Dodaj do ulubionych

Chile w trakcie przełomu

27.08.11, 15:21
Tow. redaktorze. Czy u was same socjalisty siedzą na tej Czerskiej?
Czy zwiększenie socjalu zmniejszy te rzekomo duże dysproporcje? Bo wg mnie jedynie je zwiększy, biedniejsi będą jeszcze biedniejsi, przedsiębiorczy nie będą mieć szansy działania, a złodzieje przyssą się do do socjalnego cyca i tyle będzie wzrostu gospodarczego Chile.
Obserwuj wątek
    • ubiquitousghost88 Z rozsądkiem tylko kretyn może dyskutować... 27.08.11, 16:26
      ...co faktu nie zmienia, iż ten "socjalista", niezbyt rozsądnie do tablicy wywołany, dwa metry dalej zesr.ał się na rzadko:
      wyborcza.pl/1,75968,10183869,Kampania__czyli_obieranie_gowna_ze_skorki.html
      Takiego nawet Chile z GW nie wyciągnie...

rozsadek.ltd napisał:

> Tow. redaktorze. Czy u was same socjalisty siedzą na tej Czerskiej?
      > Czy zwiększenie socjalu zmniejszy te rzekomo duże dysproporcje? Bo wg mnie jedy
      > nie je zwiększy, biedniejsi będą jeszcze biedniejsi, przedsiębiorczy nie będą m
      > ieć szansy działania, a złodzieje przyssą się do do socjalnego cyca i tyle będz
      > ie wzrostu gospodarczego Chile.
    • aaron_agorenstein No cóż, znudziło im się ponad 6% wzrostu 27.08.11, 17:31
      Osobiście wolę 6%, z którego miałbym 1/10, niż 1%, z którego miałbym "sprawiedliwą" połowę. Ale widocznie jestem dziwakiem...
      • myslacyszaryczlowiek1 Co to za wzrost? 27.08.11, 17:50
        Robole na zachodzie zarabial jeszcze na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewiędziesiątych równowartość 3000 euro, to wynika z rozmów z tymi robolami, dotyczy to Niemiec i Włoch. Teraz się cieszą jak mają robotę za 1800. A przecież te kraje od tego czasu przeżywały wzrost, nie było jakiegoś drastycznego spadku.
        To tylko kuglarze ekonomiczni mający na celu okradanie ludzi pracy pierdzielą o jakiś wzrostach. To tylko propaganda bo właścicielami środków przekazu są elity finansowe każe ludziom wierzyć tym kuglarzom, ale władza oparta tylko na propagandowym kłamstwie wreszcie się sypnie.
        • ubiquitousghost88 Był ukryty spadek całej Europy. Jaki wzrost! 27.08.11, 21:21
          myslacyszaryczlowiek1 napisał:

> Robole na zachodzie zarabial jeszcze na przełomie lat osiemdziesiątych i dzie
          > więdziesiątych równowartość 3000 euro, to wynika z rozmów z tymi robolami, doty
          > czy to Niemiec i Włoch. Teraz się cieszą jak mają robotę za 1800. A przecież
          > te kraje od tego czasu przeżywały wzrost, nie było jakiegoś drastycznego spadk
          > u.
          > To tylko kuglarze ekonomiczni mający na celu okradanie ludzi pracy pierdzielą
          > o jakiś wzrostach. To tylko propaganda bo właścicielami środków przekazu są e
          > lity finansowe każe ludziom wierzyć tym kuglarzom, ale władza oparta tylko na p
          > ropagandowym kłamstwie wreszcie się sypnie.
    • mobrebski Chile w trakcie anarchii 27.08.11, 22:47
      Panie Redaktorze!
      "Chilijczycy chcą z tej prosperity czerpać doczesne owoce. Wszyscy."
      Wszyscy? Zadekretujmy więc, że do następnej klasy mają zdawać wszyscy uczniowie. Też bym tak chciał.
      Żeby nie było wątpliwości: to Pinochet i (o zgrozo!) Franco nauczyli, lub raczej zmusili, leniwych obywateli do wysiłku i pracy.
      Zaś Zapatero i poprzednia pani prezydent Chile spowodowali upadek jaki dziś mamy.
      Zaś na koniec - dzisiejsza Ewangelia, Kościoła katolickiego, tego nie kochanego przez m.in. "Gazetę". Czytana w Hiszpanii, Chile i w Polsce.
      Refleksji życzę.
      Michał Obrębski

Ewangelia wg św. Mateusza 25,14-30.
      Jezus opowiedział swoim uczniom następującą przypowieść: "Pewien człowiek, mając się udać w podróż, przywołał swoje sługi i przekazał im swój majątek.
      Jednemu dał pięć talentów, drugiemu dwa, trzeciemu jeden, każdemu według jego zdolności, i odjechał. Zaraz
      ten, który otrzymał pięć talentów, poszedł, puścił je w obrót i zyskał drugie pięć.
      Tak samo i ten, który dwa otrzymał; on również zyskał drugie dwa.
      Ten zaś, który otrzymał jeden, poszedł i rozkopawszy ziemię, ukrył pieniądze swego pana.
      Po dłuższym czasie powrócił pan owych sług i zaczął rozliczać się z nimi.
      Wówczas przyszedł ten, który otrzymał pięć talentów. Przyniósł drugie pięć i rzekł: "Panie, przekazałeś mi pięć talentów, oto drugie pięć talentów zyskałem".
      Rzekł mu pan: "Dobrze, sługo dobry i wierny! Byłeś wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma cię postawię: wejdź do radości twego pana!"
      Przyszedł również i ten, który otrzymał dwa talenty, mówiąc: "Panie, przekazałeś mi dwa talenty, oto drugie dwa talenty zyskałem".
      Rzekł mu pan: "Dobrze, sługo dobry i wierny! Byłeś wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma cię postawię: wejdź do radości twego pana!"
      Przyszedł i ten, który otrzymał jeden talent, i rzekł: "Panie, wiedziałem, żeś jest człowiek twardy: chcesz żąć tam, gdzie nie posiałeś, i zbierać tam, gdzieś nie rozsypał.
      Bojąc się więc, poszedłem i ukryłem twój talent w ziemi. Oto masz swoją własność!"
      Odrzekł mu pan jego: "Sługo zły i gnuśny! Wiedziałeś, że chcę żąć tam, gdzie nie posiałem, i zbierać tam, gdziem nie rozsypał.
      Powinieneś więc był oddać moje pieniądze bankierom, a ja po powrocie byłbym z zyskiem odebrał swoją własność.
      Dlatego odbierzcie mu ten talent, a dajcie temu, który ma dziesięć talentów.
      Każdemu bowiem, kto ma, będzie dodane, tak że nadmiar mieć będzie. Temu zaś, kto nie ma, zabiorą nawet to, co ma.
      A sługę nieużytecznego wyrzućcie na zewnątrz - w ciemności! Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów".
      • amen-666 Re: Chile w trakcie anarchii 28.08.11, 14:16
        mobrebski napisał:
        >Zadekretujmy więc, że do następnej klasy mają zdawać wszyscy uczniowie

Nie wszyscy uczniowie. O zdaniu do następnej klasy (lub na dobry uniwersytet) powinien jednak decydować talent i pracowitość ucznia, nie - majątek i pozycja społeczna jego rodziców. O to walczą Chilijczycy. Z tego samego powodu tacy ludzie, jak Bill Gates, opowiadają się za utrzymaniem podatku spadkowego.

Od czasów kryminalisty Pinocheta, idola polskiej kretynoprawicy, neokoni do spółki z obłąkańczą sektą Opus Dei próbują przywrócić w Chile feudalny porządek społeczny. Na szczęście im się to nie udało.
        • mobrebski Re: Chile w trakcie anarchii 28.08.11, 17:46
          Pojęcia, Stary, nie masz.
          Akurat korupcja nie jest problemem w Chile. Spróbuj dać tam łapówkę i zobaczysz co się stanie.
          A zasługa to - nawet według samych Chilijczyków - Pinocheta...
          Pozdrawiam,
          Michał Obrębski
    • aussie1inc Chile w trakcie przełomu 28.08.11, 01:11
      Chile jest krajem demokratycznym, wiec jak wiekszosc obywateli chce socjalistyczna nedze, to nie mozna im w tym przeszkadzac. Wszystkim po rowno, ale tym najbardziej socjalistycznym to wiecej, bo oni pracuja dla dobra ogolu to im sie nalezy. Mnie to nie obchodzi, bo ja tam nie mieszkam.
      • poussin Re: Chile w trakcie przełomu 28.08.11, 01:45
        kapitalistyczną nędzę już mają, więc trudno się dziwić, że mają ochotę ją sobie zmienić;
        też tam nie mieszkam, ale byłem - za bogato to tam nie jest

Ale, ale - jaka jest u nas ta relacja między najlepiej i najgorzej zarabiającymi??? Tak żeby sobie porównać, no nie?
      • guzikiewicz Obchodzi mnię- 28.08.11, 13:50
        Mnie trochę obchodzi- Franco i Pinochet to dla wielu bohaterowie ,choć pokojowego Nobla dostają z reguły socjaliści/tfu!/.
        Wybiorą ludową sprawiedliwość /jeśli CIA pomoże wybrać,a może pomagał będzie Łukaszenko/,
        poczekamy trochę,a kiedy kolejki po chleb będą stawały przedwczoraj, znajdzie się nowy Augusto Pinochet. Niech wtedy Moc będzie z nim!
      • guzikiewicz Obchodzi mnię- do aussie1 inc 28.08.11, 13:52
        Mnie trochę obchodzi- Franco i Pinochet to dla wielu bohaterowie ,choć pokojowego Nobla dostają z reguły socjaliści/tfu!/.
        Wybiorą ludową sprawiedliwość /jeśli CIA pomoże wybrać,a może pomagał będzie Łukaszenko/,
        poczekamy trochę,a kiedy kolejki po chleb będą stawały przedwczoraj, znajdzie się nowy Augusto Pinochet. Niech wtedy Moc będzie z nim!
    • medrek_forumowy stasiński idź i rozdaj swój majątek biednym 28.08.11, 14:24
      jak jesteś taki szlachetny.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka