heretic_anthem a kto ostrzeze przed krk? 13.04.11, 19:15 pisma gliwickiej kurii nawet nie ma co komentowac i polemizowac z nim .Rownie dobrze mozna dyskutowac z szambem i kloacznym dołem wsluchujac sie w odglosy jakie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
onefoks Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 19:19 a najwięcej mąći w głowach młodzieży religja i to papistyczna w szkole i państwie żekomo świeckim. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.54321 Re: Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 19:24 Co to za instytucja ktora boi sie jakiejs bajki??? Odpowiedz Link Zgłoś
piggy1 Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 19:26 Obchody Andrzejek wraz z wróżbami są w Polsce obecne od dziesiątków lat, zwłaszcza na wsi. Opisy tych andrzejkowych wrózb mozna znaleźć nawet w powieściach Reymonta i Prusa. Skąd Kościołowi przyszło do głowy, że to jakieś nowe święto? Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 19:28 piggy1 napisała: > Obchody Andrzejek wraz z wróżbami są w Polsce obecne od dziesiątków lat, zwłasz > cza na wsi. Opisy tych andrzejkowych wrózb mozna znaleźć nawet w powieściach Re > ymonta i Prusa. Skąd Kościołowi przyszło do głowy, że to jakieś nowe święto? ....... Nawet w średniowieczu kościołowi to nie przeszkadzało !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Andrzejki świętowano już w średniowieczu? 14.04.11, 10:01 ksks3 napisał: > ....... Nawet w średniowieczu kościołowi to nie przeszkadzało !!!!!! Zaraz zaraz - czy Andrzejki (andrzejki?) świętowano już w średniowieczu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Kościół ostrzega, a to mi nowina ? 13.04.11, 19:26 Ostrzega przed czym ? Przed pedofilami, aferzystami i zwykłymi nieukami, którzy świetnie prosperują w jego strukturach ? Nie ! Kościołowi przeszkadza nie tylko tradycja (andrzejki) czy amerykańskie szczeniackie wygłupy ale również bajki z Pottera. Coraz bardziej jestem przekonany że polskiemu kościołowi instytucjonalnemu przeszkadza samo ch rz e ś c i j a ń s t w o !!!!!! Na szczęście stale rośnie liczba tych rodaków, którzy nie traktują poważnie bredni pisanych i wygadywanych przez kościelnych "urzędników" co najwyżej " jasełka" uprawiane przez nich stawiają na równi właśnie z Andrzejkami, Halloween czy Harry Potterem. Krótko mówiąc, wierzącym polscy księża są do niczego nie potrzebni. Oni mogą tylko oduczyć wiary ! Odpowiedz Link Zgłoś
echfranka Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 19:28 Nauczyciele i uczniowie mają się teraz okazję dowiedzieć, że "intensywna promocją magicznych praktyk w mediach spowodowała, że Polacy zaczęli z nich masowo korzystać". Niebezpieczne są np. Andrzejki i towarzyszące im wróżby. --------------------------------------------------------------- Wróżby Andrzejkowe przeszkadzają,ale magia kostek wystawionych podczas powodzi i kropla krwi to nie jest magia. Jednemu wolno uprawiać czary mary i wierzyć w to drugiemu nie. Takie Andrzejkowe wróżby są nie groźne ,bo każdy wie że to zabawa ,gorzej jak ktoś uwierzy w moc relikwii i przestanie się leczyć. Ludzie mają na co dzień tyle stresu ,że od czasu do czasu takie niewinne zabawy dobrze im zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
amirez Harry Potter... 13.04.11, 19:32 Czyli klecha jednak miał zapas dopalaczy... panie prokuratorze! ======================================== Dzikość kraju mierzona jest ciemnotą mugoli - nie dajmy się! Odpowiedz Link Zgłoś
wlekawa Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 19:35 Czy gdyby kurator dostał nocnik z gównami, też poniósłby go jak listonosz? Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 19:48 W piśmie do zabrzańskich szkół gliwicka kuria ostrzega przed procesami duchowej destrukcji, które dotykają młodzież. Winne tego stanu: Andrzejki, Halloween i Harry Potter buahahahahahahahaha jakie to proste! CZYŻ TRZEBA WIĘCEJ DOWODÓW! buahahaha trzymajcie takich kretynów z daleka od władzy! bo znowu zaczną zakazywać książki i je palić Odpowiedz Link Zgłoś
nufatek Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 19:49 A powinien ostrzegac przed Michnikem Odpowiedz Link Zgłoś
frog1 Re: Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 19:59 Problem nie w tym, co Kościół sądzi o Harrym Potterze czy Halloween. Mają prawo do swoich poglądów. Problem polega na tym, że kuria ma czelność zwracać się do nauczycieli tonem niemalże rozkazującym, by wpajali uczniom wiarę katolicką. Tymczasem od tego są wyłącznie katecheci. Odpowiedz Link Zgłoś
zwf Potter prawdziwym relikwiom do pięt nie dorasta... 13.04.11, 19:59 Harry Potter prawdziwym relikwiom do pięt nie dorasta. Moja ulubioną jest wciąż czaszka dwunastoletniego Jana Chrzciciela. Gdyby ktos się gdzieś na nia natknął to proszę o cynk:) "A ty nie zachwycaj się za bardzo tymi relikwiarzami. Wiele innych kawałków krzyża widziałem w różnych kościołach. Gdyby wszystkie były prawdziwe, Pan Nasz nie byłby umęczony na dwóch skrzyżowanych belkach, ale na całym lesie. — Mistrzu! — wykrzyknąłem zgorszony. — Tak to jest, Adso. A są skarbce jeszcze bogatsze. Dawno już temu w katedrze w Kolonii widziałem czaszkę dwunastoletniego Jana Chrzciciela. — Naprawdę? — wykrzyknąłem w podziwie. Potem ogarnęło mnie powątpiewanie. — Ależ Chrzciciel został zabity w wieku bardziej posuniętym! — Tamta czaszka musi być w jakimś innym skarbcu — rzekł Wilhelm z poważną twarzą. Nigdy nie rozumiałem, kiedy żartuje." Umberto Eco "Imię róży" "Mam kopyto osiołka, na którym odbyła się ucieczka do Egiptu, które znalezione było koło piramid. Król aragoński dawał mi za nie pięćdziesiąt dukatów dobrym złotem. Mam pióro ze skrzydeł archanioła Gabriela, które podczas Zwiastowania uronił; mam dwie głowy przepiórek zesłanych Izraelitom na puszczy; mam olej, w którym poganie świętego Jana chcieli usmażyć - i szczebel z drabiny, o której się śniło Jakubowi - i łzy Marii Egipcjanki, i nieco rdzy z kluczów świętego Piotra." Sanderus, Henryk Sienkiewicz "Krzyżacy" Polecam linki poniżej: www.polityka.pl/swiat/obyczaje/1514322,1,beatyfikacje-papiezy-kult-%20%20relikwi.read impressje.blogspot.com/2010/11/relikwie.html Odpowiedz Link Zgłoś
ochujek Więcej takich przykładów 13.04.11, 20:38 Co oryginał to oryginał. Te szczeble z drabiny to pewnie niezłomne? Akurat w mojej się poluzowały dwa i jeden pękł. Muszę zapolować na tę relikwię. Odpowiedz Link Zgłoś
nakaro25 Czyli Andrzejki wymyśliła autorka Harrego Pottera. 13.04.11, 20:06 Zastanawiam się, kiedy ktoś w końcu zareaguje na głupotę tych ludzi... Ręce opadają i brak mi słów! Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Zabrzańscy purpuraci, zamiast ostrzegać ludzi 13.04.11, 20:07 przed bajkami, powinni zacząć ich ostrzegać przed radiomaryjną sektą, która działa również na ich podwórku i również deprawuje społeczeństwo ich diecezji. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi7 Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 20:08 Klechy jak zwykle żałosne! Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Kościół ostrzega przed pedofili w sutannach 13.04.11, 20:08 Nie, nie ostrzega. On ich chroni. Odpowiedz Link Zgłoś
pogodny100 Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 20:19 Najgorsza byla Myszka MICKEY, ale dzieki Jarkowi zamienila sie w kota ALIKA,teraz jest lagodna jak brzydkie KACZATKO ,problem w tym ,ze to Jarek ma zly wplyw na dzieci i nie tylko na dzieci.To PIS specjalizuje sie procesami duchowej destrukcji prosze ksiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
ochujek Ręce opadają 13.04.11, 20:34 Starzy kawalerowie mają problemy oderwane od życia. Weźcie się nieroby do roboty! Największym zagrożeniem jest konkordat i pazernośc kleru. Rozgrabią nas. Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak brawo Kościół 13.04.11, 20:37 Pokazuje wszystkim jakie ciemnoty dzieciom sie wciska o czarach etc. Jako alternatywe dzieci beda mogly sobie pogaworzyc z Jezusikiem. Zywoty swietych tez kapitalna sprawa. Zwlaszcza studiowanie cudow. Dzieci powiny pamietac ze jak beda zajmowaly sie czarami to ich starszny diabel wezmie do piekla. Odpowiedz Link Zgłoś
boobooo Nic dodac nic ujac: 13.04.11, 20:48 "Kościół nie powinien się domagać prezentowania swoich poglądów w szkołach publicznych. - (...) taki punkt widzenia może przedstawić ksiądz na lekcji religii, ale szkoła jako taka nie może być nośnikiem ortodoksyjnych treści katolickich" I tyle w tej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 20:49 Co tu dodac, koltustwo i debilstwo jest widac zarazliwe wsrod kleru. Czas rozwiazac konkoradt natychmiast aby ratowac Polske ! Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 20:51 "W piśmie do zabrzańskich szkół gliwicka kuria ostrzega przed procesami duchowej destrukcji, które dotykają młodzież. Winne tego stanu: Andrzejki, Halloween i Harry Potter" ---------- Wszystko to razem wzięte i pomnożone przez 1000 jest i tak małym piwem w porównaniu z popieranym przez kler pieprzniętym wodzem pewnej partii - coraz bardziej upodabniającym się do Hitlera i jego sukienkowym ministrem propagandy z Torunia. Szkoda że przed nimi kurie nie ostrzegają, bo ci infekujący nienawiścią swoich wyznawców panowie są znacznie większym zagrożeniem dla młodzieży. I dla całego państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
asdi Kościół znów ostrzega przed Harrym Potterem 13.04.11, 20:56 Proponuję, żeby zamiast bajeczek opowiadać uczniom prawdziwe historie o księżach. Chyba lepiej ich to przygotuje do życia:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
cezaryk Jezus pukał w pupę dziewczynkę. 13.04.11, 21:04 Jezus pukał w pupę dziewczynkę. Nie! Odwołuję! To był ksiądz ale obiecywał, że jest w imię ojca i syna i ducha.... świętym. Życzę Państwu miłego i spokojnego wieczoru, chciałbym aby dziś do północy zmarł jeden ksiądz w sposób bolesny i drastyczny. Odpowiedz Link Zgłoś