Dodaj do ulubionych

Niech się panga schowa

18.07.11, 13:09
Nigdy by mi nie przyszło do głowy porównywać karpia z pangą. Mnie też szkoda karpia,taki ładny,ale cóż,takie to ono jest i takie to ono musi być(ono=życie).
Obserwuj wątek
    • solaris_ih Niech się panga schowa 18.07.11, 13:12
      cóż za logika ... "Tak mała wrażliwość zaprzyjaźni się z ksenofobią", a czyli już o krok od... faszyzmu, antysemityzmu i homofobii? i to wszystko przez karpia? czy pani na prawdę myśli, że święto karpia jest dla karpia? czy dla ludzi? i co mają do tego dzieci?
      najbardziej przerażające jest jednak wasz upadek człowieczeństwa, bo z jednej strony użalacie się nad karpiem, a z drugiej promujecie zabijanie nienarodzonych dzieci, z jednej strony empatia do zwierzęcia, z drugiej ... pogarda dla ludzkiego życia!
      • saint_just Re: Niech się panga schowa 18.07.11, 13:19
        solaris_ih napisała:

> cóż za logika ... "Tak mała wrażliwość zaprzyjaźni się z ksenofobią", a czyli j
        > uż o krok od... faszyzmu, antysemityzmu i homofobii? i to wszystko przez karpia
        > ? czy pani na prawdę myśli, że święto karpia jest dla karpia? czy dla ludzi? i
        > co mają do tego dzieci?
        > najbardziej przerażające jest jednak wasz upadek człowieczeństwa, bo z jednej s
        > trony użalacie się nad karpiem, a z drugiej promujecie zabijanie nienarodzonych
        > dzieci, z jednej strony empatia do zwierzęcia, z drugiej ... pogarda dla ludzk
        > iego życia!
      • kotek.filemon Re: Niech się panga schowa 18.07.11, 13:30
        Niektórym nawet karp kojarzy się z życiem niewypoczętym. Mnie na przykład karp kojarzy się z kawałkiem smażonej ryby na talerzu a nie macicą, ale jak widać różnymi drogami umysł ludzki chadza.
    • best.jagus Niech się panga schowa 18.07.11, 13:19
      Tym razem przesada Pani Redaktor. Świeto szynki, kielbasy, marchewki i jabłka - albo karpia. Co za różnica? Będziemy udawać, że karp z okazji Wigilii pływa w wannie a potem Tatuś w przeddzień 24 grudnia wypuszcza do jeziora jak dzieci idą spać? A jemy karpia z puszki - bo to zupełnie co innego?
      • leziox Re: Niech się panga schowa 18.07.11, 13:34
        A takie ladne rózowe swinki to Pani zajada chetnie,cio?Szyneczki,kielbaski smakuja?No pewnie smakuja.A tez dostaja w lepek i nikt ich nie pyta o nic.
    • freeskawiniak Niech się panga schowa 18.07.11, 13:33
      Rybka be,świnka be,kurka be,wódka szkodzi,grzyby i warzywa trują itd to co kanibalizm ?!?!?!
      • jo_laska_nebeska Re: Niech się panga schowa 18.07.11, 13:46
        Hahahahaha... Masz rację! Dorzuć jeszcze jajka! Patrzysz na jajko a widzisz pięknego koguta albo mamę kwokę! Zabijać?? Jeść?? Nigdy! No to co mamy jeść? A pluskwy i karaluchy... to tłuc i i truć, czy też zaprzyjaźnić się i podkarmiać? A komary? Wszystko to przecież życie! A kwiaty - dać narzeczonej przy oświadczynach, czy też może lepiej laurkę z narysowanymi przez siebie kwiatami? (przyjmie "z radością"...) Niektórzy doszli już do absurdu. Tylko głośno krzyczą ale po cichu wcinają z apetytem. Smacznego :-)
    • princealbert histeryczka 18.07.11, 14:05
      Nie wiem czy paniusia nigdy nie slyszala o norymberskich kielbaskach lub hiszpanskich szynkach z Extremadury, wolowych stekow z Kobe, itp. Te produkty jak najbardziej wystepuja we wszystkich materialach promocyjnych i sa reklamowane jako rarytasy. A nie da sie ukryc, ze do ich wytworzenia trzeba zabic krowe lub swinie.

Jedyne co mnie razi, to haslo: zostan przyjacielem karpia. Powinno byc raczej: zasmakuj w karpiu czy cos w tym stylu.
      • pawelkownacki Re: histeryczka 28.07.11, 22:14
        Oczywiście masz rację, hasło nie do końca szczęśliwie zabrzmiało, ale tak specjaliści od pisania wniosku w ramach Programu Operacyjnego Ryby zapisali we wniosku i tak musieliśmy ciągnąć, Na scenie (byłem tam tylko raz by nikt nie uznał, że to promocja wójta) zaznaczyłem niestety dwuznaczność hasła, ale to wszystko nie powinno przesłonić idei przyświecającej projektowi tzn. promocji zdrowszego, bardziej przemyślanego żywienia.
        Nie sądziłem, iż tak skromną i lokalną imprezę zauważą tam wysoko.... mam nadzieję, że zaprzyjaźnicie się z Wieliszewem 20-21 sierpnia na festiwalu szantowym.
        Zapraszam i pozdrawiam sprawca zamieszania - wójt Wieliszewa.
        relacja z imprezy rybnej
    • nazikomunista_back Niech się panga schowa 18.07.11, 17:19
      Karp wali mułem i jeść się tego nie da, wigilia czy Samhain. Pangi unikam, bo wietnamczycy hodują je w tak tragicznych warunkach, że ich mięso nie ma prawa nie być szkodliwe dla zdrowia. Łosoś, tuńczyk, dorsz i łupacz FTW!

Dla nieposiadających rodziny ani przyjaciół na emigracji wyjaśniam, że łupacz to smaczna ryba dorszowata, bardzo popularna wśród anglosasów w zestawie z frytkami.
    • gregoson Niech się panga schowa 18.07.11, 17:37
      W Złotym Potoku pod Częstochową co roku odbywa się Święto Pstrąga nad przepieknym stawem Amerykan ( teraz świeżo po remoncie zbiornika). Można popróbować pstrąga w wielu wydaniach. I nikomu do głowy nie przychodzą takie pierdoły jak pani redaktor. Masa ludzi tam przyjeżdża skoszkotwac świeżej rybki z najstarszej w Polsce hodowli pstrąga tęczowego.
      A karp to niesmaczna ryba, dostępna dla przeciętnego obywatela właściwie tylko z hodowli gdzie ryba ta pasiona jest byle czym. Ktoś kto nie jadł nigdy ryby złowionej w dzikich wodach nie ma pojęcia jak może smakować ryba. Nawet ten pstrąg tęczowy ze stawu hodowlanego, a ten sam gatunek, uciekinier z hodowli, dziko żyjący w rzece to nie to samo. Różnica jest kolosalna. Najsmaczniejsze polskie ryby to sandacz, okoń i miętus, potem pstrągi, szczupak, świeży dorsz - reszty nie ma co jeść - lepiej sobie rolkę papieru toaletowego usmażyć - przynajmniej nie ma ości. ;)
    • dnak Niech się panga schowa 18.07.11, 18:17
      dawno nie czytałem tak bezsensownego i bezcelowego artykuliku. O czym on jest? Pytam na serio, nie jestem w stanie tego pojąć.
      Chodzi o to, że nie powinno się zjadać zwierząt? A może promować regionu przy pomocy akcentów kulinarnych? A może oburzenie wywołał fakt, że ktoś uzurpuje sobie prawo do zażyłości z karpiem?
      Niech mi ktoś to wytłumaczy. Po co powstał ten tekst?
    • makaron1234 Nie wiek kto jest bardziej glupszy... 18.07.11, 18:34
      Nie wiem kto jest bardziej glupszy - Pani, ktora napisala ten artykul czy Pan wojt. Jedno warte drugiego.
      • uhbnjiokm Re: Nie wiek kto jest bardziej glupszy... 18.07.11, 18:36
        makaron1234 napisał:

> Nie wiem kto jest bardziej glupszy - Pani, ktora napisala ten artykul czy Pan w
        > ojt. Jedno warte drugiego.

WÓJT SIĘ CHOCIAŻ WYSILIŁ...
    • funkypuszek Niech się panga schowa 19.07.11, 23:09
      Bardzo dziękuję Pani Krystynie za wrażliwe spojrzenie i pełen empatii artykuł. Cieszę się, że w mainstreamowych mediach również taki głos ma szansę zaistnieć. Jeszcze raz dziękuję!
    • bzykajacyhamster Niech się panga schowa 20.07.11, 07:29
      W tej sytuacjii propozycja zaprzyjaznienia sie z wojtem gminy Wieliszew nabiera zupelnie nowego znaczenia.:D :D :D
      • no_nick Re: Niech się panga schowa 21.07.11, 08:45
        To juz chyba rekord kretynizmu w wykonaniu gazety. W jednym wypoconym artykule zywnosc (rybe) zestawiona z ksenofobia! Co za bzdet - nie mam slow. Proponuje zastanowic sie nad zalozeniem ruchu praw pierogow z serem oraz opublikowac petycje w obronie godnosci kapusty pekinskiej z mozliwoscia podpisywania sie przez aktywistow.
    • misself Niech się panga schowa 21.07.11, 11:25
      Świniobicie od lat jest traktowane jako święto.
      Święto plonów - też wiąże się ze "śmiercią" warzyw, owoców, zbóż.

Nie bardzo rozumiem, o co tu chodzi, zwłaszcza w ostatnim zdaniu o dzieciach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka