto kwestia grzechu pierworodnego, wiecznego przepraszania za grzechy, instytucja spowiedzi, śmieszne dogmaty (np ten o nieomylności papieża) etc etc.
        Ta wiara to wg mnie ucieczka od odpowiedzialności za swe życie, próba racjonalizowania sensu istnienia. Ale w Polsce coraz więcej ludzi ma wyższe wykształcenie i status materialny. Co to oznacza w perspektywie 20-30 lat? I z jakiego powodu coraz mniej jest chętnych do księdzowania? To pewnie wina liberalnych mediów!
    • twojajestkrew.ichjestnafta Uzależniłem się od krzyża 09.04.11, 23:57
      Z RM to tak jest- słuchasz, denerwujesz się że takie bzdury i manipulacje zapodają tym biednym niewykształconym babciom i trudno mimo to RM wyłączyc, bo zastanawia co jeszcze wymyślą. Podnosi ciśnienia jak kawa, myślę że mocno nakreca słuchaczy. Myślisz sobie - co za cyniczni gracze tym radiem kręcą ale co można z tym zrobić? Mają wiernych wyznawców i choćby ogłosili ze Papież musi odejść bo jest zamieszany w katastrofę smoleńską to mogą na nich liczyć.
    • kadykianus Słuchanie Adolfa też było perwersyjne. Kit! 09.04.11, 23:58
      Widzę w tym jakąś bardzo zakamuflowaną pogardę dla tych "myślących inaczej".
      Ja przynajmniej nie wciskam kitu (również sobie), że w tych ludziach jest coś interesującego. To banda świrów i niezbyt to dobrze o Tobie świadczy, jeśli wrzucasz ich do jednego worka z homoseksualistami... Tak naprawdę gardzisz tymi ludźmi. Chcesz się lepiej poczuć, traktujesz ich jak XIX w. antropolog badający buszmenów. Niby fascynacja i ciekawość ale "nie oszukujmy się - oni są gorsi od nas". Niemieccy intelektualiści mieli podobny stosunek do hitlerowców. Słuchanie Adolfa było takie perwersyjne. Można się było uzależnić. Zacznij lepiej uprawiać seks.
      • altavitae Re: Słuchanie Adolfa też było perwersyjne. Kit! 10.04.11, 01:03
        Bomba !
        Popieram krystalicznosc Twojej analizy!
        "Acredite sempre no seu trabalho"

• zojka21 Uzależniłem się od krzyża 09.04.11, 23:59
      znakomity wywiad. już dawno nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia.
    • koala386 Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 00:53
      Czy wyborcza chce wojny o Polskę ???!!!!!!!!!!!!!!!!
      • altavitae Re: Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 01:07
        koala386 napisał:

> Czy wyborcza chce wojny o Polskę ???!!!!!!!!!!!!!!!!
        ____________________________________________________________________________
        A gdzies ty byl koala przez ostanie lata !?
        Ta wojna dawno juz trwa.......a konca raczej nie widac bo wciaz rzeczywistosc urojona pewnych grup dolewa oliwy do ognia.
        A oskarzanie GW to brak obiektywizmu..i konformistyczne zwalanie winy na publikacje jedynie z powodu jej zasiegu krajowego.
    • wnec2005 Uzależniłem się od opium 10.04.11, 02:21
      to tak jak z narkotykiem, czlowiek sie krzywi pluje, mdlo ale drugi raz jest lepszy. Poznej idzie juz dobrze, slepa wiara to jak opium. Potem sie uzalezniasz czujesz ze znasz prawde a tu nikt cie nie rozumie wiec szukasz innych i znajdujesz. To jest choroba z ktorej juz sie czlowiek nie wyleczy...
    • inkwizytorstarszy Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 02:42
      Panie Środa,dziękuję za komentarz,rzadko się kłaniam, ale panu się to
      należy,za odwagę.Proszę częściej pisać. Pozdrawiam.
    • oldnick5 Kaleka 10.04.11, 02:55
      Nie wolno stosować obraźliwego pogardliwego przezwiska "kaleka". Mówi się niepełnosprawny lub sprawny inaczej.
      • veryok niezle 10.04.11, 08:03
        bardzo trafna analiza panie Sroda. czytalm z zaciekawieniem, czy bedzie mozna obejrzec gdzies te zdjecia???
        ta wojna w polsce juz trwa i jak na razie plemie"obroncow tezy o zamachu" jest na przegranych pozycjach, spoleczenstwo sie bogaci i podrozuje, poznaje inne modele funkcjonowania spoleczenstw. niepokoj moj budzi tylko fakt, ze w polsce czesto wygrywala opcja "sarmacka". jedyna szansa to laicyzacja. im mniej kosciola k tym lepiej. poza tym strukturalny rozwoj wsi i miasteczek, duze naklady na edukacje itd...

a co do Radia M- ucze w berlinie polskiego i niektorzy moi uczniowie sluchaja tej radiostacji poniewaz..........mowia tam wolno i uzywaja prostego slownictwa:)))
      • altavitae Re: Kaleka 10.04.11, 08:38
        cytuje..
        oldnick5 napisał:

> Nie wolno stosować obraźliwego pogardliwego przezwiska "kaleka". Mówi się niepe
        > łnosprawny lub sprawny inaczej.

Bzdury wypisujesz.
        Rzeczownik "kaleka' jest jak najbardziej poprawnym okresleniem osoby niepelnomosprawnej.
        Lepiej sprawdz w Slowniku Jezyka Polskiego !..i nie kompromituj sie brakiem podstawowej wiedzy o mowie polskiej.

www.sjp.pl/co/kaleka

Natomiast obrazliwym jest okreslenie ..[b]inwalida[/b]
        Zlacinskiego tlumaczenia oznacza osobe niewazna, pominieta, jakby skasowana i nie istniejaca.
        A dobrze wies zjak dlugo to wlasnie okreslenie bylo uzywane ..i tie tylko w jezyku potocznym..ale wtzw.Mowie poprawnej..,wlacznie z nazwaniem miejsca PUBLICZNEGO...PLACEM iNWALIDOW.
        PIEKNIE , CO NIE ?
        Semper libenter linguam Poloniam libenter ! ;0
    • 4dagome1 Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 07:53
      Polak to katolik .Niekatolik to żyd albo jakaś inna przechrzta .Jest jeden naród polski i obc którzy próbują nas podzielić
    • lehoo Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 07:56
      Taaa, cała jego rodzina była katolicka. Od trzech tysięcy lat.
      • altavitae @lehoo ..!!????? 10.04.11, 08:47
        lehoo napisała:

> Taaa, cała jego rodzina była katolicka. Od trzech tysięcy lat.

ze co?
        • lehoo Re: @lehoo ..!!????? 10.04.11, 14:47
          Weź go spytaj, z pewnością entuzjastycznie potwierdzi.
    • stanos111 Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 08:16
      Jak juz ktos jest uparcie wierzy ,jako katol . to niech wierzy : czasy sie zmieniaja i katole wymieraja / jest ich coraz mniej ... lol.
      Mieszkam za granica i tu religia jest: footbol ( jajkowata pilka) criket, koniki , barbaqu tenis ,
      sporty wodne , plaza, bary a jak ktos jest juz w starszym emerytowanym wieku / dom starcow... Z widokiem na morze / gory ...
      Koscioly zanikaja i sa przerabiane na restauracje i dyskoteki/ nowa wiara ... Sa tez naciagacze
      w stylu USA nowa religia 10 % dochodow i masz pewnosc ze pojdziesz do nieba...Nowo narodzony chszecijanin... Sa chetni ?...
      Powodzenia i do zobaczenia w niebie hi hi ...
      • piotr7777 nie lubię snobistycznej pseudointeligenckości 10.04.11, 08:18
        ....którą uosabia pan Środa.
        I tyle w temacie.
        • sir_fred Re: nie lubię snobistycznej pseudointeligenckości 10.04.11, 12:29
          No bo przecież prawdziwa inteligencja nie zniża się do pisania dobrych artykułów. Prawda?
          • piotr7777 Re: nie lubię snobistycznej pseudointeligenckości 10.04.11, 13:31
            > No bo przecież prawdziwa inteligencja nie zniża się do pisania dobrych artykułó
            > w. Prawda?

Miałem na myśli ten typ inteligenckości, który wiąże się np. z pogardą dla beletrystyki.
    • zwf Bóg przemówił: powstaje nowa potężna religia... 10.04.11, 08:57
      Porozmawiałem sobie tej nocy z Bogiem (skoro Wałesa może, to ja też, a co?) i powiedział mi, że oto jesteśmy świadkami wydarzeń wielkiej wagi dla całej ludzkości - na naszych oczach bowiem powstaje nowa, potężna religia wszech czasów.

W skrócie to wyglada tak: Jezusa Chrystusa zastąpi Lechus Kaczystus, najważniejszym symbolem będzie samolot (zamiast krzyża, nawet trochę podobny w kształcie), rolę Piłata będzie pełnił Putin a Judasza Tusk, Maria to też Maria (tyle że Lechusa żona, a nie matka). Największe święto nowej religii będzie obchodzone zawsze 10 kwietnia - czyli nomen omen - dzisiaj! Módlmy się zatem w pokorze...

Więcej szczegółów po następnej rozmowie:)
      • altavitae Re: Bóg przemówił: powstaje nowa potężna religia. 10.04.11, 09:02
        zwf napisał:

> Porozmawiałem sobie tej nocy z Bogiem (skoro Wałesa może, to ja też, a co?) i p
        > owiedział mi, że oto jesteśmy świadkami wydarzeń wielkiej wagi dla całej ludzko
        > ści - na naszych oczach bowiem powstaje nowa, potężna religia wszech czasów.
        >
        > W skrócie to wyglada tak: Jezusa Chrystusa zastąpi Lechus Kaczystus, najważniej
        > szym symbolem będzie samolot (zamiast krzyża, nawet trochę podobny w kształcie)
        > , rolę Piłata będzie pełnił Putin a Judasza Tusk, Maria to też Maria (tyle że L
        > echusa żona, a nie matka). Największe święto nowej religii będzie obchodzone za
        > wsze 10 kwietnia - czyli nomen omen - dzisiaj! Módlmy się zatem w pokorze...
        >
        > Więcej szczegółów po następnej rozmowie:)
        __________________________________________________________________________
        Niezle !
        Tylko z tym Judaszem to powaliles sprawe.
        Tak sie sklada , ze Judasz byl ukochanym i jedynie prawdziwym powiernikiem Chrystusa..wiec w tym ukladzie nowych "boskich" nominacji..chyba Tusk za bardzo na to nie zasluguje..?

hahahahahahahahahahhahahahahahaha
        >
      • totus.tytus Mnie objawiła się Baba Vanga Smoleńsko-Kaczyńska 10.04.11, 10:05
        i powiedziała mi, że od teraz nowa religia będzie nazywać się "lechuizm", są następujące osoby boskie: On i On oraz Jadowita Wiedźma Ple-Ple zabierająca głos na tematy, o których nie ma zielonego pojęcia; siedzibą główną jest świątynia domowa na Żoliborzu ze Świętym Kotem, miejscem kultu jest plac przed Pałacem Prezydenckim, symbolem jest Święta Brzoza Co Się Nie Ukłoniła Gdy Bombowcem Nadlatywał On. Na terenie kraju ma być ustanowiony miliard kapliczek i ołtarzyków, gdzie co miesiąc będą odbywały się nabożeństwa KuPa-mięci, z kulminacją w postaci spalenia kukły (kapłan będzie podawał za każdym razem ludowi bożemu kto danego dnia ma zostać całopalony).
        W odróżnieniu od Twojej wizji, Baba Vanga podała, że samolot ma zostać przerobiony na medaliki i krzyżyki, które obowiązkowo mają być zakupione przez wyznawców (wszystkich! przy okazji spisu narodowego, by nikt nie unikał zakupu i złożenia ofiary). Część relikwii ma zostać rozstawiona wzdłuż wszystkich dróg w kraju, aby nikt nie zbłądził idąc na pielgrzymkę (przynajmniej raz w roku, ze złożeniem ofiary pokutnej). Kapłani lechuizmu będą ustawicznie patrolować cały kraj, i inwigilować wszystkich obywateli pod względem posłuszeństwa i prawomyślności, kapłani nieznani z mediów zostaną odpowiednio oznakowani, aby lud boży widział ich z daleka i miał czas na zejście z chodnika, ściągnięcie czapki oraz przyklęknięcie na widok kapłana.
        Reaktywowane będą wszystkie kręgi piekielne, w których znajdą się wszyscy dotychczasowi, dawni i przyszli wrogowie lechuizmu. Językiem urzędowym Piekła będzie rosyjski, głównie ze względu na to, że Najniższa Osoba Boska nie zna innego języka obcego a nawet myśli w tym języku. Osoby nieposłuszne, niepokorne i myślące inaczej będą prześladowane i sponiewierane za życia, a po podłej śmierci zwłoki ich będą bezczeszczone, a pamięć o nich będzie zacierana na wieczny pohybel. W 2110 roku, w stuletnią rocznicę, gdy oś czasowa Ziemi ulegnie odwróceniu i czas zacznie się cofać, to fakt ten nie wpłynie na rozwój lechuizmu, a nawet doda mu znaczenia i powagi, albowiem zmartwychwstanie Wiadoma Osoba, i wojna zacznie się od nowa.
        Oto słowo Baby Vangi.

A ja jadę na imprezę. Wy też Drodzy Państwo, bawcie się dobrze. Z dala.
    • klopsiki7 Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 13:15
      Dziękuję i pozdrawiam z Krakowa.
    • jamci44 może psychoanalityk od nałogów i perwersji? 10.04.11, 13:56
      wprawdzie jakoś sympatyczny jest ten tekst w swoim XIX-wiecznym zadziwieniu. Przypomina autor tych dziewiętnastowiecznych inteligentów rosyjskich, którzy "chodzili w lud"; Turgieniewa, który ze zdumieniem, współczuciem i protekcjonalnie przyglądał się pańszczyźnianym chłopom... Tyle że jakoś to mocno anachroniczne: nie te czasy, nie te czasy. Współczuć można, ale zwłaszcza po XX w. lepiej być podejrzliwym i się bać.
    • kubissimo Re: Uzależniłem się od krzyża 10.04.11, 14:21
      adamnofel1 napisała:
      > P.S. Zbliża się Wielkanoc - może spowiedź pomoże...

ehhh te zabobony. Moze niech od razu zlozy ofiare calopalna. Wszak to "mila woń dla pana".
    • costa3500 Uzależniłem się od krzyża 11.04.11, 07:46

Mnie ten wihajster kojarzy się tylko ze św.INKWIZYCJĄ i jej zbrodniczą działalnością.
    • frog1 Re: Uzależniłem się od krzyża 11.04.11, 17:57
      Nie zapomnę reakcji pewnej krewnej na wiadomość o katastrofie: "To na pewno zrobił Tusk, przecież on tak tego Kaczyńskiego nienawidził!"
      Później okazało się, że wcale nie była odosobniona w swoim obrazie świata i relacji międzyludzkich - odmienne poglądy czy antypatia są według takich ludzi tożsame z jakąś obłąkaną nienawiścią, która może popchnąć do zamordowania adwersarza wraz z 95 innymi osobami. Straszne, że można żyć w stanie takiego lęku i pesymizmu. Nawiązanie dyskusji z ludźmi o takich poglądach jest niemożliwe: myślisz inaczej - dla nich nie jesteś człowiekiem, tylko potworem.
    • normalniejszy2 Świetny felieton 11.04.11, 21:00
      Bardzo spodobało mi się, że autor stoi samodzielnie, kwestionując swoje przynależności. W prasie opiniotwórczej rzadko dopuszcza się do głosu taką nie-plemienną analizę.
    • jackpolnar Uzależniłem się od krzyża 11.04.11, 23:00
      Typowa "warszawka", czerwony jak domniemywam "uniwersytet", pogarda dla innych, intelektualne tchórzostwo i miałkość. Taki mały skarżypyta. "Doktor" którego książek nikt nie czyta (bo po co), jedyna forma promocji to danie pewnej części ciała "salonowi" i można próbować załapać się na ochłapy z "pańskiego" stołu! Szkoda, że nie sprzedaje nadal wody...
      • blinski Re: Uzależniłem się od krzyża 12.04.11, 22:30
        Zdajesz sobie sprawę, że zrobiłeś dokładnie to, o czym pisał pan Środa, gdy mówił o reakcji ludzi sprzed pałacu na argumenty? I ja się z nim zgadzam, takie wypowiedzi człowiekowi łagodnemu dają po prostu pewien grzeszny rodzaj satysfakcji, że się w swym sądzie o prostocie i przewidywalności tych ludzi nie pomylił..
    • zeppelin25 Uzależniłem się od krzyża 11.04.11, 23:39
      ...czyli zwyczajne "pranie mozgu" przeszedl ten biedny pan sluchacz...choroba postepuje ,a specjalistow w tej dziedzinie coraz mniej (psycholodzy,psychiatrzy), jedynie szczera spowiedz i tym samym cudowne uzdrowienie zapewni mu "blogoslawiony" rydz-zatruty...
    • raxell Uzależniłem się od krzyża 12.04.11, 07:16
      Oni w ogole nie wygladali jak pierwsi chrzescianie, blad myslowy, pierwsi chrzescianie nie byli manipulowani politycznie...

hmm...a moze byli...:?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka