Dodaj do ulubionych

Mózg w Europie pod ochroną

12.05.11, 07:14
To będzie hit wyborczy PO na czas wyborów?
Obserwuj wątek
    • tjaryma6 Re: Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 07:22
      Przecież priorytetem miało być zrównanie praw polskich konsumentów z tymi z Europy Zachodniej w sklepach internetowych. To jakiś żart.
      • andrew95 Re: Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 09:54
        No to priorytet na miarę Bangladeszu! Sądziłem, że Polska jest trochę poważniej traktowana w UE. Rozumiem, że kwestie typu bezpieczeństwo energetyczne, limity cieplarniane, koszty pracy, wspólna polityka rynkowa są zarezerwowane dla Niemiec, Francji i UK?
    • higienista1 Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 07:32
      Czyli profilaktyka, lepiej zapobiegać patologii niż leczyć i w sensie medycznym i ekonomicznym.Profilaktyka jest skuteczna jesli warunki bytowe i kulturowe umożliwiaja korzystanie z jej nauk .Czyli powinna trwałym elementem polityki społecznej.
      • bella96 Re: Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 08:53
        True!
        Tylko jak tutaj dbać o mózg (kiedy) skoro trzeba zasuwać po 16h dziennie np tutaj, 7 dni w tygodniu za biurkiem, żeby starczyło na chleb od pierwszego do pierwszego?
        Łatwo się mówi obiboookom ze sfer rządzących ;-).

P.
    • kibic_rudego Co komu po mózgu jak rozumu brak Tuskowatym 12.05.11, 07:53
    • askold Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 07:57
      Czyjego mózgu ?
    • siekier35 Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 07:59
      ciekawa to sprawa...bronić tego czego nie mają broniący...ciekawe....
    • gadolinn Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 08:01
      Mozg pod ochrona? Bo w polsce mozg jest zagrozony wymarciem, wiec powinien byc pod ochrona prawna.
    • japolak Mózg pod ochroną minister Kopacz 12.05.11, 08:09
      PiS oczywiście oprotestuje ochronę mózgu...
      A pani minister Kopacz jest bezczelna: "W dzielnicy Wilanów średnia długość życia to 81 lat, a na Pradze tylko 67. - To nie suma pieniędzy na ochronę zdrowia decyduje o tym, czy żyjemy dłużej, czy krócej. To w dużej mierze zależy od nas samych - mówiła wczoraj minister zdrowia Ewa Kopacz. "

Wilanów znany jest jako zamożna dzielnica, zaś Praga jest biedna. Na Pradze częściej wódkę piją. Zamiast koniaku...
      To nie pieniądze o zdrowiu decydują? Zalezy od nas samych?

Pani Kopacz. Kupuję na receptę taki roztwór "kleju", bo mi się kręgosłup kruszy. Porcja Protelosu na miesiąc kosztuje 200 zł - albo 180, 160 zł - syn mi kupił za 140. Za rozrusznik serca na szczęście nie płaciłem, ale jakiś tysiąc polskich złotych wydaję miesięcznie na srecowe leki - Insprę, Zocor, Vivacor, Tricate, Furosemid, Acenocumarol, Kaldyum oraz leki osłonowe na zniszczony lekami przewód pokarmowy.
      Większość życia pracowałem na dwa etaty i składkę na ZUS płaciłem...

Za to w osławionym Szpitalu Czerniakowskim leków mi nie żałowano. Pierwszy, jedyny w życiu raz miałem "odlot" - zrozumiałem co czuje narkoman. Lekarz chciał mnie w kaftan bezpieczeństwa zapiąć, choć agresywny nie byłem, ale zdążyłem z komórki zadzwonić do rodziny i wypisałem sie na własne życzenie. Z "zemsty" lekarz napisał, że pewnie miałem głód alkoholowy.
      Niewiele później w innym szpitalu zdziwiono się, że ani ja, ani lekarze nie zauważyli, iż "przechodziłem" zawał... I zdiagnozowano, iż zapaść spowodowana była nadmierną ilością podawanych mi leków.
      A dyrektora Szpitala Czerniakowskiego Pani zastępca szybciutko zatrudnił w swoim instytucie.
      To "zależało od was samych" !
      Ja w przeciwieństwie do np. Ziobry nie traktuję lekarzy jako wrogów. Wielu mi pomogło - bez łapówek.
      Ale proszę nie pieprzyć bez sensu. Wiem, że dla budżetu ministerstwa zdrowsze byłoby, gdybym zamiast do lekarzy, aptek chodził do znachorów i do spowiedzi. "Zdrowaśki" cuda mogą zrobić!
      • polprawdy Re: Mózg pod ochroną minister Kopacz 12.05.11, 10:48
        Pana historia jest potwierdzeniem słów Pani Minister - to Pan powinien kierować się rozumem i zacząć (póżno, ale może nie za-póżno) prowadzić zdrowy tryb życia. Właściwa dieta, umiarkowany ruch (np. spacery na świeżym powietrzu), pozytywne nastawienie do siebie i świata - to nie kosztuje wiele, ale wymaga dobrej woli i chęci. Zdrowie to zbyt poważna sprawa, by zostawić ją lekarzom ;). Polecam jogę śmiechu i ćwiczenia oddechowe. Życzę powrotu do zdrowia :)
        • japolak Re: Mózg pod ochroną minister Kopacz 12.05.11, 12:04
          Dziękuję za życzenia ale z Panem/Panią i minister Kopacz się nie zgadzam.
          Jeśli się psuje smochód - uważam że nie wystarczy kontemplacja, potrzebna kompetencja. Tym bardziej przy (jeszcze) żywym organiźmie. Nawet jeśli znam radja yogę (jogę "królewską", nie śmiechu).
          Dziś byłem u dentysty - zamiast se młotkiem w zęby walić lub iść na długi spacer. 290 zł.
          Kiedyś były przychodnie szlolne, zakładowe. W lecznicy MSW raz w życiu błem - popędzono mnie na czyn społeczny i na trawnikach liście pod wiatr zamiatałem.
          Ubezpieczenia zdrowotne mają co najmniej dwa wieki - to powstało jako system asekuracji wzajemnej. Że lepiej małą składkę płacić, lecz w razie czego liczyć na pomoc. "Dziś ty, jutro może ja". U nas składka nie tak mała, gwarancje pomocy lekarskiej jeszcze mniejsze.
          Upieram się, iż pani Kopacz jest bezczelna, mówiąc iż ludzie chcą chorować i o pomoc prosić - zamiast wspierać budżet państwa. Janusz Korwin Mikke jest zwolennikiem wolnego rynku. Czy aby gdy go córka postrzeliła - pogotowia nie wezwał?
          Patologie są oczywiście w obie strony. Ale ja wolę, by za nadużycia karano konkretnego lekarza czy pacjenta, zamiast wszystkim etykietę oszusta przypisywać.
          Umiarkowany ruch? moja mama też mi rytmiczne spacery polecała. Obiecałem. Jak pójdzie ze mną - porusza się na wózku inwalidzkim...
          Czy praca ponad 16 godzin na dobę 7 x w tygodniu moim kaprysem była? Za to wykarmiłem i wykształciłem dzieci !
    • mielis Nasi politycy prawicowi wymagają 12.05.11, 08:12
      najbardziej terapii .
      Tam u nich już nie ma co chronić.
      Należy zaprogramować ich na nowo.
    • 4krzych1 przecież chroni się to co zanika, albo czego mało 12.05.11, 08:14
      w przypadku Tusku, PO i wszystkich europejsów, tak właśnie jest, więc skąd to zdziwienie równie bezmózgowego dziennikarzyny z GW?
    • drmuras To jest mózg na miarę naszych oczekiwań 12.05.11, 08:16
      zabawne jak wszystkie biurokracje nie zależnie od systemu politycznego wymyślają wydumane hasła społeczne. Nie żeby nie były słuszne, bo wiadomo że słuszną koncepcję ma nasza władza ale w życiu potem wychodzi jakoś tak jak w Misiu 30 lat temu...
      Wszystkie dzieci sa nasze i tak dalej ...
    • tss123 Czyżby? 12.05.11, 08:19
      Chyba nie ten odżywiany węglowodanami?! Tomasz Kwaśniewski: o paliwie dla mózgu - www.stachurska.eu/?p=962
    • tomek.54321 Re: Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 08:27
      Politycy nie umieli swoich ochronic to teraz chca przynajmniej ustrzec przez podobna degradacja mozgu innych ludzi...
    • old.european Mozg najlepiej chronia kolorowe baczki 12.05.11, 08:45

• mentice Ochrona mózgu = likwidacja religii 12.05.11, 08:49
      to najlepsza ochrona.
      • maldario w rzeczy samej 12.05.11, 09:10
        zważywszy, że to ten rząd jakiś czas temu blokował w UE przyjęcie dyrektywy w sprawie GMO argumentując, że .... jakiemuś bogu to się nie podoba; jak śpiewała metallica 'sad but true';
        • the_rapist Do lipca jeszcze daleko 12.05.11, 10:47
          Moim zdaniem absolutnym priorytetem polskiego przewodnictwa UE powinno byc: promowanie WARTOSCI, chrzescijanskiego (czytaj polsko-katolickiego) modelu rodziny, zabudowanie wszystkich krajow czlonkowskich JEGO pomnikami, tudziez budowa MUZEOW MYSLI wiadomo czyjej. Niech szesc miesiecy polskiego przewodnictwa przejdzie do historii jako POLROCZE PIELGRZYMEK, ZADUMY i MODLITW. W zwiazku z powyzszym proponuje organizowac wylacznie spotkania modlitewne, ekonomia, bezrobocie, zadluzenie i ine bolaczki same sie uzdrowia, trzeba sie tylko zarliwie modlic.

Pisze ironicznie, bo jak sie tak zastanowic to co naprawde ma Polska do zaoferowania reszcie Europy?
    • zezzem Mózg w Europie pod ochroną - 12.05.11, 09:13
      Nie wiem kto to wymyślił ale jest to wielkie ściemnianie. Profilaktyka może jest ale na papierku. W rzeczywistości nie istnieje prawdopodobnie z powodu braku pieniędzy, lepiej je wydać firmą farmaceutycznym.
    • awersja Nic dziwnego, bowiem... 12.05.11, 09:20

...mózg jako taki oraz związane z nim procesy myślowe są w coraz większym deficycie u polskich polityków. Warto zatem chronić mózgi, bo pandemia głupoty może rozprzestrzenić się na całą Europę (symptomy już widoczne w niektórych dyrektywach unijnych). Byłby to polski wkład w dziedzictwo kulturowe Starego Kontynentu równie ważny, jak puszczanie bąków (symbolu polskiej prezydencji).

Pozdrawiam.
    • ponury_swiniarz To Donek! To Donek jest i Mózg! 12.05.11, 09:33
      Mózg! Mózg! Mózg! Mózg!

- Mózgu, co bedziemy dzisiaj robic?
      - To samo co robimy kazdego dnia Donek! Spróbujemy zawladnac swiatem!!!

Oto w skrocie program polskiej prezydencji.
    • dalacin4 zwróćcie na to uwagę w kraju najpierw 12.05.11, 09:36
      w jaki sposób wolskie państwo, którego elyta polityczna posiada genetyczny i nieuleczalny defekt tego narządu, może mydlić oczy innym, że profilaktyka jest w stanie zredukować problem,
      z drugiej strony ciężko zarzucić ludziom z tym defektem, że rozmyślnie wprowadzają w błąd inne państwa europejskie

"bezmózgi wszystkich krajów łączcie się"
    • lop_0 Re: Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 09:51
      Puszczanie bąków - ot cała prezydencyja.
    • jszania chronmy mozg Kopacz 12.05.11, 10:01
      tylko w tak bezcenny organ moze wyprodukowac taka mysl:
      "W dzielnicy Wilanów średnia długość życia to 81 lat, a na Pradze tylko 67. - To nie suma pieniędzy na ochronę zdrowia decyduje o tym, czy żyjemy dłużej, czy krócej."

rzeczywiscie, mieszkancy Wilanowa i Pragi nie roznia sie zamoznoscia
    • hydrograf W kraju gdzie 1/3 obywateli to wariaci... 12.05.11, 10:17
      to naturalny priorytet.

Ponieważ ta epidemia ma podłoże genetyczne, tylko masowy napływ imigrantów z normalnego świata by mógł coś zmienić. Ale kto normalny tutaj przyjedzie.

Pozostaje zaufać łatwości nawiązywaniu "kontaktów" z turystami przez polskie dziewczyny i ich przywiązaniu do "wartości chrześcijańskich" - nie używaniu środków antykoncepcyjnych.
    • badziewiak66 bezmózgami łatwiej rzadzić i o to chodzi 12.05.11, 10:48
      polityków trzeba czytać na opak. Jak chcą dobrze to znaczy że mają zupełnie inne zamiary.
    • tss123 Ilu wie czego mózgowi trzeba, by się w tej mierze 12.05.11, 13:06
      wypowiadać? Polecam - www.stachurska.eu/?p=1970 o energii dla mózgu i serca, czyli ATP i kiedy wątroba może to ATP bez zakłóceń wytwarzać.
    • terleo Mózg w Europie pod ochroną 12.05.11, 15:55
      *Mózg po kontrolą*?! W Polsce? NIGDY! A gdzie sarmacka wolność?!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka