Dodaj do ulubionych

Apolonia ę i ą

10.07.11, 10:22
Życzę kariery na miarę Apolonii Chałupiec
Czy gdzieś można sobie ściągnąć tę czcionkę ?
Obserwuj wątek
    • szarykot Re: Apolonia ę i ą 15.08.11, 12:07
      Litery ą i ę występują także w alfabecie litewskim oraz w zapisie języka navaho, litera ł oprócz polskiego jest wykorzystywana w kaszubskim, dolno- i górnołużyckim, w białoruskiej łacince oraz w językach weneckim, wilamowickim i... navaho. Ups, trochę się tego uzbierało, co?
    • saint_just Polskie pszenżyto, 15.08.11, 12:42
      poslki kiszony ogórek, polski papież, polska czcionka. Dolina krzemowa zgrzyta zębami z bezsilnej zawiści. Czas na polski kibel na dworcu, który nie jest zatkany, a świat niech patrzy!!
    • sir_fred Apolonia ę i ą 15.08.11, 12:47
      Brawo, płatna czcionka. Tego świat potrzebuje...
    • turpin Może do traktatów się nadaje, ale... 15.08.11, 12:48
      prosty eksperyment popełniony nad tym przełomowym nadwiślańskim wynalazkiem zamknie dyskusję: wystarczy zainstalować i przerobić dowolny polski tekst na ową apolonię - widzicie, to co ja widzę?

• zona.kinooperatora Apolonia ę i ą 15.08.11, 13:05
      Zainstalowałam, ale źle się czyta, połączenia z y to już jest klęska, np. ty albo wy, robią się światła prawie na szerokość normalnej spacji...
    • argente Nie - z powodu literki x 15.08.11, 16:06
      Pomimo wielu zalet - ładnego wzornictwa, spójnego projektu i nośnej koncepcji "czcionki "narodowej" - czcionka Apolonia ma dla mnie jedną zasadniczą wadę, która nie pozwala mi na korzystanie z niej. To udziwniona literka "małe x", która wygląda jak zestalone dwie literki u, lub jak grackie "małe kappa". W tekstach technicznych i handlowych, które są najczęstsze w moim "komputeropisaniu" taka odrębność literki "małe x" jest dyskwalifikująca, nie daje bowiem pewności zrozumienia tekstu. Proste linie tworzące litery x oraz w są moim zdaniem tak zadomowione już w liternictwie polskim, że próby zastąpienia tych linii łukami są bardzo kontrowersyjnymi koncepcjami.
    • figanet Apolonia ę i ą 15.08.11, 20:35
      Warto przeczytać ten komentarz stgu.pl/2011/07/apolonia-czy-arogancja/

...
      • turpin Hucpa ignorancji równa (prawdziwie polskie) 15.08.11, 21:55
        Rzeczywiście - nader ciekawy komentarz. Wychodzi, że ów nieopatrznie promowany doktor od siedmu liter, to jeszcze prawdopodobnie plagiator. Kumisja się nie połapała.

Co do właściwości apolonii, to mówiąc krótko - tekstu nią napisanego po prostu nie da się czytać na ekranie komputera bez oczopląsu; natłok pionowych kresek powoduje efekt zbliżony do niektórych kamuflaży. Im autor tej czcionki szybciej zamknie swą stronę internetową i wróci do odgrzebywania gadów, tym lepiej.

Zaś antykwa Półtawskiego jest wspaniała.
    • sedaluk Apolonia ę i ą 15.08.11, 21:17
      Moze jakis fachowiec wyjasni-te a i e z ogonkiem przplontaly sie gdzies z Mazowsza i do starego
      plskiego jezyka nie nalezom.
    • apas13 Zainstalowałem 15.08.11, 22:37
      pobawiłem się i... Jest zwyczajnie kiepska. Jako użytkowa do angielskiego - bez szans (piszę o tym, bo typowo angielskie czcionki jakoś się w polskich tekstach jednak sprawdzają). Do polskiego? Hm, chyba tylko gdybym się uparł, że wspieram polską twórczosć bez względu na koszty. Trudna w czytaniu na ekranie, po wydruku niewiele lepiej. Pretensjonalna i męcząca, zawiera kilka błedów, nadmiar światła razi, czasem bardzo razi, małe "x" choć nieczęste w polskich tekstach literackich, bywa wszak w DTP używane często (teksty techniczne, z zapożyczeniami) - w przypadku tego kroju jest zwyczajnie nieużyteczne. Może użyć jako pismo ozdobne, ale na liście ulubionych raczej daleko i nie sądze, bym się z czasem przyzwyczaił.
      Może głupio to zabrzmi, ale antykwa Półtawskiego, choć trąci myszką i nie brak jej pretensjonalności, lepiej się czyta. Mam wrażenie, że autor powinien najpierw spędzić kawałek życia jako składacz tekstów a dopiero potem brać się za "ulatwianie" innym życia. Bo w jego pracy widać zacięcie artysty grafika, ale do wiedzy praktyka mu daleko.
    • inkwizytorstarszy Apolonia ę i ą 16.08.11, 01:00
      Całe szczęście że tą "polską ortografię" młodzi polacy za kilkanaście lat zlikwidują, i nareszcie zajmą się tym co ma sens, a nie głupotami jakimi się ośmieszamy przed światem, bo liczy się INFORMACJA....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka