antropoid Ręka podniesiona na klasztor 05.08.11, 16:10 "Szymon Giżyński, poseł PiS: - Trudno zamknąć sklepy i ogródki w okolicach klasztoru tylko dlatego, że dochodzą tam dźwięki nabożeństwa. Jego uczestnikom nie powinno przeszkadzać, że za ich plecami, w Alejach, toczy się normalne życie." Ależ oczywiście - przeszkadzać im to nie ma prawa, w końcu nie mają nad głowami megafonów ryczących odgłosami z Alej. "I na odwrót, ludziom w III Alei nie powinny przeszkadzać głosy spod szczytu." Tym bardziej nie ma przeciwwskazań, żeby na terenie JG ustawić megafony nadające radiowe reality show z Alej. Przynajmniej będzie sprawiedliwie - na remis. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:18 Ostatnie miejsce w Polsce, gdzie bym się osiedlił. No, może jeszcze Zakopane stoi równie nisko w tym rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
agent.bolek.donosi POnowna proba roznicowania Polakow przez GW. 07.08.11, 14:21 Apeluje do Gazety Wybiorczej: macie swoja wiare, nikt do waszej wiary sie nie wtaca i nie probuje opisywac niedorzecznosci. Czemu wy czepiacie sie i probujecie buntowac jednych na drugich? Wasza specjalnoscia jest POrozniacie Polakow! Odpowiedz Link Zgłoś
majkel333 Re: POnowna proba roznicowania Polakow przez GW. 07.08.11, 16:31 Jestem z Częstochowy. Moja rodzina mieszka tu przynajmniej od 5 pokoleń. Nie mam żydowskich przodków. I megafony z JG mnie wkurzją. A wkurzają mnie dlatego, że nie respektują praw mieszkańców tego miasta. JG ma miasto w d... i pokazuje to na każdym kroku. Pomimo milionów ładowanych w JG przez miasto z naszych podatków. Wspomnę remont parków, remonty wszystkich ulic w otoczedniu JG. Korzysta z tego garstka mieszkańców. JG ani groszem nie dołożyła się do wspomnianych inwestycji. Potrafi za to domagać się cigle nowych nieruchomości za pół darmo i wtrącać się w miejskie sprawy. Taka postawa irytuje. Dobrze, że pro kościelny przezydent miasta został wyrzucony na mocy referendum z posady. Odpowiedz Link Zgłoś
last.man.standing Czy postałby ten artykuł gdyby chodziło o Żydów? 07.08.11, 14:22 Mam pytanie do Gazowni. Czy taki artykuł powstałby gdyby chodziło o pielgrzymki Żydów? Może napiszecie jak liberalnym mieszkańcom Tel Awiwu przeszkadzają modlący się Żydzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: Czy postałby ten artykuł gdyby chodziło o Żyd 07.08.11, 14:35 pewnie by powstal, gdyby zydzi przez pol roku katowali przypomocy megafonow pol miasta swoimi modlami. Odpowiedz Link Zgłoś
last.man.standing Re: Czy postałby ten artykuł gdyby chodziło o Żyd 07.08.11, 14:40 Trochę wątpię. Bo czy powstał kiedyś artykuł opisujący zbrodnie stalinowskich prokuratorów pośród których wielu miało żydowskie korzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
runny Re: Czy postałby ten artykuł gdyby chodziło o Żyd 07.08.11, 17:18 Ależ są oni od piątku wieczora do soboty w każdym tygodniu mają swe hałaśliwe kuczki i wówczas nic nie załatwisz w Izraelu (Może o tym by Wyborcza napisała szereg artykułów przybliżających??? ale pewnie tego nie uczyni w swej obłudzie), całym a nie tylko w Częstochowie, która nie jest przecież sparaliżowana pielgrzymkami. To są tylko uniedogodnienia i urok miejsca. Nie każdy przecież musi tkwić na siłę w Medalikowie, zawsze może przenieść się do... Kusiąt. Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: Czy postałby ten artykuł gdyby chodziło o Żyd 07.08.11, 17:27 o kij mnie obchodzi izrael? jakbym sie interesowal izraelem, to czytalbym jakas zydowska gazete, a nie wyborcza. ja pisze jak zydzi beda przez megafony truc w polsce to wyborcza pewnie tez zamiesci artykul o tym Odpowiedz Link Zgłoś
0721x Re: Czy postałby ten artykuł gdyby chodziło o Żyd 08.08.11, 07:21 last sieroto a byłeś Ty kiedy w w/ mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
krzychuberlin Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:29 zawsze mowilem polska to najbardziej zwariowany kraik w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
sprzeniewierzenie Fajnie sie nienawidzi katolicyzmu 07.08.11, 14:30 przyznajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
connanzcymmerii a moze chodzi o halas tylko, przyznaj 07.08.11, 14:56 dla mnie katolicy (zydzi, muzulmanie, hinduisci itd.itp.) moga odprawiac swoje gusla do woli, byle nie zmuszali do wysluchiwaqnia tego wszystkich w okolicy. Zawsze mnie zastanawialo, dlaczego wyznawcy tej religii pragna, zeby ludzkosc cala zyla jak oni i wyznawala te ich "jedynie sluszne" zasady. Zyjcie i dajcie zyc innym, jak chca i nie lamia prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
brudno Re: Fajnie sie nienawidzi katolicyzmu 07.08.11, 17:11 Nie nienawidzę katolików, nie jestem Żydem - dowód w bramie mogę pokazać. Gdy moje dzieci małe, mieszkaliśmy za blisko kościoła, więc budzone były w dzień śpiewami kościelnymi z jednej strony, nocą zaś pijackimi z drugiej... Przy okazji świąt kościelnych twórczo to z sobą łączono. Czemu krytyka zbyt głośnych megafonów to od razu zamach na Tójcę Świętą - a nawet na Matkę Boską i świętego Karola Wojtyłę? Jedni wśród dziadków mają starozakonnych, inni szmalcowników. Są tacy, co wszędzie Żydów i w każdej sprawie tropią - ci najbardziej radykalni twierdzą, że Wojtyła to też Żyd był... A nawet Matka Boska to Żydówka ! Odpowiedz Link Zgłoś
partia Żydówa królowa Polski! 07.08.11, 18:28 Słusznie prawisz, Brudasie. Ale to z czym walczysz, to nie jest argumentacja, tylko atak, czyli najlepsza obrona. Slabo się czuja katolicy i Prawdziwi Polacy we własnym kraju, coraz ich mniej, coraz bardziej ich występowanie ogranicza się do dołów społecznych więc walczą jak szczury zagonione do winkla. Takie życie. Jeżeli chcesz się dowiedzieć o problemie narodowości NMP to polecam forum pod wezwaniem "Czy Chrystus był Żydem". Znajdziesz tam przekonywujące dowody na to, że nie. My wiemy, ze był Góralem z Małego Cichego. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj ... 07.08.11, 14:31 Gdyby aspekt religijny (który niestety dla GW i lewactwa ma kolosalne znaczenie) zostawić nieco z boku to wyszłoby że miasto zaczyna walczyć z napływem turystów. Turyści mają to do siebie że zawsze są uciążliwi i zawsze dają jakiś dochód miejscowym. W praktyce jest to niemożliwe ale ciekaw jestem dalszych wydarzeń gdyby z dnia na dzień odseparować wszystko to co związane z klasztorem od miasta, czy przypadkiem nie okazało by się że spora część tzw "medalikarzy" musi się przekwalifikować lub iść an bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
pl2512 Redaktory GW robią taki sam show pod Ścianą Płączu 07.08.11, 14:33 Jak chcecie zobaczyć dewocję, wrzask i prymitywów to pojedźcie sobie do Warki czy Leżajska jak się Żydki zjeżdżają na groby cadyków. To jest dopiero redneck show! Odpowiedz Link Zgłoś
runny Re: Redaktory GW robią taki sam show pod Ścianą P 07.08.11, 17:23 , to prawda, a jest jeszcze Lelów, Radomsko i Kazimierz... Dlaczego o tym nie pisze Wyborcza jak to przeszkadza mieszkańcom Krakowa zamknięcie np. szabasu wieczorową porą na Szerokiej??? Odpowiedz Link Zgłoś
demokratus Czas zlikwidować sektę judeochrześcijańską 07.08.11, 14:38 a tę Jasną Górę, czy jak jej tam, zamienić na skansen lub dyskotekę. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Czas zlikwidować sektę judeochrześcijańską 07.08.11, 14:49 a ciebie sąd powinien ukarać za obrazę uczuć religijnych i nawoływanie do nienawiści na tle religijnym haha Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: To stwierdzenie faktu, a nie akt nienawiści 07.08.11, 15:02 fakty są takie że to kraj katolicki i tego nie zmienisz..Jasna Góra to o wieków Święte miejsce dla katolików a nie dyskoteka dziecko!!! przeczytaj jakąś mądrą książke o Jasnej Górze to sie dowiesz co to za miejsce ! a nawoływanie do zrobienia tam dyskoteki to obraza uczuć religijnych... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.sprzeczny Re: To stwierdzenie faktu, a nie akt nienawiści 07.08.11, 15:40 misiaczek1281 napisał: > > a nawoływanie do zrobienia tam dyskoteki to obraza uczuć religijnych... Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: To stwierdzenie faktu, a nie akt nienawiści 07.08.11, 16:32 dlatego że Jasna Góra to miejsce święte a dyskoteka nie ! Odpowiedz Link Zgłoś
majkel333 Re: To stwierdzenie faktu, a nie akt nienawiści 07.08.11, 16:35 Poczytaj statystyki ile ludzi chodzi do kościoła jak kościół nic nie zmienie to Polska przestanie być krajem katolickim za 10 lat. Już teraz nie jest 40% polaków podających się za katolików chodzi do kościoła. To ile tego jest 25-30% społeczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś
marek30_wwa Re: To stwierdzenie faktu, a nie akt nienawiści 07.08.11, 16:41 nie chodze do kościoła, ale dla mnie czestochowa to też miejsce szczególne, jak dla każdego Polak. Niektóryn jednak "postępowym" przygłupom wyuczonym na papce telewizyjno-szmatławogazetowej nic już nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel333 Re: To stwierdzenie faktu, a nie akt nienawiści 07.08.11, 21:44 dla mnie to też szczególne miejsce bo tu mieszkam, spróbuj słuchać pacierza od rana do nocy i do tego kazań przepełnionych "miłością bliźniego" to pogadamy. Jakby sąsiad puszczał ci muzę za ścianą to byś zadzwonił na policję. Co mają zrobić mieszkańcy Częstochowy. Cierpieć w imię tej twojej wyjątkowości? Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: To stwierdzenie faktu, a nie akt nienawiści 07.08.11, 20:34 misiaczek1281 napisał: > fakty są takie że to kraj katolicki i tego nie zmienisz..Jasna > Góra to o wieków Święte miejsce dla katolików a nie dyskoteka Właśnie, używanie głośników od koncertów rokowych co ranią uszy i uszkadzają słuch jest dzikie, głupie i uwłacza godności wiary katolickiej, ośmiesza ja i odstręcza ludzi od Kościoła. Gotyckie katedry były tworzone przez ludzi o wyrafinowanym smaku i kulturze. Niestety w dzisiejszych demokratyczno-plebejskich czasach dominuje kicz i wulgarność. Odpowiedz Link Zgłoś
mrfx Re: Czas zlikwidować sektę judeochrześcijańską 07.08.11, 15:05 > a ciebie sąd powinien ukarać za obrazę uczuć religijnych i nawoływanie do niena > wiści na tle religijnym haha Moim zdaniem, dla dobra ludzkości, "uczucia religijne" powinno się leczyć w szpitalach psychiatrycznych. Co do "nawoływania do nienawiści" to zarówno katoliccy jak i muzułmańscy funkcjonariusze w sutannach mają swoje, niekwestionwane osiągnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:42 bardzo by mnie wzruszyła niedola częstochowian, ale... ciekawe, co działoby się w takim miasteczku, gdyby nie pieniądze niesione przez taką masę ludzi, pielgrzymów...Kto by kupował w tych knajpkach, butikach, jakby nie turyści. No i jeżeli mieszka się na głównych ulicach miasta, które czerpie zyski z jakiegoś interesu, trzeba nastawić się na niewygody. Tak samo na Starówce w Warszawie ( hałąs, głośne imprezy, msze), na ul. Marszałkowskiej ( halas, spaliny, brak miejsc parkingowych, pijaństwo, przestępczość) - ale są oleglejsze dzielnice z tańszymi mieszkaniami, mniejszymi cenami w lokalach, za mniejsze pieniądze do wynającia i kupienia. Tylko... pies z kulawą noga tam po lody nie zajrzy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
majkel333 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:37 Nie rożśmieszaj mnie. Ludzie w Częstochowie pracują w kilkudziesięciu fabrykach które są w mieście, mój zkaład zatrudnia ponad 5 tys. osób. Sądzę, że z JG utrymuje się mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
runny Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 17:27 Z tego co wiem, to mieszkańcy pracują dlatego w fabrykach bo ich poziom intelektualny nie powala na coś więcej... to miasto proletariatu i nie jest to ocena tylko fakt Odpowiedz Link Zgłoś
majkel333 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 21:40 @runny jesteś idiotą - w fabrykach oprócz robotników którym bym nie ubliżał, pracują też inżynierowie, księgowi i dyrektorzy. A ty kim jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
frantic79 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:49 Częstochowa ma 240 tys mieszkańców ciemnoto,wątpie żeby wiecej niż 10 tys z nich czerpało jakiekolwiek profity z obecności pielgrzymów,reszta ma z tego powodu wyłącznie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
lia.13 Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:45 A mnie się wydaje, że problem z d.py wytrzaśnięty. Szczerze wątpię, aby którykolwiek Częstochowianin planował klękać w łazience słysząc część podniesienia dobiegającą z głośników. To tak jak z innymi odgłosami. Kiedyś mieszkałam przy lotnisku i goście mówili "oo, samolot leci, ale głośno", a ja na to "serio? a faktycznie". Po prostu z czasem człowiek się przyzwyczaja i "nie słyszy". A jeśli nawet słyszy? Cała maść restauracji, kawiarenek, hotelików od maja do wrześnie, a i pozostałą część roku, żyje z pielgrzymów. Zapytajmy się ich, czy ten cały grajdołek z religijnym biznesem związany zlikwidować. Obawiam się, że nie będą z tego tak bardzo zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Niech cierpiący sami im zaśpiewają 07.08.11, 14:47 To co zawsze dziadostwo częstochowskie śpiewało: "Cieeeeeeeeeeeerp, cierp, cierp, cierp, cierp, cierp duso mooooooooooja! A bendzies zbawieeeeeeeena! Bo jak nie pocierpis - bendzies potempieeeeeeeena!". Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:48 Dzialalnosc tego radnego to walka z wiatrakami.......Nikt nie odwazy sie "podniesc reki" na koscielne megafony..... Ta grozba ze strony jakiegos ortodoksyjnego katolika moze byc realnie spelniona....... Prokurator nic nie zrobi,umorzy sprawe z powodu niewykrycia sprawcy,bo bylby nastepny w kolejce.......Wiekszosc Polakow ma tego dosc,ale nic nie zrobi teroryzowana przez mniejszosc;glownie zwolennikow radia maryja..... Odpowiedz Link Zgłoś
heruas Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:48 mi tam nie przeszkadza modlitwa, ale nie lubie roznego rodzaju festiwali i konertow 1 wiekszy chalas 2 w nocy 3 rano zawsze jest cos zniszczone albo tego nie ma 4 zawsze ktos sie zabije upije pobije itd Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:55 na pielgrzymce przynajmniej nikt nikogo nie bije, nie piją i nie śpają jak na koncertach rockowych - a cóż to wogóle temat na artykuł? jeśli ktoś słyszy z daleka głos mszy ale w niej nie uczestniczy to nie musi klęklać - proste - a jak karetka przejeżdża na sygnale to też wam hałas przeszkadza? znajdźcie sobie w wyborczej lepszy temat na artykuł hehe Odpowiedz Link Zgłoś
wapienko GWniana broni bywalców kafejek, pubów i burdeli 07.08.11, 14:50 Broni przed głośnym Alleluja. Co innego, gdyby Alejami przechodziła parada pedałów. Odpowiedz Link Zgłoś
z57 Re: GWniana broni bywalców kafejek, pubów i burde 07.08.11, 15:54 wapienko napisała: > Broni przed głośnym Alleluja. Co innego, gdyby Alejami przechodziła parada peda > łów. Czy masz na myśli Tour de Pologne? Odpowiedz Link Zgłoś
onefoks Re: GWniana broni bywalców kafejek, pubów i burde 07.08.11, 16:31 przynajmniej z tego mógłbyś zrobić rower czyli jakaś ekologia. Odpowiedz Link Zgłoś
konichiwabitches Rozśpiewane tłumy dają starszej pani 07.08.11, 14:53 ,,Rozśpiewane tłumy dają starszej pani krzepiącą pewność, że kraju jeszcze nie ogarnęli ateiści,, - faktycznie, jeszcze nie, ale w perspektywie najblizszych kilku lat.... kto wie? . Odpowiedz Link Zgłoś
anna22290 Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:54 w Polsce TERORYZM KATOLIKOW JEST STRASZNY WOLNO BEZKARNIE ZNECAC SIE NAD LUDZMI W BARBARZYNSKI SPOSOB ZNECAC SIE NAD ZWIERZETAMI ALE KOSCIOL RZADZI TAK JAK PIS I KACZYNSKI BEZWZGLEDNIE IM WOLNO WSZYSTKO NIE LICZA SIE Z INNYMI LUDZMI PRZEZ WIEKI SA BEZKARNI W NISZCZENIU INNYCH LUDZI TEN CO PODAL MADREGO CZLOWIEKA DO SADU I GROZIL SMIERCIA TO ZOSTANIE JAKO TEN DZIELNY CZLOWIEK WYNIOSIONY NA OLTARZE :WSPOLCZUJE LUDZIOM W POLSCE TAM SIE CIEZKO ZYJE KRZYZE ;MODLITWY I IDJOTYCZNY PATRYJOTYZM SREDNIOWIECZE Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 14:57 domaganie sie przez pedałów adopcji dzieci (krzywienie im psychiki ) to dopiero średniowiecze haha Odpowiedz Link Zgłoś
wapienko A Ty, Anno, jesteś może maltretowanym przez katoli 07.08.11, 14:58 A Ty, Anno, jesteś może maltretowanym przez katoli zwierzakiem ? Chyba tak. Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Szczerze zal mi tych ludzi. 07.08.11, 14:58 Pewnie wielu z was mialo, ma lub kiedys bedzie miec uciazliwego sasiada. Prawie kazdy choc raz w zyciu uskarzal sie na halas dobiegajacy zza sciany, z podworka, z domu po przeciwnej stronie ulicy. Wyobrazcie sobie sytuacje, w ktorej na ciagly halas jestescie narazeni przez kilka miesiecy DZIEN W DZIEN. Wyobrazcie sobie, ze halasujacy ma gleboko w d... wasze prawo do nomen omen swietego spokoju, do wypoczynku po pracy, do tego, co nawet w polskim prawie nazywa sie ''mirem domowym''. Wyobrazcie sobie, ze firma zatruwajaca wasze zycie to bezczelna, arogancka, bezkarna, agresywna MAFIA. Majaca na uwadze wylacznie wlasny interes, zajmujaca sie nie tylko zarabianiem duzych pieniedzy, ale rowniez zawodowo niszczaca kazdego kto osmieli sie miec inne zdanie. Chyba gorzej maja tylko ci, ktorzy mieszkaja w sasiedztwie jakiegos mafiozy z Camorry. Poza tym zal mi ludzi tak od serca religijnych. Nie polskich katolskich ograniczonych zdewocialych idiotow, bo to przeciez dla nich Jasna gora organizuje te jaselka. Zal mi ludzi religijnych nie na pokaz, ale religijnych swoim uczciwym zyciem, religijnych zasadami moralnymi (szczegolnia ta o nieczynieniu blizniemu co nam niemile). Jak oni musza cierpiec widzac polskie oblicze religijnosci. Nie wiem, pewnie duzo wody uplynie w Wisle zanim rozum i wzajemna tolerancja zapanuja w Polsce. Na razie panuje wszechobecny pasozyt zwany dla niepoznaki Kosciolem ze swoimi nienasyconymi klechami. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu rapist ladnie to ujales, straszne ale prawdziwe 07.08.11, 17:42 Niedlugo ludzie zaczna tesknic za komuna. ta przynajmniej potrafila trzymac Watykanska mafie za morde. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Szczerze zal mi tych ludzi. 07.08.11, 15:07 ludzie tak od serca religijni to nie są idioci...to często ludzie po studiach...odrzucasz ich bo ich nie rozumiesz? zawsze wyzywasz od idiotów ludzi którzy są inni niż ty? to jest ta wasza demokracja? hehe ...wiesz że obraza oczuć religijnych jest karalna? Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Re: Szczerze zal mi tych ludzi. 07.08.11, 16:57 Mi tych ludzi szczerze religijnych zal wlasnie z tego powodu, ze musza sie wstydzic za tych skretynialych katooszolomow. To nie jest moje zdanie, sam mam gleboko wszystkie religie z katolicka na czele. To sa opinie moich znajomych, ktorzy uwazaja sie za ludzi wierzacych, ale jest im zwyczajnie glupio w obliczu bezwzglednej i agresywnej polityki KK w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
hetmanwiechu misiaczek ,przeczytaj jescze raz co r. napisal... 07.08.11, 17:44 ... i pomysl. Powoli przeczytaj, bo widze ze czytranie ze zrozumieniem stwarza tobie problemy. ale nie zlosc sie, nie kazdym czytanie i myslenie wychodzi za piewszym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: Szczerze zal mi tych ludzi. 07.08.11, 15:48 Problem w hałasowaniu, nie w religii. I ty to zauważasz, ale zaraz potem zabierasz się za Kościół. A jego istnienie powinno się przemilczać raczej. Niestety, spadek natężenia entuzjazmu dla tego stowarzyszenia ciągle jest nie taki, jaki by mógł być, bo ciągle są zainteresowani w opluskwianiu czarnej międzynarodówki i jej rytuałów. Krytycy tylko podtrzymują istnienie Kościoła. Bez nich by tak nie prosperował. Bo sam siebie obrzydza lekcjami religii, fanatyzmem skrobankowym, Rydzykami i Natankami, biciem w dzwony i wywlekaniem swych mądrości maszalnych na ulice przy pomocy głośników. Należy się odwracać i udawać, że tego nie ma. To sie szybciej skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Szczerze zal mi tych ludzi. 07.08.11, 16:00 ...jasne - to trwa ponad 2000 lat i jakoś się nie skończyło haha - coś w tej religii musi być skoro młodzi ludzie się do niej garną...a straszenie Rydzykiem i Natankiem to nieudolne próby osłabienia pozycji kościoła...są to co prawda osoby kontrowersyjne, ale 99% księży to normalni uczciwi ludzie...w każdym środowisku są czarne owieczki...nawet w policji są tacy którzy jeżdżą po pijaku ...tylko że to 1% ogółu...tylko że w liberalnych mediach nie mówi sie o tym że to religia miłości tylko sieje sie do niej nienawiść.... Odpowiedz Link Zgłoś
partia jak normalni, to nie w 99% uczniwi... 07.08.11, 16:13 ... tylko kłamliwi, pazerni, zawistni, leniwi etc. Grzesznicy misiu, grzesznicy! Z wyjątkiem Wszystkich Świętych i Błogosławionych. A tych garstka i wszyscy nie żyją. Do grzechów kleru trzeba dopisać jeszcze jeden grzech (i do listy siedmiu głównych też): puszczanie mszy z głośników na ulicę. Mnie to cieszy, bo zniechęca do kościoła, tak jak brednie Rydzyka i przymus nauki religii. Kościół jest w upadku, jego urzędnicy to już prawie w całości prostacy, beztalencia, famfuły, ciućmy i skurczyflaki. Robią wszystko, zeby interes splajtował. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: jak normalni, to nie w 99% uczniwi... 07.08.11, 16:19 nie misiu...99% to uczciwi ludzie katolicy atakowani przez liberalne media i antyklerykałów...katolicy przedstawiani są w złym świetle że to ciemnota, średniowiecze....cóż to za język nienawiści...katolicy także sieją czasem zamęt ale to wyjątki ...antyklerykały sieją nienawiść a katolicy nie sieją nienawiści tylko miłość ... bo w kościele nauczają "nie zabijaj" ...czy twoim zdaniem "nie zabijaj" to średniowiecze? czyli antyklerykalni uważają że trzeba zabijać? to dopiero średniowiecze haha Odpowiedz Link Zgłoś
partia kocham średniowiecze 07.08.11, 16:33 W Polsce prawie wszyscy deklarują przynależność do Rzymu. Jednocześnie gdzieś blisko 100 tysięcy (mniej, ale więcej niż 50 w każdym razie) pudłuje po prawomocnych wyrokach, A ilu chodzi po wolności z zawiasami? Też dziesiątki tysięcy. Wykrywalność przestępstw jest mniej niż 100% więc tylko tych, którzy robią złe rzeczy zakazane przez prawo jest baaardzo wielu, więcej niż Świadków Jehowy, ateistów i prawosławnych. Mordują, kradną, kłamią, prowadzą po pijaku tylko nie katolicy? A spowiadają sie tylko z tego, że nie spali z rękami na kołdrze? Hitler był katolikiem, Himmler też. Nie zostali ekskomunikowani. Bo Kościół twierdzi, ze jesteśmy potomkami Kaina i głupich Adama i Ewy. Że cała natura tego świata jest upadła (natura lapta) więc twój katolicyzm jest właściwie moralnie obojętny. Nie musisz być dobry tylko dlatego, ze jesteś katolikiem. Nie klniesz, nie obrażasz, nie grozisz z jakiegoś powodu i to jest miłe, ale czy tylko dlatego, ze deklarujesz taką a nie inną konfesję? Nie wiem, ale nawet tu spotkasz takich, którzy należą do twego Kościoła a zachowują się jak ..... (ocenzurowano. Auto) Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:04 Współczesne państwo prawa , nie potrafi sobie poradzić ze stadem bawiącym się w gusła. Oto efekty programowania w dzieciństwie. Precz z watykańskim gównem wciskanym w szkołach za nasze podatki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:08 religia katolicka jest szkołach dobrowolna a nie obowiązkowa...więcej szacunku by ci sie przydało dla katolików dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:30 Sam fakt bycia w szkole sprawia, że gó... jest traktowane poważnie co nie sprzyja korzystaniu z dobrowolnośc,i zwłaszcza kiedy uczeń i rodzice są pod wpływem szantażu emocjonalnego. p.s. dla katolików mam dużo współczucia z powodu tego, że są biedakami wykorzystywanymi przez pedalską mafię, szacunku natomiast zero misiaczek1281 napisał: > religia katolicka jest szkołach dobrowolna a nie obowiązkowa...więcej szacunku > by ci sie przydało dla katolików dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:42 wyobraź sobie że katolicy nie są wykorzystywani tylko świadomie i dobrowolnie są katolikami...wszak mamy wolny kraj...jakie to przykre że nie masz szacunku dla katolików... mamuśka zapomniała nauczyć czy jak? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:46 Tak, tak świadomie i dobrowolnie jako niemowlę, a potem całe życie w statystykach, włącznie ze mną jeśli już temat mamuśki poruszasz. p.s. Mam wrażenie, że z postu na post coraz cieniej piszczysz misiaczek1281 napisał: > wyobraź sobie że katolicy nie są wykorzystywani tylko świadomie i dobrowolnie s > ą katolikami...wszak mamy wolny kraj...jakie to przykre że nie masz szacunku dl > a katolików... mamuśka zapomniała nauczyć czy jak? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 16:03 masz złe wrażenie koleś...piszcze coraz lepiej tylko słuch ci się przytępił i nie słyszysz hehe o chrzcie dziecka decydują rodzice bo niby jak niemowle ma zdecydować? o bierzmowaniu i ślubie decyduje już człowiek samodzielnie...nikt nikogo nie zmusza !!! jak ktoś chce to może chodzić w szkole na lekcja etyki zamiast religii !!! to wolny kraj !!! więc nie pitol że katolicyzm zmusza do wiary bo się ośmieszasz haha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
partia misiu! pomyśl! 07.08.11, 16:18 Do wiary to się nikogo zmusić nie da, sam Kościół twierdzi, ze to stan łaski. Zmusza sie di udziału w rytuałach i do tolerowania chamskiej politycznej propagandy i słuchania transmisji ulicznych i łomotu elektrycznych dzwonów. Na różne sposoby zmusza się do lekcji religii a katecheci zmuszają uczniów do udziału w kulcie. Obrzydzają swój geszeft jak mogą i to jest dobre! Deo gratias! Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: misiu! pomyśl! 07.08.11, 16:23 konkretnie w jaki sposób się zmusza do wiary? przystawia się pistolet do głowy ? nie !!! więc nie pitol głupot że się kogoś zmusza do wiary !!! Hehe Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: misiu! pomyśl! 07.08.11, 16:39 Misu! Zmusza się ludzi do antyklerykalizmu i robi to sam kler. Lekcje religii najlepszym przykładem. Zmuszanie do praktyk religijnych, stopień z religii dostaje się za co? Za wyklepanie prawd wiary i tej katechizmowej teologii dla maluczkich? Przecież że nie. Trzeba przekonać katechetkę, ze się kocha Bozię. Nawet jeżęli się nie kocha. Albo sie wypada z gry i jest się odmieńcem. Odpowiedz Link Zgłoś
kerkopithekion serdecznie współczuję... 07.08.11, 15:06 ... mieszkańcom Częstochowy tu gdzie mieszkam niedaleko jest kościół, codziennie w południe z niewiadomych powodów odgrywają Rotę (Nie rzucim ziemi... - cholera wie czemu, pewnie zwolennicy jarkacza) okropnie mnie to złości wyobrażam sobie jak wesoło się żyje wśród mszalnych dźwięków non stop brrr Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:09 wyjedź do Irlandii...do tej którą obiecał ci Tusk hehe Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:29 W Irlandii KK został całkowicie wyeliminowany z polityki. Proces był żmudny, ale opłaciło się. Pierwsza prezydent Mary Robinson, zaczęła walkę o legalizację antykoncepcji (całkowicie nie legalnej, prezerwatywy szmuglowano z UK) i legalizacje rozwodów. Pierwsze lody pękły i powoli państwo religijne przekształciło się w państwo demokratyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:09 I to za nasze pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:11 nie obrażaj uczuć religijnych ... polska to grajdoł bo mamy tu tyle nietolerancji religijnej Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:42 Mam w pierdafonie twoje uczucia. A nietolerancji religijnej to ty jeszcze nie widziałeś.... misiaczek1281 napisał: > nie obrażaj uczuć religijnych ... polska to grajdoł bo mamy tu tyle nietoleranc > ji religijnej Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:45 a ja mam w odbycie że masz coś w pierdafonie ....widziałem tolerancję ale nie u ciebie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:49 Podejrzewam, że odbyt to twój kluczowy narząd, zwłaszcza jeśli chodzi o uczucia. Poczytaj lepiej o kumplach forum.gazeta.pl/forum/w,904,127644627,127645886,Nikt_nie_slyszal_krzykow_i_placzu_gwalconych.html misiaczek1281 napisał: > a ja mam w odbycie że masz coś w pierdafonie ....widziałem tolerancję ale nie u > ciebie hehe Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:55 to nie moi kumple...ja jestem prawdziwym katolikiem...nie bije, nie gwałce...i nie sieje nienawiści religijnej...nienawiść do katolików to jest ta tolerancja której domagają się pedały w swoich paradach ? żal.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jogar Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:08 .ja jestem prawdziwym katolikiem.. to napisał misiaczek1281. Faktycznie jesteś prawdziwym polskim katolikiem, to widać, słychać i czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:12 no tak...jestem...i nie wstydzę się tego...bo to raczej powód do dumy...zauważ że nie atakuje ani PO, ani TVN...a antyklerykalni atakują katolicyzm...więc to oni są agresorami nie ja hehe Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:50 Pierdofon, nie poerdafon. Słowo wprowadzone do naszej mowy ojczystej przez Stanisława Ignacego Witkiewicza "Witkacego". Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:56 tak, tylko że Witkacy nie obrażał katolików ! Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:05 Bo miał ich w pierdafonie... misiaczek1281 napisał: > tak, tylko że Witkacy nie obrażał katolików ! Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:06 napewno nie atakował ich jak połowa tego forum jak wściekłe psy ! hau hau pieski Haha Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:44 K.u.r.w.a! W PIERDOFONIE! nie w pierdAfonie! Nauczie się pisać po polsku! Czytajcie Witkacego! Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 15:58 literówka... partia napisał: > Pierdofon, nie poerdafon. Słowo wprowadzone do naszej mowy ojczystej przez Stan > isława Ignacego Witkiewicza "Witkacego". Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
jogar Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:04 A ty misiaczek1281 to do której masz dyżur nakazany przez pis? Bo juz mam dość twojej zaciekłej tzw religijności. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:08 żeby być katolikiem nie trzeba być z PiS ...można być także z PO hehe a ja mam dość atakowania katolicyzmu jak wściekłe psy !!! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
jogar Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:12 Takim "katolikiem" jak ty to może byc tylko ktoś z pis. Hipokryta jak pisiory. żeby być katolikiem nie trzeba być z PiS ...można być także z PO hehe > a ja mam dość atakowania katolicyzmu jak wściekłe psy !!! hehe- to słowa misiaczek1281 dzisiaj ma dyżur pewnie do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:14 ale ktoś ci nieźle głupot naopowiadał...żeby być katolikiem nie trzeba być w żadnej partii politycznej...ani PO, ani PiS...kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
jogar Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:19 Kumam, ze jesteś walnięty i takich "katolików" jak ty nalezy omijać z daaaaaleka!!! misiaczek1281 napisał: > ale ktoś ci nieźle głupot naopowiadał...żeby być katolikiem nie trzeba być w ża > dnej partii politycznej...ani PO, ani PiS...kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:24 haha jak ktoś ma inne zdanie to go nazywasz walniętym? spójrz w lustro ! Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:21 Zweryfikuj swój pogląd że to "katolicki kraj" i się przyzwyczajaj. To dopiero początek. misiaczek1281 napisał: > żeby być katolikiem nie trzeba być z PiS ...można być także z PO hehe > a ja mam dość atakowania katolicyzmu jak wściekłe psy !!! hehe Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 16:25 chrześcijaństwo przetrwało krzyżaków, potop szwedzki , hitlerowców to przetrwa i antyklerykalizm Hehe Odpowiedz Link Zgłoś
partia misiaczku! Litośći! 07.08.11, 17:04 Krzyżaków chrześcijaństwo musiało przetrwać? Oni dalej istnieją, Oberkommando mają we Wiedniu a nazywają się tak: Zakon Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie To oni zaprowadzili kult maryjny w Polsce (pośrednio więc i Częstochowę im zawdzięczamy) a także przerobili na katoli całą massę różnych dzikich ludzi mieszkających w lasach prastarej polskiej ziemi zwanej Mazury, więc jak idziesz na mszę w czasie wakacji na jeziorach mazurskich to pewnie przyjmiesz komunię pod sklepieniem wzniesionym przez Krzyżaków... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrstefaniak Re: Polska - posrany, zacofany katolicki grajdoł 07.08.11, 21:45 zawsze (im szybciej tym lepiej) możesz z niego wyjechać a wówczas posrania i grajdołu będzie mniej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chynek Codziennie reklamują w TV Gazetę Wyborczą-precz 07.08.11, 15:08 Ja tego nie wytrzymam! Mam prawo do swobodnego myślenia i wyrażania zdania, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Codziennie reklamują w TV Gazetę Wyborczą-pre 07.08.11, 15:10 masz prawo do wyrażania swego zdania ale nie masz prawa do obrażania uczuć religijnych katolików Odpowiedz Link Zgłoś
jogar Re: Codziennie reklamują w TV Gazetę Wyborczą-pre 07.08.11, 16:16 My dobrze wiemy co to są te wasze śmieszne "uczucia religijne" więc się zamknij, może idź na spacer albo weź leki. I tak chyba będzie najlepiej. misiaczek1281 napisał: > masz prawo do wyrażania swego zdania ale nie masz prawa do obrażania uczuć reli > gijnych katolików Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Codziennie reklamują w TV Gazetę Wyborczą-pre 07.08.11, 16:21 no jasne...wy wiecie lepiej więc się zamknij? to jest ta wasza tolerancja gejowska? "my wiemy lepiej" to argumenty nie do przebicia hehe Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: Codziennie reklamują w TV Gazetę Wyborczą-pre 07.08.11, 15:34 chynek napisał: > Ja tego nie wytrzymam! Mam prawo do swobodnego myślenia i wyrażania zdania, nie > ? Nie możesz wytrzymać? Jejku! Módl się dear chynek żebyś NIE MUSIAŁ wytrzymć Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo wycie z głośników, to demonstracja siły KK 07.08.11, 15:35 już za komuny doświadczyłem prześladowań ze strony katolactwa. Stałem sobie jako dwudziestolatek w 1976 roku na alejach i rozmawiałem z dziewczyną, kiedy szła warszawska pielgrzymka pod klasztor, gdy nagle milicjant, zażądał abym zgasił papierosa i zamilknął. Wtedy nie było możliwości polemiki z władzą, więc musiałem się zastosować. Jednak od tego czasu , Częstochowę odwiedzam tylko podczas pogrzebów moich krewnych. Potwierdzam, że wycie z głośników jest nie do zniesienia, to demonstracja siły i narzucanie innym przymusowego uczestnictwa w obrzędach religijnych. Ciekawe, czy te wszystkie katolaqckie imany, mają zezwolenie na używanie urządzeń nagłośniających, i dlaczego nie reaguje Straż Miejska i Policja ? Najśmieszniejsze jest to ,że parafianie na piechotę zasuwają do Częstochowy, a ich proboszczowie z kochankami udają się na urlopy do ciepłych krajów. Precz z watykańskim okupantem , ich kolaborantami i V kolumną. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: wycie z głośników, to demonstracja siły KK 07.08.11, 15:44 kolejny pokrzywdzony przez komunistycznego milicjanta swoje żale przenosi na katolicką wiarę? cóż...przecież to milicjant kazał zgasić ci papierosa a nie ksiądz więc skąd ten żal kolego? masz uprzedzenia antykatolickie? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzwoj7412 Re: wycie z głośników, to demonstracja siły KK 05.05.12, 16:20 Jest rozgoryczony. Człowiek obiektywny nigdy w Polsce nie ma racji. Katol zawsze ma. Zawsze jest uciśniony i dyskryminowany. No ale wszyscy czarni tak mają. W USA też. Jak murzyn pierdnie, to udasz, że pachnie, bo inaczej oskarży cię o dyskryminację. W Polsce też. Czarny zwyzywa cię od ostatnich i "ma rację". Jak spróbujesz odpowiedzieć, to jesteś "be". Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:10 Wszyscy Żydzi w Polsce wiedzą, że Gazeta Wyborcza to ich gazeta, tylko Polacy nie wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:31 para-lela napisała: > Wszyscy Żydzi w Polsce wiedzą, że Gazeta Wyborcza to ich gazeta, tylko Polacy n > ie wiedzą Słodki sylogizm..... jaki wniosek? Para-lela to jeszcze jeden pejsaty Mosiek. Szalom! Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood co było wcześniej? 07.08.11, 15:12 CZy miasto powstało przy klasztorze, czy też klasztor dołączył się do miasta? Warto prześledzić historię aby wywnioskować czy pielgrzymi , a może mieszkańcy zakłócają zwyczaje wcześniej powstałe i kultywowane od wieków? Jeśli pielgrzymki były zawsze to jeśli ktoś się sprowadził do Częstochowy to powinien być świadom zwyczajów tam panujących. Jeśli miasto powstało przed klasztorem i zwyczajem pielgrzymek, to sprawa wygląda odwrotnie. Ma też duże znaczenie odsetek wierzących, może rozwiązaniem byłoby utworzenie świeckiego kwartału wolnego od pielgrzymek z dala od historycznej części, którą tradycyjnie odwiedzają pielgrzymki? Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: co było wcześniej? 07.08.11, 15:30 Wcześniej nie było megafonów. Poza tym wszystko jak przed wiekami. Stara bida.... Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: co było wcześniej? 07.08.11, 15:48 odpowiedź jest prosta...Chrześcijaństwo powstało przed miastem Częstochowa...ba ! nawet Polski wtedy jeszcze nie było !!! Chrześcijaństwo powstało w starożytnym Rzymie przed naszą erą...więc to mieszkańcy niech się dostosują do pielgrzymek a nie odwrotnie haha Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: co było wcześniej? 07.08.11, 15:52 Ale niech te pielgrzymki walą w bębny tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: co było wcześniej? 07.08.11, 16:05 a ty jak zrasz to ktoś ci mówi że za głośno pierdzisz? hehe więc ty też nie mów nikomu na jakim instrumencie ma grać...tu nie chodzi o walenie w bębny tylko miłość do Boga...jesteś w stanie to pojąć? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: co było wcześniej? 07.08.11, 16:47 Misiaczku, niech każdy kocha swego Boga. Ale niech z tej okazji nie dręczy innych. A to dręczenie teraz jest strasznie łatwe. Przy pomocy hałasu. Nie wystarczy, ze homilię słychać w Domu Pańskim? Trzeba dudnić na całe miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: co było wcześniej? 07.08.11, 16:13 > Chrześcijaństwo powstało w starożytnym Rzymie przed naszą erą... Boże, widzisz a nie grzmisz. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: co było wcześniej? 07.08.11, 16:28 no właśnie...tyle antyklerykałów atakuje kościół...Boże widzisz i nie grzmisz hehe Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: co było wcześniej? 07.08.11, 16:41 Ignorancja nie boli. Podstawowe fakty historyczne na temat wyznawanej religii są nie istotne. . Zawsze można napisać "hehe". Odpowiedz Link Zgłoś
partia bestyjko! 07.08.11, 17:05 A ty co wiesz o swojej religii? Ja tak przez ciekawość, ani troche złośliwie... Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: bestyjko! 07.08.11, 17:20 Jestem ateistką z tendencją do agnostycyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
partia Re: bestyjko! 07.08.11, 17:50 Tak mi sie pomyślało, ze od fideistów skłonni jesteśmy wymagać, zeby poza emocjami religijnymi mieli jeszcze jakąś wiedzę o przedmiocie swej wiary. Szczególnie kiedy chcą Chrystusa na króla (ładnie kś. Oszajca to niedawno skomentował) a ateiści jakby byli zwolnieni z trudów poznania, no bo jak nie mają żadnej religii to nie maja czego poznawać. Że mogą ci ateiści jakiemuś Misiaczkowi wytykac ignorancję, a ich samych nikt nie będzie odpytywał, no bo i z czego? Gdy tymczasem... (suspens).... ateizm też ma swoją historię i nie jest tylko jednozdaniowym czystym zaprzeczeniem. No i jest jeszcze niezwykle ciekawa strefa szara pomiędzy fideizmem i brakiem wiary. Jest historia wahań i apostazji a takoż są cudowne nawrócenia. Cały galimatias. I porządny ateista oraz uświadomiony antyklerykał powinien z tej wiedzy coś uszczknąć koniecznie. Wszystkim (ateistom, ze skłonnością lub bez)polecam "Testament" Meslier'a. Odpowiedz Link Zgłoś
partia Bóg nie grzmi? 07.08.11, 16:56 Nie grzmi, bo przecież Chrześcijaństwo powstało kiedy stworzył świat. Stworzyli właściwie, bo jest ich trzech. Ale to dla świata jest Chrześcijaństwo od świata stworzenia, bo przecież Trójca istniała zawsze, przed Creatio też. Więc nie grzmią. Jakby tak sie czepiać ziemskich terminów, to kiedy powstało? Bo przeciez nie z narodzinami. Po chrzcie z rąk Jana? Po krucyfiksacji? A może po nawróceniu Szawła? A może dopiero po Soborze Trydenckim? Jak powstało, to i zniknie. Więc jeżeli wierni mają być przekonani, ze to nie jest impreza czasowa, to lepiej o początku nie mówić i lepiej, zeby przed naszą erą. Odpowiedz Link Zgłoś
best.yjka Re: Bóg nie grzmi? 07.08.11, 17:17 Chrześcijaństwo, to religia powstała na naukach Jezusa i judaizmie. Dość wyraźnie widoczne w podziale na nowy i stary testament. Chrześcijaństwo, to nie tylko Kościół Rzymskokatolicki. Kiedy powstało? W języku angielskim prostsze do zapamiętania. B.C. (przed Chrystusem), a polskim p.n.e. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodaemerytka Re: co było wcześniej? 16.08.11, 04:08 best.yjka napisała: > > Chrześcijaństwo powstało w starożytnym Rzymie przed naszą erą... > > Boże, widzisz a nie grzmisz. ================================================ Nigdzie jednak nie dreczy sie innych swoja wiara ! W zacofanych krajach Ameryki lacinskiej odbywaja sie odpusty z procesjami, ale tam widocznie innym nie przeszkadza. Nie maja innych zainteresowan. Wiele mozna powiedziec o HISTERII KOSCIOLA HISTERII PRZESLADOWANIA zamiast "bebnic " o INKWIZYCJI KOSCIOLA, O UKRYWANIU HITLEROWCOW, O PRZEMYCANIU ICH DO AMERYKI POLUDNIOWEJ ! Niech sie modla za swoje grzechy po cichu, bo tylko takiej modlitwy wyslucha Chrystus. Dal wskazowki,jak sie modlic ? Te tlumy sa wykorzystywane do ptopagandy kosciola nie maja nic wspolnego z autentyczna wiara szarego czlowieka dlatego koscioly zaczna swiecic pustkami. Wierni zaczna sie wieszac ze wstydu, jak zrobil to juz nie jeden hipokryta. Odpowiedz Link Zgłoś
dokkk66 Re: co było wcześniej? 07.08.11, 16:32 Ciemnoto, początek naszej ery liczy się od powstania chrześcijaństwa, a katolicyzm powstał dopiero za Kanstantyna czyli mniej więcej cztery wieki później. misiaczek1281 napisał: Chrześcijaństwo powstało w starożytn > ym Rzymie przed naszą erą...więc to mieszkańcy niech się dostosują do pielgrzym > ek a nie odwrotnie haha Odpowiedz Link Zgłoś
std20045 Ręka podniesiona na klasztor 07.08.11, 15:13 artykuł : co za brednie ktoś pisze : jaki sklepy w wyremontowanej części aleji? ta częsć wygląda jak pustynia , wszystko poupadało ,a największy biznes kręci JG :/ żałosne , smutne ale prawdziwe... Odpowiedz Link Zgłoś