Dodaj do ulubionych

Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is...

17.06.11, 09:41
Ależ ten człowiek mnie mierzi.
Obserwuj wątek
    • eelwira Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 09:49
      mierzi mnie ten Pan
      • kierann Panie Pośle, WSTYD! 17.06.11, 11:00
        Miałem Pana za inteligentnego, ale powtarzając te prymitywne i głupie straszenie upadkiem i zalewem islamu zniżył się Pan do poziomu "obrońców krzyża" mówiących o zdradzie i zamachu. Wstyd.
        • kuma1 Re: Panie Pośle, WSTYD! 17.06.11, 11:22
          Wiedza to potęga.Niewiedza budzi litość .Statystyka jest bezlitosna i bezpartyjna.Promowanie akcji rowności płci , degradacja rodzin, promowanie związkow gejowskim itd okazało się skuteczną bronią zagłady całych narodów.Już za chwilę Francja pierwsza ćwiczyć będzie przewagę muzulmanów i dzieleniem się władzą i kulturą dawnych kolonii.
          • wolny_polak Re: Panie Pośle, WSTYD! 17.06.11, 13:09
            kuma1 napisał:

> Wiedza to potęga.Niewiedza budzi litość .Statystyka jest bezlitosna i bezpartyj
            > na.Promowanie akcji rowności płci , degradacja rodzin, promowanie związkow gej
            > owskim itd okazało się skuteczną bronią zagłady całych narodów.Już za chwilę Fr
            > ancja pierwsza ćwiczyć będzie przewagę muzulmanów i dzieleniem się władzą i kul
            > turą dawnych kolonii.
            Tak niewiedza rzeczywiscie budzi litosc. Muzulmanie we Francji znalezli sie nie na skutek malzenstw homoseksualnych!!!! Ale na skutek wielowiekowej tradycji kolonialnej, ale takze kulturowo bliskich kontaktow z Magrebem, ktory we francuskim psyche stanowi takie nasze kresy. Nie moznaby Polsce przywrocic kresow bez wpuszczenia do Polski milionow Ukrancow!!! To, ze miliony muzulmanow zyja we Francji, a takze tysiace Murzynow i np Polakow nie jest skutkiem legalizacji zwiazkow homoseksualnych, albo degradacji rodziny, tylko wiekszej tolerancji wobec obcych i innych niz tu nad Wisla. Legalizacja zwiazkow partnerskich (ktora nawiasem mowiac we Francji nie przeszla) jest tez przejawem zwyklej ludzkiej tolerancji dla innych w miejsce kato lub islamo urawnilowki lub zwyklego ordynarnego chamstwa z biblia na ustach. Dopoki w Warszawie nie bedzie silnej obecnosci "innych" - np. Murzynow, Azjatow, itd itp nasi rodzimi "obroncy" krzyza, wiary i rodziny nie zrozumieja istoty demokracji. Zarowno w wielu stanach USA jak in np. w Kanadzie zwiazki partnerskie sa legalne i rodziny maja sie calkiem dobrze, a nawet lepiej niz w kraju priwislanskim walczacym z chimerami.
            • manhu Re: Panie Pośle, WSTYD! 17.06.11, 16:14
              wolny_polak napisał:
              > Tak niewiedza rzeczywiscie budzi litosc. Muzulmanie we Francji znalezli sie nie
              > na skutek malzenstw homoseksualnych!!!!
              Brak inteligencji budzi litość i odrazę. Nie ważne jak się znaleźli, ważne jak się rozmnażają!
              Wytłumaczenie dla lewicowców i humanistów, oto jak działa ciąg geometryczny:
              -10, 20, 40, 80, 160, 320 ...
              -1, 4, 16, 64, 256, 1024 ...
              Ten drugi startował od liczby 10x mniejszej, a szybko wygrał! Tak samo będzie z muzułmanami, ich przybywa, nas nie przybywa (w Rosji ubywa), więc to kwestia 30-50 lat aż Europa będzie muzułmańska i będziesz wyznawał Allaha, a za pomysły homo będzie groziła śmierć.
        • hen-live Re: Panie Pośle, WSTYD! 18.06.11, 11:57
          Gowin nie jest z mojej bajki ale z tym zalewem Europy przez islam niestety ma racje. Tylko naiwny graniczacy z glupota tego nie widzi.Niestety Oriana Fallaci miala racje.
    • bodzio151 Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 09:51
      Ten Pan to katolik
      • padafas Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 10:12
        Aż za natto przesady to za dużo
      • strikemaster Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 10:16
        > Ten Pan to katolik

Nie, to świr.
    • slawekpl Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 09:53
      a jak mnie mierzi! I on uwaza sie za intelektualiste????? Smiechu warte. Gowin: czlowiek , ktory na serio krytykuje Tisznera za rozsadne decyzje w latach 80 tych. Gowinie gdzie tobie do Tisznera??? Gdzie??? Zachowaj te swoje "wytryski intelektualne" dla siebie i nie osmieszaj inteligencji.
      • kierann masz rację 17.06.11, 10:59
        Myślałem, że Gowin jest mądrzejszy, naprawdę go szanowałem. Choćby za spokój wypowiadania się (w porównaniu z pieniactwem Niesioła). Ale teza o upadku jest równie głupia jak PiSowskie teorie o zamachu smoleńskim. Kompromitacja, panie pośle.
    • tymon99 Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 09:55
      czytam.. i oczom nie wierzę.
    • 6.smiech Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 10:06
      Chyba najwyzszy czas na interwencje psychiatry.
    • pabian-2 Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 10:09
      a ja prosze szanownych panstwa forumowstwa uwazajac sie za pelnosprawnego intelektualnie odnosze sie z niechecia do muzulmanow w europie. czy macie cos przeciwko temu? pozdrawiam.
      • slawekpl forumostwo 17.06.11, 13:38
        odnos sie jak chcesz, "forumostwo" w mojej osobie ci pozwala.
    • big_zyd Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 10:11
      Starożytny Rzym trwał w dobrym zdrowiu ponad tysiąc lat, jednak po wprowadzeniu chrześcijaństwa (ostatecznie w 392 r. n. e.) wystarczyło mu niecałe stulecie do upadku (476 r. n. e.).
      • rodzaj_konta Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 11:30
        Oj nie uważało się na lekcjach.

Najpierw byli etruskowie, którzy byli tak wyrafinowani i wyluzowani, że przyszli barbarzyńcy, czyli późniejsi Rzymianie i ich pozamiatali, potem Rzymianie zrobili się wyrafinowani i wyluzowani, stracili całkowicie power'a jakiego mieli kiedy podbijali cały basen morza Śródziemnego i kasowali Hanibala, a zaczęli sie wyrzynac w samym Rzymie (wygląda znajomo?), a potem przyszli nowi barbarzyńcy i dzisiaj mieszkańcy Rzymu nie są potomkami tamtych Rzymian, (tak jak Franzuzi nie są potomkami celtyckich Galów).

Taka ciekawostka
        "W armii zanikała rzymska dyscyplina i taktyka, gdyż dzięki swoim umiejętnościom Germanie szybko awansowali na szczeblach kariery wojskowej. Proces ten zaczął się już około 160 roku, ale rozmiary zagrażające państwu rzymskiemu przyjął dopiero w ostatnich latach IV wieku."

W sumie kiedy Rzymianie przestali tyrać i podbijać, a zaczęli konsumować i się samorealizować to całośc szlag trafił.

A chrześcijaństwo przyszło na resztki rozwalającego się imperium.
        • smarek12 Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 12:07
          > W sumie kiedy Rzymianie przestali tyrać i podbijać, a zaczęli konsumować i się
          > samorealizować to całośc szlag trafił.

To są tylko mity gloszone przez katolików chcących nam wmówić że hedonizm nas wykończy, a tylko kościół nasmoże od zagłady uratować.

Dociekając przyczyny upadku imperium wolę jednak zdać się na opinięnaukowców:

• rodzaj_konta Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 12:22
            smarek12 napisał:

> > W sumie kiedy Rzymianie przestali tyrać i podbijać, a zaczęli konsumować
            > i się
            > > samorealizować to całośc szlag trafił.
            >
            > To są tylko mity gloszone przez katolików chcących nam wmówić że hedonizm nas w
            > ykończy, a tylko kościół nasmoże od zagłady uratować.
            >
            > Dociekając przyczyny upadku imperium wolę jednak zdać się na opinięnaukowców:
            >

Przeczytałem sobie co ci naukowcy napisali i napisali, niestety dla ciebie:

"Pamiętać jednak trzeba, że nie mamy tu do czynienia z jakimś dziejowym automatem. Nie każda niekorzystna zmiana klimatu prowadzi do upadku państwa."

"Trzeba też zauważyć, że zmiany klimatyczne są tylko jednym z wielu czynników wpływających na zdarzenia historyczne. W wielu relacjach medialnych prezentujących te badania prawda ta jest niedostrzegalna i klimat urasta do głównej przyczyny upadku Rzymu i innych wydarzeń. Warto więc zacytować wypowiedź kierującego badaniami szwajcarskiego paleoklimatologa Ulfa Büntgena dla „Discovery News”. Komentując okres wojny trzydziestoletniej powiedział: – To nie jest tak, że wojna wybuchła, bo było zimno. Ale warunki klimatyczne nie pomagały. Chłodne lata dostarczyły społeczeństwu dodatkowych kłopotów."
            • smarek12 Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 12:36
              Inteligentni ludzie zawsze biora pod uwagę inną możliwość.
              Są watpliwości, więc zostawia się futkę aby można było wiedzę zrewidować.
              Ty natomiast "wiesz" dokładnie i nieomylnie co spowodowalo upadek Rzymu.
              Sorry, ale to każe mi twą hipotezę odrzucić.
              • smarek12 Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 14:01
                Edit

zweryfikować zamiast zrewidować
        • big_zyd Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 18.06.11, 01:19
          Co ma piernik do wiatraka, matołku?
          Wyluzowanie, wyrafinowanie i wyrzynanie się wewnętrzne jako takie nikomu nie szkodzi, jak nie zaszkodziły Rzymowi ekscesy Tyberiusza czy wojna Cezara z Pompejuszem.
          Szkodzi natomiast - i to bardzo - czynienie zaświatowych urojeń podstawą ładu społeczno-politycznego.
      • tera_ja1 Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 12:26
        O jakim upadku mówisz? Z tego co widać Rzym ma się dobrze i to już dłużej niz tysiąc lat. Pytanie czy Tobie z tym dobrze?
        Pozdrawiam :)
        • big_zyd Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 18.06.11, 01:25
          O upadku STAROŻYTNEGO Rzymu - na wszelki wypadek DUŻYMI literkami zapodaję, bo zwykłych nie dałeś rady rozczytać.
    • saint_just Techniki inseminacji i reprodukcji 17.06.11, 10:13
      w hodowli stada katolickiego.
    • rozwado Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 10:13
      Skad wziac dzieci, jak braknie viagry?

Co do przyrostu, ten jest duzy we Francji, gdzie zwiazki partnerski (paksy) sa powszechne.

Nasi przodkowie byli tymi barbarzyncami, co zastapili Rzymian i zbudowali Watykan.
      • slawekpl Berlusconi juz pracuje 17.06.11, 13:45
        i sie stara jak moze aby Rzym nie upadl i Milano wzroslo...
    • 1aniolg [...] 17.06.11, 10:13
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ingloriel czemu służy małżeństwo 17.06.11, 10:14
      Małżeństwo ma na celu nie tylko posiadanie dzieci, ale też wspólne życie i wspieranie się.
      A co do prawa do posiadania dziecka - pamiętajmy o JEGO prawach. Pamiętajmy, że każde dziecko chce mieć mamę i tatę. Jemu się to należy!
      • slawekpl Re: czemu służy małżeństwo 17.06.11, 13:46
        tylko tym z domow dziecka sie nie nalezy wedlug twojej teorii
    • maura4 Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 10:18
      Straszyć upadkiem Rzymu i muzułmanami możesz pan moherowo. Pan chcesz powiedzieć, że ludzie w Europie świadomi swoich praw i wolności podporzadkują się tej bezsensownej religii i jej wizji świata, stosunków społecznych ? Kiedy upadał Rzym to od jakiś 120 lat religią panującą było chrześcijaństwo. 120 lat to wystarczający czas aby kraj dźwignąć z upadku, zapobiec mu, albo wprost przeciwnie - doprowadzić do niego. Poza tym średnio rozgarnięty człowiek, interesujący się nie tylko swoim przewodem pokarmowym wie, że wszystkie badania pokazują, iż do upadku wszystkich cywilizacji przyczyniły się przede wszystkim wielkie zmiany klimatyczne. Za tymi zmianami poszła degrengolada moralna, co nie dziwi, kiedy ludziom zaczęło brakować żywności i wody do picia, kiedy dzisiątkowały ich choroby. Kiedy panowała ogromna susza, albo wprost przeciwnie wszystko gniło z nadmiaru opadów.Tak było z Rzymem, Egiptem i starszymi od nich a równie wspaniałymi cywilizacjami. To względna stabilizacja klimatyczna pozwoliła ludziom współczesnym na taki wielki rozwój, a ewentualne, poważne załamanie klimatu najpewniej spowoduje upadek. Lepiej jest rozważać w kontekście upadku rozbiory Polski.Tu klimat nie miał znaczenia.
      • kirdan1 Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 11:20
        Zdecydowanie przesadzasz z wpływami klimatu na cywilizacje. Rzym nie upadł z powodu klimatu, tak jak nie upadły z tego powodu cywilizacje Majów, Inków czy kolonialne imperium brytyjskie.
        Mechanizm jest przeważnie ten sam - póki dana wspólnota (naród/federacja itp) jest młoda i ekspansywna - ma się świetnie. Problem pojawia się w późnym etapie - gdy już wszystko zdobyliśmy, wojen już nie opłaca się prowadzić, stajemy się sytymi sybarytami. Pojawia się nuda i mające ją pokryć coraz niższych lotów rozrywki. Jeszcze wszystko błyszczy, ale pod spodem czai się już rozkład. Dokładnie tak upadał starożytny Rzym.
        I dzisiejsza Europa wygląda podobnie. To kontynent, który wszedł w fazę schyłkową i w tym sensie Gowin ma 100% racji. Z tym, że on dramatyzuje a ja nie - to wiele razy sprawdzający się scenariusz. Wspólnota bliskowschodnia (nie mówiąc już o dalekowschodniej) w perspektywie kilkudziesięciu lat okaże się bardziej ekspansywna i bezwzględna - i obejmie nas swoimi wpływami. Póki sama kiedyś nie zgnuśnieje.
        • smarek12 Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 12:22
          > I dzisiejsza Europa wygląda podobnie. To kontynent, który wszedł w fazę schyłko
          > wą i w tym sensie Gowin ma 100% racji. Z tym, że on dramatyzuje a ja nie - to w
          > iele razy sprawdzający się scenariusz.

Nie ma ani Gowin racji, ani pan.
          Europa wbrew apokaliptycznym wizjom ma się dobrze, a w razie ewentualnego konfliktu i z kozojebcami na wielbłądach da sobie radę.
          Prawdą jest że panoszą się ci nasi "goście" okrutnie, ale póty dzban wodę nosi póki mu się ucho nie urwie.
          W końcu islamiści wywiną taki numer, że nawet politpoprawni idioci zmienią swoje zdanie, i Europejczycy siłowo powstrzymają tą islamską inwazję.
          O to jestem spokojny...
          I tu mała uwaga:
          na katolstwo nie mamy co liczyć w tej walce...
          • rodzaj_konta Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 12:25
            smarek12 napisał:

> Europa wbrew apokaliptycznym wizjom ma się dobrze, a w razie ewentualnego konfl
            > iktu i z kozojebcami na wielbłądach da sobie radę.

Oni nie jeżdżą na wilbładach tylko metrem w Londynie i Paryżu.

> Prawdą jest że panoszą się ci nasi "goście" okrutnie, ale póty dzban wodę no
            > si póki mu się ucho nie urwie.

> W końcu islamiści wywiną taki numer, że nawet politpoprawni idioci zmienią swoj
            > e zdanie, i Europejczycy siłowo powstrzymają tą islamską inwazję.
            > O to jestem spokojny...

To odosobniony i niczym nie uzsadniony spokój. GW i jej pomysły są najlepszym przykładem.
            • smarek12 Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 12:43
              > Oni nie jeżdżą na wilbładach tylko metrem w Londynie i Paryżu.

Ta ironia miała tylko pokazać z jakiego kalbru przeciwnikiem mamy do czynienia.
              Mimo to w krajach ich pochodzenia wielbłąd to wciąż popularny środek transportu.

> To odosobniony i niczym nie uzsadniony spokój. GW i jej pomysły są najlepszym p
              > rzykładem.

A ja dalej spokojnie będę czekał na dalszy rozwój sytuacji.
              Tylko spokój i rozsądek przeciw rozhiseryzowanym muslemom, oni nie są stabilni umyslowo i to ich zgubi.
              Kto normalny wysadza się w powietrze?
              Co ty proponujesz?
              Panikę?
        • maura4 Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 12:43
          Nie, nie przesadzam to raczej ty, nie masz na ten temat wiedzy. Pewnie, że to nie klimat jako taki, w każdym razie nie zawsze. Natomiast pogorszenie się warunków klimatycznych, a co za tym idzie głód, choroby, pogorszenie się warunków życia mieszkańców, zwiększona śmiertelność prowadzą do destabilizacji w państwie. Odnajdywane kości ludzi z okresu upadku pokazują, że byli niedożywieni, cierpieli na wiele chorób. Kości ludzi z okresu rozkwitu wprost przeciwnie - byli zdrowi, właściwie odżywieni. Podobnie badania badania warstw ziemi też pokazują okresy suszy, powodzi i stabilizacji klimatycznej, które czesto pokrywają się z rozkwitem i upadkiem państw. Badania archeologiczne dotyczące Rzymu pokazują, że okres bardzo zmniejszonych opadów rozpoczął się ok.100 r. i trwał 600 lat. Z kolei Egipt uzależniony od wylewu Nilu, raptem musiał uporać się z sytuacją, kiedy rzeka przestała wylewać. Chrześcijaństwo też nie przyczyniło się do rozkwitu, a wprost przeciwnie. Wielu ludzi raptem straciło źródło dochodu, bo nie wolno już było zajmować się produkcją pogańskich dewocjonaliów. Wcale niemalo ludzi utrzymywalo swoje rodziny z produkcji rozmaitych bożków, ołtarzyków, z pracy na rzecz wierzeń, świątyń. Odebrało ludziom swobodę działania, chcąc mieć kontrolę nad każdym przejawem ludzkiego życia. Pozamykano niewłaściwe szkoły. Zatrzymał się rozwój nauki.
    • antobojar Być wychowywanym w rodzinie Gowina? poproszę o 17.06.11, 10:35
      parę wykształconych, postępowych lesbijek, albo gejów w zamian..
      Byle nie jakąkolwiek katolicką instytucję wychowawczą...

Poseł Gowin, co jaskrawo widoczne, jest tak zajęty sabotażem w Platformie, że nie może pełnić roli ojca tak, jak każdy ojciec powinien... Może by rozważył oddanie swoich dzieci pod opiekę n.p. Braci Szkolnych, w Częstochowie (przy ul. Pułaskiego 71)..
      Ja tam byłem wychowankiem w wieku 13-14 lat.. przez dwa lata...
      Nie byłem chuliganem, ale miałem już tą mądrość ulicy, chłopaka z krakowskiej Krowodrzy, która pozwoliła mi się obronić.. a jak trzeba było to przyłożyć...
      A było przed czym... Byli tam dwaj wychowawcy.. Jeden psychopatyczny sadysta.. i drugi aktywny homoseksualista pedofil... Jak była okazja to molestował dzieciaki nawet w kaplicy..
      Czy o tych wartościach chrześcijańskich myśli Naczelny Kołtun PO..?
      Kiedy opowiadałem o tym moim dzieciom 40 lat później, co się tam działo (tyle lat trzymałem to w ukryciu !!), płakały razem ze mną..
      A córka, która skończyła studia i pracuje jako psycholog w UK, pokazała mi ostatnio przeprowadzone badania, które wskazują jednoznacznie żę, najlepiej wychowane, wykształcone i przygotowane do życia są dzieci wychowywane przez lesbijki... I co więcej, wykazujące orientacje heteroseksualne..

Pomijając sedno sprawy... Kołtun, z klapkami na oczach na zakutym łbie, nigdy nie odważy się pomyśleć o tym że islam przechodzi i będzie dalej przechodził dramatyczne zmiany...
      Wiecie dlaczego..?
      A dlatego że on sam nie może sobie wyobrazić ŻADNYCH ZMIAN w swoim katolskim, ograniczonym postrzeganianiu świata..
      Platformo..! Jeden głos mniej... Moj głos..!

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
      "Relativity applies to physics, not ethics"
      Albert Einstein
      • rodzaj_konta Boldem po oczach 17.06.11, 12:14
        antobojar napisał:

> Pomijając sedno sprawy... Kołtun, z klapkami na oczach na zakutym łbie, nigdy n
        > ie odważy się pomyśleć o tym że islam przechodzi i będzie dalej przechodził dra
        > matyczne zmiany...

Ależ oczywiście że przechodzi i będzie przechodzić, tak jak Rzymianie przechodzili na gruzach Etrusków. Tylko wtedy Etrusków już nie było.

I w przyszłości na ten islam rozlazły, konsumpcyjny, wyluzowany zwali się coś kolejnego.

Nasz problem polega na tym, że przez całe lata byliśmy poza tą Europą która dojrzewała aż do momentu kiedy zaczęła się wynaturzać i przystapilismy do niej już w momencie kryzyzsu (w sensie dużo bardziej ogólnym niz tylko ten oostatnio gospodarczy).
        I teraz zamiast wykorzystać ciągle jeszcze istniejącą energię (vide wcześni Rzymianie), koniecznie chcemy sie upodobnić do tych którzy przemijają (vide Etruskowie).
        To nie jest kwestia paru lat, ale paru pokoleń. Czyli wybór między krótkoterminowym egoizmem, a długoterminowym poczuciem wspólnoty.
    • kakanek81 Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 10:37
      Gdyby głupota umiała fruwać, ten Pan byłby orłem.Głupota zresztą kompletnie nie boli.

Słuchając tego gościa ogromnie się wkurzałem, wobec czego jak tylko go widzę albo słyszę natychmiast przełączam się na inną stację, w której go nie ma.Ostatecznie mój system nerwowy i jaka taka równowaga emocjonalna jest dla mnie ważniejsza.

Państwo moim zdaniem, to jest taka struktura, w której mieszczą się głupi i mądrzy,bogaci i biedni, zieloni i niebiescy itd....Gość ma prawo bredzić ale ja również mam prawo olewać jego brednie.W naszym państwie są oryginały o wiele bardziej kontrowersyjne niż ten pożal się "intelektualista".
      Tak to u nas jest.Po co zaraz do psychiatry.Ci ludzie tak mają i mają również do tego prawo.
      • strikemaster Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 10:44
        > Tak to u nas jest.Po co zaraz do psychiatry.Ci ludzie tak mają i mają również d
        > o tego prawo.

Zapominasz tylko, że ten "intelektualista" jest dość ważną osobistością w partii rządzącej.
    • 3744meriva Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 10:54
      Brawo Gowin, bravo. Daj dobry przykład i bierz się do sexroboty. Pobiegnij w podskokach do najbliższej apteki kup kilo pigułek Viagra i zasuwaj na pełny gaz. Co rok to prorok. Pogadaj jeszcze z Rydzykiem i zorganizujcie jakąś kampanię rozpłodową. Rydzyk też niech udzieli sobie dyspensy i niech zacznie działać na niwie rozmnażania. Przykład robi przekonowuje najbardziej.
    • apostata99 Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 10:56
      Ha ha ha, do reprodukcji służą narządy płciowe panie pośle:) a nie małżeństwo:). Ciekawe jak wg pana ludzie się rozmnażali przed wprowadzeniem instytucji małżeństwa???:) A może wie pan jak sie reprodukują i czego uzywają pary w konkubinacie??? Panie pośle dzieci najlepiej wychowują sie w rodzinie i do tego własnej a małżenstwo jest formą prawną majacą rodzinę w sposób szczególny chronić. W konkubinacie też jest ojciec i matka i też tworzą ze swoim potomstwem rodzinę i tworzą związek partnerski jakby pan nie wiedział. A poza tym szkoda słów.
    • kierann Rzym upadł po przyjęciu chrześcijaństwa 17.06.11, 10:56
      Polska trzyma się już 2000 lat, więc chyba nie jest tak źle?
      • aramba Re: Rzym upadł po przyjęciu chrześcijaństwa 17.06.11, 11:38
        No nie przesadzajmy, nie przesadzajmy. Do 2.000 lat to jeszcze kapeczkę :) brakuje.
        • kierann Re: Rzym upadł po przyjęciu chrześcijaństwa 17.06.11, 11:42
          Oczywiście głupi błąd. Powinna być jedynka zamiast dwójki...
      • robert6_666666 Re: Rzym upadł po przyjęciu chrześcijaństwa 17.06.11, 11:59
        Owszem Rzym upadl kiedy nie tylko juz od 150 lat byl chrzescijanski ale wrecz wszystkie inne religie byly w nim zakazane a swiatynie na rozkaz cesarza Teodozjousza Wielkiego zniszczone. Ba, w Grecji zakazano nawet Olimpiady jako poganskiej :-)
        Ale z ta 2 000 letnia Polska to zes walnal jak matolek. Dwa tysiace lat temu to nie tylko Polski ale nawet Slowian nie bylo w Europie. Ich przodkowie przebywali w tym czasie gdzies w okolicach dzisiejszego Afganistanu...
    • marian1950k zakompleksiały, zadufany ksenofob ... 17.06.11, 11:00
      zawsze zastanawiałem się co Gowin robi w PO i kto na niego głosuje ... teraz jeszcze okazuje się, że jego wiedza historyczna i rozumienie świata jest na poziomie podręcznika z PRL-owskiej podstawówki ...
      I cytat: Społeczeństwo powinno troszczyć się o swoją przyszłość i troszczyć się o wychowanie dzieci.
      To społeczeństwo się troszczy, mimo przeszkód i utrudnień spod znaku Gowina i innych nieudnych polityków ...

• kuma1 Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 11:10
      Niestety to się już dzieje.Polacy z wskaźnikiem urodzeń 1,26 są bez szans , wymierają.
      • kotek.filemon Re: Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się 17.06.11, 11:54
        > Niestety to się już dzieje.Polacy z wskaźnikiem urodzeń 1,26 są bez szans , wymierają.

Patrz i nawet muzułmanie Polakom nie zagrażają, bo kto zdrów na umyśle będzie do tego bantustanu emigrował...
    • escott Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 11:14
      Czy jak napiszę "Gowin ty matole" to po mnie przyjdą? Bo akurat jestem za granicą i mogę poprosić o azyl, podanie wesprę tym doniesieniem na temat poglądów reprezentanta "liberalnej" partii mojego kraju... :D
      • no_nick Sporo postow , ani jednego argumentu 17.06.11, 11:19
        jeden belkot. Ludzie,moze ktos z was zechce :

a. zapoznac sie z calym wywiadem z p.Gowinem
        b. odniesc sie do wypowiedzi inaczej niz przez przywolywanie psychiatrow , wyzywanie od katoli

Narzekacie na PIS - czym sie roznicie ? Bo poziomem dyskusji na pewno nie.
        • marian1950k a ty przeczytaj dokładnie posty ... 17.06.11, 11:33
          myslę, że ludzie piszący krytykowane przez ciebie posty artykuł przeczytali ... a ty postów chyba nie .. to co mówi Gowin to jest bełkot, powtarzanie mitów i straszenie ludzi własnymi urojeniami .. i dobrze, ze ten wywiad sie ukazał, może komuś otworzy oczy na rzeczywisty intelektualny poziom jednego z " ideologów " Platformy ...
          • kuma1 Re: a ty przeczytaj dokładnie posty ... 17.06.11, 11:49
            Powiedz to tym w Paryżu, ktorzy zaczęli już odrabiać lekcje z "tolerancji i bezgranicznej naiwności i miłości bliźniego oraz wojny z katolickim stylem życia rodzin" ,którym wskaźniki urodzeń imigrantów z dawnych koloni pokazują nieubłaganie w jakim świecie zaczynają żyć.Poseł Gowin jedynie potwierdza fakt ,do czego prowadzi małpowanie ,niewiedza i naiwność.
        • escott Re: Sporo postow , ani jednego argumentu 17.06.11, 12:31
          Ale co tu się domaga w ogóle argumentów? Że nie da się prawnie wymusić na ludziach rozpłodu, można najwyżej ułatwiać przez usprawnianie państwa? Że muzułmanie mają styl życia, który może nam się nie podobać, ale chyba łatwiej jest stworzyć mocne struktury chroniące nasze prawo do wyboru naszej kultury przed ewentualnymi zamachami (chociaż nic nie wskazuje na to, by miały nastąpić :D) niż prewencyjnie, co właściwie, wypełnić lebensraum naszymi dziećmi :D ? Że z tego, że poseł Gowin boi się muzułmanów nie wynika, że należy wymusić na Polakach przejęcie stylu życia posła Gowina?
        • slawekpl Re: Sporo postow , ani jednego argumentu 17.06.11, 14:02
          w przeciwienstwie do PiSu krytykuje tez ludzi z PO. Pan Gowin swoim spokojnym tonem zmamil sporo ludzi. Nie krytykuje Gowina na podstawie tylko tej wypowiedzi ale na wyszystkich jego "wypowiedziach" lub "niewypowiedziach", na lawirowaniu, na ppodstawie pseudointelektualnych stwierdzeniach. To jest taki "spokojny" Nkodem Dyzma tyllko o wiele bardziej niebezpieczny
    • sakral wzrost i spadek potencji ,a PKB 17.06.11, 11:17
      produkt krajowy brutto
      spada PKB,robimy dzieci

według posła Gowina PKB jest podnietą seksualną i
      argumentem do robienia dzieci.
    • flat-ower Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 11:20
      Ma się dobrze stary, klasyczny kołtun krakowski. Tak trzymać panie Gowin! Ponoć to rektor jakiejś szkółki krakowskiej.... No, to ja już widzę te młodzieży uczenie. Pan G. się boi islamizacji? To niech wprowadzi system pomocy dla rodzin wielodzietnych, wspólne opodatkowanie dwojga hetero mających dzieci, liczenia dzieci do wspólnoty podatkowe, wydłużone urlopy macierzyńskie itp. Tam w krakowie jest chyba Konsulat Francji, można się przejść i poprosić o dokumenty. Nie musisz pan , panie G. , wymyślać koła - inni to zrobili, to już jest, funkcjonuje, daje efekty. Po co więc straszyć Islamem? Jak pan się własnej głupoty nie boi to islam pana nie przestraszy!
    • starblast Gowin: skończymy jak Rzym, Europa stanie się is... 17.06.11, 11:24
      Gdyby nie idee Oświecenia, nauka, krytyka Kościoła katolickiego to w Europie nie byłoby wolności jednostki tylko coś a'la islam w wydaniu katolickim. To co umiłował sobie pan Gowin jest efektem postępu, ale pan ten sam ten proces chce zatrzymać. Albo kłamie, albo niedouczony.

Dzisiaj wiele rodzin istnieje bez względu na formalności (małżeństwo), więc to nie ma nic do rzeczy. Z drugiej strony, gdyby nie strach przed rozwodami (przecież to nie po katolicku, "co ludzie powiedzą" itd., obawą przed samotnym życiem na starość) to wiele rodzin by się rozpadło. Znam takie przypadki w swoim otoczeniu, że małżeństwa są często tylko "z nazwy", bo faktycznie związek rozpadł się i ludzie trwają, bo niejako muszą (strach, wstyd). Gowin broni małżeństwa nie dając Polakom wyboru, bo podświadomie obawia się, że Polacy będą wybierać z. partnerskie? Wtedy mit przywiązania rodaków do nauki Kościoła upadnie.
      • rodzaj_konta Następny niedouczony. 17.06.11, 12:01
        starblast napisał:

> Gdyby nie idee Oświecenia, nauka, krytyka Kościoła katolickiego to w Europie ni
        > e byłoby wolności jednostki tylko coś a'la islam w wydaniu katolickim. To co um
        > iłował sobie pan Gowin jest efektem postępu, ale pan ten sam ten proces chce za
        > trzymać. Albo kłamie, albo niedouczony.

Następny niedouczony leming.

Biorę z innego wątku, bo nie chce mi się pisać od nowa, ale przykład stosunky do kobiet od starożytności, przez średniowiecze i oświecenie do dziś to świetny przykład jakie brednie wypisujesz.

"A co to jest zachodnia cywilizacja?

W starożytności kobieta nie była nawet podmiotem prawa, tylko przedmiotem i generalnie miały bardziej przechlapane niż dzisiaj w Afganistanie (w Grecji miała siecdzieć w gyneceum i tyle, w Rzymie już mogła "zasiadać" przy posiłkach, ale wtedy jedli leżąc, więc to tak jakby dzisiaj miała stać przy stole, przy którym inni siedzą).
        Ojciec rodziny w Rzymie był zobowiązany do zachowania przy życiu tylko męskich noworodków itp.
        Ale szanowali dziewictwo, kat który miał zabić córkę Sejana, najpierw ją zgwałcił, żeby nie zabić dziewicy.

Potem kobieta załapała się na feudalne Średniowiecze z ewangeliczną pozycją kobiety plus wynalazek młynu wodnego, chomąta itp.
        Zaczęły się kształcić (pierwsze czytanie po cichu, dla siebie pochodzi z żeńskich szkół przyklasztornych).

Mają pełną władzę i autorytet senioralny (1152 do 1284 Szampania, okręg Troyes) właściciele lenn to 104 seniorów, 48 dam i 10 panien + drobnica.
        Kobiety składają i przyjmują wiążące hołdy lenne.

Na poziomie wsi mają taki sam głos jak mężczyźni (1308 głosowanie w Stanach Generalnych Garchy umowy dzierżawnej przez "wszystkich sąsiadów i sąsiadki" - 70 za, a Gaillardine z Frechou przeciw ;)).

W spisach rzemieślników są prud'hommes i prud femmes - sędziowie obu płci.

We Frankfurcie (1320 do 1500) pracowały pod własnym szyldem (nie "przy mężu") mężatki i kobiety samotne (65 zawodów zdominowanych przez kobiety, 81 mężczyźni, 38 mieszane).
        W księgach podatkowych są kobiety lichwiarki. W Anglii ważeniem piwa zajmowały się głównie kobiety.

A potem zaczął się kończyć wiejski feudalizm i zaczęły dominować miasta z nową klasą mieszczańską. Śrdniowiecze zaczęło się kończyć.

Odkryją na nowo prawodawstwo rzymskie, zdecydowanie bardziej korzystnego dla kupców niż prawo feudalne. Wcześniej Niemcy i Italia, potem Francja.

1593 parlament Paryża zakazuje kobietom sprawowania wszelkich funkcji w państwie (pokłosie antyfeministycznej kampanii Uniwersytetu Paryskiego).

1804 laicki Kodeks Napoleona (nawiązujący do koncepcji rzymskich) "Kodeks uznawał mężatkę za "wieczyście małoletnią", znajdującą się pod opieką i władzą męża. Mężatka była niezdolna do czynności prawnych bez zezwolenia męża, prawo nakazywało jej bycie mężowi posłuszną. Mąż sprawował zarząd nie tylko nad wspólnym majątkiem małżonków, ale również nad osobistym majątkiem żony."

itd.itp.

Dopiero w 20 wieku, jak już dawno skończyło się radosne Oświecenie i "powrót do antyku", sprawy zaczną wracać do w miarę podobnego poziomu jak w świecie feudalno-wiejskim.
        Jeszcze trochę wysiłku i będzie jak w Średniowieczu!"
        • smarek12 Re: Następny niedouczony. 17.06.11, 12:33
          > Następny niedouczony leming.

Nastepny nawiedzony parafianin...
          Wracaj do tej twojej szkółki przyklasztornej.
        • maura4 Re: Następny niedouczony. 17.06.11, 13:05
          Co ty bajdurzysz. Kobiety zostały zrównane w prawach z mężczyznami dopiero w XXw. A i to tylko na papierze, bo społeczeństwo musiało jeszcze dlugo do tej równości dorastać. To, że w przeszlości jedne państwa dawaly kobietom więcej praw, inne mniej nie miało dla zmiany mentalnej, uznania równości mężczyzny i kobiety wielkiego znaczenia. Egipcjanki np. mogły pracować zarobkowo, mieć własne dochody i się rozwodzić. No i jakie to ma znaczenie dla dzisiejszych Egipcjanek ? KK mimo 200o lat istnienia o równośc kobiet i mężczyzn nawet nie apelował. Do dziś opowiada chociaż już delikatnie o tej wyjątkowej roli kobiety bycia inkubatorem i siedzenia w chałupie. Przypomnij, może pamiętasz od kiedy to chrzescijanka nie musi ślubować przed bogiem i księdzem posłuszeństwa mężowi ? Kiedy po drugiej wojnie wchodziła w życie Karta praw człowieka i Obywatela, Watykan protestował. Twierdził, że wszyscy nie mogą mieć równych praw. To było "wczoraj". Oświecenie to był początek drogi do tej Karty.
    • cornerek To jest zabawne! 17.06.11, 11:31
      Czasami zazdroszczę panu posłowi życia w takim prostym świecie. Ciekawe, czy on naprawdę sądzi, że dopóki ustawa o związkach partnerskich nie wejdzie w życie, geje i lesbijki będą zakładać rodziny i płodzić dzieci. A po uchwaleniu ustawy - bach - koniec cywilizacji! :-D
      • strikemaster To nie jest zabawne 17.06.11, 14:04
        bo ten gość jest wysokim rangą przedstawicielem partii rządzącej (czy też rządzącej POPISowej koalicji).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka