Dodaj do ulubionych

Na kogo głosował Adam Michnik?

14.10.11, 13:07
Krzyż wisi przez zasiedzenie...tak , jak ten kraj...
Obserwuj wątek
    • lechu733 Sama prawda Adasia 14.10.11, 13:14
      "- Pan nie ukrywał, że będzie głosował na Donalda Tuska."
      "Ja tego nigdzie nie powiedziałem"
      "Wybory sa tajne, ale jeśli pana interesuje mój osobisty głos, w swoim okręgu mam Donalda Tuska więc będę głosował na niego"

• aaron_agorenstein Nie czepiaj się. Adaś jest stary 14.10.11, 13:18
        i po prostu już nie pamięta, co komu nagawędził.
        • maaac Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 14.10.11, 15:43
          Przeciez powiedział, że zmienił zdanie.
          Czytacie tylko to co jest wytłuszczone?
          Tylko co któreś zdanie?
          • landaverde Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 14.10.11, 15:49
            A Pieńkowska przypomniała: - Pan nie ukrywał, że będzie głosował na Donalda Tuska.

Michnik się wzbronił: - Ja tego nigdzie nie powiedziałem.

Zapamiętaj maaciołku na przyszłość - jak Michnik się wzbrania, że czegoś 'nigdzie nie powiedział', to kłamie. ;-)
            • maaac Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 14.10.11, 16:16
              OK wiem. Należy w tym celu stosować prafrazowaną listę o "szefie".
              www.lowiecki.pl/humor/tekst.php?id=319
              Wiadomo, że Michnik się nie myli - Michnik celowo kłamie.
              No i na odwrót - dowolny jego "prawicowy" oponent na pewno gdy "mija się z pradą" to się myli, a nie kłamie.
              Tak jest z definicji i już. Oczywiście z definicji "prawicowej".
              Osobiście uważam, że Michnik czasem się myli, a czasem kłamie. Nie widze powodu by kłamał w tym wypadku w tak idiotycznej i sprawdzalnej sprawie. Całkiem normalnie zapomniał co wcześniej mówił. Widać tak jak później tłumacząc się powiedział zmienił zdanie. Wolno mu. Zmieniając zdanie zapomniał że poprzednią opinię wygłosił publicznie.

Tyle, że "antywyznawcy Michnika" nigdy w to nie uwierzą. Dla nich Michnik to jak negatywny "demiurg" osoba która nad wszystkim panuje i wszystko robi celowo ze złej woli. Zauważenie w nim jakichkolwiek ludzkich cech chociażby negatywnych - skleroza jest ponad ich wyobraźnie.

Tylko po co skoro Michnik to takie "usposobienie zła" jego gazeta podkłada się wyciągając jego skleroze/kłamstwo? To też ma za sobą "JAKIŚ WIELKI UKRYTY CEL"?
              • landaverde Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 14.10.11, 16:25
                maaac napisał:
                > Wiadomo, że Michnik się nie myli - Michnik celowo kłamie. (...)
                > Osobiście uważam, że Michnik czasem się myli, a czasem kłamie. Nie widze powodu
                > by kłamał w tym wypadku w tak idiotycznej i sprawdzalnej sprawie.

Ależ skąd, on to po prostu robi z nawyku. Wiadomo, czym skorupka za młodu...
                • maaac Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 14.10.11, 17:51
                  :) no cóż....... nie ma to jak cięta riposta ideowca.
                  • landaverde Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 14.10.11, 18:15
                    Z takim żalem to mówisz maaca...
                    Ba, ciebie, jak widać, na takową nie stać, a najwyraźniej też bys tak chciał. ;-)

A propos 'ideowca', oddessij się maaca profilaktycznie na jakiś czas od odbytu Michnika, bo niedługo będą cię musieli oddzielać chirurgicznie. (Wyjaśniam, żebyś dobrze zrozumiał - projekcja, swój stan psychiczny postrzegasz "wyświetlając" go na innych.)

Maaca napisał:

> Osobiście uważam, że Michnik czasem się myli, a czasem kłamie.

Też tak uważam, maaciołku. ;-)
                    • maaac Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 14.10.11, 18:54
                      :)
                      Nudny już jesteś. To przypisywanie mi przypisywania innym moich cech podczas gdy defakto to ty mi swoje przypisujesz robi się już niestrawne.

I tak co rozmowa. Ty dzielisz na czworo ale to ja dzielę na czworo. Ty manipulujesz ale to ja mnipuluje. Ty jesteś przyssany do paru odbytów cytując namiętnie wypływające z nich wydzieliny jak jakieś prawdy objawione ale to ja mam być przyssany. Wiesz zmień płytę, napisz choć raz coś co mnie zaskoczy, zmusi do zastanowienia. Coś co nie będzie czepianiem się Michnika o najmniejszą bzdurę jakbyś był opentany jego osobą, coś co nie będzie udowadnianiem, że "żydzi sa gorsi".

Napisz może jaka muzyka ci się podoba? Jaką to nie polityczną, nie rozliczeniową, ot taką beletrystyczną książke przeczytałeś. Jaki film obejrzałeś, który zmusił cię do myślenia ale NIE będacy jakimś rozliczeniowym gniotem. Może jakąś komedie? No udowodnij, że jesteś żywym człowiekiem, a nie tylko kawałem zakompleksionego chama z obsesją na punkcie Michnika, Żydów i obrony "atakowanego" Kościoła.
                      • landaverde Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 14.10.11, 20:21
                        Maaca, o czym ty pityngrylisz? O jakim niby dzieleniu na czworo piszesz? Ile musiałeś tu nabić piany, pieprząc nie na temat? Ja tego zakłamanego sku...syna owszem, nie lubię i pozwalam sobie tutaj na złośliwe komentarze, acz na temat tego co masz w artykule, wprost, fakty.

Poczytaj własne wypowiedzi, krytycznie, i przejrzyj. Masz, jak widać wyżej, przymus tłumaczenia i bronienia ze wszystkiego Michnika i linii GW. Liżesz mu tutaj dupę od lat, nawet jak sam się wprost i publicznie kompromituje.

maaac napisał:
                        > coś co nie będzie udowadnianiem, że "żydzi sa gorsi".

Znowu ci się popie...ło, zakompleksiony, przewrażliwiony na punkcie Żydów rasisto - to szuje są gorsze, szuje takie jak Michnik, którego ja bym do Żydów nie zaliczał, żeby nie robić tym uczciwym przykrości.

> Napisz może jaka muzyka ci się podoba? Jaką to nie polityczną, nie rozliczeniową,
                        > ot taką beletrystyczną książke przeczytałeś. Jaki film obejrzałeś,... itd.

I co jeszcze, maaciołku, i co to ma do powyższego artykułu? Ja piszę na temat (w przeciwieństwie), o beletrystyce i muzyce to możemy sobie pogadać przy innym artykule i gdzie indziej.
                        • wujekzielarz Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 15.10.11, 13:58
                          Jak tak sobie czytam rożne wypowiedzi na temat Michnika to zaczynam odnosić wrażenie, że ten facet był zaginionym piątym członkiem Fantastycznej Czwórki, ewentualnie nieślubnym bratem Supermana lub zakamuflowanym Chuckiem Norrisem. Jest oskarżany o manipulowanie większością społeczeństwa, jest odpowiedzialny za wszystko , co wydarzyło się w ciągu ostatnich trzydziestu lat, według znacznej części internautów jego zwykły dzień prawdopodobnie mija na nieustannym knuciu przeciwko narodowi i piciu wódki z Urbanem. Kurcze, gdyby tak było w istocie, to trzeba by go sklonować i rozesłać po świecie aby utrwalić polską dominację. Facet ewidentnie ma nadludzkie zdolności :)
                          • landaverde Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 15.10.11, 17:37
                            Poważnie? Co masz na myśli, zacytuj?
                  • simon.01 Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 15.10.11, 10:44
                    maac, nie denerwuj się

Rozmawiasz z pislamistą, a więc z człowiekiem ex definitione bez podstawowej wiedzy historycznej na temat ostatniego półwiecza. Takim ludziom paru politykierków umeblowało puste mózgi propagandowymi hasłami, na które reagują niezawodnie i bez pudła: "Magdalenka", "żydokomuna", itd., itp.

Zobacz, czyj cytat ma landaverde pod spodem. Kisiela. Jakby się interesował naprawdę historią, a nie powielał postendeckie popłuczyny ideolo, to by wiedział, gdzie ideowe korzenie ma pislam, PIS, propaganda Rydzyka, itp.
                    Musiałby coś wiedzieć o marcu 68, o drodze Kuronia i Michnika od komunizmu do buntu, o kontaktach Michnika z Instytutem w Paryżu i Giedroyciem, o historii KORu, o tym, ile Michnik za wolność kiblował.
                    Mógłby też coś wiedzieć o przedwojennej Polsce i jaką rolę grała wtedy endecja choćby w stosunku do Piłsudskiego, którego tak teraz wychwala:)
                    Musiałby coś wiedzieć o reżyserze porębie, o antysemickim stowarzyszeniu "Grunwald", o walce między natolińczykami a puławianami, a potem "chamami" a "żydami". Coś niecoś musiałby się dowiedzieć o Gomułce, porozumieniach sierpniowych i o tym np, że i owszem - jeden Kaczyński był w Magdalence, a drugi przy Okrągłym Stole - i dopiero teraz stamtąd wyparowali, jak się na Wałęsę obrazili:)

Nie musiałby od razu kopać całej biblioteki - wystarczy, że przeczytałby "Dzienniki" Kisiela, który jakże zawstydzająco tkwi w cytacie pod jego żenującymi brakiem podstawowej wiedzy wpisami. A także może by się czegoś dowiedział o stosunku Kisiela do Michnika.

A jako, że osobniki takie, wbrew "narodowopatriotycznym" nawoływaniom o historii własnego kraju pojęcie mają raczej nikłe - to i mebluje im łepetyny jeden z drugim mały zawistniczek ideolo.

I co im zostaje? Propagandowe pierduty o antysemickim posmaczku. I nawet nie wiedzą, z jakiej tradycji to się wywodzi i że np walczył z tym... Kisiel.
                    • landaverde Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary 15.10.11, 17:18
                      simon.01 napisał:
                      > maac, nie denerwuj się

A dlaczego nie? To musi być denerwujące gdy uświadomi sobie jak głęboko przez te wszystkie lata publicznie lizał odbyt Michnikowi. Pozwól maacy na auorefleksję i przeżywane z tym uczucia, choćby najgorsze, bo tylko wtedy będzie mógł osiągnąć katharsis, zamiast tkwić w ułudzie i samozaprzeczeniu.

> Rozmawiasz z pislamistą,

I tu się, szymon, mylisz, już na wstępie. I co wy z tym PiSem? maaca się też wkółko PiSem onanizuje na tym forum, widzę że dzielisz z nim tę ułomność.

Jak widać jestes kolejnym, jak maaca, kretynem, który oponentów musi zaszufladkować, przykleić etykietkę, dyskusja na poziomie merytorycznym to dla was za trudne. No i oczywiście musicie koniecznie natychmiast okazać publicznie swą ciasnotę umysłową zapisując odruchowo oponenta do PiSu. To GWno tak was wytresowało? Jak krytycznie o Michniku, to odrazu PiS? Żałosne. Pawłow i Freud ci się kłania, dzięciole.

Reszta pierdół w twoim wpisie wynika właśnie z tego zaszufladkowania oponenta. No bo po to właśnie wrzucasz młotku oponentów do szuflady o nazwie "pislamista", by móc takie pierdoły z niej wyciągać. Tylko to masz obcykane, szymek, tak jak maaca, myślenie i rzeczowa dyskusja, zwłaszcza w oparciu o fakty, to dla was za trudne.
          • 1stanczyk Zeby zmienic zdanie trzeba je najpierw miec 14.10.11, 18:10
            U pana Adama Michnika zdanie to jest jak żagiel na wietrze: skąd powieje perspektywą i okazją "wyrobienia" sobie nazwiska to nie ma takiej ceny, z wiezieniem włącznie, z współpracą ze szmatławym sprzedajnym do,donosicielskim ścierwem włącznie, z tym "wyszukanym" typowym dla naszego półświatka półinteligencji opluwaniem swoich dawnych politycznych przyjaciół włącznie, by ja przegapił.
            To jest ten gwiazdorski hollywoodzki styl kultywowany w GW w szczególnie w "Plotku.pl" w którym najważniejsze jest żeby się w ogóle mówiło niezaleznie czy dobrze czy źle.

"Ja uważałem, że komunizm to jest mój ustrój "

www.youtube.com/watch?v=7NhsEmnCiBU
            www.youtube.com/watch?v=Y2rzwwtIIwE

Dzisiaj pan Adam Michnik gubi się już zupelnie w swoich wszystkich życiowych przekonaniach

- Od 22 lat mi się podoba ta Polska - odpowiedział Michnik.

- Myślałam, że trochę dłużej - stwierdziła prowadząca.

- Nie, tamta Polska mi się nie podobała. Chciałem, żeby była demokratyczna, niepodległa. Jeśli mnie pani pyta, czy rezultat wyborów mnie ucieszył, to oczywiście że tak - wrócił do pierwszego pytania.

Re: Nie czepiaj się. Adaś jest stary
            • maaac Re: Zeby zmienic zdanie trzeba je najpierw miec 14.10.11, 18:56
              Czy napewno piszesz o tym samym człowieku z którym prowadzony jest tu wywiad? Ok rozumiem, że Michnika można nienawiedzieć. To taka tradycja - zaczeła się od czasów komuny. Ale to co wypisujesz o nim, że niby taki "chwijeny" w sądach i co rusz je zmienia?
              • 1stanczyk To co pisze, w aspekcie wywiadu, jest najmniej 14.10.11, 19:24
                ważne.
                Ważne są przede wszystkim poglądy, które Michnik zmienia, w zależności od potrzeb, jak rękawiczki popadając ze sprzeczności w sprzeczność ...
                Re: Zeby zmienic zdanie trzeba je najpierw miec
    • pal666 A kogo to ? 14.10.11, 13:18
    • rockville Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 13:21
      Glosowal na Putina !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • pindrals Re: Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 13:23
      ...Ah, mało pani w życiu czytała głupstw...

`Ach` się pisze przez `ch`... Błąd w tekście o swoim szefie? :-(
      • landaverde Re: Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 16:12
        To tak 'z angielska', rozumiesz, 'ą, ę i bułkę przez bibułkę' - pani redaktor się uwzniośla i internacjonalizuje, bo to nie wypada żeby pan redachtor Michnik powiedział "ach" tak zwyczajnie po polsku przecież, prawda? ;-)

A tak à propos (hę, francuzczyzna!):

- Ah, mało pani w życiu czytała głupstw. Nie przywiązywałbym do tego, żadnej wagi - odpowiedział Michnik.

No, takie rzeczy pan redaktor Michnik, naczelny "Gazety Wyborczej", wie z pewnością najlepiej! ;-)
    • beka902 Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 13:23
      Czy Pan Redaktor nie odczuwa niesmaku popierając kreatywnego księgowego RP i Pierwszego Rozbiorowego systemu emerytalnego? ;-))
      • landaverde Re: Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 16:19
        beka902 napisał:
        > Czy Pan Redaktor nie odczuwa niesmaku popierając kreatywnego księgowego RP i Pi
        > erwszego Rozbiorowego systemu emerytalnego?

No nie, bo "ma rolę wyjątkowo trudną i niewdzięczną".
    • blackpieter Palikot w Sejmie - dobrze czy zle? 14.10.11, 13:24
      Ja tez myslalem, ze wejscie p. Palikota do Sejmu ma racje bytu, aby przynajmniej zasygnalizowac problemy notorycznie przemilczane przez PO i PIS.
      Niestety, p. Palikot stracil dla mnie cala wiarygodnosc pokazujac sie z. J. Urbanem, najcyniczniejszym z cynicznych ludzi. Jezeli p. Palikot ma nawet polowe - ba cwierc - cynizmu Urbana - jest niewiarygodny i nie ma dla niego miejsca w Sejmie!
      • tow_rydzyk Słowa Urbana bolały bardziej od ZOMO-wskich pał 14.10.11, 14:16
        blackpieter napisał:

> Ja tez myslalem, ze wejscie p. Palikota do Sejmu ma racje bytu, aby przynajmnie
        > j zasygnalizowac problemy notorycznie przemilczane przez PO i PIS.
        > Niestety, p. Palikot stracil dla mnie cala wiarygodnosc pokazujac sie z. J. Urb
        > anem, najcyniczniejszym z cynicznych ludzi. Jezeli p. Palikot ma nawet polowe -
        > ba cwierc - cynizmu Urbana - jest niewiarygodny i nie ma dla niego miejsca w S
        > ejmie!

czarny piotrze ...tu musze sie zgodzic z Toba.
        Nigdy nie wybaczylem temu czlowiekowi tego psychicznego znecania sie nad Narodem.
        Slowa wyjatkowo cynicznego jadu, ktore z nieukrywana przyjemnoscia wypluwal na nas z ekranow PRL-owskich telewizorow nie bolaly mnie az tak bardzo. Nie bolal mnie fakt, ze robil to moj Rodak.
        Bardzo boli mnie do dzis to, ze mowil to czlowiek wyjatkowo inteligentny, oczytany i bardzo wszechstronnie wyksztalcony.

Pan Palikot, zapomnial, ze sa Polacy, ktorzy pana Urbana bardzo dobrze pamietaja...
        Niech ten stary czlowiek gnije na smietniku historii...gdzie jest jego wlasciwe miejsce.
        To, ze podobnie jak ja jest anty-klerykalem nie jest okolicznoscia mitygujaca...

Podobnie jak Hitler ja tez jestem wegetarianinem i kocham zwierzeta...
        • jwojnar Urban nie jest taki jednoznaczny 14.10.11, 18:46
          35 lat temu, gdybym spotkał Urbana w ciemnej ulicy, zostałbym mordercą - to tak dla wyjaśnienia. Problem w tym, że Urban nie zawsze był rzecznikiem rządu stanu wojennego, jeszcze za Gomułki i Gierka jego złośliwe i celne felietony bardzo śmieszyły i dawały do myślenia, a władzę ludową bardzo bolały, miał parę razy zakaz druku. Po zmianie ustroju też jego rola nie jest taka łatwa do jednoznacznej oceny. Z jego nowszych wyczynów pamiętam, jak wylicytował sporą sumkę za jednodniowe zajmowanie fotela prezydenta Łodzi (Kropiwnickiego). Pieniądze miały pójść chyba na dom dziecka. Urban, jako przewrotny, rasowy masochista oświadczył w wywiadzie radiowym jeszcze przed końcem licytacji, że los dzieci nic go nie obchodzi, a chodzi mu tylko o zrobienie na złość Kropiwnickiemu. W ten sposób znacząco podbił stawkę, bo prawdziwi Polacy nie mogli na taką hańbę pozwolić. A pieniądze poszły na zbożny cel.
          • jwojnar Korekta - 25 lat temu 14.10.11, 18:46
    • blackpieter Krzyz w Sejmie? 14.10.11, 13:33
      Sejm ma reprezentowac WSZYSTKICH Polakow. Jednak istnieje, moze mala - a moze nie tak mala, grupa spoleczenstwa ktora nie identyfikuje sie z krzyzem i to trzeba uszanowac.
      Kosciol spedzil ogromna, nie do przecenienia, role polityczna w ksztaltowaniu i przetrwaniu Polski, ale prawda jest taka, ze teraz nastaly inne czasy i Kosciol powinien zajac sie religia a nie polityka.
      Rozumiem, ze jest to bardzo trudna i niewdzieczna decyzja, ale w nowoczesnym spoleczenstwie i panstwie jedyna.
      • pn-ski Tryb 14.10.11, 14:24
        <To po co pani zdaniem on tam powieszony został ten krzyż? - zaczepił ją Michnik.
        - Zgadzam się z tym co powiedział prof. Tomasz Nałęcz, że obok godła, to też jest symbol naszej historii - odpowiedziała Pieńkowska.
        - To dlaczego w tym trybie? Nocą, ukradkiem? A nie przez uchwałę Sejmu? - docisnął Michnik.>

ten tryb jest w naturze Polaków - partyzantka, podziemie, "racja zawsze po naszej stronie". Nie sprawdził się jednak ostatnio, gdy zawieszono tablice w Smoleńsku - przyszedł gajowy Putin i wszystkich wyrzucił z lasu.
        Trybunał Konstytucyjny powinien nakazać zdjęcie krzyża (zawieszonego przecież nielegalnie), a o ewentualnym zawieszeniu można później glosować albo referendum zrobić.
        Bardzo nie lubie takich podchodów, to jest olewanie wyborców i kpiny ze świeckiego państwa. Nie sadze, aby takie było życzenie papieża, a jeżeli to była dekoracja na czas jego wizyty, to należało ja potem zdjąć.

• pablobodek Re: Krzyz w Sejmie? 15.10.11, 11:50
        Moim zdaniem identyfikacja z religią, czy też z jej symbolem - dla światłego obywatela nie jest jednoznaczna ze zgodą, czy wręcz żądaniem umieszczenia tego symbolu w parlamencie, szkołach publicznych, urzędach, siłach zbrojnych itd.
        Myślę, że mądry, rozsądny żyd, mahometanin, katolik, pastafarianin, buddysta czy ateista uznaje zasadę rozdziału państwa od religii i zasadę pluralizmu - powszechnie stosowane we współczesnych państwach Zachodu.
        Mówiąc krótko - mądry, światły żyd nie będzie żądał umieszczenia w polskim parlamencie gwiazdy Dawida, choć ta religia jest oficjalnie zarejestrowana w Polsce, a jej wyznawcy żyją tu od wielu setek lat !! On się temu sprzeciwi !!!
        Albo wszystkie symbole (kilkaset), albo żaden !
    • cyniczne_oko Czyli Rostowski wspomoże holocaust bussiness 14.10.11, 13:50
      Skoro A.Michnik poparł ministra finansów Rostowskiego to już wiemy że holocaust bussines ma wpływowego orędownika który nie będzie stawiał problemów przy wyłudzniu, eee, przy wysuwaniu roszczeń w sprawie odszkodowań przez zydów.
      • perseveratio Re: Czyli Rostowski wspomoże holocaust bussiness 14.10.11, 14:27
        lecz się
      • klip-klap ach te 'intelektualne' wygibasy bylego red/aktora 15.10.11, 11:34
        Coz za kretackie wyjasnienia: no nie powiedzialem ze glosuje, ale cytat sie znalazl. Zmienilem zdanie, bo Rostowski nie ugnie sie przed demagogami i bdzie kontynuowal to co robil. A co robil ? Zadluzal kraj w gigantycznym tepmie. I to oczywiscie nie jest demagogia
        , a polityka racjonalnej, powaznej partii.
    • tow_rydzyk "Bez religii ani rusz"- Superwiktor dla p.Adama 14.10.11, 13:54
      wyborcza.pl/1,90705,5108300.html#ixzz1aKD2vzAN...pamieta pan ten artykul, Panie Adamie? Pan Michnik (jak wiekszosc dziennikarzy) skompromitowal sie w swojej ocenie przedwyborczych nastrojow spolecznych. Po wyborach dotarl wreszcie do jego swiadomosci niezaprzeczalny fakt, ze ten "polityczny pikuś " - jak Pan Tusk "barwnie i protekcjonalnie" określa Janusza Palikota - doskonale wyczuł przyslowiowego blues'a i nazywajac sprawy po imieniu odebral elektorat wszystkim Kaczorom Donaldom polskiej sceny politycznej, ktorzy wydaja sie nie zauwazac jak powoli rozpada sie zmurszały cokoł pomnika, ktory polski Kler wystawil sobie za pieniadze naszych Rodzicow i renty/oszczedności naszych Dziadkow?
      Czy nikogo z politykow nie zastanawia i nie martwi modlenie sie w sejmie o deszcz, ogłaszanie wirtualnych, mitologicznych czy poł-mitologicznych postaci krolem czy krolowa Polski i i zwiazana z tym pomnikowa megalomania/gigantomania, poroniony pomysł pochowku Lecha Kaczynskiego na Wawelu, przeciagajacy sie w nieskonczonośc spor o umieszczenie/usuniecie dwoch desek i paru gwozdzi na Krakowskim Przedmiesciu, katolicki jarmarczno-odpustowy nekrofetyszyzm i wmawianie niszowemu muzykowi rockowemu, ze jest szatanem. Przeciez to zakrawa nie tylko na tragikomiczna farse ale wrecz na ogolnonarodowa kompromitacje.
      Panowie w sutannach z jednej strony skacza sobie do koloratek w sprawie Adama Darskiego (a własciwie jego artytycznego alter ego) a z drugiej rozpaczliwie zasłaniaja swoj religijny infantylizm i zaściankowość listkiem figowym tzw. obrony uczuc religijnych, swoiście interpretowanej tolerancji i politycznej poprawnosci. Nie może byc nic bardziej groteskowego od widoku facetow w smiesznych strojach i nakryciach glowy (i czesto z teologicznymi “tytulami” naukowymi) spierajacymi sie z umakijazowanym muzykiem metalowym.
      Mam nadzieje, ze zwłaszcza mlodzi Polacy, wszechstronnie wykształceni i obeznani ze światem potomkowie - tych samych “bezzebnych”, zagubionych w post-wojtyłowskiej rzeczywistości uchodzcow/sierot z PRL-u - w koncu zdmuchna ten listek figowy, ktory i tak z trudem ukrywa znana nam wszystkim naga prawde o działalnosci przemysłu religijnego w Polsce.
      Wszyscy mamy dosc tego płaszczenia sie naszych politykow przed tymi bezwzglednymi post-okragłostolowymi mitomanami, oportunistami i hohsztaplerami w sutannach zywcem wyjetymi ze sredniowiecznych komiksow. Sa to życiowi nieudacznicy przyjmujacy poze nabożnych faraonow uzurpujacych sobie prawo do wyłaczności głoszenia jedynych i niepodważalnych zasad moralnych i etycznych opartych na narracji literackiej z epoki bonzu komunikowanej schizofrenicznym zawodzeniem/śpiewomowa z nienaturalnym wydłużaniem i modulowaniem samogłosek. Moze w koncu politycy, przestana pozowac do wspolnych zdjec z przyklejonymi do “twarzy” koninkturalnymi uśmiechami w objeciach religijnych bufonow. Pora na ogolnonarodowa debate nad rola i miejscem Koscioła/religii w realiach 21 w. Szczegolnie radzilbym zwrocic uwage na szara sfere ekonomii/dzialalności gospodarczej tej instytucji/firmy z o. o., ktorej niemały ziemski majatek budowany byl za sprawa magicznego zaklecia “bog zapłac” bez wiekszych oporow otwieracego portfele/konta bankowe wiernych.
      Drodzy religijni entuzjasci, na miłosc blizniego nie oskarżajcie mnie o jakis tam “wojujacy ateizm”. Nie mam najmniejszego zamiaru potwierdzac czy dementowac istnienie czy nie-istnienie nawet jednego z 5000 oficjanie “zarejestrowanych” przez religiznawcow bostw i bogow.
      Niech “profesjonalni” teiści i ateiści zajmuja sie tym jezeli pozwala im na to czas. Bezczelne przyklejanie komus, kto nie marnuje swojego życia na kontemplowanie “faktu” istnienia “sił nadprzyrodzonych” etykietki “ateisty” traci oksymoronizmem i z logiczno-semantycznego punktu widzenia jest tak samo nonsensowne jak okreslanie kogos np. “a-satanista”,“a-swietymikołaista” czy ”a-krasnoludkista”.
      Realni czy wyimaginowani Zeus, Jowisz, Thor, Horus, Jahwe, Allah czy inny Manitou sa dla mnie najmniejszym życiowym problemem. W swoich tekstach zwracam uwage na metody i “zasady” wykorzystywania przez religijnych dilerow wszystkich masci naiwnych i od dziecinstwa indoktrynowanych ludzi. Kiedys Kosciol Katolicki uzywal srodkow przymusu* z elementami zastraszania dzisiaj pozostaje mu szantaz emocjonalny i granie na tanich, prymitywnych, ksenofobicznych, stadnych “prawdziwopolackich” sentymentach.
      A Wy Panowie z Episkopatu, przestancie blefowac wasza wyswiechtana karta meczenstwa i “patriotyzmu”. W Waszych rekach staje sie ona niczym innym jeno załosnym, mdlym, wciskanym nam na sile mitem. Kazdy krytycznie myślacy Polak wie, ze wydane wam dyrektywy z Watykanskiej Centrali ZAWSZE przebija decyzje kazdego demokratycznie wybranego Polskiego Rzadu...O tym też radze Panstwu pamietac, Panie i Panowie politycy.
      Cześc krytycznie myślacych Rodakow zarzuca mi rewolucyjnosc pogladow: “masz racje ale mamy zbyt niska kulture polityczna w spoleczenstwie, nasza mloda demokracja jeszcze nie dojrzala do takich przemian cywilizacyjnych, kościelnej sitwy nikt w tym kraju nie ruszy bowiem nasz post-okraglostolowy/post-PRL-owski establiszment jest z KK w komitywie albo po prostu sie go boi”. Podobne glosy słyszałem w Irlandii 6-7 lat temu i to przy przepełnionych kosciołach. Anty-klerykalowie poszli na całosc uzywajac do tego celu wszelkich środkow dostepnych w praworzadnym panstwie. O dziwo w tym - podobnie jak Polska - głeboko zindoktrynowanym katolicyzmem kraju opinia publiczna, a co najwazniejsze demokracja przezyła ten “szok” bezbolesnie zdajac katartyczny egzamin obywatelskiej i cywilizacyjnej dojrzalości. W przeciagu zaledwie kilku lat 1500 letnia banka mydlana koscielnej obłudy pekła - bez czekania na miedzypokoleniowe zmiany. Dzis kościoły w tym kraju zieja pustka a nieliczni pozostajacy “w zawodzie” i w wiekszosci podstarzali ksieża spedzaja wiecej czasu studiujac Kodeks Karny niz tzw. “Pismo Swiete”. Nawet katoliccy apologeci przyznaja, ze KK w Polsce (podobnie jak Watykan) trzesie sie w posadach. Wprawdzie Ojczyzna Joyce'a, Shaw'a i Wilde'a rozni sie bardzo od Polski ale jestem pewien, ze dni tzw. "autorytetu moralnego" religii (i to nie tylko KK) sa policzone.
      Jeżeli nie dokonaja tego polityczne dinozaury zrobia to za nich Mlode Polki i Polacy za pośrednictwem najskuteczniejszej “ambony” 21. wieku...Internetu. Młode pokolenia kobiet Arabskich pokazuje światu a zwlaszcza teokratom islamskiego totalitaryzmu jak to skutecznie i z godnościa robic w praktyce. I wlasnie tym wspaniałym, prawdziwie-odważnym kobietom i dziewczynom ryzykujacym zyciem pragne zadedykowac słowa wielkiego arabskiego myśliciela Al-Ma’arri’ego, (973-1057) - zapewne nieznane w Polsce od czasow Mieszka I-go:
      “Religie to trujące chwasty i bajki wymyślone przez starożytnych,
      bez żadnej wartości poza tą, jaką mają dla tych,
      którzy wykorzystują łatwowierne masy.”

*W przeciwienstwie do Islamu KK nie karze juz śmierca apostatow, za co - w imieniu bylych katolikow – wyrazam gleboka wdziecznosc Wladzom Powszechnego Kościola Katolickiego...
      • andrzej369 Re: "Bez religii ani rusz"- Superwiktor dla p.Ada 14.10.11, 14:33
        Michnik dla mnie nie jest wiarygodny.
        To kłamca i niebywały manipulant.

Kłamstwo wyszło nawet w tym wywiadzie.
      • andrzej369 Re: "Bez religii ani rusz"- Superwiktor dla p.Ada 14.10.11, 14:56
        "Religie to trujące chwasty i bajki wymyślone przez starożytnych,
        bez żadnej wartości poza tą, jaką mają dla tych,
        którzy wykorzystują łatwowierne masy."

Towarzyszu, sugerujesz, że na blogu "GW" - Moje Pisanki (Jan Turnau) gazeta "sieje" "trujące chwasty i bajki wymyślone przez starożytnych, bez żadnej wartości poza tą, jaką mają dla tych, którzy wykorzystują łatwowierne masy"?
        Czyżby Michnik zatrudniając Jana Turnaua wykorzystywał łatwowierne masy i rozsiewał "zatrute chwasty", a także wciskał kit swoim czytelnikom?
        Czy także sugerujesz, że dla AGORY SA, jest ważne, aby tak zatruć ludzkie umysły, aby były niezdolne do własnej myśli i własnego zdania?
      • 01zefka Re: "Bez religii ani rusz"- Superwiktor dla p.Ada 15.10.11, 01:57
        tow.rydzyk , pardon, proszę sobie założyć jakąś gazetę ; co prawda wszystko o religii i kościele to prawda, ale czemu przy każdej sprawie?
        • pablobodek Re: "Bez religii ani rusz"- Superwiktor dla p.Ada 15.10.11, 11:56
          01zefka napisał:

> tow.rydzyk , pardon, proszę sobie założyć jakąś gazetę ; co prawda wszystko o r
          > eligii i kościele to prawda, ale czemu przy każdej sprawie?

01zefka, pardon, proszę sobie założyć kompresik. Na główkę.
          • tow_rydzyk Tej lawiny zdrowego rozsadku juz nikt nie zatrzyma 15.10.11, 22:56
            pablobodek napisał:

> 01zefka napisał:
            >
            > > tow.rydzyk , pardon, proszę sobie założyć jakąś gazetę ; co prawda wszyst
            > ko o r
            > > eligii i kościele to prawda, ale czemu przy każdej sprawie?
            >
            > 01zefka, pardon, proszę sobie założyć kompresik. Na główkę.

Pablo,
            Dzieki za poparcie.
            Pamietasz jeszcze 2 lata temu gdy pojawilem sie na tym forum wysmiewano i szydzono z moich wpisow. Jednak kropla drazy kamien a raczej "katolicki beton".
            Czas udowodnil, ze my - swieccy humanisci - mielismy racje. Nawet wczesniej niz sie tego mozna bylo spodziewac.
            Tej lawiny juz nikt nie zatrzyma.
            Oswiata, propagowanie nauki reszty dokona otwarcie na swiat i.... najskuteczniejsza "ambona" 21 wieku...INTERNET

Pozdro
    • akni21 Re: Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 14:02
      Rozmowy z Adamem Michnikiem są dla mnie balsamem dla duszy!
      • andrzej369 Michnik sugeruje, że "GW" pisze głupstwa! 14.10.11, 14:18
        "Tusk pokazuje, kto rozdaje karty

W PO wrze. W otoczeniu Tuska usłyszeliśmy, że premiera mocno zirytowało, iż prezydent w powyborczy poniedziałek spotkał się najpierw z marszałkiem Sejmu Grzegorzem Schetyną. Później rozmawiał z Tuskiem, choć to on jest szefem zwycięskiego ugrupowania.

- Tusk się wkurzył, że PO tak znacząco wygrała wybory, a prezydent organizuje szerokie konsultacje z szefami partii, robi jakieś korowody, zamiast od razu wskazać go jako kandydata na premiera - mówi polityk bliski Tuskowi.

Komorowski miał też sugerować, że w nowym rozdaniu widziałby Schetynę w fotelu marszałka Sejmu. - Tusk nie bardzo chce być w kleszczach między prezydentem a marszałkiem, tak jak w ostatniej kadencji. W fotelu marszałka widziałby raczej bardziej oddaną mu minister zdrowia Ewę Kopacz, a nie Schetynę, który wybija się na niepodległość - dodaje ten sam rozmówca. Ale Kopacz oficjalnie mówiła dotąd, że chce pozostać ministrem."

Więcej... wyborcza.pl/1,75478,10454098,Konflikt_w_PO__Premier_sam_sie_mianowal.html#ixzz1al1opRXC

Michnika to stary cwaniak.
        • andrzej369 Re: Michnik sugeruje, że "GW" pisze głupstwa! 14.10.11, 14:23
          andrzej369 napisał:

> "Tusk pokazuje, kto rozdaje karty
          >
          > W PO wrze. W otoczeniu Tuska usłyszeliśmy, że premiera mocno zirytowało, iż pr
          > ezydent w powyborczy poniedziałek spotkał się najpierw z marszałkiem Sejmu Grze
          > gorzem Schetyną. Później rozmawiał z Tuskiem, choć to on jest szefem zwycięskie
          > go ugrupowania.
          >
          > - Tusk się wkurzył, że PO tak znacząco wygrała wybory, a prezydent organizuje s
          > zerokie konsultacje z szefami partii, robi jakieś korowody, zamiast od razu wsk
          > azać go jako kandydata na premiera - mówi polityk bliski Tuskowi.
          >
          > Komorowski miał też sugerować, że w nowym rozdaniu widziałby Schetynę w fotelu
          > marszałka Sejmu. - Tusk nie bardzo chce być w kleszczach między prezydentem a m
          > arszałkiem, tak jak w ostatniej kadencji. W fotelu marszałka widziałby raczej b
          > ardziej oddaną mu minister zdrowia Ewę Kopacz, a nie Schetynę, który wybija się
          > na niepodległość - dodaje ten sam rozmówca. Ale Kopacz oficjalnie mówiła dotąd
          > , że chce pozostać ministrem."
          >
          > Więcej... wyborcza.pl/1,75478,10454098,Konflikt_w_PO__Premier_sam_sie_mianowal.html#ixzz1al1opRXC
          >
          > Michnika to stary cwaniak.

"Nie widzę żadnej kłótni

Pieńkowska zapytała o bieżąca sytuację w PO, o kłótnię między Donaldem Tuskiem a Grzegorzem Schetyną. - Gdzie pani widziała kłótnię Tuska i Schetyny? Bo ja nie widziałem, chociaż oglądałem telewizję.

Czytamy o kłótniach - zmiękła Pieńkowska.

- Ah, mało pani w życiu czytała głupstw. Nie przywiązywałbym do tego, żadnej wagi - odpowiedział Michnik."

Adam Michnik, jako naczelny "GW" od pisania głupstw! Dobre!!!

Więcej... wyborcza.pl/1,75248,10469994,Na_kogo_glosowal_Adam_Michnik_.html#ixzz1al3vb39W
        • pablobodek Re: Michnik sugeruje, że "GW" pisze głupstwa! 15.10.11, 12:00

> - Tusk się wkurzył, że PO tak znacząco wygrała wybory, a prezydent organizuje s
          > zerokie konsultacje z szefami partii, robi jakieś korowody, zamiast od razu wsk
          > azać go jako kandydata na premiera - mówi polityk bliski Tuskowi.
          >
          > Komorowski miał też sugerować, że w nowym rozdaniu widziałby Schetynę w fotelu
          > marszałka Sejmu. - Tusk nie bardzo chce być w kleszczach między prezydentem a m
          > arszałkiem, tak jak w ostatniej kadencji. W fotelu marszałka widziałby raczej b
          > ardziej oddaną mu minister zdrowia Ewę Kopacz, a nie Schetynę, który wybija się
          > na niepodległość - dodaje ten sam rozmówca. Ale Kopacz oficjalnie mówiła dotąd
          > , że chce pozostać ministrem."
          >
          Każda władza się wyradza. Nic nowego.
          A marszałek sejmu to, zgodnie z konstytucją, druga osoba w państwie.
      • pani_basia Re: Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 19:59
        Się przyłączam. Ten balsam czasem jest z sporą dawką czegoś szczypiącego, ale mnie to odpowiada
    • jurek4491 Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 14:37
      Ja na miejscu Palikota nic bym nie zdejmował tylko powiesił inne symbole religijne ( też w nocy żeby było zgodnie z tradycją ) i kwita, czekałbym co się będzi działo. Gdyby ktoś chciał je zdjąć to darbym mordę tak samo jak ci co teraz wrzeszczą o krzyż. JANUSZ PRZECZYTAJ MÓJ WPIS .
      • pablobodek Re: Na kogo głosował Adam Michnik? 15.10.11, 12:03
        Nasz Wieszcz w "Odzie do Palikota" wołał przecież "...gwałt niech się gwałtem odciska, a ze słabością ..."
        Mimo to uważam, że legalna droga, którą wybrał JP jest słuszna
    • andrzej369 Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 14:44
      Sam Michnik chyba nie wie - pogubił się już w swoich kłamstwach i manipulacjach. Starzeje się! Czas odejść i pozwolić młodym coś dobrego zrobić dla kraju, Adasiu Michnik. Za długo zasiedział się w "GW".

Michnik nie jest wiarygodny - jest po dobrej "szkole" manipulacji społeczeństwem.
    • komercjuszek Palikot wprawdzie swego celu nie osiągnie, 14.10.11, 14:52
      krzyże na ścianach sejmowych pozostaną, jestem natomiast skłonny przychylić się do opinii, że stała się ta sprawa tematem zastępczym.

Z jednym zastrzeżeniem, tematem zastępczym nie uczynił krzyża Palikot, formułując swój wniosek, pokazał jedynie społeczeństwu, co dla jego przedstawicieli w parlamencie jest naprawdę ważne, mianowicie symbole religijne i ich prezentacja (co interesuje i zaprząta uwagę ew. garstki obywateli) i inne podobne pierdoły, które psa z kulawą nogą nie interesują, a co odgrywa rolę drugoplanową: interesy i dobrobyt tegoż społeczeństwa jak również państwa, w którym mu przyszło żyć.
      Podejrzewam, więcej, dam sobie niemal głowę uciąć, że ew. debata sejmowa dot. krzyża zapewni na sali plenarnej o wiele wyższą frekwencję niż inne debaty, dla losów tego kraju i jego rozwoju o wiele ważniejsze.

Nie chcę przy tym generalizować, nie dotyczy to z pewnością wszystkich posłów, ale wielu, i tych wielu to jest o wiele za dużo.

Tak więc przy całym bezsensie tej dyskusji, jedno jet pewne, ten sejm i ten kraj potrzebują Palikota i jego happeningów, nawet jeśli przekraczają one nierzadko granice dobrego smaku.

I jeszcze jedno: wg. Kaczyńskiego "krzyż jest symbolem europejskiej kultury, jej humanistycznego charakteru, jej wielkiej życzliwości wobec człowieka" (szczególne zasługi na tym polu trzeba zapisać tu bez wątpienia na konto świętej inkwizycji czy Zakonu Najświętszej Marii Panny zwanego potocznie Krzyżakami) :-)
      i dalej: "Nie ma powodu, by symbol tego nastawienia miał być eliminowany, dlatego że grupa ludzi o szalonych przekonaniach sobie tego życzy."
      Grupa ludzi nie życzy sobie krzyża - szaleni, grupa ludzi (znacznie mniejsza zresztą) uwyża katastrofę lotniczą za zamach - normalni?

Prezes idzie w swych pojednawczych gestach jak burza: Polacy to społeczeństwo, naród i szaleni, żeby się tylko biedaczek nie pogubił, te grupy się zazębiają, czy tego chce czy nie.
      "Nie mamy powodu wstydzić się tego, że jesteśmy narodem w ogromnej większości katolickim. Każdy naród ma swoją tradycję i jeśli ktoś chce ją likwidować, to chce likwidować naród"
      Różnica między narodem prezesa i społeczeństwem jast tylko taka, że społeczeństwo rozwija się, niezależnie od tej tradycji, dalej, stosownie do zachodzących w świecie zmian, Kaczyński natomiast tych zmian nie zauważył, utkwił w tradycji wieku XIX i ani kroku dalej.
      Tylko prezesuniu ostrożnie, w tradycji tego narodu leżą też powstańcze zrywy, czy to oznacza, że zejdzie pan do kanałów? Może się okazać, że naród za panem nie pójdzie, ciemno, mokro i do tego przykro waniajet :-(

Co mnie w tym wszystkim uderza, gdzie w tym wszystkim jest miejsce dla boga czy wiary?

Kaczyński mówi o symbolach, tradycji, szaleńcach i o chrześcijaństwie, które jest niczym innym jak systemem społeczno-politycznym, będącym w swej hierarchicznej i niereformowalnej naturze sprzecznym z systemem obecnie konstytucyjnie w Polsce obowiązującym.
      I symbol tego systemu i, przede wszystkim, jego arcykonserwatywnego ziemskiego organu wykonawczego zwanego KK ma być jednocześnie symbolem demokratycznego, nowoczesnego państwa?

Żeby się wreszcie nauczyć (na to nigdy nie jest za późno) czym jest wiara i jej praktykowanie powinien prezes się przyjrzeć muzułmanom. Im na codzień nie jest potrzebny półksiężyc, ociekające przepychem świątynie, i ziemscy urzędnicy ich boga. Wystarczy skromny dywanik i z grubsza położenie geograficzne Mekki.
      I ew. Koran, do którego przeciętny muzułmanin zagląda przypuszczalnie częściej niż nawet sam prezes osobiście do książeczki do nabożeństwa (o Biblii już nie wspomnę, ilu z tej ogromnej rzeszy katolików widziało ją w ogóle na oczy, poza kinem oczywiście)?

Muszę z przykrością stwierdzić, że wsadzając kij w mrowisko, obnażył Palikot całą "głębię podłości" części "elit" (samozwańczych) politycznych tego kraju. Jest to smutne, ale panu Januszowi należy się za to stand ovation.

Jak powszechnie wiadomo, bozia, jeśli kogoś chce pokarać, odbiera mu w pierwszym rzędzie rozum. Czego nie potrafię zrozumieć, jest fakt, że przede wszystkim pokarani w ten sposób zostają ci, którzy twierdzą, że reprezentują jej interesy i walczą w jej imieniu?
      • andrzej369 Re: Palikot wprawdzie swego celu nie osiągnie, 14.10.11, 16:36
        Gdyby coś takiego, jak Komercjuszek Michnik napisał - sam bym zachęcał aby Michnika obdarować, nawet może poważniej niż uczyniono to w TVN.
        • komercjuszek Thanks for the flowers 14.10.11, 18:59
          :-)
      • pablobodek Re: Palikot wprawdzie swego celu nie osiągnie, 15.10.11, 12:09
        *Ile masz tych głów do ucięcia ?!
        "mianowicie symbole religijne i ich prezentacja (co interesuje i zaprząta uwagę ew. garstki obywateli) i inne podobne pierdoły, które psa z kulawą nogą nie interesują, a co odgrywa rolę drugoplanową: interesy i dobrobyt"
        Podziel się z nami informacją, skąd wiesz o tej garstce, proszę.
        Ja wiem oficjalnie z PKW o ok. 1,5 miliona Polaków, natomiast wielu zwolenników JP głosowało na PO, aby ta nie daj boże (!) nie przegrała z PiS. Tak więc ta garstka jest tłumem !!
    • bolek_i_jego_worek Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 14:59
      "Czytamy o kłótniach - zmiękła Pieńkowska.

- Ah, mało pani w życiu czytała głupstw. Nie przywiązywałbym do tego, żadnej wagi - odpowiedział Michnik."

Pieńkowska powinna odpowiedzieć : Codziennie czytam głupstwa bo codziennie czytam Gazetę Wyborczą.
    • goral27 Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 15:26
      Och, wreszcie sie dowiemy na kogo Jego Wysokosc glosowala! Cala Polska wstrzymala oddech!
    • paw73 Adam i Stefan Michnikowie głosowali PO 14.10.11, 15:33
      Stefan Michnik (ur. 28 września 1929 w Drohobyczu) − kapitan Ludowego Wojska Polskiego, oskarżany o zbrodnie stalinowskie sędzia, informator i rezydent Informacji Wojskowej.Oskarżany o zbrodnie stalinowskie - był sędzią między innymi w procesach: majora Zefiryna Machalli (wyrok śmierci, pośmiertnie rehabilitowany, skład sędziowski podjął wspólną decyzje o niedopuszczeniu obrońcy do procesu, o wykonaniu wyroku nie poinformowano rodziny), pułkownika Maksymiliana Chojeckiego (niewykonany wyrok śmierci), por. Andrzeja Czaykowskiego, w którego egzekucji uczestniczył[2], majora Jerzego Lewandowskiego (niewykonany wyrok śmierci), pułkownika Stanisława Weckiego wykładowcy Akademii Sztabu Generalnego (13 lat więzienia, zmarł torturowany, pośmiertnie zrehabilitowany), majora Zenona Tarasiewicza, pułkownika Romualda Sidorskiego redaktora naczelnego Przeglądu Kwatermistrzowskiego (12 lat więzienia, zmarł wskutek złego stanu zdrowia, pośmiertnie zrehabilitowany), podpułkownika Aleksandra Kowalskiego, majora Karola Sęka, artylerzysty spod Radomia, przedwojennego oficera, potem oficera Narodowych Sił Zbrojnych (wyrok śmierci, stracony w 1952). Był również sędzią w tzw. "sprawach odpryskowych" od procesu generałów (sprawy Tatara).
      • pablobodek Re: Adam i Stefan Michnikowie głosowali PO 15.10.11, 12:13
        paw73 napisał:

> Stefan Michnik (ur. 28 września 1929 w Drohobyczu) − kapitan Ludowego Woj
        > ska Polskiego, oskarżany o zbrodnie stalinowskie sędzia, informator i rezydent
        > Informacji Wojskowej.Oskarżany o zbrodnie stalinowskie - był sędzią między inny
        > mi w procesach: majora Zefiryna Machalli (wyrok śmierci, pośmiertnie rehabilito
        > wany, skład sędziowski podjął wspólną decyzje o niedopuszczeniu obrońcy do proc
        > esu, o wykonaniu wyroku nie poinformowano rodziny), pułkownika Maksymiliana Cho
        > jeckiego (niewykonany wyrok śmierci), por. Andrzeja Czaykowskiego, w którego eg
        > zekucji uczestniczył[2], majora Jerzego Lewandowskiego (niewykonany wyrok śmier
        > ci), pułkownika Stanisława Weckiego wykładowcy Akademii Sztabu Generalnego (13
        > lat więzienia, zmarł torturowany, pośmiertnie zrehabilitowany), majora Zenona T
        > arasiewicza, pułkownika Romualda Sidorskiego redaktora naczelnego Przeglądu Kwa
        > termistrzowskiego (12 lat więzienia, zmarł wskutek złego stanu zdrowia, pośmier
        > tnie zrehabilitowany), podpułkownika Aleksandra Kowalskiego, majora Karola Sęka
        > , artylerzysty spod Radomia, przedwojennego oficera, potem oficera Narodowych S
        > ił Zbrojnych (wyrok śmierci, stracony w 1952). Był również sędzią w tzw. "spraw
        > ach odpryskowych" od procesu generałów (sprawy Tatara).

Przodek paw73 niejaki Kain zabił brata !! Paw, jesteś spokrewniony z mordercą, masz krew na rękach !!
    • wyksztalciunio Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 15:53
      Panie Adamie dołączam się do gratulacji,za SuperWiktora.

Pani Agnieszko!Nie znalazła by Pani coś,na otarcie łez dla...Pana Jarka?
    • brzmski stoit statuja 14.10.11, 16:13
      lekko, dowcipnie, o tym, tamtym; noo, taka kanapowa konwersacja; souveniry - dla podtrzymania dobrego nastroju; jakaż szczęśliwa ta ojczyzna ma, że takie zuchy wygniatają, po salonach, inteligenckie kanapy
    • bernard46 Gratulacje red.GW za zmuszanie czytelnika.... 14.10.11, 17:01

do myslenia
      I to chyba sie tylko liczy, nieprawdaz?
      • landaverde Re: Gratulacje red.GW za zmuszanie czytelnika.... 14.10.11, 17:31
        Poważnie? A co konkretnie, zacytuj?
        • kurelski Re: Gratulacje red.GW za zmuszanie czytelnika.... 14.10.11, 17:39
          Bardzo dobre -nareszcie ktos nie bredzi w tej dyskusji nad narodowa glupota.
        • rotholc Re: Gratulacje red.GW za zmuszanie czytelnika.... 14.10.11, 19:20
          Bernard - obywatel Szwecji - akurat zawsze ciepło myśli o swoim koledze po fachu, Stefku Michniku. To i o bracie też tak myśli :)
    • kurelski Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 17:43
      Nad kogo glosowal " Sprzedawczyk Okraglego Stolu " -no na kogo -myslcie i podziwiajcie Wodza
      Gazety Wybiorczej - a moze bedziecie myslec tak samo ? -nie musicie myslec, GW mysli za was.
    • toporowa starannie dobrane towarzystwo 14.10.11, 18:00
      Do starannie dobranego przez Michnika towarzystwa ludzi honoru (Kiszczak, Urban, Jaruzelski) dołączył, jak widać Palikot.
      • landaverde Re: starannie dobrane towarzystwo 14.10.11, 18:55
        toporowa napisał:

> Do (...) towarzystwa ludzi honoru (...) dołączył, jak widać Palikot.

Także ponoć do komisji trójstronnej.
    • 1stanczyk "Ja uważałem, że komunizm to jest mój ustrój " 14.10.11, 18:15
      "Ja uważałem, że komunizm to jest mój ustrój "

www.youtube.com/watch?v=7NhsEmnCiBU
      www.youtube.com/watch?v=Y2rzwwtIIwE

• kakanek81 Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 18:36
      Nie czytałem wszystkich postów.Kiedyś dla mnie Michnik, to był KTOŚ. Teraz to zwykła szuja, która odcina kupony od dawnej sławy. Ciekawe czy jutro tj . 15.10.2011 o godz. 12:00 pojawi sie przy bramie UW w Warszawie? Założę się,że nie o..........................piwo, jak za dawnych studenckich czasów JEGO I MOICH.

KAWIOROWY DEMOKRATA, BO SOBIE WYWALCZYŁ DOBROBYT.JA JUTRO BĘDĘ PRZED UW, TAK JAK W MARCU 1968 r.
      • kognitywna Re: Na kogo głosował Adam Michnik? 14.10.11, 21:05
        Też nie czytałam wszystkich postów, także kiedyś dla mnie i to przez wiele lat, Michnik to był KTOŚ. Przestał nim być, kiedy przy okazji afery Rywina wyszło na jaw, jak bardzo skoligacił się z Kwaśniewskim, Millerem (chociaż równocześnie podziwiam go za zmianę stosunku do Jaruzelskiego, bo temu, chociażby z racji wieku,należy się wyrozumiałość), niemniej jednak uważam, że wypowiedział się bardzo rozsądnie i obiektywnie.
        A propos - czy istniał jakiś zakaz, by dopuszczać go do telewizji?
        Jestem już niemłoda, pomimo tego dopuszczam różne światopoglądy, zatem cieszę się z wejścia do Sejmu Palikota. Obawiam się jednak, że wojna o krzyż zajmie zbyt wiele czasu, kiedy naprawdę są dzisiaj sprawy ważniejsze.Może po prostu należy dowiesić wszelkie symbole innych wyznań, by nikt nie czuł się pominięty.
    • minstrel515 Michalkewitzstall. 14.10.11, 19:18
      Powyżej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka