Dodaj do ulubionych

Wersal - tylko ogrody

27.07.11, 20:25
Witam,
Mam pytanie do "bywalców". Chcemy ze znajomymi odwiedzić Wersal, ale tylko ogrody (jako, że będziemy z małymi dziećmi stwierdziliśmy, że pałace zostawimy na inną okazję). Jak wygląda odpłatność za wstęp tylko do ogrodów?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted2221 Re: Wersal - tylko ogrody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 23:26
      O ile pamiętam wstęp do ogrodów jest wolny za wyjątkiem pokazu fontann, ale wlsnie to trzeba zobaczyć.
      Kliknij na Wersal.
    • c_x_v Re: Wersal - tylko ogrody 28.07.11, 08:37
      Nie wiem jak to jest dokładnie z samymi ogrodami bo ja kupowałam bilet na wszystko, ale chciałam Ci poradzić abyś wraz z ogrodami koniecznie zobaczyła tez wioskę Marii Antoniny która jest obok mniejszych pałaców :) Dzieci się tam na pewno nie znudzą, a jest to IMHO fajne miejsce :) Może uda Ci sie też zobaczyć mniejsze pałace? Nie ma tam tyle zwiedzania co w głównym, a zobaczysz chociaż namiastkę tego przepychu :) Mnie się te mniejsze podobały chyba nawet bardziej niż ten duży. Były przytulniejsze i o wiele łatwiej było sobie wyobrazić jak się tam żyło :)
      • karnacja Re: Wersal - tylko ogrody 28.07.11, 10:50

W sezonie, podczas weekendow (tryskaja fontanny) wstep kosztuje
        8 euro dla doroslych, 6 euro dla wieku 6-18. Dzieci w wieku 5 lat
        i ponizej wchodza bezplatnie.
        • elde23 Re: Wersal - tylko ogrody 28.07.11, 12:30
          Ogrody Wersalu, to ogromny obszar. Z małymi dziećmi warto wsiąść do ciuchci/z prawej strony pałacu/. Przystanki są m.in. przy wiosce Marii Antoniny, Petit Trianon, itd. Można wysiąść z kolejki, pooglądać, potem wsiąść do następnej/ten sam bilet/ i pojechać dalej. Tak było kilka lat temu, chyba i dzisiaj też.
          • elde23 Re: Wersal - tylko ogrody 28.07.11, 12:35
            I jeszcze jedno. Warto wysiąść na przedostatnim przystanku, posiedzieć nad brzegiem jeziora, a potem spokojnie pieszo po schodach w stronę pałacu. Piękne widoki.
    • Gość: JW Re: Wersal - tylko ogrody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.11, 22:17
      Teren ogrodów jest bardzo duży i dzieci mogą się szybko zmęczyć, dlatego dobrym pomysłem jest skorzystanie z wymienionej wcześniej kolejki ( bez dzieci też jest to męcząca wycieczka). Petit Trianon i ogrody Marii Antoniny ( bilet 10 EUR) warto zobaczyć, a i młodsi mogą byc zainteresowani tym obszarem, choćby na "skalę" obiektów. Czasem przypominają domki "Baby Jagi".
      www.infointravel.com/info/i/pl/22824/Wersal__Petit_Trianon.html
      Sam kompleks pałacowy, jeżeli ktoś chce go w miarę zwiedzić, to praktycznie cały dzień.
      Trochę informacji i linki odsyłające:
      www.infointravel.com/info/i/pl/22823/WERSAL__palac_i_ogrody_informacje_praktyczne.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka