miazmaty 11.04.11, 08:47 Kim trzeba być, żeby napisać takie zdanie: "Bo centrum - jeśli za takowe uznamy Platformę - już mamy na europejskim poziomie" ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sakral a co ma Roman Dmowski do prawicy XXI ? 11.04.11, 09:22 nasza prawica buduje nadwiślański faszyzm na Romanie Dmowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtkrak Śniła mi się prawica 11.04.11, 09:30 Ja chyba żyję w innym świecie niż autorzy z Wyborczej. "centrum na europejskim poziomie" jak można tak pisać czy autorka jest ślepa czy tylko zidiociała. Jak inna partia centrowa w Europie albo jakiekolwiek inne ugrupowanie działałoby na szkodę własnego kraju..? chyba tylko partia z Czerskiej Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Śniła mi się prawica 11.04.11, 11:43 > Ja chyba żyję w innym świecie niż autorzy z Wyborczej. "centrum na europejskim > poziomie" jak można tak pisać czy autorka jest ślepa czy tylko zidiociała. Jak > inna partia centrowa w Europie albo jakiekolwiek inne ugrupowanie działałoby na > szkodę własnego kraju..? chyba tylko partia z Czerskiej Fakt, europejskie partie centrowe nie zajmują się zwykle klerykalizowaniem swoich państw. Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Szanowna Autorko! 11.04.11, 09:32 Jest Pani w tej luksusowej sytuacji, że zamiast śnić, może Pani przyłożyć swój kamyczek do budowania tej wyśnionej prawicy! Jak? Ano, choćby tak, że zamiast pisać jak Pani koledzy-cyngle w kółko o tym, co zrobił i czego nie zrobił Kaczyński, na przykład zauważyć, że PiS ma jakiś program gospodarczy. I z tym programem polemizować. Zrobi to Pani? W jakimś felietonie? Weźmie Pani, wyciągnie kawałek - byleby rzetelnie! - z programu PiS, albo zadzwoni do jakiegoś ichniego speca z pytaniem, co chcą zrobić w tej czy innej sprawie, a następnie będzie polemizować? Albo sprawdzi Pani ich zachowania podczas przyjmowania ustaw, głosowania, pracę w komisjach, takietam? Bo, niestety, w GW to tak ciut nudnawo jest - nic tylko, Smoleńsk, Kaczyński, Pałac, Smoleńsk, Kaczyński, Pałac, Przedmieście i jakaś niedobra osoba, taka jak ja, może sobie pomyśleć, że GW zwyczajnie manipuluje, redukując PiS - do Smoleńska. Odpowiedz Link Zgłoś
sakral Re: Szanowna Autorko! 11.04.11, 09:38 program gospodarczy prezesa PiS. po 33 roku pan Adolf Hitler miał bardzo interesujący program. z pewnym ludźmi nie ma rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Szanowna Autorko! 11.04.11, 11:45 > że PiS ma jakiś program gospodarczy. Ma jakiś? To dla mnie zaskoczenie, bo jakoś JarKacz nie zwykł się z nim obnosić, na tablicach-pułapkach i marszach z pochodniami widocznie zyskuje więcej. Tyle widocznie jest wart ten program gospodarczy PISu. Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Re: Szanowna Autorko! 11.04.11, 12:08 A, w Wyborczej nie pisali, to fakt, może i nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Szanowna Autorko! 11.04.11, 13:07 Masz teraz dobrą okazję, żeby mi ten program przedstawić, przynajmniej w skrócie. Skorzystasz? Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Re: Szanowna Autorko! 11.04.11, 13:48 A niby czemu miałbym to robić? Jak ktoś - czy to PiS, czy ciekawi jego programu - zaczną mi płacić, to się namyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekzielarz Re: Szanowna Autorko! 11.04.11, 14:04 Twoja odpowiedż była w stu procentach przewidywalna Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Szanowna Autorko! 11.04.11, 14:23 A na forum pisujesz za darmo i bez namysłu? :D Odpowiedz Link Zgłoś
absurd Śniła mi się mądra publicystyka w GW 11.04.11, 09:40 Mętniactwo. Klarowności wywodów powinna się Pani uczyć właśnie od tak protekcjonalnie przez Panią traktowanego Ziemkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
stefeggg Śniła się fajna lewicowa prawica 11.04.11, 10:08 To nie sen, cała sejmowa prawica jest w u nas lewicą. Lewica jest lewacka. Wolność albo śmierć! Odpowiedz Link Zgłoś
think-tank-tonk Śniła mi się prawica 11.04.11, 10:22 Porównywanie Polski do Szwecji nie ma najmniejszego sensu. Społeczeństwo zamożne, egalitarne, dzięki wieloletniej neutralności pozbawione realnych wrogów zewnętrznych, o najwyższym w Europie współczynniku aktywności w organizacjach pozarządowych... Polska leży na antypodach Szwecji. Dlatego nasze centrum przypomina tamtejszą ekstremalną prawicę, a właściwie nie da się przeprowadzić żadnych porównań, bo to kompletnie różne światy. Trzeba jednak zadać sobie pytanie - i to jest zadanie formacji liberalnej w naszym kraju, której na początku lat 90 udało się wyznaczyć strategiczny kierunek przemian ustrojowych - jakie decyzje rządzących doprowadziły do wytworzenia w Polsce atmosfery tak głębokiego konfliktu i społecznej frustracji, że znajdują one ujście w poglądach politycznych tak wielu Polaków. Nasz kraj obrał sobie za wzór model gospodarki skrajnie liberalnej, z realnymi zabezpieczeniami socjalnymi zredukowanymi do minimum. Na papierze mamy n.p. najbardziej protekcjonalne prawo pracy w Europie, ale zostawiliśmy w tym prawie luki wystarczająco duże, żeby przecisnęła się przez nie większość polskich pracowników. I tak jesteśmy El Dorado samozatrudnienia, czyli zrzucamy wszelkie koszty pracy na samych pracowników, nie dając im w zamian żadnych gwarancji zatrudnienia. Ludzie żyjący w poczuciu permanentnego zagrożenia utratą pracy, kumulują w sobie potworny lęk i frustrację, oraz uzasadnioną nienawiść wobec hipokryzji rządzących, którzy nie potrafili stworzyć im żadnych realnych zabezpieczeń socjalnych. Ta lepiej wykształcona, prężniejsza część spośród nich odwraca się plecami do polityki, do życia społecznego i uczy się radzić sobie jakoś w warunkach totalnej anarchii, jakby poza państwem. Ci z kolei, którzy nie mają dość siły i kapitału, by uwolnić się od pomocy państwa, szukają sposobów na wyłudzanie świadczeń takich jak renty, ubezpieczenia w KRUS, zasiłki dla bezrobotnych i.t.p. Oni będą wspierać formacje radykalne, które zagospodarowują ich lęki i nienawiść. Polska jest krajem, który zbliża się do modelu rozwarstwienia społecznego U.S.A. Nawet topografia naszych miast wskazuje na to. Mamy - podobnie jak Amerykanie - dwa paralelne społeczeństwa miejskie. Jedno widać na ulicy, a drugie - wyłącznie w centrach handlowych. te dwa społeczeństwa praktycznie nie stykają się ze sobą. Nie mieszkają razem, nie robią zakupów w tych samych sklepach, nie korzystają z tych samych form rozrywki. Trudno oczekiwać, żeby w takim społeczeństwie wytworzyła się łagodna prawica. Nie mamy ani łagodnego centrum, ani lewicy. Mamy koszmarnie niekompetentne media, które nie potrafią zadawać politykom właściwych, merytorycznych pytań, a przez to wymagać od nich realizacji jakiegokolwiek programu. PO rządzi w naszym kraju od 4 lat i ja do dzisiaj nie wiem, czy jest to partia dążąca do zbudowania Polski bardziej egalitarnej, czy bardziej rozwarstwionej. Poszczególne decyzje przeczą sobie nawzajem, mają często charakter reaktywny, i nie widać w nich żadnego wspólnego mianownika. I nikt nie potrafi rządzących przywołać do tablicy. Próbował to robić profesor Balcerowicz, ale wyszła z tego kompletnie nieczytelna debata telewizyjna. Próbowali panowie od śniadania mistrzów, ale wyszedł z tego ośmieszający ich bełkot. To wszystko są symptomy totalnego kryzysu komunikacji społecznej, przypominającego ten dziejący się obecnie w U.S.A. Tam też rolę merytorycznego recenzenta rządzących i opozycji od głównych mediów przejął komik Jon Stewart. Polska powoli, siłą inercji, toczy się w stronę modelu, z którego Amerykanie próbują ogromnym kosztem wydobyć się od paru lat. I nasz system polityczny upodabnia się do tego w Ameryce. Jest to najgorszy współcześnie wzorzec, obcy naszej kulturze, szkodliwy dla społeczeństwa, w dodatku jak wirus rozprzestrzeniający się na wszystkie aspekty życia. Gdzie tu miejsce na szwedzką prawicę? Odpowiedz Link Zgłoś
agnostic5 Re: Śniła mi się prawica 11.04.11, 10:33 Tak więc popatrzmy na tych "europejczyków". Kupowanie głosów za tanie wino w Wałbrzychu, Miro, Zbycho i jednoręcy bandyci i przyjaźń z Sobiesiakiem - skazanym prawomocnym wyrokiem sądu, przesyłanie CV z gabinetu ministra Drzewieckiego, wypowiedzi premiera o kastrowaniu pedofili, łódzka spółdzielnia pracy ministra Grabarczyka, interesy ministra Grada. Najwyższa Izba Kontroli zarzuca resortowi zdrowia, że bez potrzeby przekazał 10 milionów złotych klinice kierowanej przez senatora PO, Paweł Sularz, szef krakowskiej Platformy Obywatelskiej, pracował w firmie, przez którą wyprowadzono za granicę miliony złotych, Julia Pitera pisząca ustawę antykorupcyjną od 4 lat, afera Wojnarowskiego, który jest udziałowcem firmy, handlującej szpitalnymi długami, próby kontroli internetu. Europa pełną gębą, ale Europa raczej taka ukraińsko-rosyjska albo sycylijska. Odpowiedz Link Zgłoś
rozsadek.ltd Jędrysik jesteś cała umorusana kupą, tak wchodzisz 11.04.11, 11:22 Głęęęęęęębooookooo. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Śniła mi się prawica 11.04.11, 11:42 > Kim trzeba być, żeby napisać takie zdanie: "Bo centrum - jeśli za takowe uznamy > Platformę - już mamy na europejskim poziomie" ? Dobre pytanie. We śnie wszystko jest możliwe, nawet centrowość PO. Odpowiedz Link Zgłoś
aekielski Śniła mi się prawica 11.04.11, 12:46 PiS nie jest prawicą co potwierdza chociażby wczorajsze przemówienie prezesa. Prezes zwracał się w nim do ludzi niezadowolonych z obojętnie jakiej przyczyny. PiS zadba o grupy najuboższe i o "spieprzających dziadów". SLD nie ma tu nic do roboty. PiS zadba o wszystkich prawdziwych Polaków. Do wyborów z pewnością swoją ofertę poszerzy składając obietnice na lewo i prawo. Prezes liczy na ludzi sfrustrowanych tym co się działo przez ostatnich 21 lat. Po zdobyciu władzy szybko zapomni co obiecywał. Zacznie się obsadzanie swoimi ludźmi wszystkiego co się da, rozliczenia z przeciwnikami politycznymi a w konsekwencji władza absolutna do ostatnich dni prezesa,a może i o jeden dzień dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
nauszy Śniła mi się prawica 11.04.11, 12:50 Pani Miłado, w Pani rozumowaniu tkwi jeden podstawowy błąd: przyjmuje Pani, że PiS, czy raczej wszyscy ze środowiska radiomaryjno-pisowskiego, to prawica. To nieprawda. Prawica? Z tak dalece bolszewickimi hasłami? Kto ma pieniądze, ten złodziej, podatki jak najwyższe, dodatki dla najbiedniejszych etc. – toż to czysta komuna (jak ja nie lubię tego określenia…). W Polsce jest tylko jedna prawdziwa prawica – jak bardzo by nie była kabaretowo naiwna – to Janusz Korwin-Mikke, piewca absolutnie wolnego rynku. PiS czasami – jak mu się opłaca – jest prawicowy obyczajowo. Ale to już wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
arabuza Lewactwu śniła mi się prawica 11.04.11, 14:29 Lewactwu śniła mi się prawica... która od lewicy różni się tylko religijnym zacięciem. :)) Mają polot nasi kochani lewacy. Odpowiedz Link Zgłoś