Dodaj do ulubionych

Prawnik kanonista potrzebny od zaraz

26.04.11, 07:19
Ciekawe - kościół oficjalnie nie uznający rozwodów daje ich coraz więcej. Lista przyczyn pozwalających na unieważnienie sakramentu małżeństwa nie zmieniła się - więc aż tak bardzo wzrostła ilość "wad ukrytych towaru"? Czy też o kasę chodzi?
Jeszcze ciekawsze:
"Znajomość prawa kanonicznego jest niezbędna także w innych sytuacjach. - Jeśli parafia zaciąga w banku kredyt, musi mieć zgodę właściwego przełożonego kościelnego - biskupa i jego rady. Brak takiej zgody powoduje, że umowa będzie miała wadę prawną, co pociągnie za sobą negatywne konsekwencje dla banku, który wypłacił kredyt - wyjaśnia ks. Duksa."
W normalnym kraju negatywne konsekwencje byłyby dla parafii i jej proboszcza, nie zaś dla banku, mającym działalność opierać się na prawie bankowym i innych przepisach "cywilnych", nie zaś na Starym, Nowym Testamencie, Koranie, myślach Konfucjusza i woli Manitou...
To jeśli muzułmanin weźmie kredyt a potem odmówi płacenia odsetek, winny będzie bank, bo bankowcy nie doczytali w Koranie, iż żądanie odestek islam traktuje jako grzeszną lichwę?
Podejrzewam, iż w USA prawo stoi po stronie banków - o czym świadczą bankructwa całych diecezji, z powodu wypłacanych odszkodowań, choć proboszcz czy wikary nie dostał na piśmie, "w trybie koranicznym" przepraszam - kanonicznym, od biskupa zgody na molestowanie dziewczynki czy chłopczyka...

Obserwuj wątek
    • eggerger Prawnik kanonista potrzebny od zaraz 26.04.11, 07:28
      Rozwody rozwodami, ale takich prawników
      brakuje bardzo w świeckich władzach.
      Żeby nam się od Konstytucji
      nie poprzewracało w głowach.
    • sakral usługi i prawnik 26.04.11, 07:40
      Kościół jest bardzo aktywny na rynku usług dla ludności.

Wzrost liczby rozwodów zmusza lokalne kierownictwo Kk
      do ulepszenia i dostosowania usług do potrzeb odbiorców.

gospodarka rynkowa wymaga większej elastyczności
      naszych hierarchów.
    • koloratura1 Prawo Kanoniczne a prawo państwowe 26.04.11, 08:21
      To wy, baranki, jeszcze nie wiecie, że Prawo Kanoniczne - Boże! stoi wyże niż prawo państwowe czy jakaś tam konstytucja - wymyślona przez ludzi?!
      Macie czelność sugerować, że banki powinny kierować się jakimś durnym prawem bankowym?! A wała!!!

PS.: jak dotąd, gdy odnosiłam się do Konstytucji RP, zawsze pisałam to słowo dużą literą, ale teraz muszę zmienić zdanie; to - tytułem wyjaśnienia, żeby mnie ktoś nie posądził, że zrobiłam błąd.

(Na wszelki wypadek: ;) )
      • eggerger Re: Prawo Kanoniczne a prawo państwowe 26.04.11, 08:43
        Barankiem się nie czuję
        i wiem to od dawna.
        Vide wyżej.
        • koloratura1 Wszyscy jestśmy kościelną trzódką... 26.04.11, 09:06
          eggerger napisał:

> Barankiem się nie czuję

A kogo to obchodzi jak/czym Ty się czujesz?

> i wiem to od dawna.

Akurat! Ty to możesz sobie wiedzieć, ale Kościółek wie lepiej. I decyduje.

• eggerger Re: Wszyscy jestśmy kościelną trzódką... 26.04.11, 09:24
            Chyba przesadzasz.
            Ja Ciebie na forach
            raczej nie zaczepiam.
            Nie usiłuję też być
            koniecznie dowcipny.
            • koloratura1 Re: Wszyscy jestśmy kościelną trzódką... 26.04.11, 09:37
              eggerger napisał:

> Chyba przesadzasz.
              > Ja Ciebie na forach
              > raczej nie zaczepiam.

Przepraszam, jeśli odebrałeś to jako zaczepianie...

• sakral Twój numer IP i Prawo Kanoniczne 26.04.11, 08:51
        wystąpią do portalu "Gazety Wyborczej" o
        Twój numer IP,i będziesz ścigana z artykułu
        Prawa Kanonicznego.

cywilny Kodeks Karny na razie nie przewiduje
        stosowanie kar bożych.
        • koloratura1 Re: Twój numer IP i Prawo Kanoniczne 26.04.11, 09:10
          sakral napisał:

> wystąpią do portalu "Gazety Wyborczej" o
          > Twój numer IP,i będziesz ścigana z artykułu
          > Prawa Kanonicznego.

Chyba masz rację!
          We własnym interesie - muszę się przymknąć.

> cywilny Kodeks Karny na razie nie przewiduje
          > stosowanie kar bożych.

Na razie....
    • klawiatura_zablokowana Re: Prawnik kanonista potrzebny od zaraz 26.04.11, 09:15
      > Ciekawe - kościół oficjalnie nie uznający rozwodów daje ich coraz więcej. Lista
      > przyczyn pozwalających na unieważnienie sakramentu małżeństwa nie zmieniła się
      > - więc aż tak bardzo wzrostła ilość "wad ukrytych towaru"? Czy też o kasę chod
      > zi?

To chyba jakaś postępująca amnezja wśród katolików. Nagle po 10-15 latach "przypominają sobie", że zostali zmuszeni do ślubu, byli wtedy niedojrzali itd. Potrafi im to nie przeszkadzać całymi latami, aż tu nagle buch ni z gruchy ni z pietruchy jedno z małżonków przypomina sobie, że wcale nie zawarł ślubu z własnej i nieprzymuszonej woli. Zazwyczaj przypominanie to zgrywa się w czasie z poznaniem 10 lat młodszej od żony, cycatej blondyny albo przytyciem ślubnej o 20 kilo i zapuszczeniem włosów na nogach. Względnie z rosnącym zimpotencieniem męża.
      Taka osobliwość tych kościelnych ślubów.
      Z czego to wynika, że ludzie żyją sobie i wszystko jest dla nich OK przez 20 lat, a potem sobie "uświadamiają", że ta cała szopka była nieważna - nie wiem. Z głębokiej katolickiej wiary zapewne.
      • japolak Dziewice k... 26.04.11, 11:24
        Już Boy-Żeleński przed wojną pisał o "dziewicach konsystorskich", czyli z kościelnego odzysku po unieważnieniu małżeństwa, nawet po dużym, wieloletnim "przechodzie"...
        A gdzie trafiają osobniki bezmózgie?
        Duże szanse kariery w organizacji niedemokratycznej o skłonnościach do totalitaryzmu i narzucania innym swych poglądów (ze zwalnianiem siebie z przestrzegania i zasad, i głoszonych poglądów), z brakiem czytelnych zasad awansu i kontroli wewnętrznej, odpowiedzialności za naruszanie prawa.
        Młodzieży wyjaśniam, iż mam na myśli partię komunistyczną - nie zaś pewną instytuję powołującą się na dwa tysiące lat tradycji...
    • woluy26 Prawnik kanonista potrzebny od zaraz 26.04.11, 11:20
      Bardzo rzetelny artykuł, tylko nie poparty faktami: prawo kanoniczne z przerwą za komuny, wykładane jest od czasów zakończenia I wojny światowej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim ! A UKSW w Warszawie jest uczelnią " nową"

LINK DO WYDZIAŁU PRAWA KANONICZNEGO - KUL
      www.kul.pl/wydzial-prawa-prawa-kanonicznego-i-administracji,15.html
      • michal_powolny12 Re: Prawnik kanonista potrzebny od zaraz 26.04.11, 12:49
        UKSW nie jest nową uczelnią. To dawna ATK.
    • pablobodek Pytanie retoryczne - 26.04.11, 15:07
      dlaczego podatnicy wyznań innych niż katolickie, a także ateiści czy niewierzący opłacają tej katolickiej korporacji biznesowej kształcenie kadr ??
      Ci podatnicy, bez względu na światopogląd i tak już zrzucają się przymusowo na 10 mld zł dotacji dla KK !!
    • ad.stach autorowi gratujemy...Prawnik kanonista... 26.04.11, 21:59
      Autorowi gratulujemy.
      Czego?
      "Rzetelności". "Samozadowolenia". Przedewszystkim. Nie ma jak to pisac pod PUBLICZKĘ i kasować za WIERSZÓWKĘ kasę prawda Panie Wojciechowski? Tak wiem - to Pana praca. ale Bądź Pan profesjonalistą jak już coś wciskasz ludziom.

PO PIERWSZE: nie ma czegoś takiego jak ROZWÓD KOŚCIELNY.

PO DRUGIE: nie ma czegoś takiego jak UNIEWAŻNIENIE MAŁŻEŃSTWA.

PO TRZECIE: w tematyce Prawa Kanonicznego prym wiodło zawsze środowisko Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Potem zaś PAT/UKSW. A teraz Olsztyn. Nomen omen nie jest to nowiną że taki kierunek tam powstanie. I jeśli insynuujesz Pan że to odpowiedż na "wzrastającą liczbę procesów o STWIERDZENIE NIEWAŻNOŚCI MAŁŻEŃSTWA" to się Pan mylisz. Prosto stworzyć kierunek (taki szczególnie) nie jest.

Zastanawiam sie po co ja to piszę. Skoro nie dalej jak za miesiąc Pan Wojciechowski - albo jego któryś z kolegów( płci pięknej również) - napisze kolejne takie "rzetelności".
    • catastropha Re: Prawnik kanonista potrzebny od zaraz 27.04.11, 11:17
      W Polsce, tak jak w każdym normalnym kraju, bank przed podpisaniem umowy sprawdza tożsamość i umocowanie prawne kredytobiorcy. Nie podpisze umowy kredytu dla firmy z cieciem albo sekretarką prezesa, chyba że ta ma odpowiednie pełnomocnictwo. Tak samo proboszcz nie może reprezentować parafii w pełnym zakresie bez zgody swojego zwierzchnika. I to byłby problem banku, że zawarł umowę z nieodpowiednio umocowanym reprezentantem, bo po prostu taka umowa nie jest skuteczna. A to, czy zasady reprezentacji określa prawo kanoniczne, czy Koran, to zupełnie inna sprawa.
    • abolesta Prawnik kanonista potrzebny od zaraz 17.05.12, 17:01
      Witam,
      nt. kościelnego procesu o stwierdzenie nieważności małżeństwa polecam art. pisane m.in. przeze mnie:
      artykuly.com.pl/szukaj?authorid=2261Pozdrawiam
      dr Arletta Bolesta
      adwokat kościelny
      • arlettabolesta Re: Prawnik kanonista potrzebny od zaraz 23.02.19, 14:41
        Nt. kościelnego procesu o nieważność małżeństwa zapraszam również na mój blog
        dr Arletta Bolesta
        adwokat kościelny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka